Goosle u sporu sa Google

goosle

Redakcija portala javniservis.me je kontaktirana od strane Google Inc. radi mirnog rješavanja spora u vezi pretraživača Goosle.me

Google od nas traži da promijenimo logo i izgled pretrage, kao i da ukinemo Goosle.me.

Skenirani dopis u prilogu.

google_dopis

Goosle: Did you mean slooge.me?

Pošto smatramo da su Goosle kao termin starije od Google, i da npr. Ratko(Goosle) i Ranko(Google) nisu isto ime, domen ne damo tek tako, a misiju Borbe protiv kolektivne aMNEzije nikako.

Svakako, izgubimo li Ratka i ostanemo bez gusala, ostaje nam gudalo, Goodalo.me, a ako nam i taj, takođe, regularno zakupljeni domen neko uzme (npr. Godaddy zbog sličnosti imena sa Goodalo), Slooge.me (anagram od Goosle i direktna asocijacija na današnju Crnu Goru) ne damo, jer država je u pitanju!

Inače, u vezi borbe protiv kolektivne aMNEzije koristimo priliku (hvala Goosle!) da podsjetimo Vujicu Lazovića na PDV:

http://www.goosle.me/2013/05/28/lazovic-povecanja-stope-pdv-a-bi-bio-uzaludan-posao-a-izazvao-bi-opsti-rast-cijena/

Branka Radulovića i drugove podsjećamo na legendarnu pogibiju koju smo ovjekovječili na Goosle.me:

http://www.goosle.me/2013/05/28/pogibija-branka-radulovica/

Takođe, koristimo ovu priliku da podsjetimo na misiju pretraživača Goosle.me kroz razgovor sa novinarom Radija Slobodna Evropa od 19. Decembra 2012.

*** ***

Šta je cilj formiranja internet stranice Goosle.me, kome je namjenjen i zašto ste se opredjelili za taj naziv i logo sličan Google-u?

Stranica ima za cilj borbu protiv kolektivne aMNEzije, koja se inače vodi na portalu javniservis.me više od dvije godine i namijenjena je svim građanima Crne Gore, međutim naišla je i na odličan prijem u regionu, što pokazuje da je kameleonstvo zvaničnika prisutno na prostoru cijele bivše Jugoslavije i da je kolektivna aMNEzija zahvatila čitav prostor.
Ime “Goosle” se može posmatrati na više načina. Kako su “Goosle” tradicionalni instrument na kome se obično goosla o prošlosti, u kombinaciji sa popularnim pretraživačem to daje jasnu odrednicu “savremenih gusala” kao našeg instrumenta danas.

Drugi aspekt je ono što se u narodu kaže “samo vi guslajte”, a misli se na jednolično ponavljanje i takoreći “gooslanje” do “ogooglavanja”.

Treći aspekt je da, dok se svađamo kojim jezikom govorimo, slažemo se bar u nečemu, a to je da svi koristimo veliki broj anglizama, pa smo od “Gosl”(sam naziv “Gusle” dolazi od staroslavenske riječi “Gosl” što znači >>žica<<) preko “Goosl” došli do riječi “Gusle”.  Zajedničko za sve tri varijante termina žice(“Gosl”, “Goosl” i “Gusle”) su “Goosle”.

Iz kojih sve izvora prikupljate arhivsku građu i plasirate je na sajt?

Nismo opterećeni dinamikom ažuriranja, ali materijal ćemo crpiti iz već dostupnih izvora na internetu i ličnih arhiva, ali pošto je projekat dvosmjeran, očekujemo prvenstveno od medijskih kuća i pojedinaca da ustupe svoje arhive i učine goosle jedinstvenim mjestom za suočavanje sa kolektivnom aMNEzijom. Napominjemo da se radi o projektu koji je od javnog interesa, pa bi tako bilo značajno da svi koji smatraju da naša borba ima smisla da daju svoj doprinos.

Sajt, kako je navedeno u informaciji, ima ulogu borbe protiv kolektivne amnezije, koliko je amnezija u tom smislu zahvatila crnogorsko društvo?

Ako pogledamo ko su današnji glavni akteri političke i javne scene i uporedimo njihove izjave danas i prije 10 ili 20 godina, možemo reći da je aMNEzija uzela velikog maha. Oni koji su zahvaćeni aMNEzijom u stvari žele da zaborave sebe od juče, kako bi se aMNEzijom aMNEstirali danas.

Kakve su moguće posljedice zaboravljanja na događaje iz nedavne prošlosti i u kojoj mjeri podsjećanje na te događaje, mogu biti korektivni faktor u budućnosti?

Najprostije, posljedice mogu biti baš kao u rečenici Branimira Štulića “Tko ne pamti, iznova proživljava”. Dovoljno je pogledati megalomanske izjave i poteze, da bi se shvatila opasnost od zaboravljanja i ponovnog srljanja u iste ili slične poduhvate. Molim Vas, ko danas od zvaničnika, ima pravo da kaže bilo šta, sa kojim kredibilitetom? Posljedice ratova, nacionalističkih ostrašćenosti i manipulacija upozorenje su društvu ukupno da je borba protiv kolektivne aMNEzije obaveza svakog po naosob, da ne se ne bi iznova proživljavalo već da bi se na zdravim osnovama krenulo u pravom smjeru i progresu.

Comments

 1. i vi obmanjujete potrošače
  čime stvarate zabunu na tržištu
  hahahhaahahah

 2. Predlažem redakciji JS da u rješavanje problema uključi našu ambasadu u Vašingtonu tj. našeg ambasadora Srđana Darmanovića. Pored njegovog nesumnjivog autoriteta koji uživa u SAD, znamo da je Srđan Drmanović antiratni aktivista, te daje u interesu i njega i Crne Gore da se goosle.me i zbog sadržaja i zbog imena održi. Zatim, znamo da su SAD veliki prijatelji Crne Gore što pokazju iz dana u dan i na svakom koraku ,te možda ne bi loše bilo uputiti neko pismo ambasadi SAD u Podgorici, njenoj ekselenciji Sju …….(ne znam joj je puno ime, a ne mogu sad guslati). Obavezno napomenuti da će redakcija JS zajedno sa gooosle.me podržati i propagirati ulazak Crne Gore u NATO pakt – tu bezbjedonosno-mirovno-demokratsku organizaciju koja širi demokratiju diljem svijeta.

 3. Nemate mnogo šanse jer to su robotski advokati sa kojima komunicirate, ali svakako bi trebalo da im malo pojasnite situaciju, čisto da im odgovorite, a i nekako će ta prepiska izgledati ljepše. Po mom mišljenju, ime, logo, boje, slova i ukupan izgled goosala (?) ne kopira google kao najpoznatiji pretraživač nego ga citira. Google je ovdje referenca u jednom performansu, a ne obmana ili plagijat zarad zarade.
  Oni su to propustili da primjete, ondosno slijepo slušaju neki googlov bot koji šeta po netu i traži kopirajtovane boje i fontove i kad naiđe na nešto odmah puca i ne pita, kao dron u avganistanu na đecu koji igraju tan tan . Teško je programirat bota da prepozna ironiju, a vrlo lako birokratu da je ne prepoznaje.

 4. Mogao bi Fantom zaguslat jednu za ovu priliku… evo ideja, u skladu sa miropociteljstvopomazanjekanonizacijom Njeeeeeegosa, odnosno Filipa Visnjica Vujanovica.

  Crni dane a crna sudbino
  O kukavno srpstvocrnogorstvo ugaseno
  Vidji vraga su sedam binjisah
  Gugla mrznog, kapitalistickog
  Neoliberalnog a korporativnog
  Sto cu sada, ali sa kime cu
  Malo rukah, malo advokata
  Slamka jedna medju vihorove
  Nada mnom je nebo zatvoreno
  Ne prima mi placa ni molitve
  Nadvise se crni oblaci
  Gavran crni iz njih progovara
  More goosle ne diraj zigove
  Cuven brend i zigovi cuveni
  Nego biraj drugoga imena
  Pod kojim ces guslat dunjalukom
  Gusle male, ali postojane
  Tvrde gusle vocka cudnovata
  Ne slomi ih al’ zube polomi
  Gusle zbore a gora se trese
  More google ne gazi guslanje
  Zar ne vidis beg Radulovica
  Kako htjede spreman poginuti
  Za zemljicu, za svoju majcicu
  Svi smo, gugle, odje jadan takvi
  Brat do brata, za njima komsije
  Svi cemo za gusle izginut
  To je nasa svetinja najveca
  Proklet bio ko je izdajica!

  I tako dalje, u nedogled, sa sve istim brkatim tipovima.

 5. okreni konacno plocu says:

  ja bih uradio to sto traze i ljubazno im se izvinio…i zahvalio na pozajmljivanju …skratio pricu da se ne provaljujem dalje…

 6. Za goosle pogiba ovi narod!

 7. odakle sad linkovi slooge.me i goodalo.me otvaraju goosle.me?

 8. Ma to im je “Indian Call Center”
  NE DAMO GOOSLE!!!
  FUKOFF GUGLE!!!

 9. lamme goedzak says:

  Htjeli vi to da prihvatite ili ne, radi se o kradji autorskih prava, jer se koristi gotovo identican logo. Drugo je, sto mi u nerazumnoj zemlji i ne znamo sta znace autorska prava. Samo realno kazem, mada bih najvise volio da nestane i google i svi koji su mu slicni. Ne znam zasto se stidite svoga jezika i naziva gusle. Upotrebu engleskog jezika u diplomatiji kod nasih politicara,na nasem tlu, treba zabraniti, kao i upotrebu rijeci iz engleskog jezika u zvanicom nazivu ustanova,preduzeca osnovanih u Crnoj Gori ili zanimanja, kao sto je obdusman,Montecar i sl., a treba usvojiti i zakon kojim nijedan politicar nikada u javnosti u svojoj zemlji ne treba da govori engleskim jezikom. Doduse ovaj i ne zna engleski jezik.Ovo je zemlja u kojoj je sve na prodaju ili izdaju, pa i jezik. Guglu smo prodali i domen .me sto je jos jedan poraz. Mogli smo da radimo sta hocemo sa tim domenom, ali treba da zaradi mali Blazo i ona Andjela sto mu je otac karinja, a koja je sa 22 godine vec imala niz preduzeca.Ovo za jezik je najmanje sto mozemo da uradimo, kako bi ga sacuvali ii kako bi se usprotivili, jeziku ubici. Na zalost nas jezik su ubili neskolovani i prodati lingvisti i politicari, moroni i masoni, i izlomili ga na vise djelova, kako se vise nikada ne bi sastavio. Kod nas je sve obrnuto i sve naopako,a nasa govna, kao i ova evro-govna iz bivsih jugoslovenskih republika,hoce da se slome da nauce jezik -ubicu jezika, dok su maloumnici iz Srpske akademije nauka u okviru Recnika srpskog jezika vec ubacili rijec guglati. Zguglam im ga i njima i Guglu.

 10. nista vam ne vjerujem bez pecata.

 11. Izdali ste goosle, sram vas bilo, prodali ste se! Kako ste smjeli redizajnirati naše Goosle

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: