Građanska inicijativa “Za nas”- Akcioni plan

odupriGradjanska inicijativa “Za nas” predstavlja okvir akcionog plana koji za cilj ima stvaranje uslova za prve slobodne, regularne izbore u Crnoj Gori, koji ce, izvjesno, da dovedu do prve smjene vlasti u istoriji nase zemlje.

Pozivamo sve slobodoumne gradjane, patriote da se ukljuce i svojim djelovanjem doprinesu realizaciji ovog plana.

Start-up

Nakon zavrsenih konsultacija sa politickim i NVO sektorom, kao i vecim brojem javnoprepoznatih gradjanskih aktivista, slijedi serija zajednickih, radnih sastanka sa odabranim predstavnicima organizacija i pojedincima koji odluce da budu dio ovog procesa. Svi “vitezovi okruglog stola” koji budu odlucili da ucestvuju su ravnopravni u radu kao i donosenju odluka. Kao predlagaci garantujemo da nece da bude dozvoljeno soliranje ili nadmen stav predstavnika politickog sektora.

Dva odvojena Akciona tima se formiraju. Jedan radi na izradi platforme koja determinise uslove za slobodne izbore, kao i mehanizme kontrole procesa, dok drugi paralelno/istovremeno radi na pripremi koncepta gradjanskih protesta, po ugledu na one koje bastine razvijene demokratske zajednice, prevashodno one iz EU.

Sastav Akcionog tima koji ce da radi na platformi sacinjavace osobe, iz politickog, NVO sektora i pojedinci, koje imaju realna iskustva u monitoringu pred-izbornih procesa. Sublimacijom svih tih iskustava, platforma ce jasno da markira kljucne izazove, kao odgovore na njih. Isti tim radice i na odabiru metodologija koje ce da sprovedu in-pute iz platforme u djelo.

Koordinacioni tim koji ce paralelno da radi pripremi gradjanskih protesta ce koristi iskustva razvijenih zajednica, kao i onih sa ranijih protesta u zemlji. U duzem vremenskom periodu taj koncept ce da se predstavlja gradjanima, iz razloga da ih motivise za eventualno ucesce na njima, i uvjeri da ce sama organizacija da garantuje bezbjednost kako ucesnicima, tako i materijalnim dobrima, i na kraju pripadnicima sluzbi bezbjednosti koje budu u obavezi da dogadjaje obezbjedjuju.

Potpuno izdvajanje ove price iz konteksta dnevnopoliticog je vazno!!!

Clanovi akcionih timova se biraju konsenzusom, i to ne mogu da budu osobe koje su zajednici prepoznate kao usko-partijski vojnici.

Troskove ukupnog procesa dijele politicke organizacije, a NVO sektoru se otvara mogucnost da od donatora generise (manja) sredstva za konretne projekte.

Follow-up

Nakon sto se dodje do konacne forme platforme, sa njom upoznajemo prestavnike EU u CG, i trazimo jasan stav.

Slijedi poziv strankama na vlasti (koju opozicija i dio gradjana ne dozivljavaju legalnim). Sam poziv, kao i ukupna atmosfera moraju da budu fer i iskreni, da bi vlast imala realnu sansu da u incijativi prepozna zelju dijela gradjana i politickog, NVO sektora za promjenama, a ne nikako toliko puta vec vidjenih ranijih scenarija, od kojih su neki opasno prijetili bezbjednosti zajednice i same drzave.

Ukoliko se vlast oglusi na poziv, aktivira se serija velikih gradjanskih protesta, za koje je javnost vec ranije, precizno-dizajniranom kampanjom pripremljena. Protesti kad pocnu, ne prestaju do abdiciranja vlasti. Blokada ukpunog sitema slijedi, ne samo institucija.

Ukoliko stranke na vlasti odluce da budu partneri u realizaciji ovog plana, dobroddosle su da svojim sugestijama ucine platformu jos kvalitetnijom. Na kraju, svojim potpisom garantuju ispunjenje dogovorenog.

Da bi usli u proces organizacije prvih slobodnih izbora, potrebno je da svoj potpis na konacan izgled platforme stave i prestavnici EU, sto po nama predstavlja i njaveci izazov. Oni ce da se odluce na takav potez, koji se realno kosi sa njihovim javnim politikama i dosadasnjom praksom, samo ako ih citav proces izrade i predstavljanja platforme, kao i pripreme eventualnih velikih/permanentnih gradjanskih protesta, uvjeri u kvalitet ponude, odlucnost predlagaca (opozicioni sektor, NVO sektor i gradjanski ativisti) ali i kljucno ATMOSFERA koja ce da prati realizaciju projekta.

Finale

Organizacija pred-izborne kampanje koja ce da odise fer i demoratskom atmosferom, na koju ce da uticu i vlast i opozicija, NVO i medijski sektor, kao i sami gradjani. Sam dan izbora protice u atmosferi koja ce da motivise gradjane da masovno izadju i iskazu svoju volju. Rezultate izbora prihvataju nedvosmisleno svi akteri procesa i odnose se sa postovajem prema pobjedniku kao i prema onima koji ne ostvare oceikvae rezultate. Svi zajedno zatim daju doprinos brzo formiraju nove Vlade Crne Gore, pred kojom je najveci od svih izazova – izgradnja slobodnog, prosperitetnog i gradjanski-uredjenog drustva.

U slucaju sabotaze procesa, bilo od strane vlasti ili dijela opozicije, aktivira se poziv na masovne gradjanske proteste, po ranije utvrdjenim pravilima. U gradjanskoj inicijativi “Za nas” vjerujemo da ukoliko sve prethodne predlozene korake odradimo iskreno i kvalitetno, da do protesta uopste nece ni da dodje.

***
Važno:

1. – ukupan proces izrade platforme/pripreme protesta ne smije da bude opterecen vremenskim okvirima;

2. – ukupan proces ne smije da bude realizovan u atmosferi neprimjerenog javnog, politickog govora;

3. – ukupan proces treba da povrati povjerenje, kako medju gradjanima, tako i u politicki sektor generalno;

4. – ukupan proces treba da uvjeri medjunarodnu javnost da smo kao zajednica na tom stepenu demokratskog razvoja da smo u stanju da rjesavamo odrzivo kljucne izazove.

5. – sve odluke se donose konsezusom, a u slucaju ociglednog pokusaja sabotaze procesa, izopstava se osoba koja prekrsi kodeks dogovorenog djelovanja.

NE DOLAZI U OBZIR bilo kakva “Vlada izbornog povjerenja 2” ili bilo kakvo “koministrovanje”!
.
Predlozeno je samo okvir, kojeg gradjanska inicijativa “Za nas” nudi svim zainteresovanim stakeholeder-ima. Otvoreni smo za sugestije i obecavamo a cemo da budemo konstrutivan dio tima koji se odluci da ovu ideju sprovede u djelo.

Zahvaljujem na paznji/citanju ovog prijedloga, i pozivam vas sve na konstruktivnu interakciju. Molim, jos jednom, bez dugih komentara, i ohrabrujem vas da pisete uglavnom konkretna pitanja i sugestije.

Vrijeme je, “Za nas”!

Comments

 1. Želim samo da pozovem na oprez kada je ova “organizacija” od 3-4 ljudi u pitanju, s obzirom da se sastoji od (bivših) DPS-ovaca, islamskih fundamentalista i par anonimusa. Vrlo moguće da predstavlja kukavičje jaje, tako da oprezno s njima kad je antirežimsko djelovanje u pitanju uprkos vašim nesumnjivo dobrim namjerama. Sve najbolje.

 2. Ukljucen sam u aktivnosti “ZA NAS” radi se o cestitim mladim ljudima koje treba podrzati u cestite i rodoljubive namjere za sve gradjane Crne Gore.Vasilije Milickovic.

 3. Vasilije, ignorisi isfrustrirane aktiviste DF-a. Razumljiva je njihova nervoza, jer izvjesno realizacijom ponudjene platforme – prestaje potreba za postojanjem tog pol. subjekta. Direktno im osipamo biracko tijelo, i ovakve trzavice su sasvim prirodan odbrambeni mehanizam.

 4. Nemam nikakve veze sa DF-om, niti sa bilo kojom drugom političkom partijom ili organizacijom. Kao marksista-lenjinista nemam istomišljenika na našoj političkoj sceni, niti bilo kakvih politčkih pretenzija u ovom momentu, sem želje za promjenama, kakvim-takvim. Sa druge strane, imam određena saznanja zbog kojih pozivam na oprez jer sam 100% siguran da su pojedinci iz te grupe (a ne čitava grupa) ono što se popularno zove ubačenim elementima. Shvatite ovo kao dobronamjerno upozorenje i batalite djetinjaste kvalifikacije o frustracijama, DF-u i slične nebuloze. Imate udbaše u svojim redovima. To je jedina poenta mog komentara. Adio!

  • @Karakokula
   Hvala na savjetu za opreznost, ali bih vas pitao jedno pitanje.
   Kako bismo mogli vjerovati karakokuli za tu informaciju, ni manje, ni više nego 100% tačnu – apsolutna istina.
   Demir ne sije apsolutnu istinu.
   Time je između ostalih zaslužio i naše povjerenje.

 5. Bice kako mora. Nasa inicijativa sija punim sjajem, i svojim kvalitetom detronizuje sve palanacke pokusaje prizmenih ogovaranja. Nema tih “saznanja” koja mogu da zaustave silu gradjanske volje. Niko na politickoj sceni, niti vlast niti opozicija, nema ni blizu kvalitetan plan poput nase platforme. Zato, ukljucite se svi u pobjednicki voz. Za nas!

 6. Nas je 5-6, tako mozete lako da pokusate da “prepoznate” te “udbase”. Lomim prvo nogice, pa rukice i tek na kraju vratic, tome ko pokusa da napravi potez za udbu. Na kraju krajeva, ili mozda pocetku, kojim bi to potezom mogla udba bilo sto da nam ucini… osim da nam se CENZURED Qrca.

  • Akcioni plan vidim kao izvanrednu osnovu po kojoj, ali i na kojoj se može raditi.Glavnu prednost vidim u apolitičnosti pokreta, ali i otvorenosti za saradnju prema svim političkim i nepolitičkim subjektima i organizacijama u CG. Šta se eventualne ‘zavjere’ tiče, ni samom sebi ne vjerujem bezuslovno, ali ipak vjerujem da će baš ovaj građanski pokret u vrlo kratkom vremenu pokazati ko je ko, ne samo u pokretu Za nas, već i u Crnoj Gori.

 7. Opsta neuroza kod rezimlija i dijela kvazi-opzicije, jasno dokazuje da je platforma pogodila u sridu problema. I da ce da ga rijesi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: