Miško Đukić: U susret paradi ponosa

Kakav je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd. Otrov – strašniji od onoga uranijuma koje su ostavile bombe Nato pakta… Budite uvjereni da je to predskazanje propasti… Bog će znati kad će udariti svojim bičem… ali već polako se to priprema…“

misko-djukicOvo je dio govora mitropolita Amfilohija, vjernicima – održanog na Luštici dan poslije održavanja parade ponosa u Beogradu.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je, na svečanoj akademiji povodom osveštenja Sabornog hrama, da ta bogomolja predstavlja poziv na praštanje i pomirenje…
Ove dvije izjave traže pojašnjenje i pomirenje…
Pomoći će nam, kao pojašnjenje, patrijarh Kiril koji je prisutan osvještavanju hrama!
(Milo Đukanović se sastao sa patrijarhom moskovskim Kirilom i prenio mu da je „spreman za dijalog i traženje rješenja koja bi vodila prevazilaženju podjela u crnogorskom društvu.“)
Patrijarh moskovski Kiril je 2009. godine, tokom susreta sa generalnim sekretarom organizacije za ljudska prava Savjeta Evrope, izjavio: ”Prihvatamo čovjekovu slobodu izbora, uključujući i polnu orijentaciju, kao ličnu stvar pojedinca!
Ovo je reformatorski stav sa kojim, može biti, nije upoznat mitropolit Amfilohije.
Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća… Ako je neko homoseksualac i traži Boga te ima dobru volju, ko sam ja da mu sudim” izjavio je papa Franjo I.
U Moskvi su novom papi Franju iskazane brojne pohvale, od patrijarha Kirila, a posebno od mitropolita Ilariona Alfejeva, koji je nadležan za spoljne poslove, koji je prisustvovao ustoličenju.
Papa Franjo je “čovjek autoriteta”, takođe “blizak ruskoj duhovnosti”, a voli i da čita Dostojevskog, rekao je Alfejev.
Ali i gospodin Amfilohije voli Dostojevskog i blizak je ruskoj duhovnosti.
Nije moguće da mitropolit crnogorsko – primorski ne čuje ovo slaganje između Kirila i Franja o homoseksualizmu?
Uzgred: Patrijarh srpski Irinej je u svojoj čestitki poželio papi Franju od Gospoda “obilje milosti i duhovne snage” a kako piše Blic (19.03 2013.) “Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Vatikanu – predstavlja arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je i administrator Eparhije buenosajreske i Južno-centralno američke.”
Gospoin Amfilohije je izjavio za TV Vijesti : ”Posebno poštujem Benedikta XVI-tog.“
Podsjetiću: papa Benedikt XVI, koji je podnio ostavku, rekao je da je „homosekualizam veća prijetnja za čovječanstvo od klimatskih promjena…”
Klimatske promjene i radioktavni uranijum? Ili homoseksualizam?
Da ponovimo :
“…Budite uvjereni da je to predskazanje propasti… Bog će znati kad će udariti svojim bičem… ali već polako se to priprema.”
Težina ove izjave, posmatrana u svijetlu reformatorske izjave patrijarha moskovskog Kirila, kao i pape Franja – još više dobija na težini! Koga to Bog priprema da udari svojim bičem?
Ili je ovo izjava za lokalnu upotrebu? Takozvani “ skretač pažnje”
(Nakon proslave 1700 godina Milanskog edikta počećemo ubrzano da saznajemo.)
“Kakav je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd. Otrov – strašniji od onoga uranijuma…”
Bila za lokalnu upotrebu ili stvarni sud – ova izjava ipak mora da bude u javnosti izvagana!
Osiromašeni uranijum: njegovo vrijeme raspadanja je četiri i po milijarde godina.
Posljedice: posljednjih desetak godina broj oboljelih od leukemija i limfoma povećan za 110 odsto, dok je broj umrih od ovih bolesti povećan za 180 odsto – podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“.
Homoseksualci: od Mesopotamije, Egipta, Antičke Grčke, Rima…Kelta, Germana… Kina, Japan, Južni Pacifik… preko srednjeg vijeka, Evrope, Islamske zajednice, a da ne spominjemo renesansu i moderno doba, od Sjeverne Amerike do Južne Amerike… Umalo zaboravih: Hamurabijev zakonik ili Napoleonov zakon… Nema gdje nema homoseksulizma… Pa i u staroj Crnoj Gori… I u crkvi…
Posljedice: umjetnost, nauka, kultura… Neprocjenjivi doprinos!
Gdje je ovdje predskazanje propasti?
Podsjećam: “Vladiku Kačavendu treba da jure sva tužilaštva za ratne zločine. I u tome je tragedija što će on, možda, biti samo smijenjen i ukoren zbog tih pedofilijskih sklonosti (ili podnijeti ostavku) a neće biti osuđen zbog poticanja na zločin, pa indirektnog i direktnog sudjelovanja u genocidu. On je pod krinkom Boga, pod mantijom, kao vjerski službenik na zemlji širio samo mržnju.”
Ovaj je otrov, gospodine Radoviću “strašniji od onoga uranijuma”. Ne sumnjam da Vi ovo osuđujete!
Pozivam Vas i molim, gospodine mitropolite, da promijenite iznijeti stav. Vi to možete! Zbog nas vjernika. Zbog istorije! Ne da stav promijenite za koju godinu već sada. Jer šta je uradio homoseksualac Leonardo da Vinči da ga danas proklinjemo, a dokle je došao Aleksandar Veliki sa svojim ljubavnikom suvišno je govoriti. Ovo sigurno ne bi režirao Pedro Almodovar sa svojim ljubavnikom…
Molim vas sjetite se da Island ima 85,5 % stanovnika koji su pripadnici Crkve Islanda. U Islandu nijesu odvojeni crkva i država. Oni vjeruju u sveto trojstvo i bogočovječiju prirodu Isusa Hrista koji je vaskrsao da posle kraja svijeta sudi i živima i mrtvima. Johanna Sigurdardott, premijerka Islanda je lezbejka na čelu države.
Ali, moramo se zajedno sjetiti: cirkularno pismo koje je 12. jula, 1940. poslala Centralna kancelarija za sigurnost Rajha (Reichssicherheitshauptamt) za borbu protiv homoseksualnosti i abortusa, glasilo je: „sve homoseksualce, posle njihovog oslobađanja iz zatvora staviti u preventivni pritvor.“
Siguran sam da su i njima zabranili paradu.
Tako je to u nacizmu.

Comments

 1. Bravo Miško. Ovo pitanje (pitanje homoseksualizma) je. po mom mišljenju, pravi lakmus papir za otkrivanje da li je čovjek stvarno širok u svom stavu po pitanju građanskih sloboda i različitosti, ili je ipak to samo deklarativno, do određene granice.

 2. kontrolce kontrolve says:

  Homoseksualnost kroz istoriju

  Pogrešno je mišljenje da je homoseksualnost “porok” civilizovanih naroda, naročito onih koji su dostigli visok stepen materijalnog i duhovnog razvoja. Evropljani koji su stigli u Severnu Ameriku u XVII veku govore o homoseksualnosti tamošnjih urođenika. Antropološka i etnološka ispitivanja pokazuju da od 78 ispitivanih društava, u 49 je homoseksualnost tolerisala (Ford & Beach’s, 1952). Ona je naročito za vreme perioda gladi i nerodnih godina služila kao neka vrsta prirodne kontracepcije ili kontrole reprodukcije stanovništva. Interesantno je da su plemena Maja takođe sprečavale heteroseksualne odnose i podržavale homoseksualne odnose među mladićima ukoliko ovi nisu bili spremni da se žene i na taj način su ih sprečavali da jure za udatim ženama, ili da se upuštaju u seksualne odnose sa devicama (Košiček, 1986).

  Homoseksualnost se spominje i u starom Egiptu gde su egipatski faraoni stupali u ljubavne odnose sa istim polom. U tu svrhu su redovno koristili mlade i zgodne robove. Heleni ili – kako su ih Rimljani zvali – Grci, takođe su poznati po tome što su bili skloni homoseksualnim odnosima koji su se smatrali normalnom pojavom. Mnoge istaknute ličnosti helenske civilizacije bili su homoseksualci ili biseksualci, efeboli, uključujući tu i tri najpoznatija filozofa: Sokrata, Platona i Aristotela. Oni su ispoljavali prezir prema ženama koje su im samo služile za reprodukciju. Za njih je heteroseksualna ljubav bila svojstvena “nižim ljudima” i jedina prava ljubav dostojna poštovanja bila je istopolna ljubav. Polnoj ljubavnoj vezi mladića i zrelog muškarca pripisivala se velika odgojna moć i za mladog Helena bila je velika čast ukoliko bi ga neki ugledni građanin izabrao za ljubavnika. Sveti Pavao, jedan od osnivača hrišćanstva, kao i mnogi drugi, govori o tome da su i Rimljani u njegovo doba bili veoma skloni polnim odnosima sa istim polom (Tannahill, l981 i Košiček, 1986).

  Platon je smatrao da su polno-ljubavni odnosi među muškarcima bili, ne samo izvor uživanja, već i sredstvo osećajnog povezivanja, produbljivanja prijateljstva i da predstavljaju temelj za izgradnju društvene i ratničke solidarnosti među muškarcima. Smatralo se da je vojnim uspesima najviše pridonosilo to što su se u njihovim borbenim redovima često borila, rame uz rame, dva prijatelja koje je povezivala polna ljubav. Pre bitke su se prinosile žrtve bogu ljubavi Erosu i verovalo se da će im ljubav, koja povezuje ratne drugove, spasiti glave i doneti pobedu. Osnivale su se “svete čete” ratnika ljubavnika, koji su se zaklinjali na ljubavnu odanost. Platon je smatrao da je za ishod bitke bilo od neprocenjive važnosti slati ljubavnike da ratuju zajedno, jer su tada bili u situaciji da se jedan pred drugim pokažu i da jedan drugog zaštite i inspirišu kako na junačka dela tako i na požrtvovnost. “Kada bi se ljubavnici borili jedan pored drugog, pobedili bi čitav svet”, kaže Platon (Tannahill, 1981 i Košiček, 1986).

  Mnogi poznati državnici, kao i slavne voskovođe iz antičkg perioda takđe su bili homoseksualci, uključujući i samog Filipa II i Aleksandra Makedonskog. Od istaknutih Rimljana, po Plutarhu, mogle bi se nabrojiti ličnosti mnogih poznatih rimskih državnika i voskovođa sa podvojenom polnošću, poput G. Marija, diktatora Tiberija, L. K. Sule, Nerona, Pompeja, zatim M. Antonija, J. Cezara i druge.

  Kasnije je po tome bio poznat E. Savojski, višekratni pobednik nad Turcima, zatim Pruski Kralj Friedrih II Veliki, te Robespiere i dr. (Košiček, 1986). Morus u Istoriji seksualnosti iznosi podatke o nemačkom kralju Vilhemu II, koji je u seksualnom pogledu bio normalan, kako je na svom dvoru ispoljavao specijalno poštovanje prema svojim ratnim herojima, “plemenitim urningsima”, kako su tada zvali homoseksualce. On dalje nabraja brojne slične primere francuskih i engleskih diplomata i generala koji su bili homoseksualci i imali veliko uvažavanje i poverenje vlade i plemića, budući da su čuvali njihove interese.

  Morus dalje iznosi iznosi i slućaj Oskara Vajlda (Oscar Wild), koji je uprkos tome što je za života uživao veliki literaturni ugled, bio zbog “protivprirodnog razvrata” osuđen na dve godine zatvora, uz zabranu izdavanja svih njegovih knjiga. On smatra, da je Vajld bio žrtva svoje velike popularnosti među omladinom i širenja pacifističkih ideja. Vajldov nauk o uživanju u “lepoti i trenucima strasti” prema mnogima vodi ka razmaženosti i dekadenciji, a ljudi takve vrste su loši rodoljubi i mlitavi pacifisti. Interesantno je da je u to isto vreme ministar Rouds (Rhodes), koji je radio na tome da sva Južna Afrika bude britanska, bio homoseksualac i da je otvoreno, bez ikakvog straha, tvrdio kako njegova ljubav koju oseća prema muškarcima nije ni malo umanjila njegovu muškost, patriotizam ili ratobornost (Morus, 1967).

  Malo je poznato široj javnosti da je Hitler u početku imao veoma tolerantan stav prema homoseksualcima koji nisu krili svoje sklonosti, ali su se u velikom broju priključivali najagresivnijoj grupi Hitlerovih pretorijanaca: Jurišnim odredima. Neke nacističke starešine, koji su inače odobravali pokolje koje je izvršila ta hitlerovska soldateska, ipak su se pobunili zbog njihove seksualne “izopačenosti”. Hitler, koji je inače bio heteroseksualac, smirivao ih je preporučaujući im da ne osuđuju prestrogo seksualno ponašanje onih koji se bore za uspeh nacističkog pokreta. Kasnije kada je učvrstio svoju vlast i kada mu više nisu bili potrebni, vođe jurišnih četa homoseksualce, Hitlerovi egzekutori na drastičan način likvidiraju. Načelnik Hitlerovog ureda za štampu govori o seksualnoj nastranosti jurišnih trupa i iznosi podatke o tome kako je na jeziv, ali pravičan način njihov šef likvidiran u krevetu sa svojim ljubavnikom. Posle pokolja jurišnih odreda počinje lov na sve homoseksualce i član 175 nemačkog kaznenog zakona predviđa smrtnu kaznu za protivprirodne odnose među muškarcima (odnosi među ženama bili su izuzeti od kazne). Nacisti su kasnije internirali hiljade najčešće miroljubljivih homoseksualaca koji su zajedno sa Jevrejima slati u gasne komore (L. Viglianedi – Roca – M. Di Pietro, 1968). Najinteresantnije je da se o tome danas retko govori, da je posle rata malo ko osuđivao ili tragao za tim žrtvama i da roze zvezda (simbol ženskosti), kojom su bili označeni kao da još uvek izaziva podsmeh i kaže da toga i nisu bili vredni.

  U skladu sa ovim nalazima je engleski zakon iz 1885. godine, prema kojem se neupadljivom homoseksualcu nije pripisivala teška kazna. Dokle god se suzdržavao da se ponaša kao žena ili da se pojavljuje u ženskim haljinama, policija je bila sklona da ga ostavi na miru. Neprijateljstvo okoline i danas je retko usmereno na homoseksualca muškog izgleda i ponašanja, dok ženstvenog homoseksualca, koji svojim izgledom i ponašanjem “bruka i degradira” čitav muški rod, sredina uglavnom ismejava ili proglašava za mentalno bolesnu osobu.

  Čini se da u poslednje vreme, verovatno zbog poniženja kojima su izloženi feminizirani homoseksualci, u cilju afirmacije i društvenog prihvatanja, dolazi do redefinicije njihovog homoseksualnog identiteta, tako da se danas sve više pojavljuje “mačo” tip (kratka kosa, mišičavo telo), “super-muževan” homoseksualno orijentisan muškarac. Može se pretpostaviti da bi moglo doći do ublažavanja takove naglašene potrebe ukoliko bi društvo postalo tolerantnije prema homoseksualnosti.

 3. Ja nemam nista protiv LGBT osoba ali se nikad necu složiti sa stavovima njihove organizacije da: “Porodica u klasičnom obliku ne bi trebalo da postoji, da treba je demontirati. Zaostala tradicionalna heterogena porodica se mora uništiti, a brak definisati kao zajednicu dva partnera, a ne muškarca i žene.”

  • Izvuceno iz konteksta. Ovu izjavu Mase Gesen mnogi prikazuju kao stav kompletne LGBT populacije, ali sam siguran da vecina njih ne dijeli taj stav.

   Na isti nacin se moze zakljuciti iz Amfilohijeve izjave da svi vjernici smatraju LGBT populaciju smradom i zagadjenjem, a mislim da to nije bas slucaj.
   U tom pravcu, mozemo i citirati autora gornjeg teksta:
   “Pozivam Vas i molim, gospodine mitropolite, da promijenite iznijeti stav. Vi to možete! Zbog nas vjernika.”

 4. Biznis kojim se bavite, gospodine Radoviću, najstariji je biznis na svetu. Kao i svaki start-up, hrišćanstvo je uspelo zahvaljujuci sinergiji dve fenomalne ideje (i, naravno, upornosti osnivača.) Prva ideja je institucijalizovanje krivice, tj. greha. Pre hrišćanstva krivica se takoreći amaterski koristila u organizovanoj propagandi. Utemeljivači hrišćanstva su shvatili pun značaj i moć eksploatacije krivice, i ugradili krivicu kao osnovnu arhitekturu u svoj statut ili manifesto ili biznis plan ako hoćete. Svi su od početka krivi, i treba da božijem predstavništvu – crkvi – dokažu suprotno, a proces dokazivanja je osnovni izvor prihoda.

  Druga fenomenalna ideja je eksploatacija seksualnog nagona – jednog od najjačih koga vrsta poseduje – i ugradnja istog u gore navedeni mehanizam krivice. Imaš seksualni život – kriv si. Ova sinergija se pokazala brilijantnim potezom i omogućila je biznisu uspešno poslovanje od skoro dva milenijuma.

  Ili, rečima Hajlana Roberta (iz njegove knjige “Buduća istorija”) – “Oduzmi seks ljudima. Načini ga zabranjenim, ograniči ga na ritualno parenje. Nateraj ga da se preobrazi u potisnuti sadizam. Potom daj ljudima žrtvenog jarca da ga mrze. Pusti ih da povremeno ubiju jarca radi samoočišćujućeg oslobađanja. Mehanizam je star vekovima. Tirani su ga koristili vekovima pre no što je reč “psihologija” uopšte bila izmišljena. I, deluje.

  Stvar je do te mere jednostavna. A kako bi što manje sveta shvatilo o čemu se zapravo radi, agresivno ste se izlaktali u škole, kako bi, po jezuitskom receptu, osigurali indoktrinaciju dečijih umova na vreme.

  Gospodine Radoviću, gejevi su poslednji žrtveni jarac neophodan za funkcionisanje Vašeg biznisa. U Starom zavetu osuđuje se na stotine stvari kao što je nagost (bog će se šokirati!), seksualni odnos u toku sedam dana trajanja menstrualnog ciklusa (kažnjivo smrću), dodirivanje menstrualne krvi (od toga postajete nečisti), mlade koje nisu nevine (kamenovanje na smrt), preljuba (kamenovanje na smrt), šišanje kose, jedenje školjki itd … Svi ovi “zakoni” danas se ignorišu. Suprotno tome poligamija se ne osuđuje. U to vreme bila je uobičajena pojava. Danas je pak, nezakonita. Pavle (čuveni mizogonist) preporučuje da se uopšte ne ženite!

  Stari zavet smatra da su žene jednostavno deo privatne imovine kojom se trguje u društvu kojem dominiraju muškarci. Stari zavet odobrava ropstvo, uključujući i žensko seksualno ropstvo. Smatra da je Zemlja ravna, da se nalazi u središtu univerzuma i da Sunce kruži oko nje. Nekoliko njenih pisaca ohrabruje vernike da ubijaju nevernike. Sve ove strašne stvari danas su jednostavno prenebegnute. Kako onda to da homosekualnost nije izmakla ovim prevaziđenim “zakonima”?

  http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/otvoreno-pismo-amfilohiju-radovicu

 5. U više navrata ste učesnike i organizatore Povorke ponosa nazvali i promoterima kulture smrti. Moram da priznam da je to jedna od najbizarnijih stvari koje sam imao prilike u životu da čujem, budući je redovan deo Vaših rituala celivanje delova tela mrtvih ljudi a temelj dogme tvrdnja da je ovaj zemaljski, prolazni život, zapravo samo priprema za onaj večni, posle smrti. Gašenje života, čula, radosti, erosa i slavljenje mazohizma i morbidna opsednutost umiranjem temelj je Vašeg biznisa. Gospodine Radoviću, dozvolite da ima ljudi koji bi u skladu sa svojim deiluzionim poimanjem sveta i stvarnosti želeli da se malo provesele za svojih zemaljskih dana. Ono što sam ja video onog dana na ulicama Beograda, bila je grupica ljudi naoružana bedževima i zastavama veselih boja s jedne, i horde kapuljaša sa kamenicama i metalnim šipkama koja razulareno ruši i pali, sa druge strane. Da me je kao neupućenog posmatrača neko upitao da identifikujem koja je od ove dve strane promoter kulture smrti, šta mislite kakav bi moj odgovor bio?

  Nijedna ljubav nije jalova, gospodine Radoviću. Ni između psa i čoveka a kamoli između dva ljudska bića. U njenoj prirodi je da oplemenjuje, širi dobrotu i lepotu. A što se tiče onog citata o „drvetu koje ploda ne rađa, te se seče i u oganj baca”, a od koga me svaki put strese jeza, nije li vrhunski cinizam da to kažete Vi, kao predstavnik organizacije koja je vekove provela po ćelijama ne radeći ništa uz tajno upražnjavanje grehova koje je javno osuđivala? Vi od jalovosti živite, i to više nego udobno, al Vam to ne smeta da za druge potpaljujete plamen.

  Bilo bi dobro da se Vaše licemerstvo završava na ovome. Ali, ovo je tek vrh ledenog brega, i to je ono što mi smeta više nego išta. Želite da budete moralni sudija u ime čitavog društva a ogrezli ste u hipokriziju do mere u kojoj je više i ne razaznajete.

  Najpre ste licemerno pozvali na nenasilje a onda nasilnike branili argumentom da su bili izazvani da nasilje vrše (od strane nenasilnih šetača?!). To je argument ove jačine – žena koju su silovali zapravo je tražila da je siluju (inače bi nosila suknju do čukljeva). Sasvim odgovara Vašem mentalnom sklopu. Niste se lično latili kamenice, ali ste onima koje su onog dana letele kao kiša meteora, dali zamah svojim govorima punim mržnje i netrpeljivosti. Jeste li Vi to bez greha gospodine Radoviću, kad se tako olako za kamen laćate, metaforički da se izrazim?

  Sem što se laćate kamena a niste bez greha, vidite i truna u oku brata svojega a debla u svom ne. Nemojte mi reći da posete mišićavih stripera dvoru vladike zvorničko-tuzlanskog nemaju nikakve veze sa sodomijskim grehom? Jer, ako dolaze po duhovnu okrepu, vrlo su čudno obučeni, a ne vidim što bi se slikali kraj vitrina s vladikinim nakitom? Očekivao bi čovek da vidi vladiku bez jednog oka jer ga prizor mišičavog stripera na njegovoj sofi zacelo morao sablazniti a Isus vrlo jasno kaže šta u tom slučaju valja uraditi da se ne izgubi carstvo nebesko (Matej 5:27-30). Temeljno prećutkivanog Pahomija postalo je deplasirano i pominjati.

  Dalje, ne samo da ne rasprodajete svoju imovinu i delite je siromašnima onako kako vam to Isus izričito kaže (Matej 6:19, 6:24, 13:24, 19: 21-23; Luka 12:33, 14:33) već se najbolji vozni park u zemlji može videti ispred Patrijaršije u danima zasedanja Sinoda, a SPC i njeni popovi postaju sinonim za grabež i nezajažljivost.

  A i u tradicijama crkve strogo vodite računa na koga ćete se obrušiti. Tako da Vašoj kritici redovno izmiču srpski monopolisti za koje nije teško zaključiti koliki im je udeo u širenju bele kuge, kao i krimogene strukture u mitropoliji na čijem ste čelu. Standard i cene te Evrope koja Vam je toliko gadna, nedostižan je san za većinu Vaših vernika. Ali, kad je Konstantin Veliki, čovek koji je Vašu religiju legalizovao, mogao da ubije sina i ženu i bude proglašen za svetitelja, računam da je malo kritike usmerene na račun centara moći previše za očekivati.

  Gospodine Radoviću,

  Znam dela Vaša, i gde živite, gde je presto sotonin …(Otkrovenje Jovanovo 2:13)

  http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/otvoreno-pismo-amfilohiju-radovicu

 6. Ako se desi da kakav homoseksualac zatrudni, rodi i podoji dijete, vjerujem da će Amfilohije povući svoju izjavu i reći da je homoseksualizam ili tranvestitstvo nešto sasvim prirodno. Do tada, iako se radi o neadekvatnom vokabularu, suština ove poruke je istinita. Uostalom, nju će potpisati Ilija Janjić i Rifat Fejzić ili bilo koji vjerski lider.

  Da se razumijemo, ne radi se o ulaženju u bilo čija ljudska prava. Radi se o osudi promovisanja izopačene seksualnosti. Zamislite na šta bi ličilo da ljubitelji stopala, uniformi i razni drugi fetišisti prave parade i promovišu svoju intimu, na koju svakako imaju pravo.

  • ……………Zamislite na šta bi ličilo da ljubitelji stopala, uniformi i razni drugi fetišisti prave parade i promovišu svoju intimu, na koju svakako imaju pravo…

   Pa licilo bi na jedno LGBT prestavu i nista vise!!

   Sekula u SAN FRANCISKO kada se organizira LGBT parada imas sve MOGUCE dicipline i idu ono kao sportisti na OIMPIJADU kada se PRESTAVLJAJu .

   Ali to je BIZNIS TURISTICKA ILI BILO KAKVA druga ATRAKCIJE ljudi stoje sa STRANE sa DJECOM i GLEDAJU kao KARNRVAL u RIJU sto posmatraju kad idu ona CEDESA na ona kola a na njima PLESACICe kako li se zovu itd….

   Tami sto si vise kao UCESNIK nakaradan veca ti je cujena pa ih vezu u LANCE ka kuckove vuku oni idu itd,,,,,

   T tako izaziva kod publike razne OSECAJE , alo ne da ih GADJU krsima.

   NE odobravam ne podrzavam ali ne ZABRANJUJEM moj STAV kao LIBERTARIJANCA,

   moramo postovati SLOBODU DRUGIH!!

  • Znaci, Sekulje, seks samo u svrhu reprodukcije. Kao u Zivkovom filmu “Ljepota poroka” kad covjek stavi maramu preko zenine glave i djelje da ga napravi. Svaka cast!

   Ma siguran sam da ti nikad nisi imao seks sa drugacijima namjerama? Siguran sam da si svaki put odbio da te zenska oralno zadovolji (usta ne sluze za to, ne moze zena tako da zatrudni). Takodje sam siguran 100% da pomislio nikad nisi kako bi dobro bilo u krevetu sa dvije-tri zene, a?

  • “Uostalom, nju će potpisati Ilija Janjić i Rifat Fejzić ili bilo koji vjerski lider.”
   Saglasan, i to dosta govori. Procitaj ono otvoreno pismo iznad sto je DUUNS postavio.

  • To je ta latentna sadisticka crta.Ubij nevjernika,mamu mu.Veliki zagovaraoci reda u haosu univerzuma.Mali desnicarski matematicari.Ustvari i ne shvatate koliko vas je kapitalizam obuzeo i dusu vam uzeo i dzaba sad morate braniti,a ne volite to.Ili da se stancuju novci kao ultimativni bog.(sto je btw dobro poznato crkvenim menadzerima)

 7. мајстор рајо says:

  Потребно је “само” организовати Параду “Поносни ЛГБТ против НАТО пакта” и десиле би се занимљиве ствари.

 8. Amfilohije je, ponesen idejom Slobodana Miloševića o “nacionalnom preporodu”, podržavao rat koji se zahuktavao u bivšoj Jugoslaviji. On se zalagao za stvaranje Velike Srbije ujedinjenjem svih oblasti u kojima žive Srbi. Mitropolit Amfilohije je na Petrovdan, 12. srpnja 1991. godine u cetinjskom manastiru primio Željka Ražnatovića Arkana, vođu srpske paravojne postrojbe „Tigrovi“, koji je sa svojom jedinicom pušten u manastir pod punim naoružanjem. Arkanove jedinice su neke vrijeme služile kao “osiguranje” Cetinjskog manastira.

  Nakon izbijanja rata u Hrvatskoj 1991. Amfilohije Radović je boravio na dubrovačkom ratištu. On je u jesen 1991. obilazio crnogorsku vojsku koja je vršila opsadu Dubrovnika i dijelio im križiće i ikonice. U studenom 1991. godine Amfilohije je na dubrovačkom ratištu epskom pjesmom “Mojkovačka bitka” izvođenom uz gusle hrabrio rezerviste podgoričke brigade „Veljko Vlahović“.

  Amfilohije je drugi put ugostio Arkana po njegovom povratku sa dubrovačkog ratišta, na Badnji dan 1992. godine, kada je Arkanu pripala “čast” čuvati badnjak na Cetinju. Tom prilikom je izvršeno masovno krštenje oko 400 izbjeglica iz sjeverne Albanije, a Amfilohije je bacio anatemu na “one koji hoće razdvojti Srbiju od Crne Gore”. Željko Ražnatović Arkan je tada iz Cetinjskog manastira poručio Crnogorcima: “I Skadar će biti naš”.

  Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, Amfilohije je bio blizak prijatelj Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine. Radović je Karadžića često posjećivao na Palama i obilazio njegove borce po bosansko-hercegovačkim ratištima da ih osokoli za borbu. Kada su čelnici Republike Srpske odbacili Vance-Owenov mirovni plan 1993. godine, Amfilohije je izjavio da su oni te noći “krenuli svetolazarevskim putem”. Zbog odbacivanja mirovnog sporazuma, Amfilohije je Biljanu Plavšić proglašavao kosovkom djevojkom. Amfilohije je izjavljivao da se u BiH bije bitka za “slobodu zlatnu i obraz časni čitavog pravoslavlja, za pravdu i dušu čitavoga svijeta, za svetinju bogolikog ljudskog dostojanstva”. Zbog “zasluga” tijekom rata u Bosni, Radovan Karadžić ga je odlikovao Ordenom Njegoša prvog reda.

  1996. godine Radović je uredio zbornik radova Jagnje Božije i zvijer iz bezdana, kojim se izlaže pravoslavna filozofija rata i u kojem se, pored ostalih autora, nalazi i tekst Radovana Karadžića. Haško tužilaštvo smatra da se Karadžić, dok je bio u bijegu, skrivao u manastirima pod Amfilohijevom nadležnošću.

  http://hr.wikipedia.org/wiki/Amfilohije_Radovi%C4%87

 9. Branco Grokdujaj, ja ne govorim o seksu nego o promociji. Ti se slobodno privatno natakni na bocu od piva, kao Planco kad zaboravi vijagru. Tvoje pravo i sloboda. Samo na organizuj paradu nabijača na bocu piva jer će ljudi koji tradicionalno vaspitavaju djecu imati problem da im objasne šta ove čike rade. Granica mog prava i slobode je tuđe pravo i sloboda. Kad granicu pređem, uzurpirao sam tuđa prava. Organizovanje ovakvih parada dovodi do prelaženja te granice na račun strejt osoba.

  Da pročitam što je Gluboki postavio, sprdaš li se?

 10. Nekoliko dana pošto je Organizacioni odbor Parade ponosa zakazao održavanje ove manifestacije za 31. maj 2014, oglasila se grupa ultradesničarskih organizacija, koja je pokrenula kampanju za zabranu “propagiranja homoseksualnosti” među maloletnicima po uzoru na rusko zakonodavstvo.

  Ekstremisti su u utorak u Beogradu organizovali konferenciju za štampu na kojoj su najavili da je počelo prikupljanje potpisa građana za donošenje ovog zakona, te da će peticija biti nastavljena u gradovima širom Srbije.

  Među govornicima je bio i Mladen Obradović, vođa klerofašističkog Otačastvenog pokreta Obraz, kojeg je Ustavni sud zabranio prošle godine zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava te izazivanja nacionalne i verske mržnje. Obradović je rekao i da je cilj kampanje “Narod protiv LGBT propragnde” da se u Srbiji usvoji zakon kojim bi bio identičan ruskom zakonu po kome je zabranjeno propagiranje homoseksualnosti među maloletnicima.

  Kampanju su podržali SNP “Naši” i Srpski sabor “Zavetnici”, odranije poznati na ekstremno desničarskim okupljanjima i protestima podrške Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine.

  Inače, Organizacioni odbor Parade ponosa ponovo je zatražio u ponedeljak od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Republičkog javnog tužilaštva da sprovode odluku Ustavnog suda kojom je zabranjeno delovanje organizacije Obraz.

  Prajd u saopštenju dodaje da je postupanje Obraza usmereno ka “kršenju Ustavom utvrđenih sloboda i prava građana, načela vladavine prava, načela građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao osnovnih načela na kojima počiva ustavni poredak Republike Srbije”.

  Podsetimo, kao i prethodnih godina, uoči ovogodišnje zabranjene Parade ponosa u Beogradu javni prostor je bio zatrpan porukama ekstremista koji su tražili zabranu Prajda, uz pretnju da će u suprotnom u Beogradu izbiti ulični neredi poput onih iz 2010. kada je održana za sada jedina Parada.

  Nakon izgreda u kojima je pre tri godine učestvovalo oko 6.000 huligana, uhapšeno je njih nešto više od 200, a do sada je uslovno osuđeno tek 86 osoba.

  http://kontrapress.com/clanak.php?rub=Dru%C5%A1tvo&url=Ultradesnicari-traze-zabranu-LGBT-propagande

 11. “… Bog će znati kad će udariti svojim bičem… ali već polako se to priprema…“

  Kakav čovjek,takav i Bog.

  • Darko Bulatovic says:

   Covjek je glup. Bog je mudar. Samo covjek koji je svjestan da nezna postaje mudar. Nekima paradoks nekima visa matematika.

   • Ja ne bih išao bičem na braću i sestre koji su različiti od mene … moj Bog nije krvožedni bičar :) već Bog ljubavi,razumijevanja i praštanja.To što gospodin Amfilohije o svojim težnjama,pa makar i preko misli,simbolično predstavlja kroz izraz Boga bičara,to dovoljno govori o njegovoj ograničenosti.Kako čovjek ograničenog uma može spoznati beskraj tj.neograničenost Onoga kome je posvetio čitav život?Znate odgovor:NIKAKO.Može živjeti samo u zabludi,i širiti zablude,to je sve.

   • Darko Bulatovic says:

    1990 godine hovni poglavar, ili lider kako to vole moderno da kazu, izasa pred narod I reka: Ne ljudi u rat sa bracom vashom! A da ih nije moga sprijecit otvorit hramove da se spasu ljudi. Da ih nj3gove kolege zivi stit naprave za prognanih po ugledu na Hrista, koji je onima koji u njega vjeruju stit I zastita.

    To se mozda I desilo u nekom paralelnom svijetu.

    Ovako u ovom…

    “Neka niko odje ne udje ko ne zna geometriju-apstraktnu matematiku” pisalo je na ulazu prve akademije,koju je osnovao plato a koja je bila skola koja je najduze trajala 800 godina, dok je nije ugasio vizantiski “hriscanski” car.

   • Darko Bulatovic says:

    Agustín je posle provalio da ovaj nije do kraja procitao. Da nije bilo muslimana mnoga ta djela nikad nebi bila nadjena jer su “hriscanski” rimski poglavari palili sve sto im je setalo.

    Sokrat, Plato, Aristotel Pitagora svi su vjerovali u jednog Boga. Mali Rade kad je sastavlja lucu nije sarajlia dobro poducio I sam njegosh nabraja medju nevjernike pitagoru bez ikakve osnove stavljajuci ga u tu skupinu.

    A mene jedan covjek rece, da ga je djed naucio da sve njegosu vjeruje jer je on bio mudar.

    Mora da tako pricaju i za amfilohija ko ce ga znat.

   • Darko Bulatovic says:

 12. okreni konacno plocu says:

  zbog nas vjernika?! …na ovoj recenici citav tekst pada u vodu…kaze se boze makni nam ovog amfilohija zbog nas vjernika…

 13. Brate OKP, je li istina da si neki dan svraćao do Tološke šume gdje te vladika Miraš pričestio istim udom kojim je pričešćivao teta Rozanu Dedeić, prvu damu CPC?

  Branco, širiš priču. Ova Tina Ivanović ne promoviše seksualne nastranosti. I ne paradira ulicama, jedan taster na daljinskom je uklanja sa vidika. I konkretizuj, gdje sam to dvoličan?

  • – Ako su nastranosti ljubitelji stopala, onda je nastranost i ugradjivanje silikona.
   – Dnevno treba pritisnuti mnogo tastera da ti se ovakve stvari micu sa vidika, a parada je mnogo rjedje, pa se svi uvatite za to.
   – Gdje si dvolican ili kontradiktoran? Pa mogli bi o tome dosta. Imas cesto dvostruke arsine.

 14. мајстор рајо kaže:
  15. Oktobar 2013. – 15:00 u 3:00 pm
  Потребно је “само” организовати Параду “Поносни ЛГБТ против НАТО пакта” и десиле би се занимљиве ствари.
  :)))

  • мајстор рајо says:

   Прво, лгбт не доноси никакав нови квалитет у душтвени (и политички) живот осим оног што су досад (тајно) радили. Секс-оријентација је ипак приватна ствар што је и Митрополит јасно рекао (али ово Мишков цитит је само истргнути фрагмент).

   Друго да лгбт изађе са паролом “Поносни ЛГБТ против НАТО пакта” био би то њихов крај оставши без главног спонзора. Било би ту још којечега занимљивог овако…

   • Je li ovo jos jedan od onih stavova da se gej lobi bori protiv cijelog covjecanstva?

   • мајстор рајо says:

    У сваком случају се не бори против НАТО пакта. Него хоће да их бјанко подржавамо због њихове изванредне орјентације. Мало превише бучно и празно. Једноставно нека буде као досад јер нема нових момената осим што је стање људских права горе него раније.

   • okreni konacno plocu says:

    majstore rajo, stavi na majicu natpis “ja sam gej” i setaj tako kroz grad (nk na primjer) desetak dana pa nam napisi izvjestaj o ljudskim pravima koja su ti bila narusena…ako preteknes…

 15. okreni konacno plocu says:

  hriscanstvo je najsavrsenija ludacka kosulja koju je covjek sebi skrojio po mjeri svog sujevjerja i zatucanosti…vladarskom mudroscu cara konstantina i milanskim ediktom ta ludacka postaje mocno oruzje za zapisavanje osvojenih teritorija svakom vladaru hriscanskih drzava…dobitna kombinacija: posaljes vojsku da osvoji teritoriju neke drzave a u drugom esalonu gradjevince da zidaju crkve i svestenike da zapisavaju …zato je posljednja svecanost kod hrama bila i svojevrsni drzavni praznik …praznik jedne neprolazne ljubavi…

 16. Vidim, dobili ste novu zanimaciju do NEDJELJE !!!

 17. Imperator Sv.Konjstantinus je konstrukcijom “u ime oca, sina i svetoga du'a ” jobezbijedio vladavinu svoju, vladavinu svoga sina i crkve. Istovremeno to je pocetak svih zabuna u hrishcanskoj crkvi.

 18. Isus je bijo neshvaceni budist koga su divljaci pogreshno optuzili da je bog.

 19. Da li jedan Aleksandar Veliki bio bolestan? Da li su Sokrat i Platon bili bolesni? Da li su Mikelanđelo i Leonardo bili bolesni? Svi ovi ljudi su bili homoseksualci. Radije bih pio kaficu sa Oskarom Vajldom nego sa nekim od onih primitivnih degenerika koji su nedužne učesnike Prajda u Budvi gađali kamenjem. Isti mentalni sklop,koji je gađao mirne učesnike Parade Ponosa u Budvi, je spalio jednog Đordana Bruna, ubio čuvenu matematičarku Hepatiju i spalio milione nedužnih žena kao vještice. Sa jedne strane imate Vajlda, Koktoa… Sa druge varvare.

 20. Suština je sljedeća. Većina ljudi ne teži sreći, još manje slobodi, već teže lažnom osjećaju sigurnosti. Zato je najveći broj religija statičan i dogmatski (naročito judaizam, hrišćanstvo i islam). Ljudi teže uprošćenom principu “1+1=2”. Da li je u pitanju vjerska dogma, naučni zakoni (koji su veoma krhki i diskutabilni) ili politička ideologija, sve jedno, ali je važno da ljudi imaju neki sistem koji im daje lažni osjećaj sigurnosti. Sve što oni ne mogu da kontrolišu za njih predstavlja opasnost. Zato je patrijarhat mizogin, jer se ženska seksualnost ne može kontrolisati. Patrijarhat je eklatantan primjer kontrolorske svijesti. A sve što narušava njihove ustaljene šablone za njih predstavlja opasnost, tako je i sa homoseksualizmom. Oni (kontrolori) proganjaju uvjek ono što je drugačije, različito od onog na što su navikli i što im daje lažni osjećaj sigurnosti. Kontrolori zapravo teže programu, jer su suštinski roboti, koji žele stvoriti svijet zasnovan na programu i izjvesnosti. To znači da su kontrolori zapravo printovi bez duše koji pošto poto hoće da stvore sigurnost u materijalnom.

 21. ………….Nije moguće da mitropolit crnogorsko – primorski ne čuje ovo slaganje između Kirila i Franja o homoseksualizmu?…

  Cuo je cuo no momk nijesi ti cuo zadnje izjave koje su slicne FRANJUI i KIRILU od naseg oca AMFILOHIJA!

  Nemo ti ka DRASKO DURANOVIC njemu da slicis po PERFIDNOSTI, mada je vas sajt SLOBODNiJI kud i kamo , samo reagujte na UVREDE pojedinih komentatora a komentare pustajte SVE svaku vrstu,

  pa neka protivnici toga stava ARGUMENTIMA demantuju i BORE se,

  KAO JA SADA sto kzem da je AMFILOHIJE dao slicnu izjavu a nacu vi i staviti je u sledeci komentar i vas DEMANTOVATI ,

  pozdrav

 22. Budvanski Prajd je još jednom dokazao licimjerstvo Crnogoraca. Budva, grad prepun droge, prostitucije, kriminala… Gdje su tu građani da reaguju? Smetaju li im možda polu gole plesačice, turbo folk, leskovački roštilj? Ili to što je njihov grad arhitektonski maligni tumor? Nema godine a da u njihovom gradu neko ne bude ubijen snajperom, a sve zbog dobro poznatih kriminalaca. Gdje su tu protesti? Nekoliko dana prije održavanja budvanskog Prajda je gostovala u njihovom gradu Ceca, ta turbo folk kreatura, udovica čuvenog ratnog zločinca i kriminalca. Ovim degenericima koji su gađali kamenjem mirne učesnike Parade su idoli ratni zločinci i sponzoruše (eufemistički naziv za prostitutku). A onda smo imali onog popa, koji kao nešto osvještava. Sram ga bilo. Neka kaže nešto protiv Pahomija i Kačavende ako smije. Neka pođe da onda okadi patrijaršiju u Beogradu, jer je i tamo defilovao Kačavenda.

 23. Vjerujem takođe da postoje oni pojedinci koji za razliku od mene imaju negativno mišljenje o Paradi Ponosa, ne zato što su kontrolori, već zato što im je muka od onih koji isključivo promovišu ljudska prava zbog profita. U vezi sa ovim mislim da je dobro da se objasni razlika između starih, tradicijonalnih, “muških” metoda kontrole i novih, sofisticiranih, “ženskih” metoda kontrole. “Muški” metodi su npr. paljenje na lomaču, zatvaranje, prebijanje… Eksponenti ovakvih metoda kontrole u tranzicionim društvima poput našeg su pripadnici službe, raznih kriminalnih organizacija itd. Za razliku od “muških” metoda kontrole imamo “ženske” metode kontrole, koji dominiraju u zapadnim društvima. U ovim društvima, nema potrebe da se neko prebija, ubija, jednostavno se etiketira, kao lud, nepodoban, ekstremista… To je lijevi puritanizam koji nije ništa manje opasan od desnog puritanizma. Eksponenti tih novih metoda kotrole su razni, psiholozi, socijalni radnici, psihijatri… U Crnoj Gori će svakako novi metodi kontrole substituisati stare prije nego li u Iranu, ali svakako kasnije nego u Belgiji.

  Moram primjetiti i to da feministice u mnogome imaju negativan stav prema ispoljavanju ženske seksualnosti, poput mizoginih pripadnika patrijarhata.

  Sa seksualnošću se opasno manipuliše. Ona se u tradicionalnom patrijarhatu namjerno inhibirala, a sada se nemilosrdno komercijalizuje. Čitavo potrošačko društvo je zasnovano kroz manipulaciju sa seksualnošću. Koncept sakralne seksualnosti doveden je do nestanka.

  Moramo shvatiti da je kontrolorska agenda veoma heterogena, i ponekad nam se čini da se radi o antagonističkim konceptima, a zapravo svi ti koncepti dolaze iz iste kuhinje. Cilj je jasan, uzeti našu energiju!

  Ali svi mi koji smo slobodoumni u Crnoj Gori prvo se moramo jednom za sva vremena obračunati sa starim, primitivnim metodama kontrole (a to je u slučaju Crne Gore patrijarhat), imajući u vidu jasnu opasnost od novih, sofisticiranih vidova kontrole.

  Tužno je da radimo nešto samo zato što su tako rekli NATO i EU (super pater familiasi). LGBT prava trebamo da podržimo jer je to naprosto ispravno.

 24. doba komunizma konstantno je postojao sukob između retrogradnih snaga sa jedne strane i liberalnih sa druge. Tito je oscilirao između ova dva pola. Mislim da je njemu lično liberalni koncept bio bliži, ali je morao da pravi kompromise sa retrogradnim snagama. Ove retrogradne snage su imale snažno uporište među Crnogorcima, stanovništvom iz Hercegovine, Like, Korduna, jednom rjećju kod dinaroida. Oni su ti koji su prigrlili komunizam jer je dolazio od super pater familijasa Rusije. Pravoslavlje je zamjenjeno komunizmom, matrica je ostala ista, kao što će ostati ista kada se komunizam bude zamjenio pravoslavljem 1989. To se desilo kod nas, to se desilo i u Rusiji, gdje njihov pater familias vodi homofobnu politiku, zatvara, hapsi neistomišljenike, sve pod geslom zaštite tradicionalnih vrijednosti i interesa Rusije, dok čitavo rudno i energetsko blago prepušta “međunarodnim finansijerima”.

  Jasno je da je najveći broj visokog klera radio za komunističke službe bezbjednosti.

  Osamdesetih godina liberalne tendencije su došle do svog vrhunca. Patrijarhat se osjetio ugroženim, komunizam je zamjenjen šovinizmom i vjerskim ekstremizmom, i počeo je progon. 1989 trijumfuju retrogradne, konzervativne snage, liberalne snage su poražene. Eklatantan primjer su tužne sudbine Sonje Savić i pripadnika grupe EKV. Upravo je generacija kojoj su pripadali oni, prva generacija koja je odrasla u kakvom takvom izobilju. To je generacija koja je trebala da iznese promjenu. Umjesto toga brutalno je uništena. 400.000 mladih, obrazovanih ljudi napušta ove prostore, oni koji ostaju, završavaju na ratištu, mnogi su uništeni kroz narkomaniju i AIDS, koji im je smišljeno nametnut.

  Dolazi do migratornih promjena po drugi put. Ponovo kao i 1945 godine u urbane sredine dolazi ruralno stanovništvo. Počinje ludilo 90ih, TV Palma, pornografija, sponzoruše, “žestoki momci”, ratni zločinci, i naravno crkva koja sve ovo blagosilja.

  Upravo oni degenerici koji su bacali kamenje na mirne učesnike Prajda u Budvi relikt su 90ih. Sa njima se moramo obračunati jednom za sva vremena.

 25. Prvo su došli…

  Kada su nacisti došli po komuniste,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio komunista.

  Kada su zatvorili socijaldemokrate,
  ja sam ćutao;
  jer nisam bio socijaldemokrata.

  Kada su došli po sindikalce,
  ja se nisam pobunio;
  jer nisam bio sindikalac.

  Kada su došli po mene,
  nije preostao niko da se pobuni.

  Martinu Niemöller

  Ova poema ima više verzija.

  Sloboda je iznad svega! Mi ovdje ne pričamo o slobodi LGBT populacije, mi pričamo o našoj slobodi!

 26. AMFILOHIJE je rekao:

  …………On je naveo da ima ljudi u vrhu evropske zajednice koji su takvog opredjeljenja, koji imaju pravo da to budu, ali nemaju pravo da sa mjesta na kojem se nalaze sole pamet i da ugrožavaju etičko i moralno biće cijelih naroda. „Nažalost, to se radi“, rekao je mitropolit Amfilohije.

  Mitropolit Amfilohije je istakao da je oko pitanja „Parade ponosa“ i homoseksualnosti stvorena jedna psihoza i da su to „ideologije koje vode samouništenju ljudskog roda“.On je rekao da „svako može da živi kako hoće, ali da ne može da nameće kao ponos na totalitaran način“……

  Zar ne dijelite stav gospodina Amfilohija ??????????????

  • ……………Britanska ambasada na Paradi ponosa u Budvi ………………

   ..
   Drobnič i ambasadori EU učestvovaće u Paradi ponosa u Podgorici..


   15. oktobar 2013.
   Share

   drobncok1007
   Delagacija Evropske unije u Crnoj Gori sopštila je za Vijesti da će njen šef Mitja Drobnič učestvovati u Paradi ponosa koja će se održati u nedelju u Podgorici.
   Prema nezvaničnim informacijama Vijesti prisustvo šetnji za prava seksualnih manjina najvila je većina rezidentnih članica EU…

   Zar ovo nijesu ARGUMENTI da je GOSPODIN AMFILOHIJE u pravu !!
   ZAR NE ????

   • logistika za lgbt ( isplativa)???? says:

    DROBNIC ako nije GEJ ????

    ONDA JE LOGISTICAR!

    A znate ako si logista za nesto i nekoga ti ne moras buti ideolog i prihvatati tu ideju , jer ti to radis za PARE !!

    Ne iz PATRIOTIZMA ili opredeljemja ..itd…

    Ima za to profesiju i ruznijih rijeci za to zanimanje “LOGISTICAR,

    ali zbog uvazavanja -DROBNICA , HAJDUKOVICA, KILIBARDE,
    BIGDANOVICA-gradonacelnika i drugih ne bi ih koristio itd……

  • što reče neko na tviteru:
   ПРАВОСЛАВНИМ БЕОГРАДОМ ЗОМБИЈИ НЕЋЕ ШЕТАТИ
   НЕЋУ ТАТУ ЗОМБИЈА И ТАТУ ЗОМБИЈА

  • Da li je tacno da Amfi ima pirsinge na bradavicama, da je istetoviran po tijelu, da u slobodno vrijeme vozi rolere? Mozda voli S/M fazon?

 27. demanti kaže:
  16. Oktobar 2013. – 8:52 u 8:52 am

  “Ko si bre pa sada ti te mi iscera komentare iz FOKUSA!!!????”

  HA ha ha ha ha …
  sve je ovdje rečeno – ko hoće da vidi .
  ha ha ha …

  • HA ha ha ha ha …

   -ko hoce da vidi >>>?????

   hehe,

   momak ( EVE) , sto bi rekli BeLOPOLJCI iz BeLOG polja za tebe ,

   pjesmica od cika Jove za nauk !!!!!!

   Slon

   Podiglo se šest drugova
   u Indiju, u daleku,
   želja im je videt slona,
   ne vid'li ga u svom veku.
   Rekao im jedan starac:
   “Priznajem vam prohtev lepi,
   al’ vi, ljudi, videt slona
   ne možete, jer ste slepi.”
   Jer odista, slepi behu
   sva šestor'ca valja znati,
   al’ odgovor njihov beše:
   “Mi ćemo ga opipati.”
   E, pa dobro kad je tako.
   I odoše šest drugova
   i stigoše u Indiju
   do slonova.

   Primače se jedan bratac
   jednom slonu, i to s boka.
   Opipa ga, onda reče:
   “Vala, stvar je to široka.
   Ne treba mi očnji vid
   slon izgleda kao zid!”

   Drugi bratac, taj je opet
   spreda stao,
   pa je slonu zub dugački
   opipao.
   I on reče: “E, sad mi je
   stvar poznata,
   slon izgleda kao direk
   mojih vrata!”

   I treći je spreda doš'o
   svome cilju,
   on je slonu opipao
   samo rilju.
   Čim opipa, odmah reče:
   “Znam sad i ja,
   slon izgleda kao neka
   grdna zmija!”

   A četvrti, on je opet
   drukče stao.
   Pa je slonu samo nogu
   opipao.
   I on reče: “Hvala Bogu,
   znam već sada.
   Slon izgleda, slon izgleda
   kao klada!”

   Dođe peti pa ti ruku
   gore diže,
   opip'o je slonu uvo,
   ništa više.
   Pa sad mu je sud izreći
   bilo lako:
   “Slon izgleda ko lepeza,
   isto tako!”

   A šesti se primakao
   odostraga,
   njemu opet rep tog zvera
   pade šaka.
   Čudeći se pip'o ga je
   ponajduže,
   onda reče: “Slon izgleda
   kao uže!”

   Posle su se prepirali
   dugo zdravo,
   koji od njih šest slepaca
   ima pravo.
   Ta svaki je im'o pravo
   nešto malko,
   al’ celinu nije pozn'o
   baš nijedan,
   baš nikako.

 28. kontrolce kontrolve says:

 29. kontrolce kontrolve says:
  • Da DPS igra DVOSTRUKU igru sjedi na stolicu sa dvije noge jedna u PODGORICU je za AMFILOHIJa -jer kriticno za GLASOVE SRBA crnogoraca a DRUGA na cetnje igra sa ZLOUPOTREBOM zelenog Bogdanovica da igra kolo SA DUKLJANIMA posto se izgleda ta VRSTA tamo na cetinje umnozila,

   Pa dok se je tako podrzace se dukljani kada se ospu opet ce igrat AMFILOHIJe , odmakli su se za glasove BOSNJAKA posto tu igru su preuzeli njihova duhovna lica Fejzic itd…

   Sve bi to bilo uredu da POLITIKA NE manipulise CRKVOM i DZAMIJOM uzima ih kao SREDSTVO da razdvaja i zavadja narod za glasove a oni malo ovi malo oni kako im odgovara (MILO)-mudar do postizanja cilja ne biraju sredstva NE MISLECI na POSLEDICE jednog dana!

   Interesuje me stav MUSLIMANA ali se ne izjasnjava niko od njih CUTE ,

   kako primiste vi podjelu na BOSNJAKE i muslimane iz CRNE GORE itd…. ili cete vi BOGOMI pametno svi zajedno u BOSNJAKE da se ne razdvajate ka ovi nasi NESRECNI SRBICRNOGORCI-pravoslavne vjere…?????

 30. ne ulazeći u suštinu ove duboke i plodonosne rasprave, čini mi se da je argument “kako objasniti deci” straaaava kao takav i da civilizacija sasvim bespotrebno insistira na stvarima kao što su akceleratori čestica, Alah, magnetna rezonanca, tarot, Plankova konstanta, crne rupe i sve ostalo što se ne može objasniti šestogodišnjaku.

  Naročito ne bih dozvolio da mi gradom paradiraju sunčane pjege, članovi Vlade i uređaji za scintigrafiju jer nema nikakvog načina da to objasnim Ljubici. Ima i još mnogo stvari koje zbog skromnog obrazovanja ne umijem da joj objasnim,na primjer kog đavola uopšte dolazim na javniservis.me ali to krijem od nje.

 31. Kako djetetu dok je sexualna orijentacija u formiranju objasniti da je gledanje raznopolnih sisa neprirodno a istopolnih prirodno? Nije stvar drzave da ti objasni na shta treba da ti se dize nego da u slucaju sexa sa zenskom nosish samo q sa sobom a u slucaju sexa sa mushkarcem morash nositi i vazelin. Zato sex sa mushkarcem nije sasvim prirodan, ne zbog sexa nego zbog vazelina koji je dobijen vjestackim putem.
  To je mjera normalnosti.

 32. Ne mogu da shvatim kako mnogima nije jasno što traži LGBT populacija u Crnoj Gori. Ništa drugo osim elementarna ljudska prava. Da dva muškarca ili dvije žene mogu da prođu zagrljeni gradom, da se poljube… Licemjerno je govoriti da ova populacija ima ova elementarna prava, jer svi znamo u kakvom primitivnom društvu živimo.

  Naravno, lično smatram da pored ovih elementarnih prava pripadnicima LGBT populacije treba dozvoliti i sva ostala prava koja ostvaruju heteroseksualni parovi, a to je pravo na brak i pravo na usvajanje djece.

  Zašto dva muškarca ili dvije žene koje žive zajedno ne bi imali ista prava kao heteroseksualni parovi. Pravo da nasljeđuju jedan drugog, pravo na zdravstveno osiguranje, državljanstvo…

  Kada je u pitanju usvajanje djece, mislim da su protivnici ovakvog stava krajnje licemjerni. Koliko je danas nasilja u porodici, prema djeci i ženama. Gledam ovu divlju djecu, sve iz lijepih patrijahalnih, vjerničkih porodica, koja ne znaju da kažu ni dobar dan ni doviđenja, koji vise na klupi po čitav dan, dok njihovi roditelji podriguju uz grand paradu i farmu. Slušam komšije kako viču na svoju djecu, a bogami i žene, a vjerovatno ih koji put počaste i kojim udarcem. E pa mislim da bi djete odgajano od jednog homoseksualnog para moglo biti mnogo zdravije od djece mnogih heteroseksualnih parova. Inače, statistika uopšte ne pokazuje da su djeca iz homoseksualnih porodica sklonija homoseksualizmu od djece iz heteroseksualnih porodica.

  • Sa tvojim komentarom se slazem osim u dijelu USVAJANJA djece -mada naravno ne stavljam zabranu ali i LGBT kao i HRISCANI i MUSLIMANI sto oni vjerski i pripadaju ——imaju svoj KARAKTER ,pa tako van bjihovog opredeljenja (opet zavisno od INDIVIDUE ,nijesu “svi” pripadnici LGBT “dobri ljudi” pa da podju u bijelu i uzmu dijete itd….treba paziti kome se daju djeca na usvajanje , mada mi LIBERTARIJANCI oko nekih PITANJA imamo svako svoje misljenje ali GENERALNO se slazemo i prije dolazimo do dogovora!

   Nadam se da sam jajan!!>??
   ps.

   Ne kazem da ce oni uciti usvojeno dijete na sta da ” se pali” itd… ALI ipak nije to bas tako “prirodno-neprirodno-” Mada razgovaram sa nekim LIBERTARIJANIJIM od mene kazu da dati LEZBEJKI i homoseksualcu dijete da usvoji itd…

   Ne znam oko nekoh stavova ni mi LIBERTARIJANCI izmedju sebe se ne slazemo kao<

   ABORTUS, NOSANJE ORUZJA itd….,

   DOBRA TEMA za RAZGOVOR ne OSTASCENIH GLAVA kojoj godj VJERI CRKVI I IDEOLOGIJI PRIPADALI samo SMIRENO pozdrav,

   • Naravno gdje sama INDIVIDUA odlucije o sebi nema DRZAVA da se mijesa moj stav,
    Mada tu eto prihvatam ABORTUS ipak da INDIVIDUA odkuci pa neka nosa savjest sa sobom itd…..

    Ali kao ABORTUS -mada se radi o drugom zivotu u ime cega ti ODLUCUJES itd…????
    OKO oruzja-tvoja ODGOVORNOST ja jesam za nosanje ORUZJA..

    To su neka od naJTEZIH pitanja dalje imamo AUTANAZIJU jel se tako kaze itd…

    Da li mi mozemo odluciti nekom oduzeti zivot bez pristanka ? itd….

    A sto se tice DROGE prostitucije tu sam stava sve na IZVOLTE !!

    Naravno da u skoli od VRTICA postoji EDUKACIJA pa kad se OSOBA FORMIRA ako ce GLAVOM O ZID srecno joj BILO!!

   • ZABORAVIH da CRKVU iz svega toga sto se tice EDUKACIJE isto ne mozete ZANEMARITI itd…itd….

 33. Ne zaboravimo onih 10. bozjih zapovijesti ,

  koje su bile pridje 2000.godina,

  jedini sudovi, pravila ,zabrane, zakoni ,

  na kojima se nasa CIVILIZACIJA UZDIGLA i formirala kakva je godj ,

  isto je u FINISU na kraju DOBRO POBJEDJIVALO dobrim dijelom tim BOZJI ZAKONIMA trebamo biti zahvalni!!

  Zato na njih BRACO I SESTRE ne bi smjeli zaboravljati!

  Zato manje se ostrite na crkvu i AMFILOHIJA oko tih PITANJA!!!

 34. ………Rukovodstvo i mladi LP na Povorci ponosa..

  Ovo je najnovija vijest dje ovi LIJEVI LIBERALI podupiru LGBT!

  MI LIBERTARUJANCI da imamo prtiju rekli bi svome clanstvu svako po svojij SLOBODI i OPREDELJENJU rekli bi mi generalno ne PODRZAVAMO NE PODUPIREMO ali ne ZABRANJUJEMO! postujemo slobodu pojedinca,

  ali ovi lijevi liberali su LOGISTICARI itd…ili rade nekom za inat kao SEVERNOKOREJSKI KOMUNISTI PARTIJI KOJA SE ZOVE “NOVA” a rekla je da nece podrzati PARADU “PONOSA” itd….

 35. PAZETE SAD OVO! (DOGADJAJI su u PODGORICI-CRNA GORA ljeta 2013.)!!

  Po gradu vajda u cenrtu i oko idu POLICAJCI i sugerisu VLASNICIMA BUTIKA-RADNJI da se odrzava LGBT prajd parada itd..,,

  .i da moze biti da bude lomljenja izloga- STAKALA pa sugerisu vlasnike PAZITE STA SUGERISU!!

  DA zastite lokale svoje, ili
  ili ANGAZUJU-PLATE PRIVATNO SIKURITI to jeste obezbedjenje itd…

  Pa majku mu kome GRADJANI placaju u BUDzJET po raznoraznim osnovama nasu POLICIJU da cuva njih i njihovu IMOVINU,

  ili treba da dodatno placaju preko svih tih SOCIJALISTICKIH DAVANJA!

  UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!

  SOCIJALIZAM!!

  Koji je u tjesnoj simbiozi sa KAPITALISTICKIM TAJKUNIMA,
  UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA do neba!!

 36. VLAsnici radnji AKO VAM BUDE SLOMLJENA STAKLA ILI NANETA MATERIJALNA steta TUZITE policiju-drzavu DA VAM IZ budzeta nadoknadi stetu!!

 37. ” brancode kaže:
  16. Oktobar 2013. – 10:11 u 10:11 am
  – Ako su nastranosti ljubitelji stopala, onda je nastranost i ugradjivanje silikona.”

  Izvini Branco, nisam znao da si takav perverz (mušaraf).

 38. Da rezimiramo…drzava ne treba da regulise na sta se tebi dize…. Svestena lica nebi trebala da pozivaju na nasilje (ne vazi za Amfilohija -on je zlocinac)
  Roditelji imaju prava da sugerishu svojoj da odredjene sexualne radnje nijesu najbolje za zdravlje. Ne budimo zaostali i nemoderni, zastarjeli – budimo realni. Zdravlje je u pitanju.

 39. Sto imate reci. "LGBT-DJECA" says:

  LGBT Forum Progres: Prava LGBT djece nepoželjna na Fejsbuk stranici dječijeg ombudsmana
  16. oktobar 2013.
  Share

  1610-lgbt
  Predstavnici nevladine organizacije LGBT Forum Progres podnijeli su danas pritužbu ombudsmanu Šućku Bakoviću zbog diskriminacije protiv Odjeljenja za dječija prava Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.
  Pritužbu su, kako su pojasnili iz Foruma, podnijeli zbog uklanjanja njihovog saopštenja, koje govori o pravima i potrebi LGBT djece da budu prihvaćeni i podržani od roditelja, a koje je postavljeno na Fejsbuk grupi Djeco, pišite Ombudsmanu, koju uređuje Odjeljenje za zaštitu dječijih prava.
  – Naše saopštenje koje govori o pravima i potrebi LGBT djece da budu prihvaćeni i podržani od roditelja postavili smo na Fejsbuk grupi Djeco, pišite Ombudsmanu, koju zvanično vodi i uređuje Odjeljenje za zaštitu dječijih prava institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Međutim, prilog je ubrzo uklonjen, kaže se u saopštenju Foruma.
  Iz te NVO su naveli da im je zvanično objašnjeno da je taj materijal izazvao “određene negativne komentare većinom od strane roditelja članova grupe”.
  – Iz tih razloga, objasnili su, tekst je uklonjen sa Fejsbuk grupe kako ne bi izazivao negativne komentare i podsticao govor mržnje, precizirali su iz Foruma.
  Oni su kazali da im je iz kancelarije ombudsmana objašnjeno da su članovi njihove grupe većinom djeca osnovnoškolskog uzrasta i da ne bi željeli da ih izlažu “budućim ružnim komentarima bez obzira na temu na koju se donose”.
  – Iz institucije Zaštitnika dodali su i sledeće “Teme koje se odnose na nasilje ili neprihvatanje LGBT populacije, kao i uvođenje ove teme u obrazovanje su, nažalost jos uvijek neprihvaćene od jednog dijela naših građana i samim tim osjetljive“, naveli su iz Foruma.
  Prema njihovim riječima, da je posrijedi loša namjera i diskriminatorni postupak potvrđuje činjenica da je poziv, iza kojeg stoje i LGBT djeca i mladi, roditeljima upućen, u skladu sa međunarodnom praksom i rešenjima, koje, kako su naveli, direktno primovišu odobreni školski udžbenici u Crnoj Gori.
  – Od institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda očekujemo izvinjenje zbog ovog postupka, prestanak dalje disikriminacije od strane Odjeljenja za dječija prava, povratak sadržaja na zvaničnu Fejsbuk grupu i aktivniju ulogu u rješavanju izvora i posledica homofobije kod djece i mladih, poručili su iz Foruma.

  • Sto imate reci. "LGBT-DJECA" says:

   Nevjerovatno da ih vrbuju jos kao djecu,
   pa valjda jos nijesu sigurni kome pripadaju ,

   AUUUUU!

   LGBT -ne slazem se s VAMA,

   podrsaka OBDUSMANU!!

  • Sto imate reci. "LGBT-DJECA" says:

   Je li i ovaj DROBNIC ,podupire ovaj izvjestaj na FEJSBUKU,

   a sto cine ovi NAKARADNI EU PARLAMENTARCI zaista i pored toga sto su SOCIJALISTI evo logistiraju takve OGLASE- letke po fejsbukovima dje pripadnost DJECE lgbt svrstavasju u pod paragraf DJECJA PRAVA ,, (hehe oce nesto mlado)??
   ili da ih bude vise kad porastu a vec sada PROMOVISU da se prime odrede svrstaju haha,

   o “BOZE!!

   KOS TRAZE IZVINJENJE , podvuceno pod PARAGRAF- DJECJA PRAVA!!

   AAA!!— PRECERALI STE , -ubacili ste i djecu u vase, ……kolo !!

   SVE MI SE VISE SVIDJA AMFILOHIJE i CRKVA!!

 40. kralj ne Nkola, vec AMFILOHIJE, says:

  haha, KRALJA !

  ….Najavljeno održavanje Parade ponosa u Crnoj Gori posljedica je činjenice da se vlast u Crnoj Gori nalazi pod pritiskom “pederskih evropskih lobija koji koriste potrebu Crne Gore za evropskim integracijama”, naveo je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ….

 41. DPS ostaje najbolji zastitnik porodicnih vrijednosti u Crnoj. Uz SPC, naravski.

 42. Amfilohuškanje
  Dario Hajrić | 07/01/2013

  Iako je do javnosti stigla u fragmentima, jasno je da božićna poslanica mitropolita Amfilohija Radovića ove godine ne podseća baš na poruku mira i dobre volje.

  Pre nego što se osvrnem na neke od njenih problematičnijih tačaka, naglašavam da ovom prilikom ne nameravam da se upuštam u polemiku s Radovićevim religijskim stavovima. Naša shvatanja sveta polaze od toliko različitih premisa da bi se njihovo sučeljavanje – od čega, doduše, ne bežim – završilo u još jednom jalovom iscrtavanju granica između klerikalnog i građanskog viđenja društva u kojem živimo. Neću graditi tekst ni oko njegove fiksacije na LGBT populaciju, budući da je jedina prava adresa za to pravna država. Mislim da je, umesto svega toga, daleko celishodnije otvoriti razmatranje o politiziranju kome u poslanici nije mesto, o društvenim posledicama stavova koje iznosi, o stvarima koje propušta da adresira, ali i o onome što pogrešno predstavlja kao činjenice.

  Izgleda da najveći problemi našeg društva ipak nisu kontinuirano urušavanje ekonomije, nezaposlenost, loše izvedena tranzicija ili teška i dugotrajna kriza političkih institucija: Amfilohije Radović smatra da je sve to sekundarno i da je ključni uzrok sadašnjeg nezavidnog stanja nacije ugroženost javnog morala. Taj stav u različitim pojavnim oblicima periodično možemo da čujemo s raznih strana, počev od određenih krugova intelektualaca, pa do delova političke klase. Povremeno se to ispoljava u puritanskom zgražavanju nad određenim životnim stilovima, nekad poprima oblike moralne panike usled maloletničke delinkvencije, a katkad se tiče uzroka negativnog prirodnog priraštaja. Upadljiva zajednička karakteristika svih tih manifestacija jeste to što se objašnjenje po pravilu ne traži u bilo čemu što ima veze sa ekonomijom – ono uvek leži u ljudskoj slabosti, povodljivosti i hedonizmu, pa tako dolazimo do apsurdne situacije da se maloletničke krađe i razbojništvo objašnjavaju nasiljem u filmovima i video-igrama, a ne neadekvatnom socijalizacijom, nesposobnošću i nezainteresovanošću sistema da reaguje, niti stvaranjem kulture u kojoj se ne vrednuje rad nego „snalaženje“. Idući tom linijom razmišljanja, Radović uzroke sloma društva svaljuje na dekadenciju morala. Međutim, u državi u kojoj se, prema podacima Zavoda za statistiku, 700.000 ljudi nalazi na ivici siromaštva, a 100.000 živi ispod apsolutne granice siromaštva, što znači da nije u stanju da zadovolji ni osnovne egzistencijalne potrebe, uzroci krize su mnogo prizemniji. Možda će neko odgovoriti da mitropolit nije ekonomista, ali nisu to ni Dezmond Tutu, Gustavo Gutijerez, niti brojni drugi sveštenici u Latinskoj Americi, Africi i širom sveta koji i te kako skreću pažnju na teške životne uslove svojih sunarodnika i aktivno rade na popravljanju njihovog položaja. Valja dodati i da bi kritika javnog nemorala koja dolazi od Srpske pravoslavne crkve svakako imala veću težinu da je ta institucija odlučno reagovala kada je njeno sveštenstvo kršilo ne samo etičke uzuse već i zakon.

  Naravno, jedini mogući izlaz iz moralne krize u koju je društvo zapalo Radović vidi u religioznosti, i tu dolazimo do izvesne nelogičnosti: naime, od Drugog svetskog rata na ovamo, religioznost nikada nije bila toliko očigledno rasprostranjena u srpskom društvu koliko je to u poslednjoj deceniji. Otuda sledi pitanje kako je onda kriza javnog morala danas dublja nego, recimo, pre pola veka, kad izazovi sa kojima se SPC suočava svakako nisu veći od izazova koje je imala u decidirano sekularnoj SFRJ. Postoje dva logički validna odgovora: prvi je da vrednosni sistem koji ona proklamuje nije u stanju da se izbori sa izazovima koje pred njega postavlja konkurentski pluralistički sistem vrednosti. Drugi je da manifestna religioznost ne znači i suštinsku religioznost, to jest da bi društvo moglo da izađe na kraj sa krizom kada se religioznost ne bi svodila na sprovođenje običaja, već kada bi se vernici ponašali u skladu sa verskim normama. Takav odgovor automatski otvara drugo važno pitanje: ako je tako, zašto se crkva ne uhvati ukoštac sa tom pojavom, nego se bavi njenim posledicama? Ukoliko manjka duhovnosti, zašto se umesto bavljenja dnevnom politikom crkva ne pozabavi time da, primera radi, podseti vernike da post ne predstavlja dijetu, te da uključuje i uzdržavanje od loših dela, misli i reči? Mitropolita to ne interesuje – njegova tema je isključivo ono što on percipira kao pritiske na Srpsku pravoslavnu crkvu spolja, pri čemu namerno ili nenamerno zanemaruje unutrašnje izazove. Neko će možda reći da poslanica ne treba da bude analiza stanja pravoslavne zajednice, i spremno ću se saglasiti ako razjasnimo da poslanica ne treba da bude ni izraz bilo čije političke platforme, ma kakva ona bila.

  Pod udar poslanice dolaze i televizija i ostali mediji, koji su označeni kao „globalni trovači i igrači u širenju ove totalitarne zaraze na način bez presedana u istoriji“. Mada je nesporno da mediji zaista imaju svoju mračnu stranu, treba podsetiti da se na čelu saveta Republičke radiodifuzne agencije nalazi Radovićev kolega, Porfirije Perić, koji do sada nije iskoristio svoju poziciju da se štetnim sadržajima suprotstavi, niti je upozorio javnost na opasnost globalnih razmera oličenu u jutarnjem programu, reklamama za uloške ili prenosima Jelen superlige. No ključno mesto Radovićeve poslanice rezervisano je za jednu od njegovih opsesivnih tema: za seksualnost. Naravno, prva meta je njen homoseksualni oblik, i tu se još jedanput pokazuje da Radović nimalo ne haje za težinu svoje izgovorene reči, ponavljajući sada već čuvenu rečenicu o tome da se drvo koje nema ploda seče i baca u oganj (ostaje nejasno, doduše, misli li pritom i na heteroseksualce koji ne mogu ili ne žele da imaju decu, ljude koji su prestari da i dalje stvaraju potomstvo, pa i na sebe). Ovoga puta se ne zadržava na tome, već napada i seksualnu slobodu kao takvu, karakterišući njen današnji stepen kao „revoluciju paganskog totalitarizma“(!) koja „obesmišljuje osveštanu svetinju braka, razara porodicu, ukida monogamiju…” Zatim prelazi na navodno forsiranje rane seksualnosti putem obrazovanja „koje šteti djeci i omladini, dovodeći do ranih trudnoća i abortusa, doprinoseći širenju polno prenosivih bolesti”, što je nepoznavanje činjenica, budući da se školstvo u Srbiji te pipave teme dotiče samo posredstvom medicinskim rečnikom ispunjenih lekcija o hromozomima, što budi seksualnost u istoj meri u kojoj to čine i časovi na kojima se uči o rečnim slivovima. Javljanje seksualnog nagona je proces uslovljen biologijom, a rane trudnoće i širenje polno prenosivih bolesti posledica su tradicionalističke tabuiziranosti te teme unutar porodice i manjka ili potpunog izostanka seksualnog obrazovanja. Upravo to, a ne lascivni časovi biologije, tera mlade da o seksu uče od svojih vršnjaka ili iz pornografskih materijala. Uostalom, svako od nas ima vlastito iskustvo na osnovu koga može da zaključi da li ga je školska nastava odvela put bluda i razvrata.

  Nesuglasice u vezi sa različitim vidovima seksualnosti – i ovde nužno valja posegnuti za Fukoom – treba čitati kao znake borbe između suparničkih diskursa i postupaka regulacije morala. Problem je u tome što Radović kao svog protivnika u toj borbi vidi fantomsku zaveru moćnih ali neimenovanih grupacija, a na delu je, zapravo, daleko šira stvar: reč je o promeni paradigme seksualnosti, uzrokovanoj sticanjem ljudskih i političkih prava širokih društvenih slojeva, emancipacijom žena, promenom generacijskog odnosa prema deci i mladima i, naposletku, transformacijom tradicionalne porodice. To nije posledica nikakve ideologije, nego prostog hoda vremena, tokova političke ali i društvene istorije. Suprotstavljati se tome znači negirati stvarnost. Naravno, ne očekujem da će se Radović odreći svojih stavova – izvesno je da se to verovatno ne bi dogodilo ni ukoliko bi mu se obratio zapaljeni grm – ali isto tako se ni znatna većina mladih pravoslavki i pravoslavaca neće odreći predbračnog seksa, ma šta im on napisao. Međutim, čak bi i puka korekcija sadašnje retorike bila korak napred.

  Izgleda da potrebe da se krene napred postaje svestan i Radović, budući da je, uz obavezno navođenje religijskih izvora, ovoga puta pomenuo i jedan naučni. Naime, u poslanici se pozvao na britanskog antropologa Anvina (J. D. Unwin), koji je tridesetih godina prošlog veka u delu „Seks i kultura“ izneo tezu da složene kulture nastaju i opstaju samo tamo gde postoji visoka moralnost. Naravno, tu tezu je lako oboriti prostim ukazivanjem na to da, uprkos redovnom kamenovanju žena osuđenih za preljubu i nemoral, Saudijska Arabija nekako još ne pokazuje znake da će zahvaljujući tome postati globalna supersila, a izgleda da ni Amiši u skorije vreme neće zavladati svetom. Anvinovo delo nije ostavilo dubljeg traga u antropologiji, ali jeste ostavilo utisak na Radovića, budući da mu se učinilo kompatibilnim sa njegovim stavom da ćemo bez onoga što on percipira kao visoku moralnost kolektivno propasti. Međutim, problem sa naučnim saznanjem u tome je što ono ne trpi izbirljivost i korišćenje samo onih izvora koji nam idu u prilog. Daleko novije, složenije i činjenicama potkrepljenije teorije o razlozima opadanja i propasti društava i civilizacija mogu se naći kod Džareda Dajmonda i Džozefa Tejntera, a oni se bave faktorima daleko važnijim od toga da li tinejdžeri upražnjavaju predbračni seks. Najkraće rečeno, Dajmond kao pet ključnih (mada ne i jedinih) uzročnika navodi probleme u životnom okruženju (prenaseljenost, preteran lov i ribolov, deforestacija itd), nesposobnost ljudi da se adaptiraju, klimatske promene, neprijateljski nastrojene susedne civilizacije i propast ključnih partnera u trgovini. Tejnter uzrok vidi u rastu društvene kompleksnosti, nastale kao pokušaj da se odgovori na različite probleme i izazove koji iskrsavaju. Održavanje te kompleksnosti s vremenom postaje neisplativo jer vrednost ulaganja premašuje dobit, pa društvo dospeva u krizu i počinje da se urušava. Oba objašnjenja imaju daleko veću eksplanatornu moć od Anvinovog, što se na konkretnim istorijskim primerima može i dokazivati. Naravno, Radović se nije dohvatio baš Anvina zarad naučne istine, već da bi potkrepio vlastite stavove, ali posezanje za naukom govori nam da i on oseća da je stavove danas potrebno (pokušati) argumentovati.

  Za kraj, postavlja se pitanje zašto se uopšte baviti Amfilohijem Radovićem, s obzirom na njegovu biografiju, na drugovanje sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Radovanom Karadžićem, kao i na čitavu seriju ratnohuškačkih, šovinističkih i homofobnih ispada. Odgovor je prost: on je i dan-danas, uz patrijarha, najistaknutija ličnost u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i jedan je od najglasnijih zagovornika onoga što je sociolog religije Milan Vukomanović ispravno nazvao političkim pravoslavljem. Njegove reči zato se čuju dalje i nailaze na više spremnih ušiju nego reči bilo koga iz redova građanske Srbije. S tim treba da računaju i oni koji od njegove božićne poslanice vide samo bezazleni religijski celofan, zanemarujući da će mnogi, kao i prethodnih puta, čuti i prihvatiti samo drugi deo poruke – onaj o seči i ognju.

  Autor je apsolvent sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

  Peščanik.net, 08.01.2013.

 43. Callao, kog đavola dolaziš na javniservis.me, meni je jasno. No, ima još jedna korisna stvar – kliknem na tvoj nik i odmah sam na tvom blogu:)

 44. Da li su homosexualci kod na sugroženi?
  Da.
  Da li ih većina naroda smatra bolesnim, prljavima, agresivnim…?
  Da.
  Da li crkva(sve crkve) vode kampanju protiv njih, a kod nas se u tome posebno ističe Mitropolit Amfilohije?
  Da.
  Da li je “parad ponosa” u stvari kontraproduktivna?
  Da.
  Da li su prava LGBT popuplacije glavni problem Crne Gore i država u okruženju?
  Ne.
  Zašto Evropa stavlja u prvi plan održavanje parade ponosa kad je to jedan, vjerovatno manji problem, od milion problema koje imaju države na Balkanu?
  Zato što štite prije svega svoj interes.
  Da li vam smeta to što je jedan od udarnih vijesti na svim dnevnicima, u dnevnim novinama već duže vrijeme: LGBT forum je izdao saopštenje…, Vlada je donijela akcioni plan u kojim se za LGBT osobe…, Evropska komisija smatra da prava LGBT osoba..?
  Meni da, veoma.
  Zašto “hrabri Crnogorci” ne izađu da protestuju kada im se zatvori fabrika, kada mjesecima ne primaju platu, kada izgube pravni spor u kom je očigledno da su bili u prvavu, kada…, a izlaze da protestvuju protiv Parade ponosa sve prijeteći linčom?
  Zato jer znaju da su uz njih, intimno, većina onih koji se po službenoj dužnosti kao zalažu za prva LGBT osoba.
  Da li je homosexualizma uvijek bilo i biće?
  Da.
  Da li homosexualizam treba propagirati?
  Ne.
  Da li treba oštro sankcionisati one koje ugrožavaju prava homosexualaca, diskriminišu ih zbog njihovog sexualnog opredjeljena?
  Da.
  Da li treba sankcionisati i one koje nekog diskriminišu zbog svog nacionalnog, političkog, vjerskog opredjeljena?
  Da.
  Da li smo mi i države u okruženju pravne države?
  Ne. I tu je glavni problem za rješavanje gore navedenog. Niko ne mora voljeti LGBT osobe, ovu ili onu naciju i vjeru, ali svoju netrpeljivost može nositi samo sa sobom i u sebi, jer ako je ispolji zna da će biti sankcionisan – u pravnim državama.

  • okreni konacno plocu says:

   u odnosu na ekonomiju apsolutnu prednost dajem ljudskim pravima i slobodama…tako i odvajanju zita od kukolja u nasem politickom konglomeratu laznih gradjanskih stranaka i koalicija odnosno na liberalno gradjanske stranke i i konzervativno desnicarske (i ultradesnicarske)…da li je parada ponosa kontraproduktivna treba traziti odgovor iskljucivo kod onih koji na njoj najvise insistiraju a to je lgbt populacija…a cemu insistiranje ako je za njih kontraproduktivna?! …zippe, jesi li ti crnogorska meksa varijanta emira kusturice? …

 45. Zipp je jedan od boljih ljudi koje sam imao priliku upoznati .On je gradjanin !

 46. Војин Николајевич says:

  Оранизације ЛГБТ популације су вјероватно могле умјесто Прајда на разне друге начине, прије свега конференцијама за штампу, интервјуима, јавним дебатама, да дају жељену слику о себи која ће бити прихватљива јавности у ићи им у корист. Мислим да су Прајдом изабрали много лошији пут, који ће усугубити мишљење о њима без икакве потребе, али то је био њихов избор.
  Изгледа да такав избор не праве они, већ геј лобији у Европи и САД који диктирају правила игре. Зато ми све ово више личи на пропаганду тучу, него на дијалог који је био неопходан. Тачније, ја овдје ја не видим дијалог, већ сврставање без дијалога.
  Зато бих позвао све противнике Прајда да не реагују на улицама, да их не ометају, не вријеђају и не омаловажавају, те да пусте да ова манифестација од пар сати прође мирно.

  • Slazem se sa tobom Vojine , ne smetaju mi Bogomi nista mogu po vas bijeli dan egzibirati gole guzice kao njihove kolege u San Francisku ,

   no mi smetaju Lobisti EU Brisel , koji nam preko njihovija guzica uvode razne socijaisticke sertifikate zabrane koji idu na korist onija za koje oni LOBIRAJu itd….

   A bas ih zabolje kako prolazi nas obican narod,

   Na ovim primjerima se vidi sva LICIMJERNOST nasija SOCIJALISTA i ideologa te FILOZOVIJE u podrsci LOBIJAMA u BRISELU koji ovi nasi NESRECNICI kao TAOCI sve prihvacaju .

   TAOCI –KREDITA ,KREDITA jer da nema kredita ovi bi pali za 67. dana itd….

 47. okp nije ni žito ni kukolj . Okp trijebi i jedno i drugo. On je GMO ,

 48. Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da se homoseksualce ne smije osuđivati ili marginalizirati i da ih se mora integrirati u društvo te da žene definitivno neće nikada obnašati svećeničku službu u Katoličkoj crkvi, kako to zahtijevaju određeni lobistički krugovi izvan Crkve.

  U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila u Rim, papa Franjo izrekao je dosad najmilosrdnije riječi nekog poglavara Katoličke crkve o homoseksualcima.

  ‘Ako je osoba gay i traži Boga, dobronamjeran je – tko sam ja da sudim takvoj osobi?’, rekao je Papa, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

  ‘Katekizam to dobro objašnjava. Oni ne smiju biti marginalizirani zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo’, dodao je Franjo.

  ‘Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća. Problem je u lobiranju za tu orijentaciju, kao što su problem lobiji pohlepnih, politički lobiji, masonski lobiji, toliko ih je mnogo. To je veći problem’, kazao je.

  Franjo je odgovarao na pitanje novinara o izvješćima o ‘gay lobiju’ u Vatikanu. ‘Mnogo se toga pisalo o tome. Ja još nisam vidio nikoga u Vatikanu s osobnom iskaznicom na kojoj piše da je gay’, našalio je Papa.

  Žene nikada neće biti svećenice

  Razgovor s novinarima u zrakoplovu trajao je 80 minuta i obuhvatio je širok raspon tema. Među ostalim, Papa je kazao da je zabrana obnašanja svećeničke službe ženama u Katoličkoj crkvi ‘definitivna’.

  ‘Crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne. Ta su vrata zatvorena’, kazao je Papa, dodavši kako bi želio da žene imaju veću i važniju ulogu u administrativnim i pastoralnim aktivnostima.

  ‘Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na ministriranje ili na predsjedanje humanitarnim zakladama. Mora biti više od toga’, rekao je. ‘Ali kada se govori o zaređenju žena, Crkva je rekla ne. Papa Ivan Pavao je zaključio to pitanje’, kazao je Franjo govoreći o dokumentu pokojnog prethodnika koji kazuje da je zabrana zaređenja ženama dio nepogrešiva nauka Crkve.

  Vatikanska banka mora biti transparentnija

  Papa je također rekao da problematični Zavod za religijska djela (IOR), poznat i kao Vatikanska banka, mora biti iskreniji i transparentniji u svome djelovanju. Kazao je da će poslušati savjete povjerenstva koje je osnovao s ciljem ispitivanja stanja u banci i zatim odlučiti treba li je reformirati ili zatvoriti.

  ‘Ne znam što će biti od toga. Neki kažu da je bolje da je banka, drugi misle da treba biti humanitarna zaklada, a treći da je treba zatvoriti’, kazao je Franjo.

  IOR je predmet nekoliko istraga talijanskih sudaca zbog sumnje o pranju novca. ‘Moramo pronaći rješenje’, rekao je Papa. ‘Međutim, kakvo god ono bilo, mora biti transparentno i iskreno. Tako mora biti’, naglasio je.

  http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=28636:papa-franjo-nije-problem-gay-orjentacija-pojedinaca-nego-masonska-i-politika-lobiranja-za-tu-orijentaciju&catid=40:vjera&Itemid=144

  • Otkud novac crkvama u Njemačkoj?

   Iako bi im glavna zadaća trebala biti skrb za besmrtne duše vjernika, obje velike crkve u Njemačkoj, i katolička i evangelička su zapravo i golemi koncerni – točnije bi bilo reći, holdinzi. Velik dio njihovog prihoda dolazi od crkvenog poreza koji moraju plaćati svi vjernici, a to je oko devet milijardi eura, donosi Deutsche Welle. Već i to je nedavno otvorilo pitanje, da li oni koji ne plaćaju crkveni porez mogu primati crkvene sakramente – i tu je i svjetovni njemački sud odlučio da onaj tko ne plaća, ne može niti biti članom crkvene zajednice.

   No to nije kraj prihodima crkava: one upravljaju čitavim nizom institucija za skrb, od vrtića i škola pa do bolnica i staračkih domova. Ništa od toga nije za državu i građane besplatno: kod škola država plaća troškove obrazovanja kao i kod svih drugih, a crkvenim bolnicama i staračkim domovima je također naloženo da “posluju u plusu”, dakle ubiru prihode od zdravstvenog osiguranja i od umirovljenika koji žive u tim domovima. Ako oni nemaju potreban novac, onda se razlika ubire od – opet državnih, socijalnih službi.

   Dobročinstvo – s tuđim novcem

   Štoviše, čak i institucije kojima je glavna zadaća humanitarna djelatnost, objašnjava nam politolog Carsten Frerk, tek sitnim dijelom žive iz blagajne crkve: “Humanitarne organizacije Caritas i Diakonie (slična institucija Evangeličke crkve op.p.) imaju crkveni udio od dva posto. Dakle toliko plaća Crkva pa je onda legenda kako crkve čine tolika dobročinstava. One to čine, ali ne plaćaju.” Ostala potrebna sredstva dolaze od donacija – i opet, golemim dijelom iz državne blagajne.

   Nakon skandala u Limburgu i rasipnosti tamošnjeg biskupa Tebartza-van Elsta se u javnosti osobito postavlja pitanje oko još jednog novčanog izvora crkvama – koji direktno plaćaju država i pokrajine. 2012. je to bilo oko 460 milijuna eura koje su kroz državnu blagajnu platili baš svi građani ove zemlje, vjernici i nevjernici.

   Tko još pamti Napoleonove ratove?

   Ta, takozvana “dotacija” zapravo potječe iz pradavnih vremena i doba kad je Napoleon zaplijenio sva crkvena dobra na područjima koja je zauzeo – pa tako i u Njemačkoj. Nakon poraza Napoleona početkom devetnaestog stoljeća je dio imovine vraćen crkvama, ali dio nije. Kao nadoknadu se država obavezala plaćati tu dotaciju i to je u međuvremenu potvrđeno u više sporazuma s Vatikanom.

   Visina te dotacije nije ista u svim njemačkim pokrajinama, jer su na ovim prostorima i nestajale i nastajale brojne države: tek nakon toga je došlo do ujedinjenja Njemačke pod Bismarckom da bi i carstvo nestalo u Prvom svjetskom ratu. Došla je Weimarska Republika koja se i Ustavom obvezala plaćati crkvama, baš kao što je to pristala i nacistička Njemačka pod Hitlerom.

   U socijalističkoj, Istočnoj Njemačkoj toga doduše nije bilo, ali zapadna, Savezna Republika Njemačka je marljivo plaća za Napoleonovu odluku sve do današnjih dana. Zato političarka socijaldemokrata Ingrid Matthäus-Maier nipošto nije jedina koja misli kako se crkvama već odavno platilo sve što se trebalo platiti i da je ova dotacija zapravo – kršenje Ustava koji nalaže strogo razdvajanje crkve i države.

   Biskupi primaju plaću – od države!

   Štoviše, ona podsjeća kako se već u 19. stoljeću planiralo crkve isplatiti konačnom svotom, a činjenicu da se još i danas svake godine plaća crkvama smatra, blago rečeno, neprimjerenom vremenu. S njom se slaže i politolog Frerk koji ističe kako se već u Weimarskoj Republici tadašnjim Ustavom tražilo da se to plaćanje prekine – ali se niti jedna vlada ili političar nije usuđivao “zakačiti” se s crkvama i što je još važnije, vjernicima-biračima.

   Tako ispada da država plaća čak i plaće biskupima, crkvenim namještenicima – i za održavanje i gradnju crkava i crkvenih zdanja. Na primjer, samo pokrajina Bavarska, za održavanje oko 700 crkava, iz pokrajinske blagajne plaća 40 milijuna eura. Pokrajinski ured za reviziju bilježi i stavku plaća za crkveno osoblje: dodatnih 90 milijuna eura. Problem jest, što taj novac ne odlazi svim vjerskim institucijama, nego samo onima koje su i priznate kao crkve – a to su u prvom redu Katolička i Evangelička crkva.

   Daleko od toga da su te crkve u Njemačkoj siromašne. Političarka Matthäus-Maier podsjeća kako crkve spadaju među najveće zemljoposjednike u ovoj državi i kako je svojedobno izračunao list Spiegel, u njihovom posjedu je oko 6,8 milijardi četvornih metara zemlje i zemljišta. Onda dolaze još i crkve – u pravilu u središtima gradova, riznice, umjetnine… Sve u svemu, nagađa se kako je ukupan imetak dvije glavne crkve u ovoj zemlji negdje oko jednog bilijuna (milijun milijuna!) eura.

   Koliko crkve doista imaju novaca?

   Kad kažemo “nagađa”, to je drugi, još veći problem i zato se niti crkve ne može uspoređivati s koncernima i holdinzima. Naime, svjetovne institucije su obvezne objaviti svoju imovinu i način kako je troše. Crkve – ne, čak i kada je riječ o plaćama crkvenih namještenika, crkve su si izborile pravo da o tome odlučuju kako ih je volja i izvan svih sindikalnih sporazuma.

   Takva netransparentnost osobito ljuti političarku Matthäus-Maier. “Samo dotacija pokrajine Sjevernog Porajnja i Vestfalije iznosi šest milijuna eura. Ali koliko od toga onda odlazi kao plaća kardinalu Kölna Meisneru, to ne zna nitko u državnim institucijama.” Uopće, ona smatra da je dosta tog “posebnog statusa” crkava i kako su i one, kao javne institucije, obavezne objaviti koliko zarađuju i kako troše novac.

   Opet, malo je političara koji su i danas spremni “istjerati na čistac” poslovanje crkava, mada je rasipnost u Limburgu polako počela utjecati na opće raspoloženje. S druge strane, neke biskupije doista jesu već objavile svoje poslovne knjige – u Hamburgu, Essenu, Münsteru i Speyeru. Ali to je tek djelić biskupija u ovoj zemlji.

   http://www.vecernji.hr/vijesti/otkud-novac-crkvama-njemackoj-clanak-629387

 49. Војин Николајевич says:

  Извршни директор ЛГБТ Форума „Прогрес“ Стеван Миливојевић: “Поворку поноса не подржава више од 90 одсто припадника ЛГБТ популације из Црне Горе.”

  Ево, нека сада г. Миливојавић каже о разлозима због чега је то тако. Да се неће међу разлозима поновити, у одређеним дјеловима, и то што сам ја написао у претходном коментару.

  Неко жели бити, изгледа, већи католик од папе.

 50. Војин Николајевич says:

  Имам предлог…

  Предлажем да Брисел послије Прајда у Подгорици плати обезбјеђење сваком припаднику ЛГБТ популације који буде учесник Прајда у трајању од годину дана, тачније до следећег Прајда.

 51. Војин Николајевич says:

  Ево читам да нападнут у Подгорици активиста ЛГБТ. Ко ће их штитити послије Прајда, ако их не могу заштити уочи Прајда?

  И уопште, зашто ти функционери ЛГБТ не учествују у овој полемици, или другим полемикама? Своје ставовое треба и бранити и објашњавати…

 52. Ispovijest gay teologa kojeg je Crkva prognala

  Njemački teolog koji je proljetos zbog priznanja da je homoseksualac smijenjen s crkvenih dužnosti, objavio je knjigu “Sveta iluzija: teolog homoseksualac u Katoličkoj crkvi”, a u razgovoru za Globus poziva hrvatskog kardinala, nadbiskupa zagrebačkog, da zaštiti gay katolike od homofobnih snaga u društvu i Crkvi

  David Berger (42), njemački katolički teolog, nekadašnji gostujući profesor na Papinskoj akademiji svetog Tome Akvinskog, urednik konzervativnog časopisa Teološka pitanja, 2003. u travnju shvatio je da više ne može izdržati život u okviru Crkve i tajiti istinu.

  U njemačkim dnevnim novinama objavio je tekst pod naslovom “Ne mogu više šutjeti”, u kojemu je priznao da je homoseksualac.

  Istoga trena dobio je otkaz sa svih dužnosti u crkvenim instuticijama, što je unaprijed i očekivao. Zaposlio se kao profesor u jednoj srednjoj školi u Kölnu i napisao te objavio knjigu “Sveta iluzija: teolog homoseksualac u Katoličkoj crkvi” koja je upravo na listi njemačkih bestselera.

  U njoj piše o tome da su “većina katoličkih klerika homoseksualci te da upravo zbog te potisnute seksualnosti Crkva ističe toliko neprijateljstvo prema istospolno orijentiranim osobama”.

  Bergerov se život u posljednjih pola godine potpuno promijenio.

  I to nabolje, mada je iskreno volio Crkvu i još kao dijete osjećao je jaku pripadnost vjeri.

  “Živio sam kao u noćnoj mori, pod prevelikim pritiskom. Unutar Katoličke crkve homoseksualci, posebno među svećenicima, predstavljaju šutljivu grupu. Šutnja, često nastala zbog grižnje savjesti, godinama je služila da se na homoseksualne svećenike, i teologe, izvrši pritisak, da budu što manji i da ih se ucijeni. Ja sam odlučio konačno prekinuti šutnju. Unutar Crkve, za koju sam godinama radio, ljudi su reagirali užasnuto i proglasili me ludim. Fanatični katolici prijetili su mi smrću nekoliko puta. Druga opcija, manje opasna, bila je ta da me jednostavno proglase nepostojećom osobom”, iskreno nam je rekao David Berger.

  Odluku da “iziđe iz ormara” i prizna svoju seksualnu orijentaciju, svjestan da će to biti kraj njegove povezanosti s Crkvom i odustanak od dječačkog sna da bude svećenik, donio je promišljeno, odlučno, svjestan posljedica.

  Crkva je mladim muškarcima homoseksualnih sklonosti izuzetno privlačna zbog svoje hijerarhije, međusobnih odnosa, pa čak i svoje tajnovitosti, kaže Berger.

  “Izlazak iz te institucije nije pitanje koje rješavate od danas do sutra. Vrlo mi je rano bilo jasno da sam gay. Čim sam maturirao, znao sam da ne mogu živjeti u celibatu. Prije nego što sam napunio 21 godinu, upoznao sam partnera s kojim i danas živim. Moja homoseksualnost je postala problem tek kad su na mene crkveni krugovi počeli vršiti pritisak. A Katolička crkva posljednjih je godina radikalizirala stav prema homoseksualnosti. Ne samo da se osuđuje konzumiranje istospolne ljubavi, nego se i sama sklonost homoseksualizmu proglašava protubožjim, gotovo sotonskim činom. Kad je usto jedan njemački biskup dao homofobnu izjavu na njemačkoj televiziji, smartao sam da je došao trenutak da prekinem šutnju. Moji prijatelji i učenici, bez izuzetka, veselili su se tom koraku. Svi su rekli: konačno jedan koji razbija dogmu šutnje i moć ucjene Katoličke crkve!” govori.

  Celibat, zbog kojega je znao da ne može postati svećenik, njemu je bio prepreka, no, kako kaže Berger, on mnogim svećenicima ne predstavlja problem:

  “Prinudni celibat je u svakom slučaju zastarjela institucija. Jako ga se malo svećenika drži, posrijedi je zapravo grandiozni privid. Prije ili kasnije celibat će morati otpasti ako svećenstvo ponovno u svoje redove želi privući samosvjesne i zrele ljude. No, strah od homoseksualnosti i žena u Crkvi i dalje je tako velik da ne vjerujem kako će itko od nas doživjeti službeno otvaranje svećenstva homoseksualcima ili ženama.”

  Kad je progovorio, Berger je iznio detalje o funkcioniranju Crkve i stalnoj cenzuri pod kojom je živio. Kao urednik konzervativnog teološkog časopisa morao je paziti o čemu se piše. Susretao se s ljudima iz moćnih organizacija, poput Opus Dei, i na opskurnim sastancima slušao o tome kako hvale Hitlerovu politiku rješavanja pitanja homoseksualaca u koncentracijskim logorima. Upoznao je ljude iz ekskluzivnih vjerskih društava i organizacija koji se tajno sastaju.

  “Tada sam se još tješio da su posrijedi konzervativni krugovi, s propovijedima mržnje. Ali morao sam primijetiti da mnogi predstavnici službene Crkve jednako misle čak i ako su se isprva diplomatski izražavali. Od 2005., sa stupanjem na službu pape Benedikta XVI., homofobija postaje poželjna, čak i preduvjet za stvaranje karijere u Crkvi”, kaže Berger.

  Reakcionarni tajni krugovi nevjerojatno su dobro umreženi: “Pokreću ih jak fanatizam i mržnja prema modernome. Ne prežu od nasilja nad onima koji misle drukčije. Čak žele sklapati savezništva s islamom u borbi protiv liberalizma. Takva se pojava naziva ‘katoličkim džihadom’. Istodobno, ti krugovi već godinama imaju najbolje veze s Rimom. Sadašnji se papa još kao kardinal borio za blagonaklonost mnogih ovih organizacija“, ističe Berger i dodaje da se ljudi koji pripadaju konzervativnim organizacijama okupljaju u luksuznim hotelima, puše cigare i uživaju privilegije, a bore se da se Crkva pod svaku cijenu odupre modernizaciji. Također, kako kaže Berger, opsjednuti su razgovorima o židovskoj uroti.

  Osim toga, sjeća se dobro sastanka na kojemu su govorili o organiziranju Love parade u Berlinu. Jedan bogati stari gospodin, utjecajni član bankarske zajednice, uz cigaru je, o sudionicima parade, rekao: “Umjesto da stoje u kutu, da se sakriju, srame i šute, oni se ponašaju kao podivljale svinje.”

  Ipak, unatoč činjenici da se rastao od Crkve, Berger nije izgubio vjeru. “Ona u užem smislu nikad nije bila ovisna o Katoličkoj crkvi. Crkva je samo Božji sluga, ako se ona loše ponaša, to ne treba predbacivati Gospodinu…”

  Pitamo Bergera što misli hoće li se situacija u Crkvi promijeniti, postoji li prostor za modernije opcije, modernizaciju Crkve. I konačno, zašto se Crkva toliko boji seksa?

  “Promjene su poželjne, ali pod vladavinom sadašnjeg pape ne vidim ni tračak nade da će se takvo što dogoditi! A njegova Crkva ima toliko svećenika sklonih homoseksualizmu. Američki studiji procjenjuju da je čak 40 posto svećenika sklono istome spolu. Njemački istraživači barataju s čak 50 posto. No, uvijek je postojalo nepisano pravilo u Katoličkoj crkvi da čovjek takvih sklonosti mora šutjeti i sramiti se. Vatikan opetovano, više ili manje izravno, svećenicima s takvim sklonostima poručuje: ‘Nemate pravo biti svećenik. Vi ste sramota za našu zajednicu!’ Da ne bi upadali u oči i da ovaj pravorijek ne bi propao, ti se svećenici izdaju za posebno lojalne, vjerne papi, u pravilu vrlo konzervativne”, kaže Berger.

  Na sličan se način Crkva ponaša i kad je riječ o seksualnim zlostavljanjima u njezinim redovima:

  “Pozdravljam činjenicu da su razmjeri zlostavljanja barem priznati. Naravno, žalosno je da papa i dalje kao glavni problem vidi to što je Crkva izgubila na vjerodostojnosti i na društvenom utjecaju. A strukture unutar Crkve, koje su i dovele do zlostavljanja, neće promijeniti. Također, pušta biskupe i kardinale koji su objavili postojanje tog užasa da slobodno tvrde kako u skandalu sa zlostavljanjem nisu bili krivi svećenici nego mladi homoseksualci koji su naivne svećenike zaveli. Tako se od žrtve stvara počinitelja i obrnuto.”

  Nije impresioniran ni komentarom pape Benedikta XVI. da je korištenje kondoma manje zlo od prenošenja HIV-a.

  “To su objavili mediji cijeloga svijeta, prije pojave Papine knjige. Vijest je najprije osvanula u Osservatore Romano, dakle u Papinim novinama. To sigurno nije bilo slučajno. Svjesno je lansirana u javnost da bi se unaprijed pridobile simpatije za papu. No, to je moralno-teološki totalno irelevantno jer je trebalo odvratiti pozornost s ostalih izjava iz knjige na pojedinačne slučajeve koji se odnose na papu. Radi se o nastavku radikalnog antimodernizma posljednih godina, oni ga čak čine i ekstremnijim. I to ne samo u svezi s homoseksualnošću, već i s ulogom žene u Crkvi, ili sa stavom Crkve prema sekularnim državama. Benedikt XVI. živi u velikoj fobiji od onoga što naziva ‘diktaturom relativizma’. Pod tim se misli na društva, odnosno demokratske države, koje jasno odvajaju državu od Crkve i crkvenih privilegija i imaju posljednju riječ kad je riječ o zakonima, obitelji, seksualnosti“, kaže Berger.

  Katolička crkva će se zasigurno naći pred izazovima na koje mora odgovoriti, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Treba prestati biti homofobna i pozvati na toleranciju. To bi i kardinal Josip Bozanić trebao reći s oltara, smatra Berger, mada kaže da ne zna postoji li i koliko homoseksualnih svećenika u Hrvatskoj.

  “Ako Katolička crkva u Europi ne želi postati desno orijentirana fundamentalistička sekta, mora se sjetiti bîti kršćanstva, koje središte ima u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Pobožnost je vjerodostojna samo ako je prati ljubav prema bližnjemu. Ovdje se radi baš o tome: da se ne zalaže samo za vlastite ljude, nego za svakoga tko je u nevolji. Ondje gdje se danas diskriminiraju i progone homoseksualci, a biskupi o tome šute, oni čine teški grijeh (ne)ljubavi prema bližnjem. Svoj herojski karakter ljubavi mogli bi demonstrirati time što će se u homofobnim društvenim strukturama zauzeti za svoju lezbijsku i homoseksualnu braću i sestre. Takvim bi činom kardinal Bozanić, pored prelata, kao kardinal Von Galen, mogao ući u povijest Crkve kao svijetli lik”, zaključuje Berger.

  http://globus.jutarnji.hr/zivot/ispovijest-gay-teologa-kojeg-je-crkva-prognala

 53. Naftne monarhije uvode “test za homoseksualnost”

  Kuvajt priprema liječnički pregled u svrhu otkrivanja homoseksualaca ne bi li im zabranio ulazak na svoj ili teritorij bilo koje druge članice Vijeća za suradnju država Perzijskog zaljeva (GCC), najavio je dužnosnik kuvajtske vlade, a prenosi u utorak britanski list Mail online.

  Članice GCC-a, Bahrein, Kuvajt, Katar, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati već imaju zakon koji zabranjuje homoseksualnost, a sada žele spriječiti homoseksualce da prekorače njihove granice, kazao je Yousouf Mindkar, ravnatelj odjela za javno zdravlje u kuvajtskom ministarstvu zdravstva.

  “Zdravstveni centri provode rutinske liječničke preglede za strance koji ulaze u prostor GCC. Međutim, poduzet ćemo oštrije mjere koje će nam pomoći da otkrijemo homoseksualce kojima će zatim biti zabranjen pristup u Kuvajt ili bilo koju državu članicu GCC-a”, rekao je Mindkar za kuvajtski dnevnik Al Rai.

  Homoseksualnost je zakonom zabranjena u 78 zemalja, a lezbijstvo u njih 49. Pet zemalja ima smrtnu kaznu za homoseksualce – Iran, Jemen, Mauritanija, Saudijska Arabija i Sudan.

  http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/naftne-monarhije-uvode-test-za-homoseksualnost

  • okreni konacno plocu says:

   a vlada crne gore pokusava da proda emiratima veliku ulcinjsku plazu…jedan fundamentalizam ishte drugi fundamentalizam…burj kalifa podno lovcena…

   • SAUDIJSKI princ Saud Abdulaziz Bin Al Saud pretukao je nasmrt svog ljubavnika u seksualno motiviranom napadu u jednom od ekskluzivnih londonskih hotela.

    Princ je unuk multimilijardera i kralja Saudijske Arabije, a svog ljubavnika Bandara Abdulaziza je ubio nakon što ga je tjednima fizički i psihički zlostavljao, rečeno je jučer na suđenju, piše Daily Mail.

    Davio ga tako jako da mu je slomio kosti vrata

    Princ je navodno prije napada popio bocu šampanjca i šest koktela Sex on the Beach te je potom više puta udario 32-godišnjaka u glavu, izbio mu zube i ostavio ga sa nekoliko teških ozljeda mozga da umre u hotelskom apartmanu koji su dijelili u hotelu Landmark u Maryleboneu.

    Također je i davio Abdulaziza sa tolikom snagom da mu je slomio kosti vrata i tukao ga po oba obraza. 34-godišnji Al Saud je, navodno, htio zametnuti tragove tako što je očistio krv prije nego je došla policija. Njima je prvo rekao da je nesretni muškarac ozljede zaradio u pljački. Kasnije je promijenio priču i priznao ubojstvo, no tvrdio je i kako ga nije želio ubiti.

    Pokazana snimka ranijeg napada u liftu

    Porota je vidjela i snimku sigurnosne kamere od 22. siječnja ove godine kada je Al Saud tukao Abdulaziza u liftu hotela. Na dan ubojstva, 14. veljače, par je otišao na večeru za Valentinovo prije nego su se nešto prije ponoći vratiti u hotel. Gost iz sobe pokraj čuo je povišene glasove te zvukove koji su ga podsjećali na razbijanje pokućstva.

    Sljedećeg jutra je Al Saud nazvao nekoga iz veleposlanstva Saudijske Arabije koji ga je po dolasku u hotel pronašao izbezumljenog i uplakanog uz svog mrtvog ljubavnika.

    http://www.index.hr/vijesti/clanak/napad-snimljen-kamerom-saudijski-gay-princ-nasmrt-pretukao-ljubavnika/516389.aspx

   • Par je bio na putovanju na kojem je posjetio i Prag, Milano, Marakeš te Maldive, a čini se da se na svojoj turneji ravnao prema vodiču za homoseksualce poznatom kao Spartacus International Gay Guide.

    Al Saud je u Londonu živio raskalašeno. Ustajao je kasno, poslijepodneva provodio u kupovini, a noći po barovima i noćnim klubovima. Tužitelj tvrdi da je koketirao s barmenima te da je najmanje u dva navrata koristio usluge muških prostitutki.

    Princ je policiji izjavio da mu je Abdulaziz, usvojeni sin saudijskih roditelja iz srednje klase, bio ravnopravan prijatelj i pomoćnik na putovanjima. Međutim, tužitelji ističu da je Abdulaziz putovao ekonomskom klasom, dok je Al Saud letio prvom klasom. Uvijek je hodao dvije stepenice iza princa, a uglavnom je spavao na podu pored kreveta u apartmanima koje su dijelili.

    ‘Princ je Bandara tretirao kao slugu, a u njegovu je odnosu prema žrtvi bilo nešto jako zlokobno. Tukao ga je i zlostavljao na način koji nije uključivao samo fizičko, već i seksualno nasilje’, objasnio je tužitelj Jonathan Laidlaw….

    Forenzičari su utvrdili da je par bio u homoseksualnoj vezi, a na prinčevom laptopu otkrivene su homoseksualne poruke i stranice gay eskort agencija.

    http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/90049/Saudijski-princ-divljacki-ubio-slugu-ljubavnika.html

 54. M;isko evo tebe u mladjim danima. Tebe i onog starog fasiste.
  Pogledati od minuta 19

  • CENTRALNI KOMITET SKCG says:

   Koji je ovo maher. On tobos hvali Miska a reklamira sebe od devetnaestog minuta.
   I jos se sa tim ponosi.
   A da li je sada stanje bolje od onoga kada su vladali oni za koje si govorio da su fasisti.
   Ti si momak totalno ciknuo.

   ALI TOTALNO!!!

   • CENTRALNI KOMITET SKCG says:

    A tobos si ti Barbara.
    Hehehehe, znamo mi tebe i kao Samantu, Rajku Samurajku, Stojanku majku Knezopoljku, Asistenta, doktorá Zak Bulatovica i ostale, koji su pisali na ´blogu Slavka Perovica i sabotirali ga, sram te bilo, gnjido jedna cetnicka.
    Samo da znate Barbara je lazov. To je ovaj zilot ili govornik posle devetnaestog minuta.

    Mislis ti nas da prevaris.
    Nas cikotice, koji smo pili vode sa Morace.
    E dje nas nadje, jadan.

   • Fakt je – srpski nacisti su nam ukrali revoluciju 90-ih pod maskom “antibirokratske revol.”.

 55. Par primjedbi na tekst gospodina Miska Djukica.

  1. Nije uopste vazno sta govori ruski patrijah Kiril a kamoli sta govori rimski oberjeretik Francisko, koji mozda jeste fin covjek, ali je kao jeretik nekrsten i nije clan Crkve, osim ako neko vatikansku jereticku organizaciju ne smatra Crkvom sa velikim C.

  2. Nije opste vazno ni sta govori srpski patrijah niti sta govori mitropolit Amfilohije, bez obzira na to da li su neke ili sve njihove izjave posledica neukusne crkvene diplomatije ili lukave izdajstve pravosavne vjere.

  3. Pogotovo je nevazno sta govore neki tamo para hriscani, pripadnici od jedne od 50000 protestantskih jeresi, pa makar oni bili i sa junackog ostrva Islanda, na kojem vulkani nikada ne spavaju.

  4. Dakle, uopste nije vazno ono sto govore ljudi, pa ko oni bili, nego je vazno sta o ovom pitanju kaze GOSPOD a GOSPOD BOG, ISUS HRISTOS kroz ucenje koje je sacuvano u pravoslavnoj Crkvi uci da je pederluk GAD PRED GOSPODOM, cemu nas uci i nasa savjest, koja je sazdana po Bozijem liku.

  Boziju volju nece promijeniti ni cinjenica da je Mikenandjelo bio peder, niti cinjenica da medju njima ima ljubaznih i talentovanih ljudi.

  Sveti Vladika Nikolaj Velimirovic je rekao da nekada kazna za grijeh slijedi kao noc danu, ponekad kasni godinama, ALI NIKADA SE NE DESI DA NE DODJE, osim ako grijeh ne zamijeni pokajanje.

  Tako ni grijeh koji se nekada na veliko praktikovao u gradovima Sodom i Gomora a danas se evo na velika vrata popularise kao “parada ponosa” nece ostati bez kazne, osim ako taj grijeh ne zamijeni pokajanje.

  Slicno nesto je i sa komunizmom, koji se kod nas odomacio kao idolopoklonicki i antihriscanski pokret poznatiji kao “titoizam”.

 56. Svrha parade pedera je unistenje hriscanstva, unistenje tradicionalizma, unistenje familije i svodjenje ljudi na nivo nesvjesne stoke, koja na nista drugo osim na nedostatak hrane i vode reagovati nece.

  To svodjenje ljudi na nivo nesvjesne stoke treba zamaskirati vjeastim pisanjem i nekakvom debilnom borbom za ljudska prava.

  Sveti oci su rekli da postoji samo jedna sloboda. To je sloboda od grijeha.
  Ali borba protiv grijeha se proglasava mracnjastvom a borba za grijeh i ropstvo grijehu se proglasava za demokratiju.

 57. JOVAN ZILOT kaže:
  20. Oktobar 2013. – 19:39 u 7:39 pm

  “Par primjedbi na tekst gospodina Miska Djukica…”

  Hvala vam za korektno iznijete primjedbe .
  Pomenuli ste Sodomu i Gomoru …
  Molim vas za odgovor :
  da li se protivite – što je Lot kao izabrani i spašeni spavao sa obije svoje kćeri – i to – u dvije odvojene noći .
  One do njega ” nijesu poznale muškarca ” – uči nas Biblija .
  Obije njegove kćeri su zatrudnjele .
  Molim vas još nešto : podsjetitite nas – koja su plemena nastala iz ove religiozno -incestozne priče ?

 58. Izvinjavam se :
  insestuozna priča je i ako je Lot bio pijan !
  Divna porodica .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: