Fabrika laži

piše: Marko Milačić

Jutarnje vijesti Javnog servisa. Skoro je osam. Snimatelj i ja. Svi spavaju – i direktori, i urednici, i novinari. Osjećaj slobode. Tražim najnovije informacije. To jutro najaktuelaniji je – Darko Šarić, odbjegli narkobos. Čovjek sistema. Stavljam ga na prvo mjesto, razumije se. Počinju vijesti. Prošlo je. Osjećaj još veće slobode. Osjećaj uspjeha. Osjećaj novinarstva. Lutanje za novim informacijama. Sloboda pobjeđuje autocenzuru. Cenzura još spava. Vijesti u devet. Šarići su opet prošli. Mislim na onu Pekićevu – “Sloboda je sudbina”. Srećan sam. Čekam.
Mislim – dovitljivost je zamisliti stepen kriminogenosti naše vlasti. Stepen providne bahatosti vječitog premijera Mila Djukanovića. Nivo naše političke i društvene zaostalosti. Brzinu našeg dirigovanog pada. Kada čitav svijet o tome bruji, kada Srbija zaplijenjuje imovinu, kada se govori o rekordnom ulovu prekookeanske droge, kada mnogi povezuju poslove braće Šarić sa vrhom crnogorske vlasti – naš režim ćuti i – saučestvuje. Tipično.
Pet minuta do deset. Osjećam se kao lopov koji se skriva. Nikog nema. To je važno. Naravno, opet treba čitati o Šarićima. I opet, i opet, i opet. Sjedim ispred kamere. Minut do deset. Prošlo je. Ovo već zabrinjava. Ili su sinoć direktori i urednici kasno legli, ili je, mislim ( namjerno forsirajući naivnost ) – naš vođa napravio neki prljavi dil sa zapadom pa mu sada odgovara da se kritikuju Šarići. Čudno. Ili je sve do novinara ? Možda se i može protiv neprobojne cenzure i razarajućeg ćutanja !? Vijesti u 11. Opet sjedim ispred snimatelja i kamere. Naravno, ponovo ću čitati isto. Ponovo ću reći da se možda skriva u našoj zemlji. Da se tu sklonio – na sigurno. Minut do 11. Vrata se otvaraju. Urednica mi užurbano prilazi i šapuće na uvo, jedva čujno, jedva, jedva primjetno – “Skloni Šarića.“ Zašto, pitam. “Skloni Šarića” odgovara. Pa, zašto, opet ja. “Marko, ja ti samo prenosim – skloni Šarića”. Izašla je. Istrčala. Samo što nijesmo u etru.
Mučim se. Mislim – ako ga sklonim ubiću nešto u sebi. Onaj iskonski i veliki osjećaj da treba rizikovati kako bi došli do istine, kako bi postigli nešto važno, kako bi pobijedili. Ako ne sklonim – to će pogledati još neko u vijestima koje počinju za koji sekund, i odmah nakon toga će ona ponovo doći, ako ne ona, onda ona druga ona, ako ne ona druga ona, možda on, ako ne on možda … Vojska cenzora. I sjutra neću moći da čitam moje informacije, makar u onih osam, devet i deset – dok spavaju. Dok cenzura sanja slobodu. Ako ne sklonim – poslušaću kučki inat, novinarski instinkt i strast za istinom. Ako sklonim – biće to ovakav kompromis – ajde da ih poslušam, pa ću sjutra opet moći da se bavim istinom. Makar u jednim vijestima. Pa ću možda čak i danas, kasnije, moći da proturim još neku važnu istinitu informaciju. Dok je ne vide, ili dok ih neko ne nazove. Jer, treba znati – u toj kući istinite su samo – nevažne informacije. Ako ne sklonim – izgubiću i ono što me jedino održava u televiziji – spoljnopolitički magazine Globus. Ako sklonim – moći ću u njemu i dalje, i to često, takođe kao lopov koji se trudi da ga ne uhvate u kradji, da kritikujem sramotnog Berluskonija, ponosnog Ahmadinedžada, imperijalističke Sjedinjene Američke Države, nepodnošljivo ogavnu ideju NATO saveza, ili da pohvalno govorim o uspjeloj neposlušnosti Moamera Gadafija.
Ako ne sklonim – biće to moja pobjeda, ali kratka kao bljesak, kao vijesti. Koje malo ko gleda. Pirova pobjeda. Ako sklonim – biće to njihova pobjeda. Pobjeda urednika i direktora , pobjeda režima, pobjeda sistema, pobjeda Šarića, pobjeda laži i zla, pobjeda, na kraju krajeva i početku početaka – Mila Djukanovića. Ako ne sklonim – pobijediće trenutak. Ako sklonim – pobijediće dani koji slijede.
Vijesti su prošle. Nijesam pročitao. Osjećam se kao krpa, kao grešnik, kao prestupnik, kao zločinac, i ono što najviše boli – kao saučesnik. Mada, odlično znam zašto sam to uradio. Duboko vjerujem u to. Znam da ću ponovo pokušati i to iskoristiti. Da makar neko vidi. Dok oni spavaju.
Isplatilo se. Ubrzo u vijestima u 8 čitam o sramoti sa pasošem koji je dobio Taksin Šinavatra. Opet su u krevetu. Dobro je. To me raduje. I u 9 čitam, i u 10. Ovoga puta su duže spavali. Opet dolazi ona, utrčava i isto, potpuno isto – “Skloni Šinavatru”. Zašto, pitam ja. “Marko, samo skloni”. Zašto, da sklonim, kada svi daju informaciju da je vidjen u Budvi, i to sa pratnjom. “ Skloni Marko. Pa zar misliš da je to tačno. Nijesi valjda povjerovao da je došao naočigled svih. I to u Budvu “. “Naravno da vjerujem. Ali, zar je važno da li ja vjerujem ili ne? To će vrijeme pokazati. Mi smo tu da to objavimo, a ne da vjerujemo. Da prenesemo informaciju do koje su došle kolege iz Vijesti.” Smije mi se, kao da govori – momak, kako si naivan, pa kaže – “ Samo skloni Šinavatru”. I opet borba u sebi, opet sve isto, opet kompromisi, opet mučenja, i opet sitne, sitne, ogromne smrti.
Isplatilo se. Prošlo je dva dana. Uprava policije je potvrdila da je Taksin Šinavatra bio u Budvi. Do tada je Javni servis ćutao o tome. Lagali smo bezočno i zlo. Kao i uvijek. Učestvovali u zločinu. Učestvovali u kriminalu. Učestvovali u ubijanju zemlje u kojoj živimo.
Ponovo. Vijesti u osam. Informacija iz strane štampe o postupku u Bariju i o imunom Milu Djukanoviću, u optužnici okarakterisanom kao vodja kriminalne organizacije. Razumije se – sa njim počinjem vijesti. Prošlo je. Niko ne zove. Telefon ćuti. Spavaju. Opet čekam kao lopov.
Mislim – da li je moguće da živimo u državi u kojoj kolektivno ćutimo pred ljudima koji nas dvije decenije kolektivno ponižavaju, siromaše i pljačkaju? Da li je moguće da pričamo o slobodama, o slobodnoj Evropi, o demokratiji, o slobodnom novinarstvu, dok ja čekam da kroz vrata udje, glavom i bradom – cenzor. Da li je moguće da (ne)davno želim da pišem o ubistvu Iva Pukanića i da mi prilazi šef deska, izaslanik direktora, sa riječima “Marko, nemoj o Pukaniću” Zašto, pitam. “ Nemoj. Ja ti samo prenosim. Nemoj o Pukaniću” . Ili – nemoj o Subotiću, nemoj o Mićunoviću, nemoj o Roćenu, nemoj o Markoviću, nemoj o Vujanoviću, , nemoj o Baroviću, nemoj o Brkoviću, nemoj o…
I dalje spavaju. Pet minuta do devet. Čitaću ponovo o šefu kriminalne organizacije koja je švercovala duvan i skrivala italijanske mafijaše u našem Montenegru. Naravno, moram opet. I opet, i opet, i opet. Sjedim ispred kamere. Minut do devet. Otvaraju se vrata. Utrčava urednica – jedva čujno ali razgovjetno do kosti, do srži, na uvo, poruku sa vrha – “ Skloni o Djukanoviću”.
Prije neki dan. Sjedim u desku. Utračavaju Oni. Tiho, polako, na uvo, poruku sa vrha – „Otkaz“.

Comments

 1. U svakom od pomenutih slucajeva, trebalo bi imati snimak vijesti prije i poslije cenzure, i prikazati ih jednog pored drugog. Pitam se (pitam Marka) da li bi to bilo moguce, jer bilo bi efektno.

  • Upravo tako. Dajte da se naprave youtube klipovi sa ovim ‘before” i “after” vijestima sa dnevnika, i to bi apsolutno pokazalo sustinu funkcionisanja RTCG-a, onako kako je Marko to fino opisao.

 2. “…da kritikujem sramotnog Berluskonija, ponosnog Ahmadinedžada, imperijalističke Sjedinjene Američke Države, nepodnošljivo ogavnu ideju NATO saveza, ili da pohvalno govorim o uspjeloj neposlušnosti Moamera Gadafija.”

  Ја сам ето недовољно упућен у спољну политику па ако би ми Недовић објаснио која је разлика између Ахмадинеџада, Гадафија и Ђукановића? Зашто су они плус Уго Чавез и сл. узори овоме момку? Значи ли да треба да стремимо Иранском моделу демократије или да имплементирамо систем као у Либији? Ништа ЕУ, пошто су познати његови ставови и о томе и њеним заничницима лише Платеа а све са незаобилазним епитетима!? Па добро…

  • Da li cete sami shvatiti da govorimo o kruskama i jabukama, ili moram da vam objasnjavam?

   Btw, kad ste me prozvali, da prozovem i ja vas: nisam vas cuo da ste reagovali na bombasticnost saopstenja Vijesti i “teroristicke napade”, iako takvo sto nikad ne preskacete iskritikovati (cesto s razlogom, ali).

   • Била овдје нека таква вијест? Овдје постоји невјероватна селекција вијести тако да се 90% ствари прескочи ако се осјети да може наудити неким вашим идејама и да се не дај Боже може спиновати!?. Јесте чудно али поштујем тако да, вјеруј ми, нисам примијетио овдје неку такву вијест.

    П. С. Ко је крушка а ко јабука? Јел’ Мило крушка а Ахмадинеџад јабука или обратно?

   • Po Vladimirovom samouvjerenom tonu bi rekao da je toliko ocigledno ko su kruske a ko jabuke, pa me pomalo sram da ga pitam za objasnjenje. I dalje razmisljam. Dako mi sine.

   • “Овдје постоји невјероватна селекција вијести тако да се 90% ствари прескочи ако се осјети да може наудити неким вашим идејама и да се не дај Боже може спиновати!?”

    He-he, pa smijesni ste, stvarno.

    Prvo, evo vijesti. Pitanje ostaje, iako mi se para da ce odgovor izostati.
    Drugo, ne postojimo nikakvi ‘mi’, ali dobro, to je vasa stara prica.
    Trece, kakve crne ideje kojima se moze nauditi (zvuci kao ideologije?), da nisu jos i interesi mozda, pa i finansijski, povrh svega?

    Mozete vi bolje, Tajovicu.

    “Ко је крушка а ко јабука? Јел’ Мило крушка а Ахмадинеџад јабука или обратно?”

    Eto ti na, opet. Ne, Tajovicu, to su dvije kruske ili dvije jabuke, svejedno, ali ja ih nisam pominjao, pa ne znam o cemu pricate. Capisci?

   • Нећемо тако Недовићу, стално неки спинери, шаптачи и замајивачи који не дају младим, лијепим и паметним да збаце јарам с врата. Стално се играмо глувих телефона.

    Прво, ја вас питам по чему је бољи Ахмадинеџад од Ђукановића, по чему је иранска телевизија боља од црногорске? Ја искрено не знам, ако можете ви да ме просвијетлите, ви урадите ако не… ништа изјешћемо ове јабуке и крушке које стависте на астал. Шта да радим. Гадафија да не спомињем или његову фамилију. Вазда нека фамилија.

    Даље, питате ме зашто не остављам коментаре на ‘бомбастично’ саопштење поводом напада на возила Вијести? Не доживљавам себе за неког јавног дјелатника па да се оглашавам по сваком поводу. По овом порталу тај напад се није ни десио јер га није ни забиљежио, бар ја нисам примјетио. Хоћете ми рећи да је проблем оставити пар дневних актуелности. Но, ово је ваљда нека ваша визија да треба да се жмури да не би скренули са вашег пута, да ја не би ‘спиновао’, а мој друг перфектни не би ‘ботовао’. Зато се овдје ниједна актуелност не претреса. Нешто ми то познато звучи та идеологија, чини ми се да је још неки користе. Ви ћеете боље знати ко. Елем, зашто то спомињем. Да се појавила вијест о томе, па да сам је коментарисао, па сад ово саопштење, па апел… па ајде, да како ви кажете ‘реагујем’ али постирање чланка изнебуха са сугестивним насловом ‘Шегање здравог разума’ стварно ми се није учинило инспиративним. Јесте да многи воле од вас да умисле како смо неки овдје ‘по задатку’, али ето ја имам пуну слободу у томе па наступам по својој вољи и нахођењу. Можда и ја отказ добијем. Милије ми је са перфектним се ‘шклемпати’, шта да радим. Ту је још једна интересантност. Значи нико не омета, нико не ‘јаше’ по вама битним темама и онда екипа долази да, али они стварно, да шегају о ‘спиновању’ и сл!?. Мени преостаје само да помислим да ћете организовати неку ‘спин’ полицију, ту би Зипп добро дошао за командира, и онда да се упути по кафанама, поготово викендом кад узму квоте у руке, већ замишљам Зиппа како као шериф улази, опали један у ваздух и ‘народе, нема више спиновања, немо’ ко да је о чему друго причао!, и онда им подијели теме за разговор”!?ж

    Озбиљно, људима је свега преко главе и оду на неке форуме, интернет адресе… да се релаксира, забави или тобош неку озбиљну тему продискутује и онда их ви и екипа дочекујете са етикетама, са… и наравно свако бјежи од тога.

    На крају, ако ти је стало до неког мог мишљења. Зна се моје мишљење о претјеривањима из разлога јер ако је стање како неко прича да јесте, онда претјеривањима нема мјеста, довољно је говорити онако како јесте. Но, то се укоријенило код већине и од тога се не може побјећи. Када раде то неки људи, типа неких ватрених митингаша или квази опозиционара, интелектуалаца, колумниста то је контрапродуктивно или рецимо када не нету неко под ником као овај, ајде да не помињем стално исте али рецимо овај лик под ником ‘брко’ и сл. Контрапродуктивно из разлога јер је лако доказиво да је лаж и онда добијамо једно опште неповјерење у било шта и у било кога. Радници се у Црној Гори не боре, због тог неповјерења, за неке идеале, права, већ по логици сви су исти, дај да ми видимо колико се можемо са овима нагодити. Зато ја регујем на те ствари, па нека ме прозивају по сто пута удбашем. Мислим, насјекирах се због тога страшно. Што се тиче конкретног случаја ипак оно има сврху због адреса на које се све то прати, тако да ће ови или упрегнути да пронађу починиоце или ће морати да коначно мијењају неке кадрове јер су и они свјесни да се нешто мора мијењати али још живе у нади да статус кво може вјечно трајати. То је начин који су они изабрали како да направе притисак и они су најизложенији. Њихово је право како ће карактерисати нападе док год су они нерасвијетљени, ја вјероватно не би користио ту терминологију али разумијем зашто они јесу. Ипак, боље да си тражио одговор од једног од потписника апела умјесто што тражиш од њега немогуће ствари.

    Поздрав и живио и праштај ако има грешака у тексту на брзину сам куцао…

   • Repriza:

    Marko Milačić u TVCG radi, ako sam dobio preciznu informaciju, nepune 3 godine. Počeo je dakle sa 22-23 godine. bez ikakvog novinarskog iskustva, zbog mladosti izvjesno i bez potpuno izgrađenih političkih stavova, bez pravog životnog iskustva… Imajući sve to u vidu, kako treba komentarisati ove **piiip** koji zamjeraju Marku što je primao platu u TVCG, što se uopšte tamo zapošljavao, što nije iz prve odvalio po Milu i familiji… A momak je prvi (i vjerovatno poslednji novinar Javnog servisa mafije koji je skupio dovoljno testosterona da saopšti stav i opali po prevarantima.
    Jedan od najžešćih Milačićevih kritičara na ovom portalu, čija se ljuduskost i profesionalna etika ogleda u tome da Marka u svojim postovima oslovljava sa M.M., toliko je vremena i energije potrošio na diskvalifikovanje mladog novinara da se zbilja nameće pitanje: šta je pravi razlog tolike averzije? Kompleksi ili je možda riječ o nekom “honorarnom angažmanu”?
    Sve i da je istina da je Marko samoreklamer, ili kako to njegove kolege sa srcem sabijenim u peti tvrde “da nije korektan prema ovome ili onome”, zar nije činjenica da je Milačić uradio nešto od opšteg dobra za sve koji žele da vide leđa Đukanoviću i familiji? Bez obzira na to kakvu državu i društvo žele nakon toga. Dakle, nesumnjivo je da oni koji kritikuju Milačića u ovom trenutku, ili koji su ovdje angažovani na njegovom diskvalifikovanju, zapravo ne žele da vide leđa Milu i družini. Samo iz ovog ugla mogu da se posmatraju kritike Milačića ali i moralni sklop onih koji su se dali u lov na njega, sve arlaučući o nekakvim principima.

  • Ма да сам потрошио и стоти дио колико ви и екипа са десетак никова да га одбраните, а са све изжваканим арсеналом, ‘видио би свирке’. Ако идемо твојом логиком, од првог дана су ‘ангажовани’ тзв. браниоци који га не бране већ нападују сваког ко нешто смислено прозбори. Међутим, ти тешко да можеш да појмиш ко ‘напада’ а ко је ‘нападнут’, за тебе су изгледа разговори непознаница. Увијек тражиш неки бекграунд и ја ти ту не могу помоћи.

   Јел’ падала киша синоћ киша у Никшићу? Вјеруј ми да везе немам са тим, а можда и имам!? Опуштено, грануће опет сунце. Јел’ фино вријеме данас? Ето видиш. Само без ‘узбуђавања’ молим.

   • Ivana, Bojana, Mila, Ksenija says:

    ojha Lado, mi pratimo tvoj intelektualni rad i cekamo sa nestrpljenjem tvoje komentare koji su prepuni nadahnuca za svakoga ko zeli da nauci kako da razlikuje kruske od jabuka.ojha Lado, samo pisi i ne obaziri se na ljubomorne i neostvarene koji ne razlikuju banane od kivija.

 3. nikola nikolic says:

  za Crnu Goru sam narucio samo par pantalona i to za Calovicku i Ivana Strugara a kako je krenulo moracu da porucim jos jedne pantalone za mladoga Marka.Britko jasno ihrabro opisuje ovu nasu tugu i jad sav nas strah koji se pretvorio u hronicni kukavicluk tako da nemamo hrabrosti ni pred zenom da kazemo da je Milo LOPOV a da ih takvih ima oko 200 u CG koje moramao pod hitno da sklonimo ili cemo se mi sami udaviti u nasem poltronstvu ibijedi.Prva familija nema skropula. bezocno i bezstidno oduzima nam svakim danom sve vise i vise. i trasirajuci siguran put ka bankrotu tjera i druge na vlasti da otimaju od ovog jadnog naroda.

 4. ja samo ne znam od kad je Milacic postao novinar. Po nacinu na koji pise se jasno vidi. Da se razumijemo, RTCG je dno dna po svakom pitanju i treba da se pise i zna o tome sta se tamo desava, ali nekako zar je rjesenje osrednji spiker iritantne pojave sa carsijskim akcentom u sred dnevnika? Ufff….

  • nikola nikolic says:

   Dado ti pojma nemas sto je novinarstvo. pa marko je jedini aktivni citac koji ne spava . sa osmjehom i dikcijom nam saopstava lazi koje su mu servirane.Dozvao se momak pa sada u ime svih nas pokusava bagru da posalje tamo gdje joj je mjesto.

   • e pa ako je doslo vrijeme da se zadovoljimo time sto imamo “aktivnog citaca” koji bi i dalje bio pasivni citac nego se igrom slucaja posvadjao sa njima oko onog putovanja u Italiju i ako to znaci “dozvati se” onda ja stvarno i nemam pojma o novinarstvu i povlacim gornji post.

  • nikola nikolic says:

   dado kada mi svi skupimo hrabrosti da pisemo i javno objavimo ime i prezime onda se mozemo baviti kritikama a ovako smo samo misevi.

 5. Fenomenalan tekst. BRAVO za Javni servis koji ga je preuzeo ! Svaka cast Milacicu ! HRABRO !

 6. Koja je nevolja natjerala ovog covjeka, morala cistog ko suza, da sve ovo trpi toliko vremena? Zasto ne dade otkaz i stavi istinu ispred mizerne plate?
  Zamislite kad covjek takve moralne strukture godinama trpi torturu: “Marko nemoj ovo, marko nemoj ono”. Sto ne lupi rukom od sto i rece: “Dosta bre. Necu vise da sluzim ovoj kriminogenoj vlasti u ovoj maloj kriminogenoj drzavi ! Posao cu naci vec negdje.”

  Dobi on jos jedan posao u fabrici istine, ali i dalje nastavi da trpi dnevni teror u fabrici lazi.

  Sacekao je dok mu nijesu prisapnuli na uho:”Otkaz. Vec imas posao u konkurentskoj kuci”. Ovo je u svijetu sasvim uobicajen akt motivisan konfliktom interesa, pa makar ga dale i fabrike lazi u kriminogenim drustvima.

  “Istine su beskonacne, a ko tvrdi da ima istinu u jednoj ruci, u drugoj cvrsto drzi noz da bi je branio” procitah u jednoj knjizi. U Crnoj Gori istine nijesu beskonacne, ali ih u svakom momentu o svakoj spornoj stvari ima bar dvije. Niko me ne ubijedi da je jedna iskljucivo u pravu.

  • A jedan od najtezih grijehova kod nas je ne svrstati se na crnu ili bijelu stranu. Boze sacuvaj zadrzat se malo na detaljima i potrazit jos koju boju ili aspekt stvari. Biti skeptican prema fabrikama istina ili lazi. Najmanje sto ces zaraditi je etiketa.
   Ovo je vrijeme horskog arlauuuukanja, udaranja u serpe i lonce, peticija crnih i bijelih intelektualaca, …

   Idem po sjemenke i pivo.

  • Anonymous, on sam kaze u tekstu da ga je nesto odrzavalo u TVCG. Globus. A, uz to on je tamo bio kratko, koliko se meni cini – 3 godine. I , uz to sve ti je objasnio u tekstu…

 7. Plannco Wallach S. says:

  to se zove INTEGRISANO DRUSHTVO – svi sviraju shto jedan diriguje.

 8. Veoma mi se svidio opis osjećaja, borbe u sebi i sa sobom, dilema koje su ga mučile, osjećaj pobjede i poraza posle (ne)objavljivljivanja “spornih” vijesti.
  Slične osjećaje sam imao i sam, svojevremeno:
  Poslije desetak poziva za rat u Dubrovnik, pokušaja privodjenja i bježanja od policije, stravičnog pritiska na svakom koraku, šikaniranmja i prijetnji, pogotovu na poslu, kažem sebi: “ne mogu više, prvi sledeći poziv ću prihvatiti, odnosno neću bježati policiji kada dodje po mene”.
  Onda dodje novi poziv, ili policija. Opet se ne odazovem tj.pobjegnem, javi se novi prkos, snaga, bunt. Kratko osjećam ponos, ličnu principijelnu pobjedu, pa opet poraz pomješan sa strahom i osjećajem da sam praktično usamljen. Sledeći put opet isto. Pa opet. Pa počinjem da preispitujem sebe, da možda ne ludim, možda ja nijesam u pravu kada su svi tamo i svi rade i misle isto. Tamo su čak i mali broj onih koji možda misle slično kao i ja.
  Onda shvatam – da ako podjem tamo, protiv svojih najdubljih principa, ubjedjenja i informacija kojim raspolažem, postat ću ruina od čovjeka: krast ću, lagati, neću vraćati dug… Jer ako tada izdam sebe i ono u što sam uvjeren, više za mene neće postojati ništa sveto, nešto što neću izdati, postat ću u svemu sušta suprotnost onog što sam do tada bio.

 9. Vratili smo princa Petrovica u Crnu Goru kao pocasnog gradjanina, a sada radimo na tome da mu vratimo i krunu, jer parlamentarna monarhija je nasa buducnost…
  Principato di Montenegro, kako to lijepo zvuci!
  Kaze Mank bicemo kao isto kao i
  Principato di Monaco! Ako je izgradio Porto Montenegro, mozda ce izgraditi i Principato di Montenegro. Uz Luksica, sve je lako! Cvjetace nam ruze! Ruze di Montenegro! E viva!

 10. O Lucky Marko !

 11. Prije svega, Dusko, odnosno Darko, nije odbjegli narkobos – sem ako je greska u kucanju. Promijenili su ti sliku tamo na Vijestima, Marko, ma ne promijenise da si napisao ‘narkobos’. Jel u Vijestima bas uvijek fora u slici, ili ima fore i u plemenitom Igorluxu, kao sto to Pesnik (Ivanovic Zeljko) rece? Kao sto nasu stvarnost ne uljepsava Proxilux, cak ni kroz prizmu Vijesti. A ni Proxilux. Pa ni Milodjuk, nije u njemu ovdje fora. Ne, Marko, stvari opet treba razdvojiti. Treba im dati spejsa. Inace, ako ostane Milodjuk, narkobos i Svetocut, ostace nam i mudroser kolumnizam Vijesti, cast Proxy premijeru plemenitom…

 12. Briljantan tekst. Iskreno i mudato. Svaka cast za ovog mladog momka koji nije pristao na cutanje !

 13. Djakomo Galanda says:

  Bratori,

  svaka cast. U tvom stilu, samo sada mnogo citljivije i jasnije. I na kraju, sto je mnogo vaznije, mnogo HRABRO. Narocito je hrabro zbog svih onih imena koje si pobrojao pri kraju (Barovic, Micunovic, Subotic…), a kojih se svi boje,pa i da ih izgovore.
  Uz moju i nasu punu podrsku, samo naprijed !!!

 14. Milacicu, HRABRO napisano. Svaka cast. Samo tako nastavi !!!

 15. Odličan tekst,ispravne borbe koje se vode u tebi.Puna podrška za sve što radiš,za svaku tvoju akciju..I nebitni su svi oni koji ti nalaze mane.Zar su dikcija,gramatika,pravopis,ovaj prekrasni crnogorski jezik važniji i ispred poštenja,časti i istine?!Bravo Milačiću,Petroviću:)

  • Antonella, ja se ne mogu načudit kako ti nađeš da podržiš sve što se pojavi na ovoj Cg političkoj sceni poslije ama 2 slova toga nečega da je opoziciono. Al se obično pokaže da je mafijaško.

   Npr, čitaoci su upoznati s tim da je Antonella od sve snage podržala ovaj portal, ama jedva da su počeli, praveći samo jednu grešku – govoreći o njemu kao ostrvu slobode (promotivno) a ne kako-bi-trebalo-da-bude (utisak), ka da su radili mjesecima a ne svega par dana. To se zove foliranje, u užem kontekstu naravno. U širem je Antonellina podrška Mafiji.

   • E,wawy,mudri čovječe:),prestadoh Vas daavno čitati jer ne možete ni sami sa sobom od prevelikog filozofiranja i pametovanja..I naravno da je krasno i filozofirati i pametovati,treba i neko to raditi,ali uz odlične argumente i uz duboki osvrt na samog sebe.A na kraju,ili na početku,gdje je tu akcija,djelo,gdje je nastavak pametovanja..mudrost,a gdje je Vaša hrabrost?!Tužno je što je na ovim prostorima teško sresti čovjeka koji ima i mudrost,i pamet i hrabrost,jer pokazali bi se do sada,ovoliko izgaženi,iskorišćeni narode..I onda kad se poneki,najzad,nađu i sastave,i hrabri i mudri i pametni, zafali im istrajnosti,jer..pojavi se neki”hrabri” wawy koji bi rušio sve,zbog haosa u svojoj glavi,sve ono što ne može kontrolisati,sve što je prosto načinio bi komplikovanim..Kao da je teško razlikovati dobro od lošeg,iskrenost od prevare,mafiju od mene:)I naravno da će se na ovakvim mjestima uvijek pojavljivati poneki wawy jer takvim ljudima je duhovna hrana analiza i kritika naših riječi,a vrijeđanje pravednih ljudi najveća hrabrost.I sve se to radi iz fotelje,uz odličnu:)akciju i sprovođenje pravde.I DA:)zato cijenim i hrabrost ovog smiješnog novinara,pa makar to bila i SAMO njegova borba u njemu samom.A podršku ovom portalu i dalje dajem,jer koji je to portal još ovakav,za slobodnog čovjeka,normalnih razmišljanja..Tad sam pisala s oduševljenjem,ako znate što to znači:),a možda i ženski rod ima tu osobinu jaće izraženu.Sad pišem oduševljena bez:)jer očekivala sam da će ovakvih,sličnih portala biti više..I,opet,još jednom za wawy:)podrška ovom portalu,tj.svim onima koji stoje iza ovoga jer ste tu SAMO zbog nas,HRABRI;PAMETNI i MUDRI.Budite i istrajni!A s Vama,poštovani wawy:)prestajem filozofirati,nastavite sami sa sobom uz duboku anallizu i kritiku,odlično Vam ide.A hrabrost?!Hrabrost ste izgubili,ili je nikad niste ni spoznali.

   • Ohoho, što je ovo, na najobičniju opasku o podržavanju kvaziopozicionarstva nakon jedva nekih akcija, Antonella se raspisala eo 2000 karaktera! :))) Tako se radi kad nijeste krivi, ono što se može reći u 2 rečenice se rasprede na sto strana i smišlja satima… hohoohohoo :))

    Al Antonella se brani –

    “tada sam pisala sa oduševljenjem! Ja sam ženski rod pa zbog toga!”

    hahahhahaaaaaa :))

    A što je tačno Antonella pisala, ma nije se još jedva ni počelo?

    http://javniservis.me/2010/11/15/javniservis-me-info/#comment-130

    Znači, njen komentar je prvi, a i ostali što slijede nijesu za bačit :))

    “rtcg onakav kakav treba da bude!” (svaka sličnost sa reklamnim stilom je slučajna, naravno)

    “ljudi su počeli po prvi put pisati i to baš na ovom sajtu” (ovo je čista laž, jedva je bilo nekolko komentara)

    “ovdje sam da bi se sastavili u jedno” (valjda je Antonella priželjkivala dating site)

    “ovdje sam jer se piše samo istina” (a zapravo se prenose razne vijesti)

    “ovu pozitivnu,hrabru i dobronamjernu energiju niko nam ne može oduzeti” (ovo je nebuloza na kub, nikakve energije nije postojalo, sem ako ona nije imala viška energije)

    “Dobrodošao”wawy”” (ovo Antonella izigrava gazdu od sajta)

    “Ja nijesam sujetna,i sva moja razočarenja nijesu u meni stvorila prezir,cinizam,mržnju,mene su životne borbe jačale i spremna sam za velika djela.” (Ovo je citat iz Esmeralde, kad Horheu bača vradžbine…)

    Dalje, na tom uvodnom obraćanju koje je link-cenzurisano inače prepostavljam zbog sasvim providnih nepreglednih lupetanja, slijede Antonelline ode i zahvalnice svim zaslužnim ljudima, ženama, i svemirskim energijama, zatim puna podrška fizičarima u Cern-u, citiranje Šekspira, Dantea, turskih i španskih serija, kao i džedaja (“eto osjećam da se možda spajamo u zajedničku energiju,silu”).
    I poentira Antonella “OĐE JE NAJBOLJA ENERGIJA!!”

    Upišah se osmijeha…. :)))

   • :))))

   • ahaha, vavi se antonelom bavi!:)
    vavi avi, morituri te salutant

 16. http://javniservis.me/2011/07/24/seganje-zdravog-razuma/#more-15451

  “Ne sumnjamo u plemenitost namjere premijera Lukšića i zahvalni smo na pažnji i podršci koju nam iskazuje ovih dana kada smo u veoma kratkom periodu izloženi seriji terorističkih napada. Mi u Vijestima, s druge strane, ne vidimo razlog za sastanak sa Veljovićem i njegovim saradnicima” kazao je direktor tog dnevnika Željko Ivanović.

  Čitate li tekstove?

 17. Zaista sve cestitke za mog mladog i hrabrog Kuča, Milačića kome je djed čuveni Lalicev junak – TADIJA ČEMERKIĆ.

  Ima mu po kome doć. Bravo i nastavi tako.

  Ne boj se, jer kada se ne bojiš, oni se boje tebe !

  SAMO NAPRIJED !

 18. Odnos izmedju Milacica i Vijesti je klasican sex iz interesa. Evo zasto:

  Milacic je do juce bio u braku sa starijom dobrodrzecom gospodjom RTCG, a u tom braku niko nije bio zadovoljan (u nedostatku boljeg bili su jos uvijek zajedno). U njihovim zivotima se pojavila mlada i vrlo atraktivna gospodjica Vijesti, koja je zapala za oko Milacicu, tako da je poceo s njom da flertuje prvo se predstavljajuci lazno, a zatim i skupio hrabrosti (a mozda i kuckog inata) da prizna svima da nije previse vjeran. Gospodji RTCG je to zasmetalo, te su pocela sikarinja na 100 nacina: odbijanje aktivnosti u spavacoj sobi, zakljucavanje ulaznih vrata, i na kraju, naravno, podnosenje zahtjeva za razvod.
  Gospodjica Vijesti je cak nekoliko puta izrazila protest zbog sikaniranja njenog ljubavnika (obratiti paznju na nevjerovatnu dozu licemjerstva).
  Sada svi iscekuju sta ce se desiti – da li ce Milacic ozeniti gospodjicu Vijesti ili ce, radi djece, ipak spasiti brak (iako su svi svjesni da ce Marko i dalje flertovati).
  Jedno je jasno – Vijesti i Milacic imaju sex, ali se iz aviona vidi da tu nema ljubavi, niti zajednickih ciljeva, cak im ni interesovanja nisu ista:
  – Gdjica Vijesti je prostitutka koja svoje tijelo daje svakom ko ce doprinijeti povecanju broja musterija.
  – Milacic je junosa koji dize sebi cijenu na trzistu javno objavljujuci sa kakvom ribom ima odnos.

  • Flash, sve si to lijepo shvatio. Jos samo da se potpises pa da pokazez tu dosljednost i hrabrost o kojoj pricas.

   Svi mi mozemo da ovako mlatimo, ovako anonimno, dok Marko, Filip i ostali rizikuju mnogo sto.

   Milacic je mlad momak ZA PRIMJER. Naravno da ce da radi i pise i za druge medije. To je SASVIM normalno svuda u svijestu. Jos vise sto je radio u JAVNOM SERVISU !

   Ako to nazivas sexom onda je u redu, ali to vecina naziva profesionalizam, hrabrost i MUDA !

  • Djakomo Galanda says:

   Sav taj sex o kome Flashkice pricas je zanemarljiv u odnosu na onaj sex koji mi imamo sa ovom vlascu (pritom samo oni nas j…..), a na koji Marko ukazuje i to vrlo hrabro.

   Starija gospodja RTCG je jedan zenski olos, pijanica koja maltretira svoju djecu i svoga muza. Ima svoju krupnu i opasnu bracu koja je stite i nedozvoljavaju svim njenim muzevima da pricaju naokolo o kakvom se zlu radi.
   Marko je i pored opasne brace ukazao na sve lose stvari svoje debele, pijane krmace, na sva zla koja cini svojoj djeci i njemu, njenom muzu.
   A to koga on trpa sa strane je gotovo nebitno, dokgod je brizan i dobar otac svoje djece.
   Samo palanackim i neemancipovanim ljudima je bitnije koga Marko trpa, nego sto majka, debela pijana RTCG, zlostavlja njega i svoju djecu.

 19. Marko Milačić u TVCG radi, ako sam dobio preciznu informaciju, nepune 3 godine. Počeo je dakle sa 22-23 godine. bez ikakvog novinarskog iskustva, zbog mladosti izvjesno i bez potpuno izgrađenih političkih stavova, bez pravog životnog iskustva… Imajući sve to u vidu, kako treba komentarisati ove **piiip** koji zamjeraju Marku što je primao platu u TVCG, što se uopšte tamo zapošljavao, što nije iz prve odvalio po Milu i familiji… A momak je prvi (i vjerovatno poslednji novinar Javnog servisa mafije koji je skupio dovoljno testosterona da saopšti stav i opali po prevarantima.
  Jedan od najžešćih Milačićevih kritičara na ovom portalu, čija se ljuduskost i profesionalna etika ogleda u tome da Marka u svojim postovima oslovljava sa M.M., toliko je vremena i energije potrošio na diskvalifikovanje mladog novinara da se zbilja nameće pitanje: šta je pravi razlog tolike averzije? Kompleksi ili je možda riječ o nekom “honorarnom angažmanu”?
  Sve i da je istina da je Marko samoreklamer, ili kako to njegove kolege sa srcem sabijenim u peti tvrde “da nije korektan prema ovome ili onome”, zar nije činjenica da je Milačić uradio nešto od opšteg dobra za sve koji žele da vide leđa Đukanoviću i familiji? Bez obzira na to kakvu državu i društvo žele nakon toga. Dakle, nesumnjivo je da oni koji kritikuju Milačića u ovom trenutku, ili koji su ovdje angažovani na njegovom diskvalifikovanju, zapravo ne žele da vide leđa Milu i družini. Samo iz ovog ugla mogu da se posmatraju kritike Milačića ali i moralni sklop onih koji su se dali u lov na njega, sve arlaučući o nekakvim principima.

 20. Milacicu ti si najjbolji u DIVLJOJ LJEPOTICI

 21. @Plemenik
  Prije svega, uopste nisam pokusavao da pokazem dosljednost i hrabrost, nego nesto sasvim drugo – da na slikovit nacin prikazem moje vidjenje trenutne situacije – koja se od potencijalne iskre pretvorila u gar (o ovom cu nesto vise u daljem tekstu).
  Marko & Co. rizikuju – slazem se, ali mi se cini da u ovom slucaju bolje nego igdje drugo pasuje ona: “Ko ne riskira, ne profitira”. Nemam nista protiv ove filozofije, dok se god ne koristi na vulgaran nacin tj. dok taj profit nije vezan za privatne ciljeve.

  @Djakomo, Neon, Plemenik
  Slazem se u potpunosti da je onaj sex iz mog prethodnog posta zanemarljiv u odnosu na sex kojim nas terorise zla majka. I taj me sex mnogo vise boli nego ovaj izmedju Vijesti i Milacica (koji posmatram cisto fenomenoloski). Najvise me boli kod ove situacije sa Milacicem, sto je, po mom misljenju, propustena jedna velika sansa za nekim buntom, cime je sam Milacic doprinio svojim djelovanjem i nerazmisljanjem (tako mi se bar cini), jer je dozvolio da ga Vijesti iskoriste i prakticno potrose. Htjeli mi da priznamo ili ne, ta potencijalna sansa je razvodnjena, ljudi Marku pruzaju mnogo manje podrske, mnogo manje su zainteresovani za ovaj slucaj i mnogima je dosadilo ovo segacenje – sto je meni, ponavljam, zao!

  O sledecoj Neonovoj recenici treba porazgovarati: “Zar nije činjenica da je Milačić uradio nešto od opšteg dobra za sve koji žele da vide leđa Đukanoviću i familiji?”
  Ajmo malo dublje:
  1. Crnoj Gori fali energija za bunt i gradjansku neposlusnost. Svaki neuspjesan pokusaj oduzima energiju, trosi narod. Za sad je ovo neuspjesno i ne vidim kako moze bolje.
  2. Paradoksalno mozda, mislim da ce ova situacija na kraju biti zavrsena tako da cemo imati jos bolji privid demokratije. Ako se Marko vrati u RTCG bice: “Eto vam ga, covjek prica protiv drzave, a i dalje radi – demokratija (sustina – status quo)”. Ako predje u Vijesti bice: “U Crnoj Gori postoje slobodni mediji koji nemaju dlake na jeziku, u kojima covjek moze slobodno da prica!”. A Vijesti su veci kancer od drzavnih medija, oni vise doprinose da narod ostane u toru, vise od svih ovih zlih majki i maceha zajedno, no ovo je posebna tematika.

  Dakle, kad je Milacic dobio suspenziju, ja nisam davao podrsku liku Marka Milacica, nego sam kroz taj slucaj davao podrsku borbi za slobodu medija u CG. Sada, ne kritikujem Marka Milacica, kritikujem nacin borbe i zalim za izgubljenom sansom.
  Nadam se da shvatate da nam je strana ista, samo je nekad potrebno malo vise zalaganja, razmisljanja i planiranja. Nekad se mora malo zagrebati da bi se doslo do sustine.

  • Podrska za rezon koji iskace iz okvira i nije navijacki.

  • Djakomo Galanda says:

   Fleskice,

   slazem se sa Vama. Dijelim Vase misljenje. Ali onda treba dobronamjerno preporuciti Marku, ili bolje ukazati, da je prostitutka (Vijesti) sa kojom (kao) flertuje ZARAZENA, a da je sa njim i zbog zarade.
   Marko ima dobre mentore. Mislim da mu i oni ukazuju na ove stvari i da ce se pametno postaviti i pored svojeg neiskustva.
   Treba ukazivati na prostitutkinu bolest, ali veoma diskretno, samo Marku. A veoma agrsivno i na sva zvona treba napadati debelu i zlu krmacu od zene mu (RTCG).
   Na istim smo talasnim duzinama Fleshkice svakako….

   Srdacan pozdrav!

  • Flash, ovo o nedostatku energije, hrabrosti i prave građanske svijesti u Crnoj Gori je postalo opšte mjesto. Blažo Davidović je to odlično sabrao u tekstu Opako i naopako http://javniservis.me/2011/07/19/opako-i-naopako-2/
   Upravo zbog toga, zašto bi nekom imputirali da je otežao posao u prikupljanju građanske neposlušnosti i snage za ozbiljne proteste protiv vlasti kada se to NIKADA u istoriji CG nije desilo? Kako može neko neuspjelim pokušajem iniciranja građanske neposlušnosti da odnese nešto čega i inače nema?

   Marko se neće vratiti u TVCG, a I sve da se vrati, nakon onoga što je rekao o svojim bezmudim kolegama i ostalim bizarijama te kuće, to neće stvoriti privid demokratičnosti Javnog servisa mafije jer će Milačić nastaviti da pegla po onima zbog kojih je dobio otkaz. Milačić je pri tom i savršeno opisao situaciju u Javnoj kući, pa sve i da hoće ne može da pomogne u nekakvom saniranju štete koju je nanio ovoj kući. A stavio bih ruku u vatru da neće i da mu ne pada na pamet da čini tako nešto.

   Što se tiče ovog o Vijestima, mislim da se kancerogenost Vijesti i organizacija koje stoje iza tog “medijskog koncerna” , treba utvđivati u demokratskim uslovima, odnosno nakon što Đukanović i familija siđu s vlasti. To je drugi nivo igre koju smo počeli prije više od deset godina, a koju još uvijek igramo na nivou za početnike jer ne sazrijeva svijest o onom što jedna podmetačica definiše sintagmom “silom saveznici”. Uostalom, rat Hitlera i Staljina je olakšao situaciju svim antifašističkim snagama u Evropi.

   • perfect stranger says:

    Слажем се.

   • Mislim da Milacicu nisam imputirao da je otezao posao u prikupljanju energije za ozbiljne proteste, nego mislim da je cinjenica da je on jedan od mnogih koji je prosuo energiju zajedno sa Libertasom i Velasevicem, i standardno sa – Vijestima i opozicijom.
    Slozicemo se da je Njegovim odlaskom, uz sve tipicne nedace prosjecnog gradjanina, bila stvorena jedna posebna atmosfera, bar je nesto mirisalo na pobunu. I sta se desilo? Desilo se par sterilnih FB protesta ciji je Milacic bio akter, zatim suspenzija oko koje se digla nevjerovatna pompa – tvrdim da bi tada ispred RTCG-a bilo preko 1000 ljudi! Medjutim, Marko je bio u Italiji, Robert se zadovoljio pismenom potvrdom da Marka nece otpustiti (i dalje ne znam da li je Robert glup i naivan ili placen), na cemu mu se Milacic zahvaljivao, a sustina – trt. U medjuvremenu smo imali popis, gej paradu, pa smo dobili drugu temu za svadju. Sad je ljeto, pa malo odmaramo.

    Kazete: “Kako može neko neuspjelim pokušajem iniciranja građanske neposlušnosti da odnese nešto čega i inače nema?”
    Kao da me pitate: “Zasto u Crnoj Gori ne uspijeva kanadska brusnica?”. Recimo da imamo ogranicen budzet za nabavku brusnica, i ja odlucim da uzmem stvar u svoje ruke – kupim sjeme i zasadim, a ono posle mjesec dana uvene. Eh, mozda je trebalo svaki dan nalivati to sjeme, mozda je bila potrebno posebno djubrivo. Da znam ubuduce, ali novca vise nema.
    Dakle, ono sto ocu da naglasim je da je Milacic jedan od ljudi koji je svojim javnim djelovanjem stao u ime mnogih nas i preuzeo – odgovornost. Ocigledno je da nije ispunio ocekivanja, jer slozicemo se da mu je podrska drasticno smanjena i da se u sirokim narodnim masama ne razlikuje mnogo od Medojevica, Brkovica i slicnih, sto svakako nije rjesenje. Iako se jasno reklamira, od mene ce ipak i dalje imati podrsku (u prethodnim postovima sam naveo razloge).

    Bez ikakve uvrede za citaoce Vijesti i drugih (kvazi)opozicionih medija (stampanih i elektronskih), mislim da se na ovom portalu skupljaju ljudi koji dosta dobro razumiju sustinu prevare. To je nekad i zamka, jer se onda moze izgubiti kompas sto ima tamo napolju. Milacicevo piskaranje i blacenje Javnog servisa tesko da je uzdrmalo misljenja onih koji ga vjerno prate. Ko je normalan, odavno to vec ne gleda. Kao da svi mi nismo znali sto se desava u toj kuci strave i uzasa, u toj “fabrici lazi”. I tako ce vremenom Milacic lagano da se pretvori u Balsu Brkovica, cije ce kolumne citati ljudi zedni promjena, a takvo piskaranje ce ih drzati u brazdi.

    Sa ovom vasom konstatacijom, da kancerogenost Vijesti treba utvrdjivati nakon silaska Djukanovica & Co sa vlasti, se ne bih slozio. Tako su i Vijesti rezonovale ‘98, pa, evvo, gdje su/smo sad.
    Svi znaju sto je “Pobjeda”, RTCG… Vijesti su dominantan medij. Sjedite negdje ujutro na kafu, i zatrazite Vijesti, cekacete krug da se obrne. Masu ljudi koji glasaju za vlast, gledaju samo dnevnik na Vijestima i kupuju Vijesti. A zasto i dalje nema nikavog bunta?

    Dakle – najopasnija je LAZNA ALTERNATIVA.
    Korak 1: Bojkot opozicije, bojkot lazne alternative.

   • “Brusnicu” u Crnoj Gori sade evo 300 godina, no ne uspijeva koliko god je topili. Ovo je, jednostavno, takvo podneblje.
    Mislim da sumnja u težinu udarca koji je Milačić zadao Javnoj kući nije opravdana. Publika tog medija opada drastično iz dana u dan. Potrebno je samo da se Milačići češće dešavaju. Kada bi malo ubrzali taj ritam, možda bi konačno i rodila ona vaša brusnica. Baš zbog toga, pobuna Marka Milačića ima veliku vrijednost.

    Što se tiče bojkota, tu se slažem sa vama.

 22. Molimo komentatora Plemenik/Goran/Princip/Kole/Legenda/Petar/Ivan da se odluči koji ce nick koristiti.
  Podsjećamo da nije dozvoljeno korišćenje različitih nikova u kratkom vremenskom razmaku ili sa iste IP adrese.

  javniservis.me

 23. Za Fasha,

  kazes – Crnoj Gori fali energija za bunt i gradjansku neposlusnost. Svaki neuspjesan pokusaj oduzima energiju, trosi narod. Za sad je ovo neuspjesno.

  Koje ovo ? Nije ovdje rijec o politickom buntu, vec o novinarstvu.

  • Kao sto se moglo zakljuciti u prethodnom postu -.cjelokupnu situaciju Marka Milacica ne smatram ni politickim buntom, niti novinarstvom. Ovdje se radi o jednom pokusaju gradjanske neposlusnosti, koji se, nazalost, nije prosirio, a cini mi se da je imao najvise potencijala, mnogo vise od raznih velasevica, libertasa, medojevica, poziva na bojkot RTCG-a i sl. Zato sam iskoristio pridjev – neuspjesan.

   Uz svo uvazavanje Milacicu, mislim da – moment's gone.

 24. Marko, svaka čast na hrabrosti. Odličan tekst.

 25. perfect stranger says:

  Има заиста изванредних коментара испод овог текста, из овакве врсте полемике се може родити нешто конструктивно.

 26. perfect stranger says:

  Ево да и ја упутим једну критику уредништву сајта (то је данас јако модерно:)): мислим да је, без обзира на ваше виђење историјата и уредничке политике “Вијести”, требало да извијестите о паљењу аутомобила.

 27. Uz dužno poštovanje prema cijenjenim automobilima, nama je mnogo interesantniji kontekst u kojem se takve stvari (paljenje automobila) prate i komentarišu u samoj novini Vijesti, na žalost samim tim i u javnosti. Tako da je plemeniti premijer Lukšić (citat: Željko Ivanović) našem mediju mnogo interesantniji u toj priči. U svjetlu pravne države i parlamentarne crnogorske demokratije sa nekoliko loših šrafčića, Vijesti nam djeluju kao laksativni napitak za opozicionare koji imaju smetnje dok gledaju stvarnost oko sebe.

  javniservis.me

 28. Lepetnu Milačić, ali u petak će lepetnuti i Vojičić! Idemo dalje iz Pobjede u Pobjedu preko Vijesti u Dan koji je od starta posato Mrak.

 29. perfect stranger says:

  Јесте, мада нешто размишљам – да ми неко запали аутомобил вјероватно ми не би пријало.

  А што се тиче Лукшића, кога Вијести очигледно третирају као “дечка који обећава”, иако је одрастао и сазрио у клептократској организацији Трансформерса – ево извандредног текста мог другара Тајлера – “Евроатланска дилема Игора Лукшића: Ил’ Јадранка ил’ Моника, питање је сад!”

  http://www.in4s.net/index.php/politika/srbija-cg-srpska/9159-evroatlanska-dilema-igora-lukia-il-jadranka-il-monika-pitanje-je-sad

  Када је у питању одбрана неких режимских дискриминаторских политика, које су противне цивилизацијским достигнућима и логици здравог разума – тада режим често успијева да оствари широку конвергенцију интереса, која иде од Вијести, преко тзв независног сектора, све до разних других “сфера”.

  Али, нећемо о томе, то су “идентитетска питања” која иду наруку режиму, је ли тако? Питања људских права нијесу актуелна тренутно, то ћемо одложити за нека друга времена, како не би режим профитирао… Да… А стварно сам ја један бот…

  • Perfekt, odusevljen svojim kolegom iz in4s.net nam nudi jos jednu bljuvotinu od istog autora nebi li nas prosvjetlio ovim svetionikom demokratije. Procitajte jos koji clanak istog autora (Darden) i prosudite sami o cemu je rijec.
   Iznoseci vidjenja iz smrdljivog sovinistickog podruma koji se zove in4s.net, sam sebi puca u nogu ili lokalnim izrazom receno sam sebi pali sklempe.
   Niste svjesni da udarate glavom u zid i to na isto mjesto vec godinama. Za ove sa in4s.net, konkretno, mi nije zao jer svoju patolosku malicioznost cak i ne kriju. Medjutim niko od njih to i ne predstavlja drugacije no onako kako pise – izuzev hipokrite Perfekta.

  • perfect stranger says:

   Само да кажем да сам се малоприје видио с Тајлером, и да смо нажалост сагласни да ће режим највјероватније успјети опет да направи неку нову свињарију, тј. да ће остати истрајан у спровођењу дискриминаторских политика.

   А у његовом сјајном тексту ми је нарочито интересантна она Светозарова мудрост (коју сам био заборавио, и која може идеално да послужи увијек када треба “оправдати” или “сакрити” некакву гадост, као што су политике класичног апартхејда у овом случају:

   “‘Не може се системско рјешење потпомагати вансистемским институтима који имају системске амбиције, а са вишком вансистемских елемената”.

   :)

 30. Perfect stranger-u, na ovom portalu da više da nisi pomenuo ono šovinističko smeće od IN4S! Uživajte u svom blatu i kukajte kako su Srbi ugroženi u Crnoj Gori, a danas saznah da supruga Gorana Danilovića radi kao neka šefica u Skupštini Crne Gore, a takođe i onog Alorića ratnog huškača iz Sarajeva kojeg opra Miljo Radojičić, dok mnogi od onih koji su izgarali za samostalnu Crnu Goru nemaju ni hljeba da jedu.

  • nikola nikolic says:

   ovaj tekst iz IN4S je izvanredan odavno nijesam procitao nesto originalnije.Miro pokusaj da razbijes granice jer ako uspijes da se oslobodis predrasuda postajes demokrata a ako ne onda ides ka fasizmu.
   Inace ovo sto nam Marko pise daje nam jednu svjezinu u kojoj postoji nada za bolju CG, ali cini mi se bez ulice i serpi da necemo nista ostvariti . a sada treba skupljati sve snage u borbi protiv vlasti,opozicije i mafije.

 31. U svjetlu pravne države i parlamentarne crnogorske demokratije sa nekoliko loših šrafčića, Vijesti nam djeluju kao laksativni napitak za opozicionare koji imaju smetnje dok gledaju stvarnost oko sebe.

  Da li moze urednistvo portala da mi pojasni malo ovu recenicu.

 32. Duško, da bi vam bilo jasnije kakvo je stanje u crnogorskim medijima, ako to već i sami ne vidite, poslužićemo se jednom već poznatom maksimom: Pobjeda je vijesti iz dana u dan.

  • Niko nije bezgresan i naravno da Vijesti imaju propuste. Velike, ali da li je to razog da sada ne podrzimo ono sto rade a sto je veoma vazno za nasu drzavu ?

   • Komentatoru Flešu sam, malo iznad, na njegovu opasku o kancerogenosti Vijesti rekao da o tome treba donositi definitivne sudove u demokratskim uslovima. Tada bi, izvjesno je, mogli da dobijemo adekvatne odgovore kako je to (i zašto) osnivač Vijesti i Monitora Miodrag Perović u svakoj garnituri vlasti imao kontakte bliske vrste sa šefovima tajne policije. Da bi dobili adekvatan odgovor potrebno je da tajnu policiju više ne kotnrolišu Milo i Familija.
    Tako je i sa ostalim dilemama, da bi dobili prave odgovore treba da izađemo iz ovog ringa u kojem nas mlati 20 godina jedan isti tiranin, zato što su nam u njemu ruke vezane a sudije dozvoljavaju protivniku da zadaje udarce i ispod i iznad pojasa. Neophodno je, dakle, da se pređe u drugi ring bez obzira kakve opasnoti on nosi.

   • Misko Perovic je dovoljno rekao u tekstu “Uprkos svemu” koji je napisao povodom 20 godina rada “Monitora”:
    ”Za oporavak iz ovog stanja nužne su minimum nove dvije decenije.”
    Eto koliko on zeli promjene tj. “demokratske uslove u kojima bi mu sudili”.

    Parola je: “Kritikuj, kritikuj, gazi, cepaj sto vise, samo pazi da ne preceras pa da se narod stvarno naljuti!”.

 33. Ne sumnjamo u plemenitost namjere premijera Lukšića i zahvalni smo na pažnji i podršci koju nam iskazuje ovih dana kada smo u veoma kratkom periodu izloženi seriji terorističkih napada.

  i

  Tokom sedam mjeseci Vašeg mandata nije riješeno nijedno nerasvijetljeno ubistavo, fizički napad i maltretiranje urednika, novinara i javnih ličnosti koji su se dešavali tokom više mandata Vašeg prethodnika. To održava sumornu sliku neslobodnog društva u kome ne postoje elementarni uslovi za neometan rad medija, novinara i civilnih aktivista”.

  Zar Vijesti nijesu odbile poziv Luksica ? Zar ovaj drugi citat nije jasan kriticki pogled na njegovu Vladu ? Da li mislite da je Luksic u stanju nesto da mijenja I SVE DA ZELI ? Da li ovakvim pisanjem pomazete Djukanovicu i otupljujete ionako tupu ostricu kritike ?

  • @ Duško

   Pričam ti priču. Neko danas poslije dvadeset i kusur godina treba da nam objašnjava da je RTCG fabrika laži?! Više nego smiješno! A sada Vijesti, sve uljuljkavajući priču podrškom Lukšiću, “primjećuju” da se ništa ne dešava. Pa nijesmo mi svi siroti mali hrčki, da nam Vijesti otvaraju oči. bar mi koji posjećujemo ovaj portal odlično vidimo i razumijemo o čemu se ovdje radi. Totalni bojkot kompletnom “establišmentu” koji se predstavlja kao nezavisan i slobodan, na čelu sa hipokritima iz Vijesti! To je jedini put katarze ovog jadnog društva…

   • Viješti u Lobotomiji!

    Lobotomija je operacija prilikom koje se prekidaju zivcana vlakna izmedu ceonih reznjeva i talamusa i hipotalamusa. Buduci da je taj dio mozga odgovoran za prosudivanje, te kontrolu emocija, odjeljivanje ceonih reznjeva od ostataka mozga stvarala je osobe s razlicitim problemima u ponasanju, kao sto su ravnodusnost, gubitak inicijative, te razliciti stupnjevi smanjenja intelektualnih sposobnosti.

   • Alx, sjajna igra rijeci. Bravo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.