Beranselo: Žene i djeca spriječili istovaranje kamiona smeća (Update)

Komunalci su u pratnji policije stigli u Beranselo oko tri sata poslije ponoći, ali su ih mještani ovog puta dočekali organizovano.

281597Mještani Beransela osujetili su sinoć novi pokušaj policije da pruži asistenciju Komunalnom preduzeću i da ponovo istovare otpad na Vasovim vodama.

Komunalci su u pratnji policije stigli u Beranselo oko tri sata poslije ponoći, ali su ih mještani ovog puta dočekali organizovano.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Tiha Bogavca komunalci ovog puta nijesu uspjeli da istovare ni jedan kamion, jer su ih u tome spriječili žena i djeca iz Beransela.

“Mještanke Beransela su dovele svoju djecu u pola tri na barikade, i spremno dočekali policiju i komunalne kamione. Muškarci su stajali sa strane, jer skoro svi imamo prekršajne prijave ili smo procesuirani“, rekao je Bogavac.

296212_10200481327330383_1983185432_n

On je dodao da Beranselci ne odustaju od svoje borbe za zdravu životnu sredinu, što im je garantovano Ustavom i zakonom.

“Oni na ovaj način – silom, prijetnjama i kaznama, neće ništa postići“ – kazao je Bogavac.

Član Savjeta Mjesne zajednice Slobo Lončar ispričao je da je bilo mnogo ružnih scena, ali da je stanje trenutno mirno.

298547_10200481328050401_1057050464_n

“Mogu slobodno reći da smo mi imali dojavu da će oni sinoć i jutros pred zoru ponovo pokušati da istovare smeće. Organizovali smo se dobro, a glavnu riječ su vodile žene koje su dobacivale policiji ’hapsite kriminalce a ne nas’ i slično. Bilo je ukupno oko sto pedeset mještana koji su čitavu noć proveli na barikadama“ – rekao je Lončar.

308225_10200480850038451_1334520763_n

Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija. Prema nekim procenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

936168_10200480850198455_1138624791_n

Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve dosadašnje blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile.

Posljednja blokada traje najduže, još od 18. februara. Policije je samo u dva-tri navrata uspjela da je nakratko probije i omogući kamionima Komunalnog preduzeća da istovare smeće na Vasovim vodama.

Policija i lokalne vlasti pokušavaju da prekršajnim prijavama i novčanim kaznama rastjeraju mještane Beransela sa barikada. Veliki broj muškaraca ovog naselja do sada je procesuiran, pa su zbog toga sada glavnu riječ preuzele žene ovog prigradskog naselja, koje sa djecom i naručju stoje ispred policije i kamiona.

*** ***

Beranselo: Kamioni jutros u zoru istovarili smeće (14.05.2013.)

JP Komunalno uz pratnju komunalne policije i službenika Uprave policije sinoć oko 3 sata ponovo sprovela desetine kamiona sa smećem koji su otpad odložilii na Vasovim vodama.

Rezignirani građani su, prema riječima potpredsjednika Mjesne zajednice Sveta Tomovića, mještani su se organizovali u ranim jutarnjim satima i zaustavili dalje odlaganje smeća i odvoz kamiona.

“Mi ne priznajemo papire lokalne samouprave, za koje nemaju nikakvo pokriće. Policija im je uprkos svemu ponovo pruža asistenciju, kao i svaki put do sada. Tražićemo prava na višim nivoima”, rekao je Tomović.

Mještani su i ranije protestovali zbog namjere lokalne samouprave da na lokaciji Vasove vode odlažu otpad i da se na tom mjestu gradi regionalna deponija. Oni smatraju da bi to ugrozilo životnu sredinu i njihovo zdravlje.

Vijesti

*** ***

„Oko tri sata pojavili su se kamioni Komunalnog preduzeća, Komunalna policija i službenici Uprave policije. Svi su došli istovremeno“

278199Policija je oko tri sata poslije ponoći razbila blokadu na mjestu gdje dežuraju mještani prigradskog naselja Beranselo, i omogućila kamionima komunalnog preduća da prođu prema gradskom smetlištu.

Predsjednik Mjesne zajednice Beranselo Tiho Bogavac „Vijestima“ je rekao da mještani dobili dojavu iz komunalne policije šta će se dešavati i da se njih deset organizovalo da dežuraju čitave noći.

„Oko tri sata pojavili su se kamioni Komunalnog preduzeća, Komunalna policija i službenici Uprave policije. Svi su došli istovremeno“, rekao je Bogavac

On je kazao da je rukovodstvo Mjesne zajednice zatražilo od Komunalne da pokažu rješenja po kojima može da se odlaže otpad na Vasovim vodama, znajući da su sva rješenja i dozvole istekle.

„Komunalna policija nas je ignorisala. Nas trojica smo pošli prema deponiji, kada je brzo intervenisala policija prižajući asistenciju Komunalnoj policiji i sprovela nas u zgradu policije u Beranama, gdje su nas držali oko sat-dva“, ispričao je Bogavac.

Istovareno pedeset kamiona sa smećem

Predsjednik ove Mjesne zajednice je dodao da je odmah istovareno oko pedeset kamiona sa smećem.

„Zanimljivo je da su osim kamiona Komunalnog preduzeća, smeće tjerali i privatni kamioni, nepropisno, bez mreža, prosipajući smeće uz put. Zanima nas ko je angažovao privatne kamione i ko ih plaća“, zapitao je Bogavac.

On je ponovio da predstavnici Beransela pozivaju po drugi put ministra Unutrašnjih poslova da spriječi konfrontaciju policije i naroda.

„Policija ne bi smjela da pruža asistenciju onima koji nezakonito vrše arbitražu nad deponijom, jer to nije njihova nadležnost. Mi smo već jednom tražili da nas ministar primi na razgovor, što se do danas nije desilo. Ili ne želi, ili taj dopis nije proslijeđen do njega“, rekao je predsjednik MZ Beranselo.

On je dodao da će asistencija trajati kao i obično četrdeset osam sati, i da ne zna šta će se dešavati kasnije.

„Mi ćemo se opet vratiti na blokadu. Ali ovo je bruka za policiju. Ovo je teško kršenje Ustava i zakona i apsurdno je da mi štitimo Ustav i zakon od policije“ – kazao je Bogavac.

Borba sa institucijama

Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija.

Prema nekim procenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve dosadašnje blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile.

Sedma blokada deponije trajala je najduže do sada – skoro tri mjeseca mjeseca. Policija i lokalne vlasti pokušavali su u proteklih petnaest dana da privođenjima i novčanim kažnjavanjem rastjeraju mještane beransela sa barikada. Kada im to nije uspjelo, ponovo su potegnuli sa silom.

„Vjerovatno da su oni nešto ovog puta smislili da nas spriječe da se vratimo, ali im mi poručujemo da ćemo sigurno naći način da odgovorimo na ovo nasilje“, zaključio je Bogavac.

vijesti.me

Comments

 1. Psine i stakori su cekali da odem.I kukavicki kao i uvijek,pod okriljem mraka na deset siromaha krenulo njih pedesetak,da pruze asistenciju olosima da odloze smece,na smetlistu koje inace gori od 26-og aprila.Zene iz Beransela su trenutno ponovo blokirale,policija sramna se povukla do daljneg…

 2. Snimak od jutros.Pozar se ne gasi,doliva se novo ulje na vatri.Vidi li iko sta se radi ovdje???

 3. Pitanje: zasto se oko ovog problema ne mogu okupiti “opozicioni elementi”, fejsbukovci i ostali, kad je na njegovom slucaju toliko ocigledan jaz (i sukob, vrijednosti, prioriteti…) izmedju gradjana i sistema? Ako se vec za odnos prema gradjanima, njihovu trpnju, ali i nepostojanost, objasnjenje moze naci u Stokholmskom sindromu, zabi u toploj vodi, serviranim informacijama, itd. za ovo silovanje Prirode i zivotne sredine ne vidim moguci trik kojim se moze zavarati svijest. Ima i dima, i vatre, i smrada, i smeca u rijeci, sta je jos potrebno?

  P.S. “Opozicioni elementi” mogli bi shvatiti da je smislenije, i veca sansa, da se sistem ugrozi na ovom polju nego na onom kontrolisanom, politickom.

  • Edi Barzun. Edi Barzun. Pazio sam ga kroz dva razvoda. Lečenje zavisnosti od kokaina i trudnu recepcionarku. Božije stvorenje, a? Naročito Božije stvorenje? Upozorio sam ga, Kevine. Stalno sam ga upozoravao. Gledao sam ga kako skakuće sa jedne stvari na drugu. Kao jebena igračka na navijanje. Kao 100 kilograma… samouslužne pohlepe na točkovima.
   Sledeći milenijum je iza ugla. Edi Barzun… Dobro ga pogledaj… on je primer za sledeći milenijum.
   Ti ljudi… nije tajna odakle dolaze.
   Izoštriš ljudski apetit sve do tačke kad počne razdvajati atome snagom svoje gramzivosti. Gradiš ego veličine katedrale. Spojiš optičkim vlaknima svet sa svakim snažnim nagonom.
   Namastiš i najdosadnije snove sa dolarsko zelenim… pozlaćenim fantazijama sve dok svako ljudsko biće ne postane car… postane sam svoj Bog.
   I gde možeš odatle da kreneš? (Pogrešan put!)
   Dok mi trčkaramo… od jednog posla do drugog… ko pazi na planetu?
   Vazduh se zagađuje, voda se kiseli… čak i pčelinji med poprima metalni ukus radioaktivnosti… i sve nadolazi, brže i brže. Nema vremena za razmišljanje, za pripreme. Svi kupuju i prodaju budućnost… a budućnosti nema. Pobeže nam voz, momče. Imamo milijardu Edija Barzuna koji trče u budućnost. Svaki od njih se priprema da sjebe bivšu Božiju planetu… i opere ruke… dok se približavaju svojim nevinim… kibernetičkim računarima……ne bi li sabrali svoje sate za naplatu. I onda shvatiš. Moraš sam da platiš sopstveni put, Edi.
   Prekasno je za nagodbe.
   Stomak ti je prepun… kurac ti je mlitav… oči su ti zakrvavljene i vičeš tražeći pomoć. I, pogodi? Nema nikoga! Potpuno si sam, Edi.
   Ti si posebno Božije stvorenje.
   Možda je istina. Možda se Bog previše kockao. Možda nas je sve izneverio.

   The Devil’s Advocate – Al Pacino

 4. Guybrush Treepwood says:

  Stoko!

 5. Jovane, neka MZ “Beranselo” organizuje skup (“okrugli sto”, “javnu raspravu”, ili bilo što slično) gdje će pozvati predstavnike medija, države Crne Gore, sve domaće, everopske i svjetske eksperte, kao i zainteresovane pojedince …… doći ću ja da vam svima u lice kažem istinu, jer je ipak najbolje znam, a nije me stid i strah od bilo koga na planeti, a kamoli Crnoj Gori ….. pozdrav!

  P.S. Neka pozovu i predstavnike NVO, ali oni neće biti potrebni da me u bilo čemu dopune ….

 6. P.S. “Opozicioni elementi” mogli bi shvatiti da je smislenije, i veca sansa, da se sistem ugrozi na ovom polju nego na onom kontrolisanom, politickom.

  Ali, zaboga, opozicija ne želi ugroziti sistem. Zašto bi?! I kad bi se desilo da neka viša sila kaže: Opozicijo ‘ajd’ na vlast, oni bi se u miš'je rupe posakrivali.
  Opozicioni elementi zagrizu debelo pa im vilica (vještačka) ostane na debelom mesu
  u koje su zagrizli.
  No, ima Jovan, ima Gojko, pa dokle li, kako li : Ne daju im mira…

 7. Fantom,
  Sta mi vise treba da sazivamo okrugle stolove? Zadnje tri godine,sta nijesmo uradili da prikazemo javnosti o cemu se odje radi?

 8. rjesenja nema, rasplet se odlaze na nedoredjeno. nasa posla, nasi ljudi, nas sistem.

 9. Sta se ima dokazivati? Proces Europizacije je veliki proizvodjac smeca za koji Crna nije spremna. Taj otpad se neselektivno i neodgovorno odlaze na mjestima gdje je opasnost za floru, faunu, vodu i ljude.
  Taj problem nije lokalni izmedju Vuke i Jovana.

  “Preko vode do slobode, ojhaaa”.

 10. Можда нас до краја све и потрују, али Берансело је већ побиједило, колико год се покушавало одложити неизбјежно. Да ова несрећна земља има десет Берансела, друге би јој тице пјевале.

 11. sve drugo na stranu al ove , ovakve stvari dotuku … dokusure ..

  zapamtio sam kao klinac , bjese to , ihaa davno.. shetajuci pljevljima , gledao sam ”odrzivo razvijene” , zdrave insane … ne bih to mozda primijetio da nije bilo vremenske distance .. i , priznajem , mojeg odsustva s babovine . kad sam skoro opet otishao zatekao sam (po mom skromnom sudu) izoblicene , fizicki destruirane ljude ( komparacija u intervalu od nekih 20 – 30 godina).

  znam , mnogi ce reci , vid ovog pametan li je … znam , nije sjever neke cg , ”ispao iz oka” Planeti.. znam , na svakom cosku Planete postoje iste ove uzasne stvari .. ( upravo me je hanuma otjerala u tri lijepe , kad sam joj pustio video beranselo : ” NE MOGU VISHEEE ! NE MOGU STALNO , IZ DANA U DAN DA GLEDAM HOROR ! DAJ MI NESHTO LIJEPO !” ) .. u pravu je , jebo me otac . sjutra je vodim u DELTU .

  pih … uzasno se osjecam .. jer znam da je IDOMENE ..

 12. BLISKA ISTORIJA VASOVIH VODA

  Uvodni dio priče o Vasovim vodama počinje izradom Strateškog master plana upravljanja otpadom koji je uradila njemačka firma „Gopa“ 2004. godine, a koji je usvojen u januaru 2005. Projekt menadžer je bio Adam Ostrovski, njemački državljanin poljskog porijekla. Tim planom je bilo predviđeno da regionalna sanitarna deponija za opštine Berane, Rožaje, Andrijevicu i Plav bude na lokaciji Trpezi na planini Turjak. Lokacija je određena na inicijativu tadašnjeg potpredsjednika opštine Rožaje koji se zove Honsić ili Hosnić Vehbija. Ona se nalazi na teritoriji opštine Berane, ali je mnogo bliža Rožajama. Mještani su se pobunili i bio je organizovan veliki protest. Nažalost, kao što to obično biva na ovim prostorima, problem je bio predstavljen i po vjerskoj osnovi. Neobaviješteni ljudi su govorili kako pravoslavci hoće da smeće smjeste tamo gdje živi stanovništvo islamske vjeroispovijesti. Naravno, to nije bilo tačno, ali je lokacija Trpezi svakako bila neodgovarajuća, kako će se kasnije utvrditi, zbog nekoliko razloga.

  U drugoj polovini 2006. godine, američke organizacije CHF i Fors Montenegro su objavile tender za izradu Studije o izboru lokacije sanitarne deponije za ove četiri opštine. Dostavljene su bile tri ponude, a usvojena je najniža, koju sam ja dao. Projektnim zadatkom je bilo predviđeno da se ocjenjuju četiri lokacije: Buče, Bjelički potok, Dragosava i Rakov do. Te četiri lokacije su za vrednovanje predložili stručnjaci iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore. CHF i Fors Montenegro su dodali i vrednovanje pete lokacije Trpezi, koja je bila usvojena Strateškim master planom. Bili smo obavezni da damo tri izvještaja: Preliminarni, Privremeni i Završni. Preliminarnim i Privremenim izvještajem je konstatovano da lokacije Dragosava i Trpezi imaju eliminacione kriterijume i za dalju analizu ostaju lokacije Buče, Bjelički potok i Rakov do. Napominjem da je tada postojao samo Nacrt pravilnika o lokacijama deponija (puni naziv je dugačak i glasi: NACRT PRAVILNIKA O BLIŽIM KARAKTERISTIKAMA LOKACIJE, USLOVIMA IZGRADNJE, SANITARNO-TEHNIČKIM USLOVIMA, NAČINU RADA I ZATVARANJA DEPONIJA ZA OTPAD, STRUČNOJ SPREMI, KVALIFLKACIJAMA RUKOVODIOCA DEPONIJE I VRSTAMA OTPADA I USLOVIMA ZA PRIHVATANJE OTPADA NA DEPONIJI). U Nacrtu je bilo 40 kriterijuma za vrednovanje lokacije. Ubjedljivo najviše bodova je imala lokacija Buče.

  U decembru 2006. godine, predsjednik opštine Berane Vuka Golubović je od CHF-a i Fors Montenegra tražio da se u projektni zadatak doda šesta lokacija za vrednovanje, Fabrika celuloze. U januaru 2007. godine, zahtjev je odobren, pa smo dobili nalog da vrednujemo i tu lokaciju. Ona je takođe imala eliminacione kriterijume.

  Krajem februara 2007. godine, oština Berane traži drugu dopunu projektnog zadatka, odnosno da se kao sedma lokacija za vrednovanje doda Vasova voda. Obrazloženje ovog zahtjeva je bilo da zemljište na lokaciji Buče potpada pod Zakon o restituciji, pa će se javiti problemi zahtjevima građana za povraćaj zemljišta.

  Na Vasovim vodama se u oktobru 2005. godine, dakle godinu i pet mjeseci prije toga, počelo sa odlaganjem otpada i već je bila odložena poprilična količina otpada svih vrsta, od komunalnog do medicinskog.

  Nakon bodovanja po Nacrtu pravilnika, dobili smo rezultat po kome je lokacija Vasova voda bila drugorangirana i kao takva predložena kao rješenje. Dilema prilikom bodovanja je bila oko toga da li je ta lokacija stvarno udaljena više od 500 metara od stalnog vodotoka, rijeke Lim. Nesporno je utvrđeno da je u tom trenutku odloženi otpad bio udaljen 500 metara od rijeke Lim, pa je po tom kriterijumu lokacija dobila 0 (nula) bodova. Taj kriterijum nije uzet kao eliminacioni. Nažalost, mi smo prilikom bodovanja napravili druge greške, koje nijesu bile namjerne, već su napravljene isključivo zbog neobaviještenosti. Nijesmo znali da je Manastir „Šudikova“ najbliži sakralni objekat Vasovim vodama (jer tada nije bio revitalizovan, niti nam je bilo ko na njega skrenuo pažnju), već smo bodovali Manastir „Đurđevi stupovi“. Da li je to bilo namjerno ili ne, ne mogu se zakleti. Napravili smo još neke „daljinsko-matematičke“ greške, ali je i pored toga nesporno da je lokacija Vasova voda drugorangirana od sedam vrednovanih lokacija.

  Istina je da je početkom aprila 2007. godine, održana javna rasprava u prostorijama opštine Berane, na kojoj je bilo prisutno nekoliko građana koji su postavili pitanja o izboru lokacije, ali diskusija nije ličila da će se kasnije sve to izroditi u nepremostiv problem. Istina je, takođe, da je opština po zakonu javno oglasila datum javne rasprave, ali nažalost nije posebno obavijestila mještane MZ „Beranselo“ na čijoj se teritoriji namjeravala napraviti regionalna sanitarna deponija. Posmatrajući iz današnjeg ugla, to je svakako trebalo uraditi, ali nije, da li namjerno ili nenamjerno, ne mogu se zakleti.

  U ljeto te iste 2007. godine, gospodin Jovan Lončar se po dolasku iz Čikaga, protivi odluci da se na Vasovim vodama gradi regionalna sanitarna deponija i nudi da kupi okolno zemljište koje opština namjerava da otkupi za izgradnju sanitarne deponije. To biva objavljeno u sredstvima javnog informisanja, ali prolazi prilično nezapaženo.

  Do tog trenutka su sve preduzete aktivnosti po pitanju izgradnje regionalne sanitarne deponije za opštine Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav bile zakonite. Problem se ne shvata ozbiljno, već se počinje sa nezakonitim radnjama, koje traju do današnjeg dana.

  Tokom 2008. godine se radi Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, bez ikakvog projekta, mada je nesporno da se takav Elaborat radi tek nakon Glavnog, ili makar Idejnog projekta objekta koji može negativno uticati na životnu sredinu. Tim Elaboratom opština Berane, mijenja topografski naziv Vasova voda u Vasov do. Država Crna Gora krši zakon i takav Elaborat verifikuje. Mi kao „ekološka država“ po Ustavu iz 1991. godine, tek 2008. godine, osnivamo Agenciju za zaštitu životne sredine, ali saglasnost na Elaborat daje nadležno Ministarstvo.

  Prolazi vrijeme do „Jovanovog bilborda“, kojim on postavlja pitanje: „DOKLE?“. Tada počinje zaplet, ili možda rasplet, ko preživi znaće šta je u pitanju.

  Država Crna Gora je u međuvremenu donijela Zakone i Pravilnike koje nije poštovala, niti poštuje do današnjeg dana, ali za tu elaboraciju treba mnogo vremena, slova i živaca, a ja stvarno nemam živaca, bez obzira koliko vremena i slova ispred mene stoje.

  Opština Berane se od 2008. godine do danas bahato i nezakonito ponašala, ne poštujući zakone Crne Gore, jer je:
  – Usvojila projekat sanitarne deponije suprotno članu 5. Pravilnika o deponijama (ozakonjenom 2009. godine), tako što je sanitarna deponija projektovana na manjoj udaljenosti od 500 metara od stalnog vodotoka, rijeke Lim,
  – Prepravljala (falsifikovala) projekat kako njoj odgovara,
  – Upotrebljavala silu prema mještanima koji su se bunili,
  – Odlagala opasan otpad na „privremenom odlagalištu“ komunalnog otpada.

  Država Crna Gora ništa nije pomogla opštini Berane, a kamoli MZ „Bernselo“!

  Problemi su nepremostivi, jer je proteklo mnogo vremena da se Vasove vode saniraju, zato što se sanacija može uraditi na dva načina. Prvi način je da se na licu mjesta izgradi sanitarna kada u koju će se smjestiti dosadašnji skoro osam godina odloženi razni otpad, ili njegovo odlaganje na neku drugu sanitarnu deponiju. Za to nema ni volje, a kamoli novca.

  P.S. Prije nego je počela prva blokada Vasovih voda, Jovan Ločar je od mene tražio da utičem na Vuku Golubovića kako bismo se nas trojica sastali u Manastiru „Đurđevi stupovi“, uz prisustvo gospodina Joanikija i dogovorno pokušali da riješimo problem. Gospodin Vuka Golubović je odbio takvu mogućnost iz njemu znanih razloga.
  Sa Jovanom i Gojkom Cimbaljevićem sam stupio u kontakt preko foruma, sa željom da pomognem. Naše forumske „polemike“ su dosta puta bile mučne, ali ne i uvredljive. Uglavnom, doprinijele su da istina koliko-toliko izađe na vidjelo.
  Ako sam bilo što zaboravio da pojasnim, nema problema …… pojasniću ….. :)

 13. Samo cu kratko…smece treba prije odlaganja podijelti na kategorije: smece koje se raspada, metak, plastiku, papir i onda medicinski, hemiski itd. otpad. Znaci u samom pocetku procesa je napravljena greshka, tako da je sporedno pitanje hocete li “gurnuti” smece muslimanima, pravoslabcima ili budistima. Jedmom rijecju svi ste opasni po zivotnu sredinu koju svi dijelimo, jer ne shvacate znacaj pravilnog odlaganja otpada.
  Pod hitno zalbu u Strazbug da se zastitimo od samih sebe i od vlasti!

 14. Pardon, mislio sam na METAL.

 15. Shporeta, frizidere, tv…flashe, plasticne kese…poslije upotrebe treba vracati onima koji su ih prodali. Na preradu. Medicinski, hemijski…otpad se ne smije nikako odlagati na mjestima koja su u blizini naseljenih mjesta, mogu doci u direktni dodir sa zivim stvorenjima… I slicno!
  Kapitalizam je mashina koja drobi ljude i prirodu radi profita. Ali to ne znaci da mi moramo cekati preranu smrt skrscenih ruku.

 16. sjutra ce se vasove vode desiti nedje drugo . nazalost crnogorci nemaju svijest , da ce te druge vasove vode biti ispod njihovog prozora . to je tako kako je , chak i u ovim elementarnim zivotnim stvarima , kao shto je zdravlje ljudi i okoline ( stvarima koje nemaju ili ne bi trebalo da imaju cijenu). to beranselci znaju . prosto ne znam shta treba josh da urade , u borbi za zivot .. da uzmu pushke , ne znam… ali ne vidim da ovdje na balkanu (a i shire) , iko razumije ijedan jezik osim jezika sile. smijeshne ce biti sve avale i zavale , kad predatori pobiju na ovaj ekocid nachin dovoljan broj ljudi na jos nekoliko tachaka, po crnoj gori . sta mislite da ce uraditi tada njihovi najblizi ? ne vjerujem da ce pisat pisma ikome .. tu ste da me ispravite , ako je , zbog neobavijestenosti ili sl . moj utisak dramatichniji nego shto sve skupa zaista i jeste , ali po meni , ovo je velika zajebancija . bojim se da ce ” prva ekoloska drzava na svijetu” nestati , prije nego se ono mastilo na zabljaku osushilo. napominjem , niko nam nije kriv , vishe , vishe nego mi sami .

 17. Treba hitno podici svijest o ekocidu koji se odvija oko nas dok ovo pisemo. Vasove vode su samo jedan lokalitet od mnogih koji umiru pod brdima smeca.
  Apetit EUvropski, mogucnosti crnogorske.

 18. Гледни says:

  “Preliminarnim i Privremenim izvještajem je konstatovano da lokacije Dragosava i Trpezi imaju eliminacione kriterijume i za dalju analizu ostaju lokacije Buče, Bjelički potok i Rakov do.”
  Који су то били елиминаторни критеријуми за локацију Трпези?

  Nakon bodovanja po Nacrtu pravilnika, dobili smo rezultat po kome je lokacija Vasova voda bila drugorangirana i kao takva predložena kao rješenje. Dilema prilikom bodovanja je bila oko toga da li je ta lokacija stvarno udaljena više od 500 metara od stalnog vodotoka, rijeke Lim.
  Како је дошло до тога да другорангирана локација буде студијом предложена као решење? И у том тренутку се знало да будућа депонија не може обухватати само тачку на којој се у том тренутку налази отпад(и тада већ на мање од 500м до Лима) већ да ће неминовно бити још ближе.

  Nijesmo znali da je Manastir „Šudikova“ najbliži sakralni objekat Vasovim vodama (jer tada nije bio revitalizovan, niti nam je bilo ko na njega skrenuo pažnju), već smo bodovali Manastir „Đurđevi stupovi“. Da li je to bilo namjerno ili ne, ne mogu se zakleti. Napravili smo još neke „daljinsko-matematičke“ greške, ali je i pored toga nesporno da je lokacija Vasova voda drugorangirana od sedam vrednovanih lokacija.
  Обнова Манастира Шудикова започета је 1998, а 2007 је био изграђен конак, и одмакла градња цркве, све лако видљиво са локације. Све ”даљинско математичке мјере” су нетачне.

  Је ли за ”новододате” локације тражено мишљење стручњака РХМЗ који су предложили прве четири?

 19. Darko Bulatovic says:

  Aco tekstovi su ti realni i ja sam sa tobom iza pitanja koja si postavio svakome pojedincu.

  Ja tu energiju koja me obuzme kad vidim tvoj echo mojih pitanja pokusavam da pretvorim u nesto kreativno umjesto u destruktivno.

  Sve ove diskusije su me inspirisale da napravim nesto, sa apsolutnim neznanjem o muzici:

  Sad treba da naucim vishe da bi mogao da otkrijem greske i ispravim i dopunim ili promijenim.

  A u svemu je to prijatelju Aco tako, bez kod onih koji ne vjeruju.

  Ja sam smanjio moja ocekivanja u ovom momentu Aco, mene je milo da cujem tebe i ostale glasove razuma koji pokusavaju, kako znaju i umiju, da se bore i ne predaju.

  trudim se da postanem covjek kome malo treba da bude srecan. To uklanja dosta negativnih posledica.

 20. Ovo pismo je 1854. godine indijanski poglavica Sijetl uputio predsedniku SAD-a Frenku Pirsu, kao odgovor na ponudu da SAD od Indijanaca otkupe njihovu zemlju – u zamenu za rezervat:

  “Veliki poglavica u Vašingtonu ponudio je da kupi našu zemlju. On nas takođe uverava o svojim iskrenim osećanjima. To je ljubazno od njega, jer znamo da mu naše prijateljstvo nije potrebno. Mi ćemo razmisliti o njegovoj ponudi. Jer znamo da ako je ne prihvatimo, beli čovek će doći sa oružjem i uzeti našu zemlju. Veliki beli poglavica u Vašingtonu može verovati onome što poglavica Sijetl kaže, isto kao što naša bela braća mogu verovati promeni godišnjih doba. Moje reči su kao zvezde – ne blede.

  Kako neko može kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta misao je nama strana. Mi ne posedujemo čistoću vazduha ili odsjaj u vodi. Kako to možete kupiti od nas? Sva ova zemlja sveta je za moj narod. Svaka svetlucava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaka izmaglica u mračnim šumama, svako svetlucanje i svaka buba, sveti su u tradiciji i svesti moga naroda. Nektar koji silazi niz drveće nosi sećanje na crvenog čoveka.

  Vaši mrtvi prestaju da vole vas i svoju domovinu čim prođu vrata smrti i nađu se među zvezdama. Ubrzo bivaju zaboravljeni i ne dolaze nazad nikad više. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu predivnu zemlju, jer je ona majka crvenog čoveka. Mi smo deo zemlje i ona je deo nas. Mirisne trave su naše sestre. Jelen, konj, veliki orao – svi oni su naša braća. Stenoviti vrhovi, rosa u travi, beskrajne prerije i čovek – svi pripadaju istoj prodici. Tako da kad Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi da kupi našu zemlju – traži previše od nas. Veliki beli poglavica šalje glas da će nam sačuvati mesto gde možemo živeti u sigurnosti. On će biti naš otac a mi njegova deca. Ali uskoro će beli čovek preplaviti zemlju kao što reke bujaju posle kiše.

  Ne, mi nismo istog roda. Naša deca se ne igraju zajedno i naši stari ne pričaju iste priče. Mi ćemo razmotriti vašu ponudu o kupovini naše zemlje ali to neće biti tako lako. Jer ova je zemlja za nas sveta. Čista voda što teče brzacima i rekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo našu zemlju, morate znati da je ona sveta i morate tome naučiti svoju decu. Da svaki zagonetni odsjaj u bistroj vodi jezera – priča događaje i sećanja moga naroda. Žubor vode je glas oca mog oca. Reke su naše sestre, one gase našu žeđ. Reke nose naše kanue i hrane našu decu. Ako vam prodamo našu zemlju, morate se setiti da tome istom naučite svoju decu, da su reke naše sestre – i vaše. I od sada rekama morate pružiti negu kakvu biste pružili vlastitoj sestri, bratu. Crveni čovek se uvek povlačio kada se beli čovek približavao, kao što se jutarnja magla povlači od jutarnjeg sunca. Ali za nas je pepeo naših predaka svet i njihova grobnica posvećeno mesto. Mi znamo da beli čovek ne razume naše običaje. Za njega je svaki komad zemlje isti, jer on je stranac koji dolazi noću i pljačka zemlju. Ona nije njegova sestra, već njegov neprijatelj i kada je pokori on odlazi dalje. On ostavlja iza sebe grobnice svojih predaka ali to ne grize njegovu savest. On otima zemlju od svoje dece i ne brine se. Grobovi njegovih očeva i zemlja što mu decu rađa zaboravljeni su. Ponaša se prema svojoj majci-zemlji i prema bratu-nebu, kao prema stvarima koje se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegova pohlepa će jednog dana proždrati zemlju i ostaviti samo pustoš.

  Ne znam! Naši običaji su drugačiji od vaših. Izgled vaših gradova bolan je očima crvenog čoveka. Ali možda zato jer je crveni čovek divljak koji ne razume ništa? Nema mirnog mesta u gradovima belog čoveka. Nema mesta gde se može čuti otvaranje lišća u proleće ili drhtaj krila mušice. A možda zato jer sam divlji i ne razumem. Buka u gradovima je uvreda mojim ušima.

  Šta vredi ljudski život ako čovek ne može čuti usamljeni krik divojarca ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem. Indijanac više voli blago šaputanje povetarca kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vetra pročišćenog podnevnom kišom i mirisom borovine.

  Vazduh je dragocen crvenom čoveku, jer sve što je živo deli isti dah – životinje, drveće, ljudi. Izgleda da beli čovek ne opaža vazduh koji udiše. Kao čovek koji umire mnogo dana on je otupeo na zagađen i loš miris vazduha. Ali ako vam ustupimo svoju zemlju, morate se setiti da je vazduh za nas drag prijatelj, da vazduh deli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vetar koji je našim precima dao prvi udisaj, takođe će prihvatiti i njihov poslednji izdisaj. Vetar će i našoj deci uliti duh života. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mesto na kome će i beli čovek moći udahnuti vetar zaslađen mirisom poljskog cveća. Tako ćemo razmatrati vašu ponudu o kupovini naše zemlje. Ako odlučimo da je prihvatimo, postaviću jedan uslov: beli čovek se prema životinjama ove zemlje mora odnositi kao prema svojoj braći. Ja sam divlji čovek i ne razumem neki drugi način. Video sam hiljade bizona kako trunu po preriji, napušteni od belog čoveka koji ih je ubijao iz voza. Ja sam divlji čovek i ne mogu da razumem kako gvozdeni konj koji dimi može biti vredniji od bizona, koga mi Indijanci ubijamo samo da bi se održali u životu. Šta je čovek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovek će umreti od velike usamljenosti duha, jer sve što se događa životinjama ubrzo će se dogoditi i čoveku. Sve stvari su povezane. Sve što pogađa zemlju, pogađa i zemljine sinove.

  Morate naučiti svoju decu da je zemlja pod vašim stopalima pepeo vaših dedova. Da bi vaša deca poštovala zemlju, moraju znati da je zemlja ispunjena dušama predaka, da je zemlja sa nama u srodstvu. Naučite vašu decu ono što smo mi naučili našu, da je zemlja naša majka. Šta god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga. Mi znamo: zemlja ne pripada čoveku. Čovek pripada zemlji. Mi to znamo. Sve je povezano kao krv koja ujedinjuje porodicu. Sve stvari su povezane. Čovek ne tka tkivo života, mi smo samo jedna nit u tkanju. Šta god da čini tkanju čini i sebi samom.

  Tvoj predlog je razuman i ja verujem da će ga moj narod prihvatiti i povući se u ponuđeni rezervat. Tamo možemo živeti odvojeno i u miru. Ne znači nam puno gde ćemo provesti ostatke našeg života, ionako je blizu kraja. Naša deca su videla svoje očeve ponižene i pobeđene. Naši ratnici su postiđeni – njihovi dani su prazni, trujući svoja tela slatkom hranom i jakim pićem. Još samo nekoliko meseci, nekoliko zima – i neće više ni jedan potomak moćnih plemena koja su lutala ovom zemljom ili živela u srećnim domovima, zaštićena Velikim Duhom, doći nazad i oplakivati grobnice naroda koji je jednom bio moćniji i sa više nade nego tvoj. Ali zašto da žalim za nesretnom sudbinom svoga naroda? Pleme sledi pleme i nacija zamenjuje naciju, kao talasi na vodi. Bog vam je dao vlast nad životinjama, šumama i crvenim čovekom – zbog razloga nama nepoznatim. Možda bi razumeli, kada bi poznavali snove belog čoveka, kada bi znali koju nadu on uliva svojoj deci u dugim zimskim noćima, koje buduće vizije ispunjavaju njihovu svest oblikujući njihove sutrašnje želje. Ali mi smo divlji ljudi. Snovi belog čoveka su nama skriveni. I zbog toga što su skriveni, moramo odabrati svoj vlastiti put. Mi cenimo pravo svakog čoveka da živi onako kako hoće. Ali kada zadnji crveni čovek nestane i kada sećanje na njega bude kao senka oblaka koji plovi prerijom, još uvek će duh mog naroda živeti u ovim šumama. Jer mi volimo zemlju kao što novorođenče voli svaki otkucaj majčinog srca. Ako prodamo svoju zemlju, onda je volite kao što smo je i mi voleli, štitite je kao što smo je i mi štitili. Nemojte nikada zaboraviti u kakvom je stanju bila kada ste je preuzeli. I svom svojom snagom, moćima i srcem – sačuvajte je za svoju decu i volite je kao što Bog voli sve nas. Jednu stvar znamo, koju će možda i beli čovek jednom spoznati – naš Bog je isti Bog.
  Vi sada mislite da ga možete posedovati kao što želite da posedujete našu zemlju. Ali to ne možete. On je Bog čoveka. I njegovo srce isto kuca za crvenog kao i za belog čoveka. Ta zemlja je draga Njemu i vređanje zemlje je preziranje Boga. Tvoj pad je možda daleko ali će sigurno doći. Jer čak i beli čovek, pa kad bi se i sa samim Bogom družio i razgovarao kao sa prijateljem, ne može izbeći zajedničku sudbinu. Beli će takođe otići, možda i brže nego sva druga plemena. Nakon svega, možda možemo postati braća. Videćemo…

  Nastavite da prljate svoj vlastiti krevet i jedne noći ugušićete se u vlastitom smeću. Ali u vašoj propasti svetlećete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je doneo na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njom kao i nad crvenim čovekom. Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kad će svi bizoni biti poklani i svi divlji konji ukroćeni, kada će tajnovite šume zaudarati na ljude i pogled na zrele brežuljke biti zamrljan brbljajućom žicom…

  Gde su divljine? Nestale su. Gde je orao? Nema ga više. Kraj je života i početak borbe za opstanak.”

  http://ekospark.com/info/11_info_pojmovi/pismo_indijanskog_poglavice/pismo_indijanskog_poglavice.html

 21. The dictionary definition of a myth would be stories about gods. So then you have to ask the next question: What is a god? A god is a personification of a motivating power or a value system that functions in human life and in the universe — the powers of your own body and of nature. The myths are metaphorical of spiritual potentiality in the human being, and the same powers that animate our life animate the life of the world. But also there are myths and gods that have to do with specific societies or the patron deities of the society. In other words, there are two totally different orders of mythology. There is the mythology that relates you to your nature and to the natural world, of which you're a part. And there is the mythology that is strictly sociological, linking you to a particular society. You are not simply a natural man, you are a member of a particular group. In the history of European mythology, you can see the interaction of these two systems. Usually the socially oriented system is of a nomadic people who are moving around, so you learn that's where your center is, in that group. The nature-oriented mythology would be of an earth-cultivating people.
  Now, the biblical tradition is a socially oriented mythology. Nature is condemned. In the nineteenth century, scholars thought of mythology and ritual as an attempt to control nature. But that is magic, not mythology or religion. Nature religions are not attempts to control nature but to help you put yourself in accord with it. But when nature is thought of as evil, you don't put yourself in accord with it, you control it, or try to, and hence the tension, the anxiety, the cutting down of forests, the annihilation of native people. And the accent here separates us from nature. – Joseph Campbell, The Power of Myth

 22. MOYERS: Don't you think modern Americans have rejected the ancient idea of nature as a divinity because it would have kept us from achieving dominance over nature? How can you cut down trees and uproot the land and turn the rivers into real estate without killing God?

  CAMPBELL: Yes, but that's not simply a characteristic of modern Americans, that is the biblical condemnation of nature which they inherited from their own religion and brought with them, mainly from England. God is separate from nature, and nature is condemned of God. It's right there in Genesis: we are to be the masters of the world.
  But if you will think of ourselves as coming out of the earth, rather than having been thrown in here from somewhere else, you see that we are the earth, we are the consciousness of the earth. These are the eyes of the earth. And this is the voice of the earth. – Joseph Campbell, The Power of Myth

 23. Stojim na obali potoka. Žubor vode mi nešto govori. Zvuči čudno poznato. Neko staro narečje, grgutavi ženski glas… Kao da prepoznajem reči, delove rečenica, čiji mi smisao, na kraju, ipak izmiče. Kao da je to nešto čega treba da se setim. Nešto davno, nekad prisno, a sada zaboravljeno. Pridružuju se četinari opojnim mirisom. Duša radošću i miljem odgovara na prepoznavanje. Smeh – tek tako – otima se iz grudi i grla… A onda, pogled u plavet neba, plavet koja nije od sveta koji poznajem… I bljesak sećanja na trenutak pre izgnanstva: ovde sam već jednom bio. Ne u ovom prostoru, već u ovom trenutku. Ovom sada. I ime tog trenutka, upisanog duboko u pamćenju ne samo mom, već celog čovečanstva – je Raj. Božanska Bašta koja nam je data da bi u njoj uživali, čuvali je i delili sa svim bićima koja u njoj žive. Vrt života i izobilja iz koga smo proterali sami sebe svojom glupošću, pohlepom, ohološću. Mišlju da ovaj svet pripada samo nama.

  Na trenutak me zaboli prisećanje na nakaznost naših gradova, na bolesnički izraz fasada, ulica, zgrada i lica ljudi koji ih nastanjuju… Ovde, pored ovog potoka, pod ovim sunčanim nebom, okružen belinom snega i mirisom četinara, znam da je duša naše civilizacije bolesna i da njen kraj neće biti kraj sveta – već nas samih. – Petar Šumski, Ljubav je život

 24. I jutros je policija mucki i kukavicki u dva sata asistirala despotu i njegovoj familiji.Treba li da napomenem da smetliste gori od 25-og aprila? Namjerno ga ne gase,iz razloga da se smanji planincina.A,to sto otrovi,dim,gasovi slobodno sibaju po Beranskoj kotlini,nikoga ne zanima.Glavno je da ljude koji danoncno strazare,mrcvare i razvukuju po sudova,ucjenjujuci ih prijavama i krivicnim prijavama.Btw,srecan vi dan drzavnosti Beranselci!

  http://www.vijesti.me/vijesti/opet-blokada-vasovim-vodama-kamioni-jutros-zoru-istovarili-smece-clanak-129481

  • Darko Bulatovic says:

   Jovane snimajte sve sto mozete sa kamerom. Dali ste u mogucnosti da uradite test vazduha i vode?
   Ako bi ste nasli nedozvoljene kolicine cestica i hemikalija u okolini sile mozda imate osnove da vi pokrenete legalnu borbu protiv njih.

   Neznam dali ima toga zakona tamo, a mozda su ih evropljani nacerali da usvoje neke.

   Pozdrav

 25. Ko da ti uradi nalaz,kad su njihovi placenici duzni za to?.Komunalna policija mjesto da nalozi to isto,oni asistiraju komunalnom preduzecu da odlaze smece.Nema vise odje posla.Jedino nam je ostalo da nas sve pohapse.Sto ce i biti..

 26. Cejovic Vukman says:

  U njemackom parlamentu postoji jedna grupa politicara koja se nesto bunila u vezi mafijaske vlade u Crnoj Gori.

  Medju njima ima dosta pripadnika zelenog pokreta.
  O tim zelenim nemam neko predobro misljenje, jer to su sve marksisti sa ekoloskim folirancijama.
  Oni su takodje partija koja pokusava da se profilira na svemu i svacemu, pa evo i po potanjima crnogorske vlasti.

  Sto organizatori ovog protesta ne pozovu nekoliko clanova te partije, konkretno bas one clanove partije zelenih, koji su se u njemackom parlamentu bulili protiv crnogorske politike.

  Njima bi to dobro doslo, nama takodje a to sto su oni levicari i zalazu se za istopolne brakove, to sada nije vazno.

  Pogledajte preko interneta imena onih politicara koji su se u njemackom bundestagu bunili protiv crnogorske politike, vidite ko je od njih pripadnik stranke zelenih i onda posaljite pozivnice za par njih, neka dodju na smetiliste i pustite da onda oni delimicno vode ove proteste.

  Kada u njemackom parlamentu posalju izvestaj o ovom skandaloznom unistenju prirodne okoline, onda ce to sto posto zaustaviti ove stetocine na vlasti.

  Uz to na toj deponiji se ne odlaze njemacki otpad, pa Njemci nece imati ni jedan razlog da se ne pobune protiv te deponije a kao sto rekoh, zeleni su mala partija koja jedva ceka da se profilira na ovakvim i slicnim akcijama.

 27. Cejovic Vukman says:

  Ima li dolje i jedan hemicar koji je clan ovih protesta?

  Ako ima neka naprave analizu vode pored tog smetilista i to onda objave u javnost.
  Analiza se moze napraviti i sa malo sredstava, uzorci se mogu uzeti i staviti na sigurno mjesto radi ponovljene analize u nekom renomiranom institutu.

  To da ce analiza vode pored smetilista biti katastrofalna, to se podrazumijeva.
  I onda predati odgovorne na sud, sa zahtjevom za odstetu.

  Pa zar nismo ekoloska drzava, majka mu stara.

  • Problem su podzemne vode jer te vode isplivaju na druga mjesta i to vrlo lako u bunarima i sl. Da se ljudi potruju.

   A oni tamo kontrolishu sve te institucije koje imaju opremu da izvrshe ispitivanja. Dobro neko rece, oni su ka banda.

   Jer nemoze(mislim moze tamo sto ocesh ako platish nekoga kome su milije pare od ljudskih zivota – jel politicare) to tek tako da se odlaze smece bez nadzora bez popisa izvora smeca bez javno dostupnih informacija o tome i bez kontrole lokacije i saniranje pozara i potencijalnih rizika po stanovnistvo.

   • Cejovic Vukman says:

    Mozda postoji barem jedan ekoloski pokret u Crnoj Gori.

    Neka se uzme analiza vode u prisustvu clanova tog pokreta ili jos nekih nezavisnih organizacija, neka se uzorci blombiraju i onda neka se neki uzorci posalju u neku labaratoriju.

    Dovoljan je jedan spektrometar da se napravi gruba analiza, koja bi dokazala prisutnost opasnih materija u vodi.

    A ima i drugih nacina jeftine analize. Imao sam na fakultetu procesne tehnike sest hemija a u Podgorici sam zavrsio hemijsku tehnicku skolu, pa recimo da nisam laik po ovom pitanju.

    Analiza se moze izvrsiti sa malo sredstava i ko kaze da se analiza ne moze uraditi izvan Crne Gore za mozda par stotina eura.

    Dakle, analiza vode, analiza tla, pozivanje pripadnika stranke zelenih u Njemckoj i …

    Sta rade organizatori protesta???

    Oni imaju sve karte u svojim rukama, i mogu rusvaj da naprave.

   • Darko Bulatovic says:

    Vukmane, Crna Gora je zemlja bezakonja i korpucije u kojoj policija stiti lopove od naroda.

    Ovi ljudi daju sve od sebe da se bore. Evo ih hapse i matletiraju ih i niko im se iz citave drzave ne odaziva.

    Narod ih je pustio previshe,i sad ih ta zmija izjeda svaki dan. I nece prestajati no ce bit josh gori.

    Sto je najgore te hemikalije ce ostati u zemlji i vodi i moze potrajati dok se ti kontaminanti razloze u podzemnim vodama. Ali kako je voda najbolji solvent to nema sanse da ne utice na okruzenje te deponije.

    Na zalost.

    I da na sud odu, malo se moze tu ocekivati bez jakog pritiska preko medija (mada vidim ovi beranski politicari ne tragaju mnogo ni za brukom ni za sramotom).

   • Darko Bulatovic says:

    Mozda taj strazbur, ali mora se prouciti zakoni i obaveze Crne Gore u domenu zastite zdravlja i covjekove sredine.

 28. Ljudi mahom tako služe državi, ne u prvom redu kao ljudi, nego kao strojevi, svojim tijelima. Oni su stajaća i narodna vojska, tamničari, stražari, pričuvne jedinice itd. U većini slučajeva uopće se slobodno ne služe rasudnom moći ni moralnim osjećajem, nego se srozavaju na razinu drva, zemlje i kamenja; a možda će se moći izraditi i drveni ljudi koji će jednako valjano služiti svrsi. Takvi ne zaslužuju više poštovanja nego ljudi od slame ili grumen blata. Vrijednost im je jednaka onoj konja i pasa. Pa ipak, upravo takve obično smatraju dobrim građanima. Drugi — kao većina zakonodavaca, političara, pravnika, ministara i dužnosnika — državi služe iznad svega glavom, a budući da rijetko provode ikakva moralna razlikovanja, jednako je vjerojatno da će služiti Vragu, a da to ne namjeravaju, kao i Bogu. Sasvim malobrojni, poput junaka, rodoljuba, mučenika, reformatora u pravom smislu riječi i ljudi, služe državi i svojom savješću pa joj se stoga nužno mahom odupiru, a ona s njima obično postupa kao s neprijateljima. Mudar čovjek bit će koristan jedino kao čovjek i neće pristati biti “glina”, “začepiti rupu da zadrži se vjetar”, nego će tu službu prepustiti svome prahu:

  Previsoka sam roda vlasništvo da budem,
  Nadzirani da budem podređenik
  Ili sluga koristan i oruđe puko
  Ikoje neovisne države na svijetu.

  Henry David Thoreau

 29. Napredak od apsolutne prema ograničenoj monarhiji, od ograničene monarhije prema demokraciji, napredak je prema istinskom poštovanju spram pojedinca. Čak je i kineski filozof bio dovoljno mudar da pojedinca smatra osnovom carstva. Je li demokracija kakvu poznajemo posljednji mogući napredak u vladanju? Zar nije moguće otići korak dalje prema priznavanju i uređivanju čovjekovih prava? Uistinu slobodne i prosvijećene države neće biti dokle god država ne bude priznala pojedinca kao višu i neovisnu moć, iz koje proizlazi sva njena moć i autoritet, i dok ne bude postupala s pojedincem sukladno tome. – Henry David Thoreau

 30. No mana je same vlade u tome što lijek jest gori od zla. Ona ga čini gorim. Zašto nije sklonija predvidjeti i omogućiti reformu? Zašto ne njeguje svoju mudru manjinu? Zašto jauče i odupire se prije no što je povrijeđena? Zašto ne ohrabruje svoje građane da budno vrebaju na njene greške i čine bolje no što bi ona htjela od njih? – Henry David Thoreau

 31. Cejovic Vukman says:

  Darko, ne postoje problemi koji se ne mogu rijesiti.
  Jedan moj pokojni prijatelj je rekao da ne postoje beznadezni slucajevi, nego samo postoje beznadezni ljudi.

  To sto u drzavi vlada bezakonje, to je poznata stvar.
  To da policija ponekad hapsi i bije i to je klasika ponekad cak i u demokratskim drzavama.

  Iskreno govoreci, bilo bi dosadno kad policija ne bi trenirala strogocu.

  Dakle, pustimo policiju neka rade svoj posao, pustimo lopove i nesposobnjakovice neka i oni rade svoj posao, nego hajdemo mi da i mi odradimo svoj posao i da im stavimo muda u procep.

  Evo, zasto se ne pozove neko od predstavnika zelenih iz Njemacke, naprimjer a moze i iz drugih evropskih zemalja.

  Ako organizatori protesta nisu u mogucnosti to da urade, evo ja nudim pomoc, ako treba ja cu ih nazvati i ubijediti da dodju, oni ce to jedva cekati.

  Ali necu da se namecem. Bilo bi dobro da se znaju organizatori protesta, tako da bi dobronamjerni ljudi mogli da im se obrate i pruze eventualno pomoc.

  Ili je i taj protest, kao i svi u Crnoj Gori, sracunat na necijoj licnoj promociji.

  Mozda grijesim, ako grijesim izvinite, ali iskustvo govori da su svi protesti u Crnoj Gori bili samo promovisanje necijih licnih interesa, preko baba i zaba, preko politike i ekologije, preko prava zena i prava musakraca, preko zastite pataka i zastite macaka.

  Dakle, pozovite nekog od paralemtaraca iz Njemacke, koji su pripadnici zelenog pokreta.

  Eno ih prije par mjeseci su se u njemackom parlamentu bunili protiv crnogorske politike.

  A za ovakve slucajeve su zeleni specijalizovani.

  Treba li ovo nekome da crtam da bi ukapirali da ih treba pozvati.
  .

  • Darko Bulatovic says:

   Vukmane jel znash sto je bio rezultat istrage tih zelenih o Telekom-u? Ama bash nista.

   Njemacka Vlada(Sa kancelarkom) i Zeleni su javno precutali neosporne cinjenice da je Njemacka kompanija na stetu gradjana crne gore ostvarila sebi ogromne prihode, koristeci se cerkom kompanijom da podmiti najvishe drzavnike i njihove porodice.

   • Cejovic Vukman says:

    Dobro, nisu Njemci svetitelji i naravno da drze svoje interese.
    Ne ocekujes da oni rade protiv svojih firmi.

    Ali ovdje u ovoj deponiji ne postoji njihov drzavni interes kao kod telekoma a postoji sansa da se malo zeleni profiliraju.

    Te male partije uvijek traze neke nacine da se o njima cuje.

    Postoje situacije kada se zajednicki interesi poklope a postoje situacije kada se zajednicki interesi ne poklapaju.

    Momente kada se zajednicki interesi poklapaju treba iskoristiti.

  • Darko Bulatovic says:

   Neko odje ocigledno uzma pare za ovo orarasivanje nekontrolisanog otpada ispred njihove kuce.

   A taj neko vjerovatno ne zivi tu i nece trpljet ni on ni njegova djeca (bez ako ih ikad budu hapsili i otimali im imovinu mada to izgleda daleka buducnost).

 32. Gospodine Cejovicu,
  Slobodno kontaktirajte zelene .Ili nam dajte kontakt..
  Hvala.

  4 mjestana privedena kod sudija za prekrsaje,policija se povukla,nemaju moodah da privedu zene i djecu.Olos…

 33. Узорке воде који би евентуално били признати као валидни након анализе морају бити узети од стране овлаштеног лица, то су у ЦГ двије инстутуције, Институт за јавно здравље и Центар за екотоксиколошка испитивања. Најпростије анализе хемијског и биолошког састава воде(без испитивања присуства тешких метала рецимо) коштају најмање 700 евра. Мјештани и Мјесна заједница немају те паре. А и питање је колико би поменуте институције биле спремне на непристрасну анализу. Ангажовање адвоката који би покренуо судски спор такође кошта огромну своту, јер нема адвоката у ЦГ који би то радио про боно.

 34. Cejovic Vukman says:

  Slike, video snimke i ostale vazne informacije u vezi deponije, hapsenja i drasticnih povreda ljudskih prava i crnogorskog ekoloskog sistema treba spremiti i poslati ovim njemackim parlamentarcima.

  Od ovih parlamentaraca petaestoro njih je trazilo istragu u vezi kriminala u Crnoj Gori.

  Ovo je partija zelenih i njih ce ove ekoloske katastrofe i te kako interesovati.

  Ja nisam neki pretjerani njihov obozavatelj, ne svidja mi se njihovo levicarsko opredeljenje, ali sto se tice ekologije, tu su sasvim u redu.

  Evo njihovih slika, imena, mejlova i telefona: .http://www.gruene-bundestag.de/fraktion/abgeordnete_ID_2000011.html

  Ne bi bilo lose pozvati neke od njih u posjetu Crnoj Gori i zamoliti ih za pomoc oko hemijske analize vode i zemljista.

 35. Cejovic Vukman says:

  Mister Darko Bulatovic, Vi biste mogli da napravite neku dobru internet prezentaciju na engleskom u vezi Beransela i ove bruke i sramote.

  Pozeljno bi bilo da snimak bude takav da se cojeku svaka dlaka na glavi najezi.

  Pa onda da to pustimo na youtube i da saljemo sirom Evrope.

  Tako, da pocnemo sa Beranselom, pa onda da nastavimo sa aluminijskim kombinatom i ostalim deponijama po Crnoj Gori.

  Ovi koji danas vladaju su Crnu Goru proglasili ekoloskom drzavom.

  Mi im samo pomazemo u poslu koji su oni sami zapoceli.

  Ocete ekolosku drzavu, gospodo iz DPS?

  E imacete bas ekolosku drzavu.

 36. jovan loncar says:

  • Darko Bulatovic says:

   Svaka vi cast ljudi!

  • Darko Bulatovic says:

   USTAV CRNE GORE

   Član 23

   Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu.
   Svako ima pravo na blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine, na mogućnost uticaja prilikom odlučivanja o pitanjima od značaja za životnu sredinu i na pravnu zaštitu ovih prava.
   Svako je, a posebno država, obavezan da čuva i unapređuje životnu sredinu.

 37. Beranseljani ne mogu biti gradjani. Oni su seljaci.

 38. Dokon pop.

 39. NE ZNAM KOLIKO JE PROTEKLO VREMENA OD KADA SE TRUJU, VODA, VAZDUH I ZEMLJA , U BERANAMA . EVO OVDJE VIDIM DA JE PRIJE 2 GODINE , BILA , ”ISTA META ISTO ODSTOJANJE”. CHINI MI SE DA SE NA VASOVIMA VODAMA ODLAZE OPASAN OTPAD VEC 7 GODINA , MOZDA GRIJESIM..
  =============================================================

  Savjet MZ Beranselo:
  Berane, 08.06.2011

  REAGOVANJE NA IZJAVU MINISTRA ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA SEKULIĆA

  Savjet MZ Beranselo poziva Ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića da objasni javnosti kako je moguće da su ispoštovane sve procedure ako su kontrolna mjerenja pokazala da po važećem Pravilniku postoji eliminatorni faktor (blizina rijeke Lim) za izbor Vasovih voda za izgradnju regionalne sanitarne deponije, ako se zna da je eksproprijacija još aktuelna, ako se zna da je lokalna samouprava projektnu dokumentaciju učinila vidljivom (na zvaničnom sajtu) tek nakon što su završene sve procedure, ako se još ne zna kako izgleda glavni projekat, ako se zna da u Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu nijesu pomenuti izvori vode koji postoje na ovoj lokaciji, ako se zna da se i dalje odlaže opasni otpad, ako se zna da je dokazano da je odlagan i medicinski i opasni otpad, ako se zna i da je udaljenost od drugih važnih objekata takođe sporna, ako se zna da mještani MZ Beranselo nijesu ni adekvatno informisani niti nam se pružila poštena prilika da u procedurama učestvujemo u donošenju odluka.

  Poštovani Ministre nama je sada najbitnije da prestane dalje ugrožavanje naših i života naše djece i da se primjene važeći zakoni koji neosporno ukazuju da je lokacija Vasove vode nepogodna za izgradnju sanitarne deponije. Ko je odgovoran za postojeće stanje očekujemo da će se takođe utvrditi i podržavamo svaku inicijativu u tom pravcu. Ali ono što ne podržavamo i što ne možemo razumijeti jeste zašto ne prihvatite argumente i činjenice koje su u prethodnom periodu jasno pokazali da su Vasove vode pogrešan izbor i sa ekološke i sa ekonomske strane. Zašto ne zaštite javni interes i ne primjenite zakone? Zašto ne dođete među nas i kažete nam kako mislite da se riješi problem?

  Pozivamo Vas da dođete na lice mjesta i da se upoznate sa stvarnim stanjem i da onda kažete da li su naši protesti opravdani. Do tada molimo Vas da svojim izjavama ne podstičete one koji krše zakone da to i dalje rade. Molimo Vas u ime naše djece, koja rastu na ovom zagađenom prostoru i koja ne zaslužuju da budu okružena opasnim otpadom najgore vrste.

  Čist vazduh, nezagađeno zemljište i bistra voda to je ono za što se mi borimo i što je u skladu sa zakonima. I mi smo spremni da idemo do kraja jer život u zemlji bez zakona ili gdje oni važe samo na papiru nije ono što želimo za našu djecu.

  Nadamo se da će uskoro pobijediti pravda, da nećemo opet morati blokadama tražiti pažnju nadležnih institucija i da ćete i Vi doprinijeti da se Vasove vode saniraju a opština Berane pronađe drugu opciju koja je u skladu sa zakonima i javnim interesom na kojoj će biti odlagan otpad.

  Savjet MZ Beranselo

 40. danas je momcic biciklom pri velikoj brzini ( ne namjerno ) naletio na mog psa. Od sudara momak je pao tako , da sam mislio da ce ostati slomljenog vrata. Medjutim sabrao se tako brzo , ustao , sjeo na biciklo i odvezao se . Napominjem ,da se moj pas nashao.. bukvalno stvorio, na putanji bicikliste, tako da biciklista nije imao ni milisekunde da ga izbjegne. Pas, 5 mjeseci star , skoro velicine odraslog labradora je proshao bez posljedica. Nastavio sam sa svojim picem ( bio sam na terasi kafea). Poslije kraceg vremena se vraca biciklista (momcic od mozda 16 godina) i pita : kako je pas ? rekao sam mu da je pas skroz ok ..u glavi mi je bio jos , njegov pad sa bicikla …ljudi , momak je letio u vis kao lopta i hvala nebesima sto je pao tako da je proshao bez neke teze ozljede. pao je poput kaskadera ..ne znam kako bih to bolje opisao … pitao sam momcica kako se on osjeca.. rekao je da je ok , malo ugruvan, ali sasvim ok ( tako je i izgledalo, na svu srecu).. rekao sam , pruzajuci mu ruku : covjece, pushti psa , bitniji su ljudi .. odgovorio je : ne, meni je to isto !

  odavno govorim mojoj generaciji , da cemo , neki od nas ( ako ne mnozina), osjetiti dolazak nashe djece. i da ih mnogi od nas nece razumjeti .. nasha djeca ce govoriti novim ( t.j. mozda obnovljenim, nekim prastarim jezikom).

  Danas rastu novi svjetovi u divljoj zemlji (sve u vezi s ovim stoji u pismu poglavice koje je postovao Duboki uvid) . U divljoj zemlji rastu opet , neki novi indijanci ( uz ogradu , da ne znam -iskustveno) , da li je bilo prije ,na ovom parchetu zemlje, OVAKVIH Indijanaca, KAO shto je OVAJ MOMCIC. mozda vam je pateticno , ali ovaj djetic biciklista ima u sebi svijest poglavice koji je pisao bijelim ljudima … djetic ( nekako) zna da smo svi i da je sve u prirodi – povezano.

  ovaj fenomen primjecujem unazad 10 godina..u divljoj zemlji . znam , to mozda nista ne znaci .. znam , da je taj broj mladih ljudi ipak toliko mali ( mjereci velichinu gomile) i da ce odustati ili zavrsiti kao i poglavica preko velike vode.. al ipak , ovo je dovoljno ..meni dovoljno ..da vjerujem…

 41. zaboravih … moja divlja zemlja (t.j. divlji ljudi) u kojoj zivim zove se Crna Gora . Stanishte u kom zivim zove se Podgorica.

 42. Djordje Karino, samo ime beran…selci govori da nije rijec o gradanima. Na stranu fakat da je bolje da se bave zastitom zivotne sredine nego da je cementiraju praveci postolja spomenicima…

  • Cejovic Vukman says:

   Ahhhh Planku opet smeta sto su stanovnici Beransela Srbi i smeta mu sto je to tamo bio cetnicki kraj.

   Budi iskren Planko, ti bi volio ovaj ekoloski bunt da politizujes na nacionalnoj osnovi.
   .

 43. Vukmanov predlog uopste nije los, ja sam na raspolaganju za komunikaciju na engleskom i holandskom, ako treba.

 44. Vucmane, bolujesh li od srbitisa? Kako Beran-selci mogu biti gradjani? Osnovna logika…
  Drugo, zar nije bolje da ljudi stite zivotnu sredinu nego da je cementiraju? Osnovna logika…
  Dsm ja spomenutnike? No way!
  Sta je mene briga sta je njiov kraj bijo u 2 sv. Ratu? Nijesam Bihorac.

 45. By the way, za komunikaciju sa UN obratite se meni. A mozete i Jeremicu ako sam ja zauzet.

 46. Darko Bulatovic says:

  Ja evo 3-4 dana pregledavam po youtubu o ovome slucaju.

  Od videa sto su ljudi postavljali dje su snimili, imam samo jednu rijec: Katastrofa!

  Ja vidim da su ljudi se borili i sve zivo sto je u obavezi jednog gradjanina pokusali da urade.

  Ono sto mi se namece kao utisak, a koji je veoma opasan, je da u Crnoj Gori nema niko ko shvata da ako se krshi Ustav Crne Gore i niko ne haje za njegovo utemeljenje u realnosti, vec su preci interesi nekih pojedinaca od njega.

  Opasnost toga stanja cini mi se da dostina nisu ni svjesni.

  Ovaj slucaj nije samo o zastiti zivota ljudi vec i o gradjanskoj borbi u kojem mora da se manifestuje cinjenica da je gradjanin drzava i da gradjanin je taj koji trazi i zahtijeva da se Ustav postuje.

  Ovo pitanje mora da se internacionalizuje. Ja pokusavam da napravim neki kraci video koji ce biti kompilacija, i koji ce vam svima vama nadam se pomoci da uputite email ili kontaktirate nekog ko bi mogao da pomogne resavanju ovog problema.

 47. Mrak mrak…totalni je mrak.Welcome to 1948.Djeca su sledeca …
  Zene su trenutno u Beranski Mup na informativni razgovor.Hocu da budem Rasko Konjevic.A,vi??

  • E Jovane, jebem mu mater, ovo je stvarno nevjerovatno. Dje je ova stoka od opozicije i NVO-a? Previse sitno?

   Prilika da ovdje kopiram post Blaza Davidovica sa FB-a. Mislim da je Kozak vec to nedje kopirao, ali ne mari.

   Borci za ljudska prava, koji se time bave profesionalno, pretvorili su se u degutante manekene i medijske pozere, šepure se sa naslovnica, slikavaju se, prde po aerodromima i povraćaju po hotelskim sobama. Ne postoji medij kojem nisu dali intervju. Neinteligentni i naivni ljudi, kao moja niskost, smatraju da borci za ljudska prava trebaju ulaziti u rudnike i tvornice, zatvore i bolnice,ali no, no…Tu je velika opasnost da isprljaju cipelice. Pomognite mi : znate za neki slučaj kad su takvi borci pomogli osobi koja ima konkretno ime i prezime, a društvo i država su joj unakazili život, gazeći njena elementarna ljudska prava ?
   Ne, naravno da ne znate.
   Oni se ljudskim pravima bave na administrativni i birokratski način, krajnje politikanski, koketirajući sa sistemom i glumatajući velike face moronskim redakcijama.
   I ovo malo ljudi što me čita, kuži jednu veliku, bolnu i opasnu stvar : sve je to režim. Kad neko pisne protiv vlasti, mi nismo naivni i kužimo da je i to režim. Jer, moderni, suvremeni diktatorski, nepotistički i autokratski režimi imaju sve što treba da ne bi, kao takvi, bili etiketirani od Velikog Brata : imaju nezavisne medije (kao ), imaju NVO, imaju 442 političke stranke, 12 crkava, parlamente i sudove, imaju opoziciju. Imaju sve, sve štima.

 48. Sta vise da uradimo? Trebaju djecu da nam vode po sudova? Prsla drzavo u tebe se userem!

  • Darko Bulatovic says:

   I ideoloski, u duhu zakona, i fakticki u realnostii, dokaz su ljudi iz Beransela, Narod je Drzava!
   Ovo je zloupotreba javnih sluzbi u interesu pojedinaca i to protivno Ustavu i Zakonu Crne Gore.

   Javni tuzioc mora pod hitno da pokrene postupak i istragu o ovom slucaju.

 49. Планко, нешто си побркао, тај бетонски постамент за споменик грађен је у селу које се зове Заостро, Горње.
  Беранселци су можда са по називу мјеста са села (иако се ради о приградском насељу, спојеном са градом, и много вјекова старијем од самог града) али су за неке ”урбаније” средине, које у имену имају именицу град, Грађани са великим Г.

 50. zene i djeca su napravile trenutni pat, sprijecem je sah-mat, a sad cemo vidjet kako ce se stvari odvijat u buducnosti bez ideja i rjesenja, ali sa silom drzave iza sebe.
  necu da budem konjevic rasko
  necu da budem mefisto risto
  necu da budem djuranovic drasko
  sve su to govna
  sve je to isto
  zivjeli beranselci koji strazare
  i pokazuju kako je paraeuropski
  naprasni
  urbanizam i ubergradjanizam
  sproveo lokalnu ostavinsku raspravu o zdravom duhu u zdravom tijelu
  i izdigao lokalne korumirane krompire
  na medjunarodni nivo nesvijesti i nesavjesti.
  o kukavno ministarstvo cemu postojis
  i cemu se nadas?

 51. zene su nasi poslednji ljudi!

 52. STAV

  Vijesti iz zone (su)mraka
  Požar ne priželjkujem ni simbolički, ali se nadam da će ,,plamen“ zahvatiti mnoga srca i probuditi nas iz letargije i nebrige za druge. Ma biće i to. Vidjećete.
  Uvecaj! Vasove vode (Foto: Privatna arhiva)
  Aleksandar Perović

  Autor je direktor Ekološkog pokreta OZON
  ,,…Svi znaju ko sam ja da sam došao sa dna i zato grabim sve što mogu jer mi pripada/Ma znaju ko sam ja, Služba, Vojska, Murija i zato grabim sve što mogu jer mi pripada.“ Beogradski sindikat (BS)

  Vijek XXI. Jugoistočna Evropa, Zapadni Balkan. Ustavom deklarisana ekološka država Crna Gora, opština Berane, Mjesna zajednica (MZ) Beranselo.

  Proces integracija u Evropsku uniju (EU), pregovori sa Evropskom komisijom. Otvoreno poglavlje 27 – Životna sredina, obavljeni eksplanatorni i bilateralni sastanci.

  Poglavlja 23 i 24, koja se tiču borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, još nijesu otvorena. Kad će ne znamo. Ali se nadamo.

  Već je 31. dan od kada je aktivan požar na nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode. Još se ne nazire kada će biti ugašen. Ali se nadamo da hoće. Jednom.
  Još nije utvrđeno ni šta je uzročnik požara. Da li ljudski faktor ili je došlo do samozapaljenja? Ili makar javnost nije obavještena o tome. Obije opcije su realne, ali da ne prejudiciram. Pravda je spora, što se vidi i u ovom slučaju! Ali se nadamo da će nas ispoštovati. Kao i institucije sistema. Jednom.

  Takođe, nemamo podatke da li je saslušan predsjednik opštine Berane, koji je u medijima, praktično prvog dana, iznio tvrdnju da je riječ o namjernom izazivanju požara. To je veoma bitno i da se stekne utisak o efikasnosti rada nadležnih. Uprave policije i tužilaštva, prije svih. A ovaj, samokandidovani, svjedok saradnik, mogao bi dati potpuno novu dimenziju cijelom problemu, koji je poprimio obim ekocida i svakako ulazi u domen ekokriminala. Mogao bi ukazati na pojedince koji imaju interesa da se na Vasovim vodama smanji količina otpada i produži period namjene za privremeno odlagalište. Ili na one koji su lošim upravljanjem doprinijeli da problem poprimi i prekogranični karakter.
  Nadamo se da jeste. I jedno i drugo i treće i četvrto…

  Ovo je čisto važno istaći zbog suštinske povezanosti poglavlja 23, 24 i 27, jer je riječ o procesu, što podrazumijeva drugačiji, mnogo kompleksiniji i senzibilniji pristup, od pojedinačnih pojava.

  Nadam se da većina građana Crne Gore počinje to shvatati i prepoznavati ličnu odgovornost za kvalitet životne sredine, ali i uspješnost i dinamiku pregovora sa institicujama EU. Nadam se da će i pokazati inicijativu, prije nego što budu dovedeni u poziciju u kojoj se već više godina nalaze npr. građani MZ Beranselo.

  Koristim priliku da pozdravim građane Pljevalja i ukažem na problem alarmantnog stanja životne sredine u toj opštini. Nadam se da će i oni pokazati veće interesovanje za uslove u kojima žive i rade. Hoće, sigurno. Pitanje je dana.

  Nemojte zamjeriti što iz Beransela prelazim i na druge krajeve ekološke nam države. To zato što se nadam da će iskra slobode sa Zelenog gumna zahvatiti i druge. I zato što volim svaki dio Crne Gore.

  Da odmah budem jasan, požar ne priželjkujem ni simbolički, ali se nadam da će ,,plamen“ zahvatiti mnoga srca i probuditi nas iz letargije i nebrige za druge. Ma biće i to. Vidjećete.

  Nego da se vratimo na Vasove vode i problem sa kojim žive građani Beransela i Berana. Koji ima suštinski životni značaj. I pitanje je opstanka. Opstanka vrste na ovim prostorima. Čovjeka.

  Problem na kom su institucije sistema pokazale svu svoju nemoć. Ili moć, ako se posmatra iz drugog ugla, onog u kom privatni interes ima veći značaj od javnog.

  Kako drugačije komentarisati to što, uprkos činjenici da Vasove vode ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za privremeno odlagalište komunalnog otpada, što je vidljivo golim okom jer nema ograde, vage, redarske službe, kao što se vide i različite vrste posebnih tokova otpada, koji cijeloj lokaciji daju karakter nelegalne deponije opasnog otpada, lokalna uprava, sa sve svojim Javnim preduzećem Komunalno Berane, nastavlja insistirati na ovoj lokaciji?

  Kako komentarisati to što Područna jedinica Uprave policije asistira Komunalnoj policiji na osnovu predloga Odluke koju Skupština opštine Berane nije usvojila?! Čak ni razmatrala! A ne zna se ni kad će. Ali hoće. Sigurni smo.

  Ipak ono što najviše čudi jeste izostanak interesovanja tužilaštva, jer je riječ o ugrožavanju prava garantovanih članom 23 Ustava Crne Gore, kao i čitavog niza članova iz više važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, koji se tiču života u zdravoj životnoj sredini.

  I ovdje ću još jednom pozdraviti građane Pljevalja. Shvatiće već oni zašto. Nadam se i lokalna uprava takođe. Što prije to bolje i za zdravlje ljudi i za prirodne resurse kojim raspolažu Pljevlja.

  Da privedem kraju, ne smijem zaboraviti ni resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je dalo zeleno svjetlo beranskoj lokalnoj upravi na nacrt Odluke o privremenom odlagalištu, što je zloupotrijebljeno prilikom traženja asistencije od Uprave policije PJ Berane, isto kao dopis bivšeg ministra prošlog ljeta. Ono je zasluženo što imamo i primjenjujemo Zakon.

  To što nemamo zatvoren sistem pravilnog upravljanja otpadom – nije strašno. Zato imamo preko 300 neuređenih smetlišta širom Crne Gore, mahom pored puteva.

  Imamo i Vasove vode, nelegalnu deponiju opasnog otpada na samom obodu međunarodno zaštićene rijeke Lim. I legalne deponije tik uz korito još ,,zaštićenije“ rijeke Tare.

  O otpadu u ,,nezaštićenim“ vodotocima da ne pričam.

  Ipak nadamo se da će biti bolje. Nada posljednja umire.

  Molimo vas ugasite mrak.

 53. jovan loncar says:

  pravda je spora,ali izgleda stize.u besudnoj zemlji ipak sud oborio odluku lokalnog despota i njegove familije.Jos jednom smo dokazali ko brani zakon i ustav ove besudne zemlje…idemo dalje!
  UPRAVNI SUD CRNE GORE U.broj 1811/12
  U IME NARODA
  Upravni sud Crne Gore, u vjjecu sastavljenom od sudija Dragana Djuretica, kao predsjednika vijeca, Svetlane Radosevic i Gordane Pot, kao clanova vijeca, uz ucesce sluzbenika suda Marine Nedovic, kao zapisnicara, rjesavajuCi upravni spor po tuzbi tuzioca Mjesne zajednice Beranselo- Berane, koga zastupa Dalibor Kava ric, advokat iz Podgorice, protiv odluke tuzenog Predsjednika Opstine Berane, broj 01-031-1858 od 26.07.2012. godine, 0 utvrdjivanju lokacije za privremeno skladistenje komunalnog otpada, nakon usmene rasprave odrzane 10.05.2013. godine, u prisustvu punomocnika tuzioca i Predsjednika Opstine Berane, Vuke Golubovica, dana 15.05.2013. godine, donio je
  PRESUDU
  Tuzba se usvaja.
  PoniStava se odluka Predsjednika Opstine Berane, broj 01-031-1858 od
  26.07.2012. godine.
  Obavezuje se tuzeni da tuziocu naknadi troskove spora u iznosu od
  250,00 € u roku od 15 dana od dana prijema presude.
  Obrazlozenje
  Osporenom odlukom, utvrdjena jF. lokacija ‘Vasove vode”, koja obuhvata kat. parcele 2~01, 2~02, 2539, 2547, 2548 i 2557 KO Dolac, kdU lukllCijll nll kojoj ce se privremeno skladistiti komunalni otpad, sakupljen sa podrucja Opstine Berane i odredjeno da ce se privremeno skladistenje komunalnog otpada vrsiti najkasnije do 31.12.2016. godine.
  Tuzilac je u tuzbi i na raspravi osporio zakonitost odluke tuzenog, zbog povrede pravila postupka, pogresno i nepotpuno utvrdjenog Cinjenicnog stanja i pogresne primjene materijalnog prava. Navodi, da se utvrdjena lokacija ”Vasove vode”, za privremeno skladistenje komunalnog otpada, nalazi na administrativnoj teritorjji Mjesne zajednice Beranselo, medjutim, predstavnicima Mjesne zajednice nije omoguceno da ucestvuju u postupku koji se ticao njihovih prava j interesa na zastiti zivotne sredine, i ako im j e to pravo zajemceno Arhuskom konvencijom. Ukazuje da je prije donosenja pobijane oclluke Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma, dopisom od 25.07.2012. godine, dalo saglasnost za
  2
  privremeno skladistenje otpada na predmetnoj lokaciji, uz podsjecanje tuzene na neophodnost donosenja odgovarajuce odluke 5kupstine opstine, te ispunjenja uslova iz clana 78. stay 3. Zakona 0 upravljanju otpadom, u pogledu lokacije za privremeno skladistenje komunalnog otpada. Pobijana odluka u suprotnosti je sa ()dredbama Clana 78. stay 3. i 96. stay 1. tacka 2. Zakona 0 upravljanju otpadom, jer lokacija nije uredjena u skladu sa Clanom 78. stay 4. Zakona, a morala je biti uredjena do 30.06.2012. godine. Naglasava da su povrjjedjene odredbe Arhuske konvencije 0 dostupnosti informacija 0 ucescu javnosti u donosenju odlLlke i pravu na pravnu zastitu 0 pitanjima zivotne sredine i to Clan 6. i 9. Konvencije. Ukazuje na nedostatke obrazlozenja pobijane odluke i predlaze da sud usvoji tuzbu i ponisti osporenu odluku. Trazio je troskove spora.
  U pisanom odgovoru na tuzbu i na raspravi, tuzeni navodi da je pobijanu odluku donio na osnovu clana 58. Zakona 0 lokalnoj samoupravi, a potvrdjena je odlukom 5kupstine opstine Berane, kao zakonodavnog organa i objavljena u 51uzbenom listu Crne Gore – opstinski propisi, broj 28/12, pa je 5 tih razloga zakonita. Odlukaje donesena u skladu sa clanom 78. Zakona 0 upravljanju otpadom i ista predstavlja opsti akt. Odlukom nije rjesavano 0 pravima i obavezama tuzioca, pa stih razloga ne predstavlja upravni akt. Na raspravi je osporio navode tuzioca vezano za ucesce u postupku, jer mu je to omoguceno u postupku donosenja elaborata uticaja na zivotnu sredinu za predmetnu lokaciju, kada je imao mogucnost da ucestvuje u javnoj raspravi, te da je uredjenje lokacije onemoguceno od strane tuzioca. Predlaze da se tuzba odbaci.
  Tuzba je osnovana.
  Odredbom clana 78. stay 3. Zakona 0 upravljanju otpadom (“51. list broj 64/11), propisano je da lokaciju na kojoj ce se privremeno skladistiti komunalni otpad, sakupljen sa podrucja jedinice lokalne samouprave odredjuje skupstina jedinice lokalne samouprave, a stavom 4. istog (lana taksativno je navedeno sta se sve mora preduzeti na uredjenju lokacije iz stava 3. ovog clana, dok je Clanom 58. Zakona 0 lokalnoj samoupravi, propisano da predsjednik opstine, privremeno, donosi akte iz nadleznosti skupstine, ukoliko skupstina nije u mogucnosti da se sastane iii je iz drugih razloga onemogucen njen rad, a njihovim nedonosenjem bi se ugrozio zivot gradjana iii imovina vece vrijednosti.
  U konkretnom, pobijanu odluku donio je Predsjednik opstine 5 pozivom na Clan 58. Zakona 0 lokalnoj samoupravi i istom je precizirana lokacija na odredjenim katastarskim parcelama koje se, sto je nesporno, nalaze na teritoriji Mjesne zajednice Beranselo. 1z navedenog i citiranih propisa proizilazi da se radi o jednostranom aktu donijetom u vrsenju javnih ovlascenja, koji regulise konkretnu pravnu stvar, pa ima karakter akta iz (lana 2. Zakona 0 upravnom sporu, koji uziva pravnu zastitu u upravnom sporu, a ne 0 opstem aktu.
  OcjenjujuCi zakonitost osporene odluke ovaj sud nalazi da je donijeta uz bitnu pvoredu pravila postupka iz clana 226. stay 2. tacka 7. u vezi clana 203. Zakona 0 opstem upravnom postupku (“51. list RCG”, broj 60/03 i “51. list CG”, broj 32/11), jer obrazlozenje osporene odluke ne sadrzi Cinjenicne i pravne razloge koji bi upucivali na to da je lokacija IIVasove vode” utvrdjena u skladu sa
  3
  Zakonom 0 upravljanju otpadom, kao ni razloge 0 ispunjenosti uslova iz Clana 58. Zakona 0 lokalnoj samoupravi, koji bi opravdali donosenje ove odluke od strane predsjednika opstine, buduCi da prema tOj odredbi predsjednik opstine moze samo u tacno odredjenim situacijama privremeno donositi akte iz nadleznosti skupstine.
  Navedeni nedostaci osporenu odluku cine nezakonitom, iz kog razloga je Sud tuzbu uvazio i osporenu odluku ponistio.
  Odluka 0 troskovima sp~ra, zasnovana je na odredbi clana 152. Zakona 0 parnicnom postupku, u vezi clana 56. stay 2. Zakona 0 upravnom sporu, a isti se odnose na sastav tuzbe i pristup na raspravu, u iznosu od po 125,00 ,€ po Advokatskoj tarifi.
  Sa iznijetih razloga, a na osnovu clana 37. stay 1. u vezi clan 33. stay 6. Zakona 0 upravnom sporu, odluceno je kao u dispozitivu.
  Zapisnicar,
  Marina Nedovic,s.r.

 54. Ono po čemu je Rousseau najviše poznat u široj javnosti njegov je odnos prema prirodi. Moglo bi se reći da je i bio jedna od prvih ekologa u povijesti upozoravajući između ostaloga na otuđenje koje donosi moderno društvo. Jurić objašnjava: ‘Rousseau ne samo da kritizira moderno društvo, politiku te društvene i političke institucije, nego kritički dekonstruira kulturu i civilizaciju općenito, samu suštinu civilizacije i kulture, civiliziranja i kultiviranja čovjeka te zahtijeva povratak prirodnom čovjeku, čovjeku kakav je bio u prirodnom stanju – dobar, sretan i su-življen s neljudskom prirodom. S jedne strane, to čini Rousseaua podatnim sugovornikom u današnjim raspravama o ekološkoj krizi, koja počiva upravo na fatalnom pokušaju odvajanja čovjeka od prirode. S druge strane, to predstavlja kritiku svih onih ‘od-prirođujućih’ mehanizama kulture i civilizacije koji, prema Rousseauu, vrše jedno drukčije porobljavanje čovjeka. S obzirom na to, smatram genijalnom Rousseauovu konstataciju da znanost ne služi oslobođenju čovjeka od okova ropstva u kojemu se nalazi, nego baca vijence cvijeća preko lanaca kojima je on okovan.’

  http://www.tportal.hr/kultura/knjizevnost/227611/Rousseau-filozof-za-21-stoljece.html

 55. ima li pravnika da objasni ulogu i poziciju upravnog suda u semi crnogorskog sudstva?

  beranselci bi valjalao na svaki moguci nacin da ceraju dil direktno sa podgoricom, sa evropministarstvima, ekioloskim upravama, direktorijatima, komesarijatima i domacim strancima, da zaobilaze lokalnu kabadahiju i siledzije i predloze podgorici sledece:
  -razjebite lokalnu upravu, pohapsite ih zbog ekologije i krsenja proevroskih zakona, normi i ponasanja i pokazite svijetu da ste za ekoloski zdravu sredinu, da se borite protiv lokalne korupcije i kriminala u administraciji, ( pa nek se sa vama takvima poslije nose vasi po podgorici i primorju, nak vas drze ili skidaju, kako vam god odgovara, nas ostavljajte na miru sto prije i ne mijesasjte se vise u nase lokalne poslove i izbore, a dje mozete- bujrum),
  -bez petnjice vise nikad berane dobit necete, cak ni sa ovakvom opozicijom, pa prema tome iskoristite ovu sansu da se i vi okoristite prije nego bude kasno,
  -izdvojite sredstva da se trenutna lokacija u roku od godine sanira i dovede u podnosljive okvire, da se napravi kada i da se sve zacepi betonom (pravim, ne koncesionim),
  -platite prave strucnjake, ne ovu olos iskompromitovanu i slinavokicmenu, da se za najduze tri mjeseca pronadje prihvatljiva lokacija za opstine petnjica, berane, rozaje, andrijevica, plav i gusinje, da se napravi prava reciklazna deponija i toplana i da se od smeca prave pare i grije narod, kao i svuda u normalnom svijetu,
  -sve drugo vodi u prave fizicke sukobe i hapsenja i osvete i sacekuse i krv.
  sta znam, ovo cekanje se nekako mora prekinut, strah me je da lokalni silnici nemaju drugi izbor osim sile, jer ne razmisljaju drugacije, a kada drzavi za nesprovodjenje svojih zakona i ustava ostane samo sila, onda je sve moguce.

 56. Darko Bulatovic says:

  Ja sam kontaktirao profesora sa UC Santa Barbara I na osnovu videa vasovih voda mi je covjek rekao da postoje veliki razlozi sa zabrinutost oko ovoga slucaja. Postoji velika opasn9st po zravlje ljudi I njihovu okolin7 sa dugorocnim posledicama.
  Profesor je raspolozen da govori obtome pred kamerom.

  Edward Keller
  Professor Earth Surface Processes, Environmental Geology
  http://www.geol.ucsb.edu/

  • Darko Bulatovic says:

   Uzgred ovaj inostrani profesor mi se javio prvi radni dan posle praznika dok evo nedjeljama nemogu uci u trag nikome iz cg od profesora koji bi bili spremni strucno da prokomentarishu ovaj problem.

  • Darko Bulatovic says:

   Evo ispravke. Dobio sam upravo indikacije da je mozda moguce dobiti interview sa jednim profesorom CG. Mozda jer profesor trazi pojasnjenje svrhe tako da neznam sta da ocekujem.

 57. direktno u Lim.Danas je dan zivotne sredine.Dokle?

 58. Берансело успоставља стандарде у овом нашем несрећном и успаваном друштву – како рече једном мој пријатељ.

  Људи, жене, дјеца, старци – житељи једног од најљепших предјела у ЦГ, годинама већ трпе свакодневне притиске, малтретирања, пријетње, хапшења. Хапсили су и жене и дјецу.

  Зашто их малтретирају? Зато што не прихватају да им неко ставља тоне и тоне смећа испред њихових домова, крај њихових извора, у њиховим горама… Којем кретену, идиоту, ништароби је могло пасти на памет да баш ту направи депонију смећа – заиста не знам, али је чињеница да дјеца Беранселаца сваког дана удишу сав тај смрад, све та отровна испарења, сву ту гадост.

  Али, они се не мире, они се не предају. Својом упорношћу и принципијелношћу рекли су једно велико ЊЕТ режимској аждаји. Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га ал’ зубе поломи.

  Када једног дана схватимо да злочиначки режим, метафорички, већ деценијама обасипа све нас смећем и гадостима, када прихватимо да постоје и они којима се то и дословно дешава, када будемо демонстрирали неке елементарне форме солидарности према угроженима, било које врсте – ствари ће се можда промијенити.

  Беранселци су примјер, треба га слиједити.

 59. ŽESTOKI prosvjedi u Turskoj i dalje se nastavljaju, a brojke pokazuju kako izvještaji lokalnih medija nisu toliko objektivni te kako je u zemlji nastupila gotovo potpuna cenzura. Svega nekoliko medija izravno prenosi događaje iz Istanbula i drugih gradova, ali i na njih se stvara nevjerojatan pritisak države da se zataška nasilje koje policija vrši nad prosvjednicima, kazala je za Index turska poduzetnica iz Istanbula Perran Ersu Özçaldıran.

  Podsjetimo, ona je jučer poslala pismo hrvatskoj javnosti, u kojem je pokušala upozoriti na stvarno stanje u Turskoj i neviđeno nasilje policije nad prosvjednicima.

  “Sve je počelo kao mirni prosvjed za očuvanje parka, a pretvorilo se u jedan od najgorih napada državnih vlasti na prosvjednike u novijoj povijesti naše zemlje – i zastrašujući primjer sve većih napora turske vlade da napadne vlastite građane i prisili medije na cenzuru. Policija napada mirne prosvjednike kemikalijama, stotine su uhićene, tisuće ozlijeđene, neki od prosvjednika su preminuli, a tisuće pate od problema s disanjem zbog udisanja otrovnih plinova.

  Sada, više nego ikada, nam je potreban snažan pritisak javnosti da bi prisilili vlasti da prestanu koristiti nasilje nad prosvjednicima, da prestanu uništavati i ovo malo zelenih površina u Istanbulu i da se prestanu obrušavati na građane koji samo pokušavaju mirno izraziti svoja mišljenja.”, stoji u apelu Perran Ersu Özçaldıran.

  Iz istanbulskog tužiteljstva danas je priopćeno da je 180 privedenih prosvjednika pušteno na slobodu. 106 osoba oslobodila je istanbulska policija, dok je njih 74 oslobodilo tužiteljstvo. Jučer je oslobođen 81 prosvjednik, čime je broj privedenih pa oslobođenih demonstranata u Istanbulu, prema tamošnjim vlastima, dosegao 261. Poginule su, prema izvještajima vlasti, dvije osobe.

  Mediji u “vatrenom obruču” između građana i države

  “Danas je pred zgradama lokalnih televizijskih postaja održano nekoliko prosvjeda, kojima se pokušalo utjecati na prekid cenzure i početak objektivnog izvještavanja o nasilju u Istanbulu i drugim turskim gradovima. Velik broj e-mailova poslan je na adresu CNN Internationala, a građani traže da CNN zabrani korištenje svoga imena u Turskoj zbog neobjektivnog izvještavanja CNN-a Turk. Premijer je, u jeku prosvjeda, otputovao na put u Maroko…”, kazala je za Index Perran.

  Ipak, nakon pritiska građana na medije, došlo je do obrata – “Kao da je netko pritisnuo magični gumb, sve više medija počelo je izvještavati o nasilju na prosvjedima”, kaže Perran.

  Tragedija koja je ujedinila i zbližila ljude

  “Najvažniji i najbolji aspekt cijele ove situacije jest činjenica da su prosvjedi, kao nikada dosad, ujedinili i zbližili ljude. Navijači triju nogometnih klubova, koji se inače ne podnose, stajali su danas zajedno na Taksimu, ljevičari su pokušavali spriječiti ekstremne muslimane od napada policije… Građani, djeca, starci, svi su se ujedinili u pružanju pomoći ozlijeđenim prosvjednicima, dok policija, s druge strane, vrši napade na domove ljudi koji su odlučili pružiti pomoć ozlijeđenim prosvjednicima”, kaže za Index Perran.

  Građani su preuzeli ulogu medija i novinskih agencija, objavljujući potresne informacije na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka.

  “Informacije o događajima u Turskoj napokon su izašle u javnost, ali, nažalost, još uvijek postoje i brojne dezinformacije”, zaključuje Perran.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/poduzetnica-iz-istanbula-za-index-prepusteni-sami-sebi-ujedinjeni-u-tragediji-gradjani-vode-nemilosrdnu-bitku-protiv-drzavne-represije/681428.aspx

  • FOTOGRAFIJE žene u crvenoj ljetnoj haljini, koja mirno stoji u istanbulskom parku Gezi dok je policajac šprica suzavcem, obišle su svijet. “Žena u crvenom” postala je simbolom turskih prosvjeda, a fotografije su se proširile društvenim mrežama uz poruku: “Što nas više sprejate, to smo veći”.

   Upravo to je jedan od prizora koji zorno prikazuju kako je policija postupala s mirnim prosvjednicima i kako je upravo policija ta koja je isprovocirala sredinom prošlog tjedna nasilje i nerede. Na mirne prosvjednike, ali i na slučajne prolaznike, posljednjih se dana nasrtalo palicama, suzavcem, vodenim topovima… Svijet su obišle snimke policijske brutalnosti.

   Vijesti o stvarnom stanju u zemlji iz Turske posljednjih dana izlaze “na kapaljku”. Državni i provladini mediji već danima izvještavaju o “smirenju situacije”, dok objave na društvenim mrežama, fotografije te snimke prosvjeda svjedoče o medijskoj blokadi, novim sukobima te dodatno uzburkanim strastima nakon prvih službenih potvrda smrtnih slučajeva.

   Dok turskog premijera Recep Tayyip Erdogan nema u zemlji, njegov zamjenik Bulent Arinc jučer je poručio kako su spremni saslušati demokratske zahtjeve prosvjednika, a organizatore originalnih prosvjeda za spašavanje parka Gezi u istanbulskoj četvrti Taksim, pozvao je na sastanak. Rekao je i kako su prosvjedi protiv prenamjene poznatog istanbulskog parka bili “pravedni i legitimni” te se ispričao ozlijeđenima.

   No, ni on nije pozitivac u ovoj priči – i on tvrdi kako je u prosvjedima ozlijeđeno puno više policajaca negoli prosvjednika, dok realno stanje izgleda drugačije i neslužbene brojke govore o tisućama ozlijeđenih prosvjednika.

   http://www.index.hr/vijesti/clanak/suzavcima-na-mirne-prosvjednike-zena-u-crvenoj-haljini-postala-simbolom-prosvjeda-u-turskoj/681531.aspx

 60. Treba Evropa da te finansira i da ti podize ekolosku svijest,da ne bacas smece u svaki izvor,potok,rijeku ,dvoriste…lele vi u svijest!

 61. Iz Uprave policije ranije je rečeno da neće biti aktivirane prekršajne prijave kada su u pitanju žene i starci

  Sedam žena iz prigradskog naselja Beranselo danas je saslušano kod sudije za prekršaje zbog toga što su prije skoro mjesec spriječile kamione komunalnog preduzeća da prođu prema smetlištu na Vasovim vodama.

  Iako Sud za prekršaje nije donio presudu, u Beranselu očekuju da će sve žene biti novčano kažnjene, kao što je to već bio slučaj i sa muškarcima.

  Beranselci ne znaju da odgovore na pritanje šta se dogodilo da poslije skoro mjesec Uprava policije aktivira prekršajne prijave, za koje je najprije rečeno da ih neće biti kada su u pitanju žene i starci.

  “Ne samo da su napisali prekršajnu prijavu za žene, već je poziv da se sljedeće sedmice javi Sudu za prekršaje dobio i moj otac, devedeset trogodišnji Đorđije. Među ženam koje su danas salušane je i moja supruga Tijana. Ja sam već kažnjen. Još mi nijesu djecu pozivali na saslušanja i kažnjavali”, rekao je Vijestima ogorčeno profesor Sveto Tomović.

  On je dodao da Beranselci neće mirno posmatrati to što rade policija, sudovi i lokalna uprava.

  “Ovo je vrhunac sramote koja se pravi prema nama. Ja sam danas pred sudom tražio od policije da mene uhapse. Bilo je vrlo neprijatno, a biće još neprijatnije kada mi podnesemo krivične prijave”, rekao je Tomović, koji je potpredsjednik Mjesne zajednice Beranselo.

  Prema njegovim riječima, policija je samo pokušala da dobije na vremenu i sačakala da se smire tenzije koje su bile opasno narasle.

  “Ko im je sada dao signal da aktiviraju prekršajne prijave, ne znam. Ali, mi ćemo podnijeti krivične prijave i protiv njih zbog toga što su pokušali da pendrecima premlate maloljetnog A.V., i protiv suda i sudija. Ranije smo najavili da ćemo podnijeti krivične prijave i protiv čelnika lokalne uprave, komunalne policije i komunalnog preduzeća”, kazao je Tomović.

  Sudija i policajci skupa u kafani

  Stanovnik Beransela Slobodan Lončar tvrdi da je ponašanje u sudu bilo sasvim neprimjereno i da su zbog toga neke žene burno reagovale.

  “Kada je završeno suđenje, oanako kako su oni to zamislisli, sudija je sa policajcima koji su pisali prijave sjedio u jednom kafiću u centru. Pili su pivo i nazdravljali. To su građani Berana mogli da vide”, rekao je Lončar.

  Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija. Prema nekim procenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

  Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve dosadašnje blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile.

  Posljednja blokada traje najduže, još od 18. februara. Policije je samo u dva-tri navrata uspjela da je nakratko probije i omogući kamionima Komunalnog preduzeća da istovare smeće na Vasovim vodama.

  Policija i lokalne vlasti pokušavaju da prekršajnim prijavama i novčanim kaznama rastjeraju mještane Beransela sa barikada. Veliki broj muškaraca ovog naselja do sada je proceusiran, pa su nakon toga glavnu riječ preuzele žene ovog prigradskog naselja, koje su sa djecom i naručju stale ispred policije i kamiona.

  Sada su i one pozvane kod sudije za prkršaje, kao devedeset trogodišnji Đoršije Tomović, o čemu su Vijesti ranije pisale.

  Blokada smetlišta na vasovim vodama i dalje traje, a mještani ponovo dežuraju dvadeset četiri sata.

  Na smetlištu na Vasovim vodama još nije ugašen ni požar koji je izbio krajem aprila, a nesnosni smrad i dim se od tada neprekidno šire dolinom Lima. Nadležne inspekcijske službe na to ne reaguju, ali revnosno prijavljuju mještane Beransela zbog ometanja odvoženja otpada.

  http://www.vijesti.me/vijesti/zene-starac-pred-sudijom-jer-su-sprijecili-prolazak-kamionima-vasovih-voda-clanak-134754

 62. crna je gora danas dobila neku nagradu za ekologiju i zdravlje i postenje od evrope kojoj se ide u zagrljaj unatrakacke.
  zene su nasi posljednji ljudi, jos njih da satremo i gasi svijetlo za sva vremena.

 63. danas su sudili zenama.Njih sedam ukupno,dvije”oslobodjene” ostale “opmenute” i da plate 10 evra sudske troskove.Policajac koji ih je ispitivao,za vrijeme saslusanja se smjeskao i namigivao zapisnicarki,zene krenle da ga biju,olos je bila “primorana” da zove interventni vod u pomoc.Oni su ga spasili,inace bi dobio po prknu od zena,i to usred besudnoga suda.gnjida se zove Miljan Scekic.Uglavnom zene nije su priznale ikakvu krivicu,i odile su da plate sudske troskove,i porucili mi da ce bit na istom mjestu sa djecom,ako budu smecarima asistirali opet…28-og juna je sudjenje Djordjiju Tomovicu ,covjeku od 95 godina za istu stvar.Prsla drzavo u tebe se userem!

 64. Darko Bulatovic says:

  A jesu oni rekli sudiji da je drugi sud presudio da su gradjani stitili zakon a da policija je postupala po nalogu onih koji su radili mimo zakona?

  E ovo se zove “nezavisnost” sudova, tu je sud nezavisan i od zakona i od prava.

 65. Darko Bulatovic says:
 66. U većem delu Švedske nema uopšte smeća, pa je ova zemlja primorana da ga uvozi iz inostranstva kako bi nastavila procese reciklaže kojima proizvodi ogromne količine električne energije i goriva.

  Ova skandinavska zemlja “uvozi” smeće iz susedne Norveške kako bi nastavila svoj program reciklaže smeća za proizvodnju energije za hiljade domaćinstava u zemlji od oko 9,5 miliona stanovnika.

  Efikasan sistem za sortiranje otpada i sistem reciklaže je do sada doprineo da samo četiri odsto smeća u zemlji završi na deponijama.

  Švedska već od ranih 1990. primenjuje sveobuhvatan sistem, kroz izmenu zakona, blisku saradnju sa privredom i promenu svesti ljudi kako bi menjali društvo i učinila ga ekološki svesnim.

  Vlasnici fabrika su morali da obrate pažnju na nekoliko kategorija otpada. Postavljene su takse i zabrane na odlaganje smeća na deponije i postavljeni su ciljevi u oblasti reciklaže smeća.

  Kao rezultat toga, danas se, više od 90 odsto smeća koje proizvedu domaćinsta, reciklira i ponovo iskorišćava u proizvodnji električne energije i goriva.

  Švedska politika stimuliše ekonomski stimuliše masovnu reciklažu. Od 2005. godine, u Švedskoj je zbranjeno odlaganje organskog smeća na deponije. Umesto toga, smeće je biološki tretirano za pravljanje komposta, biogasa i đubriva.

  Velike količine smeća su pretvorene u energiju ekološkim procesima. Takvom politikom odlaganje smeća iz domaćinstava na deponije umanjeno je sa 1.380.000 tona u 1994. na 380.000 tona 2004. godine.

  http://www.blic.rs/Vesti/Svet/351320/Svedska-ostala-bez-smeca-uvoze-ga-zbog-reciklaze

 67. to vise nije ni pat, nego sah-mat, al niko od stola ne ustaje. zakoni i sud su price za malu djecu.

 68. Glavni grad jedne od najrazvijenijih država svijeta, Norveške, muku muči s nedostatkom – vjerovali ili ne – smeća.

  Naime, gotovo polovica grada i većina škola u Oslu grije se upravo pomoću spaljivanja smeća.

  Međutim, kako se radi o sredini koja je ekološki vrlo osviještena pa se veliki dio smeća zapravo preradi, taj je grad počeo patiti od nestašice glavnoga izvora energije.

  Smeće su počeli uvoziti iz Engleske, Irske i Švedske. “Volio bih uvoziti i iz SAD-a. Transport morem je jeftin”, rekao je šef jednog takvog pogona za preradu smeća Pal Mikkelsen New York Timesu.

  Deficit smeća, ali ne bilo kakvog

  Isti problem mori i neke druge zemlje i gradove Sjeverne Evrope koji su posljednjih godina toplinsku energiju počeli proizvoditi spaljivanjem smeća. “U toj se regiji godišnje proizvede samo 150 milijuna tona otpada, što je puno premalo da zadovolji apetite svih postrojenja koja tako proizvode toplinu. Potrebno je više od 700 milijuna tona, a Švedska gradi još takvih postrojenja, kao i Austrija te Njemačka”, rekao je Mikkelsen. Stockholm je čak uvjerio neke norveške poduzetnike da smeće prodaju Švedskoj, tako da bezbrojni kamioni i brodovi s otpadom putuju onamo, prenosi Index.

  S obzirom na to da je Norveška jedan od deset najvećih izvoznika nafte i plina, ima goleme rezerve ugljena te vrlo razgranatu mrežu hidroelektrana, činjenica da se grije na smeće nekima je potpuno bizarna. Međutim, Mikkelsen objašnjava da je spaljivanje smeća “igra obnovljivom energijom kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva”.

  Iako u Evropi područja koja grcaju u smeću, poput Napulja, Oslo ipak ne prihvaća bilo kakav otpad. Radije uzima “čišće i sigurnije” englesko smeće.

  http://www.24sata.info/vijesti/svijet/147679-glavnom-gradu-norveske-nedostaje-smeca.html

 69. – Kada sam pročitao Ugovor o pristupanju EU i vidio što smo sve obećali u području okoliša uhvatila me panika. Naše gospodarstvo i poljoprivreda ubrzo će se susresti s nemogućnošću realizacije uvođenja standarda koje smo obećali i doći će do vala zatvaranja. Gradovi i općine također neće moći osigurati obećano i morat će plaćati ogromne penale – tim riječima započinje otvoreno pismo kojega je ugledni ekološki stručnjak iz Siska, dr. Viktor Simončič, svojedobno doministar zaštite okoliša i svučilišni profesor, uputio predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

  Dogodilo se to sam dan nakon istupanja Mirele Holy, koja se sa stranačkim kolegama razišla upravo na ekološkim pitanjima, iz SDP-a. Primjerice, zbog kašnjenja u provođenju europskih standarda gospodarenja otpadom Grčka plaća Europskoj uniji 60.000 eura, a Poljska gotovo 70.000 i to dnevno! Zbog olako preuzetih obveze Hrvatsku čini se čeka isto.

  http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/89738-ispadaju-kosturi-iz-ormara-pregovora-s-eu-hrvatska-ce-placati-ogromne-penale-zbog-eko-standarda-koje-ne-moze-provesti.html

 70. U SRECNIM DRUSTVENIM ZAJEDNICAMA SA PRAVIM DOMACINIMA NEMA DEPONIJA, ORGANSKI OTPAD SE PRETVARA U HUMUS ZA ISHRANU VOCA I POVRCA, A SEKUNDARNE SIROVINE SE RECIKLIRAJU, 20% se sagori na visokim temperaturama od preko 800 stepeni u TERMO CENTRALAMA i ostane samo 2% za ugradnju u podlogu autoputeva i mijesanje u beton.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: