Nikšić – Trulo je!

Slučaj Nikšić, politička i ljudska bijeda, ogledalo Crne Gore.

Da li je bilo Vrijeme  da Pozitivna Crna Gora u Nikšiću na ovakav način oguli Demokratski front? Ni manje ni više nego – Kosovo, Srebrenica, simboli… U Nikšiću ni mrtvom ni živom gradu, pominjati ove teme zvuči mnogo debilno.

Znamo svi da se dio biračkog tijela lomi u vezi podrške Demokratskom frontu, baš na pitanju da li su spremni da se oslobode nasljeđa prošlosti, ali na ovako jadan način uvaliti kosku drugarima iz opozicije više je nego sramno.

Pozitivna Crna Gora bi rado formirala vlast u Nikšiću sa Demokratskom partijom socijalista, to se iz aviona vidi, ali znaju da bi tim činom pljunuli u lice biračima koje su ipak predugo vremena pumpali i trovali preko novina i televizije Vijesti. Njihovi birači nijesu baš pozitivni kao rukovdstvo partije, zato su odustali od te pomisli.

Sa Demokratskim frontom neće jer, nemam pojma, neće. Zato su odlučili da ih udare tamo gdje ih najviše boli, na pitanja njihovog nasljeđa iz prošlosti. Pri tome im ne ostavljajući priliku za bilo kakvo sazrijevanje (koje Pajović često pominje) već ih dovodeći pred svršen čin.

Sve ovo vodi ka novim izborima u Nikšiću. Demokratska partija socijalista koju predvodi iskusni bard političke scene Radivoje Lala Nikčević, poguran i pritisnut od strane šefova van Nikšića jedva čeka nove izbore. Ako do njih dođe, pobijediće DPS. Oni jedini istinski žele vlast. Kao što šef partije pomenute reče jednom opisivajući lidera Pozitivne – Neće u opoziciju, neće u vlast, pa šta hoćeš ti momak?

Građani i seljani Nikšića su pokazali jasno da nemaju jasan stav šta žele. DPS apsolutno većinski više ne žele, a ne žele ni ostale. Pa zašto onda nema mudrosti i osnovne ljudske solidarnosti da se vlast formira od svih partija zajedno i da se grad nekako pokrene? Zašto opozicija nije u stanju da formira vlast, a istovremeno na republičkom nivou optužuje manjinske parije i stavlja odgovornost na njih? Onda ako se želi dobro Nikšiću i ljudima koji ga naseljavaju mogli su svi učestvovati u vlasti, jer Nikšić je u takvom stanju da mu skoro pa nema pomoći.

Mučno je za mene sve ovo. Mučno je u Nikšiću gledati razjarene ili pritajene pristalice DPS-a dok viore zastavama i pjevaju “Ne pomaže voda majko”, mučno je takođe gledati crkvenjake i ostrašćenike, dok sa litijama prolaze ulicama simbolično kadeći mrtvi grad. Mučno je gledati mlade navijače Čelika, mučno je gledati Gordanu Sarić i Šantu Pantu dok predstavlja kulturu Nikšića, mučno je gledati pojedine umjetnike čije se buntovništvo završava na obodima finasiranja od strane opštine i tako dalje…

Pozitivna je jedino priroda koja okružuje Nikšić.

N.K

Comments

 1. Darko Bulatovic says:

  Samo 1800? Ah pa to nije nista onda…. Ko da je dvesta ko daje trista? Jedan put? Dva put? Prodato!

  • Nemoj da mi izvrces rijeci. Nikada nisam rekao da je to nista i jedan covjek je mnogo a kamoli 1000.
   Ali to nije genocid. I za muslimane je kontraproduktivno insistirati na nepostojecem genocidu, jer Srbi to nece dozboliti da ih neko proglasava genocidnim narodom, na osnovu jednog zlocina ili nekoliko zlocina raznih kriminalno vojnih i od zapada kontrolisanih grupa.

   Jednostavno se kao Srbin osjecam pogodjen, kada neko moj narod optuzuje kao genocidan a i kao covjek normalne intiligencije osjecam podemtanje genocida na osnovu Srebrenice kao vrijedjanje zdrave intiligencije.

   Da ponovim, jesam za kaznjavanje svakog zlocina, bez obzira na naciju, ali ne mogu prihvatiti nabuloze o genocidu tamo gdje od genocida nikakvog traga nema.

   • Darko Bulatovic says:

    Ja sam to reka vukmane, niste vi, ne podmecite se.

   • Ovako:
    jedan njemacki sudija u Hagu (mislim da se zove SSomburg) je u presudi gen. Krsticu naveo kako je ovaj odgovoran za genocid u Srebrenici. Jos ranije je jedan njemacki sud u presudi cini mi se u presudi Dusku Tadicu (koja je kasnije ponistena jer Tadic u vrijeme rata i nije bio u BiH) presudio kako je ovaj ucestvovao u genocidu, ali na prostoru cijele BiH. Ne cini li vam se da isti oni koji su osmislili holokaust i proveli genocid nad Jevrejima (ali i nizom drugih naroda) sada zele da to zvono ,,genocidnog naroda” nabiju srbima?! Pazite, pravnici daju pojasnjenje da NIKADA nisu izvodjeni dokazi niti je sudjeno za krivicno djelo genocida u Srebrenici. Nju je jedan pretenciozni Nijemac, koji ima niz drugih uzasno problematicnih odluka u procesima koje je vodio, samo pomenuo u presudi, tj. ,,provukao je kroz nju”. Iako bez utvrdjivanja cinjenica na to , kazu pravnici, nije imao pravo, tj. tuzilastvo je moralo cinjenicno dokazati da je to djelo i pocinjeno. Medjunarodni sud pravde je, u nemogucnosti da ignorise SSomburgovu presudu, naveo da je u Srebrenici poccinjen ,,ograniceni” genocid, ali nije imenovao ni ko ga je ni kako ga je izvrsio. Pojam ,,ograniceni” je, slaze se vecina pravnika koje sam konsultovao neka ,,nova, nepoznata, definicija” nekog djela, jer krivicno djelo ili jeste ili nije pocinjeno, a nikako ne moze biti ,,ograniceno” pocinjeno.

    Problem broj dva je sto je pravi genocid pocinjen nad srbima iz Repubike Srpske Krajine, tj, u Hrvatskoj. Zasto? Zato sto je prethodno na Brionima,( poput onog sastanka SS oficira i pravnika Treceg Rajha na kojem je dogovoreno ,,Konacno rjesenje”za jevrejsko pitanje u dijelu Evrope koju su okupirale nacističke snage, Tudman sa svojim generalima dogovorio ,,konacno rjesenje srpakog pitanja u Hrvatskoj” tako sto ce ih sve ili ogromnu vecinu protjerati iz Hrvatske. Za razliku od priadnika SS koji nisu ostavili nikakav pisani ili tonski trag, nego je sastanak rekonstruisan prema izjavama prezivjelih ucesnika, Tudman je ostavio tonski snimak. (Film o nacistickom ,,Konacnom rjesenju” jevrejskog pitanja sa Kenetom Branom u glavnoj ulozi se zove isto). Takav sastanak ni jedno srpsko rukovodstvo nije odrzalo nikada, pa ni po pitanju Srebrenice. Po definiciji genocida to je,,fizicko unistenje ili protjerivanje neke etnicke grupe” sa nekog prostora, uz navodjnje da je to i cinjenje nemogucim daljeg zivota na tom prostoru ili onemogucavanje povratka. Za kvalifikaciju ovog djela je odlucujuce postojanje ,,genocidne namjere”. Pa zar tu namjeru nismo toliko puta culi u tonskom snimku Tudmanovog govora na sastanku na Brionima pred izvodjenje ,,Oluje”?

    Ne cini li vam se da Nijemci cine sve da pricom po sistemu ,,drzte lopova” spasu svoje pione na Balkanu – Hrvate i pricu o genocidu prebace na Srbe, iako se u Srebrenici najvjerovatnije radi o zlocinu vrlo slicnom onom u Katinskoj sumi – strijeljanju ratnih zarobljenika i vojno sposobnog stanovnistva.

  • Darko Bulatovic says:

   Vash narod je puka gospodine vukmane ko i moj- mozak su im popili. Nisu oni nikakve genocide pocinjeli vec zna se ko je to ucinio. A to sto ih dostina iz vasheg naroda podrzavaju to je vec problem sa kojim cete morati naci neko realnije resenje.

  • Oprostite zbog gresaka u prethodnom postu.

   Zelim Vas, postovani uputiti i na izvjestaje o tome kako je dogovorena operacija ,,Oluja”. Provjerite informacije (na zalost novinarska arhiva o tome mi vise nije dostupna) prema kojima su upravo hrvatske lobisticke grupe u SAD, predlozile predsjedniku Bilu Klintonu ,,konacno rjesenje” pitanja srba u Hrvatskoj izvodjenjem vojne operacije koja bi imala za cilj eliminisanje srpskih vojnih snaga u Krajini. Klinton je to odobrio, odobravajuci ucesce firme penzionisanih americkih generala u planiranju akcije, obucavanju hrvatskih snaga i izvodjenju operacije. Prema toj informaciji SAD je, navodno, racunala da ce se ,,onesposobiti srpske vojne snage” dok ce srpsko stanovnistvo ostati u Hrvatskoj. Medjutim Tudman i ostali su to pretvorili u akciju ,,konacnog protjerivanja srba” sa, kako sam Tudman kaze na pripremnom sastanku, ciljem ,,onemogucavanja da se oni ikad vrate” na to podrucje.

   E vidite, to je, upravo kljucno za definiciju genocida – namjera za fizicko eliminisanje ili trajno protjerivanje neke etnicke, vjerske ili druge grupe ukljucujuci njene pripadnike svih uzrasta, kao i onemogucavanje njihovog povratka!!!

   I na kraju: Sve zrtve zasluzuju postovanje, zato je manipulacija bilo cijom tragicnom smrcu (srebrenicana) u cilju kreiranja bizarne politicke propagande i antisrpske histerije jos jedan zlocin, koji podsjeca na nacisticki zlocin kreiranja antijevrejske histerije tridesetih godina proslog vijeka u Njemackoj.

   Postena istraga, suve cinjenice i presuda ,,van razumne sumnje” za mnoge bi bila bolno otreznjenje od ,,virtuelnog svijeta lazi” u kojem zivimo poslednjih decenija..

  • Poštovani gospodine , Vi što ,,uradiste” tekst ,,mučni” strašno me podsjećate na isti sarkastični podnesak kada tužitelj prinosi sudu dokaz a a i sam ne zna što čini.Okanite se lika Šante Pante i njegove vječite borbe za boljim i ljepšim,i već,odavno, otputovanog iz Nikšića,,grada u kojem ostaju takvi kao Vi ,pokretači nepokrenutog.Sa sedam međunarodnih nagrada i jednom svjetskom,sa žirijem koji nije bio,na svu sreću,iz ove sredine,sa na stotine odigranih predstava,mnogo humanitarnih(muka mi je što ovo pominjem) i sedam albuma,lik Šante Pante je odjehao sa praznom vrećom obećanja,ljubomorom,pakošću i nikakvom,nikada podrškom – što dalje,pa,tako ,dragi gospodine ,izuzmite ga-me ,sljedeći put,iz vašeg tmurnog razmišljanja.Hvala!

 2. Sekula me pitao odakle znam da je istinit podatak o ubijenih minimum 700 000 Srba u NDH.

  Te podatke moze dobiti covjek iz veoma preciznih njemackih, italijanskih podataka a i same ustase su se veoma hvalili svojim “djelima”.
  Tako, ako lazu Njemci i Italijani, onda lazem i ja.
  Ja mislim da Njemci nisu imali razloga da lazu, jer sa Srbima nisu bili bas u najboljim odnosima.

  Gospodin Vladimir Umeljic je o tome napisao par odlicnih i vrlo dokumentovanih knjiga.

 3. Policija RS-a tragala ko nosi bijele trake

  Na dan kada je 50 zemalja svijeta sudjelovalo u akciji “Dan bijelih traka”, kojom je obilježena 20-godišnjica zločina nad nesrpskim stanovništvom sa područja Prijedora, lokalne vlasti osporile su mogućnost prijedorskih Bošnjaka i Hrvata da odaju počast ubijenima i nestalima.

  Posljednjeg dana maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

  U Prijedoru su tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijena 3.173 civila, od čega 256 žena i 102 djece.

  Blizu 31.000 osoba je zatočena u logorima, dok ih je 53.000 protjerano.

  Policijske mjere

  Iako su u četvrtak građani širom BiH, te stanovnici Nepala, Švedske, Australije, Novog Zelanda i brojnih drugih zemalja svijeta, obilježili “Dan bijelih traka”, predstavnik nevladine organizacije “Izvor” iz Prijedora Edin Ramulić kazao je kako je “grozno” što su Prijedorčani zaustavljeni u namjeri da obilježe ovu godišnjicu.

  „Štaviše, prijedorska policija je danas izašla na ulice da bi saznala dijele li se negdje bijele trake. Da smo to smjeli učiniti, vjerovatno bi nas hapsili kao 1992. godine”, kazao je Ramulić za agenciju Anadolija.

  Naglasio je da teoretičari s pravom tvrde da negiranje genocida predstavlja njegov nastavak.

  “Ovdje je to više no jasno. Nažalost, oni koji nas danas sprečavaju u obilježavanju genocida, učestvovali su u progonima”, kazao je Ramulić.

  Ramulić je rekao da uprkos djelima lokalnih vlasti, „niko ne može žrtvama zabraniti sjećanje na njihove najmilije i određivati im kako će se njih sjećati“, niti zabraniti da se pojedini zločini smatraju genocidom.

  „Sve to se danas dešava u Prijedoru, gdje načelnik Marko Pavić zabranjuje obilježavanje genocida“, rekao je on.

  Ranije u četvrtak, inicijatori kampanje “Stop poricanju genocida” pozvali su ljude širom svijeta da nose bijele trake na rukavima i izlože bijele čaršafe na prozorima, kako bi podigli svijest o borbi za dostojanstvo “miliona žrtava masovnih zločina i nepravde”.

  “Od Prijedora do Johannesburga, od Džakarte do Lime, na ovaj dan dignimo glas protiv poricanja istine o počinjenim zločinima. Dajmo podršku ljudima širom svijeta nad kojima je počinjen zločin zbog njihove rase, etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja”, navodi se u saopćenju.

  Preživjeli Prijedorčani svjedoče zadnjem danu maja 1992. kao početku kampanje istrebljenja, u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor.

  Opštinske vlasti u Prijedoru do danas nisu žrtvama genocida, na bilo koji način, odale poštu za patnje kroz koje su prošli, upozoravaju predstavnici NVO sektora koji okupljaju žrtve i članove njihovih porodica.

  “Gradonačelnik Marko Pavić i lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova. Podizanje spomenika u spomen prijedorskim žrtvama u gradu nije dozvoljen, a pristup mjestima zločina onemogućavaju mnogi, uključujući i Arcelor Mittal, kompaniju koja je danas vlasnik lokacije na kojoj se nalazio zloglasni logor Omarska”, navode organizatori kampanje “Stop poricanju genocida “.

  ‘Još osjećaju strah’

  Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je danas malo onih koji su se usudili da s bjelim trakama prošetaju prijedorskom glavnom ulicom.

  One koje smo uspjeli upitati zbog čega pravdaju to velikim strahom koji još uvijek osjećaju, jer bijela traka oko ruke je očito i danas u Prijedoru samo obilježje onih koji vrlo lako mogu postati meta i u najmanju ruku doživjeti neprijatnost, kaže za Al Jazeeru Sudbin Musić iz Udruženja logoraša “Prijedor '92”.

  Osim tuge i razočarenja u svoj grad i njegov odnos spram žrtava, Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor '92” ističe: “Kroz glavu mi čitavo jutro prolaze sjećanja koja me guše. Pokušavam zaustaviti suze, a u tome mi pomaže činjenica da danas osjećam prvi put nakon svih ovih godina da nisam sam, odnosno da nismo sami!”

  U Prijedoru je u četvrtak zasjedala Skupština opštine, na kojoj su s bijelim trakama oko ruku prisustvovali i odbornici probosanskih političkih partija.

  Udruženju „Izvor“ zabranjeno je obilježavanje godišnjice stradanja planirano za 23. maj godine.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo je da bi održavanje skupa „zbog različitih nacionalnih osjećanja i pripadnosti moglo podstaknuti na nasilje“.

  http://balkans.aljazeera.net/makale/policija-rs-tragala-ko-nosi-bijele-trake

  • CITAT : ,,Posljednjeg dana maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.”

   Postovani,
   Imate li DOKAZ za ovu tvrdnju? Ako je emitovano na radiju postoji li snimak? Ko je izdao proglas. Je li mu sudjeno?

   Pazite, ovo je arhetip oznacavanja jevreja u nacistickoj Njemackoj.

   Ako ovo nije tacno ili su razlozi ,,proglasa” sasma drugaciji od Vase intencije, onda je Vase pisanje je vrlo opasno, jer moze izazvati jaku antisrpsku reakciju. Ne zaboravite da su austro-ugarski vonjnici, prema istrazivanju Arcibalda Rajsa, najstrasnije zlocine nad srbima u Jadru i Macvi pocinili pod uticajem propagande koja je srbe generalno proglasila za zlocince u Balkanskim ratovima, primitivce koji su im ubili nadvojvodu, divljake, dehumanizovala ih i ucinila da njihovo ubijanje na najbestijalniji nacin postane ,,pozeljno”.

   Pazite se olakih rijeci koje pozivaju na mrznju, molim Vas.
   Ako je neko pocinio ovo djelo nek budali sude. Prvi sam za to da ga osude sami srbi. Svakom pametnom ,,ostecenom” je osuda dovoljna satisfakcija. Ali da na osnovu ovoga neko izvodi antisrpski performans i podize antisrpsku histeriju to je, postovani Duboko zamisljeni gospodine, vrlo, vrlo gadna rabota?!!!! Molim Vas Duboko razmislite i o ovome!!!

   • Trideset i prvog maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naredjuje nesprskom stanovnistvu da obiljezi svoje kuce bijelim zastavama ili carsafima, i da pri izlasku iz kuca stave bijele bijele trake oko rukava. Ovo je bio pocetak kampanje istrebljenja u kojoj su provodjene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i cinjeni drugi zlocini, i ciji je konacni ishod bio uklanjanje 94% bosanskih Bosnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opstine Prijedor.

    Ovo je bio prvi put od 1939. i nacistickog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi bijele trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su clanovi jedne etnicke ili religijske grupe na ovaj nacin bili obiljezeni za istrebljenje.

    Clanovi Evropske posmatracke misije su posvjedocili da su cak u avgustu 1992. tokom posjete selima oko Prijedora u kojima su zivjeli i Srbi i Bosnjaci vidjeli bijele zastave na bosnjacko-muslimanskim kucama da bi se mogle razlikovati od srpskih. Medjunarodni krivicni sud za bivsu Jugoslaviju je rezultate kampanje progona nesrpskog stanovnista koja je uslijedila uporedio sa genocidom.

    Na hiljade ljudi je ubijeno, zatoceno, muceno, deportovano ili silovano i Prijedor kao zajednica se promijenio zauvijek.

    http://bosniangenocide.wordpress.com/2012/05/25/genocid-u-prijedoru-31-maj-svjetski-dan-bijelih-traka/

 4. U Bosni je bio gradjanski rat, gdje se nije milovalo.

  Bilo je tamo etnickog ciscenja od muslimana, bilo je etnickog ciscenja i od Srba.
  Bilo je masovnih ubistava muslimana, bilo je masovnih ubistava Srba.

  Pravedno bi bilo da se na isti nacin obeljezava sjecanje i na ubijene muslimane kao i na ubijene Srbe i da se svi zaista odgovorni izvedu pred lice pravde.

  Ali insistiranje na tome da su ubistva nad Srbima bili kriminalni akti neodgovornih pojedinaca a ubistva muslimana je bio genocid je kontraproduktivno i ne odgovara istini, jer i ubistva muslimana kao i ubistva Srba su bili kriminalni i zlocinacki akti pojedinaca ili vece grupe ljudi.

  Insistiranje na genocidu tamo gdje genocida nema, stvara medju Srbima otpor, koji ce sprijeciti stvarno privodjenje pravdi odgovornih za zlocine.

  Postoje konkretni zlocini i postoje konkretni ljudi odgovorni za te zlocine.
  I zasto se ne trazi konkretna odgovornost odgovornih bez bulaznjenja o genocidu.
  Jer konkretnu odgovornost zlocinaca ce podrzati i pozdraviti svaki pravdoljubivi covjek bilo koje nacije a nabuloze o genocidu sigurno nece.

  Primjer zlocina u Strpcima. Za zlocin je odgovoran taj i taj, koji su dobili naredjenje od toga i toga i svi oni imaju da odgovaraju.
  Isto tako i za zlocine nad Srbima.
  A ne genocid pa genocid i citavi narod stavljati na optuzenicku klupu.

  To ce sigurno sprijeciti privodjenje pravdi onih koji su pravili zlocine.

 5. Вукмане, знам ја за њемачке податке али све што ми се не логички не уклапа узимам са резервом. А и подметано је много нацистима по завршетку рата. Како 700 000 убијених Срба у Јасеновцу а у исто вријеме величање улоге попа Ђујућа и генерала Недића. Ђујић спасио Србе у Хрватској а Недић збринуо милион избјеглица. Па колика је, мајку му, та Хрватска? И има ли у њој још неко осим Срба?

 6. Nisam rekao da je najmanje 700 000 Srba pobijeno u Jasenovcu nego u NDH, mada jeste tamo pobijeno veoma mnogo ljudi.
  Sto se logike tice, mnogo toga sto se u svijetu desava se ne uklapa u nasu logiku i nase posmatranje svijeta, jer svijet svaki covjek posmatra iz svoje perspektive a buduci da vecina nas nije nenormalna, ne mozemo logicki da ukapiramo da postoje ljudi koji ce nekome da uzmu zivot zbog njegove vjerske ili nacionalne pripadnosti.
  Pogotovo ne u takvom obimu i sa takvom svireposcu kao u Jasenovcu.

  Ja bih NAJISKRENIJE volio kada bi se dokazalo da genocida nad Srbima nije bilo i da je ubijeno recimo samo 50 000 ljudi, kako tvrdi Jevrej Goldstajn iz Zagreba.
  Ne daj Boze dsa neko posumnja u brojku od sest miliona Jevreja, ovaj Goldsatj bi mu oci iskopa, ali on ipak nepozvan licitira sa brojkom ubijenih Srba, jer ta licitacije je njjemu i onima iza njega potrebna.

  Sto se tice njemackih izvora, to su izvori sa terena, koji njemacima garantovano nisu bili podmetani. To su izvjesatji njemackih visokih oficira sa terena i njihovih sluzbi.
  Ti znas kako Njemci znaju da budu precizni.

  Eto slucajnosti, prije jedno petnaest godina u jednom vozu sam sjedio sa jednom starom njemackom gospodjom ciji je muz bio visoki SS oficir u Hrvatskoj.
  Ta zena me je pitala odakle znam sve o masoneriji i podzemnom djelovanju kabalista i uz razgovor smo se dovatili i NDH i ona mi je potvrdila da su ustase pravili masovne jezive zlocine i da joj je o tome pricao njen muz, visoki SS oficir iz Hrvatske.

  Sto se tice legendarnog cetnickog popa Momcila Djujica, koji je od ustaskog noza spasio veoma mnogo Srba i zbrinjavanja nekoliko stotina hiljada Srba i Slovenaca u Srbiji za vrijeme Milana Nedica, kojega je narod prozvao “srpska majka”, to nije nista cudno.

  Ustase su i imale u planu da trecinu Srba pokolju, da trecinu protjeraju a da trecinu nasilno prevedu u papo katolicku vjeru. Ako je u Hrvatskoj i Bosni gdje se i desio udruzeni zlocinacki poduhvat ustasa i muslimana zivjelo recimo tri miliona ili vise Srba, onda su ustase i muslimani pobili preko 700 000, protjerali oko milion, pokatolicili oko 300 000 a jedan manji dio je otisao kod Djujica ili kod Jevrejina Ambroza (Tita), koji je sa ustasama citavo vrijeme rata imao pakt o zajednickom unistenju svega sto je srpsko i pravoslavno.

  Hrvatska je za vrijeme NDH imala vecu teritoriju nego sto je ima danas i u sebi je ukljucivala Bosnu i Hercegovinu. Bas se najveci progrom Srba desio u Bosni i Hercegovini a ne u Hrvatskoj.

 7. I u toj Bosni i Hercegovini gdje se prije kratkog vremena desio monstruozni genocid nad srpskim narodom, politicki predtavnici onih koji su taj genocid izvrsili se opet udruzuju, opet ozivljavaju ustasku politiku i simbole i pokusavaju da citavi srpski narod protivno njegovoj volji odvoje od Jugoslavije.

  I onda kazu, Srbi su za rat krivi i Srbi su genocidan narod.
  Ne zelim da mnogo o ovome pisem, ali ako treba mogli bismo dugo i nasiroko ovaj problem da razradjujemo.

 8. ŠTA JE ZA TEBE GENOCID NIKOLIĆU???

  Novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić iskoristio prvi dan mandata da provocira žrtvu i negira genocid počinjen u BiH. Umjesto energične državne protestne note, protiv takvih provokativnih nediplomatskih izjava tek ustoličenog predsjednika Srbije, kojih se zgražava čitav miroljubivi svijet, tek treći dan mlako i više sebi u bradu reagovali bh. lideri Lagumdžija i Izetbegović. Apstinencija Izetbegovića od inauguracije nije adekvatan odgovor BiH ni Nikoliću ni Srbiji.

  Koliko ste još trebali da pobijete nevinih ljudi, civila, žena djece i staraca u Sarajevu, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Foči, Zvorniku, Vlasenici, Srebrenici, Prijedoru, Žepi, Kalesiji… pa da priznate da ste počinili genocid? Koliko je još hiljada nevinih trebalo da mučite i ubijete u vašim logorima smrti, da silujete, protjerate, razorite, opljačkate i prisvojite, pa da priznate agresiju, okupaciju i genocid?
  A ubili ste 3.000 u Višegradu!
  Ubili ste 3.000 u Foči!
  Ubili ste 2.000 u Zvorniku!
  Ubili ste u 3.000 u Vlasenici!
  Ubili ste 8.000 u Srebrenici!
  Ubili ste 3.000 u Prijedoru!
  Ubili ste 11.000 u Sarajevu!

  I gdje već niste ubili?! Svugdje gdje je nogom stala vaša okupatorska čizma ostavili ste iza sebe razorene i spaljene domove i gomile osakaćenih, mrtvih, neutješnih. Na stotine i hiljade Bošnjaka ste ubili i u Bosanskom Novom, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Dubici, Ključu, Bihaću, Sanskom Mostu, Banja Luci… U svim tim gradovima i danas se traga za mrtvima, nestalima i pred očima čitava svijeta klanjaju masovne dženaze, koje se tebe ne tiču niti doimaju. Za tebe nisu genocid gomile leševa, lobanja i kostiju koje se svakodnevno iskopavaju iz bosanske zemlje, jer nema tvojih među njima; nema tvojih već samo oni drugi koje mrziš i tražiš od drugih da ih omrznu i mrze, jer nisu tvoje vjere i žive na zemlji koju bi rado imao samo za sebe i svoje.
  Nisu vam važni ljudski životi – važan je cilj!
  Svi ti ubijeni u Bosanskoj Krajini, gradovima uz Drinu i širom BiH za vas g. Nikoliću nisu vrijedni ni pažnje i pomena. Na putu do vaše Velike Srbije nisu vam važni ljudski životi. Stotine, hiljade ili stotine hiljada, svejedno. Važan je cilj! Onaj ko ne poštuje mrtve, spreman je gaziti preko živih. A to ste činili do jučer i spremni ste činiti i danas.
  Po Konvenciji UN o prevenciji i kažnjavanju za zločin genocida iz 1948. kao genocid se definiše „Svaki akt preduzet u namjeri da se, u cjelini ili djelimično, uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili religijska grupa: a) ubijanjem članova te grupe b) uzrokovanjem ozbiljnih tjelesnih ili mentalnih ozljeda članovima te grupe c) namjernim nanošenjem stanja toj grupi s namjerom da se potpuno ili djelimično grupa fizički uništi, d) uspostavom mjera kojima se sprječava rađanje u okviru grupe e) prinudnim premještanjem djece iz grupe u grupu“, a u kažnjive oblike pored genocida spadaju i konspiracija, potsticaj, pokušaj i saučesništvo u genocidu.
  Po ovako ozakonjenoj definiciji genocida u Konvenciji UN o prevenciji-sprečavanju i kažnjavanju za zločin genocida (genus-rasa, cide-ubijanje) zločin genocida prepoznatljiv je ne samo u Srebrenici, već u većini gradova uz Drinu, a isto tako u Prijedoru i Sarajevu, jer su tamo počinjena zvjerstva još ne viđenih razmjera. Kao sastavni dio genocida u nekim područjima BiH planski je počinjen i elitocid, koji se pravno definiše kao ” planirano sistematsko neutralisanje uticaja elitnih slojeva određene skupine”. Izvršen je u istočnoj Bosni (Foča) , sjeveroistočnoj Bosni (Zvornik) i zapadnoj Bosni (Prijedor).
  U BiH je počinjen genocid na kvadrat.
  Možda za tebe, Nikoliću, u BiH i nije bilo genocida, jer je za tebe grupa samo 7-8 ljudi a u BiH su u mjestima i gradovima koje ste okupirali i od bošnjačke većine napravili manjinu, grupe ubijenih su brojale na hiljade. Masakr sa tolikim brojem prognanih i takvim obimom razaranja i nije samo genocid. To je genocid na kvadrat, na treću i entu. Nije to uništavanje grupica od 7-8 osoba, već plansko uništavanje cijelog jednog naroda- uništavanje Bošnjaka, njegove kulture, tradicije i stvaralaštva, njegove prošlosti i sadašnjosti; zatiranje njegova postojanja!!!
  A genocidi u BiH su se ponavljali u nizu i kontinuitetu. Možda za niz ovakvih genocida koji se ponavljaju i ne odgovara definicija po Konvenciji UN iz 1948, pa je treba redefinisati ili ponovno izvesti, naročito ako se ima u vidu da su se najstavičniji od tih genocida ovaj put dogodili u zaštićenim zonama UN, što do sada nije bilo viđeno u ljudskoj historiji. Čak su vojnici UN korišteni kao štit i taoci za postizanje nepravednih nagodbi.
  Uzalud vam sva vaša lobiranja u nastojanju da agresiju predstavite kao građanski rat i oslobodite se krivice težnjom da izjednačite krivice ili ih svedete na zanemarljiv nivo. Nije jednaka odgovornost i krivica onoga ko brani svoju zemlju i svoj narod na sopstvenoj teritoriji i onoga koji upada na tuđi teritorij, osvaja ga ubijanjem nevinih i sije teror. Ne postoji analogija po kojoj se može jednako tretirati ubijstvo u samoodbrani i ubijstvo s planskom namjerom. Međunarodni sud je potvrdio genocid u Srebrenici i samo je pitanje vremena kada će se stravični zločini počinjeni u Sarajevu, Prijedoru i drugim gradovima BiH prepoznati kao genocid.
  Oplođuje se sjeme genocida
  Vašim postupcima g. Nikoliću oplođujete sjeme genocida u genima ovih generacija i unosite ga u generacije koje se danas rađaju. Zbog tebe i takvih kao što si ti Nikoliću, trećina planski raseljenog i prognanog bh stanovništva ni dvadeset godina po završetku rata nije se vratila u svoje domove. U Republiku srpsku vratilo se manje od 5%. U Zvornik manje od 6.000, Srebrenicu ni 15%, Bratunac oko 2.500, u Foču, Rogaticu, Višegrad skoro niko, u Banja Luku svega par hiljada, Prnjavor oko 2.500, Gradišku oko 3.500, Bosansku Dubicu 1.500, a u Prijedor samo Kozarčani, itd, itd.
  Treba li ponovno potsjetiti Srbiju i Nikolića da je agresijom Srbije i Republike srpske Bosni i Hercegovini nanesena nenadoknadiva višestruka ljudska i materijalna šteta ( koja nije obeštećena), što samo djelimično potvrđuju ovi podaci.

  B-H privreda je potpuno razorena.
  Industrijska postrojenja su uništena 45%, a rafinerije i energetski objekti 75%.
  65% preduzeća je uništeno i opljačkano. Sve što je vrijedilo preseljeno je u Srbiju ili Rs.
  Razoreno više stotina sela i gradskih četvrti, a uništeno 500.000 kuća i 1.189 džamija.
  680.000 porodica je ostalo bez ijednog zaposlenog.
  1,300.000 je protjerano u preko 100 zemalja svijeta, 866.000 raseljeno, a trbuhom za kruhom moralo je 268.000 ekonomskih emigranata.
  Ubijeno je 220.000, a još se traži 10.000 nestalih.
  50.000 ljudi su ostali invalidi, a 25.000 je ostalo siročadi.
  Preko 30.000 silovanih žena ni danas ne nalazi utjehu i mir.
  Zaposlenost je i sada najniža u Evropi, a 80% stanovništva živi na rubu siromaštva.

  Masovnim bošnjačkim grobnicama omeđene entitetske granice Rs

  I još nešto! Okreni se Nikoliću, pogledaj u historijske ili geografske mape sa 440 grobnica naznačenih kao 440 tačaka na karti masovnih grobnica BiH, na kojima je postavljena Rs i sa kojima su omeđene njene entitetske linije. A to je kompleks sa preko 654 koncentraciona logora u kojima je ubijeno preko 30.000 zatvorenika i vršena tortura nad preko 200.000 bošnjačkih civila. Da li ti nešto znači koncentracija masovnih grobnica uz Drinu, oko Zvornika i Bratunca ( Glogova, Kamenica, Krke, Pobrđe, Ravnice…), grobnice širom Bosanske Krajine, posebno u Prijedoru (Biščani, Briševo, Čarakovo. Ćejreci, Garevci, Hambarine, Jakarina Kosa, Kevljani, Kozarac, Kozaruša, Pašinac, Redak, Zecovi….)…
  A pedeset godina nakon pada nacizma i poraza njemačkog fašizma Prijedorčane ste obilježili kao gamad i stavili im bijele trake na rukave, kao nacisti židovima žute. Ubijali ste obilježene s bijelim trakama 1992. kao i nacisti obilježene sa žutim 1942. Streljali ste njih 220 na Koričanskim stijenama a izvršioce proizveli u oficire i postavili ih u urede i policijske stanice Republike srpske da nadziru preživjele. Ima li razlike Nikoliću između vaših bijelih i nacističkih žutih raka, ima li ih za one kojih više nema i za nas preostale koji bi u vašem novom pohodu trebali na isti način biti obilježeni?

  Potreban je prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom

  Umjesto energičnog odgovora u formi pisane note sa najviših nivoa vlasti, kako je to uobičajeno u međunarodnoj diplomatiji, tek treći dan se Lagumdžija odlučio promrsiti nešto sebi u bradu, iz čega se moglo zaključiti da negoduje zbog Nikolićevih izjava. Na sličan način je u početku reagovao i predsjednik predsjedništva BiH g. Izetbegović iz Mostara. Takve mlake reakcije stvaraju novi prostor neprijateljima BiH da djeluju još agresivnije i destruktivnije. Na tu kartu zaigrao je i ovaj put Nikolić, računajući na zauzetost bh vlasti sobom, popustljivost bh politike i indolentnost i podjeljenost Evrope.
  Radikalizacija Srbije ne počinje, kako neki kažu, već se nastavlja i produbljuje, a sa dolaskom Nikolića prerasta u novu veoma kritičnu fazu. Riječju, namjerom i djelom, koje su započeli Milošević, Karadžić i Mladić a nastavili etničkim čišćenjem, destrukcijom, negiranjem genocida i nametanjem krivice žrtvi Koštunica, Tadić i sada još radikalnije Nikolić direktno se ugrožava suverenitet i teritorni integritet BiH, razaraju temeljni osnovi BiH i ugrožava opstanak Bošnjaka. Dolaskom Nikolića, sada će se mnogo sigurnije osjećati Dodik, a uz aktivnu ulogu Vuka Jeremića u UN-a moći će se uvjerljivije nego do sada Evropi i svijetu širiti obmane i poturati laži.
  Osude opasnih i provokativnih izjava brojnih srpskih lidera, od Miloševića do Dodika i Nikolića, bez obzira od koga dolaze, nisu dovoljno jak i argumentovan odgovor. I ovaj put provokacije Nikolića negiranjem genocida u Srebrenici i novim aspiracijama za Vukovar, osudili su svi od KBSA do Evropske unije i State departmenta sjedinjenih država. Iz istog razloga inauguraciji Nikolića, koja je upriličena za ponedeljak, neće prisustvovati predsjednik predsjedništva BiH niti predsjednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a upitno je i prisustvo nekih predstavnika EU. Ali narodu BiH to nije dovoljno. Dosta je iščekivanja i kompromisa sa zahtjevima i prijedlozima Srbiji da se suoči s istinom. Potreban je bezuslovan prekid svih vidova diplomatskih odnosa, dok se stanje ne promjeni.
  Svi oni koji će prisustvovati Nikolićevoj inauguraciji, uključujući i predstavnike EU, prije svega licemjernog Lajčaka, možda ne podržavaju njegov radikalizam, njegove ekstremne stavove oko genocida u BiH, po pitanja Kosova i aspiracijama za Vukovar, ali bi morali objasniti sebi i drugima šta ih to veže sa ekstremizmom i radikalizmom aktuelnog režima Srbije, koji je Nikolićevim izjavama verifikovao svoja desna politička opredelenja.
  Ipak, predstojeća inauguracija i razgovori u Evropskoj uniji su i šansa Nikoliću da promjeni raspored figura ili će morati da ih rasturi i izgubiti partiju prije nego što se tome može nadati. Inauguracija je prilika i za narod Srbije da se upita da li zaslužuje ovakvog vođu ili nekog boljeg koji bi im već sada vratio vjeru susjedstva i više izgubljenog dostojanstva koje zaslužuju.
  Velika, možda najveća odgovornost ostaje na Evropskoj uniji. Ako prihvati u svoj zagrljaj Srbiju sa ovakvim vođom, sa ekstremnim težnjama koje zastupa i proklamuje, mogao bi to biti smrtni zagrljaj za mnoge.

  Juna 9. 2012.

  http://bedrudingusic.wordpress.com/2012/07/13/sta-je-za-tebe-genocid-nikolicu/

 9. Војин Николајевич says:

  А ко је одговоран за етничке супремације у државном апарату Црне Горе, што противуставна категорија.
  Наравно да су Вам прохјуали ратови ближи када треба да се сноси одговорност за садашње безобразлуке, који су последица етничких анимозитета ликова који држе власт у ЦГ.

  • Војин Николајевич says:

   Ко је одговоран што око 1 800 Бошњака, Муслимана, Албанаца није запошљено у администрацији Црне Горе, и ко је крив што се није испоштовао Устав и неко био кажњен због тога? .

   • Војин Николајевич says:

    Podaci Ministarstva pokazali su da od ukupno 13.900 zaposlenih službenika u državnim i lokalnim organima u 132 institucije, njih 10.985 se izjašnjava kao Crnogorci, 1.194 kao Srbi, 389 kao Albanci, 575 kao Bošnjaci, 332 kao Muslimani, 1 kao Romi, 124 kao Hrvati, dok se pod stavkom ostali upisalo njih 59.

    Члан 79

    Припадницима мањинских народа и других мањинских националних заједница ЈЕМЧЕ се права на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе;

   • Војин Николајевич says:

    А ко је крив што 3 000 Срба није запослено у администрацији ЦГ, поред ових 1194 који су запослени, те ко носи одговорност?

 10. Вукмане, кад би претјеривање било олимпијска дисциплина, сваки пут би сте се вратили са златом. У Хрватској је 100 хиљада Срба мање на попису након другог свјетског рата. Не значи да су сви побијени. У Босни су Срби од времена Аустроугарске до пописа 1971 године на нивоу од 45 одсто становништва. У периоду 1961-1971 број Срба је опао а број Муслимана се готово удвостручио. Дакле, Муслимани су природним путем постали доминантан народ у Босни.

  У Јасеновцу јесте убијено много Срба, али не 700 000.

  • Darko Bulatovic says:

  • Kazes da je u Hrvatskoj samo 100 000 Srba manje nego prije rata.
   Posto je najmanje toliko Srba iz Hrvatske koloniziralo u Vojvodinu, onda ispada da zrtava ustaskog genocida uopste nije ni bilo.

   I ne samo to, nego je nasilno pokatoliceno jos oko 300 000 Srba, pa su se i oni onda kao papo katolici izjasnjavali kao Hrvati. Onda bi broj Srba trebao biti manji za barem jos 300 000 tih pokatolicenih Srba.

   Ispada da su se Srbi jos veoma razmnozavali za vrijeme rata.

   Pametni ljudi kazu, ne vjerujte nikada onim podacima koje sami niste falsifikovali.
   A kako cemo tek vjerovati statistickim piodacima komunista i ustasa, jer u Hrvatskoj su posle rata na vlast dosle ustase, koje su neposrdno pred kraj rata prominile svoje uniforme i mjesto slova U stavili su satanske pentograme.

   Dokazi za genocid nad srpskim narodom nisu iz asortimana komunisticko ustaske kuhinje nego dokumkentovani izvestaji njemackih i italijanskih oficira i njihovih sluzbi, koji su citavo vrijeme rata bili prisutni na ovim terenima.

   I jos jednom, nisam rekao da je u Jasenovcu, nego u citavoj NDH ubijeno najmanje 700 000 Srba.

   • Vukmane,

    drži svoju srpsku riječ i povuci se. Častan čovjek i pravoslavni Srbin ne gazi svoju riječ. Kunem te u Ostrog.
    Ostrogati.

 11. Najbolji nacin da se sabotira buducnost je prepucavanje oko proslosti.
  Vrlo je perfidno prekriti kolaboraciju sa mafijaskom vlascu nekim tugovanjima za ubijenim u nedavnim ratovima.

  Tema izbora nisu bili ratovi u Bosni, niti desavanja u NDH, nego konkretni problemi sa kojima se suocavamo.

  Neresavanje tih problema ce dovesti ovaj narod do pobune i do egipatskog scenarija.
  Za takav jedan scenario ce biti odgovorne one partije koje sada partiji DPS daju vjestacko disanje.

  Posto je takvo ponasanje i za te partije kontraproduktivno, posto ih posle ove blamaze vise niko glasati nece, onda je jasno da je “pozitivna” partija partija napravljena za jednokratnu upotrebu. Ta jednokratna upotreba je trenutno spasavanje DPS-a i produzavanje zivota te mafijaske organizacije do egipatskog scenarija, koji ce doci za vrlo kratko vrijeme.

 12. Дубоки брате, кад ће мемоари Насера Орића? Да си новинар, судећи по степену непристрасности и објективности, био би Дарко Шуковић.

  Знаш ли ко је Мирсад Токача? У питању је директор истраживачког центра из Сарајева, који се бави утврђивањем броја жртава рата. Тренутно је државни непријатељ број један само зато што је објавио имена 500 жртава Сребренице који су још увијек живи. Државно тужилаштво му је моментално накачило тужбу за финансијске махинације. Такође, Токача тврди да је око 2 000 бораца, који су погинули у пробоју обруча српских трупа, на списку стријељаних Сребреничана. Помиње и људе из других градова који су сахрањени у Поточарима.

 13. Војин Николајевич says:

  Разумијем зашто 3000 Срба фали у администрацији Црне Горе, али не резумијем да фали 1800 Бошњака, Муслимана и Албанаца.
  Ти народи су великом већином подржали државну независност, и то им сви признају, али када треба да се поштује Устав и запосли 1800 људи тада настаје гробно ћутање.
  Тада се почиње бистрити прошлост, да би се сакрила покварена стварност!

 14. Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost; onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost. – Džordž Orvel

 15. Svaka cast gospodinu Orvelu ali sve ima svoje vrijeme.
  Sada je vrijeme kada treba resavati egistencijalne probleme a ne prepucavati se oko proslosti.
  Prepucavanjem oko proslosti rasipa se energija, koja nam je u ovom casu potrebna za uvodjenje demokratije.
  Samo institucije jedne demokratske zemlje mogu nepristrasno da se bave sa onim sto se desilo u neposrednoj proslosti a sto se tice drzave Crne Gore.

 16. Војин Николајевич says:

  Duboki uvid u nas same! kaže:

  Оonaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost. – Džordž Orvel

  Наравно, Позитивна позитивно контролише игнорисањем минус 1800 Бошњака, Муслимана и Албанаца који фале у администрацији Црне Горе, те тим фактом контролише прошлост.

  Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost; – Džordž Orvel

  Укратко, причом о прошлости иста Позитивна продужава ДПСДП причу у садашњости.

  :))

 17. Gospn Kozak, ja veceras razgovarah sa gospodinom Milom Djukicem i pitadoh ga za vas.
  Covjek kaze da Vas ne poznaje.
  Znaci li to da se Vi sa mnom salite?
  I cesto pominjanje Ostroga postaje po malo degutantno.

  Ja vam se necu ubuduce obracati, jer smatram da niste jedini koji me ovdje namjerno provocira. Da to provociranje barem ima nekog stila, bilo bi podnosljivije.
  Ovako, bas izgleda ruzno i bezukusno.

  Ali provocirajte i dalje, ja jednostavno necu reagovati.
  Samo pazite da se ne isforsirate.

  S duznim postovanjem

  • Vukmane, povuci se. Kletva svetog Vasilija ti stoji nad glavom. Lagao se zaklet na Ostrog i znaš dobro da će ti se nešto strašno dogoditi.
   Prekini dok još nije kasno.

 18. Војин Николајевич says:

  Него, да ли Позитивна прихвата захтјеве Бошњака, Муслимана и Албанаца да добију ових 1 800 мјеста у администрацији које им Јемчи Устав или не?

  Или ће се Позитивна прикључити ДПСДП- у да се умјесто тих 1800 да, као просјaку, неких педесетак мјеста за родбину тих политичара, или како?

  Шта веле они што позитивно мисле, штовани Ладо?

 19. Војин Николајевич says:

  Или је разлог у томе, што један лик овдје рече, да постоје народи коју су неписмени, необразовани, и заведени, па им се не може дати оно што Устав јемчи?:))

  Што вели Позитивна?

 20. Odlicno, ja sam odusevljen. Spustili smo broj zrtava, jos malo pa ih nece uopste ni biti, jer zna se kome to sve odgovara (CIA snajka, CIA). Jebite mi sve, Sekula i Cejovicu, vi ste genijalni. Ovako je Bodrijar utvrdio da rata u Iraku uopste nije bilo. Skidam vam kapu, vi ste filozofi koji uveliko prevazilaze moje sposobnosti.

 21. Postovani gospodine Todorovic Nedovic, Sekula vam je naveo primjer Bosnjaka Mirsada Tokaca iz Sarajeva, koji je dokazao da je od onog famoznog broja 8000 dvije hiljade poginulo u direktnim ratnim akcijama a 500 od tog broja je jos uvijek zivo.
  Ali nije ovo jedini dokaz, ima ih jos mnogo, mnogo i to od inostranih autoriteta.

  Mi ne mozemo da napamet licitiramo sa brojem zrtava, nego to mora biti argumentovano.
  Da bi bilo argumentovano, onda mora biti istinito i pravedno.
  Da bi bilo istinito i pravedno, onda bi trebalo sve zrtve u ratovima tretirati na isti nacin.
  Ja ne vidim da se zrtve rata tretiraju na isti nacin, a sto se tice “CIA-snajka” pa zar nije CIA u zajednici sa bosanskim rukovodstvom namjerno zrtvovala Srebrenicu i zar nije bosansko rukovodstvo namjerno napravilo masakar na Markalama.

  Uostalom, zar nije CIA namjerno izazvala ratne sukobe na Balkanu.

  I da vam kazem, cak i da je 8000 muslimana pobijeno u Srebrenici to nije genocid, to bi onda bio masovan zlocina, kakvih je u istoriji bilo nebrojano mnogo.

  Eto komunisti pobise na Zidanom mostu preko 20 000 Crnogoraca i niko ne prica o genocidu.

  Genocid je nesto drugo od Srebrenice, genocid je bio pokolj Hrvata i muslimana nad srpskim narodom (preko 700 000 muskaraca, zena i djece – sto je skoro sto puta vise od laznih brojki iz Srebrenice), genocid je bio pokolj judeo boljsevika nad ruskim narodom (minimum 30 miliona ljudi sto je otprilike 35 000 puta vise od laznih brojki iz Srebrenice), genocid je bio pokolj Turaka nad Jermenima (oko milion ipo dusa, sto je skoro dvjesta puta vise od laznih brojki iz Srebrenice) , genocid je bio pokolj komunista u Kini, Kambodzi (sve ukuono preko 60 milona ljudi) itd.

  Tako da meni licno ne bi smetalo da priznam da je bio genocid, jer meni je istina i pravda vaznija od nacije, ali vrijedja mi intiligenciju ovo insistiranje na genocidu tamo gdje ni “G” od genocida nema.

  U Bosni je bio gradjanski rat, gdje su sve strane pravile zlocine. Ne treba da vam napominjem koliko se mudzahedina borilo u Bosni a oni su bili bas onako duse od ljudi.

  Evo jedan moj prijatelj, inace Hrvat iz Banjaluke, prebjegao sa porodicom od rata a zena mu muslimanka. Njegov tast intelektualac, musliman i novinar po profesiji.

  Jednog dana dolazi kod mene sav uzneveren i kaze, kako je bio svjedok, kada su kod tasta dosli neki gosti i poceli da velicaju zlocine mudzahedina i da se dive otkinutim srpskim glavama.

  Za mene je rat u Bosni u kojem nisam nikada ucestvovao zavrsena stvar. to je bio gradjanski rat, koji su zapoceli ustase i muslimani u kojem su svi pravili zlodjela i samo se u nekim procentima razlikuje velicina zlocina nekih od toh naroda.

  Nisam imao vremena da se bavim procentualnim istrazivanjima zlocina po pojedinim narodima, a ako neko ima vremena neka izvoli.

  Jedini razlog zbog kojeg o ovome pisem je protest protiv pokusaja da se srpski narod napravi genocidnim. Izvinite, Srbi ne mogu cutati na takve optuzbe “dobronamjernih”, jer je danas skoro nemoguce postalo bilo kojem Srbinu politicki djelovati a da mu se na nos ne nabiju nekakvi imaginarni genocidi.

 22. 2000-3000 hiljade malo li je. Kao da mijenja nesto 2000 ili 8000 ili ono oko Jasenovca 50000 ili 700000 sustinski ne mijenja zlocin. I definicije su tu nebitne da li je genocid ili mega masovno ubistvo. Licitacija je ogavna. Nedje je ja mislim Slavko Perovic rekao nemamo sto oko ovakvih stvari da raspravljamo vec da se u najvecoj tisini poklonimo mrtvima.

  Isto tako masovna ubistvo ne opravdava zlocin drugih.

  Bilo bi lijepo od nekog istrazivackog novinara da potrazi novine crnogorske iz jula 1995 da malo pretrese sto je Pojeda javljala, sto su izjavljivali zvanicnici, sto je javljala Bastilja itd.

 23. E ne znam šjor Nikolajeviču. Ja bih vas uputio na šjor Danilovića ali mu je zabranjeno da govori. Tako da je i njemu stavljen flaster marke lekić na usta poslije šjor Medojevića i šjor Mandića dok za šjor Radulovića još toliki flaster nije izmišljen ali kako čujem iz pouzdanih izvora radi se na njemu. Vi znate kako je meni stalo do slobode govora i misli. Neka ljudi govore! Šta ih maltretiraju? Doduše ostao im je facebook ali slaba vajda od njega. Zato ja mijenjam prvobitni prijedlog mijenjanja imena DF. Mislim da im je zgodnije da se zovu Demokratski Facebook. :))))))))

  • Војин Николајевич says:

   Ја Вас, штовани Ладо, упућујем на Устав,
   те ако желите правити мањинску владу запослите тада 1 800 Бошњака, Муслимана и Албанаца у државне органе Црне Горе, или обећејте тај акт разума, јер им то следује по правди Бога и Закона, а за ДФ се не брините…

   Када се покажете као широкогруди и широкомислећи, тада неће бити потребна папагајска прича о позитивности.

 24. Darko Bulatovic says:

  A evo jedan insajerski podatak. Sluzio sam vojsku u Skoli Nacionalne Odbrane u beogradu, u kojoj se u tom periodu nashao i jedan od cuvenih vojskovodja crnogorskih, zabljacanin Sljivancanin.
  posto sam se kretao u krugu oficira vojne policije, mnogi su mu bili kivni zbog njegovog neosnovanog “studiranja” te skole. Em kako su rekli nije obrazovan bio vec cinove dobio “preko veze” em nije imao osnove da uci tu skolu jer ih je dostina cekala na red koji su imali veca prava svojim trudom i radom u Armiji, a broj polaznika je ogranicen.
  Iz toga njihovog odnosa prema njemu izustili su veoma interesantne podatke o debelom razlogu zasto je on dobio tu priliku da se skoluje, njegovom stvarnom aganzmanu u ratnim zbivanjima BiH i Hrvatskoj. O tome kako su stvarne operacije bile pljacka zlata, novca i drugih vrijednosti iz tacno unaprijed odredjenih lokacija iz drzavnih kompanija i banaka, a coper-up su bili prestravljena pjesadija koja je slata medju civile kao tobosh otkriveni su “neprijateljske bateriske jedinice”. Poseban je komentar jednog od ucesnika u raspravi bio to da te njihove aktivnosti nisu bile vodjene regularnim kanalima i da zlato,novac i ostalo nikad nije ni bio prijavljen.

  • Darko Bulatovic says:

   A pogledajte samo kako se ovi Srbi ponashaju!

   Oni misle da je ovo fudbalska utakmica, svi za jednog, a sipak je jedan za sve.

   A saznacete vi koga i sta ste sve stitili i iza cega ste stajali. Vase pravdanje tad nista vam nece od pomoci biti!

   • Војин Николајевич says:

    Ха, ха, ха…

    Мичите “Сребреницу” из државних органа Црне Горе, те запослите 1800 Бошњака, Муслимана и Албанаца, па онда предоставите нови бон- тон, јер вам овај помало не ваља ништа, ха, ха, ха, …

 25. Војин Николајевич says:

  Хе, хе, хе, када Николајевич спомиње реалне жртве овог времена, рецимо да фали 1800 Бошњака, Муслимана и Албанаца у државној администрацији Црне Горе, а што им је јемчено Уставом, тада “велики Црногорци” одједном заћуте, мијењају тему, чешкају се по историји.
  Ни звук комараца се не чује…
  Имао на, не виде балван у свом оку, а тумарају наоколо, те ха, ха, ха, ха демократе…
  И признају чак и часни Куран али не признају да је фашизам у питању по овом случају, јер се лако ријечима разбацивати, те маглу правити…:))

 26. Војин Николајевич says:

  Е, ово је тишина коју волим, која све говори! Не дај Боже да ја имам овакве заштитнике, као што су ови ћутолози по битним питањима демократије и поштовања народа…

  Ха, ха, ха

  • Pa to vam kažem. Ja navijam za vas i za DF jer će oni sve to da omoguće ali teško će ubijediti ljude ako ćute. Zašto ćute?

   Vidite za vas je sve propaganda. Vi čak podržavate i vještačko podržavanje nečega zarad poena. U tome je i laž legitimna ali to nije propaganda radi probijanje ideje to je običan agitprop radi zadržavanja i osvajanja pozicije u kojima se ne mijenja ništa. Ideja nije popularna dok je laž uvijek bila na vrhu top lista. Zato se u nečijim štabovima slavi uz turbo folk a u drugima uz rock. Neko, da li vi?, kaza da je plasiranje neistina DF-a i denunciranje protivnika iskustvo a meni je to samo nemoć određenih ljudi koji su svjesni svojih kvaliteta pa traže od drugih da se spuste na taj prizeman nivo da ih dobiju upravo na tome iskustvu. To nije mentalitet pobjednika i fajtera to je mentalitet gubitnika koji slavi lažne pobjede. Zvuči poznato?

   Tako dajte da se izborimo za pravo funkcionera DF da govore i ostvare sve gore navedeno i da više ne ćute. Zašto ćute? Omakne se nekome kadkad da progovori ali to nije na ovom demokratskom fonu koji vi izlažete i kao se zbog njega sjekirate. Naprotiv. Uostalom kada je trebalo progovoriti zbog određenih etničkih grupa u Crnoj Gori i vi ste ćutali. Ćutali su tada i mnogi funkcioneri DF. Zašto ćutite, zašto ćutite…?

   • Војин Николајевич says:

    Vi čak podržavate i vještačko podržavanje nečega zarad poena.

    Зато сматрате вјештачим подржавање Уставног права Бошњака, Муслимана и Албанаца на пропорционалну заступљеност, када је то нешто што би Ви требали да први подржите, мислим, Ви из Позитивне?
    То је природно и Уставно право, а не вјештачко подржавање!!

   • Ah, pa to se nije odnosilo na to vec na nesto drugo a u tome vas podrzavam. Vas i DF. Samo ako cute tesko ce doci do cilja. Postoji ona da je cutanje zlato samo je problem sto su pojedini to bukvalno shvatili a to je samo metafora. Recite im da nece dobiti zlato tako iako bi se rado ovajdili,

 27. Darko Bulatovic says:

  Ja godspodine Nikolajevicu, ne pishem jedino sto vidim da ste se uzrujali.

  • Војин Николајевич says:

   А ја мислим да Ви имате више анимозиотета према Бошњацима, Муслиманима и Албанцима, него према Србима. Премапоследњима је она била отворена, а према првима очигледна!

   Моја сућут, господине.

   • Darko Bulatovic says:

    I sad sto? Viste neki vrac pa cete svoje svjesno iskonstrusano misljenje pretvoriti u realnost? Mozda znate neke vradzbine koje vam u tome mogu pomoci?

    Vradjbina se zove “hiljadu puta ponovljena Laz, postaje Istina”?

    Jel ta?

    :)

    E moj gospodine Nikolajevicu, Njemci su to dobro rekli: Istini ne treba mnogo rijeci, dok laz ih nikad nema dovoljno.

   • Војин Николајевич says:

    Хе, хе, хе,…

    Моје мишљење је дато на нивоу персонализације, а не генерализације, тиме је јаче. Ипак, давно сам тврдио, ко мрзи један народ мрзи и многе друге, јер се анимозитет не може концентрисати само на један “проблематични народ”.

   • Darko Bulatovic says:

    Svakako da je vashe misljenje odavno dato, i malo ste se puta prosuli sa njim, pa ga opet ponavljate.

 28. Pogledajte dobro ovaj fim i shvaticete sta se oko vas desava.

 29. Postovani ucesnici foruma iz Niksica,
  molim Vas za odgovor na sljedece pitanje:

  Zasto Niksicani glasaju ovako kako glasaju, ako se zna da se radi o podrucju ,,stare Hercegovine”? Zasto su onomad podrzali Slavka Perovica, a sad DPS? Znajuci mentalitet hercegovaca pomalo sam u dilemi o cemu se radi?

 30. Vukman Cejovic says:
  • Darko Bulatovic says:

   Vukmane,
   sve sto si do sad napisa bio sam sa paznjom i vjerovanjem citao, posle onoga videa….

   nezbiljni su ono ljudi a nije dobro da stajesh iza nezbiljnih ljudi.

 31. Vukman Cejovic says:

  Gospodine Bulatovicu, molim Vas pogledajte obadva snimka do kraja.
  Pogotovo Vas molim da pogledate drugi snimak.
  Nemojte da Vas dekoncetrise toboznja neozbiljnost gospodina Lucica.
  Ovo sto Lucic pise i govori ima dosta slicnosti sa onim o cemu ja pisem.
  Mada nisam potpuni istomisljenik sa njim, covjek je veoma upucen u politicka desavanja u svijetu.
  I ima veoma dobre veze sa veoma uticajnim ljudima u vrhu raznih obavestajnih sluzbi.

  Iz nekog mog iskustva, cesto pita su ljudi koji izgledaju neozbiljno i ponasaju se opusteno, vrlo sposobni.

  Lucic ne prica mnogo toga svojega, nego je pokupio informacije sa raznih strana, ali to radi vrlo dobro. Mnogo veci poznavalac ovih stvari je bio nas Crnogorac pokojni doktor Branko Begovic.

  Ima nekih stvari koje kod mene izazivaju opreznost u vezi Lucica, ali interesantno je pogledati sta prica.

  A pogledajte jos i ovo, ne traje dugo: http://www.youtube.com/watch?v=7ssYwcnm-g8

 32. Vukman Cejovic says:

  Lucic prica 95% istinu ali ono glavno precutkuje.
  A glavno je ko stoji iza svega i zasto.
  To gospodin Lucic ne govori, nego je nasao mantru “Hazari” i sa njom namjerno ili nenamjerno zavodi narod za Goles planinu.

  Ali, vrlo je elokventan, ima puno informacija i vrlo je dobro obavesten.
  Takodje ima izvanredne veze sa nekim vrlo uticajnim ljudima u obavestajnim sluzbama.

 33. Lobiranje, lobiranje, lobiranje…

 34. Војин Николајевич says:

  Lado Tajović kaže: Recite im da nece dobiti zlato tako iako bi se rado ovajdili,

  Штовани Тајовићу,
  нисам знао да у НК постоји рудник злата, наранџе вaм се позлатиле :))
  Позитивна је феномен за брзо истраживање.

 35. Војин Николајевич says:

  Елем, Позитивна је одлучила у предизборној капањи да формира владу ЦГ али не зна с ким!
  БС, Форца и ХГИ нису се чак жељели сусрести с њом, иако су “истих програмских опредјељења”.
  А Позитивна нуди злато, све да се тамо неко овајди с њим, али нешто не иде:))

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: