Apsurdistan: Čiji je gen najstariji; srpski, hrvatski ili bosanski?

piše: Vinko Klarić, slobodni istraživač, Šibenik

dnk_testiranje_news_picU posljednje vrijeme popularne su teme genetičkih istraživanja pa su s tim u vezi isplivale razne teorije o porijeklu naroda naroda na prostoru lijepe i bivše naše, ali i buduće.

Posljednja novinarska patka u svom žutilu bila je takoreći šokantna. Objavljena je kao udarna vijest na internet portalima u Srbiji pred otprilike mjesec dana:

NAUČNO DOKAZANO: Srbi najstariji narod iz čijeg gena potiču Hrvati, Bosanci i Arijevci! Anatolij Aleksejevič Kljosov, profesor biologije Harvadskog univerziteta, u svom naučnom radu izneo je tvrdnje da je srpski gen star 12.000 godina i da potiče od Nojevog sina.

Kao što to obično biva, „vijest“ se proširila na hrvatske portale gdje je to popraćeno ruganjem i sarkazmom kao vrstom omiljene zabave na račun susjeda koji svima dosađuju tvrdeći sami za sebe da su „Srbi narod najstariji“.  Rugala se sova sjenici da ima veliki kljun.

Širenje krivih informacija i proizvoljno šutanje ozbiljnim stvarima razljutilo je autora tog istraživanja, ruskog genetičara, kemičara i antropologa prof. Anatolija A. Kljosova, koji je o tom novinarskom cirkusu na balkanskim portalima pisao na ruskom portalu; http://pereformat.ru/2013/09/klyosov-balkans/

Njegova je ljutnja opravdana, jer se u spomenutim interpretacijama njegovog istraživanja nalazi mnogo grešaka i neistina. Drugi razlog za njegovo negodovanje potiče od ranije ove godine kada je gostovao u Srbiji. Tada je u jednoj televizijskoj emisiji morao govoriti na engleskom jeziku i još k tome s očajnim prijevodom pa su ga dobro razumjeli samo oni koji govore engleski. Kako je onda išta moglo biti pravilno preneseno javnosti, a radi se o vrlo ozbiljnim znanstvenim istraživanjima!?

Eto dokle je stiglo slavensko bratstvo! Ako se samo malo napregnemo, razumjet ćemo barem polovicu izlaganja na ruskom, a, što je zanimljivo, Rusi nas razumiju i više. To je možda zato što se više trude, a možda i zato što je naš jezik bliži slavenskom iskonu od njihovog. To bi bilo logično budući da oni u školama uče da su njihovi preci stigli s Balkana. Dakle, obrnuto od onog što mi pametnjakovići učimo.

Treće, na svim portalima koji su sudjelovali u cirkusu bila je postavljena kriva genetička mapa. Umjesto mape za dotični haplotip R1a1, oni su stavili mapu za tzv. dinarski  I2a, koji je, kako vidimo na toj mapi, više europski, nego dinarski.

Četvrto, tvrdnja da je haplotip R1a1 na Balkanu najstariji je istinita, ali da je star 12 hiljada godina i nije potpuno točno, jer takav haplotip s najviše mutacija imaju tek rijetki u Bosni, Srbiji, Kosovu i Makedoniji. Uostalom, riječ je o starijim istraživanjima od prije pet godina koja su manje točna. Starost zajedničkog pretka haplotipa R1a1 većine naroda u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i njenoj pokrajini Kosovu i Metohiji, te Crnoj Gori i  Makedoniji je 9-10 hiljada godina, a u ostalim zemljama, kao i na većem dijelu Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Bugarske i Grčke starost zajedničkog pretka R1a1 iznosi oko 4500 god.

Peto, tvrdnja da je to srpski gen nije istinita. To je zapravo univerzalni slavenski gen koji je najprisutniji u svim slavenskim zemljama. To je ujedno i europski haplotip, jer je prisutan gotovo u svakoj europskoj državi, poglavito u Austriji, Norveškoj i Islandu gdje četvrtina stanovništva posjeduje haplotip R1a1 (zajednički predak prije 4300-4500god), što znači više nego u Srbiji gdje ga ima svega 15%. A kako vidimo, ovdje se spominju BiH, Hrvatska, Crna Gora, Srbija i njena pokrajina Kosovo i Metohija pa i Makedonija o kojoj se ovdje malo priča, iako su i oni dosta glasni po istoj problematici i sa istim provincijalnim boljkama.

Dakle, prof. Klyosov nigdje ne spominje Srbe posebno, a pogotovo ne spominje nigdje da srpski geni potječu od Nojevog sina tako da se opet radi o izmišljanju i navođenju vode na glupavi mitološki mlin. Činjenica jest da imamo u Srbiji najstarije neolitska nalazišta (Lepenski Vir, Vinču, Blagotin i dr.), kontinuitet življenja do 10 hiljada godina i zemljoradnju staru 8 hiljada godina pa bi se po ovim genetičkim poveznicama možda moglo reći da svi narodi potječu iz Srbije. No, treba naglasiti da i u Dalmaciji također postoje jednako stara neolitska nalazišta kao na primjer Danilo-Hvar kultura, Cetinska krajina, Poljička republika, gdje se nalaze tragovi ljudskog postojanja do 10 hiljada godina, te poljoprivreda također stara 8 hiljada godina u Pokrovniku kraj Šibenika. Sada bi netko mogao okrenuti vodu na ovaj mlin i tvrditi da su Dalmatinci preteča svih naroda jerbo imamo najstariji gen u Europi pa onda od nas potječu Srbi, Hrvati, Bosanci i gotovo pola Europe koja ima zajednički gen.

Netko se također može napraviti napraviti lud i objaviti genetičku i arheološku analizu naroda Dalmacije koja ne uključuje ostale ljude na Balkanu. Ali zašto se baviti neistinama i demagogijama? Zašto podlijegati kompleksu bijednog patuljka koji svakome mora dokazivati da je najveći? Tom iskušenju sve sastavnice našeg naroda često podliježu i pritom sebi rade ruglo i nemjerljivu štetu.

Dakle, netko mora biti jako slijep i provincijalno zatucan pa da ne vidi jezične, kulturološke, antropološke sličnosti i istovjetnosti slavenskog naroda diljem Balkana: oni koji to niječu, lažu sami sebe, poriču svoj slavenski rod i rade protiv tog istog svog naroda.

I šesto, tvrdnja da je haplotip R1a1 arijevski je točna, to će vam i reći sami čuvari arijevske kulture u Indiji (bijeloputi Indusi), naime da su njihovi preci iz Rusije i Balkana. Izuzetak su tamošnji primitivni desničari koji tvrde suprotno i bave se lažiranjem historije i lažnim mitovima o tome kako su oni najstarija i najuzvišenija civilizacija, a većina im stanovništva žive u neljudskim uvjetima. Sličnosti s našim izrodima i malograđanskom „inteligencijom“ su evidentne.

Dakle, ništa nije bolje sa genetičkim analizama ni u Hrvatskoj i BiH. Dakle, i tu vladaju proizvoljnosti i raznorazni naučni politikanti koji zavode zabludjele ovčice željne nacionalizma i dokaza o različitosti naspram onih preko Drine. To je ta priča  tzv. dinarskom haplotipu I2a1b za kojeg neki kažu da je ilirski, bosanski ili čak hrvatski gen. Obrazac je isti kao u Srbiji, samo što ovaj put nedostaju Srbi u toj priči.

Kada sam pročitao knjigu Ivana Jurića „Genetičko porijeklo Hrvata“, odmah sam primjetio da se Srbi jedva spominju, iako je njihov haplotip I2a1b potpuno isti kao kod svih naroda Balkana, a poglavito Hrvata koji eto sad bježe od te bratske i genetske povezanosti. Među njima ima dosta onih koji stalno pričaju o nekom hrvatskom genu koji je najstariji na Balkanu, dosađuju svakome tko se usudi tu poluistinu dovesti u pitanje, jer kao što imaju Slaveni i Srbi zajedničko sa Hrvatima? Teško je među slavenskom braćom naći većih Slavena od naroda u Hrvatskoj i to se ne može pobiti niti jednom antroploškom i etnološkom studijom. Uostalom, je li čuo netko za ime Slavonija možda? Ili za Tomislava?

Na ovu priču se nadovezuju također iranske teorije hrvatskih nacionalista koje su bile aktualne početkom četrdesetih za vrijeme NDH, i ponovo devedesetih godina tijekom rušenja Jugoslavije kada su hrvatski historičari, u želji da dokažu kako Hrvati posebni i da nisu Slaveni, otpočeli su potragu za neslavenskim korijenima. Pojavile su se na desetine publikacija o tome kako su svi Hrvati došli s iranske visoravni. Pronađeno je dosta sličnih naziva i mnogi drugi elementi koji su trebali potvrditi teorije velikih seoba i iranskog porijekla Hrvata. Međutim, radi se o sljedećem: u Iranu opet imamo arijevski haplotip R1a1, no on se pojavljuje zbog slavenske ekspanzije prema Aziji iz pravca ruskih stepa i ona nema veze sa nekim neslavenskim Hrvatima, jer bi takvi Hrvati u protivnom u famoznom 7.vijeku donijeli  pola azijatskih haplotipova kojih nema u Hrvatskoj, a i ono nešto što se može naći na nekim mjestima je zanemarivih 0,5-1%. Oni su ostali u Iranu i kasnije osnovali Perzijsko carstvo i mješajući se ostalim narodima, kasnije su se većinom rastopili, izgubili i odnarodili.

Da zaključimo s tim famoznim Dinarcima: kod haplotipa I2a1b na Balkanu starost zajedničkog pretka iznosi oko 2350 godina, što znači se da se po historijskim zapisima radi o dolasku tzv. Keltogalačana (kao da je takav narod ikad postojao) u 4. stoljeću pr. n.e, odnosno njihovom prelasku preko Dunava iz obližnjih mjesta u Podunavlju i Karpatima te dolazak u blagoslovljenu našu zemlju. Međutim, taj haplotip je po svuda prisutan i u istočnoj Europi, kao u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, Litvi, a najstariji je na Britanskom otočju gdje postoje još tri druge podgrane I2a1b starosti zajedničkog pretka oko 5000 god. Uz to imamo njegov bratski I2a1a na suprotnoj strani Europe na Korzici te u španjolskim regijama Galiciji, Aragonu i Anadaluziji, gdje je starost zajedničkog pretka iznosi oko 5250 god. U genetici haplotip I2a1b se naziva „istočnoeuropski“, a zbog antropološke jezične i kulturne sličnosti prof. Kljosov ga naziva drugim slavenskim haplotipom. To je je uz R1a1 najstariji haplotip u Europi; I2a je nastao je prije oko 20-25 hiljada godina, u Europi je prisutan 14-15 hiljada godina. Ta dva plemena su uvijek skupa, i to su, dakle, starosjeditelji Europe.

Zaključak slijedi: haplotipovi dokazuju da su u svim ovim našim jadnim državicama na Balkanu ista plemena. Na Balkanu imamo tri najstarija europska haplotipa Europi R1a1, I2a1 i E1b-V13 o čemu ćemo drugom zgodom, ali i o tome da su sva tri haplotipa arheološki pronađena na još nekim mjestima u Europi. No, to je opširna i duga tema za nekoliko članaka.

Izvori:

–          Proceedings of the Academy of DNA Genealogy Volume 5, No. 11 November 2012 Динарская (восточно-европейская) и «островные» ветви гаплогруппы I2a, А.А. Клёсов, page. 1303-1324.

–          Advances in Anthropology 2012. Vol.2, No.3;  Haplogroup R1a, Its Subclades and Branches in Europe During the Last 9,000 Years Author(s) Igor L. Rozhanskii, Anatole A. Klyosov, Published Online August 2012 in SciRes http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=21698    

–          Science research  DOI:10.4236/aa.2012.23017;  Haplogroup R1a, Its Subclades and Branches in Europe During the Last 9,000 Years Author(s) Igor L. Rozhanskii, Anatole A. Klyosov, The Academy of DNA Genealogy, Newton, USA

–          Advances in Anthropology 2012. Vol.2 No.1, February 2012; Haplogroup R1a as the Proto Indo-Europeans and the Legendary Aryans as Witnessed by the DNA of Their Current Descendants – Author(s) Anatole A. Klyosov, Igor L. Rozhanskii,  Published Online February 2012 in  SciRes http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=17707

–          Proceedings of the Russian Academy of DNA Genealogy, vol. 1, No. 5, 2008 (in Russian) Откуда взялся R1a1 предковый гаплотип с DYS388=10? А.А. Клёсов, 929-946. Гаплотипы группы R1a1  на постсоветском пространстве  А.А. Клёсов, 947-958.

Comments

 1. jednostavno jos jedna laz iz ociju i usiju hrabrog croatskog naroda .naravno zna se da su srbi najstariji.i zasto to ne priznati.problema nema sa tim.problemi se javljaju sa interpretacijama 20tog vijeka.pa sta ako su srbi najstariji.to njihovoj mitologiji donosi samo prokletsvo.i ja sam siguran da oni to vise i ne zele.nezavisna crna gora najbolja srpska drzava

  • Ma nemoj, Dalmatinci su preteča svih naroda jerbo imamo najstariji gen u Europi i neloitske nalazišta, pa onda od nas potječu Srbi, Hrvati, Bosanci i gotovo pola Europe koja ima zajednički gen, ajmo ko je bolji, dok se ne zaratimo… jesmo prokleti balkanci, kad ćemo više skužiti našu istost.

 2. vele da je jedan stari iz dubovika znao cijelu istoriju vasione i da je tu pupak osvijeta, ko zna, mozda je u pravu bio?

 3. odličan tekst.

 4. “… o porijeklu naroda naroda na prostoru lijepe i bivše naše, ali i buduće.”
  Divne namjere .
  Čovjek je pisao tekst.
  Pozdrav !

 5. “Zašto podlijegati kompleksu bijednog patuljka koji svakome mora dokazivati da je najveći? Tom iskušenju sve sastavnice našeg naroda često podliježu i pritom sebi rade ruglo i nemjerljivu štetu.”

  Istina !

 6. Sjedim kod svog prijatelja .Koristim njegov kompjuter .
  Prvi put sam na javnom servisu .
  Čestitke !
  Srpkinja sam … koja dobro poznaje Dalmaciju .Jednostavno – volim ih .
  Vinko Klarić zaslužuje sve čestitke .

 7. “Zaključak slijedi: haplotipovi dokazuju da su u svim ovim našim jadnim državicama na Balkanu ista plemena. Na Balkanu imamo tri najstarija europska haplotipa…”

 8. “Ali zašto se baviti neistinama i demagogijama?”

  Zato što nas to vodi u rat .
  Demagog je naš BOG .
  A između “vašeg” i “našeg” boga je – baba roga .
  Neistine se serviraju đeci po školama . Zakrvave im oči da bi đeca kasnije zakrvavila ruke .
  Eto – tako ti je to .
  Prave od nas vječite budale – što možda – većinski i jesmo .
  Tekst je ok .
  Ali nije ni to važno .
  Uz pomoć medija koji nijesu ni vaši ni naši – opet će napraviti što oće .
  Opet će postojati neka nova Prevlaka – da nas žedne preko vode prevuku .

 9. Već neko vrijeme Dragan Primorac uveseljava javnost otkrićima o porijeklu Hrvata, pa svako malo u novinama izađe kakav senzacionalni tekst o njegovim opsežnim istraživanjima genske mape balkanskih naroda, koja neumoljivo dokazuju kako Hrvati nisu Slaveni.

  Tako ovih dana mediji, vazda gladni znanstvenih postignuća, prenose i Primorčev najnoviji rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata”, štampan u novom Croatian Medical Journalu, zapravo zborniku radova 7. konferencije Međunarodnog udruženja za primijenjene biološke znanosti u forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici.

  Podsmjeh i mit

  Stvar se, da vas ne davim nerazumljivom forenzičko-antropološkom terminologijom, svodi na sljedeće: tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca vuče porijeklo od takozvanih Starih Europljana, dakle europskih starosjedilaca, koji ne samo da nemaju nikakve veze sa slavnom seobom naroda koju smo učili u školi, nego se više od pola njih punih dvadeset hiljada godina nije maklo sa svete hrvatske grude, preživjevši na njoj i ledeno doba i cijeli holocen, od mezolitskog globalnog zatopljenja do Brozove komunističke diktature!

  Istraživanja dr. Dragana Primorca nisu zajebancija, kako to može izgledati po senzacionalističkim naslovima u novinama: naš je nesuđeni predsjednik u tome poslu već cijelo desetljeće, kao dio velikog tima dr. Petera A. Underhilla sa Zavoda za genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu, najuglednijeg i najprestižnijeg svjetskog univerziteta, koji je prije petnaestak godina sa suradnicima širom i diljem kugle zemaljske otpočeo golemi projekt genskog mapiranja čovječanstva.

  Osebujan lik njegova povjerenika za Hrvatsku kriv je što se na ta istraživanja ovdje gleda ili kroz nacionalističku mitomaniju, ili s ironijskim podsmijehom. Pa ipak, htjeli to cinici priznati ili ne, nakon Primorčevih senzacionalnih otkrića ništa – a ne samo udžbenici iz povijesti – neće biti isto. Dragan Primorac svojim je kopanjem po našem Y-kromosomu, naime, dokazao da mi – uopće nismo Hrvati!

  Rezultate njegovih istraživanja – po kojima golema većina našeg muškog stanovništva nosi isti genski biljeg kao drevni, paleolitski Europljani, što su na Stari Kontinent došli s Bliskog istoka, mnogo prije mrskih Slavena – površni su čitači protumačili kao konačni i ključni dokaz da su Hrvati zaista “bili Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima, prije svega dakle sa Srbima, nemaju, niti su ikada, u svih dvadeset tisuća godina svoje tegobne povijesti, imali.

  Mitomani su, međutim, zaboravili jedan mali povijesni detalj, koji niti dr. Primorac ne osporava: Hrvati zaista jesu Slaveni, i zaista su između petog i osmog stoljeća stigli s ostalom slavenskom braćom na Balkan.

  Činjenica pak da tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca ima staroeuropski gen dokazuje samo to da mi – u strogo znanstvenom, genetskom smislu – Hrvati nismo, niti smo Hrvata vidjeli! Dobro sad, to se samo tako kaže: vidjeli smo ih u ranom srednjem vijeku, kad su došli i pomiješali se s nama, autohtonim europskim starosjediocima, zauvijek nestavši s velike povijesne scene i ostavivši o sebi tek manji zapis u našoj prastaroj, dvadesettisućljetnoj genskoj mapi.

  Da, gospodo: Primorčev rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata” ne samo da uopće ne dokazuje kako su Hrvati bili “Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima nemaju, već – upravo obrnuto i, ponavljam, u strogo forenzičkom smislu – dokazuje kako s Hrvatima nemamo baš ništa! Osim, jasno, jedva vidljive recke u DNK-spirali nekih među nama, i neobičnog jezika punog nekakvih smiješnih slova s kvačicama, kojega smo lakomisleno primili od tih besporizornih slavenskih barbara, baš kao uskoro i kršćanstvo, zaboravivši i jezik i vjeru naših paleolitskih djedova!

  Borbe s mamutima

  Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene – saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom uopće nismo Hrvati.

  Pandorina je kutija otvorena i bit će sada teško vratiti demona unutra. Valja nam ispočetka pisati cijelu slavnu povijest, Križni put od majke Afrike preko Bliskog istoka do Europe, tegoban život u ledeno doba, svakodnevne borbe s mamutima i sabljastim tigrovima, globalno zatopljenje i velike poplave, tisuće godina mukotrpnog pripitomljavanja divljih konja i goveda, otkriće vatre i pečenog mesa, prve mladice pšenice i ječma, hiljade godina preživljavanja na balkanskoj djedovini, sve do onog strašnog dana, najcrnjeg i najstrašnijeg u cjelokupnoj našoj povijesti, kad su se na obzoru pojavili crvenokosi divljaci u kožusima od ovčjeg krzna.

  – Ja sam Hrvat – rekao je na nekom smiješnom jeziku najkrupniji od njih. – A ovo su moja braća, Klukas, Lobel, Muhlo i Kosjenc.

  – Arrricki prrr mutuana gipelile, mutuana gipelile – prkosno mu je dobacio naš poglavica. – Arricki prrr kewana gipelile, kewana gipelile!

  – O, o, o, Ramaya, bokuko ramaya! – povikaše u to ostali. – Abantu ramaya, mitumbala!

  – Šta kažu, šta kažu? – pitao je Hrvat prevoditelja.
  – Nešto u vezi vaše gospođe majke i ovoga vučjaka, nisam baš najbolje razumio.
  – A nas nećeš upoznati? – koketno je u taj čas iza Hrvatovih leđa dobacila crvenokosa djevojka, mazno gledajući u plećate staroeuropske domoroce.

  – Eh da, Tuga i Buga – nevoljko je rekao Hrvat, pa prijekorno pogledao domoroce. – I da vam nije palo na pamet.

  – Abantu ramaya! – prezirno mu je naš poglavica pljunuo pod noge.
  Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine, za koje smo od tih divljaka sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali, silom primili i jezik i običaje i vjeru, sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske haplogrupe I2a1, da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.

  Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše.

  BORIS DEŽULOVIĆ

  http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/147345/Default.aspx

 10. Riječi Garač i Komani na srpskom jeziku nemaju nikakvo značenje ali imaju na albanskom. Zašto?

  Klarićev tekst se na Crnu Goru pretjerano ne odnosi, posebno ne na Staru CG i Brda. A da su zapad Crne Gore, zapad Srbije, Bosna i Hrvatska naseljeni istim narodom to smo znali i sami.

 11. VAŠINGTON-Američki naučnici Volter Pitman i Vilijam Rajan otkrili su pravo značenje srpskih nacionalnih simbola!

  Srpska zastava 500×320 EKSKLUZIVNO: Američki naučnici otkrili pravo značenje srpskih simbola i četiri S!Oni su otkrili da je pre više od 5.500 godina p.n.e. Crno more bilo slatkovodno jezero na oko 50 metara ispod današnjeg nivoa. Ova činjenica navodi na to da su četiri ogromne reke (Don, Dnjepar, Dnjestar i Dunav) imale jedno ušće. Ni na jednom drugom mestu na planeti četiri velike reke ne ulivaju se na tako malom prostoru, praktično na jednom mestu.

  Upravo ova otkrića navode na pretpostavku da se na ušću tih reka nalazila drevna civilizacija i grad Atlantida, jer je još u antičko doba Platon u svojim spisima naveo da je Atlantida potonula u more, kao i da je bila okružena sa 4 velike reke. Na ušću ove četiri reke zaista je postojala civilizacija. Ali to nije bila Atlantida (Atlantida je jedan sasvim drugačiji i mnogo stariji grad).

  Razlog zašto se mešaju Atlantida i zemlja Srba (po nekima Slovena) leži u tome što su pred ovom drevnom poplavom izbegli Srbi nosili sa sobom dva predanja: jedno o gradu Atlantidi i drugo o svojoj kolevci sa ušća četiri reke koju je progutalo more. Od njih su za ove predaje čuli egipatski sveštenici, a od njih antički Grci koji su ih i zapisali.

  Srbi i danas za delove svog naroda koji žive van matične zemlje kažu da su u ‘rasejanju’. Dakle, povlačeći se pred nadolazećim morem, sasvim logično, narod se kretao uzvodno dolinama ove četiri reke. Oni Srbi koji su krenuli uzvodno dolinama reka Don i Dnjepar, kasnije su osnovali državu koja se i danas zove Rasija (Rusija. Izgovara se Rasija). Oni Srbi koji su se povlačili uzvodno uz Dnjestar do danas su zadržali ime Srbi, sa odrednicom Lužički. Mišljenje je da su se i današnja Češka, Moravska zvale Srbija.

  Oni Srbi koji su se povukli na zapad uz Dunav do dana današnjeg se zovu Srbima. Prva država koju su osnovali zvala se Rasija ili Ras, odnosno Raška, a sebe su nazivali Rasjanim Srbima, odnosno Rašanima (Rasen). Srbi koji su se povukli na istok prema Kavkazu i Kaspijskom jezeru nazvani su sarmatski Srbi ili stari Srbi. Prva država koju su osnovali zvala se Serbonija (ili Sorabija), a narod je nazvan Sorabi, ili beli Sorabi, dok su se južni (balkanski) Srbi nazivali crvenim Sorabima.

  A naziv regije Moravske i balkanske reke Morave imaju isto poreklo. Možda su imena data prema postojećim regijama, rekama itd u toj prapostojbini, pa su isto tako „ponesena“ kao i naziv regije Raške, čiji naziv je prvobitno korišćen negde kod Crnog mora to jest Kavkaza za jednu planinu ispod koje je jedno srpsko pleme živelo.

  Malo severnije, u području reke Dnjestar, 5.400 godine p.n.e. iznenada se pojavljuje veoma razvijena Tripoljska civilizacija. Bukvalno na stotine gradova (do danas je otkriveno oko 2000 naselja koja pripadaju toj kulturi) pojavilo se oko 5.400 g.p.n.e. na području današnje Ukrajine, Moldavije i Rumunije, odnosno širem području reke Dnjestar.

  Arheolozi tvrde da je to bila izrazito napredna civilizacija, da su pronađeni ostaci monumentalnih građevina, da su posedovali znanja iz metalurgije, proizvodnje keramike, tkanja itd. Zanimljivo je da su živeli u urbanim sredinama, gradovima, koji su po pravilu bili kružnog oblika i okruženi vodom (što odgovara opisu Atlantide).

  U istom periodu, uzvodno uz reku Dunav, na području današnje Srbije i Rumunije, pojavljuje se takođe izrazito napredna Vinčanska civilizacija. Vinča je bila urbana sredina a stanovništvo je takođe izuzetno dobro poznavalo metalurške procese, procese proizvodnje keramike, tkanja itd. Zanimljivo je da najstariji ikad pronađeni trag pismenosti pripada ovoj kulturi. U tom pismu, odnosno sistemu znakova i simbola lako ćete pronaći skoro sva slova današnjeg tzv. ćiriličnog pisma odnosno Srbice.

  Najznačajnija, međutim, činjenica koja dokazuje da je ušće četiri reke kolevka Srba, proizlazi upravo iz vinčanskog pisma. Nacionalni simbol Srba iz Dunavske Srbije je krst sa četiri ocila (ćirilična slova ‘s’), i nalazi se u vinčanskom pismu. Dakle, sve ove kulture (Vinčanska i Taničlanska) su proizašle iz srpske kulture koja se raselila s potonule domovine.

  Iako je ovo nacionalni simbol Srba, potpuno je izbledelo sećanje na to šta on, u stvari, predstavlja. Zagovaratelji ove ideje utvrđuju da ovo predstavlja centar sveta kojeg okružuju četiri reke. Tako su Srbi (Sorabi) s pravom svoju kolevku smatrali centrom sveta. To je bila najrazvijenija, najstarija, zapravo jedina civilizacija tog doba.
  Dodajmo tome i Srpsku pravoslavnu crkvu koja je nedavno slavila 7520. Srpsku novu godinu. Srbi i srpska pravoslavna crkva pamte jedan davni potop koji je zadesio njihove pretke, a preživeli koji su započeli novu civilizaciju, računaju vreme od tog potopa kao svoj novi početak.

  Napredna tehnologija koju je ovaj narod posedovao svedoči tome da je isti došao sa neba. Pisac Miloš Grozdanović u svojoj knjizi ‘Srbi jesu narod najstariji‘ navodi da Sora znači ‘s neba‘ a Bi ‘narod‘ na sanskritu. Stoga Sorabi (Srbi) u prevodu znači narod s neba (nebeski narod), iliti vanzemaljski narod.

  Slagalica je dakle kompletna.

  (atlantidaforum.com, Duh vremena)

  http://www.vestinet.rs/pogledi/da-li-srpski-grb-sa-4s-predstavlja-cetiri-srpska-plemena-koja-su-nakon-potopa-krenula-u-cetiri-pravca

  • Alo ljudi govorite srBski da vas ceo svet razume. Ne mogu da verujem da se svi hvatamo za S S S S … LJUDI PROBAJTE SA P . Nije potrebno ni stoti deo maste da bi stvari doveli na pravo mesto. Ajde mali putokazi. Vidi Vincanicu, Sta znaci krst? koji bog? Kakav potop, samo treba odgovor potraziti u centru krsta, centar krsta je mesto gde bogovi zive- smiljan planina, sta deli nebo bas ovako i sta se nalazi u delovima krsta. Postoje cetri. Dva se i dan danas tako zovu. Jedan vam je pred nosem i toliku ste buku digli samo jednom obicnom banjom? sta li ce biti kad ga iskopate? kartu u ruke i vidi VINCA i trazi sve je 4.

 12. Srbi su se ispilili iz jaja noja – istina i samo istina!

 13. Znanstvena istrazivanja su dokazala samo jedno: srbi nijesu srbi, hrvati nijesu hrvati…juzni sloveni uhopce nijesu sloveni nego su juzni…a kad ce nauka da dokaze da znanstvena istrazivanja ni ku.cu ne sluze to se ne zna.

 14. Ne mora biti tačno što se kaže ali autor je dobar čovjek . Tekst je prožet porukama ljubavi . To je najvažnije .

 15. Bosanci su iz Bosne, Srbi i Hrvati su posigur pristigli iz pi… materine… Okrenesh ovako ili onako Bosnjaci su etnicki istrazeni. Vinko, je…te Pavelic slobodno istrazivacki!

 16. Nije zapisao nidje da su Srbi ustvari Srbijanci a Hrvati Hrvatinci. Zato je preskocio Bosnjake a napisao Bosanci. Ipak ga ljubavno i dobro je…rahmetli Pavelic.

 17. Sjajan tekst. Istraživanje koje će tek naći put . Čak i ako budu izmanipulisani detalji – Vinko je čovjek čije potrebe su i moje .

 18. By the way…zahvaljujuci mojtenego erlajnzu subotu vece (noc) proveo sam u Vieni, Austria. Tj. nijesam stigao na vrijeme za let u NY, kasnio je pilot Vukcevic na avijon,pretpostavljam. Sve u svemu bilo je fino: smjeshtaj, hrana i Madjarica koja prica ruski…
  Uz jedan manji feler-na polasku iz NY sam zaboravio da ponesem vijagru.
  Ps. austrijsko pivo je prvoklasno.

  • Planco, šta si radio u Beču? Zar tamo nema dovoljno jeftine radne snage za čišćenje klozeta pa si ti morao da prtiš iz Njujorka?

   Šta kažeš, pivo dobro a nema vijagre. Pa zašto tu bocu piva nisi “iskoristio” da postigneš efekat vijagre?

 19. Ne avetaj Planco, Bošnjaci su muslimani a muslimana na Balkanu nije bilo do 16 vijeka.

  Dobro je neko gore napisao, tekst možda jeste sranje ali je dobronamjeran. Bratstvo i jedinstvo i te fore.

 20. dobar tekst !

 21. Војин Николајевич says:

  – Dragan Jurak:(u rubrici Film & video)

  “Vežite se, polećemo”, kaže lik s filmskog platna, a ispod piše: Vežite se, polijećemo. Baš tako. Onda se na platnu pojavi latinični natpis “Beograd, jesen 1991.”, a ispod njega nam latinični titl objašnjava: “Beograd, jesen 1991.”… U kinu ludilo. Smijeh, suze radosnice i oduševljeno pljeskanje po koljenima, a još nije prošla ni prva minuta filma. Nema zbora, ovo je valjda najluđe filmsko ostvarenje u povijesti filma, usporedivo možda tek s otvaranjima filmova iz američke nijeme komedije. Naravno, ovo su “Rane i titlovi”, prvi srpski film u službenoj i suverenoj hrvatskoj filmskoj distribuciji…, a sve ostalo već je legenda. Kozmički happening dijaloga i titlova koji je nama naša borba i naša Partija dala.
  —————————————————————
  MARŠ U SPORNI ORGAN! / Miljenko Jergović:
  Hrvatski prijevod srpskog filma “Rane” ili kako zapakirati isti nježnik u drugi tetrapak

  U Hrvatskoj već devet godina traje čupanje jezika. Do 1990. smo, mišljenja su naši jezikotvorci, uglavnom govorili srpski, a nakon što je došla demokracija propisano nam je što zapravo hrvatski jezik jest. To je onaj jezik kojim nitko, pa ni sam Tuđman, ne govori, ali je njegova golema lingvistička prednost u tomu što taj jezik nije srpski. A kakav god neki jezik bio, on postaje hrvatski čim prestaje biti srpski.

  Jezična osnovica “Rana” je beogradski sleng, ispunjen popriličnom količinom živopisnih psovki, a tu leži i prvo iskušenje prevoditelja. Naime, naši su jezikotvorci u proteklih devet godina izmislili čak tri hrvatske riječi za helikopter (uvrtnjak, vrtolet i zrakomlat), ali nisu nas do dana današnjega izvijestili kako stoje stvari sa spolnim radnjama i organima, koji se, valjda igrom slučaja, i u Srba i u Hrvata najčešće rabe za tvorbu psovki. I tako, ostavljen na suhom i od akademika Brozovića i od akademika Babića i od svih drugih jezikotvornih bojovnika, naš se prevoditelj našao u grdnom čudu kad mu se odmah na početku dijalog-liste ukazala rečenica: “Neću da bežim ko pička!” Tko zna koliko mu je samo trebalo vremena i konzultiranja s literaturom da dođe do ovakvog prevodilačkog rješenja: “Neću bježati kao pizda!”
  Nešto kasnije eto nam deminutiva iste riječi, ali tu je prevoditelj baš sasvim doveo u pitanje naše poznavanje materinskog jezika i tvorbe riječi u njemu. Naime, ako ste mislili da bi hrvatski bilo reći pizdica, e tu ste se grdno prevarili: kaže se – pičkica!

  Ej, gdje ste sad, Brozovići i Babići, pa da nam objasnite zašto se mala pizda zove pičkica!

  U biti, nije se dogodilo ništa strašno. Dragojevićev film ovim titlovima nije ništa izgubio, gledateljstvo je dobilo priliku da se u prvih deset minuta filma smije na račun hrvatske državne i jezične politike, a priča o apokalipsi koju je Beogradu donio Slobodan Milošević samo je, ispod slike, nadograđena jednim malim i slatkim Tuđmanovim prilogom. Gledano iz perspektive narodnih paranoika i zaslužnika, moglo bi se reći da je Srđan Dragojević gadno ocrnio svoju zemlju i uopće nije nastojao da mrak traži i na drugim stranama, ali su se Hrvati ipak pobrinuli da njegovo djelo učine politički korektnijim. Zašto bi, naime, samo Srbi bili degenerirani manijaci i zašto i sami ne bismo našli svoje mjesto u priči, barem u dnu platna, barem u titlu.

  Na kraju ostaje mjesta i za jedno zgodno pitanje. Ne narušavaju li “Gruntovčani” hrvatski jezični identitet u većoj mjeri od Dragojevićevih “Rana”? Nije li Boris Dvornik u “Velom mistu” gledatelju iz Krapine manje razumljiv od Dragana Bjelogrlića u “Ranama”? Pa, zašto se onda i hrvatski filmovi i serije ne bi titlovali u skladu s vladajućom jezičnom politikom? Ako se već ne razumijemo, hajde onda da se ne razumijemo totalno. Bila bi to krajnja konzekvenca čupanja hrvatskoga jezika.

 22. Zashto jezicni a ne jezicki? Zashto konzekvenca a ne ishod? Koga ovaj majmun uci nashkom jeziku?

 23. Planco, Bojovići se zovu Šarancima po svom “pretku” koji se tu doselio iz Hercegovine. Međutim, taj njihov predak Ilija nije sa svojom ženom imao djece, a ona je imala jedno koje je donijela iz Kuča. Slična priča kao sa tvojim pretkom Drekalom.

  Bojovići, Karadžići i Godijelji su stranci na teritoriji o kojoj govorimo. Bojovići su porijeklom Kuči, Karadžići iz Lijeve Rijeke, Godijelji iz Godinja u Crmnici. Sva tri roda su albanskog porijekla.

  • Војин Николајевич says:

   Претпоставимо да сам и ја албанског поријекла.
   Шта то мијења у општем смислу? Не мијења ништа.
   Рецимо, Марија Ивановна, врхунски научнику области крви у Чељабинску, ми је рекла да моја крв нема никакве везе са Словенима, те да је моја крв апсолутно иста као и код Черкеза, по четрдесет подфактора.
   И шта, опет ништа! Порука је…?

 24. Nije mi jasno kakav je spor sad izbio izmedju Srba i Hrvata kad su se vec prije rata dogovorili o maskaradi zvanoj “srpsko-hrvacki rat” kojeg nije bilo. Svo ove lazi oko sukoba Srba i Hrvata je dimna zavjesa iza koje pokusavaju izmedju sebe dovrsiti podjelu Bosne i Hercegovine. Ko vam povjeruje gori je od vas. U tzv. srpsko-hrvackom Srbi i Hrvati su koordinirano i dogovorno uniscavali BiH i Bosnjake. Tvz. oluja u kojoj je junacki je poginulo nekoliko srpskih baba planirano je naseljavanje Srba iz Krajine na teritoriji BiH i dovrshavanje pitanja “prekobrojnih muslimana” u BiH.

 25. Rahmetli monstrumi Tudjman i Milosevic naishli su na razumijevanje kod USA! Engleske, Francuske, Rusije i Kine za KONACNO resenje pitanja muslimana na Balkanu.
  Svaka od ovih drzava je bila zainteresovana za smanjenje broja muslimana.

 26. Jole Drinjak,penzioner Prčanj says:

  Reklo bi se po sklonostima…da je ovaj Sekule..jedini među komentatorima made in magarca i kobile…koja je u transu izbarala za “jahanje” magarca a ne konja…što i sam Sekule… ćaćine nagone”ispoljava” na ovom i drugim portalima?!

 27. Vojine, nikad nisam rekao da je dobro biti srpskog porijekla a loše albanskog ili obratno. Samo mislim da ljudi koji kriju svoje etničko porijeklo ili ga se stide nisu baš najzdravije pameti.

  Kad bi se pojavio neko sa prezimenom Drinjak pa rekao da je potomak Pala Bardhija, sve bi bilo drugačije.

  • Војин Николајевич says:

   Не видим смисао говорити о било чијем етничком поријеклу, јер је то некоректно уплитање у интиму људи, што није исправно. На другој страни, вјековно мијешање народа и породица такву причу прави апсурдном.

   То је исто као и причати ко је из партизанске а ко из четничке продице, када су се те породице за ових пола вијека потпуно измијешале.

   • Војин Николајевич says:

    Жао ми је што својем времено нисам сачувао текст неких сарајевских новина, гдје су приказивали слике и биографије појединих сарајевских Срба и Хрвата који су примили ислам. То су представили у позитивном смислу, а на другој страни избор религије коју је направио Кустурица су приказивали као негативан примјер.
    Недуго затим, та информација је скинута и била недоступна.
    А ја избор религије сматрам слободом избора!

   • Војин Николајевич says:

    Отприлике сам нашао нешто слично, ево линка који међу много видео снимака показује и Србе и Хрвате који су прешли на ислам.

    http://sandzakpress.net/presli-smo-na-islam-video

    Ево видео са тога линка гдје Мићко Кадић, бивши монах из Црне Горе, говори о томе како је прешао на ислам…

 28. Je li moguće da u 21. vijeku žive ovakvi kretenoidi kao Sekule (Секуле) i Николајевич? I koga normalnog zanima koju krvnu grupu sija. Pa svi smo iz pičke materine i imamo jedna kratak život koji ovakvi idioti pokušavaju da nam ga razore mržnjom!

  • Војин Николајевич says:

   Ријеч кретеноид можете користити када будете довољно цивилизовани да се представите.
   Тим прије што сам ја у ових пар коментара врло јасно рекао да је улазак у било чије поријекло некоректно уплитање у интиму људи. Можда ви не знате да читате ћирилицу, али то није мој проблем. :)) Наравно, могу прећи и на латиницу…

   Ja sam Vojin Grubač, a vi ako niste kretenoid izvolite se predstaviti. :)))

 29. Nije isto Vojine. Četnik i partizan su politička opredjeljenja. Visoko prisustvo haplogrupe e1b u Crnoj Gori nije političko opredjeljenje već empirijski potvrđena činjenica. Ako recimo Milutin SImović očigledno laže i mi mu saopštimo da je lažov, mi ne ulazimo u njegova politička prava već branimo činjenice. Poenta je u istini, bar tako ja rezonujem, a ne u političkoj korektnosti.

  Leka Keljmendi je bio savremenik Stefanice Crnojevića i rodonačelnik Ceklinjana. Danas se njegovim imenom na internet portalima potpisuje novinar Monitora Veseljko Koprivica, udbaš i podrepna muva svake garniture crnogorskog MUP-a.

 30. Војин Николајевич says:

  Мени хаплопгрупе ништа не значе, нити ће ми икада значити.
  Ако некоме значе, тада нека утврди хаплопгрупе сваког насеља и човјека у ЦГ појединачно са десетинама хиљада узорака, а не да се извлаче закључци на пар стотина узорака.
  Па све и да се уради такво обимно истраживање, мени то нема никаквог значења, нити сматрам да се могу изводити неки, или било какви, политички закључци на основу тога.
  Све да закључимо да смо ми и Албанци исто, голим оком је видљиво да је разлика јако велика те да је све то бесмислено. Плус, право сваког чловјека да сам одређује своју идентификацију. На крају крајева, и код Албанаца постоји подјела на два велика племена.

  • Војин Николајевич says:

   Албанци се дијеле на Геге и Тоске.

   Бранислав Ковачевић
   Црногорска штампа о словенском становништву у Албанији (1871-1918)

   Језик Гега и Тоска je различит и за међусобно споразумијевање “потпуно неразумљив”. Према Дифенбаху савремени арбанашки језик представља “потпуно растројство у фонетичком обзиру и врло je измијешан, највише са грчкијем језиком па с романскијем језицима и са српскијем и турскијем”.Од 5140 ријечи, којима се Арбанаси служе, само су 540 од старог илирског, а остатак од “македонско-ромунског, турског, словенског и грчког језика”.

   И лист “Новое Время”, како преноси “Цетињски лист” у броју 99, од 6. новембра 1912. године говори о мјешавини Арбанаса и Словена. У њему се истиче да Албанија не представља “ни политичку, ни географску, чак ни етнографску (у строгом смислу) цјелину. Само обалом Јадранског мора, између Црне Горе и Грчке, становништво је арбанашко, и ту ријека Шкумба дијели Тоске и Геге, који говоре дијалектима, међусобно неразумљивим. На сјеверу и истоку Црног Дрима Арбанаси готово сви говоре српски. То je смјеса Арбанаса са Словенима, или Словени, који су привидно примили мухамеданску вјеру.

   • Војин Николајевич says:

    Бранислав Ковачевић
    Црногорска штампа о словенском становништву у Албанији (1871-1918)

    “Глас Црногорца” у броју 55, од 8. децембра 1912. године у тексту “Арбанашка политика и граница XV вијека према западу” пише да се Иван Кастриот, отац јунака Ђорђа Кастриота Скендербега оженио са Српкињом Војиславом, која му “изроди јунака Ђорђа”. Тиме je показао своје тежње да одржава “уске пријатељске везе са околним српским кнезовима”.
    Истог су се начела држали и остали кнежеви арбанашки, и за Скендербега, и послије њега. Тако, на примјер, “Михајло Спани, кнез у Дривасту, ожени се за Агнезу, сестру Скендербегове мајке. Алекса Спани, узе Милицу, кћер Ђурђа Бранковића, a његова кћи Анђелија узе Стевана Полошког.
    Арбанашки кнез Леонардо Токо, господар Арте, ожени се за Милицу, кћер Лазара Бранковића, а Иван, син јунака Ђорђа Кастриота Скендербега, узе Ирену, сестру Миличину. Те су исте везе гајили и српски кнезови, било Црнојевићи, било Бранковићи, било Балшићи. Гледе овога могло би се навести још примјера из Диканже-ова Илирика (Caroli Du Frense Domini du Cange illyricum Vetus et novum, sive etc. Posonii Typis Heredum Royerianorum. A. 1746)”.

 31. Haha, zajebano je shto su usta manja od apetita.

 32. Војин Николајевич says:

  С обзиром на то да је у Москви већ 15. сепембар, овим завршавам полемику која је вјероватно заокружена, на дуже вријеме.
  Читаоцима портала и осталим грађанима исламске вјероисповјести нека буде срећан велики вјерски празник, па да Курбан Бајрам проведу у миру и задовољству.

 33. Iste haplogrupe registruju istog muškog pretka par vijekova unazad. Nema potrebe, posebno na polumilionskoj Crnoj Gori, sprovoditi opšte DNK testiranje. Recimo, ako Vukmanu Čejoviću analiza registruje e1b haplogrupu, registrovaće je i velikoj većini Kuča jer većina ima istog pretka.

  “Pravo svakog čovjeka da sam određuje svoju identifikaciju” je politički a ne naučni teren. Na tom terenu Krivokapići i Perovići iz Cuca mogu da tvrde da su etnički Crnogorci, na naučnom ne. Političku korektnost i diplomatiju vrednujem onoliko koliko ne uzurpiraju fakte.

  Nisam rekao da smo svi Albanci već sam govorio o onima o kojima je govorio i Marko Miljanov, bez haplogrupa i čuda: Bjelopavlići, Piperi, Kuči, Bratonožići, Moračani, Vasojevići, Lješkopoljci,Zećani, Ceklinjani, Crmničani. Naravno, bez generalizacije, ali govorim o većini starijeg stanovništva ovih plemena i nahija. Uostalom, publikovane su DNK analize mnogih imenovanih ljudi iz CG koje ne odudaraju od predanja koje je zapisao Marko Miljanov ili Franc Nopča.

 34. Planco oprosti, zaboravih. Bajram šerif mubarak olsun (ako sam zajebao ne bi bio prvi put).

  Nekad si se predstavljao kao Crnogorac, to me malo pomutilo. Čestitaću ti i prvomajski uranak, za svaki slučaj.

 35. Djurdjevdanski uranak i kolinde.

 36. Lazesh, nitkove! Nikad se nijesam predstavljao kao Crnogorac. Shta znaci serif mubarak olsun?

 37. Jole Drinjak,penzioner Prčanj says:

  Sekulje,ili mijenjaj samar ili jahače,jer te neko,od ova dva…tvoja problema, i za nešto jaše..žulja..a ti poluđe od češanja ….utvrđujući tuđa porijekla..krijući svoje magaraće porijeklo?!

 38. sjajno predavanje .
  I Domagojevo i Vinkovo !

 39. Објективан коментар,досад најобјективнији.Све речено је у потпуности тачно.Све похвале аутору.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: