Protest zbog kriznog poreza 28. januara

montopolPošto su nakon sastanka u ponedjeljak predstavnici Vlade i Unije slobodnih sindikata koja se protivi povećanju poreza na zarade i koja zastupa stav da prije smanjivanja plata treba posegnuti za drugim mjerama – oporezivanjem bogatstva i luksuza, kao i transparentnijom poreskom politikom – ostali na početnim pozicijama, 28. januara će se, na dan usvajanja tzv. kriznog zakona, održati protest ispred Skupštine kojim Unija slobodnih sindikata želi da izvrši pritisak na parlamentarce.

“Unija je donijela odluku da organizuje protest 28. januara u 11 sati, ispred Skupštine Crne Gore. Cilj protesta je da pojedinačno, svakom poslaniku dostavimo pisani apel u kojem bi im ukazali koje sve ekonomske mjere mi mislimo da je vlada trebalo da preduzme prije smanjenja zarada. Zarade zaposlenih su već izuzetno niske i i većina građanki i građana Crne Gore živi na samom rubu gole egzistencije. Mi smo danas donijeli odluku da pozovemo rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Crne Gore da zajedno organizujemo taj protest”, izjavio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković.

Iako je bilo najava da bi, zbog nezadovoljstva prosvjetara, školska godina mogla biti odložena, to se ipak neće desiti. Sindikat prosvjete će ipak pozvati sve prosvjetne radnike da, kako kažu, školsku godinu počnu ispred Skupštine.

“A oni koji ne budu mogli da dođu da sat vremena, štrajkom upozorenja daju svoj doprinos ovoj aktivnosti koju vodi Unija slobodnih sindikata”, pozvao je predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

Iznuđene mjere

U namjeri da zakrpi naglo rastuću budžetsku rupu Vlada je prošlog ljeta uvela takse po kojima građani Crne Gore moraju da plaćaju po jedan euro mjesečno za svaki strujomer, mobilni telefon i kablovski risiver, a kao nastavak vladinog “cijeđenja suve drenovine” uslijedio je tzv. krizni porez, odnosno, troprocentno povećanje poreza na sve zarade koje su u bruto iznosu veće od 400 eura.

To u prijevodu znači da će se, ako ovaj prijedlog prođe, svima čija je neto plata veća od 267 eura odbijati 12 umjesto dosadašnjih devet procenata, a to pretvoreno u novac znači da će se od plate od 267 eura, koja ne doseže ni trećinu potrošačke korpe, odbijati dodatnih 12 eura, dok će prosječna plata od 478 eura biti umanjena za još skoro 22 eura.

Uprkos ubjedljivoj argumentaciji sindikalaca, Vlada odbija da promijeni stav.

“Vlada za sada ostaje pri odluci da se za zarade iznad 400 eura, u bruto iznosu za tri procentna poena poveća porez na dohodak fizičkih lica. Napominjemo da je riječ o kriznoj mjeri koja je u ovom trenutku hitna i neophodna i istovremeno je kratkoročnog karaktera i važiće do isteka godine. Ukoliko se u međuvremenu ne pronađe bolji i efikasniji model po održivost finansija. Dakle, ovu mjeru pratiće paralelno analize dva modela oporezivanja, progresivnog i proporcionalnog i to je predočeno predstavnicima sindikata i dogovoreno je da se u njenu izradu i oni uključe. Zavisno od rada ove komisije koju će činiti predstavnici vlade i sindikata u narednom periodu ćemo se opredijeliti za jedno do tih rješenja i ako se u narednom periodu neki od modela pokaže kao bolji od kriznog poreza svakako ćemo ta rješenja primijeniti”, izjavila je portparol Ministarstva finansija Marija Radenović.

slobodnaevropa.org

Comments

 1. Je li izvor slobonaevropa.org ili slobonaevropi.com ? ……… :o

 2. samo da nam je vjecna i nezavisna crna gora,pa da necemo ljeba jest!

 3. Grčka: Vlada uvela prinudnu mobilizaciju štrajkača
  Sindikati javnog prevoza zaprijetili su da će radikalizovati proteste u slučaju prinudne mobilizacije
  Grčka vlada uvela je danas prinudnu mobilizaciju da bi primorala radnike gradskog saobraćaja koji osam dana štrajkuju da se vrate na posao, zaprijetivši otkazom onima koji se ne odazovu, javile su svjetske agencije.
  Sindikati koji protestuju zbog smanjenja plata odbili su povratak na posao, uprkos sinoćnom sudskom nalogu da to učine, te je ministar saobraćaja Kostis Hadžidakis saopštio da Vlada uvodi mjeru prinudne mobilizacije, po kojoj radnicima koji nastave štrajk prijeti i kazna do pet godina zatvora.
  Ovonedjeljni prekid saobraćaja metroa i drugog gradskog prevoza prouzrokovao je haos širom Atine i primorao građane da na posao idu taksijem ili pješice.
  Po zakonu o “hitnim situacijama u miru” iz 2007, neodazivanje prinudnoj mobilizaciji kažnjava se sa minimalno tri mjeseca, a maksimalno sa pet godina zatvora
  “Sindikalci su odlučili da krenu putem slijepe konfrontacije i usvajanja nerazumnih štrajkačkih metoda”, rekao je Hadžidakis poslije sastanka sa premijerom Andonisom Samarasom.
  “Njihovi potezi prave probleme Atini i društvu, ali i ozbiljne finansijske teškoće gradu. Nemamo izbora nego da primijenimo mjeru (civilne) mobilizacije”, dodao je ministar.
  Po zakonu o “hitnim situacijama u miru” iz 2007, neodazivanje prinudnoj mobilizaciji kažnjava se sa minimalno tri mjeseca, a maksimalno sa pet godina zatvora.
  Zaposleni u metrou odbacili su izmjenu svojih kolektivnih ugovora kao dio reforme sistema plata u javnom sektoru, i štrajkuju jer će im, po računici sindikata, plate prosječno biti manje za 25 odsto.
  Mjere štednje uvedene su po zahtjevu međunarodnih kreditora u zamjenu za pomoć pri otplati kredita prezadužene države. Uslovi za dobijanje međunarodne pomoći produbili su ekonomsku krizu – Grčka je u šestoj godini recesije, a stopa nezaposlenosti premašila je 26 odsto.
  Sindikati javnog prevoza zaprijetili su da će radikalizovati proteste u slučaju prinudne mobilizacije.
  Janis Panagopulos, lider sindikata javnog sektora GSEE, jednog od dva najveća sindikata u Grčkoj, pozvao je Vladu da “odmah povuče” naredbu o prinudnoj mobilizaciji i optužio je da krši ustavna prava radnika.

 4. Janšin pad, je Janšin uspon prema zatvoru. Slovenski ministar pravosuđa i javne uprave Senko Pličanić danas je uoči sjednice vlade premijeru Janezu Janši najavio ostavku. Ostavke su najavila još dva člana stranke Građanska lista, ministar financija Janez Šušteršič i predsjednik parlamenta i lider te stranke Gregor Virant.

  JANŠA SE ZADNJI ČAS ODUPIRE, JER STRAHUJE OD KAZNENOG PROGONA, MINISTRI NAPUŠTAJU VLADU.

  Predsjednik Građanske liste i parlamenta Virant, zatražio je od premijera Janše da nakon izvještaja antikorupcijske komisije, koja ga je optužila za korupciju i neprijavljivanje imovine, podnese ostavku na funkciju. Premijer Janša je to na današnjoj konferenciji za novinare odbio. Janša ako napusti premijersko mjesto biti će uhićen i to se naslućuje već narednih dana. Izlazak iz koalicije najavili su i narodnjaci iz Slovenske ljudske stranke kao i Demokratska stranka umirovljenika ministra spoljnih poslova Karela Erjaveca, o čemu će, kako je danas najavljeno, početkom idućeg mjeseca odlučivati izvršni odbor i savjet stranke. Odlaze, ali će tehničku vladu voditi do primopredaje novoizabranima.

  http://www.udarno.com/ministri-odlaze-jansa-zove-nazad

 5. Krizni porez ostaje: Keković poziva na protest, Masoničić revidirao stav
  Čelnici SSCG prije dva dana saopštili da će podržati protest

  Predstavnici Vlade, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata nije su postigli kompromisno rešenje o kriznom porezu na lična primanja.

  Sindikat prosvjete: Masovno na protest, otpor tiraniji manjine>>>

  Vlada nije odustala da povuče za sporni zakon iz skupštinske procedure kojim je predvidjela da se oporezuju sve zarade od 267 eura u neto iznosu po stopi od 12 odsto tako da će Unija slobodnih sindiikata održati u ponedeljak protest ispred Skupštine za kada je zakazna rasprava o tom zakonu.

  Generalni sekretar unije Srđa Keković rekao je da su nudili kompromisno rešenje da se oporezuje prosječna zarada od 478 eura po stopi od devet odsto, a da se sve preko toga oporezuje sa dodatnih 12 odsto što je Vlada odbila.

  Savez sindikata razumije…

  Čelnici SSCG prije dva dana saopštili da će podržati protest, ali su promijenili stav jer su “razumjeli vladina rešenja”.

  “Zatrazili smo povlačenja zakona iz procedure kako bi se u nastavku dijaloga našla što kvalitentija rešenja: Složili smo se da da je bolje tražiti unutrašnje rezerve,a a ne da se dodatno zadužujemo.

  Saglasili smo se da se moraju poštovati obaveze države. Prihvatamo činjencu da Vlada hoće u kratkom roku da odgovorno i nepopularno primijeni određene mjere. Spremni smo da budemo dio tog miljea i da istrajavamo na propustima iz prethodnog perioda” rekao je generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić

  Masoničić nije odgovorio na pitanje hoće li se pridružiti kolegama iz drugog sindikata u ponedeljak. Savez nije imao svoja rešenja za krizni porez.

  U ime vlade sastanku su pisustvovali premijer Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministar finansija Radoje Žugić i ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: