Dragan Šepelj: Volonter iz renesansnih Berana

Zamišljam Berane kao jedan renesansni grad, mjesto gdje se njeguje kultura zdravog življenja, središte duhovitosti i duhovnosti pitoresknog sjevera nezavisne oligarhije Crne Gore. U tom gradu pajaci šetaju po ulicama prodavajući muda za bubrege pitomom stanovništvu zaljubljenom u ekologiju, trubaduri sviraju pod prozorima svojim ljubama koristeći plastični eksploziv i ponekad violončela marke Mauzer ili Smit Veson; pa tako u tom prekrasnom lučkom metropolisu imamo i policajce koji volontiraju – tekovina humanizma i renesanse, par ekselans. Teško je breme borbe s kriminalom svake vrste na renesansnoj crnogorskoj policiji, ljudima kojima zakon leži u nejakom pendrek topuzu, ljudima koji svoje živote daju na kocku hapseći okorele iskusne kriminalce od 95 godina iz Berana – slučaj djeda Tomović Đorđija, okorelog kriminalca iz Beransela, jedinog grada u Crnoj Gori – nezavisnoj oligarhiji. Pa tako, crnogorska policija prima mnoge volontere, među njima siva tića – našeg dragog Šabotića. Sivi tić Šabotić, da pređem na stvar u samoj  potpunosti njene zanimljivosti, juče je, sred bijela dana u renesansnim Beranama, najprije malo pipkao i štipkao, a onda i kličkovski nokautirao radnicu jednog od srednjevjekovnih kioska u Beranama. Sigurno je ona nešto skrivila, nema šanse da bi je ovaj ulični prepadač udario bez razloga. Prodavačica je nakon što su je odveli u beztežinskom stanju u živopisni beranski dom zdravlja slučaj prijavila humanitarnoj beranskoj policiji – organizaciji kojoj ni devedesetpetogodišnjaci ne mogu promaći – kad očigledno krše zakone nezavisne oligarhije Crne Gore.

lukaberane

Na upit znatiželjnih mještana i rodbine, te nekoliko zločinačkih antioligarhijskih organizacija, kakve bi konsekvence mogao snositi renesansni policajac Denis Šabotić, beranska policija je dala zanimljiv, duhovit i evropejski odgovor, koji glasi: Šabotić nije u stalnom radnom odnosu već VOLONTERSKI obavlja ODREĐENE poslove. Iz tih razloga protiv Šabotića NE MOGU preduzeti NIKAKVE sankcije već će slučaj predočiti (dovde je citat) Ministarstvu unutarnjih crnih trojki Crne Gore.

Poslije su još nešto dopisivali ali moja malenkost je, opijena ovom količinom brutalne renesansne lirike beranske policije, odustala od daljeg čitanja. Ovo bi trebao neki grlati renesansni poklisar iz beranske policije odsvirati na glavnom gradskom trgu toga ekološki čistog metropolisa. U poklisarevoj pozadini bi se mogla tiho čuti svečana verzija himne „Oj Bijedna Crna Goro“ – bijedna da si sa svim svojim policijskim volonterima, špijunima, žbirima, crnotrojkašima i stranačkim aktivistima.

Tako mi Hrama, ovo je zemlja bez stida i srama

Besudna zemlja,  volontera dičnih

Crnih trojki, žbiiira, bogu i đavlu bliznački sličnih

Ostrogami, tako mi Hrama, tako mi Srama…

Comments

  1. Dobro je da se DPS okrenuo protiv onih koji su ga 90-ih doveli na vlast. Nije pravo da bije i zatvara iste i 90-ih i 2013. Prosharaj, Mile, prosharaj!

  2. Vasi vijek je ista stvar.
    BIJU!!!

  3. Ovaj autor ovog teksta bi zazalijo za prosloscu,ka djeva za”nevinoscu”to ti je sto tije pa uzmi il ostavi…..

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: