José Saramago: Ogled o lucidnosti (Ensaio sobre a Lucidez)

U svojoj priči Lucidnost iliViđenje – kako ko prevodi – Ensaio sobre a Lucidez – koja se nastavlja na daleko poznatiju njegovu priču, Slepilo, Saramago opisuje pokušaj građana neimenovanog grada da se suprotstave opresivnoj vlasti putem praznih glasova koji čine ubedljivu većinu.

Način kojim se došlo do ovakve kolektivne većinske odluke ostaje nepoznat. Prvo glasanje je održano jednog kišovitog dana, a do popodneva gotovo niko se nije pojavio na biračkim mestima. Odjednom, gotovo istovremeno dolaze svi i pokazuje se da je tri četvrtine glasova bilo prazno, belo.

Drugi krug glasanja održan je po lepom vremenu, a procenat praznih glasova bio je još veći. Ovaj ćutljivi protest se nijednog trenutka ne pretvara u otvoreni. Nema demonstracija, nema uličnog nasilja. Vlast uvodi vanredno stanje, privodi građane, saslušava ih. Bez rezultata.

Potom, vlast odlučuje da napusti grad i prepusti građane samima sebi očekujući anarhiju ili bar nerede. Međutim, građani i dalje odbijaju „očekivano ponašanje“, ostaju mirni i pribrani, kao da se ništa nije dogodilo, kao da je neka vlast i dalje među njima.

„Saramago, lukavi stari levičar razume da je podsmevanje strahovito efikasno političko oružje i u Lucidnosti on radi svoj posao na obrtanju represije u farsu. Podvlači da je sve dobra zajedljiva šala o lukavoj lisici zapadnjačke demokratije: „prazni glasači“ su mirni, čak poslušni, upravo onakvi kakvi vlasti žele da građani budu, ali njihovo odbijanje da se pretvaraju kako im izborni proces daje mogućnost izbora koji je vredno načiniti, je duboko subverzivan – jedan neoprostiv greh, flagrantan prekršaj.“(The New York Times Book Review, 9. april 2006, T. Rafferty.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: