„Zlatna palma“ Abdelatifu Kešišu

Provokativni francuski film „Plavo je najtoplija boja“ ili „Život Adel, poglavlje 1 i 2“, pobedio u ovogodišnjoj tesnoj trci velikog broja dobrih i kvalitetnih filmova iza kojih su mahom stajali francuski producenti. Gran pri braći Koen, „Nagrada žirija“ Hirokazu Kore Edi, „Palma“ za scenario Žija Žangkeu, najbolji glumci Berenis Bežo i Brus Dern, a najveće iznenađenje festivala je „Palma“ za najbolju režiju koja je otišla u ruke Meksikancu Amatu Eskalanteu.

Abdelatif-Kesis-sa-svojim-glumicamaKan- „Zlatnu palmu“ za najbolji film osvojilo je dvoiposatno provokativno i složeno filmsko delo „Plavo je najtoplija boja“ ili „Život Adel, poglavlje 1 i 2“, francuskog reditelja alžirskog porekla Abdelatifa Kešiša, ujedno i film koji je priredio najveće iznenađenje na 66. Kanskom festivalu.

Žiri kojim je predsedavao holivudski mag, reditelj Stiven Spilberg, a u radu učestvovali i Ang Li, Kristijan Munđiju, Nikol Kidman, Kristof Valc, umeo je i da prepozna i da nagradi vrednosti Kešiševog sjajno režiranog, misaono dubokog, vanserijski snimljenog i glumljenog filma o strasnoj i haotičnoj ljubavi između 15-godišnje učenice Adel i senzualne studentkinje umetnosti Eme, u Parizu naših dana.Scene seksualno strasne lezbijske ljubavi, koje su istovremeno i šokirale i zadivile gledaoce, Kešiš je snimio eksplicitno „do daske”, iz svih uglova, sa vidljivim svim telesnim sokovima i trajanjem u realnom vremenu…

U ovogodišnjoj kanskoj sezoni u kojoj su dominirali francuski filmovi (odmah potom i američki), ali i filmovi koji su širom sveta snimani francuskim novcem, trka koja se vodila za „Zlatnu palmu“ bila je veoma tesna zbog iznenađujuće velikog broja dobrih i kvalitetnih filmova. Od 20 takmičara, čak 15 njih je za svoje filmove zaslužilo visoke ocene. Abdelatif Kešiš, je bez sumnje jedan od njih!

Festivalski Gran pri Spilberg je dodelio svojim zemljacima – braći Koen za „U glavi Luvena Dejvisa“, gledljiv, dopadljiv, humoran, ali istovremeno i mračan film u kojem „reinkarniraju“ folk-muzičku scenu Njujorka 60-ih godina prošlog veka. Najveće, ujedno i jedino pravo iznenađenje u večeri dodela nagrada je „Palma“ za najbolju režiju, koja je dodeljena realistički sirovom i brutalnom meksičkom filmu „Heli“ Amata Eskalantea, koji je bio prikazan kao prvi takmičarski film na samom početku festivala. „Heli“ je dobar film, ali ako ćemo istini za volju, Eskalante je bio bolji kao reditelj u svojim predhodnim filmovima „Sangre“ i „ Los bastardos“.

„Nagrada žirija“ zasluženo je otišla u ruke japanskom reditelju Hirokazu Kore Edi, za vrlo dobar i delikatan film o zameni beba „Kakav otac, takav sin“, a i nagrada za najbolji scenario koji je osvojio kineski scenarista i reditelj Žija Žangke, za politički i društveno-socijalno provokativan egzistencijalistički film „Dodir greha“, sasvim je zaslužena.

Najbolja glumica 66. Kana je Berenis Bežo koju je žiri nagradio za izvanrednu i veoma složenu ulogu rastrzane mlade majke i žene u francuskom filmu „Prošlost“ iranskog reditelja i oskarovca Asghara Farhadija. Bežoovoj su opasno konkurisale mlade francuske glumice-početnice Marin Vač („Mlada i lepa“) i Adel Eskarkopulos ( „Plava je najtoplija boja, odnosno „Život Adele, Poglavlja 1 i 2“). “Palmu“ za najbolju mušku ulogu osvojio je legendarni američki glumac Brus Dern za sjajno odigranu ulogu ostarelog, tvrdoglavog i u svoj neostvarljivi san zagledanog oca u toplom i humanom crno-belom filmu „Nebraska“ Aleksandra Pejna. Ovakva odluka žirija razočarala je sve one koji su svoje laureate videli uMajklu Daglasu („Iza kandelabra“) ili Benisija del Tora („Džimi P.“).

„Zlatnu kameru“ za najbolji debitantski film na celokupnom 66. Kanskom festivalu, osvojio jefilm „Ilo Ilo“ mladog singapurskog autora Entonija Čena (viđen u programu „15 dana autora“). Ovo je ujedno i prvi singapurski film koji je ikada osvojio „palmu“ u Kanu. Najbolji kratki film je „Bezbedni“, takođe veoma mladog južnokorejskog autora Mun Bjung Gona. U takmičarskom programu „Izvestan pogled“ pobedili su filmovi „Nestale slike“ kambodžanskog reditelja Riti Pana i „Omar“ palestinskog reditelja Hanija Abu-Asada (predsednik ovog žirija bio je reditelj Tomas Vinterberg). Posebna nagrada za tehnički doprinos umetničkim dostignućima dodeljena je Antoanu Heberleu, direktoru fotografije u malom i veoma toplom filmu „Gringris“ Mahamata- Saleha Haruna, reditelja iz Čada.

Počasni festivalski gosti, legendarni glumci Džeri Luis i Alen Delon, pošto primili svoje „Zlatne palme“ za sveukupnu karijeru, do ushićenja su dovodili armiju svojih obožavalaca, a podjednako srdačan prijem imala je i Hičkokova levoruka plavuša – legendarna glumica Kim Novak, koja uprkos godinama i dalje sjajno izgleda. Ceremonija dodele nagrada ove godine je bila izuzetno kratka i (konačno) efikasna. Odri Totu, u crvenoj balskoj haljini, bila je simpatična domaćica večeri.

Ovogodišnji, 66. Kan svečano je zatvoren premijerom filma „Zulu“ Žeroma Sala („Largo Vinč“), dobrim akcionim trilerom koji je ovaj francuski reditelj sa američko-francuskim novcem snimio u Južnoj Africi, sa Forestom Vitakerom i Orlandom Blumom u glavnim ulogama. Organizatori festivala sa ponosom najavljuju da u svojim programima sledeće godine očekuju nove filmove braće Darden, Emira Kusturice i Majka Lija. Pripreme za 67. Kan počinju već sutra.

Politika

Comments

  1. lezbijke, masoni, vatikan i cija, to sveto cetvorstvo urusavanja svijeta kakvog nikad znali nijesmo, a mislimo da jesmo.

    profesionalizam nasih novinara je, u svakoj prilici i na svakom mjestu dostupan sirokim radnim masama i klasama. ako ziri ne zna, novinari znaju:
    “„Heli“ je dobar film, ali ako ćemo istini za volju, Eskalante je bio bolji kao reditelj u svojim predhodnim filmovima „Sangre“ i „ Los bastardos“.”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: