PDV povećan na 19%

images (7)Vlada Crne Gore je donijela odluku o povećanju više stope PDV-a sa postojećih 17 na 19 odsto i zadržavanju niže i nulte stope ovog poreza na istim nivoima.

“Osnovni motiv za donošenje ovakve odluke je nastojanje Vlade Crne Gore da zaustavi dalje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti, u prvom redu pokazatelja javnog duga, koji je posljedica višegodišnjeg budžetskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i javnih rashoda”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Povećanje PDV-a na 19 odsto iz Vlade je najavljeno sredinom aprila i ta mjera bi mogla državi da donese prihod između 37 i 40 miliona eura.

Vladi je cilj da povećanje PDV-a stupi na snagu prije početka špica ljetnje sezone kada je zahvaljujući turistima promet povećan.

Nepopularnu mjeru podržavaju MMF i Svjetska banka, dok joj se protive opozicija i privredinici koji smatraju da građani i privreda ne mogu izdržati nove namete. Došlo bi do rasta cijena.

Ministar finansija Radoje Žugić ranije je kazao da bi zbog povećanja PDV-a cijene mogle jednokratno porasti i da ne bi bilo dugoročne inflacije.

Vijesti.me

*** ***

02.januar 2013.

Lazović: Povećanja stope PDV-a bi bio uzaludan posao, a izazvao bi opšti rast cijena”

… ozbiljno ću razmisliti da li da budem u izvršnoj vlasti koja se odluči na takav potez…”

“Jedna od najvažnijih aktivnosti u tom segmentu će svakako biti intenziviranje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije. To naročito u oblastima koje su prepoznate kao najrizičnije – promet akciznih proizvoda, evidencija prometa u maloprodaji, tržište rada i neregistrovana pravna i fizička lica. No, ako pogledate okvirno sturkturu budžeta i vidite da nam za penzije, kao i za plate u javnom sektoru ukupno treba oko 800 miliona eura, onda bi povećanje PDV-a bio uzaludni posao, jer bi porasle cijene, a sa time i potreba povećanja plata”, kazao je Lazović.

To bi u krajnjem dovelo, dodaje on, do iste kupovne moći samo bi brojke u budžetu na prihodnoj i rashodnoj strani bile na većem nivou i imali bismo podgrijanu inflaciju zbog opšteg rasta cijena.

“Generalno nijesam za tu mjeru i ozbiljno ću razmisliti da li da budem u izvršnoj vlasti koja se odluči na takav potez, jer bi u konačnom glavni teret pao na sve potrošače – građane Crne Gore”, naveo je Lazović.

On je naveo da je Vlada uspjela da u periodu najveće krize zadrži poreske stope PDV-a, poreza na dobit i dohodak “i u tom dijelu očuva standard najšireg dijela stanovništva”.

Vijesti.me

Comments

 1. Ma treba ovo stavit na 25% minimum, da može Suljo da ide u Njemačku 4 a ne samo 2 puta mjesečno. Da Jonica i Miško Vuković mogu da ostanu u Strazburu po mjesec, a ne samo 5-6 dana. Da viši službenici Vlade voze Lamborghinije, a ne nekakve prsle Audije i Mercedese. Da nam crni Oleg ne bankrotira slučajno. Da se zaposli još sinova, ćerki, kumova, prijatelja, pašenoga po razoraznim agencijama i službama u državnom sektoru. To je Crna Gora kojoj stremimo!

  • prvo na 25% do ljeta, da se svi protivnici drzave i napretka cuju na sva usta, pa onda tokom sezone smanjit (uspjesna politika vlade i smanjenje poreza) na 13% sredinom jula, pa opet na 21% pocetkom oktobra. kad ne umiju, nek se zadovolje sa samo 19%. za sada.

   • na 23% smanjiti sredinom jula, ne na 13%, da nebi narode na 13%?
    moja greska u cukanju. cuk, anju i nocu i danju.

 2. Mada sad kad Vujica razmisli, crno se piše primusu, bojim se!

  • Neće dati Vujica, viđet ćete. Davno je Vujica rekao da povećanje PDV-a ne dolazi u obzir.
   Planirana dobit u budžet je 40 miliona. Date garancije bez pokrića za 2011 i 2012 su 215 miliona. Acu za zgradu MUP-a na ime neostvarene dobiti,- sudska presuda -10 miliona. Ukupno 225 milona samo po ova dva osnova. Znači, PDV da ide na 30% samo ovo da isplatimo i budemo lideri u regionu, kao što smo u svemu lideri u regionu. Lideri u regionu smo i po broju ugrađenih “pametnih brojila” pročitao sam nedavno na jednom patriotskom portalu.

   Prije parlamenebtarnih izbora sam na blogu napisao:
   No, poslije ovih „izbora“ više sve neće biti isto – siguran sam u to. Vlast koja sebe naziva „Evropska Crna Gora“ će biti na ivici apsolutne većine: par mandata više ili manje. Ako im bude falilo tih jedan ili dva poslanika za apsolutnu većinu u pomoć će im priskočiti tzv. Bošnjačka stranka koja je bošnjačka tačno toliko koliko je vlast nekada bila srpska a sada crnogorska. Stim, što će Bošnjaci-građani, moguće veoma skupo platiti tu cijenu onda kada balon pukne – a mislim da je on pri pucanju, jer će gnijevna većina okriviti manjinu za bezizlaz u kome se našla.

   Dakle, poslije 14-og oktobra, kada branitelji SFRJ, SRJ, SiCG, i sada Crne Gore, nastave da nekontrolisano vladaju, slijedi kolaps. Kolaps bi uslijedio i da nastane potop tj. da opozicija ili „opozicija“ dođe na vlast. Najduže 6 mjeseci poslije „izbora“ ugasit će se KAP a njegove dugove ćemo mi vraćati (odakle?). Penzije i plate iz budžeta će vjerovatno biti umanjene i počet će da kasne, uvest će se neke nove takse, prirezi, porezi, zarez…

   E kad sam ja polupismeni i neznaveni mogao ovo predvijediti, što onda reći za ove vladine i opozicione eksperte.

   • Zipp kaže:
    “Lideri u regionu smo i po broju ugrađenih “pametnih brojila”

    To je to! Pamet je pamet, makar i uvozna – brojilima treba dati pravo glasa, i onda na prijevremene pametne izbore.
    A glasove da broje pametni vodomjeri :)

 3. Imamo oko 20 mjeseci da se podigne sidro. Stigli komentari: prodajte rešto EPCG, ugasite KAP onda na kazan jer će kreditori da dignu sidro.

  Juce je Milo ribao Ranka u kafanu, ovaj je sazvao SDP da im kaze sto je primus rekao pa je primus danas pred kamerama nastupio na radiju i dmenostrirao da je jos u kormilu sto je potvrdila danasnja skupstinska vecina za zakon o djecjoj zastiti od 42 komada. Midza se nije pojavljivao u javnosti dok nije cementirao koaliciju. Ovih 19% usvajaju kao 1-2.

 4. efekat je da ce se jos manje kucati. Je li ono ZIVAC rece kako VJERUJE milu da nece biti povecanja! Neka ga nosi u TORBU!

 5. Callao y Arenales kaže:
  28. Maj 2013. – 13:19 u 1:19 pm
  Zipp kaže:
  “Lideri u regionu smo i po broju ugrađenih “pametnih brojila”

  To je to! Pamet je pamet, makar i uvozna – brojilima treba dati pravo glasa, i onda na prijevremene pametne izbore.
  A glasove da broje pametni vodomjeri :
  :))

  • Bibana,
   pametna brojila mogu da izgase iz centrale, ne treba da se šalje ekipa kojoj prijeti opasnost od sukoba sa nezadovoljnim korisnikom neplatišom. To je mahnizam kojim će se dobiti sledeći izbori :) Milo je pravi vlasnik EPCG.

   • SLAZEM se sa KONSTATACIJOM !

   • KOD nas je SVE INACE STO JE DRZAVO, -PRIVATNO!

   • ZATO SE SOCIJALISTI i bune kada TREBA nesto 100% ,
    PRIVATIZOVATI ,

    ONDA NE NJIMA TO NE ODGOVARA ,
    NIMA -SOCIJALISTIMA SVIH BOJA (srpskih,crnogorskih,manjinskih),

    ONDA ODGOVARA UGOVOR ka saa KOMBINATOM ALUMINIJUMA!

    UZASSSSSSSSSSSS , NARODE , DOVEDENI SMO od SOCIJALISTA da LEBA NECEMO moc kupiti svojoj DJECI!

    Ili da nam daju LEBA al da GLASAMO !

   • Tacno NEONE, kao nekada sa AUTIMA iz “BERKOVICA” ili “KUCAMA” itd…..

 6. Miješaš pljačkaški kapitalizam sa socijalizmom, opet. Ako u Crnoj Gori postoji socijalizam, molim te nauči me đe su sljedeće stvari: socijalna zaštita, zaštita prava đece i trudnica, progresivno oporezivanje, besplatno osnovno obrazovanje, besplatna zdravstvena zaštita, mjere redistribucije bogatstva u korist najugroženijih, ekonomsko planiranje, radnička prava, borba protiv nacionalizma i fašizma?

  Ili nastavi da lupaš gluposti, može i tako.

  • SVE TO sto kazes i TE kako postoji , NARAVNO ZA SOCIJALISTE !

   NEZNALICO,

   I DZABA LJETOVANJA , ZATO SU TU OSTALI “DRZAVNI” hoteli ili HOTELI IZDATI PO UGOVORU KAO KAP ,

   CAK POSTOJI za SOCIJALISTE i DZABA STRUJA i jos MNOGO na DZ STVARI!

   NEMA BOLJEG SOCIJALIZMA U SVIJETU od OVOGA Sto je U CRNU GORU ,!

   ZATO SE MI KAPITALISTI BUNIMO UVODJECU TAXI <na TELEFONE BROJILA na UVECANJE PDV, POREZE NA STANOVANJE na ZIVOT.

   NAMA TRABA jedan AUGOSTINO PINOCHE , ne da UBIJA ali da SKLONI ,

   PLJACKASKI SOCIJALIZAM !

   KOJI JE DOKUSURIJO CRNU GORU POKRA STRANE KREDITE KANALISA ih SOCIJALISTICKOM RUCERDOM preko LEGALNIH ZAKONA PREKO PRIVATNOG BOGAMI I DRZAVNOG DZEPA u SVOJE LICNE SOCIJALISTICKE NOVCANIKE!

   • KRMINALNI KAPITALIZAM UVELIKO LICI KOMUNIZMU!

   • DANAS postoje PRIVILEGVANI koji MOGU ODLOZITI CARINSKA DUGOVANJA ,
    KOJI MOGU OVJERITI ZDRASTVENE KNJIZICE, (koji rade u ADMINISTRACIJI) iako GODINAMA nijesu ZUTE BANKE dali ZDRASTVU ,

    NASUPROT NJIMA POSTOJE “KAPITALISTI ” koji su u NEMOGUCNOSTI da ispostuju njihove zakone i da im je ZIVOT U PITANJU SOCIJALNO im nece OVJERITI KNJIZICU ,
    to su UGLAVNOM MALA I SREDNJA PRIVATNA porodicna preduzeca!
    I nad njima PENDREK-VUKSANOVIC KAZNAMA sprovodi TORTURU i DALJE pod OKVIROM ZAKONA i LEGALITETA!

    UZASSSSSSSSSSSSSSSSSSS

    TO JE SOCIJALIZAM MOMAK ,

    KOME TI PRICAS , a sto da neces NEKO TVOJ BOLJI DA PONUDIS!

    SMRT SOCIJALIZMU!:

   • Žile, Pinočeu su našli milione na švajcarskim računima. Ne treba ti takav, takvog već imaš, i još bogatijeg.
    Razlika zašto se u Čileu sistem primio a kod tebe nije je što su finansijski savjetnici vlade bili iskusni i kompetentni ljudi a ne Lukšićeva ringe-ringe-raja. I što CODELCO nikad nije privatizovan.

   • Callao ,
    MOZDA su mu i nasli MILIONE ,

    ALI DAJES LI MOGUCNOST sebi da je PINOCHE LEGALNIM ZAKONIMA zaradio te PARE zakonima koji su imali svi jednako svi njegovi GRADJANI .

    I legalno ih PREBACIO na LEGALNI racun u SVAJCARSKOJ!

    Tako ta USPOREDBA zarade nasih “AUGUSTINA” koji nijesu imali ni TRAFIKU a zaradili MILIJARDE ne stoji!

   • UGOVORI koje PINOCHE PRAVIO sa KAPITALISTIMA nijesu NJEGOVU ZEMLJU UNAZADILI ,

    NJEGOVI kombinati ALUMINIJUMA nijesu PROPADALI pa ih posle SPASAVALI i CHILEANSKI NAROD!

    TAKO USPOREDBA nema SMISLA!
    AKO ALUDIRAS na PINOCHE -DJUKANOVIC ,

    NE TO SU DVA IDEOLOSKI RAZLICITA SVIJETA i po KARAKTERU POSTENJU I PO SVEMU ,

    PINOCHE JE OSTAVIO CHILE STABILAN kad je OTISAO ,

    OVAJ NAS OSTAVLJA u HAOSU na ivici GRADJANSKOG RATA -VIDECES kad ODE!

    MUKA RABOTA moj CALAO !

   • niko normalan ne daje mogućnost da ih je zaradio legalno, jer:
    a) on je sve vrijeme tvrdio da je general a ne biznismen
    b) žena, djeca i bliski saradnicim su uhapšeni zbog izbjegavanja poreza i falsifikovanja pasoša (koristili su lažne identitete da bi podizali novac sa računa koje je on otvorio).

    Brkati desničari kradu kao i socijalisti, nema greške. Naravno, podrška zagovornicima njegove politike je stravično opala kad su shvatili da ih sve vrijeme laže i krade. To je još jedna razlika između Čilea i Crne Gore ;)

   • Posle ODLASKA PINOCHEA ,NA NEKO VRIJEME SOCIJALISTI su IMALI VECINU U PARLAMENT ,tako da su MOGLI HAPSITI I IZMISLJATI I DODAVATI-SVETITI SE itd…..

    POSTOJE vidni TRAGOVI VLADAVINE PINOCHEA koje NIKO NE NEGIRA ,posle je to PRIMENILA KINA i DRUGE ZEMLJE , PENZIONI SISTEM FORMULU skoro sve zemlje diljem AMERICKOG KONTINENTA osim SOCIJALISTICKE AMERIKE!

    Evo ispostovacu SOCIJALISTU ZIPPA ,

    mozda on PREDLOZI kojoj PARTIJI DANAS U CRNOJ GORI sa IDEOLOSKOM ORJENTACIJOM da PRIDJEMO pa necu “ZATRPAVATI”

    ODOH samo da DAM ODGOVOR<
    a PARAFRAZIRACU jednog KOMENTATORA sa TRZISNOG RESENJA sa kojim se GENERALNO SLAZEM !

    ……….SRBIJI (Crnoj Gori " treba da don Augusto Pinoče ustane iz groba i preuzme dizgine na jedno 30-40 godina, a to treba i celoj EU, ali ni CRNA GORA ni EU to neće dobiti,

    jer nema ni zdravog segmenta elite na koji bi se takav hipotetički zombi mogao osloniti,

    ni zdrave institucije kakva je bila makar čileanska vojska,
    pa bilo kakve dalje revolucije i prevrati u Evropi mogu da donesu samo još više komunizma ili, da se malo varira već otrcana tema, eventualno povratak fašizma. Ja bih, nažalost, najpre verovao u neki postepeni napredak u okviru sadašnjih institucija i osvešćivanje neke kritične mase ljudi naročito u pogledu osnovnih ekonomskih istina koje u nekim zemljama znaju i deca, jer iz populističkih pokreta koji treba da računaju sa ovakvom populacijom ništa dobro nema šanse da se ispili…

    POZZZZZZZZ CALLAO !

    SMETAMO SOCIJALISTI ZIPUU!

   • Pusti ti srpske prepisivače i njima bliske “zdrave institucije”, ne dao ti đavo da te čileanska ili neka druga vojska drži na nišanu.

    A drug Pinoče im je ustav naštelovao tako da ti za sistemske promjene treba 75 procentna većina, tako da drugovi socijalisti mogu samo da mašu zastavicama :)

 7. Imas SISTEM dje su NA VLASTI koalicije .

  cije ime nose njihove partije SOCIJALISTICKA ,

  takodje imas OPOZICIJU sa istim IMENOM pomocu- koje su TAKVI FASISTICKO-KOMUNISTICKI ZAKONI doneseni ,

  KOJI SU U MNOGIM SFERAMA nasega drustva NASE GRADJANE ,PDIJELILI NA GRADJANE SOCIJALISTE i na KAPITALISTE IPREMA NJIMA SE TAKO DRZAVNI SOCIJALISTICKI APARAT I ODNOSI,

  A to se REFLEKTUJE kako sam gore OPISAO- u smislu PRUZANJA USLUGA koje DRZAVA ZAKONOM treba prema svima da je JEDNAKA!

  A ONA NIJE!

  UZASSSSSSSSSSSSSSSSSSS

  • Žile,
   zatrpavaš komentarima, zato si predpostavljam banovan, a ja ti tu ne mogu pomoći. Možeš li malo da se uzdržiš i da ne ponavljaš stalno istu priču?

   • Ne diraj mi Žileta, on je jedan od rijetkih komentatora koji prati dešavanja mimo svoje čaršije, mada mu interpretacija nije vazda na nivou. Ali kod mene ima plus za trud :)

   • Bogomi ja se SUPROSTAVLJAM,

    SOCIJALIZMU,

    ma KOJE GODJ on BOJE BIO ,

    a SRPSKE a BOSNJACKE a DUKLJANSKE u to BUDI SIGURAN ,

    a LATINOAMERICKE a DANSKE.

    ZIPEE izvise ovih KOMENTARA upravo stoji TEMA koja se tice IDEOLOGIJE koju smo upravo naceli a eto i zavrsili ja i POSTENI “SOCIJALISTA” CALLAO!

    PA VI CITAOCI slobodni ste birati da li zelite ALJENDEOV SOCIJALIZAM ili VOJNICKI KAPITALIZAM AUGUSTINA PINOCHEA ,

    ja kada bih birao i mogao birati izabrao bih PINOCHEA!

    PRAVEDNIJE mnogo i NAPREDNIJI !

   • Mnogo pravednije i naprednije, naročito za one koje nisu stavili uza zid. Čudi me od tebe libertarijanca da tako iskreno podržavaš čizmu, kundak i Goli otok ;)

   • NIJESAM ja rekao UZA ZID ,samo da ih SKLONIMO – posto oni PERMANENTNO ULAZE U NASE NOVCAKIKE,

    da ne smetaju ,

    A ZA TO JE POTREBNA VOJSKA sa KOJOM i pomocu koje SU IONI DOSLI NA VLAST POODAVNO, i OTELI ZEMLJU VRIJEDNIM LJUDIMA. OVO je samo VARIJACIJA njihovog KARAKTERA u SOFISTICIONIRANOJ GLUMI SOCIJALIZMA USTVARI PLJACKE!
    NEGO STO JE BIO TITO i njegova ELITA!

    A ZA VRIJEDNOSTI koje ja dolje NAVODIM je BLIZE PRAVEDNIJEM DRUSTVU OD VASEG SOCIJALIZMA , I JA SE NE bih LIBIJO VOJSKU DA UPOTREBIM za KRATKO da stvari LEGNU NA SVJE MJESTO !

    VECA JE JEDNAKOST sto se da VIDJETI ko oce posteno moje stavke da ANALIZIRA ,
    SAMO sto to DRUSTVO ima JEDNAKOST u RADU I IZ RADA a ne kao vase PARAZITSKE SOCIJALISTICKE KOMUNJARE!

 8. Pinoče je dakle uzor, haha, u tom grmu leži fašista!

  Poštovani tacnodržač, isuviše si zadrt u svojoj zamjeni teza, a tvoje su misli isuviše konradiktorne i haotične, da bih se trudio da dam duži odgovor. Sve što ću ti reći je da je ovo što je trenutno na snazi u Crnoj Gori je sprega državne (sve)moći i neoliberalnog kapitalizma – nema potrebe da prizivaš Pinočea, Miloče je već tu i sprovodi tvoju ideologiju. Uživaj!

  • NASA TEZA je da CRNA GORA .,

   MORA DA,

   .PREPOLIVI ADMINISTRACIJU!
   -SMANJI PDV na 3%
   -UKINE POREZ na NEKRETNINE
   -UKLONI vecinu POREZA i DRASTICNO SMANJI gdje ostanu.
   -OVU POLOVINU SA ADMINISTRACI DA UPOSLI U JAVNIM USTANOVAMA koje bi bile SADA PRIVATNE .
   -NAPRAVITI ZAKONE da FUNKCIONISE PRIVATNI SEKTOR,da ne ide u BLOKADE
   -OVIJAMA te su ostali u ADNIMISTRACIJU povecati plate X 3 .puta minimum.
   -PENZIJE da nijes ni jedna manja od 300 eura a veca od 999.
   UPOREDU PRECI NA PRIVATNE PENZIJE ,
   FONDOVE dovesti iz AUSTRIJE koji su NAJSUGURNIJI,
   STVARATI JAKU KONKURENCIJU< pogotovo za OSNOVNE STVARI GRADJANSTVU kao :
   LIJECENJE, HRANA , STANOVANJE ,GRIJANJE-OLAKSATI privrednike MAKSIMALNO koji se bave tim USLUGAMA kako bi one bile JEFTINIJE.
   KREDITE KOJE DOBIJAMO trositi na POTPORU ovoga STO SAM NABROJAO.

   VOJSKU takodje KORISTITI AKO TREBA ,da PODUPIRE OVE CILJEVE koji bi se od KOMUNISTA trebalo BRANITI.

   PA IH VI ZOVITE FASISTICKIM ili kako kod HOCETE to su teze koje donose CRNOJ GORI EKONOMSKI OPORAVAK vec za 1. godinu DANA i to VIDLJIV.

   ps.
   OVO NIJE DOGMA ILI POPULIZAM ,OVO JE NAUKA

  • Miloče…nije loše..iako 100imena tom čevskom zecu dadosmo, ali to je jedno od boljih koje čuh za ovih evo će 25 godina dana.

 9. Žile,
  pogledaj film Koste Gavrasa “Nestao”. Em ćeš viđet dobar film, em više nećeš lupati gluposti o fašisti Pinočeu.

  • Ma daj COVJECE,

   POGLEDAJ nas OTAC NA SLUZBENOM PUTU pogledaj U IME NARODA , jos su to filmovi koji su snimljeni za vrijeme KOMUNIZMA ,

   pa jos uvijek NIKO NEMA MUDA da snimi film O GOLOM OTOKU zasto !

   Pa ZATO STO SU AKTERI GOLOG OTOKA JOS NA VLASTI ! JOS ISTI SISTEM vlada samo druga VARIJACIJA!

  • Ja Pinocea ne ZAGOVARAM u DIJELU LJUDSKIH SLOBODA,

   samo u ODLUCNOJ PODRSCI KAPITALIZMU , !

   VIDIM JEDVA CEKATE da me proglasite FASISTOM sto nije posteno od vas , CITAJTE STO PISEM !

   • Još kad bi kako moglo da se to razdvoji pa da imamo Pinočea s jednim brkom :o))
    Ako pričaš o odlučnosti, bolje furaj Tačericu – ona nije okretala vojsku na svoje radnike nego na one moje brkate đenerale a više je postigla :))

 10. Dolap

  Ja znam jedan dolap. Crn, glomazan, truo,
  Stoji kao spomen iz prastarih dana.
  Njegovu sam škripu kao dete čuo;
  Stara gruba sprava davno mi je znana.

  Jedan mali vranac okreće ga tromo,
  Malaksao davno od teškoga truda;
  Vuče bedno kljuse sipljivo i hromo,
  Bič ga bije, ular steže, žulji ruda.

  Vranče! Ti si bio pun snage i volje,
  I dolap si stari okretao živo;
  Tešila te nada da će biti bolje;
  Mlad i snažan, ti si zlatne snove sniv'o.

  Al’ je prošlo vreme preko tvoje glave,
  Iznemoglo telo, malaksale moći;
  Poznao si život i nevolje prave,
  I julijske žege, i studene noći.
  O, kako te žalim! – Gle, suze me guše,
  Olišena sudbo svih života redom! –
  Tebe, braću ljude, i sve žive duše,
  Jednake pred opštom, neminovnom bedom…
  Podne. Ti bi vode. Ko će ti je dati?
  Tu kraj tvojih nogu žuboreci teče.
  Ali bič fijukne… Napred! Nemoj stati,
  Dok ne padne najzad spasonosno veče.

  Podne. Ti si gladan. Ti bi trave hteo;
  Svuda oko tebe buja trava gusta,
  I mirise njene cuv donosi vreo.
  Ali bič fijukne: zbogom, nado pusta!

  Ti si kao i ja, mladosti rane,
  Osetio opštu sudbu što nas gazi,
  I gladan i žedan provodio dane
  Sve u uskom krugu, sve na istoj stazi.

  Ti si kao i ja, na julijskoj žezi,
  Dok žubori voda kraj tebe u viru,
  Sanjao o sreći, nagradi i nezi,
  Sanjao o dobrom, zasluženom miru.

  O! k'o zmija ljuta košuljicu svoju,
  Ostaviti bedu, nesreću, i zlobu,
  I udarce biča stečene u znoju,
  I svemoćnu podlost, i opštu gnusobu!…

  Pusti snovi!… Napred, vranče, nemoj stati,
  Ne miriši travu, ne osećaj vir:
  Nagradu za trude nebo će ti dati,
  Mračnu, dobru raku, i večiti mir!

  Milan Rakić

 11. MOMCI ,

  zar mislite da treba da rade SLOBODNI POJEDINCI ,,

  DA TREBUJU da

  za “DRZAVU:”

  za SOCIJALISTE i da za njih IZDVAJAJU 80 % svojih MATERIJALNIH <UMNIH i SVIH DRUGIH svojih SOPSTVENIH RESURSA ?

  Da bi ti SOCIJALISTI taj KAPITAL delili izmedju SEBE !

  Ne momci ZAO mi JE ,

  JA se ne SLAZEM SA VAMA i ne samo sto se ne SLAZEM ,

  VEC SE ZESTOKO PROTIVIM VASOJ IDEELOGIJI kako OPOZICIONARIMA tako i POZICIONARIMA !

  TRAZIMO SNAGE koje ce OBJEDINITI se u MOJEM RAZMISLJANJU i SUPROSTAVITI se SOCIJALISTIMA ,

  posto nemamo VOJSKU GOLIM RUKAMA!

  MI TO MORAMO svi ZAJEDNO i CRNOGORCI MIHALOVI i CRNOGORCI SULJOVI I CRNOGRCI AMFILOHIJEVI ,HRVATI <ALBANCI ,

  svi koji ZAGOVARAJU SLOBODNI KAPITALIZAM ne oPTERECEN HARACOM SOCIJALISTA ,

  MI JOS NEMAMO TAKVU STRANKU ,

  ja sam vam REKAO DA IMAM KVALIFIKACIJE ja bih se stavio za LIDERA ali nemam pa ovako nece niko za mnom poc !

  MORA VAM CILJ BITI JASAN IDEOLOGIJA NAUCNO KVALITETNA vi ISKRENI i IMACEMO KAO PARTIJA REZULTATE , LAKO CEMO DOKAZATI I UBIJEDITI LJUDE da dobro mislimo za sve ko hoce da radi . (lako je ubijediti sudiju,policajca ,vojnika kad mu obetamo da ce mu plata biti veca kad mi dodjemo na vlast , 3 PUTA minimum),

  nijesu to PRAZNA OBECANJA vec NAUCNE CINJENICE , kao i ubijediti PRIVATNIKA da ce moc NESMETANO RADITI i nece mu DRZAVA DIHATI za VRATOM NON STOP!
  Ako mu nije jasno eto gore u mom KOMENTARU JEDNACINA rijesena KAKO !

  MOGU I DOPUNSKA PITANJA odgovaram na nih do 22 .30 CASOVA
  ONAJ KO CE DA KRADE i lovi u MUTNOM i misli lako doci do raspodeljenih para kao ovi FONDOVI za MANJINE ,on je preko puta nas u SOCIJALISTICKE PARTIJE,

  ADA STO JE TO no CISTI KRAK SOCIJALIZMA ,,ti FONDOVI ZA PRERASPODELU para KOJIMA SU OTETE od SLOBODNIH PREDUZETNIKA!

  DOLJE SOCIJALIZAM!

  ZIVIJO SLOBODNI KAPITALIZAM !

  • okreni konacno plocu says:

   stalno ponavljas mi kapitalisti, mi kapitalisti….kako se zove tvoja firma?…sto je tvoj kapital?…

   • okreni konacno plocu says:

    koliko radnika zaposljavas?…kolike su im plate?…

   • “NEO-MONT”

    KONSALTING protiv KOMUNIZMA I SOCIJALIZMA,

    ZASAD nema ZAPOSLENIH kad DODJEMO NA VLAST BIT ce ,

    KAPITAL JE VASKOLIK u ZNANJU SMJESTEN u MOZGU!

    ZNANJE JE MOC ZNANJE JE NOVAC!

    POMOCI CEMO PRIVREDNICIMA i ADMINISTRACIJI da LAKSE SE PRESALTA sa BUDZETA na SOPSTVENI BIZNIS-sa zadovoljstvom!

   • okreni konacno plocu says:

    ti znaci, tek treba da postanes kapitalista…a od cega zivis ?…radis li samostalno ili kod nekog?…

   • IMAO SAM LEGALNOG OCA koji je LEGALNO UMRO .

    i koji mi je LEGALNO VELIKE PARE OSTAVIJO!

   • okreni konacno plocu says:

    znaci ne radis nista nego lagano krckas nasljedstvo…ili si orocio novac u banci i zivis od kamate…odatle tvoja dokonost pa si non stop online…neo oblomovstina na crnogorski nacin…sve na izvolte…

   • ………..ili si orocio novac u banci i zivis od kamate……

    Ako je to moja SLOBODNA VOLJa sta tu ne valja ,

    PA VALJDA neko obrce i zaradjuje sa tim mojim NOVCEM dok je u BANCI ,

    ZNACI OPET SAM KORISTAN na POSTENO ,

    za RAZLIKU OD TEBE SOICIJALISTE koji CEKA DA MU SE UDELI PRERASPODELA!

   • okreni konacno plocu says:

    bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se snasao da ti nestane glavnica i kamate…da li bi i tada agitovao kapitalizam, kapitalizam…ulozi makar u neku trafiku ili piljaru, cisto da se oprobas…promasio si sto se tice mene…nemam dodirnih tacaka sa drzavom osim poreza…

 12. …ulozi makar u neku trafiku ili piljaru, cisto da se oprobas…

  Po vasim PRAVILIMA igre ,!?

  Samo jedno mi ZAGARANTOVANO – BANKORT i OSTATI BEZ ULOZENOG KAPITALA !

  To GLEDAMO U ZIVO SVAKI dan , NE znam jeste li primijetili nema vise INFORMACIJA koliko je ovaj mjesec FIRMI U blokadi itd…

  VALJDA je to postala DRZAVNA TAJNA zboig MMFA, da se SOCIJALISTI NE PROSPU sta li ?

  SVI MOLE BOGA sa ADMINISTRACIJE da ne OSTANU bez POSLA ,
  a vidite 17% je malo da napuni DRZAVNU KASU i PRED DODATNIH POREZA i TAXI nema dovoljno za PRERASPODELU!

  Niko ne trci da otvori , “TRAFIKE I PILJARE”

  -sva nada za ZARADOM da ice im ostati a da im SOCIJALISTI NECE OTET je nestala ,

  A POSTOJALA JE pocetkom DEVEDESETIH dok je SOCIJALISTI nijesu UNISTILI PREGOLEMOM ADMONISTRACIJOM koja je NAMECALA nove i nove DAZBINE taxe
  ,vidjestoli MUGIJA trazio TAXU na PUT ako imas PILJARU PORED PUTA, a dje ces je imati no pored puta,

  O”BOZE!

  , SOCIJALISTICKO LUDILO!, itd..itd….

  • OKP , prestajem sa POLEMIKOM jer su ti SUPLJI ARGUMENTI.

   pozzzzzzzzzzzzzz

  • okreni konacno plocu says:

   sto ne promijenis drzavu?…recimo podjes kod milovana…tamo krenes sa biznisom, aktiviras svoj kapital…

   • Dje zbilja Milovan te ga nema ,

    ,pozdravi starog SOCIJALISTU!

   • okreni konacno plocu says:

    lak li je zivot kad zivis od kamate a glavnicu ne diras ili je cak uvecavas jer ne trosis puno, ne izlazis u grad i restorane, nigdje ne putujes jer te to ne interesuje i provodis vrijeme u virtuelnoj stvarnosti…mastas, kad je on mogao da postane premijer bez jednog dana zaposljenja sto si ti od njega gori…makar nisi praznih dzepova i prslih gaca…

 13. PDV placa krajnji korisnik za drzavu,
  nasi PREDUZETNICI KUKAJU DA ONI PLACAJU PDV,
  sto je BEZOCNA LAZ,
  ja imam firmu 23 godine u DKu, kupim komponente za elektroniku i platim PDV 25%, to je ULAZNI PDV,
  ali kad montiram komponente i isporucim ROBU IZLAZNI PDV, naplatim 25 % od musterije,
  i DRZIM DRZAVNE PARE ili RAZLIKU koja je duplo veca od ULAZNOG, po 6 mjeseci, ranije po 3 mjeseca, i umjesto da PREDUZETNICI poljube DRZAVU U SUPAK, za jeftini KREDIT ONI KUKUMACU.

  • Ti ne znas Milovane ,ti, - "MLATIS" ! says:

   ……i DRZIM DRZAVNE PARE ili RAZLIKU koja je duplo veca od ULAZNOG, po 6 mjeseci, ranije po 3 mjeseca, i umjesto da PREDUZETNICI poljube DRZAVU U SUPAK, za jeftini KREDIT ONI KUKUMACU…..

   Ne mlati Milovane drzis ti …..i DRZIM DRZAVNE PARE ili RAZLIKU koja je duplo veca od ULAZNOG, po 6 mjeseci, ranije po 3 mjeseca, …

   Ali ne i CRNOGORSKI PRIVREDNICI.

   Oni moraju AVANSNO placati ULAZNI PDV prilikom UVOZA inace im nece dati ROBU!

   A IZLAZNI su duzni ,

   platiti DRZAVI ne za TRI ili 6. kako tvoji DANCI traze od TEBE ,

   nego SVAKOMJESECNO , to jeste ako su ga 30 .APRILA NAPRAVILI .

   SOCIJALISTICKI ZAKON u Crnoj Gori OBAVEZUJE da ga moraju nasi PRIVREDNICI platiti “DRZAVI”- plackaskim nasim socijalistima do 15. MAJA!

   NE MLATI MILOVANE

   • Ti ne znas Milovane ,ti, - "MLATIS" ! says:

    Prenesi tamo,

    vasim BIZNISMENIMA ,
    vasoj PRIVREDNOJ KOMORI ,
    vasoj UNIJI POSLODAVACA ,

    vasem ,KRALJU!

    POD KAKVIM ROPSTVOM nasi PREDUZETNICI-PRIVREDNICI POSLIJU ,

    od SVOJIH SOCIJALISTA-ROBOVLASNIKA!

   • Ti ne znas Milovane ,ti, - "MLATIS" ! says:

    A kako ocekivati,
    da NASA PRIBREDA -EKONOMIJA pod ovim OKOLNOSTIMA se izvuce iz KRIZE ?

    Eto u DANSKU kazes pomjerili sa 3 na 6 .mjeseci,

    TO SU SAMO DELICI LEDENOG BRIJEGA ZAKONA ROBOVLASNICKE ELITE – od STRANE KOMUNISTICKIH SOCIJAL KAPITALISTA koji se SPROVODE na nasim PRIVREDNICIMA ,
    a ZACINJENI KORPORATIVNO-MONOPOLISTICKIM PRIVILAGIJAMA ,

    da SOCIJALISTICKIM MOLILICAMA-zahtevima(koje naravno placas ) da bi mogao moliti -, odgode kako kome ONI PROCIJENE DA I KOIiKO TREBA TE SOCIJALISTICKE OBAVEZE odgoditi ili cak SKINUTI ima i toga otpisati ,po nekom osnovu!

    Da li TAKVA “DRZAVA” moze OPSTATI ????
    ps.

    A vi odjen pricate o SOCIJALIZMU!
    Pricajte DECO MOJA o POPRAVCI KAPITALIZMA!

 14. Kako se mogu lijecit PREDRASUDE prema PRIVATNOM VLASNISTVU, koje HARAJU GLAVAMA U POSTKOMUNISTICKIM DRZAVAMA.
  PRVO SPOZNAJOM, DA DRZAVA IMA INSTRUMENTE, POREZE NA PLATE, IMOVINU, PDV I AKCIZE ILI DADZBINE NA ENERGENTE I LUXUZ.
  DRUGO, da nijedam MONOPOL nije ZDRAV za razvoj drustvene zajednice, ni na vodu, ni na struju, niti na komunikacije i transport.
  Danska je sve PRIVATIZOVALA, ali ima dionice i akcije u raznim KOMPANIJAMA.
  ZAKLJUCAK, SVE VRSTE VLASNISTVA, DRZAVNOG, OPSTINSKOG, PRIVATNOG, ORTACKOG, AKCIONARSKOG, DIONICARSKOG, MORAJU POSLOVAT PO ISTIM PRAVILIMA IGRE, NE SMIJE NIKO IMATI MONOPOL, NITI IMATI PRIVILEGIJE, ZA SVE VAZE ISTA PRAVILA IGRE NA SLOBODNOM TRZISTU, koje radi ISTINE narusavaju MULTINACIJONALNE KOMPANIJE, one cak ni u Dansku ne placaju porez na PROFIT, u potonjih pet decenija, to su SVJETSKE KRVOPIJE ZAJEDNO SA BANKARIMA I HEJDZ FONDOVIMA, KOJI BJEZE U PORESKE ZAVJETRINE.

  • Ti ne znas Milovane ,ti, - "MLATIS" ! says:

   Vidite li neznaveni socijalisti ,

   sta se desava AJDE RECIMO sa nasim “USPJESNIM” DRZAVNIM FIRMAMA ,

   cim SU DRZAVNE ONE NIJESU SVOJE – da cijene TRUD I RAD i da ostave pare da se i dalje RAZVIJAJU koo PLANTAZE -VODOVOD, nego DRZAVNI CENTRALNI KOMITET , u KRIZNIM vremenima im naredi da sredstva izdvoje za POMOC DRUGIH DRZAVNIH POSRNULIH PREDUZECA.

   jer SOCIJALISTICKA RUCERDA STIZE kada vice nema sto uzet od privatnih preduzetnika ,

   dolazi i DO NJIHOVIH novcanika pa uzimlje da bi PRERASPODELILA ,PROSVETI <BOLNICI ,POLICIJI ili JAVNIM PTEDUZECIMA , ZELENILU ili koja budu u KRIZI kao CISTOCA ,POBJEDA ,RTV itd..itd…

   TAKO ni ONI VISE NI NJIHOVI DIREKTORI nece IMATI PLATE PO 8-9 HILJADA EURA!

 15. 19%

  Pedeve je sad u modi,
  devetnaest posto vele,
  povećanje Vlada rodi,
  a privredi kuku-lele …….

  BizMismeni ko vas jebe,
  plaćali ste kako koji,
  gledali ste samo sebe,
  pa se svaki tajkun boji …….

  Evropski nas zakon keca,
  Crna Gora nema para,
  od međeda prave zeca,
  dok kornjaču sad puž kara ……

  Brzinska je to brzina,
  niko od nas neće prije,
  strategija to je njina,
  u kojoj se pamet krije ……

  Do Evrope mi smo stigli,
  no se ona sama ruši,
  veliku smo frku digli,
  dok krijemo bol u duši ……..

  Možda nekad neko shvati,
  koliko smo sitne duše,
  svaki dug se kad-tad plati,
  čak i kad nam kuću sruše ……..

 16. ANALIZA iz oka -NEOLIBERTARIJANCA! says:

  Milovane ,

  ggje vidis PROSTOR za OBRT KAPITALA kod CRNOGORSKIH privrednika ,

  ,kada plate struju poslovne prostore plate -doprinose na njih i ostale prireze ,troskove poslovanja kao i ROBU-MATERIJALE i to sve da naplate kupe prodadnu ili urade neku uslugu , vrnu kredide sa KAMATAMA 12 % itd…a DRZAVA NEMILOSRFNO TRAZI SVOJ DIJO KOJI SU SOCIJALISTI ODREDILI ,

  koliko i kad da PLATE, i PLUS ONAJ “PENDREK-VUKSANOVIC” , jos krene na njih sa njegovom VOJSKOM INSPEKTORA!

  i VI OVDJE SRAM VAS bilo PRICATE jos o nekom NEOLIBERALIZMU da postoji i da je ON UNISTIJO CRNU GORU!

  NE GOSPODO DRUGOVI ,

  UNISTIJO je CRNU GORU .SOCIJALIZAM-divlji ONAJ NAJDRSKIJI ,

  koji nidje ja GLAVU DAJEM da kao TAKAV NE POSTOJI U SVIJETU a jos u SIMBIOZI SA KRIMINALNIM KAPITALIZMOM daje onaj NAJGORI VID KOMUNISTICKOG DRUSTVENOG UREDJENJA ,!

 17. Da lezim na MILIJARDE EURICA,
  jednoga CENTA nebi ulozio u tu PARTITOKRATSKO-MAFIJASKU DRZAVU,
  niti moji iz DIJASPORE njih 50 000,
  samo AZABADZANCI imaju HRABROSTI DA SE RVLJU SA VESOM I MILOM,
  I DRUGI DRZAVNI MONOPOLISTI,
  T-com NJEMACKI,
  Helenik petrolijum GRCKI,
  pro monte NORVESKI,
  KAP RUSKI,
  Munk KANADSKI,
  za pojedince u CRNOJ GORI, nema LOVOSTAJA,
  LOVE NAS 12 MJESECI I DERU CAPRU.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: