Dragan Janjić: Ono što je naša tragedija…

gainsbourg burn moneyMene lično brine reagovanje „grupe intelektualaca“ kod ambasadora Francuske a koje se moglo pročitati u štampi.

Ti “intelektualci”, prema onome što su napisali, očigledno da nemaju predstavu o Francuskoj, slobodi govora i djelovanja niti prepoznaju što je uloga svakog ambasadora bilo koje zemlje (osim Crne Gore, koja je u svemu na najgori način različita od svih zemalja).

Mislim da će gospođa Dominique GAZUY tek sada shvatiti s kakvim “intelektualcima” ima posla ovdje a mislim na njhove pežorativne kvalifikacije Depardjea (prema navodima „DANA“):

“…s nevjericom smo primili vijest da crnogorski premijer namjerava da glumca i multmilionera Žerara Depardjea proglasi ambasadorom crnogorske kulture, neposredno na- kon što je ovaj napustio svoju zemlju i uzeo tuđe državljanstvo zbog odluke francuskih vlasti da povećaju porez svojim najbogatijim građanima. Umjesto da se kao predstavnik jedne soci- jalističke partije solidariše sa humanim polazištem vaše vlade da bogati moraju priložiti veći porez državi kako bi i ostali mogli da prežive, naš premijer je ovim činom dezavuisao napore svojih francuskih kolega da aktivnom poreskom politikom ravnomjernije rasporede teret svjetske krize na sve svoje građane – navodi se u pismu koje su potpisali… (navode se imena)“.

“Grupa intelektualaca” ne shvata da se u Francuskoj ne proglašava izdajnikom ko promjeni pasoš, da je ambasadora GAZUY postavio na to mjesto Sarkozi, isto tako kao što je za Sarkozijevo vrijeme njen prethodnik bio Garanše (lično, ljuti protivnik Sarkozija) i da ambasadori predstavljaju svoju (demokratsku) zemlju navijački nezavisno od svoje aktuelne vlade i DA, KONAČNO ONA NIJE PREDSTAVNIK SOCIJALISTIČKE PARTIJE (makar stvarno bila njen član)! Zamislite kakvi sjajni “intelektualci” – kao prava duhovna djeca Mila Đukanovića!

Naročito je otužno banalno tumačenje:

“humano polazište (Francuske) vlade da bogati moraju položiti veči porez…”!

“Intelektualci” ne znaju da je na isti način kao Depardje, Francusku odavno poreski napustio Džoni Holidej, Šarl Aznavur, Janik Noa (nekadašnji teniser a odavno pjevač), mnogi glumci, industrijalci itd…i da o o tome slobodno pričaju u francuskim medijima ovih dana povodom Depardjea. “Intelektualci” takođe ne znaju da je Olond odlučio da promjeni poresku politiku i umanji ogromne poreze (za godišnju zaradu ili dobitak od milion i više eura – 75%)! Tako da je francuska poreska politika, zapravo, za svaku kritiku ali ne i švedska, na primjer, koja svoje prihode od visokih poreza ulaže u opšti veliki društveni standard! “Intelektualci” takođe ne znaju da svi navedeni “izdajnici” slobodno i dalje žive i rade u Francuskoj sve plaćajući mnogo manje poreze u Belgiji ili Švajcarskoj. Depardjeu mi možemo samo zamjeriti što je odabrao Putinovu Rusiju ili Đukanovićevu Crnu Goru za promociju, ali to i nema nekog efekta jer, sada već, svi znaju i Putina i Đukanovića tako da će profit imati samo Depardje (na Zapadu se njemu neće čak ni to zamjeriti).

Što se Depardjea samog tiče,negdje je Bjelinski napisao da umjetnicima “SVA PAMET ODE U TALENAT”!

Nedavno su stanovnici jednog švajcarskog kantona referndumom sami (bez uticaja vlade) odlučili da im se poveća porez sada da kasnije ne bi ušli u ekonomsku krizu (koja je,inače, mimoišla Švajcarsku)!

Za mene su ovi “intelektualci” strašniji od Đukanovića i svega što je on uradio, jer za njega znamo ko je i što je a među ovakvim i sličnim “intelektualcima” treba očekivati sjutrašnju zamjenu za njega?

I, što nam preostaje nakon “intelektualaca” koje imamo: ono što je naša tragedija…

*** ***

Francuski umjetnik Serge Gainsbourg izražava neslaganje sa poreskim sistemom svoje zemlje tako što pali novčanicu od 500 franaka u televizijskoj emisiji (1984.)

Comments

 1. Milan, Marko, Filip & Co. says:
 2. kontrolce kontrolve says:

  malissa
  Sekulja je paradigna širenja govora mržnje, ali za to su krivi urednici portala koji mu to puštaju, kao što su pljuvaonica Javni servis, Slobodna CG… Yato pod hitno treba to uvesti i u Crnu Goru i yakonom sankcionisati kao [to je od ove godine u Hrvatskoj!
  01

  16.01.2013. 23:37:27 Секула
  Метјахићу, јеси ли то ти? Админе, јели ип адреса овога коментара из САД-а? Ако јесте, климни главом.

  Тешки је фукарлук мене оптуживати за говор мржње. Наведите ми један једини примјер кад сам ја ширио мржњу.

 3. raskrinkavajte olos u svojim redovima, o intelektuialci i opozicionari, jer vam oni ne daju da mrdnete.
  jel bolje zivjet u izobilju okruzen olosem i bit olos, ili je bolje borit se i trudit za bolje a bit okruzen postenim, marljivim i vrijednim ljudima? crnogorski novovrijednosni sistem je trka na kratke staze, no je i to mnogo za nasu pamet da shvati i prihvati.
  “lako ne norvezanima, a i svedjanima, i mi bi bili bolji da imamo plate ka oni!” e naopako se prikacili na plate i ko nas svede s planina ovako nakaradne nek se gopni u gornje duboko.

 4. Evo sad sam nešto o ovome ukačio na netu, i nadam se da nešto nisam dobro shvatio, jer je pismo stvarno prilična nebuloza. Kakve veze ima francuski ambasador sa Depardjeovim posjetama!? I da li je dodvoravanje ili naivnost iznošenje suda o humanosti neke političke odluke? Očekuje se da se ambasadorka ‘svrsta’ lijevo ili desno, pa da se ‘solidariše’ sa našim socijalistima? Loše, jako loše.

  Janjiću, ne slažem se u jednom dijelu, a tiče se umjetnika: ono što ja pod tim pojmom smatram ne uklapa se u navedenu izjavu, niti kvalifikuje Depardjea za isti.

 5. moli se depees da sto prije izadje iz vlasti i da ne ceka na esdepe, jer su oni prezauzeti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: