Hirošima: 67. godišnjica napada

Hirošima — Japan je obeležio 67. godišnjicu prvog nuklearnog napada u svetu ceremonijom kojoj je prisustvovao i unuk Harija Trumana, predsednika SAD koji je naredio napad.

Oko 50.000 ljudi okupilo se u parku mira u Hirošimi blizu epicentra eksplozije 1945. godine, u Drugom svetskom ratu, u kojoj je uništen najveći deo grada, a poginulo je 140.000 ljudi.

U eksploziji druge atomske bombe, koja je 9. avgusta bačena na Nagasaki, poginulo je još nekoliko desetina hiljada ljudi, a Japan je bio primoran da se preda.

Ceremonija, kojoj su prisustvovali predstavnici oko 70 zemalja, počela je zvonjavom zvona u hramovima i minutom tišine. Cveće je položeno ispred večne vatre koja se nalazi u centru parka.

Trumanov unuk Klifton Truman Danijel i unuk radarskog operatera koji se nalazio u oba aviona koji su bacili atomske bombe pridružili su se obeležavanju godišnjice.

Deda Arija Besera, Džejkob Beser, bio je jedina osoba koja je direktno učestvovala i u napadu na Hirošimu i u napadu na Nagasaki.

Danijel je na konferenciji za novinare odbio da komentariše da li je odluka njegovog dede bila ispravna.

Ja sam dve generacije mladji. Moja odgovornost sada je da učinim sve što je u mojoj moći da više nikada ne upotrebimo nuklearno oružje“, izjavio je on.

Danijel (55) je ranije rekao da je odlučio da dodje u Hirošimu i Nagasaki da bi se upoznao s posledicama odluke njegovog dede, što će mu pomoći u njegovim sopstvenim zalaganjima za svet bez nuklearnog oružja.

Američka vlada je prvi put poslala predstavnika na ovu ceremoniju pre dve godine.Amabsador Džon Ros je danas prisustvovao ceremoniji u Hirošimi, navodi AP.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui je kazao da oni koji su preživeli napad sada imaju u proseku 78 godina i da im grad obezbedjuje medicinsku negu, kao i da beleži njihova iskustva kako bi dogadjaji od tog dana bili zapamćeni.

Japanski premijer Jošihiko Noda rekao je da Japan mora preneti to iskustvo na buduće generacije kako pouke iz Hirošime ne bi bile zaboravljene.

Tanjug

Comments

  1. Nikad osuđeni genocid su Hirošima i Nagasaki, i vjerovatno nikad neće ni biti. Bombardovanje civila nema nikakvog opravdanja. Ali, pobjednik piše istoriju pa pobjednik i sudi drugima, dok sebi nikad.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: