Brancode: Kontrola štete

piše: brancode

“…Najveće zadovoljstvo u životu Vinston je nalazio u svom poslu. Najvećim delom je to bila zamorna rutina, no bilo je i zadataka tako teških i komplikovanih da se čovek u njima mogao izgubiti kao u dubinama kakvog matematičkog problema — delikatni falsifikati gde su jedini putokazi bili poznavanje principa englsoca i sposobnost da se oceni šta Partija želi da se kaže. U tome je Vinston bio dobar. Dešavalo se čak i da mu povere ispravljanje Tajmsovih uvodnika, koji su od početka do kraja bili pisani Novogovorom. On odmota poruku koju je ranije tog jutra bio odložio u stranu. Glasila je:

      tajms 3.12.83 dnevzap vb dvaputvišenedobra odn nelica rediguj celosno prearhiviraj postodobreno

Na Starogovoru (ili standardnom engleskom), to bi otprilike značilo:

      Izveštaj o dnevnoj zapovesti Velikog Brata iz Tajmsa od trećeg decembra 1983. krajnje loš. U njemu se pominju nepostojeća lica. Preraditi u celini i pre odlaganja u arhivu podneti pretpostavljenima na odobrenje…”

Džordž Orvel, “1984” 

Poslednjih nekoliko dana Crnu Goru drma afera sa biračkim spiskovima. Prema procjenama, preko 14 hiljada glasača imaju dvojnika sa istim imenima, prezimenima i adresama stanovanja. Osim toga, postoji još i oko 6 hiljada preminulih glasača. Ovo nije, siguran sam, ni prva ni poslednja afera u Crnoj Gori (sjetimo se Telekoma, Prve banke i 11 miliona…). U normalnoj državi, za bilo koji od pobrojanih događaja, uključujući i ovaj poslednji sa biračkim spiskovima, vlast bi trpjela ozbiljne posljedice. Nego, ne bih da pričam o tome koliko je (ne)normalno naše društvo, posebna je to tema. Pokušajmo sagledati stvari iz nešto drugačijeg ugla na konkretnom primjeru – kako režim vrši kontrolu štete.

Ko ne riskira, taj ne profitira

Veoma je poznata činjenica da DPS dobar procenat svojih glasova dobija raznim vidovima manipulacije sa biračkim spiskovima. Kako vrijeme prolazi, tehnologija napreduje, ali gospoda uvijek nađe dobar način da prevaziđe probleme. Svjesno se izlažu riziku da im se desi, to što im se i desilo – NVO Mans je otkrio i crnogorskoj javnosti prezentovao nelogičnosti u biračkim spiskovima. Dakle, šteta je učinjena. Šta dalje?

Čojska i junačka borba za istinu

Osnovno pravilo je: informacije koje su komprimitujuće što prije negirati ili bar dovesti u sumnju. Ovo treba uraditi na što kvalitetniji i, po građane-botove, što uvjerljiviji način. Najbolje sredstvo je, naravno, neki od paradržavnih medija, u ovom slučaju – naš premili javni servis.

Dakle, organizovano je “fer” TV sučeljavanje. Na jednoj strani bila je direktorica NVO Mans – Vanja Ćalović, na drugoj strani četiri čojka i junaka, četiri tipična crnogorska alfamužjaka, svaki sa ulogom u ovoj emisiji. Predstavimo ih redom.

Izgledam li bar malo ka gazda?

Alfamužjak 1 – Radule Novović, pomoćnik ministra za promociju informacionog društva, od milošte zvani “savršeni infomacioni sistem”, zbog ogromnog broja ponavljanja te sintagme, vjerovatno u nedostatku bilo kakvih argumenata. Ovakvu organizaciju biračkog spiska ne možemo nazvati ni sistemom, a kamoli informacionim. O epitetu “savršen” ne bi uopšte trebalo diskutovati.  Radule je doveden u emisiju prevashodno zbog veoma dobrog oponašanja svog vođe, gestikulacijom je primamljivao i pomamljivao starije gospodje kraj malih ekrana.

Alfamužjak 2 – Abid Crnovršanin, pomoćnik ministra za upravne unutrašnje poslove, od milošte zvani “osoba X, iz opštine Y, sa matičnim brojem Z”. Nadimak je dobio zbog svoje dosljednosti u čuvanju crnogorskih građana i podataka o njima, ugroženih od strane Vanje Ćalović i stranih službi, koji su iznijeli masu nekavih podataka ko zna iz kojih izvora. Doveden u emisiju da starijim građanima (čitaj: penzionerima koji ne znaju ni što je kompjuter) objasni da je birački spisak jedna živa materija, jedna veoma komplikovana materija (kao da je najmanje u pitanju birački spisak Kine, a ne Crne Gore gdje se dešava 20 promjena dnevno), i da se, naravno, sa istim problemima susrijeću i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Realno pristupam problemima

Alfamužjak 3 – Zlatko Vujović, predsjednik upravnog odbora CEMI-ja, od milošte zvani “opozicionar u slobodno vrijeme”. Nadimak je dobio zbog toga što je cijelo vrijeme oponirao Radulu na netačno iznešenim konstatacijama (tokom emisije ste čak mogli i pomisliti da ne upada u ovu grupu, već da je na strani Vanje). Doveden u emisiju najviše zbog osnovno informatičkih pismenih građana, kod kojih ne prolazi priča prve dvojice. Priznao postojanje nelogičnosti (ipak nije sve bajno, sjajno), ali je samo u pitanju neažurnost. I ovaj problem se javlja u Srbiji i Hrvatskoj.

Alfamužjak 4 – Zoran Leković, voditelj na RTCG, od milošte zvani “džentlmen”. Nadimak je dobio zbog džentlmenskog pristupa prema svojim starijim prijateljicama, čije godine ne bio otkrio javnosti, čak i kad bi ta informacija bila od značaja za voljenu mu državu. Organizovao emisiju evropskog karaktera, da pokaže kako državna televizija propagira evropske vrijednosti. Savršen u kombinaciji sa još jednom mladom nadom onog javnog servisa – Andrijom Nikolićem.

Čak i u ovakvoj utakmici, očigledno je bilo da ih je Vanja Ćalović, žargonski rečeno – razvalila, što mnogo govori o njihovoj (ne)stručnosti za poslove kojima bi trebalo da se bave (ne želim umanjiti Vanjin sjajan nastup). Međutim, za koga je to bilo očigledno? Oni zbog kojih je ova emisija napravljena, a to su većinom stariji građani, penzioneri (ko još gleda RTCG osim njih) i ostali robovi komunističkih shvatanja, su uspješno progutali cijelu ovu priču.

Razvodnjavanje priče

I tako dolazi do popriličnog razvodnjavanja cijele priče – stvari nisu savršene, postoji nezadovoljstvo kao i svugdje drugo, ali smo polako krenuli putem boljitka, putem evropskih vrijednosti.

Po ovom pitanju, kako se od suštinski važne afere došlo do nečega što je na istom nivou sa Milovim srednjim prstom na čelu u Tuzima (budimo ozbiljni – dobra je fora, ali ne možemo praviti ozbiljnu vijest od toga, koja je u rangu sa biračkim spiskovima), moramo pomenuti i “Vijesti” i njihovu uređivačku politiku koja jede žive ljude za doručak. Mijenjaju ličnosti i događaje, kao na traci, otvaraju million tema, ni jednom se suštinski ne bave. No, ovo je posebna tema.

Suma sumarum, afera sa biračkim spiskovima bi, ponavljam, u nekom normalnom društvu svrgla režim, kod nas je to tema za dva dana. Ne žalim se, samo konstatujem. Dok malo moralno ne sazremo, ovakve stvari će nam prolaziti pored nosa.

Opozicija

Ako ništa drugo, dobili smo odgovor na to kakva je naša opozicija i zašto ne treba dati glas nijednoj opozicionoj partiji. Samo zbog nekoliko stvari koje je iznijela Vanja Ćalović, trebalo bi da cijela opozicija organizuje proteste i bojkotuje izbore. No, valjda je svima jasno da njih bojkot ne zanima. Mandić i Medojević se već žrtvuju za dobrobit građana tako što nisu nosioci liste. Smiješni su svi.

Comments

 1. “Opozicija
  Ako ništa drugo, dobili smo odgovor na to kakva je naša opozicija i zašto ne treba dati glas nijednoj opozicionoj partiji. Samo zbog nekoliko stvari koje je iznijela Vanja Ćalović, trebalo bi da cijela opozicija organizuje proteste i bojkotuje izbore. No, valjda je svima jasno da njih bojkot ne zanima. Mandić i Medojević se već žrtvuju za dobrobit građana tako što nisu nosioci liste. Smiješni su svi.”

  Sa ovim ste isti kao x, y, i z, jer pricom o bojkotu idete na ruku iskljucivo Milu. Opozicija moze bojkotovati izbore jedino ako se dogovore DF, SNP i Pozitivna, bez njih je sve prazna prica

  • u tekstu: “Samo zbog nekoliko stvari koje je iznijela Vanja Ćalović, trebalo bi da cijela opozicija organizuje proteste i bojkotuje izbore.”

   Lamberto Dini: “Opozicija moze bojkotovati izbore jedino ako se dogovore DF, SNP i Pozitivna”

   CItaj sta pise.
   Inace, bojkot u ovakvoj situaciji nema smisla, sto stalno i sam potenciram.

 2. Nadali su se nekom gangbangu (4 na 1), a dobili su femdom!

 3. “Suma sumares, afera sa plivačkim spiskovima bi, ponavljam, u nekom paralelnom društvu svrgla režim, kod nas je to tema za dva dana. Ne ženim se, samo izlazim. Dok malo oralno ne sazremo, ovakve stvari će nam ulaziti u nos.”

  Ne razumijem ovaj dio…

 4. Tekst podvlači suštinski problem: glupost, korupcija i licemjerje totalno vladaju ovim društvom. Elita nemamo: koja elita bi uopšte bespogovorno prihvatila ovakvu “igranku”? Skoro da nema države u kojoj se “elite” sistematski prodaju vladajućim vrijednostima kao u Crnoj Gori. Zaslužili smo ovo, da se ne lažemo.
  Bez opšte pobune, ali pobune koju će donijeti izgleda samo glad, očaj i beznađe – nama nam spasa. Igačima u ovom cirkusu nazdravlje.

 5. brancode,
  hvala što si priredio ovaj tekst.

  Samo da dodam detalje neke poražavajuće:
  A1 je potencirao temu odakle Vanji spiskovi, kaže da nema razloga da ispituje nešto čemu neznamo porijekla… to je razumljivo jer koliko je puta pomenuo savršeni sistem, vjerovatno i sam funkcioniše kao računar, pa mu je sistem napravljen tako da ne prima ulaz nepoznati, blokira i to je to.
  A2 potencira da Vanja nece da poštuje zakone CG, a poziva se na neke bjelosvjetske konvencije o zaštiti prava i slično. Mada mu je ona rekla da kada je u pitanju otkrivanje sličajeva korupcije i slično ona je potpuno na pravoj strani, to A2 ne jebe. Bitni su samo zakoni CG. Nego dobio je valjan odgovor u primjeru izvlačenja sina iz zatvora zbog napada i vrijeđanja službenika MUPa. Dakle slično kao sa Telekomom fokus je na izvoru informacije, a ne na temi. U istom trenutku na drugom kraju grada tužilaštvo ima razloga da ispituje listicu navodnu zbog koje gospodin štrajkuje glađu ispred suda. Kakvo ludilo. Listica može da prođe, a konkretni podaci, ime prezime, broj, bankovni računi, sve crno na bijelo, ne. Baš me zanima šta bi bilo da Vanja kaže – dao mi je taj i taj. Šta onda?

  Dakle ovo je sve jedna sprdnja. Može se otkriti još bezbroj afera, i bilo čega, neće biti reakcije.
  Opozicija ponovo želi da proba, možda možda ovog puta neće baš toliko da ukradu. Nakon izbora ponovo plač i sve tako u krug.
  Svi koji su protiv ove lakrdije su negativni, mračnjaci koji rade u korist vlasti, a svi koji vjeruju da ovi neće baš toliko da pokradu i da možemo konačno su pozitivni.

 6. Najace!! Kako samo mogu glasat nije mi jasno!!>>!>!>!?>!?!?!?!? Idetite na izbore ne vracali se kuci ni vi ni vasi kakvi ste !!!!Odoh na vijesti danas nemam obicaj ali odoh,kad tamo MAndic zaplotuna da su bolji od Dps-a!!))
  A glavni i odgovorni mafijas i zlocinac upao u trip od koke kao u film Rane-dje smo stali djeco_kod ustasa!!!)))))Jaka roba ostalo od Saretove izgleda jos pa ga furno trip partizanski,i cetniski tako da me ne bi zacudilo da tv bastilja krene davat serijal partizanskih filmova!!!0)!))
  Udario junak na junaka cekaju da prodje glasanje pa onda ponovo da prave svi poststomacnu koaliciju sa zeludacnim memorandunima i sustece i zvechce valute od narodne grbace po [podgorickih restorana i privtnih kuhinja!!!
  KAKO VAS SAMO SRAMOTA NIJE VAS STO IM PUNITE STOMAKE EVO ZADNJIH 20 GODINA A MOZE SVE BITI GOTOVO ZA PAR NEDJELJA JEDNIM BOJKOTOM SVEG MAFIJINOG!!!
  PARANOJA A MISEVI JEDNI PRODANI I IZGUBLJENI !!!!

 7. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kad bi ovi PAMETNJAKOVICI-BOJKOTASI,
  imali vremena da svrnu kod kuma Stake,
  da je zamole da izkljuci SERIJU SRCE PUCAJUCU, na desetak kanala TAJKUNSKIH,
  da ne kupuje sandalice i cipelice, da se ne pidikara i manikira i q.rcu svira, da ne kupuje DORMEO, da je nebi intelektualno OMEO, u razvoju svijesti,
  da muze parni broj sisa umjesto jedne, da zabrani suprugu da navija za BILBAO, jer je najebao u KLADIONICU, i ostavio familiju na ulicu i pola ce zavrsit u ludnicu.

  Ja bih bio srecni coJeK, za cipancijeli vijek, sto su pronasli lijek u 21 vijek, kako dojekat Milu, a ne koristit silu, da PANE VLADA i narod prestane da strada, da ga zabavlja Lepa Brena i Ceca, da iz GRMA VELIKOGA izceraju zeca, da se najedu mesa od DPS, jer nas kradu i ove na privremenom radu, po svijetu, no nece oni u NAROD,
  nego na TRONU, da nam VERTIKALNO od ozgor prema dolje,
  saopste sto je za nas NAJBOLJE,
  e za takvu vrstu komunikacije, ja nemam VOLJE,
  pa ko bolje , siroko mu polje, neka bude sto biti nemoze,
  nek se BOJKOTASI SA NARODOM GLOZE, pomozi mi BOZE,
  da iskocim iz SOPSTVENE KOZE.
  Za BIRACKE SPISKOVE je odgovorna i OPOZICIJA I POZICIJA,
  ali su zajednicki SMISLILI PREVARU, SNP I DPS, PRVOBORCI 91,
  e sad se plase da ISTINA ne ispliva na VIDJELO,
  sto nije POZICIJA IZCISTILA BIRACKE SPISKOVE za 23 godine DEMONKRATIJE, no trese PRAZNU SLAMU, o HIMNI I JEZIKU, jezik pregrizli i jedni i drugi, mogli su zaduzit MJESNE ODBORE, da ociste OBORE OD CRNJEH OVACA, da nam skinu MILA&ACA sa grbace, ali SERDARI I VOJVODE, oce u Jevropu i NATO da nas vode, do SLOBODE ZEDNE PREKO VODE.

 8. POGREBNA

  Normalno je vazda bilo,
  da i mrt'ac kod nas glasa,
  jer podršku ima Milo,
  drukčije mu nema spasa …..

  No je muka šta da radi,
  da napravi zbor birača,
  tu krtolu da izvadi,
  trebaće mu krampa jača ……

  Fala Bogu je li koji,
  bivši četnik među njima,
  da sudbinu on prekroji,
  svojim bliskim potomcima ……

  • Војин Николајевич says:

   Fantom kaže:
   Fala Bogu je li koji,
   bivši četnik među njima,
   da sudbinu on prekroji,
   svojim bliskim potomcima …

   Овдје “неки” призивају “некоме” судбину Гадафија:))

   • Pu, pu daleko bilo …….. nećemo Amerikance, a nećemo ni gusle …….. izgleda su nam diple dovoljne …… :))

   • Војин Николајевич says:

    … долази из породице која је својевремено власт у црногорским просторима. У вријеме Краљевине Југославије, Блажо … је био Бан Зетске бановине, а током рата генерал четничких снага које су се бориле на тим просторима…. је назвао свог сина по њему

   • Војин Николајевич says:

    Не у НАТО:)), гусле никако:)), дипле су могуће:))

   • Војин Николајевич says:

    Али, како вријеме иде, неко је 4ник, неко по4ник, а онај који брсти нема везе са 4…
    :))

    Укратко, за мога друга Фантома једна пјесма од Благоја Баковића, зета моје добре Ружице А., шћери Муја Николића…
    .
    Ne donosi ručak majstorima

    Kada cari zakone pogaze
    Kad ne bude na zemljici leka
    Mora negde ispred puste staze
    Doći seka da ljubi meneka

    Kad ustane kuka i mandžuka
    Kad navale špijuni i žbiri
    Mora tvoja lekovita ruka
    Tvoja usna doći da me smiri

    Ako nema Stoje i Stojana
    Neka nema do trista majstora
    Samo neka tvoga smeha ima

    Ne silazi u dolinu dana
    Vila kulu oburdati mora
    Ne donosi ručak majstorima

   • Војин Николајевич says:

    Blagoje Baković je rođen 4. aprila 1957. godine u Bojištima, kod Bijelog Polja. Osnovnu školu pohađao je na Slijepče Mostu.

    Vatra za kopitama

    Ne nisam ja ovo pisao
    Same su reči iz mene tekle
    Gospode zar sam plućima disao
    Ono što usne nisu rekle

    Samo je jezik ispod nepca
    Nepomičan i bez trzanja
    Kroz tišinu proveo ždrepca
    Nad nemim ponorom rzanja

    Niti sam ja ovo ćutao
    Usna je sama pevala
    Rimovale se tišina i tama

    Bolno sam pogledom gutao
    Daljinu, dok je sevala
    Vatra za kopitama…

    :))

 9. Бранкоде, јако непрофесионалан текст. Зашто си морао јавно да прозиваш пуним именима учеснике емисије? Знаш ли ти да се људи не смију прозивати правим именима? Јако некултурно је помињати нечије име и презиме. Милованов прика Шуковић је то сјајно објаснио у својој колумни на Аналитици прије неки дан. Зар ниси могао, као у филму Резервоар Догс, да им даш надимке? Било би коректније да пише Мр. Блонди него Златко Вујовић. Ризикујеш да будеш кривично гоњен због овога. Извини се људима.

  Што се тиче опозиције, ја им не замјерам на симулирању демократије. Од чега би иначе живјели у овим кризним временима? Опет, како ја од тога не живим, не осјећам потребу или обавезу да излазим на изборе.

 10. LADO TAJOVIĆ, PO - 4 - ETNIK says:

  Kao što sam i tada govorio o biračkim spiskovima se pokreće priča 4-5 mjeseci pred izbore a ne 20ak dana pred njih. Nekima su tada bile bitnije metle i urnisanje SNP. Naravno nema savršenog biračkog spiska kao što je i priča pojedinih na njegove manjkavosti propagandna i orkestrirana tako da mogu izazvati kontra efekat od onog šta se htjelo dobiti. Ovim ne osporavam činjenice da je isti loš nego se osvrćem na određeno djelanje koje je takođe činjenica.

  Opozicija zna zašto ne ide u bojkot. Nema podršku za to, nema uslova i nema sa kime jer ti treba neki događaj kao inicijalna kapisla. Dakle možeš se samo ugasiti i pričati bajke ili teorisati pozivajući se na niđevezesanama događaje.

  Onaj poseban dio u CG su nazovi pobornici nazovi bojkota koji napadajući opoziciju žele da je privole na određeno činjenje i slabeći je time upravo je onemogućuju za bilo šta pa i za to. Propagiranje ideje bojkota bez alternative i ideje, bez jasnog udruživanja i protesta je adut ove vlasti. Pogotovo je nevjerovatno jer se radi o minornoj grupi od 4-5 % koja zamjenom teza i podmetanjem žele navesti ogromnu većinu na svoju vodenicu. Znači ili si svoj kontra svega ili nešto drugo. Poslije svega izrečenog zagovornik bojkota ne može podržavati ni Front, niti Pozitivnu, ni SNP ma za šta se odlučili. Pojedinac ne može podići bojkot već partije, grupe ljudi… Kao podjedinac možete djelati sa time da izlaznost bude na projektovanih 65 – 68 % i nemojte tada spominjati otkupljivanje ličnih karata jer jednostavno nema logike u tome. Gdje ste vi onda?

  • Priča o biračkim spiskovima je pokrenuta NE od zagovornika opstrukcije nego upravo od Vas, opozicije, “jer to je stara srpska reč za dobar izgovor.”

   Opozicija je ta koje sve vrijeme za vlast tvrdi da je mafijaška i ubilačka, a onda izađe na izbore. Mafijaška vlast koja ubija i krade se skida nasilnim putem. Valjda je to jasno.

   Opozicija je namjerno izbjegla bojkot, sveopštu pobunu ili opstrukciju, jer on donosi nemirnu situaciju i za njih same ne samo za vlast. U borbi protiv mafije se i gine. S mafijom se ne sjedi i divani na skupštinskim tijelima.

   Opstruiranje i obesmišljavanje ovako kreiranog procesa izbora i samog glasanja je imperativ za svakog onog ko je vidio ulogu opozicije i vlasti na način kako je dobar dio ljudi na ovom blogu vidi. Nama zaista ostaje samo humor i različitost u nekakvoj akciji protiv njih, baš SVIH djelova nakaze zvane crnogorska demokratija. Pa, kad oni izlaze na glasanje, i mi ćemo…po naški…umjesto hemijske sa kistom umočenim u govno da im vasbijeli dan bazdi pred nosom. Govna govnetu.

   Ako će ti biti lakše, Lado, meni je u mislima samo parlamentarna opozicija, a o Pozitivnoj još uvijek nemam izgrađeno temeljnije mišljenje, van nekog prvog utiska da su/ste presterilni i pre Pzp Lookalike za početak. Kao takvi, sasvim nedovoljno poželjni da bi bacao glas na vas. Ovog puta ide umjetnost bojanja, crtanja, karikiranja; i uzgred kad smo već toliko nebitni i u malim procentima, držte se sigurnih glasača. Kidajte se oko njih. Ja ću taj dan imati makar zanimljiv foto status na facebooku. Moš se kladit u to.

 11. Kao što sam i tada govorio o biračkim
  spiskovima se pokreće priča 4-5
  mjeseci pred izbore a ne 20ak dana
  pred njih.

  Rdjavom kurcicu i dlaka smeta.

 12. LADO TAJOVIĆ, PO - 4 - ETNIK says:

  Juče ostavih link sa vikipedije gdje je pod ideologijom Demokratskog Fronta stavljen crnogorsko – srpski unionizam. Danas te stavke nema :)))

  SAMO POZITIVNO!

 13. MILOVAN KAZE…..Ja bih bio srecni coJeK, za cipancijeli vijek, sto su pronasli lijek u 21 vijek, kako dojekat Milu, a ne koristit silu, da PANE VLADA i narod prestane da strada,……….

  Da,da treba izaci na izbore i glasati za pozitivnu ili bilo koju drugu opozicionu i dati im ponovo mandate da bi ovi mogli da kradu naredne cetiri godine! Kad bi mi samo ovi objasnili kako misle da DOBIJU MAFIJU NA IZBORE!?!?! Nije Cg Bugarska pa da ima 5000000e glasaca pa da MAfIJA nema kontrolu nad svima ,a ne no ovako 500000 hiljada biraca i 400000 hiljada bijednika koji se prodavaju za saku brasna ili se boje LADa svoga! NEKA MI OBJASNE OVI PODRAZAVAOCI IZLASKA(MAFIJE)- KAKO PLANIRAJU DA DA SE BORE PROTIV MAFIJE!? IZLASKOM NA MAFIJINE IZBORE!!?)))))))LEGALIZACIJOM POKRADENIH NACIONALNIH RESURSA?!?!MISLITE NESRECE DA CE BEZ NEREDA I BUNTA PREPUSTITI VLAST!? JELI IKO VIDIO MAFIJSA UZIVO?!ZNATE;LI NESRECE KAKO MAFIJA RAZMISLJA?! MAJKO MOJA MILA STO ME SNADJE STO ME SNADJE?! ……….

  KAD MAFIJA VIDI MILOVANA I LADA,PAJOVICA,DRITANA,MANDICA,MEDA,PEDJU, PA PREKALJENE BORCE ZA SRPSKU STVAR KAKO HOCE DA IH RUSI BEZ SILE RETORIKOM I NOSTRENIH OLOVKA I ELANA TO VAM NJIMA DODJE KAO AKCIONI FILM SA CAK NORISOM SAMO STO JE U TOM FILMU MILETA ,CAK NORIS!!!

  JEDINO LOGICNO OBJASNJENJE JE BOJKOT MAFIJE!!!ZASTO LADO I MILOVAN IZBJEGVAJU RIJECI-MAFIJA,BOJKOT,ZLOCIN,KRADJA?!
  OSTAVIO BIH CITAOCIMA PORTALA DA SAMI PROSUDE,ZASTO?!

 14. Milovan Vukov Jankovic says:

  NARODE STOKO MOJA NAJMILIJA,

  Evo vam nude DPS, SNP, i DF, NAJACE STRANKE PARTIJE I POKRETI, himnu, zastavu i JEZIK, JEZIK IM SE OSUSIO DA MUTAVI HODE PO SVIJETU, a vi ljeba nemate, a ocete u BOJKOT, kako radite TAKO DOCEKALI, ali nemoj slucajno, da mi sjutra neko trazi rame za PLAKANJE, jer ste KOVACI VASE SRECE, sve da svi MRTVI GLASAJU ZA DPS, vi ih mozete pobijedit ako glasate za POZITIVNU CGu.

  REZIM JE MAFIJASKI,
  to sam sto puta,
  rekao po naski,
  ali je posten narod u vecini,
  i on se gubi u prasini,
  kad bojkotasi tresu,
  gospodske aljine,
  ne vidi se nista od prasine,
  ne vidimo Desu na nebesu,
  a paMet se gubi kod mnozine,
  svako oce po jednom da kine,
  u nazdralje, nase PRAVOSLAVLJE,
  zbogom PAPA, pre hiljadu ljeta,
  slabom Q:RCU, kriva dlaka SMETA.
  jedna BABA, u baljegu GATA,
  koliko ce u BOJKOTU SVATA,
  veli baba, evo odje MILO,
  daj budali, sto se babi snilo.

 15. Da se ne lažemo, bar ovdje na forumima: svi izbori da sada, i oba referenduma su bili nedemokratski i pokradeni. Prvi referendum je bio najobičnija farsa, glasalo se na automobilima, u atmosferi rata i linča. Na drugom(o samostalnosti) su se plaćali avionske karte, išli su specijalni letovi da dovode glasače “za”. I unionistički blok se bavio malverzacijama ali manje; ne zato što su oni pošteniji nego što su veći novac i moć bili u rukama suverenista, većinom onih suverenista koji su to postali iz interesa. No, to je završena stvar.
  U drugom krugu predsjedničkih izbora, onih 1997. godine kada su se posvađali jadan i grdan, i kad umalo izbi seljački rat među građanima(?) Crne Gore, onaj Vukotić(ko se toga a i njega još sjeća?) je u tri dana upisao skoro 15 000 glasača. To je tehnički bilo nemoguće uraditi, ali da sada ne opisujem proces. Lično znam da su se u jednoj kući na Koniku, pred bijelim platnom(kao u “Doli Bel”) slikali ljudi i izdavale na brzinu lične karte onih koji će glasati za Đukanovića. Trebam li napominjati da je organizator toga na Koniku sada “uspješan biznismen”, “moj”, staropodgorički Musliman?
  I da ne nabrajam dalje.
  -birački spisak je namjerno takav – kakav je. Lako ga je bilo “pročistiti”, ali se čišćenjem istog gubi nekoliko hiljada sigurnih glasova.
  -na svake izbore se vrši pritisak na građane/seljake. Nekad je to bilo uglavnom po državnim firmama a sada i kod većine privatnih poslodovaca, jer su velika većina privatnih poslodavaca-“biznismeni” uglavnom to postali zahvaljujući režimu, i u najmanju ruku sumnjiv način.
  -sredstva “javnog informisanja”-tzv. javni servisi su pod totalnom kontrolom režima.
  Znam, mnogi će reći “ko to više gleda i čita”. I gledaju i čitaju mnogo više ljudi nego mi odavde mislimo. Npr. mnoga domaćinstva nemaju kablovske priključke za TV, pa i ne tako širok izbor programa.
  -tajna policija, DB, ANB – nazovite ih kako hoćete, nije tu da nas štiti od stranih službi već prije svega da prati, prisluškuje, prijeti, namješta afere, ucjenjuje, potkupljuje “unutrašnje neprijatelje”
  Itd, itd. – da ne nabrajam dalje.
  Svi mi odavde, sa foruma bar, smo svjesni toga i znamo da je to tako. Zna to i opozicija ili “opozicija”. Zna to i “intelektualna elita”. Ne znaju možda oni baš stari i u svakom pogledu nedovoljno informisani ljudi.
  Svi živimo, glasamo, “palimo se” da na takvim “izborima” nešto promijenimo. I ja se u poslednjem trenutku obično predomislim i pristanem da izađem na tu farsu koja se zove “izbori”. Moguće da će mi se to i sada desiti iako sam svjestan navedenog.
  Onog trenutka kad međunarodna zajednica(pod čijim smo protektoratom na neki način, kao sve ove novonastale državice) odluči da smjeni režim, tog trenutka će prestati, bar tako očigledne krađe. Sve navedeno oko izbora zna međunarodna zajednica mnogo bolje od mene ili vas, ali uvijek ih ocjenjuje “kao demokratske i fer, uz sitne nedostatke koje bitno ne utiču na demokratsko izjašnjavanje”.
  Da li je sveukpono angožavanje “MANS”-a oko protesta i biračkog spiska, te ovo sa “Pozitvnom” neki znak da je toj međunarodnoj zajednici dosmrdio ovaj režim i da želi da nam instalira neki novi, malo “pošteniji” ali takođe bezpogovorno poslušni, to mogu samo da nagađam.

  • Војин Николајевич says:

   Zipp kaže:
   Onog trenutka kad međunarodna zajednica(pod čijim smo protektoratom na neki način, kao sve ove novonastale državice) odluči da smjeni režim, tog trenutka će prestati, bar tako očigledne krađe. Sve navedeno oko izbora zna međunarodna zajednica mnogo bolje od mene ili vas, ali uvijek ih ocjenjuje “kao demokratske i fer, uz sitne nedostatke koje bitno ne utiču na demokratsko izjašnjavanje”.

   • Војин Николајевич says:

    Укратко,
    када опозиције каже да ће ући у НАТО “факт” против воље грађана, тада ће засијати… На страну осјећања… Да се не лажемо!
    Никада нећемо бити у ситуацији да бирамо између два добра, напротив… И увијек ће бити теже…

  • pazi, kad su Tomu Nikolica poceli da primaju i prihvataju strani ambasadori i drugi faktori, kad je potpuno okrenuo plocu oko EU i NATO, djelimicno i oko Kosova, kad se narodu smucio Tadic zbog loseg odabira kadra i totalne korupcije u svim porama drustva, pusten je niz vodu od strane svojih gazdi u Vasingtonu i Briselu, a Nikolic, po njihovom nalogu, zauzeo njegovo mjesto. U CG se zna da je Njemacka ljuta na Djukanovica zbog predaje Elektroprivrede Italiji, tj. Berluskoniju, i da zeli njegov odlazak. Nije PAjovic juce slucajno bio tamo. Ali, koliko njihov uticaj moze biti ovdje od koristi je pitanje, jer mafija lako kontrolise 500 000 ljudi i tesko da im na izborima mogu zabiberiti. Vidjecemo

  • “-birački spisak je namjerno takav – kakav je. Lako ga je bilo “pročistiti”, ali se čišćenjem istog gubi nekoliko hiljada sigurnih glasova.”

   Sve je takvo, namjerno se svuda ostavlja prostor za manipulaciju. Ali je to prisutno u tolikim razmjerama, postalo je pravilo umjesto izuzetka, da bavljenje pojedinacnim stvarima neminovno vodi gubljenju u istima (pogotovo ako se udje u ‘procedure’, sto je gteren sistema). Nebitni su pojedinacni slucajevi koliko je bitan sistem koji ih generise.

 16. Војин Николајевич says:

  Kandidat na listi Koalicije Evropska Crna Gora Jasmin Sutović optužio je Pozitivnu Crnu Goru da su njihovi ključni ljudi politički početnici koje niko nije imao da nauči.
  – Početnici se igraju politike. Za ove izbore im je kasno da shvate da politika nije igra, već ozbiljna stvar. Ako uspiju da se ušunjaju u parlament, možda izvuku neku pouku, prije nego dozive krah partije, tipičan za sve gubitnike crnogorskih izbora. Početnike nije imao ko da nauči. Čak i godinama iskusni, ali politički neostvareni bjegunci iz drugih partija koji su kriju iza novajlija, nijesu imali šta korisno da ih savjetuju, kazao je Sutović u izjavi koja je dostavljena Portalu Analitika.

  Ха, ха, ха…
  По…четници…
  Ушуњати, извући поуку, доживјети крах, типичан за губитнике, и на крају….црногорских избора… годинама искусни, али политички неостварени, те бјегунци, па новајлије …

  Није ово руска, него шпанска салта… Ха, ха, ха, .. Мишко је посљедња одбрана…:))

 17. Početnici se igraju politike!!!!! Ole aprendisti!!!!!

 18. Milovan Vukov Jankovic says:

  Jedno je SIGURNO, da ce BOJKOTASI NJIHOVI A NASI,
  olaksat MILU I MAFIJI,
  da pokradu i ove izbore.
  A dio OPOZICIJE iz SNPa, bivsih INSAJDERA I NOVE I ODNARODJENE-NARODNE STRANKE, znaju tacno, kako se KRADU IZBORI,
  jer su dijelili PLIJEN, na ravne CASTI, jer i jedni i drugi imaju FANTOME I MRTVE sigurne glasove, SNP ako ne poita da zakaze izbore za drugi oktobar,
  moze izgubit dvadest posto glasaca, jer su jednom nogom u grob,
  a oni su se najvise trudili, da se i ovima sto nijesu sredili DOKUMENTA i doboli nove licne karte, da i oni imaju pravo glasa,
  Da ima SRECE i pravde, svakom GRADJANINU sa pravom glasa bi trebalo POSTOM POSLAT GLASACKI LISTIC PREPORUCENO, da se potpise, da ga je primio, i da bez njega nema pravo GLASA, a sve druge GLASACKE LISTICE SPALIT PRIJE POCETKA IZBORA.

  Ali kad nema politicke volje, ni jedan sistem nije savrsen.

 19. Odlcan text brancode, by the fucking way.

 20. Војин Николајевич says:

  Тешко могу повјеровати, али данас није нико из ДПС обратио пажњу на појаву 4ника и по4ника!!!

  Да се то није ДПС разболио?
  Шта му је?
  Што не брани државу? :))

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: