Zoran Bojović: Kulturološke splačine

Zoran-BojovicMasovno i kontinuirano sipanje kulturološkog neukusa (u ovom tekstu: splačina), kroz šarolik spektar duboko kontrolisanih frekvencija, institucija, grupa i ličnosti – dovelo je preživjelo stanovništvo Crne Gore u poziciju pasivnih gutača.

Medijskih splačina. Slijepi i nemoćni gutaju sve što se ponudi i bači. A sipači splačina (i u daljem tekstu: sipači splačina) našli su se u poziciji kraljeva. Toliko su žudjeli da to i budu. I uspjelo im je. Odavno. Lokalni Kraljevi splačina. Naši „medijski magnati”.

Oblikovanje svijesti (i naročito podsvijesti), kroz megasate primitivno zatupljujućih medijskih sadržaja, odavno je postalo standard. Materijalno osiromašenje većine i prećerano bogaćenje, uglavnom, polupismene manjine, odražava se, kao u ogledalu, kroz dominantne forme medijskog igrokaza.

Prostitutke debatuju o moralu, etici, ljudskim pravima, pašti i brzom sexu, spikerišu. Lojalni našminkani blavori glasogovore o interesima primitivne manjine. Gutačima i biračima se sms porukama i izborima priviđa mogućnost odlučivanja…

No, u javnom prostoru često možemo opaziti da je to nešto o čemu je i suvišno debatovati, nešto što je odavno razriješeno odgovorom: “A, što ćeš?! To narod voli”. Kada navika postane obrazac, pravilo – nema debate.

To favorizovanje nekakve većine (tzv. naroda) kao najuzvišenijeg arbitra na čiju odluku ne postoji pravo žalbe, oduvijek je vješta maska iza koje se krije jeftino projektovana (bijedna) manipulacija.

Kao prvo, ta i takva većina se kreira. Jako dobro i u poželjnom pravcu ako imate medijski i svaki drugi monopol u svojim rukama. Jednostavno, vi onda mijesite sopstveni narod i on ispada onako kako vi želite.

Na kraju, logikom spojenih sudova (medija), narod vremenom postaje Vi. Dakle, kakva vlast – takav i narod. A ne obrnuto. Izgleda da smo paralelno sa privatizacijom dobili i primitivizaciju. Imamo Vlast koja, zarad golog opstanka, utupjuje, uprošćava i izbezumljuje svoje podanike. Bravo, Vlast! Utupi nas, 2013!

Woah, zanimljivo je da se favorizovanje kulturoloških splačina provlači i kroz medije od kojih to nismo mogli očekivati, barem ne u njihovim visoko uzdignutim (deklarativnim) uređivačkim načelima. Jer, ako je vladajuća hunta začela, oblikuje i održava popularnu estradno-kulturnu (scenu) politiku – zašto rijetki “nestranački” i “slobodni” mediji favorizuju upravo tu i takvu otužnu scenu kulturnog, estetskog i etičkog zatupljivanja?

Zašto se umjesto latinoameričkih/turskih udava od 109. provjereno tupih epizoda ne otkupi i emituje edukativan sadržaj? Je l’ to isuviše teško? Jeftinije je, svakako. Zašto se u kontravlasti političkom nedjeljniku pojavljuju intevjuii sa aposlutno bezvrijednim lokalnim pjevačima turbo-pop muzike, afirmisanim upravo na festivalima koje održava pomenuta hunta na vlasti? Kako se boriti protiv protivnika, a popularišete oružje koje je on patentirao?

Zašto se ne stvaraju nove scene kada se za to ima prostora, resursa? Zašto se umjesto prazne forme ne favorizuje suština? Opet, ko je kome dao mandat za zagl(t)upljivanje masa? Je l’ mase partijama, a partije medijima? Ili to mase same traže? Išću. Zatupi nas, 2013!

Postojeći sistem vrijednosti naslanja se na dvodecenijsku ekspanziju sive ekonomije, a sive, prljave pare prljaju ljude. I odnose među nima. Bez izuzetka. Prljavi ljudi se prljavo zabavljaju, prljavo komuniciraju. Njihovo slobodno vrijeme bolni je odušak od blata sa kojim se mažu u okviru tzv. radnog vremena. Njihove masne zabave odavno su postale obrazac kako se treba zabavljati, opuštati, izgledati… Estradno-javni pravopis.

Jasno je da nema govora o promjeni postojećeg sistema vrijednosti sve dok se u medijima ne ukloni estradna forma komunikacije. I proćera u daleki zaborav, u tamo neke, sivozelene, nesretne 90-e. I sve dok mediji ne budu služili edukaciji, nego primitivizaciji – trajaće naše zajedničko besciljanje u našoj maloj, najljepšoj nasvijet, provincijalnoj žabokrečini.

I, naravno, sve bi bilo drugačije da (je) Premijer sluša(o) jazz.

Comments

 1. Ne sluša on jazz i klavir, nego turbo diple svira,
  saksofon mu para uši, violina ne da mira ……..

 2. Pitanje je da li je “narod stoka” ili ako smo stvarno stoka onda da li je onaj ko nas vodi pastir ili vuk?
  Ako se narod konstantno laže, manipuliše se njime na najperfidnije načine, drži se u neznanju i dobija iskrivljenu sliku stvarnosti, kako onda narod može biti krivac za bilo šta.
  Može eventualno za prihvatanje tj primanje na to što se nudi.

  • I bik u koridi je stoka, ali se bori do smrti …….. našu koridu stoka gleda, bikova nema, a toreador pleše kako mu volja …….

   • Ja kažem da je i stanje te obamrlosti izazvano manipulacijom dugotrajnom i ovim kultuloroškim splačinama koje pominje Bojović. Te sam uzeo poređenje stoke, kako se narod često naziva, i onoga ko je vodi, a očigledno je da je ne vodi neko dobronamjeran. Daju li nam se splačine ili normalna hrana (medijski).

    A taj bik u koridi je manipulisan da se bori do smrti. Inače u priodnim uslovima bi ga boljela kita, nego bi pasao travu i tukao se sa drugim bikovima oko krave. Tako nije vam dobro poređenje.

   • Ne kažem ja da se ne manipuliše bikom u koridi, nego velim kako se on bori ……. nama (kao stokom) se takođe manipuliše, ali se mi ne borimo, već ćutimo i pasemo travu ….. koja usput ne spada u splačine …… :))

 3. Kultura! Odbacili su kulturu da bi bolje vladali. Lepota! Uveli su lepotu koja podjarmljuje. Postavili su na tron neznanje – što uopšte nije bilo teško. Ništa nisu prepustili slučaju! Lanci! Sve što čine služi kovanju lanaca i porobljivanju! Ali, robovi se uvek bune. – Frenk Herbert

 4. Odličan tekst.
  Zahvaljujem se Bojoviću.

 5. kontrola masa je isplativa, a kad uspjesno kontrolises rulju, onda si na duplom dobitku.

 6. Tekst je bas dobar.Potpisujem sve sto je autor rekao, ali ovaj problem nije samo nas. Problem je globalan. A kada se sagleda na globalnom nivou, onda dolazimo do teorije zavjere. U medijima se naravno svi smiju onima koji vjeruju u teorije zavjere. Ja volim da mi se smiju. Ipak vise volim da vjerujem nekom unutrasnjem osjecaju koji me pokrece nego mediokritetima i medijima. Ali za razliku od mene mediji imaju moc oblikovanja svijesti, tako da unaprijed gubim bitku, sve do trenutka dok ne iskljucim struju. Jednostavno je. Ni mediji ne funkcionisu bez struje. Iskljucimo struju, ukljucimo mozak.

 7. Бла, бла, бла… Све смо ово стотину пута чули. И сваки пут је анализа овако једнострана и поједностављена.

 8. Zoko – dobar. Sekula precizan jer :
  BANJALUKA – Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore, večeras je na svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci proglašen za ličnost godine, koju deseti put
  biraju “Nezavisne novine”.
  Lado Tajović u srž !

 9. Vrijednosni sistem je u rasulu. Stari je srusen, a novi je konfuxzan, postavljen na pogresnim temeljima. Nijesu krivi samo oni koji ga stavaraju (zbog profita) vec i oni koji idu linijom manjeg otpotra tj. saucesnistva. Autor je pogodio bit.

 10. Ovo s Milom i Nezavisnim tiče se samo Mileta Dodika.
  Očekujem da će Pobjeda za ličnost godine da proglasi Nenada Čanka, a Portal Analitika Čedu Jovanovića (sve sa onom fotografijom nakon anaboličnog tretmana, i kreatisnke kure i dijete na alfalipoinskoj kiselini). Ličnost godine u izboru Dana biće Miodrag Lekić dok će laureat Vijesti biti Dritan Pajović.

 11. okreni konacno plocu says:

  interesantno da je ova prica o medijima ovako slabo propracena od online intelektualaca…ko je rekao na steroidima?…kao vlasnik nezavisne tv stranice koja zivi od gledanosti a ne od bodovanja umjetnicke kriitike trazim podrsku mladih libertijanaca u odbrani prava da sa kapitalom upravljam u svom interesu i ovaj tekst zajednicki osudimo kao pritisak manipulativnog centra moci da odustanemo od trzisnih pravila koja zahtijevaju da sve raspolozive resurse koristimo u cilju profita i odrzavanja minimuna socijalne sigurnosti zaposlenih u firmi…kome se ne svidja nas program neka okrene neki drugi ili iskljuci tv aparat….

  • Ne vidjeh nikog da je pomenuo steroide osim mene u kontekstu fiziološkog stanja Čedomira Jovanovića na fotografiji objavljenoj nedavno na Portalu Analitika (potpisane sa : “kakav frajer” :) Pošto sam imao prilike da Jovanovića vidim u majici kratkih rukava prije nego je zašao u 40 godine, kao lice kvalifikovano da rastumači porijeklo iznenada dobijene mišićne mase tvrdim da se lider LDP-a napumpao derivatima lažnih testesterona, da je pio kreatin uoči vježbanja a potom se, uoči fotografisanja za EPP, cijedio uz pomoć alfalipoinske kiseline (naučno je dokazano da je konzumacija l-karnitina u svrhu mršavljenja prevara pa sam tu opciju dotjerivanja odnosa masti i crvenih mišićnih vlakana kod pomenutog odbacio) :))
   Mlade libertarijance nemoj da dozivaš kao “vlasnik nezavisne TV stanice”, jer takovijeh nema u Crnoj Gori.
   Na odbranu prava da kapitalom upravlja u svom interesu “vlasnik nezavisne televizije” može da se pozove kada zaista ima svoj a ne kapital koji se nezakonito našao u njegovom sefu a na štetu državnog budžeta i građana oštećenih drugim oblicima nelegalnog poslovanja koje je dotični mogao da upražnjava zahvaljujući vezama sa korumpiranim i kriminogenim režimom.
   Mladi libertarijanci iz navedenih razloga nisu u poziciju da stanu u odbranu prava vlasnika TV MBC, TV Pozitivna i ostalih da raspolažu kapitalom u svom interesu jer oni nemaju svoj kapital već otetu imovinu koja je samo formalno legalizovana zlopurebom političkih kanala.
   Pravna pouka:
   Svi vlasnici nezavisnih TV treba da se, poput Čede Jovanovića nagutaju derivata vještačkog testesterona kako ih nedostatak prirodnog ne bi učinio suviše komičnim u “borbi za slobodno i otvoreno društvo”.

   • okreni konacno plocu says:

    optuzbe bez dokaza?!…presuda bez prava na odbranu?!…deja vu…opet inkvizicija jase…ili lazno predstavljanje za libertijance…

  • Tajović Lado je pomenuo steroide u jednom kulturnom obraćanju mojoj malenkosti: “Kada te nazovu trolom ovi veterani onlajn opozicionarstva na stereoidima onda je to stvarno vrhunac apsurda. Stvarno poslije svih tirada gdje to nađe utemeljenje i snage za daljim raznošenjem magle đavo će ga znati. Paranoja nas održava njojzi hvala. Vama preporučujem čaj od kamilice.”

   OKP, ima libertarijanaca sa lijeve i onih sa desne strane: http://politicalcompass.org/analysis2, i u tom se sprektru uglavnom lako daju prepoznati ekonomske teorije Ve$a Vukotića.

 12. Neon kaže:
  17. Decembar 2012. – 23:55 u 11:55 pm

  Ovo s Milom i Nezavisnim tiče se samo Mileta Dodika.
  Očekujem da će Pobjeda za ličnost godine da proglasi Nenada Čanka, a Portal Analitika Čedu Jovanovića (sve sa onom fotografijom nakon anaboličnog tretmana, i kreatisnke kure i dijete na alfalipoinskoj kiselini). Ličnost godine u izboru Dana biće Miodrag Lekić dok će laureat Vijesti biti Dritan Pajović.

 13. Zonjov tekst je no-brainer, ali je naknadno iskazana briga “vlasnika nezavisne tv stanice” za socijalnu sigurnost svojih zaposlenih upravo dirljiva :)

 14. Đukanović slao gorivo za tenkove Vojsci Republike Srpske

  Reagujući na izjavu Momčila Mandića, bivšeg ministra u Vladi Republike Srpske, u kojoj on navodi da je Milo Đukanović pomagao tamnošnju vojsku u ratovima devedesetih, predsjednik Građanske inicijative Boris Raonić se obratio Izmiru Taliću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, te intelektualcima u toj državi.

  “Upoznati ste da je Momčilo Mandić, bivši ministar u Vladi Republike Srpske dobio spor protiv Crne Gore, pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Tim povodom je izjavio je da gorivo za tenkove Vojske Republike Srpske, slao Milo Đukanović i da je na taj način “spasena Srebrenica, Goražde…”. Ambasadore, molimo Vas da prilikom posjete gospodina Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, postavite pitanje istinitosti tih navoda, imajući u vidu da je domaćin Izetbegovića, predsjednik Filip Vujanović tada bio član Vlade, pa zasigurno ima te podatke”, naveo je Raonić u pismu Taliću.

  On je pozvao i crnogorske intelektualce da se izjasne ovim povodom.

  Моmčilо Маndić jе dobio nа sudu u Strаzburu dоbiо spоr prоtiv Crnе Gоrе zbоg nеzаkоnitоg hаpšеnjа u Budvi. Kаzао је i dа niје žеliо mаtеriјаlnu nаknаdu, vеć јаvnо izvinjеnjе crnоgоrskе vlаsti zа nеprаvdu kоја mu је nаnеsеnа.

  On je, pored ostalog, izvinjenje tražio jer njegova porodica vodi porijeklo iz Crne Gore, pa nije, kako kaže, želio da “cеh nеzаkоnitih pоstupаkа crnоgоrskе pоliciје plаćа njegov brаtski nаrоd”.

  “Drugi i uјеdnо i nајvаžniјi rаzlоg је štо nе mоgu dа zаbоrаvim pоmоć kојu su Мilо Đukаnоvić i njеgоvа vlаdа 1994. gоdinе upućivаli Vојsci Rеpublikе Srpskе i nаšеm nаrоdu i tо u trеnucimа kаdа nаm је Slоbоdаn Мilоšеvić uvео sаnkciје. Gоrivо zа nаšе tеnkоvе kојi su sе bоrili оd Fоčе prеko Srеbrеnicе dо Bihаćа i dаlје slао је uprаvо Đukаnоvić i kо znа štа bi bilо sа Rеpublikоm Srpskоm dа tе pоmоći niје bilо.

  Мi smо bili prеd pоrаzоm, а Đukаnоvić nаm је tаdа prоdао nаftu kојоm smо g nаpunili prаznе rеzеrvоаrе nаših tеnkоvа i spаsili Rеpu| bliku Srpsku. Nе smiјеm zаbоrаviti ni pоmоć kојu nаm је upućivао tаdаšnji ministаr zdrаvlја Мiоmir Мugоšа kојi је Hеrcеgоvini dаrоvао dviје pоlјskе bоlnicе”, kаzао је Маndić, nаglаšаvајući kаkо sе tаkоđе „nе smiјu zаbоrаviti ni dоbrоvоlјci kоје је оhrаbrivаlа i оprеmаlа Vlаdа Crnе Gоrе, kаdа su nаšа brаćа Nikšićаni pоmаgаli u оslоbаđаnju Fоčе, а Plјеvlјаci, nа čеlu sа dоskоrаšnjim grаdоnаčеlnikоm, оslоbаđаli srpsku nејаč оd mudžаhеdinskih hоrdi u Gоrаždu”, naveo je Mandić.

  Pоsеbnо su znаčајаn dоprinоs dаli u оslоbаđаnju Gоrаždа gdје је bivši grаdоnаčеlnik Plјеvаlја i sаdаšnji, kоlikо čuјеm, pоslаnik Мilа Đukаnоvićа pоkаzао nеvјеrоvаtаn pаtriоtizаm. Bivši ministаr zdrаvlја Мugоšа је јеdаn оd nајоmilјеniјih lјudi u RS i srpski mu nаrоd nikаd nеćе zаbоrаviti štо је svе urаdiо zа nаs. Čudi mе štа sе dеsilо sа оnаkvim Srbinоm Мilоm Đukаnоvićеm i drugim srpskim pаtriоtаmа njеmu bliskim dа prеkо nоći plјunu nа nајbоlје štо su urаdili u živоtu”, kazao je Mandić.

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Djukanovic-slao-gorivo-za-tenkove-Vojsci-Republike-Srpske-164369.html

  • “Bivši ministаr zdrаvlја Мugоšа је јеdаn оd nајоmilјеniјih lјudi u RS i srpski mu nаrоd nikаd nеćе zаbоrаviti štо је svе urаdiо zа nаs.”
   Za vrijeme ministrovanja Mugoše na velika vrata je uvedena korupcija u zdravstvu. Bilo je i do tada, ali je ona bila minorna, svodila se uglavnom na poklanjanje viskija i bombonjere doktorima, koji su u ono, predmugijevo vrijeme, te poklone uglavnom unovčavali u prodavnicama(društvenim).
   Kada je izbio rat u BiH, Mugoša – tada “veliki Srbin”(kao što je uostalom bio sav DPS) je kao ministar zdravlja našao način kako da riješi kadrovske probleme-nedostatak doktora specijalista. Srbe iz BiH,doktore, je doveo i zaposlio mahom u KBC. Kako su ovi do tada živjeli u relativnom blagostanju(kao većina doktora u bivšoj Yu) a ovamo su izbjegli bez igđe ičeg, uz to su bili uglavnom dobri doktori, počeli su da uzimaju mito za skoro svaku intervenciju, pogotovo operaciju. Tako su ti doktori ubrzo riješili svoje stambeno pitanje, kupili automobile, počeli otvarati privatne ordinacije i živjeti na visokoj nozi…, povrativši svoj nekadašnji materijalni status, ubrzo ga monogostruko premašujući. Tu praksu su odmah prihvatili i većina domaćih hirurga, a onda su se anesteziolozi našli u “zakinuti”, te su i oni tražili svoj dio, jer u protivnom “pacijent nije bio spreman za anesteziju pred operaciju”. Tako je cijena operativnog zahvata još više poskupjela…
   I, da ne bih bio pogrešno shvaćen, vjerovatno bi se isto tako ponijeli izbjegli doktori drugih nacionalnosti, ali je Mugi kao tadašnji veliki Srbin preferirao svoje Srbe. Sad je isti veliki antisrbin, kao i DPS uostalom. “Antisrbin” koji voli Guberinića :)
   P: S. Čekam reagovanje kolege :)

   • Mislio sam da su ove teze o velikosrpstvu i srpstvu fukncionera DPS-a s početka 90-ih prevaziđene, bar u krugovima koji se deklarativno zalažu za građanski koncept društva. zbog poštovanja međunarodnih standarda o pravu pojedinca na slobodan izbor pripadnosti nekoj nacionalnoj ili vjerskoj zajednici. Miomir Mugoša, Milo Đukanović, Svetozar Marović, Momir Bulatović… su od početka svojih političkih karijera bili deklarisani kao Crnogorci. To je lako provjerljiv podatak.
    Ocjena o mitomanstvu i bogaćenju ljekara srpske nacionalnosti izbjeglih iz BiH a zapošljenih za vrijeme ministrovanja Miomira Mugoše je neumjesno paušalna. Ne sporim da je bilo takvih slučajeva (lično ne znam nijedan), a od ljekara koji su pristigli tokom rata u Crnu Goru iz BiH koje poznajem nijedan se nije obogatio, niti otvorio privatnu ordinaciju. Makar zbog njih, Zip je dužan izvinjenje zbog neprimjerene generalizacije. O nacionalnom kontekstu u koji je upakovan komentar da i ne govorim.
    Jedan moj bliski rođak je ljekar koji je izbjegao iz BiH tokom rata i zaposlio se u Crnoj Gori. Mugi ga je “prefereriao” kao Crnogorca. Dobio je radno mjesto u gradu iz kojeg ljekari bježe duže od pola vijeka. Bio je jedan od najboljih studenata generacije sarajevskog medicnskog fakulteta. Na osnovne i specijalističke studije potrošio je deset godina. Dvije godine je stažirao kao volonter. Plata mu je oko 600 evra. Treba li pojašnjavati kako se osjeća kada pročita ovakav komentar? Nije jedini.
    Zanimljive su mi i ove opaske o Mugijevom velikosrpstvu i antisrpstvu. Do mene su dopirale dijametralno suprotne informacije i po prvom i o drugom osnovu.
    Ko se nameračio na Mugija, imao je mnogo bolji odabir za postavljanje mitraljeskog gnijezda od ovog Zipovog ugla.
    Neću jasnije kvalifikovati kolegino istrčavanje da to ne bi shvatio lično.

   • Što se tiče “srpstva”, “velikospstva”, “crnogorstva”, “velikocrnogorstva” te to kako se ko izjašnjavo-duga je priča. I znam da Vi dobro znate da je to kako se ko izjašnjavao, deklerativno, nije bilo toliko bitno. Kao što znam da dobro znate kako su u onom vremenu ispoljavali to svoje “crnogorstvo” i kako su se odnosili prema onima koji su se uistinu osjećali i izjašnjavali kao crnogorci, da ne pričam o ovim drugim, manje bitnim nacijama. Gore pomenuti su bili crnogorci srpskog porijekla i korijena-u jednom momentu. U drugom, nikakve veze sa srpstvom nemaju, čak su i pravoslavci na neki drugi način-da tako kažem. Tako se je je jedan “moj”, poslanik DPS-a izjašnjavao otprilike ovako: “crnogorac, srpskog porijekla, slovenskih korijena, muslimanske vjeroispovjesti” – pa čik pogodi majčin sine što je. Mislim da se zvao Hasan Kurtagić. No, nebitno.
    Bitno je, da se ja veoma dobro sjećam tog vremena. Da sam znao da je na gore opisan način Mugoša rješavao nedostatak kadrova.
    Dalje, Vi kažete da ne znate slučajeve da se neko od njih obogatio, otvorio privatne ordinacije…
    Ja sam do prije par godina redovno igrao tenis. A tenis je, jel te – In sport. Svi novopečeni biznismeni, doktori i slični moraju igrati tenis. E tamo sam upoznao par gore pomenutih doktora. No, vjerovatno izmišljam.
    Kao što vjerovatno izmišljam da se u KBC-u skoro nijedna ozbiljnija intervencija ne može uraditi bez mita. Da je većina doktora korumpirano i da je takvo stanje od sredine 90-tih, da do tada nije bilo tako. Jer, jednom ste mi replicirali otprilike: “sad ovaj polupismeni smatra da su svi doktori trebali da se polome oko njega”, a povodom mog pokušaja opisa kroz što sam sve morao proći da bih izvršio jedno malo ozbiljniju kontrolu. Usput ste ustvrdili da mito i korupcija u zdravstvu nijesu onakve kakvih ih prikazujem… Sve to sa tolikim žarom da bih vas slobodno mogao preporučuti da budete član ove vladine agencije za antikoruptivnu inicijativu(tako se nekako zove to tijelo, mislim). To su oni što se non-stop bore, donose agende, idu na simpozijume, mijenjaju zakone, imaju treninge… , koji imaju otvoren telefon za prijavljivanje korupcije. Telefon koji nikada ne zvoni.
    O generalizaciji:
    Uopšte nijesam generailzova naciju, napisao sam da bi se tako vjerovatno ponašali doktori drugih nacionalnosti izbjegli bez igđe ičega. I, pisao sam o većini doktora specijalista, hirurga prije svega. E sad, ako se nijesam do tančina ogradio, pobrojao, naveo… pa da me hvatate za to-to je druga stvar. Ja nijesam novinar već komentator, ne moram valjda paziti da svaki napisani redak bude po nekim novinarskim standardima.
    I usput, neprovjereno, ali informacija iz za mene pouzdanog izvora:
    Pred referendum je Đukanović rekao nadležnim da prenesu DIJELU doktora(jel ovako dobro?) da malo smanje doživljaj dok referendum ne prođe.

   • Zippe, taj “tvoj” poslanik nije bio Hasan Kurtagić, nego brat Smajo Šabotić …. :))

   • nema ZABUNE u podentitetu Crnogoraca says:

    ZIP kaze:
    ……………Tako se je je jedan “moj”, poslanik DPS-a izjašnjavao otprilike ovako:
    “crnogorac, srpskog porijekla, slovenskih korijena, muslimanske vjeroispovjesti” – pa čik
    pogodi majčin sine što je. …………..
    Postovani Zipe njega odredjuje vjeroispovijest-vjerski subjekt sto je, isto kao danas sto vjeroispovijest odredjuje DUKLJANE sto su koje vjere svetaca crkve , postovane ADVENTISTE i druge, Sinavatru,Depardijeja ako postane Crnogorac itd …., nema ZABUNE nadam se da se slazes sa mnom .

   • Живац, шта се ради човјече? Видиш да сам јуче пренио овдје неке твоје коментаре са Аналитике. Повриједио сам ти интелектуалну својину, немој ме пријавити директору Завода за заштиту ИС проф. др Новаку Аџићу.

   • Kolega, u ovoj primjedbi previše improvizujete: „Jer, jednom ste mi replicirali otprilike: “sad ovaj polupismeni smatra da su svi doktori trebali da se polome oko njega”. Ako se dobro sjećam, to je bilo na PCNEN-u a diskusija se vodila na sličnoj temi (o doktorima kao najkorupmiranijoj kasti u CG, ako se dobro sjećam). Ni Bi Bop džez ne dozvoljava toliku slobodu improvizacije.

    Dalje, sjetio sam se i ja naknadno jednog ljekara Srbina iz BiH sklonog mitu – prezime mu savršeno odgovara savjesti. Bio je jako Prlja-v. Ostali (hirurzi) koji su se 90-ih „isticali“ bili su mahom lokalci sa vrlo crnogorskim prezimenima. Što se tiče korupcije u zdravstvu, 90-ih je eksplodirala zbog stanja u društvu, ratova, sankcija i ostalijh elementarnih nepogoda a ne zbog ministra zdravlja, ma koliko vam on mrzak i velikoSrbin bio.
    Kad kažem „eksplodirala“ ne mislim da je na deset kliničkih ljekara bilo više od jednog ili dvoje koji su primali mito (tako je i danas, vjerovatno). Onih devedeset odsto čistih, mizerno plaćenih i omalovaženih, ne zaslužuju paušalne kvalifikacije kakvim ih, ne prvi put čašćavate. Nema profesije koja je u Crnoj Gori toliko potcijenjena kao što je ljekarska. To je posledica mentaliteta. Malograđani navikli da se hvale čojstvom i junaštvom ne propuštaju priliku da nakon specijalističkog pregleda neupitani i na silu ostave kilo banana i neku brlju, i poslije pričaju kako su častili doktora. Ne postavlja se pitanje kako je ljekaru koji nakon 12 godina krvavog školovanja radi sa takvim polusvijetom za platu 100 evra manju od šalterskog radnika u banci. Neurohirurg Lompar je jednom prilikom divno primijetio da se njegova intervencija na mozgu četiri puta slabije naplaćuje nego li ona koju izvode kolege podgorički frizeri.
    Takva iskustva čine te ljude antropološkim pesimistima a one sa jačim egom pretvaraju u tirane i mizantrope.

    Što se tiče „slučaja Kurtagić“ (ili „Šabotić“ koji je naveo Fantom), ne vidim u čemu je problem – u ovom „čik pogodi majčin sine što je“ ili nečem suptilinjem? Naučne definicije savremenih nacija bi se , inače, najslikovitije i mogle prevesti ovim „čik pogodi majčin sine“. U pitanju je apstraktan, ali i sasvim ličan doživljaj. I mondijalista i nacionalista i binacionalista se određuju pripadnošću jednoj zajednici (binacionalist binacionalnoj – srpsko-crnogorskoj, crngorsko-muslimanskoj i sl.). Po meni, nema tu ničeg spornog dok nema zloupotrebe identiteta.
    U Beogradu, inače, kruži slična priča o nacionalnom klanu doktora koji brzopoteznim metodama rešavaju imovinsko stanje svojih praunuka. Jedan kardiohirurg, prezimenjak sa crnogorskim premijerom, je prvi na toj zloglasnoj listi. Moji ukućani se nisu na licu mjesta uvjerili u istinitost tih priča.

    Ovu neprovjerenu informaciju nisam najbolje shvatio – kakav je doživljaj DIO doktora (pretpostavljam srpske nacionalnosti) trebao da smanji? Podršku unionističkom bloku ili cijenu usluga?

   • Završavam ovim odgovorom, inače sam skrenuo sa teme:
    “ma koliko vam on mrzak i velikoSrbin bio.” – možete Vi bolje. Ovo već vidim kao podmetanje.
    Doktori su plaćeni ne mizerno, nego nemam riječi da opišem to kako su loše plaćeni. Ali, ja se nijesam bavio tim dijelom. Uvijek ću ih podržati, na svaki mogući način, da budu plaćeni bar približno koliko treba. Približno, jer vrhunskim specijalistima nema plate koju ne zaslužuju. Bez obzira što smo siromašno društvo, smatram da nijedan doktor ne bi smjeo imati platu ispod 1000 eura, a hirurzi i slični ispod 2000 eura. To je po meni minimum minimuma.
    Ali, ako su slabo plaćeni – kao što jesu, treba li da ja ili Vi kao pacijenti da platimo neku intervenciju 200,300, 500 ili mnogo više eura? A što ako ih nemamo? A što ako bih ja možda radije umro nego tako nešto uradio?
    Postavlja se i jedno logično pitanje. Odakle POJEDINIM tako slabo plaćenim doktorima da voze auta čija je cijena od 30 do 100 000 eura, da godišnje odmore provode na egzotičnim destinacijama, imaju vikendice na najatraktivnijim lokacijama?
    “Ovu neprovjerenu informaciju nisam najbolje shvatio – kakav je doživljaj DIO doktora (pretpostavljam srpske nacionalnosti) trebao da smanji? Podršku unionističkom bloku ili cijenu usluga?”
    Loše predpostavljate( ne znam da li namjerno ili ne). Đukanović, koji veoma dobro zna za korupciju u zdravrstvu(za razliku od Vas) je pred referendum dao nalog da DIO DOKTORA SVIH NACIONALNOSTI koji uzimaju mito smanje tarife u predrefrendumsko vrijeme, kako bi stvari izgledale bolje. Nadam se da ste me sada shvatili.
    @Fantom
    Radi se o Hasanu Kurtagiću, mislim, ipak. A Smajo Šabotić je mnogo kasnija Hasanova replika.

   • Ok. Nisam imao “podmetačkih” namjera. Možda sam i ja malo više improvizovao. Izvinjavam se.
    Zavšriću polemiku kratkim osvrtom na jednu urbanu legendu vezanu za temu oko koje smo diskutovali: Dugo su jednu komplikovanu operaciju u crnoj Gori radila samo dva specijalista – jedan nekoliko puta godišnje i nikad bez dodatne apanaže, a drugi gotovo svaki treći dan, za platu. Ovog prvog dugo je pratio glas najboljeg, dok se onaj mlađi godinama borio za bolji “glas”. Kod ovog mlađeg su mogli da se operišu svi, kod starijeg samo oni koji su imali novac.
    Ima takvih primjera dosta.

   • “dvojica”

 15. Ђукановићеву награду од стране бањалучког медија коментарисао је на Аналитици познати неолиберал, клерикалац и трололог Живац:

  “Ne bih se bas slozio stobom Medojevicu -Kosovo je danasnja REALNOST, e sada sto ce se desavati u buducnosti svaki ppojedinac moze predpostavljati.
  DJUKANOVIC je NAJREALNIJI PREDSJEDNIK ne u CRNOJ GORI no na PLANETI! A za Srbe je sacuvao “CPM”-Crnogorsku crkvu od DUXEVA ,HVALA MU! Sasvim dovoljno! Zato ce mu SRPSKI ROD ,davati i dalje glasove, BRAVO MILO !”

  • Ja sam se Živcu baš uželio.

   Jedno vrijeme je izgledalo da će ga Vukman dostojno zamijeniti, ali je Vukman (nazdravlje mu Zemlja kao 5000 godina stara ravna ploča koju sa krajeva polako grickaju Jevreji i komunisti) – previše racionalan :)

   • Ако си се пожелио, ево ти коментар клеро-неолиберала на вијест да ће Маровић преузети координацију партијским органима ДПС-а:

    “PITAJTE ga za CRKVU i VJERU to je sad NAJVAZNIJE ,pace mo posle POLITIKU, ko …. politiku ,politika dodje i prodje , kao TITO i KOMUNIZAM a CRKVA VJERA ostaju DUZE mnogo DUZE, o TIM PITANJIMA RAZGOVARATE DRUGOVI NOVINARI sada vec sa PRESJEDNIKOM NAJACE PARTIJE U CRNOJ GORI, postovanim MAROVICEM!
    Samo ti Marovicu razvijaj BIZNIS od tvojega DOBRA i Crnogorskom NARODU bit ce dobro ,ZAPOSLICE se u VASE KOMPANIJE , kad si za SVOJU CRKVU i VJERU BOG BLAGOSILJA , a sjeti se kako su pojedini DUXEVI kad si bio ono malo pokleknuo celi da te rastrgnu.Pomozi nasoj CPM da se oporavi ,sada si na polozaj pa mozes a u toj pomoci imas VECINU PRAVOSLAVNE BRACE.
    Ovu crkvu-DUKLJANSKU pod ovim imenom ZAKONSKI nije trebalo niti moglo biti da se REGISTRUJE, VIDITE MAKEDONCIMA kako nijesu davali ime za zastavu i samo ime MACEDONIJA itd…Dobili ih GRCI na sve sudove morali su slicna imena uzet za koristit , tako ovim DUKLJANIMA njihovu registrovanu crkvu treba ponistiti trebalo bi nasa CRKVA da da TUZBU zbog KORISCENJA IMENA, ZBOG KORISCENJA IMENA koje nemoze da imaju u toj registraciji ,mogu neko drugo ali nikako CPC jer to ona nije jer takva vec postoji u continuitetu vec 1000.godina. Velika greska sto ste im dozvolili registraciju pod tim imenom PONISTITE ime REGISTROVANOG SUBJEKTA…”

  • ZIVAC--SEKULI !!!!!!!!!!!!!!! says:

   SEKULA !!!!

   NE RAZUMIJES TI MOJE KOMENTARE, neka ti prevedu ovizi te ZNAJU CITAT IZMEDJU REDOVA KAO NAPRIMJER OVAJ TE SAM JUTROS STAVIJO NA analitiku A EVO DA GA TI NEBI PRENOSIO ,TI SVE SHVACAS bukvalno I ZDRAVO ZA gotovo!
   ZATO SE OVI MOMCI NA VLAST TU DJESU ZBOG TEBE, NIJESI COVECE PREVEJAN ZA POLITIKU MORAS BITI PREVEJAN ALI BOLJE dukljani CITAJU MOJE KOMENTARE NO TI ,TO SU minusi NA mila KAD GA JA hvalim I UZDIZEM citaju ME NA ZALOST ZATO I vladaju – SNJIMA MORAS BITI JOS perfidniji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   KOMENTAR-jutros:
   CRNOGORAC-srpski-rod
   Ma nema veze, samo FILIPA da kandiduju,
   SVEJEDNO!
   Ipak PRESJEDNIK ima najacu moc u DRZAVI ,svaki akt moze ukinuti proglasenje koje se kosi sa TRADICIJOM i vjerom CRNOGORACA itd……

   ZIVIO PRESJEDNIK CRNE GORE!
   ps.
   hehe, sto ne probate crvenog-RANKA mozda uzmete “VECINU” ima vas dukljana DOSTA! PROBAJTE!!
   —————————————————————————————————–

   PS.
   SEKULA, IZGLEDA DA JA I TI NIJESMO ISTE VJERE CRKVE ,
   TVOJA JE “srpska” A MOJA “CPM” MOZE BITI I DA JE TVOJ princ-ALEKSANDAR A moj Nikola – buduci KRALJEVI ,pa otuda i tvoji MOTIVI te me napadas i zelis ocrniti medju postovane komentatore JAVNOG SERVISA koje pozdravljam ovom prilikom sve bez obzira na PODENTITET toplo od SRCA, nauci citati cto sam i koju poruku poslao!
   pozdrav

   • Gospodine Živac, svaku vašu potpisujem, ali znate li ko je ova budala od Секуле, što sve živo komentariše kao da je Adorno, posljednji univerzalac dostojan poštovanja, ali vireći kroz prosrpske đozluke i primitivizmom kojeg više nema ni u najzabačenijim selima Balkana?

   • ZIVAC--SEKULI !!!!!!!!!!!!!!! says:

    Hvala ti Sekula sto REKLAMIRAS moje komentare da su bez veze i da ne vrijede nista prosao bi ti pored njih nebi se ni osvrnujo ali nije tako vec izgleda da oni pogadjaju sustinu i razbijaju okostalu vasu opoziciju na paramparcad ,
    EVO me ovdje -mozes izvici cak i iz kontinuiteta moju misao pa reci ne slazem se stobom zivac itd …..a ne ovako jer siris MAGLU koja moze i da se primi kod nekih koji ne vide dalje od tvoje politike koja stalno dozivljava poraze ,BUDIMO KREATIVNI DRUZE SEKULA !

    Nijesi naveo moj KRUNSKI DOKAZ dje razbijam DUKLJANE na PARAMPARCAD u vezi SV .SAVE,

    dje oni cijelo vrijeme pricaju da do 1853 ,koje li niko nije cujo za Sv. Savu onda ga je doneo Simo Milutinovic pa posle MATAVULJ ili neznam ko na Cetinje a PETROVICI ga prihvatili itd….

   • Postovani brdo hvala na podrsci , mene ne interesuje SEKULA kao SEKULA nista mi ne znaci na portalima je se vezujem za KOMENTARE oni su zivi i oni me kao takvi interesuju ,i njih komentarisem.
    Sekula ima svoje misljenje on ga ovdje i na Analitiku dje ja svrcem promice ,u zadnje vrijeme mene provocira vjerovatno sto je vidijo da sam podentitetom srpskog roda a CRNOGORAC i krivo mu sto na popis nijesam SRBIN i sto ne podupirem CETNIKE II.svetskog rata a PODUPIREM VOJVODE iz VELJIJA RATOVA ,on to ne moze da razdvoji i shvati !

 16. okreni konacno plocu says:

  sa zapazenjem o masovnom sipanju neukusa ili splacina na talasima nasih radio i tv emitera se nije problem sloziti a u tom problemu sam jedan od onih koji je rjesenje nasao u apstinenciji konzumiranja istih kroz duzi niz godina…ono sto zasluzuje polemiku je njihova, navodna, “duboka kontrola” od koga , za koga i protiv koga…tekst ocigledno nije baziran na poznavanju nacina finansiranja medija sto mu je glavni nedostatak…zbog toga su naprimjer gasenja medija podlozna spekulaciji da li su ekonomske ili politicke prirode….tako je vrlo lako uci u zonu ocjena da je kvalitet program posljedica politike i manipulacije a ne realnog obrazovanja i kulture onih koji ih vode i interesa njihovih finansijera…za pristup koji je nametnut u tekstu se izvodi logican zakljucak da su “kraljevi splacina” istovremeno i geniji manipulacije svojih konzumenata koji to uredno placaju i uvodimo u ponovno “citanje” djela georga orvela……pri tom se zaboravlja da su u korpusu manipulisanih korisnika i porodice urednika medija…posto nisam sklon teorijama zavjere u kojoj cemo, u nasem slucaju, genija manipulacije naci u ram memoriji megakompjutera na najvisem spratu zgrade vladajuce stranke, radije bih se bavio nasim komsijama i skolskim drugovima i njihovoj ambiciji da, kroz partijski rad, svoje obrazovanje, sposobnost i kulturu ponude kao kulturni (i svaki drugi) obrazac za citavo drustvo…estrada se uselila u medije sa njihovim estradnim urednicima i estradnim finansijerima a mandate za to dobijaju uredno na estradnim izborima…zato se ne radi ni o kakvom patentu rezima i preslikavanju u opozicionium medijima vec diktatu trzista koji prijeti da se toga necemo lako osloboditi ni poslije politickih promjena…u tom pravcu je trazenje krivaca u tekstu cisti promasaj a rjesenje sa protjerivanjem estrade iz medija utopija…premijer znamo nije slusao jazz ali da jeste jos ne znamo ko bi mu dao glas…

  • Ako je jedini cilj “gledanost” tj. profit, onda se ta “gledanost” da oporezovati. Pa će tvoja mala tv stanica o ribolovu plaćati 5% poreza ako emituje samo sport i edukaciju, a npr. 75% ako vrti velikog brata, sise i guzice. Da li je to pošteno?

   Naravno, premijer djeluje iz miljea kome kombinacija sisa, guzica, himne, zastave i Žutog Serhatlića predstavlja razlog neprestane erekcije. A za “Vijagru” se plaća, zar ne?
   Prethodni premijer je pokušavao da pokaže kako tvituje iz drugog miljea i sluša Metaliku, ali je mnogo više slušao pret-prethodnog-pa-opet-sadašnjeg premijera i na pamet mu nije palo da se od sapunica i rijalitija može puniti budžet nego se, onako kreativan, sjetio genijalnog 1 eura na sim kartice i brojila.

  • okreni konacno plocu says:

   imali smo tome identicnu situaciju za vrijeme socijalizma callao sa porezom na sund…ali uvijek se postavlja pitanje kome u partijskoj drzavi dati mandat da odredjuje sto je sund?…po tom pitanju su ti stari bili prava i jedina poslijeratna elita…rockandroll je cvjetao…sund kultura je zivjela ali van grada…danas imamo potpuno odsustvo bilo kakve umjetnicke kritike jer ovo sto imamo je zapravo reklama drzavnim kulturnim projektima…iskustvo dakle kaze da za kulturu moramo stvoriti politicku elitu svjesnu njene potrebe…trziste kaze drugu stvar a to je da nema kapacitet da podrzi kulturu ali ima za estradu…i eto nas opet na polju dogovorne ekonomije i kulture…to sto ti predlazes je divno ali za sada neizvodljivo i u najrazvijenijim demokratskim drzavama….posalji po tom pitanju protestnu notu ili peticiju americkom kongresu…kad razmisljas o evropskoj birokratiji stavi u kompjuter podatak da je predstavnik brisela u cg do nedavno placao 8000 eura za smjestaj nasem birokrati…

  • okreni konacno plocu says:

   8000 eura mjesecno…eto razloga za stampedo nase pozicije i opozicije u evropu…

 17. Након овог “неочекиваног” расплета у Никшићу, како ће се понашати представници опозиције, питамо се? Како ће одговорити Мафији?

  Да ли ће послати “протестно писмо” европским колегама? Да ли ће се пожалити домаћим “институцијама”? Да ли ће одржати неку фину говоранцију у националном “Парламенту”?

  Или ће покренути ПОЛИТИКЕ ДИСКОНТИНУИТЕТА?

  Нека покажу: јесу ли с њима, или су са нама; јесу ли с оне или с ове стране Демократије? (Тј, показали су до сада у небројено наврата, али ми им и даље пружамо шансу да се врате на прави пут).

  ОТПОР! (Хтједох рећи: Отпор стоко, али нећу никога да увриједим).

 18. O čemu mi pričamo ljudi moji.
  Mi nemamo porno film na crnogorskim televizijama!!!
  To je ravno ludilu i pokazuje u kom smo stanju.

 19. Данас примјећујемо да је главна политичка активност црногорске опозиције усмјерена на причу о предсједавању некаквим “одборима”. Почкемо вам се на “одборе” и на све могуће привилегије које добијате преко грбаче народа, срам вас и стид било, лицемјери и манекени демократије.

 20. Неоне и Зиппе, без потребе сте причу пребацили на национални терен. Кључно питање које се поставља из коментара Зиппа је шта је изазвало корупцију у здравству? Прилив доктора избјеглица “без игдје ичега” или општа економска ситуација? Ја мислим да локални доктори нису имали ништа више од придошлих доктора осим можда ријешеног стамбеног питања. Систем није љекарима обезбједио достојанствен положај у друштву али им је оставио “рупе” кроз које ће сами да га обезбјеђују. Ове “рупе” не важе само за здравство већ и за неке друге професије а вјероватно да се ради о смишљеном механизму за морално ушкопљавање друштва. Или како би то сликовито рекао Мирослав Иванишевић, “Шта је, није вам сметало да примате пензије и плате од шверца цигара?”.

  Према томе, превише је поједностављено гледиште да су корупцију изазвале избјеглице. Као мали сам имао операцију код једног Мугијевог љутог ривала из СДП-а. Сјећам се да су и њему ношени поклони у висини десетак просјечних плата (оних плата од 3-4 марке). Колико знам, у питању је рођени Подгоричанин и није се жалио на поклоне. Ја и не осуђујем уопште корупцију у здравству, ако је већ то једини начин за побољшање материјалног статуса. Када се зна колико је то одговоран и стресан посао најмање грађанину требају гладни доктори, доктори који размишљају о износу рачуна за струју, о плаћању станарине, цијени школског прибора за дјецу и слично.

 21. Немој тако Живац. Ја те подржавам, зато и преносим ове коментаре. Гдје си ти видио да хоћу да те оцрним?

  Брдо, препоручујем ти текстове Марка Вешовића и Шекија Радончића под називима “Два четника из Бањана”, “Весељко Пршутар” и “Двоструки шпијун Клос”.

  • haha,

   pa momak nastupi tvoji kako me NAJAVLJUJES:
   ……….Ако си се пожелио, ево ти коментар клеро-неолиберала на вијест да ће Маровић преузети координацију партијским органима ДПС-а:…

   Emituju perfidnost- malicioznost,DUXA-Novaka Kilibarde.

   Ali ti neka si mi ziv i zdrav ne ljutim se ja na tebe ,samo ti nastavi tvoju borbu za to zasto se zalazes ,pa dajem ti i za pravo bez isesove nadoknade prema meni da koristis i moje komentare u borbi za tvoje VELJE-SERBSKE -ideale, koje su procitane i startu i osudjene na propast ,
   COVJECE ja se borim za svoj IDENTITET-LIBERTARIJANIZAM i NEOLIBERALIZAM ,kakav “KLERO” svaka rijec ima svoje znacenje i ne vidim da ima smetnja recimo SULJA MUSTAFICA ili DUKLJANA ili mene srpskog roda ili tebe SRBINA da se integrisemo kao LIBERTARIJANCI -NEOLIBERALI ,cak ovakva ideologija daje najvise sansi nasoj RAZLICITOSTI,ako svak postuje svoju i tudju slobodu!
   Moj IDENTITET vidim da je trenutno najugrozeniji ,SA SVIJA STRANA ga cerece!

  • A ne čudi me što takva ološ postoji na ovom dunjaluku, nego đe vas bog sastavi. A pršturara možete svi povući za onu stvar ako vam naravno dozovoli!!!

 22. Sekula, za slučaj da nisi u toku: Žile je vjerovatno jedini od stalnoprisutnih komentatora koji i mortus pijan u pola noći može da prođe test za člansku kartu crnogorskog kluba Mense.
  Žiko, šalom brate moj libertarijanski!

 23. Momci imali smo svojevremeno ovdje na ovom portalu ,
  ELABORACIJU, koja je trajala snagom ARGUMENATA za, LIBERTARIJANIZAM kao i za NEOLIBERALIZAM tako da i tice na granu znaju da sam vas sve koji ste mi se po tom pitanju suprostavili da sam ‘FER ‘-POTOKAO ,imam ovdje zivija sjedoka koji ako treba i potvrdice moje tvrdnje, a oko identiteta i crkve KRALJA ja nikome ne uzimam njegov identitet samo nek ne ulazi u moju slobodu INDIVIDUALCA da on zna bolje od mene sto sam ili sto ja zelim da budem ,ja postujem sve druge identitete koji zive u Crnoj Gori cak i DUKLJANE!
  ps.

  Zalim sto se nijesmo udruzili i stvorili jednu SNAZNU LIBERTARIJANSKU partiju neoliberalnog karaktera sa razlicitim identitetima, ali stocu ja kad vise volite sistem od koga bjezi cak i ZERARD DEPARDJE!
  pozzzzzzzzzz.

 24. Sa srećom jedan ozbiljan tekst koji gađa u sridu, i to (koliko razumijem) u Vijestima. Estradnim i ufuranim u urbani trip.

  Nažalost, iako bi bilo lakše izabrati stranu pa optužiti ili narod (što želi i bira) ili elitu (što servira), vjerujem da je problem u oboma. Da, većina se kreira, ali da ima kvalitetne manjine, bilo bi i alternative. Da, “Postojeći sistem vrijednosti naslanja se na dvodecenijsku ekspanziju sive ekonomije, a sive, prljave pare prljaju ljude”, ali i obrnuto. Itd.

  Ja sam na sličnu temu skoro komentarisao, pa se ne bih ponavljao, ali se oko sustine slažem: pitanje je kulture, a put je dug i zajebat.

 25. No i ovaj tekst, i moji pomenuti komentari, i 99% sveg diskursa na ovu temu je u domenu dijagnoze, a ne terapije, a trebalo bi jasno odvojiti te stvari. Dakle, ako kazemo da i nije bitno ko je kriv, jedno, drugo ili oboje, nego da vidimo kako bismo to mijenjali, ja sam ubijedjen da to svako sam za sebe mora da (spozna i) rijesi, prvo u svojoj glavi, pa onda eventualno u svom okruzenju. Ovlascivati medije, drzavne institucije ili nedajboze velike kompanije da se time bave mislim da nije rjesenje i da vodi manipulaciji za ove ili one interese. A pritom, preuzimanje odgovornosti za sopstveni zivot moze biti prilicno ljekovito za one koji nerado misle ili breme odgovornosti prebacuju (sto je Luminosa nazvala linijom manjeg otpora) na spremne manipulatore koji vrebaju u partijama, crkvama, judidzijevima, ministarstvima, telekomima… Moracemo se probudit, sto cemo ;)

  • okreni konacno plocu says:

   tekst navodi na samo jedan zakljucak , da je za bolje medije neophodna diktatura ali se ne precizira od koga …najveci promasaj je sto se programska politika desifruje kao rezimov podmukli projekat zatupljivanja…mediji u cg su rezultat demokratije na crnogorski nacin …

   • OKP, dal` je ovo počela finalna faza okršaja Prve i Druge? Mislim na hapšenja CKB-ovaca.

   • okreni konacno plocu says:

    ne znam…nisam zagovornik teze o prvoj i drugoj…

   • Nisam ni ja, sve više vjerujem da je to jedna familija koja prolazi kroz unutarporodični turbulentni period. Zato i tvrdim da će i ovaj slučaj biti upotrijebljen samo kao packa Glave familije ukućanima koji su se pobunili oko podjele imovine stečene krađom, između ostalog, i moje djedovine.
    Mislim da bi, u cilju unutarfamilijarnog pomirenja i obostranog oprosta, ljudi okupljeni oko ove dvije frakcije trebali da izađu sa jednim predsjedničkim kandidatom. Predlažem da ih ujedini Marina Abramović, kao ikona emancipovane Crne Gore.

   • okreni konacno plocu says:

    to mi je vec blize…ali tim putem dolazimo i do pitanja da li smo svi zajedno jedna familija sa opterecenjem proslosti i nedostakom snage i znanja da se sa iskusenjima emancipacije izborimo…juce sam ti ostavio jednu repliku (na tvoju posljednju repliku meni), gdje sam na kraju postavio pitanje o mogucnosti kandidature naseg prijestolonasljednika za predsjednika drzave…ako se svi zajedno podavimo u istom koritu manje ce biti vazno ko je bio gore a ko dolje…

   • “tekst navodi na samo jedan zakljucak , da je za bolje medije neophodna diktatura ali se ne precizira od koga”

    I ranije ste nesto pisali u ovom pravcu, i ni tada vas nisam razumio, pa biste mogli ovu tvrdju potkrijepiti nekim primjerima/dokazima, jer ja apsolutno nista u gornjem tekstu ne vidim sto potvrdjuje ovu tezu.

    Uzgred, banja mi je kako ste izbjegli odgovor Neonu: posto vi ne vjerujete u tezu, on tehnicki nije u pravu, te se nema potrebe izjasnjavati (iako ne kazem da je obavezno). Mais c'est genial, ce truc!

  • okreni konacno plocu says:

   trazeci jedno mjesto gdje sam izgleda nepovratno (vjerovatno cenzura urednika) izgubio sansu za repliku naletio sam na ovo…poboljsanje nasih medija u kulturoloskom smislu predstavljalo bi nametanje ukusa izbirljive manjine trzisnoj vecini uz upotrebu cenzure…a kad vlada pojedinac ili odabrana manjina, svejedno, to se zove diktatura…spoljni neprijatelj drzave bi bile latinoamericke i turske serije itsl. a unutrasnji estrada , upravo kako sugerise zakljucak teksta…demokratija je posljedica kulture a ne obratno, mozda grijesim…

 26. Evo ko ima 4 sata vremena za ovaj fantastični BBC-jev dokumentarac, sigurno neće biti protraćena. Biće interesantno posmatrati kako će se najnoviji hipsteri, ili Anonymous nerdovi na drugom kraju spektra, uklopiti u ove šeme.

 27. Војин Никoлајевич says:

  http://blogofanzin.blogspot.ru/2012/12/blogofanzinove-gremi-nagrade-19-decembar.html

  U kategoriji za najboljeg novinara DPS-a, pobjednik je Darko Šuković, koji je gusto pretekao mlađanog i veliku nadu DPS novinarstva – Andriju Nikolića. Šukoviću sleduje pobjednička statua Zlatnog Emila Labudovića.

  Grad Nikšić je neprikosnoveni pobjednik u kategoriji za najpropaliji grad ove godine, i svečano će biti uručena plaketa Zlatno Cetinje, kao sinonima socijalnog stradanja. Ponosni i presrećni Mihajlo Radojičić je sebi iz-masturbirao šampanjac u facu. Uspješno.

  U kategoriji za najbolje literarno djelo, nagrađen je Andrej Nikolaidis sa romanom “Civilizacijski iskorak”. Ovo mu je druga nagrada ove godine. Kao što znamo, prvo je Andrej dobio srpsku nagradu Miroslavljevo Jevanđelje, a sada mu Blogofanzin, pored „zlatne tute“, uručuje i Zlatni čvarak.
  Takođe, na osnovu glasanja svih Blogofanzinovih čitaoca (četiri čovjeka, ne računajući autore), Nikolaidisu sleduje i Zlatni Miško Vuković za najmanji uticaj na crnogorsko društvo.

  Miloš Bešić, bez konkurencije u kategoriji za najboljeg vidovnjaka i prognozera parlamentarnih izbora i ostalih političkih dogodovština dobija Zlatnog Srđu Darmanovića, za najboljeg DPS analitičara. Nagradu uručuje Zlatko Vujović.

  Za kraj, Blogofanzinci su i sebi uručili nagradu za najbolje piromane koji su zapalili brdo Goricu, službene automobile Vijesti i oduzeta vozila na Ćemovskom polju. Žiro račun u CKB im je otvorio njihov prijatelj Miško Perović, vlasnik Vijesti, Monitora, Pozitivne i Blogofanzina.

  • Dobri su.
   Usput, krše mi se autorska prava :), prvi sam još davno nazvao Draka Šukovića – Emilo u rukavicama,a negđe sam takođe napisao (na Analitici mislim, pa su me “raščerečili”), da su simboli i standard crnogorskog novinarstva: 90-tih Labudović, a poslije njega Šuković.

 28. Darko Bulatovic says:

  Evo napokon nadjoh posle 5 godina ovaj spot koji je bio zabranjen da se pusta u crnogorske medije:

 29. U ocekivanju da pocnete jedni druge da jedete, za sada ste vrlo zanimljiv ZOO…

 30. Darko Bulatovic says:

  Ja neznam sto se Zoko buni sad, kad je odavno ocigledno bilo da su veoma visoki kriterijum u crnogorskim medijima ko moze a ko nemoze se pokazati.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: