Ratimir Vujačić: Neo

NeoMatrix

Milo nije sam

Šta je to u crnogorskom biću što ga goni k neoliberalizmu. I to nakon  Socijalizma kojemu  Crna Gora bijaše  odana mimo drugih. Privrženost Komunizmu  –  jošte ga hvale i veoma žale  –  većma je razumljiva: jednakost, nagrađivanje prema radu, veliki vođa, jednonačalije… Znao je to da cijeni i voli ozebli plemenski čo’jek ukorijenjen u slozi i uravnilovci– nespokojan u potonjoj palanci – čardaku ni na nebu ni na zemlji. Zastrašen kapitalizmom i modernizacijom. Pristupio je revoluciji kao protivteg njenim modernim stremljenjima, zaklet povratku i obnovi plemenskog rahatluka. Koji je upečatljivo opjevao Sveti Petar Cetinjski u svojim poslanicama.

Princip „nagrađivanja prema radu“ bio je garancija ubogosti i jednakosti kao osnovnih vrijednosti plemensko-palanačkog univerzuma. Ako je neko odmakao po pitanju imovine bilo je vidljivo  da stvari idu nekim paralelnim i pogrešnim tokom : budna partija – čuvar kursa – promptno je sačinila komisije za ispitivanje imovine nepoznatog porijekla. Bio je to prevashodno poziv na revolucionarno poštenje – Zakon i pravna država bijahu skrajnuti i u drugom planu. Naime, Ustav i Zakon  mogao se da kršiš ako si zavjetovan Partiji na vjernost i podobnost. Ko je štogod  pridodao sebi mimo rezulatata rada, valjalo mu se suočiti sa partijskim organima po pitanju pravovjernosti. Državni organi ne pitaju za podobnost no se drže Zakona kao p’jan plota; pak bi ondašnje neoliberale tretirali kao  prestupnike i krivolovace. Ali imali smo, tada, samo  partiju.

Neoliberali u Socijalizmu

U Tužilaštvu su zasijedali strogi učitelji R.Č. i M. koji bi smjelo, na nagovor partije, otpadnike od fundamentalnog načela namah smjestili na Goli ili  pod Spušku glavicu. „Svjesna akcija revolucionarnih snaga“ imala je kao i mnoge druge i slične, sporadičan ili bolje – suprotan efekat: poneki vrli partijac vratio je stan ako je zakučio još koji ili imao kuću. Kad su budući neoliberali viđeli da je cijela rabota spala na svijest, poštenje, odanost narodu, revoluciji i partiji – bogaćenje je dobilo popriličan zamah. Potomci, današnji borci za transparentno bogaćenje, NATO-evropljani, busunessmani, neopatriote i državotvorci, ističu da ni u Socijalizmi nijesu bili bez gaća – naprotiv. Vazda u trinko nove džempere, nešto sa strane i ’leba sa kupovnom marmeladom. Komunisti kapitalu skloni, k Briselu nastrojeni i demokrate po pitanju Afganistana. Ademovica im bijaše – volumenom svojim – isprednjačila daleko u svijetlu budućnost.

Sanjali su Deindustrijalizaciju, predgrađansko stanje lišeno glavoboljne proizvodnje, fleksibilno – partijsko Sudstvo uz milozvuk gusalah i mehkih suglasnika.  Gdje konačno nema rada i rezultata rada. A bogatstvo ponosno ističe kao društveni odnos.  Prihoduje se po osnovu političke podobnosti, poštenja i ljepote. Boduju se patriotski duh, domoljublje, ljubav  prema prošlosti, narodu i nacionalnim manjinama. Entiteti koji imaju basnoslovnu  cijenu s obzirom na veličinu i slavu našeg plemena.  Otuda zamašni profiti prilikom otkrivanja i obnove minulih neponovljivih vremena.

Nazočni u AB i etno revoluciji

U AB revolucijama se čiste i odstranjuju partijski elementi koji su kamen spoticanja novim zaokretima i pravcima. Zalutaju u partiju naivni pojedinci, opijeni principima i ideologijom. Nijesu mogli da pomire proleterski internacionalizam i etnocentrizam 90-tih; logički povežu Komuniste zaklete industrijalizaciji i neoliberalno rušenje fabrika i proizvodnih postrojenja. Vladajuću partiju koja je zastupala modernizaciju, napredak i humanu budućnost valjalo je upodobiti kozarstvu, obnavljanju predmodernog plemenskog društva; pozdraviti ukidanje radničke klase, zastupati divlju ljepotu, nepismenost i tupost širokih narodnih slojeva. Svaka koza, novo radno mjesto – poručuju nam neopatriote novobogataši. Čine ono što znaju… samo još da zableje, pomenute koze,  i eto novih 40.000 samohranih građana.

Vladajuća ideologija svela se na dvije, tri parole sasma dovoljne za obnoviteljsko neoliberalni kurs. Učenje o vječnosti partije i popratnoj neprijateljskoj, antidržavnoj opoziciji koja, kao takva, bezobzirno jede narodni ’ljeb. Dok nam podmuklo radi o glavi. (Ako već imamo državu što ih, antidržavne, ne pohapsi nego šnjome straše ojađeni narod). Ne, opet će to oposliti podobne i svjesne neopatriotske snage. Zakon je mač sa dvije oštrice pa ko se istog lati, može od njega – Zakona –  i da strada.  Podučavao nas je u tom smislu veliki učitelj našeg naroda i narodnosti J.B.T. :„Priznajem samo sud svoje partije“.

Vlastonosci sami sebe zapliću – sami sebe otpliću – pak ako se netko prevari i pokuša umiješati u  njihovu rabotu i plemeniti zanat, grdno će se pokajati. Znaju, onako upleteni, žestoko da uzvrate. Stoga je u tatalitarizmu po pitanju svog života a njine rabote – najpametnije ćutati. I zboriti dobro je – sve što te muči prije ili kasnije proći će… ako ne baš muke  a onda ti. Samo je Crna Gora vječna!

Vujačić Ratimir, izvor: inbox, info@javniservis.me

Comments

 1. NEMA DRUGOG PUTA says:

  Ovaj Ratomir ,BESEDI:

  ………….Šta je to u crnogorskom biću što ga goni k neoliberalizmu. ….

  ………….Vladajuća ideologija svela se na dvije, tri parole sasma dovoljne za obnoviteljsko neoliberalni kurs……

  Moze li mi ko reci kud se krece ovaj ,Vujačić Ratimir,??

  Sta zeli ovim tekstom ?

  Jel da da neki PUTOKAZ ,jel da udara na ALARM , sto bih se najvise slozijo da je OSJETIO da CRNOGORSKE “TIKVE” izbacaju iz glave kako on kaze,

  ….Socijalizmu- kojemu Crna Gora bijaše odana mimo drugih. Privrženost …

  Ja imam jedno PITANJE za njega:

  KUD RATOMIRE da se KRECEMO ako ne EKONOMSKI putem -NEOLIBERALIZMA pracen LIBERTARIJANIZMOM !

  Ako biras DRUGI PUT reci KOJI ,

  E moj RATOMIRE ,nema DRUGOGA , OVAJ sto nam EU servira je RBOVLASNICKI koji ce DOVEST DO USTANKA KAKO KAZE NIGEL FARAGE a ,evo nacu vi dje on to KAZE !

  • мајстор рајо says:

   Снизите мало тоналитет па да проговоримо коју. Неолиберализам је промашај и маскарада крупног капитала – нико још није скицирао нову прегледну схему која би одушевила коалицију (ДПС-СДП) и уједно увећала богатство које су стекли у фази чувања социјализма и државотворства.

   Шта жели В.Р. овим текстом требало би да се види из самог текста! Што је рекао својевремено Душан Радовић : они који пишу требају своје поруке да остављају читаоцима у поштанско сандуче које је тада било посљедња ријеч технике – примједба В.Р.).

 2. NEMA DRUGOG PUTA says:

  Nigel Farage:

  Moj strah je da ono što će na kraju dovesti do kraha eura neće biti ekonomija. To će biti masovna, možda čak i nasilna revolucija ……………

  • NEMA DRUGOG PUTA - NEON says:

   Britanski član Evropskog parlamenta Godfrey Bloom poziva na ukidanje frakcionog bankarstva. Na ukidanje aranžmana koje političari, birokrate, i centralne banke imaju između sebe, a sve to o trošku poreskih obveznika. Debata: Financijski i kapitalni uslovi za kreditne institucije i investiciona društva. Evropski Parlament,

   Neon me pitao za PODRSKU,

   NEONE naravno da ja PODRZAVAM ove GOVORNIKE ali znas li ti koliko nas ima u CRNOJ GORI koji dijeli mije misljenje , ,
   VJERIJEM ni 50.. znaci mi nijesmo u pravu je li tako ??

   • okreni konacno plocu says:

    pedeset?!….ti si optimista….samo ste vas dvojica…u pravu ste to je sigurno 100%…

   • Žile, ja znam oko desetak pri čemu dvojica zanose ka demohrišćanskoj opciji :)
    Među njima je i jedan moj dobar drugar- Lomi se u zavisnosti od toga hoće li mu biti potvrđena Fulbrajt stipendija ili će morati da se pomiri sa Šuman :)
    U julu će se održati tribina na temu Milton Fridman (Kejto institut), pa ako si voljan, glasni se.

   • ZVECARKA , AKCIJA - NEON says:

    Prvo treba iskoristiti taj sastanak ako ima DOKTORA -EKONOMIJE medju vama ,da se uradi REGISTRACIJA NVO , sa imenom MILTON FRIDMAN koja ce zagovarati ASPEKT njegove MISLI kao i SPROVODJENJE LIBERTARIJANIZMA,

    (pa poBogu imamo UDRUZENJE ATEISTA) !

    DAKLE da imamo ZVANICNO UDRUZENJE po prvi put koje je JAVNO PROTIV -KOMUNIZMA SOCIJALIZMA -pozeljno bi bilo VISE DOKTORA NAUKA kao i da bude vise NACIONALNIH u pocetku da se nesto nebi otislo u “demohriscanskom pravcu”td….

    STAVOVI SU JASNI <

    NAPADATI PLJACKASKI SOCIJALIZAM pa DOLAZILI NJIHOVI ZAKONI i iz BRISELA ako su takvi!

    Praviti KONFERENCIJE zvati jedan drugi SVIJET da nam DOLAZI U GOSTE kao NEGEL FARAGE ,RON POL, NATASA SRDOC, JADRANKO BRKIC ,MOMCI IZ LIBEKA, PROFESRE PROKOPIJEVICA itd….

    POSLE sa STAZOM ISKUSTVOM kad se OMASOVIMO stvorimo "CELIJE" po CRNOJ GORI ,idemo na POLITICKU PARTIJU -TIPA -KARAKTERA , OVE NIGELA FARAGEA itd…

    NARAVNO prvo naci sredstva za nas RUKOVODICE sto mislim ne bi bilo tesko -jer smo mi
    KAPITALISTI i to po prvi put ce mo kao PARTIJA te VRIJEDNOSTI govoriti GRADJANIMA i ISTICATI , i reci im vi nasuprot nama ima te SOCIJALISTE ,

    RANKA < MILICA <BULATOVICA, LEKICA, JANKA ,SINDIKALCE itd…..

    NASE RUKOVODSTVO TREBALO BI DA ,

    STRAHOVITO PODIGNE SVIJEST CRNOGORCIMA,

    da PREPOZNAJU VID PLJACKE da ona ne DOLAZI SAMO OD PRIVATNIKA koji ne placaju POREZE koje su NAMETNULI PLJACKASKI SOCIJALISTI vec PLJACKA da LEGALNO DOLAZI VIDLJIVOM RUCERDOM od DRZAVNIH TAJKUNA!

    DA bi SVIJEST NASIH GRADJANA mogla da PROGLEDA ,

    potrebna je jedna ORGANIZACIJA JAKA koja ce se SUPROSTAVITI ESTALBISMENTU ARMIJE SOCIJALISTA koji OBITAVAJU kod nas u nasim INSTITUCIJAMA koji OGLODJASE NAS NAROD DO KOSTI izvukose na LEGALAN NACIN MILIONE EURA i na LEGALAN NACIN IH TROSE ,i LEGALNI NACINOM ih PRETVARAJU U NACIONALNE PENZIJE NA KRAJU!,

    Dok za to vrijeme NAPADAJU NASE RADNE PRIVREDNIKE nazivajuci ih SIVOEKONOMISTIMA KULACIMA itd….

    DAKLE prisustvo na TRIBINI ne znaci nista bez , AKCIJE -FORMIRANJA ORGANIZACIJE sa TIM CILJEM ali SA KVALIFIKACIJAMA!

    JA MOGU iako nemam TRAZENE KVALIFIKACIJE mogao biti DIJO TOG DOKTORSKOG tima u pogledu MARGETINGA PROPAGANDE itd… tu bi se mjesto TREBALO NACI za raj RESOR kojega mislim da bih radijo dobro ,a ako ne vi me smijenite do godine !

   • UDRUZENJE- "'Milton Fridman " says:

    Naci LIDERA NEONE,

    NACI GOVORNIKA sa DIKCIJOM koji ce znati VATRENO dignuti VATRU kod POPLJACKANOG naseg naroda,

    koji ce ove moje RIJECI pretvotriti u govor i po PRVI PUT u NASOJ ISTORIJI ,

    uperiti prst na ,

    DRZAVU ,

    da je ona najvisi PLJACKAS i LOPOV nasih sLOBODNIH INDIVIDUALACA ,

    a bavili se oni PRIVATNIM ili “DRZAVNIM” poslom .

    TO ZA SADA ne OCEKUJTE da ce reci –

    “UDRUZENJE ATEISTA”-i drugih socijalistickih NVO organizacija .

    od kojih mi se inace , rekao sam ,

    LEDI KRV U ZILAMA !

    pozzzzzzzzzzzzz
    ps.

    TAKVE PORUKE moze poslati samo UDRUZENJE,ORGANIZACIJA-“MILTON FRIDMAN” !

 3. NEMA DRUGOG PUTA says:

  Ratomire izgleda da je OZVONILO SOCIJALIZMU u CRNOJ GORI!

  PROVALJEN je SOCIJALIZAM,-konacno i kod nas !

  Nece se vise iza njega moc SAKRITI NIKO ,

  ni RANKO KRIVOKAPIC!
  hehe,

  pozzzzzzzzzzzzz

  • UDRUZENJE-MNILTON FRIDMAN ! says:

   Kad cujete ovih prvih 5-6 uvodnih rijeci , govora –

   ovog DIKTATORA ,”,DEMOCRATICI-SOCIJALISTI-Romaniji ,”

   dje dolazie te rijeci kao ARGUMENTACIJE ,njegove POLITIKE,

   VALJDA VAM JE SVE JASNO ,

   bar vama koji imate-IOLE GRAMA MOZGA !

  • мајстор рајо says:

   Сакривање иза социјализма је заиста “превазиђено”. Зашто се називају социјалисти (ДПС,СДП) више говори о њима и њиховој озбиљности него о (непостојећем) социјализму. Сада су прихватили нову моду тзв. неолиберализам који им свакако више одговара пак су “заборавили” да су социјалисти.

   • Vidimo kako su prihvatili ,

    povecanjem PDV ,

    ne resavajuci pitanje PREKOBROJNE admunistracije koja OPTERECUJE BUDZET ,

    ne resavajuci pitanje PRIVATNOG PREDUZETNISTVA malih i srednjih kompanija koje su u BLOKADAMA ,

    saljucu na njih PENDREK kontrole,,

    vidino NEOLIBERALIZAM u moniopolu TELEFONA FIKSNIH u STRUJI i mnogim DRUGIM USLUGAMA itd….

    Vi necete da vidite da DP socijalisti i SOCIJALISTI DP,
    non-stop pobjedjuju sa tim imenom TRADICIONALNO u Crnbj Gori ,

    CRNOGORCI bez SUNMJE vole SOCIJALIZAM-

    TAKO nije im data bez razloga ETIKETA LENCUGA i LIJENOG NARODA!

   • Tako to sto se vidii u mom komentaru a svi smo svjedoci da je tako ,
    nije prepoznatljivost DELANJA resavanja problema recimo MARGARET TACHER,

    – te pojave AFIRMISU SOCIJALIZAM nikako da se da i nagovijestiti da tu ima ii N od neoliberalizma,

    Tako dragi komentatori ,ne “PROSIPLJETE “SE, ovo je OZBILJNI KOMEBTAR na kojem ima vrlo STRUCNIH i ozbiljnih KOMENTATORA Dr, NAUKA politicara,FILOZOFA ,ljudi VJERUJUCIH itd…

   • мајстор рајо says:

    “Vi necete da vidite da DP socijalisti i SOCIJALISTI DP,
    non-stop pobjedjuju sa tim imenom TRADICIONALNO u Crnbj Gori ,…”

    Комунисти су након АБ револуције учинили отклон прво према национал-социјализму а потом према чистом “национализму”, етноцентризму, фашизму, “државотворству” итсл.
    То што себе радо зову “социјалисти” је само због тога што су под тим именом добијали (прве парламентарне изборе чак, ка комунисти тј. СК) изборе бурних 90-тих као гаранција континуитета.

    Покушао сам да скренем пажњу читалаца на моћан утицај (још живе у народу) племенске психологије на политику како претходних комуниста тако и потоњих “социјалиста”. Сматрам да без пручавања ове везе нужно тапкамо у мраку, безнадежно тражећи себе у бјелосвјтским “измима” који са нама немају благе везе.

 4. NEMA DRUGOG PUTA says:

  ZAR VAM NIJE JASNO < da se ove 23 godine ovi DRZAVNI-TAJKUNI <

  SAKRIVAJU IZA SOCIJALIZMA ,,

  ne samo TAJKUNI vec obicni njihovi vojnici kojih ima na HILJADE pocev od mjesnih odbora pa dalje itd…..

  a vi to ne PRIMECUJETE , nego neki bi ZELJELI da njih SKINU pa da se oni OPET SAKRIVAJU,

  NARODE CRNE GORE NE DOZVOLITE PLJACKASIMA da se SAKRIVAJU iza bilo koje IDEOLOGIJE prepoznajte ih,

  A najlakse im se SAKRITI iza ZAVJESE SOCIJALIZMA ona je nekako NAJDEBLJA NAJNEPRVIDNIJA!

  • okreni konacno plocu says:

   da ti skrenem paznju upravo si promijenio stav o crnogorskoj vlasti za 180 stepeni…vise nisu komunisti vec se skrivaju iza socijalizma…zakucao si na vrata moje partije…da neces da se uclanis?…

  • NEMA DRUGOG PUTA says:

   DECKO

   ako nas ima samo DVJICA ili 50.-

   ISPRED SMO SVOG VREMENA SIGURNO!

   A vidis MILO PAMETAN u VREMENU ne trci -PRILAGODJAVA se /VECINI.

   A zar mislis da je VECINA u PRAVU -UVIJEK !

   Ne nije NJU MANGUPI okrecu za svoje ciljeve ,a SOCIJALISTI pored toga sto su LUPEZI poznato je opste i da su i LAZOVI ,pa im nije TESKO DO sada bilo OBEZBEDITI da VLADAJU!

   ZAR NE !

   • мајстор рајо says:

    Мање парола и “револуције” – ја имам нешто лошег искуства о истима. Гласније, моћније, једноставније и што празније … да се освоје масе. У маси је спас!

   • okreni konacno plocu says:

    covjek ja mjesecar…strucnjaci kazu da je opasno buditi ih dok mjesecare…

 5. EDUKATIVNI-Sajtovi, says:
 6. Antifašizam — poslednje utočište,SOCIJALISTA? says:

  Osu­đi­vati faši­zam je vero­vatno naj­la­god­nije poli­tičko dekla­ri­sa­nje u civi­li­zo­va­nom svetu: ”faši­zam” je dis­kur­zivna kva­li­fi­ka­cija čija se upo­trebna suština iscr­pljuje u funk­ciji dis­kva­li­fi­ka­cije enti­teta na koji se refe­rira ‒ naj­jed­no­stav­nije moguće isklju­či­va­nje pro­stim eti­ke­ti­ra­njem. A s obzi­rom da ovo isklju­či­va­nje teži da bude apso­lutno, apso­lutno nepri­zna­va­nje legi­ti­mi­teta, posle­dica je pot­puna ispra­žnje­nost ovog anti­stava od bilo kakvog poli­tič­kog i etič­kog sadr­žaja. Tač­nije, poli­tički sadr­žaj postaje pot­puno pro­i­zvo­ljan i dema­go­ški ‒ ”Ja sam anti­fa­ši­sta, dakle, ako se ne sla­žeš sa nekim mojim sta­vo­vima ‒ ti si fašista.”

  ”Anti­fa­ši­zam” tako može da se kori­sti za maski­ra­nje apo­li­tič­no­sti i/ili poli­tičke nepi­sme­no­sti ‒ ”Evo, potvr­dio sam svoju podr­šku civi­li­za­cij­skoj samo­sve­sti i stvarno bi bilo nepri­stojno dalje pre­i­spi­ti­vati moju poli­tičku neza­in­te­re­so­va­nost i/ili inte­lek­tu­alnu lenjost.” Može se kori­stiti kao pri­vidno oprav­da­va­nje obič­nog huli­gan­stva ‒ ”Eno faši­ste! Pre­bijmo ga!” Ali, može da se upo­trebi i kao efi­ka­sno dema­go­ško sred­stvo za ”nor­ma­li­za­ciju” poli­tič­kih sta­vova i ide­o­lo­gija čija je poli­tička, ide­o­lo­ška i etička vred­nost jed­naka faši­zmu, pa čak i za ”nor­ma­li­za­ciju” samog fašizma.

  Isto­rij­ski posma­trano, faši­zam je nastao kao pro­i­zvod soci­ja­li­stič­kog pokreta. I to ne zbog istorijsko-kontingentne činje­nice da je Muso­lini bio pri­pad­nik soci­ja­li­stič­kog pokreta pre kon­sti­tu­i­sa­nja faši­stič­kog, nego zbog činje­nice da je faši­zam naci­o­na­li­zam struk­tu­ri­ran po soci­ja­li­stič­kom obra­scu, a samim tim suštin­ski spada među soci­ja­li­stičke ide­o­lo­gije – mlađi bli­za­nac komunizma.

  • мајстор рајо says:

   Било је већ на овом Порталу ријечи о овој теми. Горе наведено је у прва два пасуса ОК. Поготово злоупотреба појма “антифашизам” иза које се скрива понађање ни мало боље од изворног фашизма. Лажни антифажизам не значи да онај стварни постоји. Или да фашизма нема па мора да га измишљамо због “антифашизма.

   Тема мора бити јасна: ради се о два тоталитаризма – лијеви и десни – и то им је битна сличност. Постоје међутим и битне разлике: државна својина – приватна својина. Фашизам је ратоборан по питању етноса, расе (биологија, зоологија, брале) – комунизам је алергичан на другачије мишљење (које се своди на диктат великог вође или рјеђе политичке централе) па га насилно “поравнава”. Мисли само велики вођа – остали су трансмисија и извршиоци (јасно да не може јасније појаснио – Ј.Б.Стаљин). На другој страни велики наци-злочинци су на суду у Нурнбергу “невино” износили одбрану: ми смо само извршавали наређења.

   Свјеж примјер фашизма је текст неког Миљића објављеног у Вијестима а поводом 200 година Његоша и то у културној рубрици под равнатељством ЦГ хуманисте Б.Б. Уздиже један етнос док други сатанизује и то у оквиру актуелног дивљег, пљачкашког капитализма. Капитализам је дакле добар треба само “почистити” оне који другачије мисле и осјећају а то су прије свега проклети Срби.

   • okreni konacno plocu says:

    zaintrigriran procitah tekst milic objavljenog u vijestima…koliko se tekst moze napadati da je fasisticki toliko se ako ne i jace moze braniti da je antifasisticki sve u zavisnosti od vrijednosti odnosno autenticnosti cinjenica koje navodi…odnosno, da li je to autenticna prica o precima i potomcima…za mene jeste dok se drugacije ne dokaze…

   • мајстор рајо says:

    Заиста осјећам немоћ да упозорим некога ко неће свјесно или несвјесно да се суочи за властитом ограниченошћу и затвореношћу у одређени идеологизовани хоризонт. Стога се унапријед извињавам ако убудуће одустанем од залудњег труда. Осим тога ја сам познатог идентитета а мој “опонент” може бити и сам Миљић који би “пуцао” неуморно са сигурне позиције идеолога (тренутне) власти.

    С тим у вези искривљавање свега што се искривити може: тешки метал у музици подлијеже критерију музичког укуса и може бити квалитетан као и сваки музички “правац”. Тешки метал у писаној форми може бити само лупање фраза и у бубањ “патриотизма”. Елегантно “несхватање” ове “метафоре” треба да иде на рачун аутора и његове глупости.

    Што се тиче Његоша био сам довољно јасан – макар за читаоце његових дјела. Либерали, међу којима сам био и ја као незаинтересован за ДНК и пребројавање крвних зрнаца питали су ме својевремено: “а што ћемо са Његошем?” имајући у виду његово жестоко србовање. Ја сам одговорио да уз сво поштовање ја не осјећам чврсту обавезу према Владици у том погледу и да задржавам право да се осјећам сходно нашем времену и искуству.

    Нијесам, међутим слутио да ће се ускоро појавити појединци који ће сходно својој (ваљда фашистичкој) идеологији: Црна Гора стопостотним (по властитој изјави) Црногорцима тумачити и Његоша.

    Идеологије Црна Гора Црногорцима и Црна Гора Србима су једнако фашисоидне и бадава једни друге прозивају за фашизам. Да парафразирам Славка Перовића : обије стране су у праву.

   • okreni konacno plocu says:

    odgovor mi vise lici na pokusaj hipnoze ili bacanja vradzbina nego na argumente…ali su zato stigle nicim izazvane diskvalifikacije i epiteti….s tim u vezi dosljednost u iskljucivosti bi se u skladu sa komentatorovim arsinima takodje mogli svrstati u mirisanje fasizma…a za iq test: interesantnjo je da nije primijecena asocijacija u koriscenju izraza hevy metal gdje se jedan muzicki stl pokusao izjednaciti u optuzbi za fasizam na isti nacin kao i u metafori o stilu teksta pomenutog milica za kojeg sam prvi put cuo ovom prilikom…ali se zato poteglo za referentnim poznavaocima fasizma na nasem terenu…slazem se da za fasizam treba nos ali se bez argumenata ide u u isti kos sa zloupotrebom antifasizma iz teksta koji je linkovan…nemoc je obostrana…

   • мајстор рајо says:

    Дакле, тешкометални (прегласан, агресиван) стил у ПИСАНОЈ форми када се пише о Његошу мора бити сумњив и одбојан иоле упућенијем читаоцу.

    Не ради се овдје о простој аналогији: хеви метал у музици подстиче на насиље (елем фашизам) те је онда за неком мученику који пише о Његошу неки памфлет наспрам неистомишљеника довољно подметнути да је тешкометалан. Таква аналогија је настала у глави мог опонента. Покушао сам појаснити да тзв. hevy metal у музици не сматрам инфериорним, простим или недајбоже нешто горе од тога. Ако нпр. White snake (или Deep purple) спада у тај правац, ја управо са уживањем слушам неколико њихових нумера.

    Али ако неко прегласно и агресивно пише о Његошу онда је то нешто сасвим друго. Такав стил открива много више и нема већ ничег заједничког са гласном свирком веома образованих и верзираних представника тешкометалног звука. Гласна свирка мора бити једнако беспрекорна (као и тиха) и у складу са строгим музичким укусом и естетиком. Иза “прегласног” и громогласног текста напротив чучи безнадежна јаловост празнина.

    Наравно да се нећу упуштати у даљњу аргументацију поводом једног политикантског и букачког текста. Нека свако ужива у жанру спрам свог укуса .

   • okreni konacno plocu says:

    tesko metalni stil se bavio, najkonkretnije, precima i potomcima cija je meta u dva istorijska navrata bio njegos koji je inace u potpuno u drugom planu… o njegosu u tekstu govore ljudi sa imenom i prezimenom koji se pominju kao preci danasnje anticrnogorske politike u drzavnom, dakle i nacionalnom smislu…iz tog drugog plana se, sa mogucom sumnjom u tendencioznost, postavljaju pitanja vrlo diskutabilna o njegosu kao vladaru i duhovniku u etickom i moralnom pogledu…ali, ipak, u prvom planu se elaborira politika za koju pisac tvrdi da je ista ona, koju danas manifestuje pokusaj kanonizacije njegosa za sveca, od prvog covjeka spc u crnoj gori, kao i nekadasnja od prije sto godina kada su njegos i dinastija petrovica bili na meti svesrpskih ujedinitelja…heavy metal je umjetnost extremne buke koja je svojom snagom prva uspjela da napuni stadione…ne bukom nego mudima…ali o njegosu nije uobicajeno (tradicionalno) pisati mudima…pozeljno je ne talasati i pricati tiho jer je iskljucivo iz politickih (citaj: statusnih) razloga visestruko tabuiziran: kao umjetnik , duhovnik, kao vladar i jedan od utemeljivaca crnogorske drzave ali i stub velikosrpske nacionalne politike…dakle, podizanje glasa: zasto svojatate njegosa na kojeg ste nekada pljuvali je fasizam …nije nego…svaka mnogo puta ponovljena neistina jednog dana postane istina, rece neko…bez elaboracije fasizma u tekstu milica ja bih se izvinio covjeku, da sam u poziciji neopreznog komentatora…mene licno taj tekst nije ni dotakao (iako jedan broj komentatora na portalu vjeruje da sam crnogorski fasista i srbomrzac) a procitao sam ga iz radoznalosti i provjere jednog principa…gdje nestase principi?!…

  • A što se fašizma tiče, i on danas ima novo lice. Breivik nije antisemit. Naprotiv, teror izraelske države prema Palestincima mu je uzor. Problem zapravo nije u fašizmu kojeg znamo kao takvog, nego u onome kojeg nismo u stanju prepoznati kao fašizam, koji nam izgleda, recimo, kao demokracija. Taj je najopasniji. Fašizam sutrašnjice neće imati lik fašizma iz prošlosti.

   Kako komentirate pojavu da se rezultati izbora danas redovito gledaju i kroz prizmu ‘a kako su burze reagirale’? Pa su tako ‘međunarodna financijska tržišta’ navodno dobro reagirala na Francusku a loše na Grčku.

   Takozvani demokratski izbori su pretvoreni u ucjenu. Ako slobodno ne odabereš ono što ti je kao jedini izbor nametnuto, uništit ćeš sve, samu mogućnost biranja, demokraciju, budućnost, itd. Recimo, možeš se slobodno odlučiti za Evropu. Ako se ne odlučiš za Evropu onda si se odlučio, u krajnjoj liniji, za ukidanje slobode izbora, za čije otjelotvorenje se ta Evropa izdaje. Slično je i sa burzama. Imaš slobodu izabrati ono što je burza već izabrala kao ono najbolje za tebe. Izabereš li nešto drugo, slijedi kazna. Burza može uništiti ne samo čovjeka pojedinca nego čitavo društvo. U svojoj neoliberalnoj fazi ona to radi sistematski.

   Pritom valja podjsetiti. Nisu ljudi ti koji su svojim, recimo krivim, demokratskim izborom izazvali postojeću krizu nego je ta kriza izazvana upravo burzovnim špekulacijama vlasnika i upravitelja financijskog kapitala. Kada oni pogriješe tu su mase poreznih obveznika, društvo, da ih spasi i ponovo podigne na noge. Naprotiv, ako ljudi u svom demokratskom izboru ‘pogriješe’, odluče se za nešto što burzama ne ogovara, nitko ih neće bailoutati. Reći ćemo da su glupi i neodgovorni, nesposobni donijeti prave odluke, ili kako se to na početku hrvatske privatizacije prije dvadesetak godina reklo, propalice koje će zapiti svoju imovinu, pa je ista, na koncu povjerena financijskom kapitalu i burzama. Kao da je oni neće zapit. – Boris Buden

  • мајстор рајо says:

   Лијепо је неко горе објавио пар пасуса о “антифашизму” тј. варању и подвали у коришћењу тог појма. И наравно уплиће се и нама омиљеног “релативизма” са све тражењем доказа у погледу онога што је сам Његош стотинама пута о себи рекао (да је српске народности – вјере и Језика – а црногорске државности илити националности)

   Ако некоме одмах није јасно да се код г.Миљића ради о фашизму тада тај нема јасан појам о фашизму. Прво, стил је “хевиметал” што има за посљедицу (доцније) потезање хладних и врућих металних оруђа. Искуснији читаоц онакав стил доживљава као грубо насиље над здравим укусом. Ту не помаже превише скривање иза патриотизма, државе, профита…

   Сама прича о прецима и потомцима мирише на биологију – дакле расизам – дакле нацизам. (Мени је отац био комуниста што мени не смета да видим свеколики крах – од економије до морала – те идеје или идеологије . Да не говорим о томе колико је насиља над здравим (богме и фалсификата, јер код Његоша просто све врви од српства) разумом потребно па развојити Његоша Црногорца од Његоша Србина.

   • okreni konacno plocu says:

    evo izgleda da meni nije jasan pojam o fasizmu i volio bih da mi neko objasni fasisticku platformu ovog teksta…nisam znao da je hevi metal muzika fasista…stil ima elemenata loseg ukusa ali se bavi suprotstavljanjem necega sto se zovu cinjenice, nij uperen protiv nijednog naroda vec protiv predstavnika jedne politike…tu se pominju jos dvije drzavne politike, austrougarska i ruska na bazi odredjenih cinjenica…ovakvo banalno povezivanje predaka, potomaka i fasizma nije nikakav argument…od mirisa do presude je dug put…

   • okreni konacno plocu says:
 7. kakav crni neoliberalizam i socijalizam, kakvo crno komunisticko i kapitalisticko, ovo je je megamonstrum sa repovima na sve strane, pa kako gdje zatreba, on mase i pretvara se da je nesto sto nije, a ako nije, ona ne moze da jeste, jer da jeste onada nebi mogao da nije. ili tako nekako, uglavnom svijetozar jedini ima tacne definicije za svaku priliku i nepriliku. sto vjecito skrecete pricu sa stvarnih problema u prdnjavu i raspravu o vazduuhu.
  ko ti kose pomrsio jelo
  ko ti lice obljubio bijelo
  aj ne lazi, pravo kazi nani
  kamo tebe sa grla djerdani?
  sinoc sam se uz jorgovan pela
  zape grana za nit od djerdana
  zape grana, pokida djerdana i od tada od kroljavine zivimo. jednom kad se izgubi nevinost, samo se u pazaru moze povratiti hirurgijom, a mi je toiko puta izgubismo da ni pazarski hecimi ne mogu da nam pomognu.

  U CRVENO

  Tokom ovog mjeseca zadužićemo se za 220 miliona eura, a potom za još 50 miliona
  Uvecaj! Emisiju obveznica vodiće Citigroup, Deutsche Bank i Erste, tvrdi Reuters (Foto: Shutterstock)
  Vlada Crne Gore angažovala je banke Citigroup, Deutsche Bank i Erste da sprovedu novu emisiju obveznica koja je planirana za sredinu juna, objavila je agencija Reuters.
  Agencija nije mogla dobiti potvrdu, ali ni demanti od tri banke, a ni „Vijesti” juče nijesu uspjele da obezbijede odgovor Ministarstva finansija o toj informaciji.
  Ministar finansija Radoje Žugić nedavno je saopštio da će Crna Gora da se zaduži najkasnije do 1. jula, a projektovani iznos je 220 miliona eura.
  Posljednja emisija euroobveznica Crne Gore obavljena je u aprilu 2011. godine, kada je obezbijeđeno 180 miliona eura na pet godina od HSBC i JP Morgana.
  Prema podacima Ministarstva finansija, trenutno zaduženje Crne Gore po osnovu euroobveznica iznosi 380 miliona eura, ili 21 odsto ukupnog državnog duga. Državni dug trenutno iznosi 1,75 milijardi eura (bez garancija), što je 51,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
  Javni dug sa garancijama iznosi 2,32 milijarde eura ili 69,64 odsto BDP-a, gdje je uračunat dug države, preduzeća u njenom većinskom vlasništvu i garancije kojima je Vlada bila žirant za tuđe kredite.
  Budžetom za ovu godinu predviđeno je zaduženje za potrebe finansiranja deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2013.
  Kreatori budžeta su predvidjeli da se taj novac obezbijedi kroz emisiju obveznica, domaćih obveznica i zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama, ili kreditima i garancijama Svjetske banke (SB).
  Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom za kredit u iznosu od 50 miliona dolara. Jedan od uslova SB-a za odobrenje pozajmice bilo je povećanje glavne stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto, što je Vlada nedavno i predložila Skupštini.

 8. jos bolji pasus, rajo, jos bolji. ovako na fasizam gledaju dvije trecine planete, oni koji nijesu emotivno blokirani od zdravog razuma.
  zivjeli, uzivajte dok i nama ne uvedu struju!

  “Isto­rij­ski posma­trano, faši­zam je nastao kao pro­i­zvod soci­ja­li­stič­kog pokreta. I to ne zbog istorijsko-kontingentne činje­nice da je Muso­lini bio pri­pad­nik soci­ja­li­stič­kog pokreta pre kon­sti­tu­i­sa­nja faši­stič­kog, nego zbog činje­nice da je faši­zam naci­o­na­li­zam struk­tu­ri­ran po soci­ja­li­stič­kom obra­scu, a samim tim suštin­ski spada među soci­ja­li­stičke ide­o­lo­gije – mlađi bli­za­nac komunizma.”

  • мајстор рајо says:

   Требало је навести аутора овог пасуса – што није безначајно. Тачно је да је социјализам старији (XIX вијек) , тачно је да су “структурисани” као диктатуре (дакле тоталитарни) , велики вођа и сл. да се не поштује појединац (напротив) … зато их и зову лијеви и десни тоталитаризам (Петер Слотердајк).

   Али постоји и једна битна разлика коју сам већ износио (а не волим да се понављам) : фашизам не дира у капитал-однос што га чини слугом капитализма тако да је његов антихуманизам очигледан и директан. Обећава радничкој класи ропство у оквиру етничке “чистоте”.Радикализам привидан. У фашизму је све лаж осим насиља. Ослања се изворно на биологију, етнос, простоту и “цивилизацијску супериорност” – спроводи безгранично насиље према, слободним људима, “странцима”, комунистима…

   Социјализам је (неспорно тоталитаризам али је) у заосталим земљама имао сасвим друге циљеве (индустријализација, извлачење села и вјековног идиотизма и биједе нпр.) и прокламације које су се изјаловиле из познатих и мање непознатиих разлога.

   Данашњи фашизам у ЦГ има дакле све битне одлике оног изворног: дивљи капитализам као темељ “цивилизације”, етничка пропаганда (службени Језик, државна црква, етничко “изјашњавање”, позивање на црногорског Његоша). Спроводе га исти кадрови који су појели социјалистичку идеју. Прије су били газде од идеје и батине сад су газде од милиона (и фашистичке идеје и опет батине).

   • nacionalizacija industrije u italiji je zazpoceta, ali su faulali u ratovima i nijesu je zavrsili. u njemackoj je skoro pa oposljena, a sto se nije u lance vezalo, to se razbjezalo od svajcarske, preko francuske pa do amereike i kanade. istina je da nijesu nacionalizaovali ni jedni nidrugi blickrig nacionalizacijom kao mi, ali da je fasizam sluga kapitalista, to ne stoji. jedan da mi je primjer za to da je neki kapitalista prosperirao na slobodnom trzistu nacional-socijalizma, ili po jedan iz italije i iz njemacke, volio bi da znam ko su ti. nacional-socijalisticka arbajter partija, a ne kapitalist partija, koliko se sjecam. arbajten je nesto sto kod nas nema, ali u njemackoj nista ne moze da mu utre trag, ne znam kako se tacno prevodi na srpskohrvatski. ;)
    kada bi neko rekao da je jugoslavija u vrijeme komunizma bastinila privatno vlasnistvo, samoinicijativu, samoodrzanje, kapitalisticko privredjivanje i slobodno-trzisnu ekonomiju u raznim sektorima, a da se za primjer daju obucari, snajderi, kovaci, cistaci cipela i vlasnici smostalnih ugostiteljskih radnji gdje se prodavala privatno priizvedena brlja, da li bi to drzalo vodu i dokle?

   • e, da, pisac je kuc, ali od ovih sekulinih kuca sto nemaju slovensko porijeklo. otrac mu je radio kao cinovnik, sujmalo se da je povezan sa kontrarevolucionarima, a majka domacica. on bio odlican djak, tako da se nema zasta ufatit da se po naski iskrikikuje i ko je i od kogaje i basta li mu da ovako pise i necega on nama javno, samo da zna.

   • мајстор рајо says:

    Лауфере, прича Вам је шармантна али недовољно аргументована за тезу коју износите. То што је Адолф звао своју партију Нацио-социјал-радничка – тја нећете ваљда Адолфа да држите за ријеч. Зар треба барем некога у данашњој ЦГ увјеравати да наци-партија Ранка К. носи часно име социјал-демократска. Управо данашња ЦГ је добар примјер и за Вашу и за моју тезу. Социјализам потом фашизам (наравно осебујних балкансих боја). Ту могу да се виде све сличности и разлике (у нашем случају чак исти кадрови опслужуживаху како раније лијеви тако сада и десни тоталитаризам). Пак Ви мени наведите ко од наших фашиста (обашка доскорашњих комуниста) брани државну својину или тражи поновну национализацију.

    Оно са обућарима је ефектно за неку кафанску расправу. Кумровчани би рекли да су битна СРЕДСТВА ЗА ПРОИЗВОДЊУ а не ситни обртници & занатлије, сељаци на малим парцелама итсл. који једва преживљавају. Мада су титоисти и то бранили због свог осебујног карактера.

    Ко је велите, просперирао “на слободном тржишту” во времја нацизма. Тамо нема услова за муњевити успјех јер су то канда стабилна капиталистичка друштва. Осим тога ко ‘ође тврди да су то била добра времена за успон приватног капитала. Крупни капиталисти су били угрожени и спасавали “голи капитал” и у ту им се нашао при руци каплар Адолф.

    Социјализам остаје као нека перспектива бољег живота (Шведска, Норвешка…) што се за фашизам никако не може рећи.

   • okreni konacno plocu says:

    majstore rajo, kritika koja politiku sdp stranke kvalifikuje kao fasisticku je zakasnila barem petnaest godina jer je to nekad bila autenticna politika liberalnog saveza…da je kojim slucajem liberalni savez dosao do vlasti nasao bi se pred istim problemima , (identiteta, jezika, crkve, njegosa itd..) tako da bi se rjesavali na istovjetan nacin kojem smo svjedoci…svako ko misli da je trenutno drugaciji scenario moguc je politicki naivan…ono jedino sto je sporno i sto se neda provjeriti je da li bi se i u rukama liberalnog saveza takva politika cijenila kao manipulatorska i svadjalacka odnosno fasisticka od njenih danasnjih kriticara…onaj ko je posezao za nezavisnom drzavom crnom gorom morao je znati koliko je to vruc krompir…

   • Laufere, ima jedna ograda – bilo je velikih privatnika koji su u fašizmu dobro prolazili ako su imali vojne ugovore. Japanske firme koje sad prave ekološke porodične automobile su pravile nosače i avione, u isto vrijeme kad je to radio BMW. A ni GM nije bio bez posla, i to čini mi se za obje strane. Bilo da izvoziš demokratiju ili fašizam, treba ti džebane. Socijalizam se sam izvozi iz Kine, eno piše “Apple” na njemu ;)

    majstor rajo, industrijalizacija je u pojedinim slučajevima sprovedena sa toliko rupa u regionalnom planiranju i sa tako sumanutim repro-lancima (boksit u Nikšiću, struja u Pljevljima i Plužinama, kombinat u Titogradu???). Opet, Island ima toliko struje da se isplati uvoz boksita iz Australije (a izvoz struje podvodnim kablovima ne). Najčešće treba stvari staviti na papir, nego lopata i kamen temeljac mnogo bolje izgledaju na TV :)

   • majstore rajo,
    nijesam znao da je ovo ‘ође akademska rasprava, ja sam došao u kafanu, popričao sa ljudima u kafani i otišao, kad vidim da sam faulao i nije mi pravo.
    evo, da se poporavim, nekoliko smjernica i vodilja nacional-socijalističke radničke partije, populanije poynate kao nacional-socijalisticke partije:
    -prva i osnovna obaveza gradjanina (njemca, da ne bude zabune, koji jedini mogu raditi državne poslove, kao ovo što naš švaba može jedino da radi za spas i odbranu države, ma kako se zvao) je da radi i duhovno i fizicki za dobrobit zajednice.
    -prva uloga države je da omoguci dobrobit svim gradjanima.
    -zabrana neplacenog/ dobrovoljnog rada, osim rada za dobrobit zajednice.
    -konfiskacija svih profita tokom i poslije prvog svjetskog rata.
    -nacionalizacija svih udruzenih (kapitalistickih) industrija, dakel, krupnog kapitala, prvo jevrejskog, pa kasnije nepartijskog i na kraju su došli i za “njih” kojima se “pri ruci našao adolf”, ma je bilo kasno i za adolfa i za njih nekolicinu.
    -dijeljenje trenutnih profita svih industrija ravnopravno na sve gradjane, kako partijski predstavnici odluče.
    -sveobuhvatni penzioni program pod kontolrom partije- države.
    -kreiranje zdrave “srednje klase”, oduzimanje prihoda velikim koncernima i dijeljenje istih srednjoj klasi i ostalom njemackom gradjanstvu kroz male, lokalne, partijske prodavnice i trgovine.
    -agrarna reforma, eksproprijacija i nacionalizacija zemlje od strane kapitalista-zemljoposjednika i dijeljenje iste gradjanima.
    -nacionalizacija obrazovnog sistema i mijenjanje istog da sluzi državi njemaca.
    -nacionalizacija zdravstvenog sistema.
    -sloboda religije, sve dok se ista ne kosi sa moralnim njemackim kodom i formiranje “pozitivnog” neutralno dominacionog hriscanstva.
    šta ovdje ima kapitalističko, majstore, kumim te Bogom velikim?

   • мајстор рајо says:

    Лауфере, видим да сте жестоки легалиста и присталица тумачења стварности на основу законских аката. Куме слатки, шта је све писало у нашим Уставима -занаго и овом садашњем. Веле , нијесам провјеравао, да је Стаљинив Устав био посљедња ријеч демократије у односу на који је грађанска демократија била дословно мачји кашај. Радницима и грађанима су нпр. стављани на располагање – законским актом – и зграде и загријане просторије – приликом штрајка – да се не би мрзнули, док се буне, на ( чувеној) оштрој руској зими.

    Има једна дивна књижица од Бориса Гројса гдје пише да су Руски умјетници на почетку револуције (доцније скоро сви на разне начине ућуткани) тврдили да не само Умјетност него и социјалистичка стварност мора да буде лијепа. (Кустуричина “паралела” у чувеном филму о закретању земљине осе и вјечном прољећу – у нашем случају јануару).

    Од високе теорије рећи ћу још само да је Адолф зацијело морао преписати од Комуниста много тога јер је ситуација била “густа” и револуционарна куме Лауфере ( а све након претужног великог рата и ситуације у Русији). У таквој “клими” није чудно ако више није била увјерљива нека стара буржоаска прича. Уосталом успон једног каплара у Гетеовој нацији ваљда нешто говори. Прича се и о огромним дуговима ( које је било чак немогуће вратити) наметнутим Версајским уговором. Била је очито неопходна општа мобилизација и свјеже социјалистичке пароле.

    Ипак, да одморимо мало од високе теорије и вратимо се у мени омиљену садашњост. Око 40.000 радника у ЦГ ради у трговини. Ни мало безален податак – за наше размјере поготово. Да ли о њиховом (катастрофално обесправљеном) положају више говори законска регулатива или стварни живот тих грађана правне државе ЦГ !? Колико ће мјеродавно за будуће аналитичаре бити то што пише у Законима независне о радном времену, годишњим одморима, нандокнадама за дане празника… Ако се буду држали слова Закона – одговорно тврдим да ће направити тешки промашај у тамачењу и опису стања радничких права прве деценије суверености и европских интеграција.

   • …………….. Око 40.000 радника у ЦГ ради у трговини. ..

    KUME ,

    a sto ne valja?

    Ti bi malo kao ADOLF- socijalista, da planiras dje ce ko radoti !

    Neka radi u TRGOVINI i 200 hiljada ako ona opstaje izmedju sebe i nije na teret -SUBVENCIJA kao STOCARSTVO itd…..

    DUBROVACKA REPUBLIKA je ZIVJELA VJEKOVIMA OD TRGOVINE ,i mnoge druge REGIJE U SVIJETU danas ZIVE OD TRGOVINE ,

    TRGOVINA TREBA DA BUDE GLAVNA I PRIVILEGOVANA GRANA PRIVREDE nase male CRNR GORE!

    A nasi SOCIJALISTICKI EKONOMISTI TRAZE PROIZVODNJU -pa PROIZVODNJA PROISTECE IZ TRGOVINE uposlice druge BRANSE kada se razvije , itd…
    ATI BI KUME udarijo po ovija 40 .hiljada trgovaca koji ti donose BANANE da papas, kafu da pijes, , KIJU-da se VOZAS, KLIMU da ladis muda itd……

    Sve sto ti cini dobro i lagodno ,

    KADA bi ovi nasi NAPRAVILI zakon za ENERGIJu-mi bi se DZABE I STRUJU imali!

   • Neka nam pojasne ELEKTROINZINJERI ako ih ima ovdje ,

    da li bi 1000. ovakvimh malih elektrana davalo struju za stanovnistvo Crne Gore i te male KOMPANIJE da zaradjuju, ,

    DRZAVA SAMO treba da da KONCESIJU na PERIOD dok se BANKAMA vrne kredit koji nije visi cirka od ulaganja-150 hiljada eura ,

    da ih oslobodi svih dazbina za to vrijema,,

    a TALIJANI neka izvoze da nam oni struju ne prodaju ,,

    SAMO NE SMIJEMO RIJEKE prodati i DISTRIBUTIVNU MREZU zbog MONOPOLA ,

    kao sto je sa FIKSNOM TELEFONIJOM ,

    te su SOCIJALISTI ucinjeli a ovi NEZNAVENI narodu podmecu ,prisivaju takva DESAVANJA-NEOLIBERALIZMU sto je APSURD ,

    naprotiv NEOLIBERALI SU za KONKURENCIJU ne za KORPORATIVNI i MONOPOLSKI KAPITALIZAM!

    http://sclida.en.alibaba.com/productgrouplist-213335920/Hydro_generator.html

   • KUME!

    Ako das 5-6 samo tvojih SOCIJALISTA DA IMAJU OVE MINI ELEKTRANE oni imaju MONOPOL ali ako das na STOTINE TAKVIH ,nema monopola kume,

    isto sa MOBILNOM telefonijom 4-5 jeste monopol , daj ti 50 OPERATERA 100 , da vidis kako ti racun ako je sada 50 eura nece biti visi od 15,

    E to je KUME -NEOLIBERALIZAM!

   • A znas KUME ,kako SOCIJALISTI za SVOJE MILJENIKE-“ljubavnice” prave MONOPOL,

    A kako STRANSKI TAKO I OVI DOMACI ,

    NA KULTURAN -LEGALAN nacin ,

    “PRAVILIMA” -SERTIFIKATIMA itd.. koji su PRESKUPI za MALE FIRMe-pojedince itd….

    KOJE UNISTAVAJU!

   • мајстор рајо says:

    Аритметико, слабо рачунате. Ви не одгонетнусте зашто сам поменуо раднике у трговини. Њих 40.000 (ако сам добро запамтио) ради без икаквих права (то већ поуздано знам) усред интеграција што европских што НАТО. Ајде де да их је безначајан број. Толика маса пак трпи и ћути – демократија буразеру! Када помињем те обесправљене робове Вама је асоцијација Дубровачка република.

    ‘Алал вјера побратиме!

   • Masjstor kaze:
    Аритметико, слабо рачунате. Ви не одгонетнусте зашто сам поменуо раднике у трговини. Њих 40.000 (ако сам добро запамтио) ради без икаквих права (то већ поуздано знам)

    Ima tvoj DODATAK (komentar) -KOJI se sa TVOJOM , “SOCIJALISTICKOM”-brigom za TRGOVACKI SEKTOR nase PRVREDE kako bi ga ti UREDIJO,

    -KUMARA,

    VRLO DOBRO UKLAPA ispod ovog VIDEA -DANIJELA HANNANA!

    ……………Колико ће мјеродавно за будуће аналитичаре бити то што пише у Законима независне о радном времену, годишњим одморима, нандокнадама за дане празника… Ако се буду држали слова Закона – одговорно тврдим да ће направити тешки промашај у тамачењу и опису стања радничких права прве деценије суверености и европских интеграција……………….

   • мајстор рајо says:

    Аритметико, морам да Вас разочарам: не прихватам “адвоката” Данијела – ем није за мене никакав ауторитет ем не расправљам с њим. Нисам ни одгледао видео – жао ми мегабита – тип је за мене толико битан. Осим тога не сјећам се да је неки министар у Влади ЦГ.

    Моју “социјалистичку бригу” за “трговински сектор” – хтјели сте ваљда рећи за тужне робове који тамо ринтају као у 18-ом стољећу, задржавам за себе – Ви останите са својим спотовима и надам се добром материјалном статусу заснованом на ропству ближњега свога (ух , ово је већ сасвим човјеколико, хришћански и сасвим нетрговачки)

   • TVOJA BRIGA JE TAKVA da ti vise volite vidjeti RADNIKA bez POSLA i na SOCIJALNU POMOC ,

    nego da je ,

    …………..– хтјели сте ваљда рећи за тужне робове који тамо ринтају као у 18-ом стољећу,…….

    MOMAK postoji DOBROVOLJAN RAD ,,
    a vasa pravila i

    “ZASTITA radnika koje vi nazivate-ROBOVIMA” ODVDE IH u BIJEDU I SIROMASTVO
    ostavljajuci ih bez POSLA vasom BRIGOM SOCIJALISTICKE-NEZNALICE!

   • Žile, da si nemilosrdan prema ministrima i administraciji kao što si prema komentatorima na forumu, pola vlade bi već palo od golog straha junačkog :)
    Pročitaj ovo što čovjek piše, u pravu je za zaposlene u maloprodaji, koji su pretežno žene. Inspekcija se iživljava na malim firmama, a lance kao “Voli” i “Maksi” itd. niko ne kontroliše. Jebeš ti socijalizam u kome neko radi 10 sati i vikendom a pola plate dobija na ruke.

   • Callao,

    POZNATE su me lose strane KORPORATIVNOG I MONOPOLSKOG KAPITALIZMA , ALI!

    ALI,

    CALLAO moras imati na umu da te zene dobrovoljno rade vjerovatno zasto su NUZDENE zato zasto ne postoji NEOLIBERALNI KAPITALIZAM koji ce dati sansu da te ZENE DOBROVOLJNO NAPUSTE “VOLI” i predju DOBROVOLJNO recimo u “MOLI” po boljim USLOVIMA -znaci BOLJI RADNICI ce mu otici i on ce sve slabije raditi jer mu ostaju “SKART”-radna snaga itd..
    (njima je bolje da RADE NO DA NE RADE)-pod uslovima na koje DOBROVOLJNO PRISTAJU-

    DRZAVA SAMO KONKURENCIJOM MOZE UREDITI BOLJE ZA TE ZENE -ne PRAVILIMA-pogotovo NE -SOCIJALISTICKIM!

    I tako ce NEVIDLJIVA ADAMOVA ruka srediti TRZISTE,

    DRUGO BRIGA Socijalista ,

    dovoti da oni SVOJIM PRAVILIMA GUSE MALE I SREDNJE i tako ne cine kao sto vidis DOBRA ovim ZENAMA koje su do juce radili kod nekog drugog malog preduzetnika kojeg su SOCIJALISTICKA PRAVILA odvele u BLOKADU i nije mogao te:zene vise placat i one otisle kod MONOPOLISTA!

    VI POGRESNOM SOCIJALISTICKOM PAZNJOM NIKADA NECETE SREDITI TRZISTE ,

    tu je isto i MINIMALNI LICNI DOHODAK koji takodje STETI upravo donosi NAJMANJE PLACENOJ RADNOJ ZNAZI itd….

    Mislim i TU SINDIKALNO-SOCIJALISTICKU PAZNJU da sam vec po ko zna koji put ELABORIRAO tako da sad nebih o vasoj BRIZI koja nas UNISTI..

    KAZES:
    …Žile, da si nemilosrdan prema ministrima i administraciji kao što si prema komentatorima na forumu, pola vlade bi već palo…

    BIH JA DA IMAM STRANKU,

    ali evo CEKAM NEONA i PERFEKTNOG pa da KRENEMO U KONACAN OBRACUN,,i ti da nam se pridruzis ,

    i TAJO-LADO da radi za nas on LIJEPO PISE GRAMATICKI ISPRAVNO a reci ce mo mu -sastaviti tekst sto ce pisati posto on nije IDEOLOG on je KRITICAR !
    POZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

 9. In contradistinction to liberalism, which represents the superficial character layer, and to genuine revolution, which represents the deepest layer, fascism represents essentially the second character layer, that of the secondary impulses.

  At the time when this book was originally written, fascism was generally regarded a “political party” which, like any other “social group,” was an organized representation of a “political idea.” According to this concept, the fascist party “introduced” fascism by force or by “political manoeuvre.”

  Contrary to this concept, my medical experience with individuals from all kinds of social strata, races, nationalities and religions showed me that “fascism” is only the politically organized expression of the average human character structure, a character structure which has nothing to do with this or that race, nation or party but which is general and international. In this characterological sense, “fascism” is the basic emotional attitude of man in authoritarian society, with its machine civilization and its mechanistic-mystical view of life.

  It is the mechanistic-mystical character of man in our times which creates fascist parties, and not vice versa.

  Even today, as a result of fallacious political thinking, fascism is still being considered a specific national characteristic of the Germans or the Japanese. The stubborn persistence of this fallacy is due to the fear of recognizing the truth: fascism is an international phenomenon which permeates all organizations of human society in all nations. This conclusion is confirmed by the international events of the past 15 years.

  From this first fallacy all other misinterpretations follow logically. To the detriment of genuine endeavors for freedom, fascism is still regarded as the dictatorship of a small reactionary clique. My character-analytic experience, however, shows that there is today not a single individual who does not have the elements of fascist feeling and thinking in his structure. – Wilhelm Reich, The Mass Psychology of Fascism

 10. In its pure form, fascism is the sum total of all irrational reactions of the average human character. To the narrow-minded sociologist who lacks the courage to recognize the enormous role played by the irrational in human history, the fascist race theory appears as nothing but an imperialistic interest or even a mere “prejudice.”

  The violence and the ubiquity of these “race prejudices” show their origin from the irrational part of the human character. The race theory is not a creation of fascism. No: fascism is a creation of race hatred and its politically organized expression. Correspondingly, there is a German, Italian, Spanish, Anglo-Saxon, Jewish and Arabian fascism. The race ideology is a true biopathic character symptom of the orgastically impotent individual.

  The sadistic perverse character of the race ideology is also seen in the attitude toward religion. Fascism, we are told, is the arch-enemy of religion, and a regression to paganism. On the contrary, fascism is the extreme expression of religious mysticism. As such it appears in a specific social form. Fascism is based on that religiosity which stems from sexual perversion; it changes the masochistic character of the old patriarchal religions into a sadistic religion. It takes religion out of the other-world philosophy of suffering and places it in the sadistic murder in this world.

  Fascist mentality is the mentality of the subjugated “little man” who craves authority and rebels against it at the same time. It is not by accident that all fascist dictators stem from the milieu of the little reactionary man. The captains of industry and the feudal militarist make use of this social fact for their own purposes. A mechanistic authoritarian civilization only reaps, in the form of fascism, from the little, suppressed man what for hundreds of years it has sown in the masses of little, suppressed individuals in the form of mysticism, top-sergeant mentality and automatism. This little man has only too well learned the way of the big man and now gives it back, enlarged and distorted. The Fascist is the top-sergeant type in the vast army of our sick civilization. One cannot with impunity beat the tom-tom of high politics before the little man. The little top-sergeant has outdone the imperialistic general in everything: in martial music, in goose-stepping, in giving orders and obeying them, in the deadly fear of thinking, in diplomacy, strategy and tactics, in uniformed strutting and in medals. In all these things a Kaiser Wilhelm appears as a poor bungler compared with Hitler. When a “proletarian” general covers his chest with medals, on both sides, and from the shoulders to the belt, he demonstrates the little man trying to outdo the “real” great general.

  One must have thoroughly studied the character of the suppressed little man and must have learned to see things as they take place behind the facade, if one is to understand the forces on which fascism is based. – Wilhelm Reich, The Mass Psychology of Fascism

 11. One cannot make the Fascist harmless if, according to the politics of the day, one looks for him only in the German or Italian, or the American or the Chinese; if one does not look for him in oneself; if one does not know the social institutions which hatch him every day. One can beat fascism only if one meets it objectively and practically, with a well-grounded knowledge of the life processes. One cannot equal it in politics, in diplomacy or strutting. But it has no answer to practical questions of living, for it sees everything only in the mirror of ideology or in the form of the state uniform. When one hears a fascist character of whatever hue preach about the “honor of the nation” (instead of the honor of man) or about the “salvation of the sacred family and the race” (instead of the society of working individuals), if he lets out a stream of empty slogans, one only has to ask him this: “What are you doing to feed the nation, without plundering or killing other nations? What do you, as a physician, do against the chronic diseases, or as an educator for the happiness of children, or as an economist for the elimination of poverty, or as a social worker for the mothers of too many children, or as a builder for more hygienic living conditions? Give us a concrete, practical answer or shut up!”

  Clearly, international fascism will never be vanquished by political manoeuvres. It can only be vanquished by the natural organization of work, love and knowledge on an international scale. – Wilhelm Reich, The Mass Psychology of Fascism

  • мајстор рајо says:

   Импресивно : дубокоумна расправа и то на Енглеском. Шта све наш грађанин неће измислити да избјегне сусрет са суровом реалношћу данашње ЦГ.

 12. Extensive and conscientious therapeutic work on the human character has taught me that, in judging human reactions, we have to take into account three different layers of the biopsychic structure. As I have shown in my book, CHARACTER-ANALYSIS, these layers are autonomously functioning representations of social development. In the superficial layer, the average individual is restrained, polite, compassionate and conscientious. There would be no social tragedy of the animal, man, if this superficial layer were in immediate contact with his deep natural core. His tragedy is that such is not the case. The superficial layer of social cooperation is not in contact with the biological core of the person, but separated from it by a second, intermediary character layer consisting of cruel, sadistic, lascivious, predatory and envious impulses. This is the Freudian “unconscious” or “repressed”; in sexeconomic language, it is the sum total of the “secondary impulses.” Orgone biophysics has shown that the Freudian unconscious, the antisocial element in the human structure, is a secondary result of the repression of primary biological impulses. If one penetrates through this second, perverse and antisocial layer, one arrives regularly at a third, the deepest layer, which we call the biological core. In this deepest layer, man, under favorable social conditions, is an honest, industrious, cooperative animal capable of love and also of rational hatred. In character-analytic work, one cannot penetrate to this deep, promising layer without first eliminating the false, sham-social surface. What makes its appearance when this cultivated mask falls away, however, is not natural sociality, but the perverse antisocial layer of the character.

  As a result of this unfortunate structure, every natural social or libidinous impulse from the biological core must, on its way to action, pass the layer of the perverse secondary impulses where it becomes deflected. This deflection changes the originally social character of the natural impulse into a perverse impulse and thus inhibits any natural life manifestation.

  We can now apply our insights into human structure to the social and political field. It is not difficult to see that the diverse political and ideological groups in human society correspond to the various layers of human character structure. We do, of course, not follow idealistic philosophy in its belief that this human structure is eternal and unalterable. After social conditions and changes have formed the original biological needs into the character structure, the latter, in the form of ideologies, reproduces the social structure.

  Since the decline of the primitive work-democratic organization, the biological core of man has remained without social representation. That which is “natural” in man, which makes him one with the cosmos, has found its genuine expression only in the arts, particularly in music and painting. Until now, however, it has remained without any essential influence upon the form of human society, if by society is meant not the culture of a small rich upper crust but the community of all people.

  In the ethical and social ideals of liberalism we recognize the representation of the superficial layer of the character, of self-control and tolerance. The ethics of this liberalism serve to keep down “the beast” in man, the second layer, our “secondary impulses,” the Freudian “unconscious.” The natural sociality of the deepest, nuclear layer is alien to the liberal. He deplores the perversion of human character and fights it with ethical norms, but the social catastrophes of this century show the inadequacy of this approach.

  All that which is genuinely revolutionary, all genuine art and science stems from the natural biological nucleus. Neither the genuine revolutionary nor the artist or scientist has been able thus far to win over and lead masses or, if so, to keep them in the realm of the life interests. – Wilhelm Reich, The Mass Psychology of Fascism

 13. majstore, ja sam ti samo naveo smjernice nsap i ono sto su planirali i sproveli u trcem rajhu dok im je moglo bit. sve je ovo lako provjerljivo, od oduzimanja imovine i nacionalizacije, do centralizacije ekonomije, obrazovanja, zdravstva, penzionog sistema, …
  nazvati crnogorski pljackasko-ekonomski buckuris neoliberalizmom, a odbiti da se prihvate istorijska fakta o nacionalsocijalistima samo zato sto su i ideoloiski i prakticno bili lijevi totalitarizam (sproveden na nacionaloj osnovi, u pocetku)- cudno majstore. ja dalje nit mogu, nit hocu, nit umijem da se snadjem.
  prijatno i laku noc! (kurac cu vam vise doc!)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: