Neđeljom, u pet do devet: Man with a Movie Camera (Dziga Vertov)

Dziga Vertov  (1896 – 1954) rođen je u Petrogradu, u porodici jevrejskog knjižara. Prvi film koji je režirao bio je “Godišnjica revolucije” 1919., i filmove koji slijede (“Bitka kod Caricina”, “Istorija gradjanskog rata”) radi ekpresivnom montažom.

1919. Vertov i njegova buduća žena Elisaveta Svilova, sa drugim autorima osnivaju grupu Kinoki. Propagirao je primat kamere (Kino-oko) nad ljudskim okom, smatrao je kameru za nevinu mašinu koja može da snimi život kakav jeste, bez estetskih obzira i subjektivnih upliva, i koja može vizuelni haos punoće svijeta organizovati u objektivni skup slika. Tako 23 filma snimljena od 1922 do 1925. naziva Kinopravda (referirajući na značenje “istina” i na sovjetske novine Pravda).

Za film “Čovjek sa filmskom kamerom” vlasti ne daju podršku i on prihvata poziv filmskog studija VUFKU u Ukrajini. Usled kompromisa i promjena nastalih u toku produkcije ovog filma dolazi do raspada grupe Kinoki. Film, napravljen kao studija filmske istine, prepliće scene dokumentarnog filma sa procesom produkcije dokumentarnog filma, kontinuirano ukidajući sopstvenu iluziju.

Britanski elektro/jazz sastav The Cinematic Orchestra 2003. godine napravio je muzičku podlogu za film.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: