Saopštenje o promociji NATO-a u školama – ODR-GN

Saopštenje grupe građana “Otpor diktatorskom režimu u Crnoj Gori – građanska neposlušnost”.

246792_481305331904309_1024136577_nCrnogorsko – Američko Udruženje Studenata, MAYAA, počelo je promociju “evro-atlantske budućnosti Crne Gore” ne pridržavajući se Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Riječ je o klasičnom primjeru nedozvoljenog političkog organizovanja i djelovanja u obrazovnim institucijama.
Pomenuto udruženje pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Crnoj Gori, naime, organizuje Otvoreni Konkurs za učešće na debatnom takmičenju za srednjoškolce „NATO – Šta kažeš na to?“. Kao cilj projekta navedena je “edukacija, podsticanje formiranja na argumentima zasnovanog mišljenja, kao i podsticanje otvorene diskusije među mladima o evro-atlantskoj budućnosti Crne Gore”.
U okviru ovog Konkursa planira se održavanje jednodnevnog seminara na kom će biti objašnjen format u kojem će se debatovati (WS) i prezentacija i predavanje o temama o kojima će srednjoškolci debatovati. (4. oktobar). Potom, od 18. do 20. oktobra, održaće se Nacionalni Debatni Turnir.
Ni na jednom mjestu, međutim, nije specificirano gdje se namjeravaju održati sve ove aktivnosti. Jedino što je organizator objavio o lokaciji jeste: Podgorica.

Organizator je već preduzeo praktične korake u implementaciji ovog plana, tako što je formirao timove zadužene za promociju ovog programa. O tome saznajemo sa zvaničnog fb profila pomenute Organizacije, gdje se navodi: „Our alumni Nina Loncarevic, Stefan Loncarevic and Ksenija Vukmirovic promoted the program yesterday in High Schools in Podgorica. thank you all so much for all your efforts! only couple of days left till the first testing date in Podgorica!“ Osim toga, o ovim aktivnostima saznajemo i iz neposrednih svjedočenja profesora.

Smatramo očiglednim da su ovakve aktivnosti u suprotnosti sa članom 6. Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, u kom se navodi: „Ustanova je autonomna u obavljanju svoje djelatnosti, u skladu sa zakonom. U ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje.“ Promovisanje „evro-atlantske budućnosti Crne Gore“, tj. NATO, je nesumnjivo političko pitanje kojem nije mjesto u školi. Sve do sada preduzete aktivnosti su u suprotnosti sa Zakonom. Kao što vidimo iz saopštenje Organizatora, oni su ušli u škole, ometali izvođenje nastave, kako bi uputili javni poziv za učešće na debati očigledno političkog karaktera. Autonomija škole kao obrazovne ustanove, koju pomenuti član Zakona štiti, na taj način je očigledno narušena. Uzimajući u obzir da je, između ostalog, cilj zakonodavca da ovim članom spriječi političku indoktrinaciju, smatramo da je ovo indirektan pokušaj da se promovišu „vrijednosti evro-atlantizma“ , kojima se nastoji djeci usaditi ideja o ispravnosti NATO puta i politike koju taj Savez sprovodi, kako bi se uticalo na formiranje njihovog mišljenja o ovom pitanju. Za ovakve debatne klubove, radionice, tribine i slično postoji određena procedura i svakako drugo mjesto. Apsolutno je nedopustivo da se škole koriste kao govornice za promovisanje političkih ideja, ideologija i doktrina, bez obzira da li takve aktivnosti organizuju političke partije, NVO, međunarodne organizacije ili, kao u ovom slučaju, ambasade!
Ukoliko bi Organizator i pokrovitelj za pomenuti seminar na kom namjeravaju održati „predavanje o temama o kojima će srednjoškolci debatovati“, pa i sami debatni turnir, koristili prostorije neke srednje škole, ili bilo koje druge obrazovne institucije, time bi i direktno prekršili pomenuti član 6. Opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju. Međutim, ukoliko do toga i ne dođe, ponavljamo da već preduzete aktivnosti predstavljaju kršenje tog Zakona.
Zbog pomenutog značaja, ideje i principa koje štiti navedni član Zakona, to se on nikako ne smije tumačiti strogo formalno. Zakoni su tu da štite određene principe, i treba ih tumačiti u svjetlu tih principa. Tako je i sa ovim Zakonom, pogotovo imajući u vidu osjetljivost teme, jer bi se u suprotnom stvorio presedan koji bi na „mala vrata“ uveo politički aktivizam u škole.

Pozivamo nadležne državne i ostale relevantne institucije da reaguju i zaštite pravo djeteta na slobodno obrazovanje, te autonomiju škole kao ustanove koja takvo obrazovanje treba da obezbijedi.

Grupa građana „Otpor diktatorskom režimu u Crnoj Gori – građanska neposlušnost“

Boško Vukićević
Željko Tomović

 

Comments

 1. Kako ekskluzivno saznajem, od dopisnika Bretšnajder Johana, koji je pozvan da izvještava sa protesta o kome neću mnogo duljiti jer ne želim da kradem ekskluzivu, naime desiće se protest gorespomenute grupe podpomognut sa miroljubivom ekipom sa IN4S-a i njihovom grupom “Ne u rat, ne u NATO” i ne tako miroljubivom grupom sklonu marševima različitih imena, moraju da ih mijenjaju da bi bili neuhvatljivi i neshvatljivi uz svesvrdnu pomoć najnezavisnijih intelektualaca na svijet i u Beograd i na fejsbuku. Protest je zakazan simbolično u Moskovskoj ulici, Rusija je majka, za 7 oktobar kada će pomenute grupe, udruženja i intelektualci dokazati svu svoju objektivnost i principijelnost i uveličati neku drugu manifestaciju svojim opšte poznatim kulturno – umjetničko – političkim programom.

  • Војин Николајевич says:

   :)

   http://www.in4s.net/posrtanje-fasionizma-lavovi-podvijenog-repa/

   “Да закључим, фашионисти су својим моралним падом и својим смехотресним промашајима направили општи хаос, али и услугу свима. Овакве сердаре, који ништа не знају, су у пар потеза, стрпљиво чекајући у реду, врло лако испрескакали и превеслали сви бјелосвјетски спекуланти и аферисти. Зато није никакво чудо што је економија Црне Горе потпуно уништена, и што је перспективност нормалног живота у Црној Гори постала илузија..
   Ипак, нема сумње да је будућност Црне Горе у стварању неког новог друштвеног договора- како на нивоу грађана, тако и на нивоу равноправних народа, ма колико они били велики или мали у процентуалном смислу. Устав је толико шупаљ на штету сердара да је практично све могуће, и све што се даље буде догађало биће само на њихову штету.
   Ипак, да би се прича о коректној будућности нормално отворила мора се прије тога десити праштање. Несумњиво је да су се скоро све јавне личности у турбулентим временима наше ближе прошлости, благо речено, понашале чудно и неадекватно. Ношени бурним и неконтролисаним страстима- сви су били учесници једног, крајње злочесто режираног, хорор- филма.
   Праштање је исправан пут, јер су многи људи изградили нове ставове, који имају виши ниво коректности и принципјелности, и тај позитивни тренд треба са уважавањем констатовати. Сердаре фашионисте, који су у међувремену постали јадни и обрукани, треба такође разумјети. Они су данас таквом карикатурном стању да изазивају оправдане салве смијеха и подсмијеха широких слојева грађанства. Због тог грохотног смијеха који их прати- они су такође заслужили да им се све опрости.”

 2. okreni konacno plocu says:

  ko kome i sto treba da oprosti ?…do kada siriti iluziju da je dovoljno skinuti ove serdare sa vlasti i dovesti vec spremne strucnake sa svojim ekonomskim paketima? … da ce tada poteci med i mlijeko?! …ima li makar jedan od tih strucnjaka ime i prezime? …

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: