“Kjuriositi” se spustio na Mars

Robot NASA-e “Kjuriositi” (Curiosity) spustio se danas na Mars, gde će početi dvogodišnju misiju pronalaženja dokaza da su na crvenoj planeti nekada postojali uslovi za život, a na zemlju su već stigle prve slike koje je rover snimio.

– Ne mogu da verujem. Ovo je neverovatno – izjavio je Alen Čen, zamenik vođe tima za spuštanje “Kjuriositija” kada su na Zemlju stigle prve slike stenovitog terena.  Na jednoj od njih se vidi točak letelice.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas uspešno spuštanje rovera “Kjuriositi” na Mars i rekao da to predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće.

– Uspešno spuštanje “Kjuriositija”, najsofisticiranije naučne laboratorije koja je ikad sletetla na drugu planetu, predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće koje će služiti kao ponos nacije i u dalekoj budućnosti – poručio je Obama, a preneo AFP.

Letelica “Kjuriositi”, najambicioznija i najveća mašina koja je ikada poslata u kosmos, poletela je sa Zemlje u novembru prošle godine i prešla je put dug 560 miliona kilometara.

Rover, koji je poznat i pod nazivom Marsova naučna laboratorija, opremljena je insutrumentima za ispitivanje stene u krateru Gejl, jednom od najvećih udubljenja na Marsu, u potrazi za mogućim pokazateljima da su na toj planeti nekada živeli mikroorganizmi.

Misija “Kjuriositija”, u prevodu “radoznalost”, košta 2,5 milijarde dolara a sonda je do sada najsofisticiranija koja je pošla put Marsa. Ona nosi visokorazvijenu opremu za analizu stena i zemljišta Marsa.

Sonda ima 900 kilograma i veličine je malog terenskog automobila.

Blic

Comments

 1. Iako su im svi spejsšatlovi po muzejima, Ameri se nisu sasvim predali. A i lijepo je znati da nisu sve pare otišle na spašavanje banaka i demokratizaciju nekih divljaka bombama. Zato me vazda obraduju ovakve vijesti :)

 2. hehe,
  ono sto japanci ,kinezi ,rusi mogu samo na crtane filmove ,AMERICKI KAPITALIZAM ,
  daje opipljivo i (NE) STVARNO.
  pogledaj-uzivaj!

  http://www.youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw&feature=player_embedded#t=1 9s

  zaista ,nevjerovatno nikad ih RUSI nece stic vise!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: