Gerd Haberman: Švajcarski sistem

švajcarskaŠvajcarska je vrlo stabilna i ekonomski snažna zemlja, a uspješno je izbjegla ekonomske probleme, poput visoke nezaposlenosti i prekomjernih dugova.

Svijetski ekonomski forum upravo je iz tih razloga Švajcarsku proglasio najkonkurentnijom zemljom na svijetu. Postoje određeni razlozi zbog kojih ova mala evropska zemlja postiže uspjeh.

Prema biltenu švajcarske banke Kredi Svis, koji se bavi upravo tom temom, mogu se izvući neki od razloga koji pojašnjavaju usjpeh zemlje.

“Globalne poslovne lokacije, nivo građanskih sloboda, Nobelove nagrade za razna dostignuća, kvalitet samih naučnika, preduzetnika, umjetnika i autora neki su od faktora u kojima Švajcarska zauzima čelne pozicije, ne samo u Evropi, već i na cijelom svijetu”.

Gerd Haberman, njemački ekonomista, iznio je svojih sedam razloga zbog čega je Švajcarska toliko snažna, a uvjeren je kako se ta ‘šema’ vrlo lako može primjeniti i na poslovanje kompanija.

1. Malo je dobro
Svaki nivo vlasti, bez obzira da li se radilo o vladi ili menadžmentu, dok raste postaje sve skuplji i neefikasniji. Iz tog razloga upravo najviši nivoi vlasti stvaraju i najveće troškove. Kako je Švajcarska mala zemlja, na svakom nivou može djelovati kao ‘mala i okretna’ organizacija.

2. Svi nivoi snose jednaku odgovornost
Švajcarska, za razliku od većine evropskih zemalja, nema masivnu birokratiju, a glasači imaju ogromnu snagu. To znači i mogućnost glasanja o javnoj potrošnji, ali i ostalim pitanjima od javnog interesa. Osim toga, vlada je jednako odgovorna na svim nivoima vlasti.

3. Decentralizacija
Savezna vlada u Švajcarskoj ima samo manji dio moći nad prikupljenim poreskim prihodima. Poznato je da se Švajcarska dijeli na kantone koji imaju ovlašenja za oporezivanje. Svaki dio zemlje nastoji da bude što bolji i atraktivniji kako bi privukao poslovne ljude i stanovništvo.

4. Većina odluka donosi se na lokalnom nivou
S obzirom na to da je zemlja decentralizovana, postoji tendencija donošenja odluka na lokalnom nivou kako bi se što efikasnije ispunile potrebe svakog pojedinog prostora.

5. Ne postoje političke karijere
U Švajcarskoj nema političkih karijera. Pojedini građani vode zemlju određeno vrijeme, ali osim toga, rade i svoj posao, koje je nezavisan od njihove političke uloge. Tako se izbjegavaju problemi koji se inače javljaju u politici poput podmićivanja i ostvarivanja nečijih interesa. Lekcija koju mogu izvući poslovne organizacije je da menadžment može postati problematičan ukoliko je nivo centralizacije previsok, a stagnacija postaje prirodno stanje.

6. Finansijsko i intelektualno utočište
Švajcarska se tokom svoje istorije držala prilično distancirano od zbivanja koja su se dešavala u svijetu. Zemlja je tokom ratova i ostalih previranja uglavnom zauzimala neutralan stav i upravo je iz tog razloga privukla veliku količinu finansijskog i intelektualnog kapitala. Svaka država, ali i organizacija, može izgubiti puno toga ukoliko ispred praktičnosti stavlja neku sopstvenu ideologiju.

7. Srednja klasa je ključna
Švajcarska kultura nije posebno definisana određenom nacionalnošću, jezikom ili religijom. Ono što definiše kulturu Švajcaraca su umjerenost, opšti stavovi i razmatranja, naročito u poslovnom pogledu i realnost u svakom pogledu, navodi Haberman.

Comments

  1. prepisuj, sto prije, da se neko drugi ne dosjeti!

  2. Citat: Ono što definiše kulturu Švajcaraca su umjerenost, opšti stavovi i razmatranja, naročito u poslovnom pogledu i realnost u svakom pogledu, navodi Haberman.

    U stvari, sve ono sto ne definise kulturu Crnogoraca, naprotiv. Razmetljivost, bahatost, arogancija, neumjerenost i primitivizam su ono sto krasi prosjecnog Crngorca (bilo koje vjere ili nacionalnosti). Zato smo tu gdje jesmo, i tu cemo i ostati.

  3. Pokušao sam da iscjedim jedno slovo sličnosti sa MNE i ništa, suva drenovina.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: