Miško Đukić: Mora

MORA ( Odakle vam gospodine Božoviću spisak dužnika ? )
Nijesam pozvan niti prozvan da pišem o slučaju „Veselin Piletić“ ali osjetio bih se ništavnim kada vam ne bih predočio nove „detalje“ prikrivene u spisima – čiji je obim – obim zemlje Crne Gore i njenog „nezavisnog “ sudstva . Rudarski posao .( Za one „rijetke“ koji ne znaju o čemu se piše, savjetujem tekstove : „ Pandorina kutija “ i „ Pritisak na sud“ ).
Za početak priče – dio iz teksta – „ Pandorina kutija“ : “ Ovako : “1999 god. a istog ovog mjeseca , dvojica policajaca su uhapsili Veselina Piletića . Optužba je bila : ubistvo Milana Paljevića . Počinje mora . Nepoznati put , bez obavještenja porodici , završava se u Kolašinu . Više od dvadeset pripadnika policije brutalno se iživljava na Evropskom šampionu . Način koji ne – bi mogao dijagnostifikovati ni direktor bolnice u Dobroti – neuropsihijator B. Mitrić .
Veselina – Veska Piletića su držali preko dvjesta sati bez sna , hrane , vode – uz grozne batine . Mučitelji su se smjenjivali u tri smjene … da se ne premore .”

Četrnaest godina kasnije “ Proces” se nastavlja .

Dvadeset četvrtog septembra 2012-te godine Veselin Piletić započinje štrajk glađu ispred Višeg suda u Podgorici . Mjesec dana kasnije ima tačno sedamnaest kilograma manje . Od posledica štrajka glađu podvrgnut je hiruškoj intervenciji . Danas se oporavlja …

Ročište koje je predvidjeno za 26.10 2012. odlaže se za : 12-ti – 12-ti – 2012-te u 12 sati !

Brojevi znaju biti zaista interesantni i intrigantni…

Isus Hristos je imao 12 učenika… mnogi vjeruju da našu sudbinu određuje 12 zodijačkih znakova… Uostalom, i grčki mitski junak Herakle morao je da ispuni 12 teških zadataka prije nego je oslobođen kletve…Godina ima 12 mjeseci … A koliko mjeseci ima u 14 godina otkada tužioci baciše kletvu na Veselina Piletića ?

Da li će ovo nešto značiti crnogorskom pravosuđu da oslobode svoje kletve nevinog čovjeka ?

Da – Veselin Piletić – ne postane mitska žrtva crnogorskog pravosuđa .

Siguran sam da neće – ali tekst koji slijedi otvoriće oči i slijepom , i korumpiranom … progovoriće i nijemi , koji vjeruje u pravdu …

Zaćutaće jedino advokat Rajko Božović , njegova sestra Svetlana Vujanović i tužioci koji neosnovano tužiše ( klevetaše ) .

Umalo da zaboravim … Nije ročište odloženo za ovaj simbolički datum – zbog zdrastvenog stanja Veselina Piletića. Njegov advokat Slavomir Božović nalazi se u sobi 210 – internog odijeljenja u Nikšiću . Deset dana je bio u koronarnoj jedinici …

Dok se ljekari bore za Slavomira – moguće je da je “najteže” advokatu-tužiocu Rajku Božoviću . Zašto ? 28.septembra u prostorijama Višeg suda ON je pozvao Slavomira da izađe iz sudnice … da mu objasni ispred Višeg suda . Na ulici . Advokat – pa na ulici ! Sjutra – 29 . septembra u hodniku višeg suda Gospodin Rajko Božović , uz viku , poziva Slavoljuba na obračun . Iako zna koleginu dijagnozu , angina pectoris (Angina pectoris predstavlja najčešću manifestaciju hronične ishemijske bolesti srca) , i Slavoljubove godine ( 61) – Rajko Božović insistira na uličnom obračunu . Petnaest svjedoka , medju kojima je i brat premijera Lukšića , prisustvuju ovom nemilom dogadjaju .Advokat Veselina Piletića – gospodin Slavomir Božović je pokušavao i uspijevao da ostane pribran . Ali – pogodilo ga je …Nije završio na ulici već u bolnici .

Eto – nijesam zaboravio … Ponoviću : zaćutaće jedino advokat Rajko Božović , njegova sestra Svetlana Vujanović i tužioci koji neosnovano baciše kletvu .

Poštovani čitaoci sada vas molim vas za posebnu pažnju …

1) Svijedok tužilaštva (više puta bolnički liječen- a psihijatriski zbrinjavan) – Slavoljub Šćepanović je – kako tvrde ostao sam u sobi sa Veselinom Piletićem i tada “izmamio” od istog priznanje i kasnije dobio” prijeteću listicu” – koju hoće tužilaštvo da vještači u Visbadenu .

2) U sudskim spisima K.br.253/02 – strana 11 – svjedok Slavoljub Šćepanović se hvalio Veselinu Piletiću i ostalima u sobi da kod : “ svoga prijatelja Momira Bulatovića otvara vrata nogom .” Gospodin Momir Bulatović bi , najvjerovatnije rekao da Šćepanović laže ali ga sud nije pozvao za svjedoka. Nezgodno je – jer ako laže za “prijatelja Momira” onda laže i za razgovor sa Piletićem i za “listicu”. Ali postoji dio izjava Slavoljuba Šćepanovića koje su ,moguća, istina .

3) Kaže Slavoljub : “Ja sam bio na bosanskom hrvatskom ratištu . Silovao sam muslimanke i potom ih ubijao .”( str.11)

4) Da li ovaj ratni zločinac ( po sopstvenom priznanju ) može biti – pravno valjan svjedok – crnogorskom tužilaštvu ?

5) Zašto tužilaštvo ne provjeri da li se njihov svjedok potražuje kao ratni zločinac u Bosni ili Hrvatskoj ? Ovo je predlog i za odbranu Veselina Piletića . Ali i molba čitaocima ovoga teksta da pomognu .Ako imate mogućnost da ovo provjerite , javite , molim vas, javnomservisu.me .

6) Veselin Piletić je , pred svjedocima , rekao Slavoljubu Šćepanoviću : “ Sram te bilo vucibatino – bolesniče. Obruka naš narod.” Tada Veselin Piletić nije znao da je Šćepanović osoba sa brojnim dijagnozama . Ali – nameće se pitanje – kako je Piletić ostao, kasnije, sam u sobi sa Šćepanovićem i povjerio mu se ? U njihovoj sobi je još dvadeset zatvorenika . Ali tako svjedoči Slavoljub Šćepanović ! Veselin Piletić – sa Šćepanovićem – nije više razgovarao . To zna naše tužilaštvo i advokat Rajko Božović !

Želio sam sada da napišem – tačka sedam … ali počinjem od tačka 1 .

1) Obdukcioni zapisnik S.br. 51/99 . Obdukciju zahtijeva istražni sudija Milorad Gogić . Ljekar obducent i vještak – Dr sci.med. Miodrag V. Šoć specijalista za sudsku medicinu .Datum obdukcije : 16.07.1999 g, u 8,30 sati. Datum smrti 15.07.1999.g , JUTRO .

2) Čitam optužnicu protiv Veselina Piletića :”… u NOĆI 14.07.1999 godine u vremenu od 21,00 do 24,00 časa … lišio života Milana Paljevića …”

3) Obdukcioni nalaz i optužnica iznose temeljno neslaganje o vremenu smrti . “Jutro podrazumijeva toleranciju ali je u pitanju jutro od 5 do 10 sati … nije podne ali ni veče … eto tako …” govori moj sagovornik koji je specijalista za ova pitanja – ali je želio ostati anoniman . Naglašavam moj sagovornik je ljekar obducent i vještak. Razgovor sam obavio u 9 sati i 40 minuta, 27. 10.2012. Svoga sagovornika sam pozvao i u 9 sati i 46 minuta želeći da još jedan put preciziram. On je ponovio: “Citiraj obdukcioni nalaz – nema greške. Ovo je privatni razgovor, samo nemoj pominjati moje ime a sudu cu ako zatreba detaljnije”.

4) U obdukcionom nalazu konstatuje se da je smrt nasilna i nastupila je usljed iskrvavljenja… tadašnja zamjenica višeg tužioca ,Vesna Medenica , izražava sumnju, doduše privatno, da je ubijeni Milan Paljević dovezen mrtav na Zlaticu. Pitam: Zašto gospođa Vesna Medenica nije ostala na ovom slučaju. Ako je smrt nastupila usljed iskrvavljenja srca, pluća i jetre…te raskidanih krvnih sudova pretpostavljam da je usljed ovakvih povreda u autu trebalo da bude mnogo više krvi. A nije!

5) Obdukcioni nalaz u zaključku tačka 4 kaže : „ U vrijeme umiranja ustanovljeno je prisustvo heroina u urinu i želučanom sadržaju. Želio sam saznati koje je vrijeme poluraspada heroina i da li njegovo prisustvo u želučanom sadržaju, u vremenu umiranja može zapravo još ponešto precizirati. Pretpostavljam, da je moguće da je ubica kaonzumirao heroin sa ubijenim. Naglašavam da je Veselin Piletić šampion Evrope u karateu koji nikada nije probao ni alkohol. Sasvim normalno da sam ovu tačku 4 iz zaključka obdukcije – pokušao ponuditi svom sagovorniku kao pitanje ali se nijesmo najbolje razumjeli i zato sam mu precizirao ime ubijenog i ime Veselina Piletića koji je optužen. Smatrao sam ipak da je vrijeme smrti značajnije da se precizira. Da bih ovo saznao, pozvao sam prof. dr – specijalistu za sudsku medicinu Draganu Čukić koja je napisala knjigu Sudska medicina . Razgovor je obavljen u 11 sati i 21minut. Ona mi je savjetovala da informaciju koju tražim, potražim u njenoj knjizi. Upitao sam da li knjiga postoji na internetu ? Rekla je : “Ne, treba da se kupi”. Zahvalio sam se… Nemam novca a rado bih pročitao knjigu . Ostaje otvoreno pitanje !

6) Predmet: Izvještaj o pregledu tragova – otisaka sa lica mjesta ubistva Milana Paljevića. Broj 33- 17-79/1. Datum: 28.07.1999. Centar za krim.tehniku. Za nas je, poštovani čitaoci, iz ovog predmeta najznačajnije da stoji zapisano: “Trag broj 3, 4 i 5 na zadnjoj registarskoj tablici vozila…pripadaju otiscima pokojnog Milana Paljevića. Tragovi 1, 2 i 6 kao podesni za upoređivanje ne pripadaju Paljević Milanu. Poštovani čitaoci, ovaj detalj ukazuje na veoma čudne tragove papilarnih linija. Zašto čudne? Zato što nedvosmisleno pokazuju da ne postoje tragovi ubijenog Milana Paljevića na volanu, na menjaču ili bilo gdje u kolima. Napominjem da je pokojni Milan Paljević mjenjao registraciju na svom automobilu 14.07.1999. Eto razloga za otiske prstiju na zadnjoj registraciji. Da preciziram: nedostatak dovoljne količine krvi i bilo kakvih otisaka u kolima ubijenog, meni ukazuju na samo jednu mogućnost – da je ubijeni nakon smrti dovežen kolima na Zlaticu. Nepoklapanje vremena smrti na koje ukazuje obdukcioni izvještaj sa vremenom smrti iz optužnice protiv Veselina Piletića potvrđuje moju pretpostavku. Još jedan put pitam gospođu Vesnu Medenicu: Da li znate o ovom slučaju, nešto, o čemu ne obavještavate javnost?

Želio sam sada da napišem – tačka sedam … ali počinjem od tačka 1 .

1) Zapisnik o glavnoj raspravi. Dan 24.01.2000. saslušanje Mirjane Paljević, sestre ubijenog Milana Paljevića… “Oko 21,00 čas uslijedila su dva telefonska poziva na njegov mobilni telefon. Ova dva telefonska poziva uslijedila su vrlo kratko jedan za drugim, možda svega nekih pet minuta, a možda i prije. S obzirom da se Milan na prvi poziv odazvao iz onog razgovora kojeg je vodio sa tim licem koje ga je pozvalo, ja sam zaključila da bi u pitanju mogla da bude neka ženska, a kad je uslijedio drugi poziv Milan se odvojio i obavio razgovor na samo…Oko 21, do 21,05 časova , Milan je izašao iz kuće sa kolima. Od tada ga više nijesam gledala”. Poštovani čitaoci, obratite pažnju da se radi o datumu 14.07.1999. i vremenu 21 čas. Kada optužnica, ali ne i obdukcioni nalaz, tereti Veselina Piletića. Sestra ubijenog – Mirjana Paljević , u svom svjedočenju nastavlja: “…15.07.1999. pošla sam na posao. Ja radim u jednoj samoposluzi, koja se nalazi u maslinama…zvala sam Milana najmanje 20 puta. Telefon je uvijek zvonio ali se niko nije javljao”. Poštovani čitaoci, molim vas da obratite pažnju da je telefon ubijenog Milana Paljevića nađen pored njegovog automobila. Sasvim jasno je da je ubica, (ili ubice) jedini mogao – mogli da telefon baci-bace kraj kola. Ali obratite pažnju, telefon je uvijek zvonio što implicira mogućnost da je ubici telefon moguće ispao. Zašto ovo kažem?

2) Zapisnik o glavnoj raspravi svjedočene sestre ubijenog – Mirjane Paljević. Strana 40. “…Milan je na sebi imao šorc, majcu sivu , tri lančića oko vrata. Uzeo je i neseser. On ga je često nosio sa sobom. U neseseru je držao neke notese gdje je pravio bilješke. U neseseru je držao i mobilni telefon”.

3) U obdukcionom nalazu A/spoljašnji nalaz stoji zapisano: “Na desnom ručnom zglobu narukvica od sjajnog žutog metala, kao i dva prstena na IV prstu lijeve šake. Na lijevom ručnom zglobu sat”.

4) Izvještaj telekoma Crne Gore AD TK Centra Podgorica o listingu mobilnog telefona pokojnog Milana Paljevića nikada nije dostavljen sudu. Zašto? Ako sestra govori o dva poziva neposredno pred ubistvo – a Milan nakon drugog razgovora ulazi u auto i odlazi, da li na listingu postoji nešto sporno …?

5) Obratimo pažnju, poštovani čitaoci, da se u neseseru nalaze Milanove belješke, o njegovim dužnicima. Neseser nestaje nakon ubistva – i on nije nađen u kolima…Niti u kući , niti u sefu ! Ako već nije sudu predat listing telefona, onda ne postoji ni spisak dužnika jer je ukraden sa neseserom.

6) Spisak dužnika se ipak pojavljuje u sud nakon godinu dana. Donosi ga advokat Rajko Božović sa bratom ubijenog Milošem Paljevićem.

7) U ispitivanju Miloša Paljevića – na pitanje advokata – Petra Kankaraša odakle vam spisak dužnika i ko ga je donio u sud. Odgovor je bio : “Donio ga je advokat Rajko Božović i ja”. Na pitanje Petra Kankaraša : “Gdje ste našli spisak?” , odgovor je bio (nakon sekudni pause , vidne uznemirenosti i gledanja lijevo – desno) : “ Negdje u kući ”.

Podsjećam : . Neseser nestaje nakon ubistva – i on nije nađen u kolima…Niti u kući , niti u sefu ! U neseseru je i spisak dužnika ! Pitanje za advokata Rajka Božovića :

Kako Miloš Paljević ( brat ubijenog ) nije više živ, tražim odgovor od Vas : Odakle Vam spisak dužnika ?

Siguran sam da nećete reći – ali tekst koji pročitaste – otvoriće oči i slijepom , i korumpiranom … progovoriće i nijemi , koji vjeruje u pravdu …

U očekivanju vašeg odgovora ( sudu a ne ulici ) : Miško Đukić

Comments

 1. Obavezno pred strajk gladju obavijetiti medjunarodne institucije, ambasade i strane novinare i pozvati ih da vas podrze.
  Stajk gladju studenata i to vece grupe studenata, to bi bio pun pogodak.
  Hajde, neko iz javniservis.me organizujte ovo.

 2. “ama svaka cast izbiflaste 101 nacin za minut, ali oni imaju 1 izgovor u vijek.”

  bibana vam odgovora ali vi previdjata jer od svog uma ne vidite :

  “Stig'o cumur! Odo’ spa't.”

  Darko sine , ti si si stijena … ali ja sam na toj stijeni na Kavkazu . Vukman je slobodarski ORO ( i crnogorsko kolo) ali svojom odsutnošću sa ovih prostora samo me muči ( kljucanjem). Čekam Herakla koji mora da ispuni 12 teških zadataka prije nego oslobođen – biva kletve…(suda)…to nije sud – to je DPS-crnogorski ud …
  Zato – samo jedno :

  “12.12.2012 u 12 sati, svi u Visi sud”
  Da vidimo ko nas jebe ..

  • Darko Bulatovic says:

   Ima Prometeju korisnijih aktivnosti od cekanja.

   Bilbana brine o sarcu da joj u noci ne omane, i time me je inspirisala da napishem i onaj dio koji ste izostavili:

   “Vama svaka cast izbiflaste 101 nacin za minut, ali oni imaju 1 izgovor u vijek.
   Ne vjeruju gospodine Vukmane!”

   A od tih 101 moze se makar desetine naci koji su se dokazali u praksi i bez gladi i bez studenata mrcenih. Umjesto cekanja da munja neke sine iz vedra neba treba postat munja i RIJECJU osinut po Nepravdi i aktivnim radom.

   I molim te nemoj vishe u komunikaciji samnom koristiti to “sine”. Moguce da ti je uzrecica i da nisi nista loshe mislio, ali uvazi moj zahtjev.

   Hvala

 3. “12.12.2012 u 12 sati, svi u Visi sud”

 4. 12.12.2012 u 12 sati,svi u Viši sud

 5. 12.12.2012 u 12 sati,svi u Viši sud

 6. “I molim te nemoj vishe u komunikaciji samnom koristiti to “sine”. Moguce da ti je uzrecica i da nisi nista loshe mislio, ali uvazi moj zahtjev.

  Hvala”

  Vjernik je ljut !

  A kaže :

  “Bilbana brine o sarcu da joj u noci ne omane”

  • Darko Bulatovic says:

   Sad sam uvidio da sam pogrijeshio bibana a ne bilbana.

   A nisam ja ljut vac sam vas zamolio, a vi kako hocete. Svojoj djeci se tako obracajte to je prikladno, ovako nije.

   A sto se vjernika i nevjernika tice…. stara je to prica od vajkada koja ce trajat do rocista svima nama zakazanog.

   Jes da mu se datum nezna josh, ali ce ga sigurno biti.

   A vi cekajte, a vjernici neka ne cekaju no neka djelaju.

 7. bibana kaže:
  29. Oktobar 2012. – 22:56 u 10:56 pm

  Stig'o cumur! Odo’ spa't.

 8. 12.12.2012 u 12 sati,svi u Viši sud

  Ja ću sama !

 9. Sarac* zakocio, partizani jurisaju, probijaju obruc, jedino se Isusu mos’ obratit’ …
  *ustaska pjesma iz doline Neretve – cula je svojim usima, na snimanju filma “Bitka na Neretvi”.
  btw, BiLbana te rodila, drndadzijo.

  • Darko Bulatovic says:

   Moj lapsus nije bio namjerne prirode niti ima pogrdno znacenje i sam sam ga uvidio i to javno kazao.

   Ako to nije dovoljno, no morate da se nevaspitano predstvljate kao moj roditelj, onda mogu i ja da vam kazem:

   Nidao Bog Bibana!

   A kad budete o neretvi vashoj govorili izmedju mojeg razgovora sa fake isusom, muhamedom i budom o komunistickim filmskim produkcijama, onda cete imati pravo da se izvlacite sa vashim neumjesnim komentarima.

 10. Cccc…lijepo mi rekao drugar Callao: kuliraj trolove. I ja opet. Prokleto zensko, da ne progovori na usta – progovorilo bi na guzicu.

 11. ipk ću ja , prije nego oslabim , pravo na sud .

 12. Darko kaže :
  “A kad budete o neretvi vashoj govorili izmedju mojeg razgovora sa fake isusom, muhamedom i budom o komunistickim filmskim produkcijama, onda cete imati pravo da se izvlacite sa vashim neumjesnim komentarima.”

  Darko , u kojoj si američkoj državi .
  Da svratim !

 13. “Vama svaka cast izbiflaste 101 nacin za minut, ali oni imaju 1 izgovor u vijek.
  Ne vjeruju gospodine Vukmane!”
  Lakše vam je vjerovati kada ste tamo . Ovdje samo imamo Kostu i Riku . Prvo je hotel drugo je Viši sud !

 14. Darko – downgade-ovali su te u storm.

 15. Sendi kaže:
  30. Oktobar 2012. – 17:07 u 5:07 pm

  12.12.2012 u 12 sati,svi u Viši sud

  Ja ću sama !

 16. Darko Bulatovic says:

  Molim vas da dostavite na uvid Gospodinu Dusku Markovicu.

  Gospodine Markovicu,

  Moje ime je Darko Bulatovic i ja sam drzavljanin Crne Gore koji trenutno boravi u inostranstvu. Sa velikom paznjom i brigom posmatram sta se desava u mojoj zemlji. Najvise brige mi zadaju ucestali slucajevi nelogicnih i nepravednih slucajeva koji se provlace kroz sudski sistem.

  Jedan takav slucaj je i slucaj Gospodina Velselina Piletica koji se vec 14 godina vodi pred crnogorskim sudovima.

  Neprihvaljivo je Gospodine Markovicu da su takvi slucajevi moguci u bilo kojem sistemu pravde.

  Neprihvatljivo bi vam trebalo biti da se bilo koji covjek moze goniti toliko dugo bez pravosnazne odluke suda.

  Zivoti su Gospodine Markovicu u opasnosti zbog takvih propusta.

  Ako tuzilastvo i sud nije u mogucnosti da dokaze jasnu krivicu optuzenih u doglednom vremenu ti ljudi nebi trebali biti zrtve tih nemogucnosti. Takvi slucajevi urusavaju povjerenje u crnogorske institucije i u mogucnost crnogorskih sudova da obezbijede pravednu odluku.

  Ja vas molim kao drzavljanin Crne Gore da ako vec mora i licno se angazujete da ovaj slucaj i njemu slicni ne budu zrtve statistickih podataka vec da se ljudima garantuje pravo na doglednu pravdu u Crnoj Gori.

  Ja vas molim da se stavite u poziciji zrtava ovih neprihvatljivo dugih sudskih procesa i da vase licno aganzovanje usmjerite u skladu sa vasim javnim obracanjima i teznjama da se sudski sistem u Crnoj Gori popravi i ljudima povrati povjerenje u njega.

  Mnogo je nezadovoljstva Gospodine Markovicu u Narodu Crne Gore i bojim se da ne postoje mehanizmi da se to nezadovoljstvo pravilno ispolji i da to dovodi do mnogih problema koji su evidentni u Crnoj Gori. Ja vas molim da ucinite sto je u vasoj moci, kao covjek, i nadleznosti, kao ministar, da ovakve stvari prestanu biti stvarnost radi boljitka moje i vase Crne Gore.

  S Postovanjem,
  Darko Bulatovic
  San Jose, CR

  P.S. Moje izvinjenje zbog gramatickih i drugih gresaka koje su plod mojeg neucestalog pisanja na nasem jeziku.

 17. Ovo pismo bi gospodin Marković trebalo da pročita,jer je napisano sa iskrenom namjerom i nadom da će Crna Gora biti država koja nema sudski postupak u kojem se 14g.uništava nevin čovjek i njegova porodica.Pretpostavljam da Darko ne poznaje Veselina, ali zbog svoje borbe za opšte dobro, nalazi vremena da napiše ovo pismo.Ovo je ljudski postupak koji zaslužuje posebnu pohvalu.

  • Darko Bulatovic says:

   Ne poznajem niti znam ikoga vezanog za ovaj slucaj niti mogu da tvrdim da je neko kriv ili nevin, bez da vjerujem da je neko nevin dok se ne dokaze krivica.

   Ono sto mi je neprihvatljivo jeste da se neko goni toliko vremena bez pravosnazne odluke.

   A ako neko zna broj predmeta apelacionog suda (ili makar datum kad je donesen tacno) zainteresovan sam procitati o cemu se radi.

 18. Darko , pošalji ovo Markoviću i dosta od tebe.
  svaka čast

 19. Darko Bulatovic says:

  Poslao sam mu prvo pa sam odje stavio kopiju. Meni je trebalo 10 minuta da ga napishem, a posto sumnjam da sam pametan toliko, pripisacu Bogu to djelo ako je usitinu dobro.

  Stoga sve pohvale njemu uputite.

 20. čestike

 21. Tako je,na Markoviću je da odluči da li će pustiti da i dalje satiru nevinog čovjeka,ili će pozvati Državnog Tužioca da je pita kako za listicu koja je pribavljena na nezakonit način Tužilaštvo traži da se po treći put vještači?

 22. Darko Bulatovic says:

  Nije samo to problem problem je apelacioni sud koji dva puta vrace slucaj. Ja se ubih da nadjem njihovu odluku na sajtu vodeci se po novinskim clancima. Zna li ko tacan broj odluke?

  Ono sto me josh vise zaboljelo jeste da odluke pocinju “U IME NARODA”

  Takodje je nevjerovatno kako su novinari neuki u izvjestavanju povodom ovakvih slucajeva i generalno sudskih procesa neobjavljujuci nikakve ili sture detalje bez ikakvih referenci.

 23. Darko Bulatovic says:

  Evo pretragom nadjoh jedan slican slucaj koji traje evo 33 godine:
  http://articles.latimes.com/2012/sep/26/nation/la-na-nn-fatal-vision-murders-evidence-20120926

  A evo primjera kako su napravili sajt:
  http://www.themacdonaldcase.org/index.html

 24. 12.12.2012 u 12 sati,svi u Viši sud
  makar će tražiti veću salu !

 25. Javni servis je, nazalost, puka. Jedino mjesto gdje me nijesu bar jednom banovali.

 26. Aristofan kaže:
  31. Oktobar 2012. – 21:40 u 9:40 pm

  Tako je,na Markoviću je da odluči da li će pustiti da i dalje satiru nevinog čovjeka,ili će pozvati Državnog Tužioca da je pita kako za listicu koja je pribavljena na nezakonit način Tužilaštvo traži da se po treći put vještači?

 27. Muči će listicu sve dok ne prizna da je Vesko pisao !

 28. Onoliko pravopisnih grešaka mogao je samo Filip da napravi .
  On je advokat koji je Momiru donosio stolicu .
  Kao i svjedok Šcepanović , otvarao je vrata nogom kod Momira .

 29. Mora !

 30. Mora!

 31. esad kaže:
  27. Oktobar 2012. – 17:59 u 5:59 pm

  Kur’an, kaže: “Onaj ko ubije jednog nevinog čovjeka, isto je, kao da je ubio čitavi ljudski rod…”.

  Piletić je NEVIN . Ovaj tekst je jasan .

 32. Piletić kao nevin čovjek strada svakog dana,jer mu je oduzet pasoš a oni koji predstavljaju danas državu Crnu Goru , neće da mu daju posao iako je magistar nauka.Danas oni koji imaju posao teško preživljavaju, a kako je tek Piletiću i onima koji nemaju posao.

 33. zajebano brate Aristofane !

 34. Gladovanje je sastavni dio života mnogih u Crnoj Gori danas,pa ipak najteže je vidjeti gladnu djecu.

 35. Vukman Cejovic says:

  Danas ako nisi poslusan gubis posao.
  Cak i policajci gube posao.
  Evo malo prica o tome: http://www.youtube.com/watch?v=Th6c7i8KFB0&feature=related

 36. Vukman Cejovic says:

  Aristofan kaze
  “Gladovanje je sastavni dio života mnogih u Crnoj Gori danas”

 37. Vukman Cejovic says:

  Jebem im mater.

 38. Vukman Cejovic says:

  Jebali su nam majku za sva vremena, unistili nam zivot, ostavili nas bez svake perspektive, napravili nas gradjanima drugoga reda, napravili nas robovima, jebu nas u zdrav mozak, neke su istjerali iz zemlje, neke su ubili a druge ubijaju u pojam.

  A svi redom trube o komunizmu, marksizmu i socijalizmu.
  Svi prdnjave o ljudskim pravima i demokratiji.
  O Evropi i euro atlanskim integracijama.
  O ljudskim pravima i slobodama.
  O slobodi govora i izjasnjavanja a ovamo dusu ti vade ako ne glasas za njih, pa i ono malo crkavice sto te udostoje da zaradis i to ti uzmu ako im ne das guzice.
  Stoka je to jedna najobicnija, treba im jebati mater.

 39. … nije mater kriva !
  To je klonirana stoka !
  Roboti .
  Svuda isto …
  Zamisli robota da piše zakon …
  Robot može samo u zaklon …
  Puščani ili sjutra laserski …
  Ne možeš da im jebeš mater oni je nemaju !

 40. Iduce nedelje u srijedu pocinje sudjenje Veselinu Pileticu.
  Dana 12.12.2012 godine.
  Da li neko od vas ima kakve novosti u vezi sudjenja?
  I da li neko od vas namjerava da prisustvuje sudjenju?

 41. Sjutra pocinje sudjenje Veselinu Pileticu.

  Mi smo se ovdje polomili pisuci o tome, organizovali smo peticije a sad odjednomk muk.
  Ja sam prije dva dana poslao i jedan tekst u vezi toga, koji niste objavili.

  Mnogi su se kleli da ce ici na sudjenje a sad niko o tome ni da mucne.

  Sta ovaj muk i nepisanje o sudjenju treba da znaci???

  Tesko je povjerovati da je ovaj muk slucajan.

  Kakve se ovo igre igraju ovdje???

  • Znaci Vukmane da je najebo ko sto sam i ja sa njim i ovakvim sudstvom ne jednom nego sto i jednom pa danas ne smijem ulicu na crveno preci!!!!Nego shedi na avion pa dodji pa da uzivo vidis kako coek najeba ako ce ti biti lakse!!!!! Najbolje pokazuje broj potpisanih na peticiji kakvo nam je stanje u drustvu!!!Ovo sam ti napisao prije a i sad ti pisem i stojim iza toga !!! Nema mu spasa!!!!!!Shvati to. Samo sto se ne oglasi nijedan politicar i nezavisni intelektualac,novinar lise M.Dj. Nijesu se oglasili radi toga jer su tkivo mafijino!!!!!Lako je pisati i tebi i onom promasaju iz Danske sto se lize sa Shupkovicem lako je svima vama kad svaki dan ne osjecate gnijev nevidljive ruke. Toliko.

   • I ocekuj sad napade neovisnih komentatora NA OVU TEMU kao ono bi spam ili spin majkumu jebem ako znam……Drz se sad kad ti ulete…… A za ovo si svee upravu…..Dje su ???!!!!? Nidje Vukmane nidje i niko!!!!! a I SLAVKU JE SUDJENJE SHUTRA ISTO .POKUSASE COJEKA DA UBIJU A BICE NA KRAJU NAPAD NA SLUZBENO LICE!!! NEMA VUKMANE NIKOG NITI CE BITI NAREDNIH 100 GODINA. NE TROSI ZIVOT NA NI VRIJEME NA GLUPOSTI.OSTANI BUDAN!!!!!POZZZ

 42. Sigurno ste culi za rijec “statistika”.
  Statistika je nauka preko koje mozemo mnogo toga sa saznamo.

  Ako u jednom mjestu svake godine pada po dva mjeseca snijeg i ako se to desavalo u zadnjih sto godina, onda statisticki mozemo da zakljucimo da ce u toj zemlji i dalje svake godine padati po dva jeseca snijeg.

  A sta bi mi to mogli na osnovu statistike da zakljucimo o Crnoj Gori i zbivanjima u njoj?

  Pa mogli bi sa sto postonom vjerovatnocom da zakljucimo da iza skoro svake javne akcije u Crnoj Gori stoji neka mucka i neka prevara.

  Takodje bi mogli da zakljucimo da ce statisticki gledano u Crnoj Gori skoro svaka dobronamjerna akcija biti blokirana i sabotirana.

  Mi se nadamo da iza ove akcije u vezi sudjenja o Veselinu Pileticu ne stoji nikakva mucka i prevara, ali imamo velike razloge da sumnjamo u to, da je akcija koju smo pokrenuli i koja se tice fer sudjenja Veselinu Pileticu i razotkrivanja ubistva pokojnog Paljevica, koja nije toliko zbog licnosti Veselina Piletica, kojeg mnogi od nas licno poznaju, nego zbog demokratije u Crnoj Gori i ljudskih principa, da je dakle ta akcija od nekoga sabotirana.

  Peticiju je potpisalo preko sto ozbiljnih ljudi, neki od njih su ugledni javni radnici.
  O sudjenju se pisalo veoma dugo.

  Zar nije logicno da se o toj temi par dana pred sudjenja nesto napise?

  Ili treba ono sto smo zapoceli da bacimo pod noge i da opet sve prepustimo crnogorskom sudstvu, koje je “super profesionalno.”

  I sta bi od masovnog odlaska na sudjenje.

  Pa zar ne mozemo oko jedne stvari da ostanemo principijelni?

 43. Negrose, ja fizicki nisam prisutan u Crnoj Gori, ali zato javno pisem pod punim imenom i prezimenom. Takodje dok sam bio dolje javno sam govorio i lezao u zatvoru zbog toga.

  Niko ovdje ne zahtijeva od nikoga da ide i lezi u zatvoru, niti da dize revoluciju, nego da napravi barem mali korak, od kojega nikome nista biti nece.

  Sto se tice Veselina Piletica, mi na osnovu onoga sto znamo, sto nam je prezentirano, imamo sve razloge da vjerujemo da je on nevin, jer nikakvih dokaza protiv njega nema.

  Takodje na osnovu onoga sto znamo o gospodinu Bozovicu, za kojeg pisu da je predstavljao kamatase, imamo razloge da sumnjamo u regularno sudjenje.

  Da li je gospodin Bozovic zastupnik kamatasa ili je posten covjek mi to ne znamo. Znamo sigurno da su dokazi na osnovu kojih se goni Veslin Piletic nistavni i smijesni.

  A trebalo bi utvrditi da li je istina da je gospodin Bozovic covjek koji je zastupao kamatase, pa ako nije da mu se svi izvinemo javno, medju njima prvi bih to ja uradio.

  A ako je istina da je on zastuponik kamatasa, onda je to vrlo ozbiljna stvar.

  Takodje treba utvrditi na osnovu cega je gospodin Filip Vujanovic, koji je jedan od najomiljenijih politicara u Crnoj Gori vracao proces na ponovno razmatranje.

  Za Filipa se zna da nije lopov, da nije koruptivan, nije se obogatio od politike kao drugi, da je posten covjek da je jedini koji seta Podgoricom bez telohranitelja, pa je zato neshvatljivo njegovo ponasanje u vezi Veselina Piletica.

  I njegova supruga Svetlana Vujanovic nije neko ko je iskompromitovan i neko o kome se moze ruzno govoriti, ali je i ona vracala slucaj Piletic.

  Da li su oni bili zrtve njenog brata gospodina Bozovica, koji je uvjerenja da je Piletic kriv, ja mislim da jesu.

  Ipak, niko se ne moze optuzivati bez dokaza a nikakvih valjanih dokaza Veselinu Pileticu oni nisu svih ovoh 12 godina mogli naci.

  Zato treba insistirati na pravednosti, treba da proces bude transparentan i zbog toga treba izvrsiti demokratski pritisak na sud.

  Zbog toga smo pisali o svemu, zbog toga je bila i peticija.
  Necemo valjda sada, dan pred sudjenje sve da bacimo pod noge, nezavisno od mene i gospodina Jankovica iz Danske. Ja i Jankovic nismo vazni, vazan je Piletic i vazna je demokratija u Crnoj Gori.

 44. Pozivam vas da sjutra u 12 casova u sto vecem broju budete prisutni na sudjenju Veselinu Pileticu i da o sudjenju sto detaljnije izvestavate na ovom forumu.

  Mi smo svi zapoceli akciju za pravedno sudjenje gospodinu Pileticu i mi ne trazimo da on bude oslobodjen ako je kriv.

  Ali trazimo da se sudi posteno i da se samo na osnovu valjanih dokaza koje sud svih ovih 12 godina nije uspio da pribavi njemu sudi.

  Smijesno je i duboko vrijedja intiligenciju svakog gradjana Crne Gore suditi nekome za ubistvo na osnovu jedne debilne falsifikovane cedulje, koja cak i da nije falsifikat ne bi mogla biti dokaz, jer nikakvih, apsolutno nikakvih dokaza protiv Piletica nema.

  Evo cak saznajemo da je i ubistvo bili u drugo vrijeme, ne ono za koje se Piletic sudio.

  Saznajemo takodje da je ubijeni usmrcen na drugom mjestu i doveden skoro pred prag Pileticeve kuce.

  Da li iko normalan moze pomisliti da bi ubica mogao da dovede les ubijenog pred svoja vrata.

 45. Pietro Grasso je strah i trepet Cosa Nostre, Ndraghete i Camorre. Ili ga mrze ili ga vole. Oni koji ga mrze uvijek će reći mafija je najjača, oni koji cjene i prate njegov rad, primjetiti će da je mafija znantno oslabila od kada je on glavni državni antimafijaški tužitelj. Njegovi fanovi su brojni, posebno na Siciliji, svi koji su rekli dosta mafiji, znaju koliko je Grasso uradio za bolje društvo Italije.

  “U MOJIM POČECIMA KORUMPIRANI KOLEGA TUŽITELJ MI JE UNIŠTIO 800 STRANICA RADA. OKO VAS RADE KORUMPIRANE KOLEGE, A KAKO VRIJEME RADI SVOJE, MORATE BITI SVJESNI TKO JE OKO VAS, DANAS SU MNOGI TUŽITELJI U ZATVORU.” – Pietro Grasso

  U Italiji koja kotira kao mafijaška zemlja, hapse se suci, načelnici, u klasičnoj operaciji pomete se od 50 do 100 policajaca, načelnika, političara, tužitelja, odvjetnika, poduzetnika, sudaca, kojima se većina potvrdi zatvorske kazne i to dugogodišnje. Antimafijaški odred vodi bliski prijatelj pokojnog suca Falconea Pietro Grasso (68), čovjek koji je neposredno zadužen za hvatanje najvećih krvoločnih bossova koji su bježali od pravde 40 godina poput Bernarda Provenzana zvanog Traktor. Grasso je 2005 postao glavni antimafijaški tužitelj, a od 1975 je progonitelj mafije koji je strpao doživotno preko 5000 pripadnika mafije. On je sada zajedno sa Antoniom Di Pietrom jedan od najvećih neprijatelja mafije, no mafija više nema moć koju je imala, da diže ceste u zrak kao što je to uradila Falconeu, no potkupljuje sve što se da kupiti.

  Tako sa svojim posebnim ovlastima Grasso je do sada poslao na robiju preko 400 sudaca, načelnika općine, gradonačelnika, policajaca, načelnika policije, guvernera, političara, tužitelja, odvjetnika, svećenika, pa ostale bossove i sitne mafijaše. Grasso je osvetio prijatelja Giovania Falconea, a Berlusconiu neda da umre, ni živi. Grasso ima najplaćenije agente i radi sa odabranim Carabinierima kao i Guarda Finanzom. Novinari poput Roberta Saviana njegova su inspiracija i osobno društvo. Štićeniji je od samog Berlusconija jer je mozak lova na pranje novca, reket, ubojice sudaca, korumpirane suce, on je nešto više od Eliota Nessa koji je uhvatio Al Caponea. Danas Italija broji na tisuće Caponea i brutalnijih od njega. Tako mjere koje Grasso provodi su satelitsko praćenje, a kad navali sa vojskom agenata i policije, pomete jedno cijelo mjesto veličine Splita, u kojem uhapsi u jednom danu 500 ljudi ne vezano na njihove pozicije. Od tih 500, samo 10 % ostanu samo svjedoci. Mafija u Itlaiji je davno bačena na koljena i nije ni 30% onoga što je bila nekoć.

  Grasso medijima tvrdi da se ne boji prijetnji, ni smrti kao ni činjenice da je on meta broj jedan mafije. “Ja nisam filozof da razmišljam previše, nego lovac na kriminalce, i strah nije nešto čime se uopće bavim. Moj nagon za pravdu jači je od straha. Možda čak i osveta za ubijene prijatelje suce, koji su htjeli samo pravdu a brutalno su ubijeni. Ja sam jedini preživjeli osvetnik društva, a ponosan sam da se nakon Falconea pojavilo tisuće sličnih ljudi u svim sferama društva i da društvo se napredno mijenja.” Iznio je o prijetnjama. “Dok sam radio u tužiteljstvu Palerma, skoro svaki dan su mi slali prijeteća pisma, koja sam u šali poslije nazivao “ljubavne poruke”. Moram priznati, nakon prve prijetnje koju sam dobio u Palermu preko parlafona, kad mi je nepoznati muški glas poručio: “znate kad su vam izišla djeca, ali ne znate kad će se vratiti, ako se ikad vrate”, moja supruga i ja smo se sledili i nismo oka sklopili dok se djeca nisu vratila doma.“

  Grasso je zaljubljenik umjetnosti. Počasni je član raznih društava. Bavi se književnosti, filmofil je, društven i duhovan. O atentantatima na sebe priča kao o komediji. “Bilo je puno pokušaja, često sam nosio pištolj u kaputu skriven i uperen, te hodao sa osmjehom. Čekao sam ako tko krene da uzvratim. Ja i smrt smo se susretali često i kada sam bio nezaštićena brojka tužitelja. Prije 15 godina u Cataniji sam išao sa nekoliko novinara u restoran pun mafijaša, nisam znao, nisam imao osiguranje, država nije ozbiljno radila na nama, sami smo se čuvali kako znamo. Poslije mi je javljeno da sam slučajno izvukao živu glavu. Mafijaški ubojica Nitto Sanatapaola čekao je odobrenje od lokalnog bossa da me likvidira, boss mu nije odgovarao.”

  Napisao je i svoju knjigu koja je dočekana sa velikim aplauzom. “Drugi put sam izbjegao smrt kad sam se s Giovannijem Falconeom trebao vratiti u Palermo iz Rima. Ja sam se vratio dan ranije, kako je bilo i predviđeno, a on je odgodio put dan kasnije. Da smo se vratili istim letom, ja bih sigurno bio u njegovu automobilu od Punte Raisi do Palerma kad je mafija eksplozivom digla u zrak dio autoceste kojom se vraćao Falcone. Još čuvam tu avionsku kartu kao amajliju. Već više od 20 godina živim uz četiri tjelesna čuvara, koji se ne odvajaju od mene ni na trenutak. Mafija se jako promijenila posljednjih godina, shvatili su da ubojstvima ništa ne postižu, osobito ubojstvima sudaca, političara i novinara, jer time samo privlače pažnju policije, a javno mnijenje inzistira da istrage budu provedene do kraja, tako da najčešće policija brzo otkrije izvršitelje i naručitelje tih zločina. Mafija je postala financijski tako moćna da si može priuštiti rafinirane mozgove koji rade za nju. Izmislili su novu metodu borbe. Psihološki rat. Najnovija moda je plaćanje lažnih svjedoka, podmetanje žena, diskreditiranje protivnika, objavljivanje u medije laži, zavađivanje, i na taj način dobiju da te poraze ili unesu pomutnju, što je mafiji bitno da uvjeri sudsko vijeće u nedužnost.” – izjavio je vitalni 68-godišnji Grasso, koji tvrdi da je star, te da ima zamjenike koji se natječu u radu zaljubljeni u svoj posao. Bez njih bi malo mogao.

  Pripremio Toni Eterović, fotto Republica, ATP, Reuters

  http://www.udarno.com/lovac

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: