Miško Đukić: “SMIRENJE” protiv smirenja

misko-djukic27. oktobra 1986 godine u Asiziju održana je prva međureligijska molitva za mir u svijetu .
Prisutnu su : carigradski arhiepiskop , pravolsavni predstavnici Finske , Čekoslovačke ,Bugarske , Antiohijske Crkve,mitropolit Filaret – kao i predstavnici Ruske i Gruzijske Crkve .
Na skupu je prisustvovalo 150 predstavnika raznih religija .
Inicijativu je vodio papa Jovan Pavle II.
Prisutni su : Dalaj lama , Siki , budisti , indijanski šamanisti , šintoisti , razna plemena Afrike i američkih indijanaca …
Zajedničko moljenje obavljeno je u bazilici “ Sveta Marija Angela” u Asiziju .
Asizi , u centralnoj Italiji – je grad čuven po rođenju jednog od najvećih svetitelja rimokatoličke crkve – Sveti Franjo Asiški .
Neće biti “zgoreg” da podsjetim da je Franjo Asiški ( majka Francuskinja ) propovijedao apsolutno evanđeosko siromaštvo u doba izuzetnih ekonomskih razlika .
Možda je Franji nedostajalo smirenje …
Interesantno je da papa Inoćentije III poziva Franju k'sebi da mu ovaj bolje objasni o čemu se radi … Franjo – koji nema sposobnosti vođe i organizatora ( osim ličnog primjera ) “prepušta” upravu reda 1220. godine.
Inoćentije III – je Franji donio “ smirenje”…
Podsjetiću nas da je papa Inoćentije III prvi izrekao načelo sa su pape božiji namjesnici na zemlji …
On je ozvaničio inkviziciju i prvi počeo , do danas prisutnu a ekonomski isplativu , prodaju indulgencija (počinjeni grijesi, ili oni koji se tek namjeravaju učiniti, mogu se otkupiti novcem ).
On ( Inoćentije III ) je vodio krstaški (zvjerski) rat protiv albižana u južnoj Francuskoj (1209-1229) … odakle je i majka Franja Asiškog … On proglašava supremaciju duhovne nad svjetovnom vlašću. ON je očistio zemlju Bosnu od patarena . ON je uništio Zadar . U uspjeh Inoćentija III na Balkanu spada i Bilinopoljska izjava i odricanje bana Kulina od “jeresi” 1203. godine.
Ko mu je od današnjih pravoslavaca i katolika – posebno pomagao u ovom krvavom poslu – možemo upitati istoričare ?
Tu orijentaciju slijedi i Nemanjin sin – Stevan Prvovenčani ( koji od pape Honorija III dobija kraljevsku krunu) . Red Sv. Franje ( o užasa ) koristi Inoćentije III – da … zvjerski pobije katare koji se bore protiv bogastva crkve . Ironija je da Innocent – znači – Nevin…
Nije onda “čudo” da nakon “ razgovora” sa njim nevinim – Franjo Asiški odlazi … a odmah dolazi do raskola unutar reda … i ublažavaju se pravila o siromaštvu …
Franjo zapada sve češće u zanosno-mistična raspoloženja pa se tako veseli “sestrici smrti ” ( kako je sam zvao) … i ubrzo je i prigrlio .
Ironičnim obrtom “ sudbine “ dvije godine nakon smrti – postavljaju ga za sveca … i gle “ čuda “ – za osnivača reda – koji je kasnije vjekovima bio čvrst oslonac inkvizicije.
“Uvijek – uvijek ista priča ” … “Smirenjem” protiv smirenja .
27. oktobra 1986 godine u Asiziju održana je prva međureligijska molitva za mir u svijetu .
Ubijeđen sam da ova – međureligijska priča nije posvećena Franji Asiškom već – Inoćentiju III .
Priča o nevinom miru – nevinim mirovnim konferencijama je zapravo priča o Inoćentiju .
Prava ezoterijska društva moraju ovo prepoznati !!! Hiperboreja mora ustati .
E sad …
Ovo je bio uvod …
Poglavari svih pravoslavnih crkava služiće Svetu liturgiju 6. oktobra, sa početkom u 9h, na platou ispred Crkve Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Nišu, u sklopu centralne proslave 17 vjekova od donošenja Milanskog edikta.
Kažu da se poglavari pravoslavnih crkava nisu se sastali i služili zajedno liturgiju poslednjih 100 godina.
Prisutnu su : carigradski arhiepiskop , pravolsavni predstavnici Finske , Čekoslovačke ,Bugarske , Antiohijske Crkve,mitropolit Filaret – kao i predstavnici Ruske i Gruzijske Crkve ….
Kao da je 27 .oktobar 1986 a ne – opet oktobar , ali 2013…ili kao da nije bilo 11 – 13. септембра 2011. godine u Minhenu ???
Podsjetimo se :
Skup na temu “ Živjeti zajedno – naša je sudbina. Religije i kulture u dijalogu .”
Predsjednik savezne republike Njemačke Kristijan Vulf , zajedno sa katoličkim i pravoslavnim sveštenstvom – odali su počast žrtvama terorističkog napada u Njujorku ( kule blizankinje ) i Vašingtonu .
Vulf je pre nego što je postao predsjednik 2010. bio zamjenik predsjednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel kojaje na ovom skupu imala emotivan nastup .
Mitropolit Filaret je istupao na zasijedanju okruglog stola “ Hrišćansko jedinstvo , ljubav prema siromašnima “ …
ŠTO BI NA OVO REKAO SVETI FRANJO ASIŠKI A KAKO BI REAGAOVAO INOĆENTIJE III ???
Ups- umalo da zaboravim :
Bivši njemački predsednik Kristijan Vulf, je podnio ostavku usred političkog skandala, optužen je za korupciju, saopštilo je tužilaštvo u Hanoveru. Bivši nemački predsednik Kristijan Vulf, koji je 17. februara podneo ostavku pod pritiskom teških optužbi da se okoristio od politike, mir je pronašao ( sklonio se ) u katoličkom manastiru, piše njemačka štampa.
Da se vratimo proslavama …
U Rimu je od 29. Septembra do 1 . oktobra 2013 održan skup pod devizpom : “ Hrabrost i nada . Religije I kulture u dijalogu. “ Episkop bački Irinej Bulović je održao govor ljubavi i pomirenju . A sjetimo se koji mjesec ranije : sastaju se patrijarh srpski i Putin … u delegaciji su Amfilohije Radović i Irinej Bulović .
Značenje imena Irinej – dolazi od grčkog Eirenaios – miran.
E sad jubilej …
Jubilej, 17 vekova Milanskog edikta, proslavili su i predstavnici Rimokatoličke crkve, 21. septembra na stadionu Čair u Nišu. RTS je diretno prenosio a donešena je relikvija Hristovog krsta .
Za sve poglavare ( danas ) 5. oktobra u Beogradu biće održan prijem, na kojem će ih sačekati predjsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.
Mir je počeo . Opet . I opet istorija …
Istorijski događaj je 7. oktobra kada će se usabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sabrati pravoslavni patrijarsi na čelu sa vaseljenskim Vartolomejom, jerusalimskim Teofilom, aleksandrijskim Teodorom, moskovskim Kirilom, srpskim Irinejom i drugim visokim predstavnicima …
Predsjednik Đukanović je pomogao izgradnju hrama od temelja do zvona . Kao da je gradio svoju slobodu .
Gdje će se on kasnije skloniti ( ili pronaći MIR ili Irineja ) – vidjećemo .

P.s
U Rusiji je za vrijeme Jeljcina ponovo sagradjen hram Hrista – spasitelja . Patrijarh Aleksij II je obnovio , zajedno sa vlastima , mnoge hramove . Prema dokumentima koji je Iz Rusije krišom iznio Vasilije Mitrokin i koja su objavljena 1999 – patrijarh Aleksij II je bio agent KGB-a . Njegovo tajno ime je Drozdov .Regrutovan je 28.februara 1958 godine .On je u svom obraćanju ( “ Talmudski pogled na svijet “ , izdanje 19. Kijev, 1996. G . ) rekao :
“ Zajedničkim naporima sagradimo novo demokratsko društvo – slobodno , pravedno , sigurno i mirno , u atmosferi prijateljstva , stvaralačke saradnje i bratstva za svu djecu Avraama . “
“SMIRENJE” protiv smirenja.

Comments

 1. Hvala Miško! A mi ćemo nastaviti da svoj mir tražimo u brdima i sjećanju na vjetar sjeverni, dok jednog dana opet ne počne da duva…

 2. Samo jedan demanti. Ako nije i ranije vec je ove godine bilo sabranje brojnih patrijaraha za 1025 krstenja Rusije
  http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/vaseljenska-liturgija-u-kijevu-za-jedinstvo-pravoslavne-crkve

 3. Čemu demanti :
  Napisano je ” Kažu”- a dalje :
  “Kao da je 27 .oktobar 1986 a ne – opet oktobar , ali 2013…ili kao da nije bilo 11 – 13. септембра 2011. godine u Minhenu ???2
  I td i tako bliže …

 4. Sv. Franje nije ocistio Bosnu od Patarena. Patarena u Bosni nije bilo. U Bosni su bili pripadnici Crkva bosanske -Dobri Bosnjani, Dobri krstjani.
  Patareni su bili katolicka sekta koja se vracala idealima apostolskog hriscanstva – siromashtvu i moralnom cistunstvu. to Vatikanu i Papi nije odgovaralo itd.
  nadam se da je bijo samo lapsus…bez istinske mamjere da zaobidje fakte o stednjovjekovnoj Bosni.
  Namaste!

 5. Gdje pročita da je sv. Franje očistio Bosnu od …Inoćentije DA i re Sv. Franjo DA …
  “Zvanična vera na prostoru Bosne u srednjem veku de facto je bila tzv. crkva bosanska, koju su i katolička (patareni) i pravoslavna (bogumili) crkva smatrale jeretičkom, iako je po strukturi ona bila pravoslavna jeres koja je nastala u Bugarskoj posle čega se proširila na Rašku(u kojoj ju je Stefan Nemanja svojevrsnim građanskim ratom iskorenio) i odatle na Bosnu.”

 6. Vojislav Nikčević says:

  Inoćentije se uz pomoć reda Sv. Franje obračunao sa Patarenima u Bosni …
  Ovo je fakat .

 7. Vojislav Nikčević says:

  “Na istoku su za njene pripadnike korišćeni termini babuni(u Srbiji tog doba) ili bogumili, dok ih zapadni izvori nazivaju, patarenima, manihejcima, a kad kad i bošnjanima, dok je u samoj Bosni korišćen je termin krstjani odnosno hrišćani”
  Fakat !

 8. Ma, dobro to…Moj point je u tome da je u Bosni bila Bosanska crkva a Patareni i Bogomili su mogli bili turisti. Postojala je srodnost medju tim “shizmaticima” ali ne znachi da je jedno isto. I nije bilo isto.
  *Albigenezi a ne “albizani”.
  * Ime Patareni se odnosi na CISTUNCE. Pokret se pojavio u Italiji.
  * Naziv Bogu-mili je pogreshan. Bogomili nose ime po bugarskom popu Bogomilu (Teofilu). Bogomilstvo je bila narodna religija a pravoslavlje (ortodoksia) religija vlasti i feudalaca.
  Teza da je “bogomilski” pokret u Bosni nastao protjerivanjem Bogomila iz Rashke je josh jedna srpska patka, koju niko vishe ne kupuje.
  Itd. Gredom-hodom-naokolo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: