Zipp: Gospodine Mustafiću – da budemo načisto

Želim Vam, ovako javno, iznijeti neke konstatacije, postaviti nekoliko pitanja, kako bi, eventualno, riješili mnoge moje nedoumice, ispravili me, otklonili zablude u kojima se, moguće, nalazim.  Mislim da mi nećete odgovoriti, niti se osvrnuti na ovaj moj komentar, ali, eto, da pokušam.

Jer, ko sam ja, i odakle mi pravo da postavljam Vama pitanja? Nemam “ izborni legitimitet”, nijesam poznat i prepoznat kao “istaknuti javni, kulturni, politički ili vjerski predstavnik Bošnjaka/Muslimana”, inače bih bio pozivan od strane američke ambasade i ambasadora na Iftarsku večeru, zar ne?  Nijesam, čak, ni glasač Vaše partije. Jedino što sam Bošnjak po nacionalnosti, kako sam se i izjasnio na popisu.

Dakle:

Vi ste, gospodine Mustafiću, svojevremeno ušli u predizbornu koaliciju sa DPS/SDP. Tada ste otvorili site Bošnjačke stranke, na kome je, pored ostalog, pisalo – parafraziram: “Na sva pitanja posjetilaca site-a i komentatora u najkraćem roku će odgovarati neko iz rukovodstva stranke”. Tada sam, mislim pod nickom “Omer S.”, postavio 10-tak pitanja. Odgovor na njih nikada nijesam dobio, uprkos insistiranju dijela ostalih posjetilaca site-a da mi se odgovori na njih. Ponovit ću neka od tih pitanja i konstatacija, dopuniti ih, pogotovo poslije dodatnih  nedoumica koje ste kod mene izazvali gostujući u emisiji TV Vijesti – “Načisto” kao predstavnik Bošnjačke stranke.

Vi kažete da  se vladajuća koalicija sa kojom ste do juče bili u vlasti i sa kojom ćete – uvjeren sam u to – biti i nakon ovih izbora: “ogradila od zločina koji su vršeni nad manjinskim narodima, posebno nad Bošnjacima 90-tih godina, dok u opoziciji ima onih koji su ostali na istim pozicijama. Lider DF-a Lekić se nije decidirano izjasnio o  genecidu u Srebrenici a neki od konstituenata DF-a su glasaili protiv rezolucije o njoj”. Uglavnom je istina, i prvo i drugo.

Međutim, suštinska razlika je, po meni, sledeća: DPS sa kojim ste bili u koalcijji (a vjerovatno ćete opet biti) je bio politički, vojni i propagandni saveznik tada ratnog Beograda i bosanskih Srba, pružajući im sve vrste pomoći. Dakle, Vaš koalicioni partner je, što direktno što  indirektno, učestvovao u agresiji na BiH, opsadi Sarajeva, genocidu u Srebrenici. Dio opozicije (podvlačim ovo DIO)  je retorički  takođe bio za to, nije se ogradio od navedenih zlodjela i zločina. Ali, kao opzicija tada, i sada, nijesu konkretno  tome doprinijeli. DPS jeste veoma konkretno.  Da banalizujem: po Vašoj logici, pljačkaš banke poslije izvršene pljačke i kasnijeg izvinjenja (pitanje da li iskrenog) je prihvatljiviji – “pošteniji”, od onog koji opravdava pljačku, ali je nije izvršio.

Kako sam sam svjedok navedenih događaja, znam i  tvrdim sledeće: dio opozicije, baš dio ljudi iz tog DF-a, je tih 90-tih aktivno učestvovao u antiratnim protestima i mitinzima,  javno osuđujući ratnu i šovinističko-fašističku politiku DPS-a. Jedan budući poslanik DF-a je javno, lično sam svjedok, 1993/1994 godine  nosio bedž na kojem je pisalo “Sarajevo ljubavi moja”.  Zbog takvih stvari, u tom vremenu, mogla se izgubiti čak i glava. U isto vrijeme, Vaš sadašnji i budući koalicioni partner je monolitno, bez izuzetaka i rezerve, bio uz beogradskog Nepomena, Karadžića i Mladića.

U intervjuu Vi, takođe, kažete da je veći dio opozicije protiv NATO integracija, te i zbog toga imate rezerve prema njoj, jer je učlanjenje u NATO savez Vaš strateški cilj kao i Vaših dosadašnjih koalicionih partnera.  Istovremeno ističete da ste vjernik, i to ne ovaj novokompovani, već da od davnina prakticirate vjeru, redovno posjećujete džamiju, klanjate pet vakata namaza… – što veoma poštujem. Kuran kaže da su svi muslimani svijeta braća, ma đe se nalazili i bili. NATO savez, za kojim “crkoste”, što bi po naški rekli, je izveo najgrublje osvajačke intervencije (zbog resursa) u nizu pretežno islamskih zemalja (Irak, Afganistan, Libija) potpuno ih razarajući, ubijajući desetine hiljada civilla braće muslimana!), usput instalirajući marionetske vlade. Iza NATO-a,za koji se toliko zalažete,stoji prvenstveno Amerika – kao što svi znamo, koja podržava nečuvenu okupaciju Palestine i teror nad Palestincima od strane Izraela.  Za razliku od vas, ja nijesam toliki vjernik, iako na, na neki svoj način, vjerujem u Boga, pa stoga ne osjećam sve muslimane svijeta (iako su mi bliski)  onako kako ih Vi osjećate ili bi bar trebalo da ih osjećate, ali sam protiv NATO-a zbog gore navedenog: i  kao Bošnjak, a prije svega kao čovjek.

Kažete i da se na sjeveru, đe pretežno žive Bošnjaci/Muslimani živi veoma loše, da narod zbog toga migrira (90-tih je migrirao najviše zbog političko-vjerskog progona Vašeg koalicionog partnera), da je privreda skroz uništena. Pitam vas ko je uništio tu privredu? Sjever je uvijek zaostajao u razvoju – to je činjenica, ali je činjenica da je za vrijeme vlasti Vašeg koalicionog partnera uništeno i ono što je postojalo i radilo na sjeveru. Da ne nabrajam sve, dovoljno je  da pomenem “Gornji Ibar – Rožaje”, grad u kome ste “potukli” DPS/SDP.

Dalje, navodite incidente koji su napravili aktivisti DPS-a prema Vama i visokim funkcionerima Vaše partije, u tek završenoj predizbornoj kampanji, te pritiske kojima su bili izloženi Vaši glasači. Ne vidite nište čudno što jedna “reformisana, demokratska, poželjna partija za koaliciju” radi takve stvari, a ne ovi “četnici” iz opozicije? Pitate li se kako je tek onim simpatizerima manje poželjnih opozicionih partija? I  čak tvrdite da sami vrh DPS to ne zna (Đukanović), da to na svoju ruku rade njihovi lokalni funkcioneri. Sve me to neodoljivo podjeća na onu priču: “Tito nije znao za Goli otok i tzv.lijeva skretanja”.

U intervjuu stalno tvrdite kako je DPS sada nešto drugo, promijenio je politiku, okrenuo se Crnoj Gori, promijenio odnos prema manjinama, ogradio se od 90-tih…

Ako je tako, kako kažete, onda mi, molim Vas, odgovorite kako to da je:

– Milan Radović, tužilac u montiranom i sramnom procesu liderima SDA (Vašim pretečama), Ibrahima Čikića, kojem je  medicinski dokazano da je  90% slijep ćovjek, optužio: “da je njegovo  zaduženje bilo da kao snajperista ubija Srbe”. Taj gospodin, poslije toga, od osnovnog tužioca u “reformisanom” DPS-u meteorski napreduije i biva postavljen najprije za sekretara Skupštine ( Tada je uništena dokumentacija o deportaciji?!), zatim za direktora ZIKS-a?

– Veselin Veljović, učesnik u akcijama etničkog čišćenja u Bukovici postao direktor policije?

– Miraš Radović –  dubrovački ratnik, postao ministar pravde?

– Saborac Čeka Dačevića iz opsade Pljevalja  Filip Vuković postao DPS-ov gradonačelnik Pljevalja i poslanik u novom sazivu parlamenta rangiran na 27 mjestu?

– “Novi i reformisani DPS” jednog od najaginilnijih huškača na Bošnjake i BiH iz 90-tih, Novaka Kilibardu, poslao za svog predstavnika u Sarajevu?

– Gorana Sita Rakočevića, koji je napisao jedan od najogavnijih ratno-huškačih tekstova protiv Hrvatske, u veoma žestokoj konkurenciji po tom pitanju za vrijeme pohare Dubrovnika, šalju za ambasadora u istu tu Hrvatsku?

– Slobodan Leković, do dana današnjeg nesmjenjivi predsjednik Komisije za sprječavanje konflikta interesa, to postavljenje dobija poslije “junaštva” iskazanog u prikupljanju dječijih patika na Dubrovačkom ratištu, sve sa činom rezervnog kapetana?

I da ne nabrajam dalje, spisak bi bio podugačak.

Gospodine Mustafiću,

20 godina je prošlo od užasnih zločina koji su pravljeni prema manjinama u Crnoj Gori. Navest ću  samo neke: Štrbci, deportacija, Dubrovnik, Bukovica, Pljevlja, suđenje liderima SDA. Niko osim nekog beznačajnog Nebojše Ranisavljevića nije odgovorao za te zločine – za 20 godina! Kome to ne odgovara da se pronađu krivci i nalogodavcizločina, i čijom političkom (ne)voljom je to tako? Nije valjda opozicije? Pored toga, Vi u intervjuu  imate smjelosti – mogu slobodno tako reći – da kažete, da ne znate ko je odgovoran za te zločine, da li je to Beograd ili neko iz Crne Gore, i da ćete Vi insistirati da se ti zločini rasvjetle. Kada  gospodine Mustafiću? –  20 godina je prošlo, ponavljam.

Moju malenkost 1992. godine je privela policija, ne poslata iz Beograda, ne vojna – već crnogorska. Ona na čijem je čelu kao predsjednik vlade bio Milo Đukanović. Privela me i “maricom” crnogorske policije odvela u kasarnu “Danilovgrad” i predala vojsci.. O tragičnim poslijedicama koje je po moju porodicu izazvalo to privođenje, prijetnjama ubistvom na licu mjesta zato što nikako nijesam htio da obučem uniformu, možda drugi put, jer je to duga i lična priča.

Gospodine Mustafiću,

u tim vremenima, za mene (i mnoge druge) skoro nepodnošljivo teškim, u jednom trenutku sam se bio odlučio da emigriram i tražim politički azil.  Moj kum, koji se osjeća dvojno (nije rijetka pojava), i kao Srbin i kao Crnogorac,  koji tada lično nije bio ničim ugrožen mi je rekao: “Kume, napuštam i ja posao i idem sa tobom, nečemo se razdvajati, nema sreće ovđe”. Možete zamisliti koliko mi je to tada značilo? Sad taj moj kum jedva preživljava (kao i  ja), drugi tad nerezdvojan drug – Crnogorac,  koji me je tada na neki način branio pružajući mi podršku, takođe sa porodivcom živi u bijedi – nezaposlena “žrtva tranzicije”. Smatraju kao i ja, da ih je ova vlast dovela u takav položaj. Što da kažem mom kumu i drugu koji su tada onako stali uz mene i koji su tada bili stabilan srednji sloj, a sada se bore za goli opstanak, kada vide da Vi, moji ili “moji” Bošnjaci dajete podršku onima koji su nas, uz gore navedeno, sve doveli u takvu situaciju, na prosjački štap? Razmišljate li na moguću buduću situaciju, da kada ovaj režim padne i pokažu se sva njegova nepočinstva, mi kao manjine platimo veoma skupu cijenu podrške istom?

Na kraju, gospodine Mustafiću, logično bi bilo da Bošnjačka stranka, Hrvatska i Albanska – sa kojima zajedno stupate u pregovore oko postizborne koalicije, kao  prvi uslov, uslov nad uslovima bez kojeg nema nikakvih daljih pregovora, pogađanja i dogovora o sastavu nove vlade, postavite zahtjev o HITNOM DONOŠENJU I PROVEDBI ZAKONA O LUSTRACIJI. Međutim, skoro sam suguran da LUSTRACIJU u zahtjevima nećete ni pominjati. Time gubite pravo, po meni, da Vaše stranke više  uopšte pominju činjenice o maltretiranjima, šikaniranjima i progonima koji su vršeni nad manjinskim narodima 90-tih godina.

pcnen.com

Comments

 1. Odlican clanak.

  Evo ovakvi ljudi, poput pisca ovog teksta, kada bi se udruzili sa slicnim Srbima i Crnogorcima, mogli bi da pokrenu nesto u ovoj zemlji.
  Jedan veliki covjek je rekao da deset ljudi od kvaliteta moze da promijeni jednu zemlju.

  I dobro je ono o NATO paktu. Taj pakt koji upravlja sa svim islamskim teroristickim pokretima (vehabijama takodje) je najveci neprijatelj svih muslimana. A Bosnjaci hoce u NATO pakt.

  Masala!

  • ……….Evo ovakvi ljudi, poput pisca ovog teksta, kada bi se udruzili sa slicnim Srbima i Crnogorcima, mogli bi da pokrenu nesto u ovoj zemlji………..

   Slazem se, ali ovakve ljude nazalost u njegovom narodu za sad ne cijene, on kao licnost ne moze da povuce za sobom svoj narod da glasa DF. ili pozitivnu itd….
   Manjine se ne dijele ili ih imas ili nemas.

   Kada se to desi onda ce postojati uslovi da se dese promjene , kada bi bili svi kao ZIIPP mi bi pripadali velikim narodima Evrope ,ovako smo potkupljivi idemo uvijek idrzimo stranu jacemu itd….

   BRAVO ZIPE,

   a znate li na ovo nase BRAVO i dobar tekst sto ce vecina reci iz manjina , zippu.

   Tapsaju ga CETNICI po ramenu .

  • zippe da ti nemas nesto protiv bosnjaka nebi ni pisao ovo ajde molim ti se ti koji kritikujes nato reci mi dali si ikad pomislio sta bi bilo i koliko bi samo bilo do sad genocida nad muslimanima da nije nato interveniso,, ni malo nije lijepo ovo sto pises o bosnjacima,, ti da si bosnjak ti nebi tako mislio ali ocigledno da imas nesto protiv ja sam protiv ovog clanka,,nego nema veze mi se nadamo sad da ce sve da bude bolje i jako se kajemo sto smo do sad glasali dps jer smo dobili jedno veliko nista ali ima boga do sada su nas gnjavili ko je stigao ali od sad bas i nece ..u svakom slucaju grdni muslimani u crnoj godi svako se sa njima bahce kako hoce to je zalost a nije zalost to o cemu ti pises vec je totalno bezumno

   • Jako se kaješ što ste glasali DPS…jer ste dobili jedno veliko ništa…ali ima boga…i Zipovo pisanje ti se ne sviđa…

    Ti JESI zaista ništa drugo nego PRAVI BOŠNJAK.

 2. Zippe, svaka cast na tekstu!

 3. kome zipe-clanu mafije=;@!; E MOJ DRUZE, SVE JE MAFIJA…ZAR BI VELICANSTVENI UCESTVOVAO U SAMOGENOCIDU SVOGA NARODA DA NIJE TAKO;? TRGOVAC KRVLJU SVOGA NARODA.PI,GOVNO PROLIVGORSKO. TO NIT JE COVJEK NIT NECOVJEK JEDNOSTAVNO NA NJEGA TREBA PLJUNUTI I IGNORISATI…POZZZ

 4. Ладо Тајовић says:

  Нешто кунтам да оставим коментар који би био крајње објективан и на тему али који би изазвао Војина и остале војсковође на ‘слободу’ изражавања, слободу иживљавања и сличне слободе излучивања пљувачних жлијезда па рекох да се уздржим, да их поштедим, треба ће им. Јер чему указивања на замјену теза и нелогичности када прави опозиционар се никада не спушта на тај ниво и аргументовано одговара већ ратујееее… одмах у нос, ти ћеш мени ово, оно. Ипак је једна невјероватна ствар или су Богови стварно пали на тјеме или је логика престала да живи у Црној Гори јер ови патетични позиви ка особи која се не пита не изгледају смијешно иако имају све услове за то јер изазивају код људи један неразумски јед према једном национу без основа. Стварно човјек да се запита да ли ико жели договор јер су поједине особе који се бусају у прса својим опозиционарством учинила више својим разметањем и увредама да до њега не дође него ико из режима. Не знам, можда то тако треба. Ништа без да почнем да рабим ту логику и стекнем Војиново искуство. Ако пљуцнем пар пута можда се и Зипп сложи са мном. Значи невеевеверуем.

 5. bosnjaci su, moram to reci, izmisljena nacija u crnoj gori. politicka nacija, bas kao i Srbi. za to je kriva upravo sadasnja vlast u crnoj gori, koja je stupila na scenu 1989. sve to odgovara medjunarodnom faktoru koji na ovim prostorima zeli dozirane nacionalne konflikte kako bi se pojavio kao mirotvorac. crna gora je tu samo sraf u opstoj ex yu prici.

  ovaj zipp-ov tekst, odnosno nekoliko pitanja sulju mustaficu i BS, su sjajni i trebao ih je postaviti Petar Komnenic, da ista zna ili smije, a ne tome posvetiti 5 minuta intervjua.

 6. do dvijehiljaditih nijedan Musliman u Crnoj Gori nije se izjasnjavao kao Bosnjak. Do devedesete nijedan Crnogorac se nije izjasnjavao kao Srbin. Politickim elitama (neprijateljima naroda i kopradorima novog svjetskog poretka) odgovara ta rasomonijada sa nacijama, tako da u crnoj gori “ne postoji” vecinski, konstitutivni narod. Drzava se zove po narodu koji u njoj zivi, a ne obrnuto. Albanci u crnoj gori su druga prica, oni su istinski “manjina”, jer je njihova matica Albanija. Ja sam protiv termina manjina, jer to politicke elite zloupotrijebljavaju u svoju korist. Svi su gradjani ravnopravni i jednaki u pravima. Sto se mene tice, ako su sposobni i vrijedni, neka cijela crnogorska vlada bude sastavljena od Albanaca i Muslimana, mislim u nekoj mogucoj varijanti u buducnosti.

  • Vukman Cejovic says:

   Gospodine “dekaboy”, Vi ste se nesto pobrkali.
   Mnogi Crnogorci su se i prije devedesetih izjasnjavali kao Srbi.
   Ja sam se prije devedesetih izjasnjavao kao Srbin i to javno na mitingu ispred skupstine, moj otac, moj djed i moj pradjed su se prije devedesetih izjasnjavali kao Srbi.

   Takodje bih se smio opkladiti da su se i Vasi djedovi, pradjedovi i cukun djedovi i prije devedesetih izjasnjavali kao Srbi, isto kao sto su to radili pradjedovi, cukundjedovi i sukundjedovi preko 90% onih koji sada citaju ovo sto mi pisemo.

   Vi ste trebali da kazete da se do 1945 godine nijedan Crnogorac nije izjasnjavao kao Crnogorac, nego kao Srbin. Da ste tako napisali, onda biste pogodili istinu.
   A to sto se tice izjednacavanje drzave sa nacijom, to isto nije bas potpuno tacno, jer to cesto vazi za velike drzave a ne za male banana drzavice poput Crne Gore.

   Eto Crna Gora je multietnicka drzava, odnosno bila je do 1945 godine drzava Srba pravoslavne i islamske vjeroispovijesti, ali je komunistickim inzinjeringom ona postala danas jedna od naj-multietnickih drzava na svijetu u kojoj zivi oko 30 nacija, koje ni u filmovima naucne fantastike nije moguce bilo iskombinovati.

   Primjer jedne multietnicke drzave Vam je Svajcarska u kojoj zive tri nacije.
   Ako bi se nacije poistovjecivale sa drzavom, onda su stanovnici ove nase drzave trebali biti “Jugosloveni”, pa “skraceni Jugosloveni”, sada Crnogorci a za jedno desetak godina prestali bi biti crnogorske nacionalnosti nego bi postali Evropljani.
   Tako i oni iz Rusije, trebali su biti Sovjeti a ne Rusi, po Vasemu.

   A sta cemo sa Hrvatima i Slovencima, oni su trebali biti Austrougarci, ili Irci Englezi.

   I da Vam kazem, koje cu ja biti nacionalnosti, to ne odlucuje ni jedna vlada i ni jedna drzava, vec o tome odlucujem iskljucivo ja. I jebe mi se kako se drzava zove, ja sam Srbin to su bili svi moji preci a drzave neka rade sa svojim imenima kako god hoce,

   Meni je svejedno kako ce se neko izjasnjavati, ali kao skolovanom covjeku, koji nije opicen u mozak, istine radi moram reci sledece.

   Narod u Crnoj Gori je u ogromnoj vecini srpske etnicke pripadnosti. Dakle i oni koji sebe smatraju Srbima i oni koji sebe smatraju Crnogorcima, muslimanima, Bosnjacima, Dukljanima itd, sve su to ljudi cija je etnicka pripadnost srpska.

   To ce vam potvrditi svaki covjek koji se bavi ovom problematikom. E sada je jedna stvar sto zbog hiljadu i jednog razloga mnogi nece da budu Srbi, sto je njihovo pravo, koje se mora postovati, ali da se ne bi vrijedjala intiligencija, moramo reci sta je istina, cisto radi informacije i ljubavi prema istini.

   Uostalom jedan od najvecih pripadnika islamske vjeroispovijesti na Balkanu Mesa Selimovic se smatrao Srbinom, tako se zamislite smatrao jedno vrijeme cak i gospodin Izetbegovic.

   Ali, kao sto rekoh, svacije je pravo da se smatra cime god hoce, mene to mnogo ne tangira, ali me veoma nervira kada neko Srbima uporno negora pravo da budu ono sto jesu i sto su oduvijek bili.

   .

   • мајстор рајо says:

    Све си готово поређао како треба али си ипак успио да побркаш (далеко од тога да си једини, напротив , у већини си) два кључна појма: нацију и народност (етнос). Ја сам један од ријетких који је покретао ово питање (пренио колумну и овај портал) али углавном безуспјешно. Нажалост ми смо једни од ријетких који овом нејасноћом поткопавамо отаџбину или како се то популарно зове – државу.

    Елем, народност (етнос) је урођена и то не може да се бира како ми то радо чинимо: чест је случај да је отац Србин – син Црногорац; два рођена брата различите народности (етноса) итд. Опозиција је нешто коначно прокљувила па је избоксовала да на попису буде : “национална , односно етничка припадност” , чиме се ове ријечи испостављају као синоними (двије ријечи истога значења) . Ето докле је догурала “државна” памет. Симптоматично је да је Власт једва и толико попустила јер се препала да ће неко ипак помислити да је српске народности (етноса) па им “пропаде нација”.

    Вама се не свиђа да се национално (политички, грађанин државе) Црногорац а етнички (народно, родсловно) Србин.(Исто важи и за Албанце и остале). Ту је читава збрка коју је неко ријешио да искористи да нас побрка, растури и покори. Други (тренутно популарнији) хоће по имену државе-нације да све поцрногорче: народ, језик, Цркву, математику, земљопис….

    Наравно Срби из ината неће да су Црногорци али им то црногорци враћају истом мјером : све док неко не ријеши да нас “помири”.

   • ………….Ту је читава збрка коју је неко ријешио да искористи да нас побрка, растури и покори. ………….

    Majstore!,
    Nema niko namjeru od nas STAROCROGORACA da vas”pokori” ali bi pozeljno bilo da se ne grupisete no da se izmijesamo ka gradjani da pocnemo ideoloski da biramo da politicki mislimo a ne ja ako sam ‘svetosavac” ,da glasam MOJE SVETOSAVCE itd …
    sto nijesam do sad RADIJO -zato smo i postali mi manjina.

    STO vi uporno radite godinama!

  • ne razbacujuj se sa tim terminima, debilu jedan!

   • мајстор рајо says:

    Који смо то Ми “његоше”? Ко се ту групише? Групишу се неки који добијају паре за ту сврху директно из Буџета. Ваљда је јасно да сам ја за националну(правилно дефинисану а не етнички) , грађанску, правну државу. Тако да би и ви староцрногорци (мада сте можда млади) били само равноправни. Исто би важило и за светосавце и остале јунаке. Нација је политичка категорија и чине је равноправни грађани у коју сврху им је од пресудне помоћи правна држава. Прилично смо далеко од тога па се сладимо причама које врве нејасноћама и неспоразумима. Лакше се лови у мутном јел'те.

    Ту је недавно Иво Ј. (да појасним на примјеру) рекао Србима у Хрватској да су политички Хрвати. Њини су политичари нешто писменији па знају основне појмове – једино је мало незгодно ( могло је на вријеме и раније да им се то каже али… љепше је прво ратовати) некоме над ким је вршено насиље ( и сам га је по мало практиковао) од стране те државе да се “осјећа” као пуноправни грађанин исте.

   • ………. Ко се ту групише? ……….

    Mirasevi-Crnogorci, Manjine, Srbi,
    Jedino se ne grupisu STAROCRNOGORCI-NJEGOSEVE VJERE, no vjeruju DEMOKRATIJI pa su RASPRSILI svoje glasove na sve strane pa tako kao VECINSKI narod zarad DEMOKRATIJE postali su NAJVECA MANJINA.

    VIDECEMO kako ce se ova POST IZBORNA igranka zavrsiti.

    Pa cemo se ODREDITI da li treba i mi da SE GRUPISEMO ili da VJERUJEMO demokratiji.

   • hm,
    ………..Тако да би и ви староцрногорци (мада сте можда млади) били само равноправни. Исто би важило и за светосавце и остале јунаке…….
    ,,,,,,,,,Исто би важило и за светосавце и остале јунаке…….
    Ti mozda zelis da AKCENTIRAS da ,svetosavac -mora biti SRBIN .
    Njegova INDIVIDUALNA sloboda je da se on odredi da li ce sebe zvati SRBINOM ili CRNOGORCEM ali sveti Sava je SVETAC u njegovom crkvenom kalendaru za njega bijo i OSTAO !
    Ako ga je ODBACIJO -onda on jeste isto Crnogorac ali ” NOVI”

    Svi starocrnogorci PRAVOSLAVNE vjere su bili SVETOSAVCI tako taj momenat ne razdvajaj, oni mogu a ne moraju biti junaci ima koji su bili a ima koji nijesu,Ako nije STAROCRNOGORAC-SVETOSAVAC onda je NOVOCRNOGORAC itd…..

   • Krajem druge polovine XX.vijeka,dolazi to podjele STAROCRNOGORACA-SVETOSAVACA na:
    -srnocrnogorcesvetosavce-SRBE
    -starocrnogorcesvetosavce-crnogorce, ovima je dosta da su samo CRNOGORCI jer kazu mi smo ovde od kada su NEMANJICI dosli evo 800 godina i mislimo da smo stekli pravo da budemo samo CRNOGORCI a ima i ovih drugih koji zele biti i SRBI sto je njihovo licno induvidualno pravo.
    -novocrnogorce
    Nama STAROCRNOGORCIMA -NJEGOSIMA- ne smetaju ni jedni ni prvi ni treci kao ni
    STAROCRNOGORCI koji nijesu pravoslavne vjere.

    Ali ova prica se SVODI na GRUPISANJE prilikom GLASANJA koja je vise neko ocita.
    Zato ja postavljam PITANJE ?
    DA LI ,treba mi NJEGOSEVI -starocrnogorci da se grupisemo itd…u BUDUCNOSTI ,
    JER nam to OSTALE vecine-manjine NAMECU ?

   • ZNACI registrujemo partiju koja u svom imenu i prezimenu ima naziv,”STAROCRNOGORSKOSVETOSAVSKA PARTIJA-NJEGOS” znak prepoznatljivosti kao sto ima ,DUA,HGI,BOSNJACKA,SRPSKA LISTA itd…. umjesto NEOLIBERALNA,SOCIJALISTICKA ili LIBERTARIJANSKA ,POZITIVNA ,DF.koje samo sluze da bi nama NJEGOSIMA mac-mac ponela GLASOVEEEEEEEEE!
    A mi tako kao VECINA-postanemo lijepo MANJINAAAAAAA,

 7. za vrijeme BUKOVICE, LOGORA MORINJ, DEPORTACIJA, DUBROVNIKA, ZLOCINA U STRPCIMA, SVERCA SVIM I SVACIM, predsjednik i premijer bili su Momir Bulatovic i Milo Djukanovic. Uz njih tu su ministri policije Pejakovic, Pavle Bulatovic, Filip Vujanovic, zatim ko je vec bivao sefom UDBA-e, zatim potpredsjednik vlade kome su ministri policije na neki nacin podredjeni (procitajte ovlascenja i oblasti koje kontrolise svaki od potpredsjednika vlade) Zoran Zizic, veoma mocan i uticajan u Djukanovicevoj vladi, pogotovo u dijelu koji se odnosio na odabir kadrova u crnogorskom pravosudju koji i danas vedre i oblace.

 8. Ne slazem se nikako sa komentarom jer je trla baba dlan da joj prodje dan. BS je stranka koja predstavlja, politicke intterese Bosnjaka/Muslimana koji zive u CG. U njihove ciljeve mislim da ne spada podizanje optuznice i sudjenje ratnim zlocinima. Najvishe sto mogu to je valjda da to pitanje pokrenu u u parlamentu, iskazu sazaljenje porodicama zrtava zlocina li napishu protestnu notu. Poslije ukidanja Liberalne stranke ne mislim da postoje drustveno politicke snage koje bi dovele pod lupu ucesce drzave Crne gore u agresiji na Republku BiH i genocidu nad Bosancima. Sve dosadashnje ispravljanje se kretalo i zaustavljalo oko skidanja Mila. Znaci da nije postojao niti ce postojati ozbiljan konsensus o defashizaciji Crne gore.

  Sta u tome moze da uradi jedna “nacionalna” partija, kojoj je anyway glavni cilj proporcionalno zaposhljavanje brace, rodjaka i zenine svote u upravnim organima…
  I bez toga, BS ima uzan izbor birajuci zmedju sadashnjih (df) i bivshih cetnika (dps) kao partnera za demokratizaciju Crne gore iz koe ce izrasti pravna rfzava iz koje ce… Op, trt!

  Nakraju, BS nije Zoro koji ispravlja krive drine po regionu nego skup drzavljana Crne gore ciji je spektar djelovanja odredjen pravilima politickog djelovanja a ne forumskim pravilima. u najboljem, racunajuci i stanje i konstelaciju snaga lideri BS mogu
  da napuste parlamentarni i demokratski metod… Ili da se 6 vakata mole Bogu da kazni zlocince? Ili da se pridruze Omeru S. u beskompromisnoj borbi protiv zla na forumima?
  Jer stvarno je zalosno da ovaj bosnjacko-crnogorski Jan Palah ovako sam samcit sagorijeva po forumima za uzvisene ciljeve.

  Ps. Ako nijesam uspjeo najbolje da objasnim moje misli stvari su objektivne prirode. Kucam na “tabletu” kojemu nijesam najvicniji.

  • Ne znam hocu li pogoditi srz onog sto si htio da kazes, PSW, ali s obzirom da je tvoj komentar najrazumniji u odnosu na ovo nacionalisticko divljanje ” komentatora – predstavnika” svih naroda, nacija i konfesija u Crnoj Gori, koji nekim cudom zamisljaju da su ogromne nacije od 80 miliona ljudi, i da su esencionalno bitni na jednom bezlicnom prostoru koji se zove Balkan, uzgred-jedva da ga nadjes na mapi, skrenucu paznju samo na tvoje razmisljanje da BS nema kapaciteta da bilo sta uradi u takozvanom postizbornom ciklusu ( ja kazem – cirkusu) u Crnoj Gori.

   Veliki iskorak u pravcu moralnog sazrijevanja tzv. politickog rukovodstva BS bi bio da su odmah nakon zavrsenih izbora iznjeli platformu koja bi bila neprikosnoveni uslov da udju u bilo koju vladu, a to je:
   – odmah po konstituisanju Vlade i Parlamenta usvojiti zakon o lustraciji
   – odmah po konstituisanju Parlamenta povesti hitnu raspravu i usvajanje ovog izbornog Zakona koji bi bio prihvatljiv za sve politicke stranke u Najcrnjoj, i najaviti raspisivanje novih parlamentarnih izbora (pod postenim uslovima, i rigoroznom kontrolom od svih politickih opcija a i medjunarodnih organa) NAJKASNIJE za 6 mjeseci.

   Onaj ko bi prihvatio te uslove BS (da je ista ozbiljna partija koja brine o svom narodu) bi trebala odmah potpisati koalicioni sporazum.

   Ovako, imamo nekakvo bijedno cijenkanje o nekakvim pravima, identitetskim pitanjima, strogom nacionalnom raslojavanju i pregrupisavanju kao jedinim vaznim i najvaznijim segmentom buduce podjele vlasti, a u stvari se krije samo zelja za PLJACKOM i pustosenjem, kao sto je do sad radio mafijaski rezim, a prije njih onaj milosevicevski, velikosrpski.

   Dakle, celnici BS nastavljaju tradiciju svog bijednog politikanstva i priklanjanja strani koja materijalno nudi vise, pod izgovorom ocuvanja nekakvog bosnjastva, ispravljanja krivih drina i istorijskih nepravdi o kojima treba da se naucno bave i zajednicki svi balkanski istoricari, a ne neka minorna nacionalna politicka stranka.

   Crna Gora je definitivno izgubila buducnost onog trenutka kad je okrenula ledja Liberalnom savezu Crne Gore, i kakva god bila medijska podvala o nekakvoj evropskoj buducnosti sa jedne strane, i demokratizacije (i to frontovske) sa druge strane Crna Gora ce ostati Ocajna Gora za sva vremena.

 9. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ja se nebih pljeka u odluke pojedinaca ili grupa, da se odluce za nacijonalnost,
  jer manje vise sve su podjele fiktivne i mogu se nazvat i politickke , ako ocemo da se vrijedjamo po nacijonalnoj, vjerskoj i ideoloskoj osnovi, jer mnogi pojedinci raznih nacijonalnosti, vjere i ideologije imaju dublje i deblje korijene od moje tanjevine, koju mi SekLJe razvuce u Ercegovinu, preko Pive u Klopot , pa na planinu Brskutsku, dok se nijesam ofuja na zitke baljege u Podgoricu, i kao seljak ocera Cena Basica opancara u urbanu Sarajsku sredinu, jer nije moga podnosit najezdu seljaka u staru i novu varos, jer TITOGAD nikad nije bio grad, niti je danas, nego VAROS STARA I NOVA sa predgradjima, a od GRDJANSKOG I URBANOG, najvise ima kafica i kockarnica, dom KULTURE je MUGI bagerima poravnja sa crnom zemljom.

  Ako ne podrzimo ZIPPA,
  da se svaki ratni huskas,
  pretrese i izpippa,
  da se svaki,
  zlocinac od straha,
  u gace ukaki,
  iJopet ce biti kljanja po kucama,
  kad pocne klupko da se odmotava,
  evo moja luda glava,
  ako se istorija ne ponavlja,
  ko ona kod Konavla,
  ako Suljo i do Sulja,
  pusti Mila, da nas Mulja,
  i da molim bracu Srbe,
  da podrze, borbu ZIPPA,
  da se svaka ljudska BAGRA,
  da se kaje i razboli ka od GRIPA,
  sto jurisa, na komsiju i na brata,
  i ka MILO, slomi siju,
  i da ide KRIVOG VRATA,
  do sledeceg novog RATA,
  kad se vrne Seselj TATA.

  • mali mi je posa’, shto bi reka Pirun, cime ce se ko smatrat. istini za volju, moje je porijeklo najstarije, Vlashko.
   nerro… htjedoh da kritikujem streotipe i … malic je bio krenuo pogreshno i zavrshio pogreshno, i ostao josh manji pod gromadom nepravde u kojoj Crna gora pliva…
   a on se davi izmedju dvije stijene… takvi treba da se strogo drze kopna.
   BS je beznacajna u svakom pogledu. u ovom momentu Milo moze da kupi tasova koliko hoce i moze bez BS. oni mogu da mole Boga da ih Milo prihvati, jer u drugom slucaju su male shanse da braca, rodjaci i zenina svojta budu ravnopravno zastupljeni u upravnim organima. taj malic je pucao u pogreshnom smjeru i imajuci na umu vuka pogodio zeca – BS. koji bijednik!

 10. Vukman Cejovic says:

  Mnogi se danas kunu u demokratiju i pricaju o Dubrovniku, Srebrnici, nekakvom genocidu u Bosni a svi cute oko masovnog egzodusa Srba pocetkom 1941 godine i krajem 1945 godine, kada su komunisti pobili veoma veliki broj najboljih ljudi u Crnoj Gori, pretpostavlja se oko 20% ukupnog stanovnistva.

  O tome svi ovi demokratski orjentisani ljudi cute.
  A o tome ce se jednog dana morati poceti pricati.

  Sto se tice Dubrovnika, to je bila jedna glupost i akcija izvedena radi kompromitacije naseg naroda. Svi znamo da su se vojne operacije vodile na nacin: kreni-osvoji-stani-povlaci se-opet osvajaj itd. Nalogodavci te akcije treba da odgovaqraju prije svega radi izdaje svog naroda i stavljanja u sluzbu onih koji su izazvali ovaj rat.

  U vezi Srebrnice, tamo je stradalo neuporedivo manje ljudi nego sto svetski reziseri uce da je bilo, tamo nije ubijena ni jedna zena niti jedno dijete a genocid je kada se ubija i musko i zensko, pa i dijete u kolijevci. Po nekim ozbiljnim pretpostavkama, stradalo je u Strebrenici oko 1000 muslimana, od kojih je jedan dio direktno bio odgovoran za unistenje srpskih sela u okolini Srebrnice i likvidacije oko 3000 Srba. Niko ne prica da je za Bozic izvrsen masakar u jedno srpsko selo pored Srebrenice,, gdje je ubijen svaki stanovnik tog sela, ukljucujuci zenu i djecu.

  Takodje svi cute o tome da su muslimani cesto sami izvodili teroristicke akcije, naprimjer Markale je njihovo djelo a kazu i da je Srebrenica bila zrtvovana. O tome ima muslimana koji svjedoce.

  Necu pisati o pocetku rata u Bosni, za koji su odgovrni muslimani i Hrvati, jer su protivno volji srpskog naroda izasli iz Jugoslavije.

  Ovo nije alibi za srpske politicare u Srbiji i u Bosni, od kojih su vecina bili olos, ali je ovo istina.

  Ja sam za to da svako onaj ko je pravio zlodjelo, bez obzira koje je nacije, treba da odgovara., ali da se ne histerise i ne izmislja, jer cinjenice su neumoljive.

  Odgovorne za ubistvo u Strpcima treba kazniti, odgovorne za deportaciju muslimana treba takodje kazniti a price o genocidu srpskog naroda na Bosnjacima treba zaboraviti, jer to su najordinarnije lazi. Neki Srbi jesu pravili zlocine, ali nikakvog genocida nije u Bosni bilo, niti je tako nesto bilo u icijoj glavi.

  Srbi nisu genocidan narod, jer da jesu ne bi bilo zivog muslimana u Crnoj Gori niti u Srbiji. Srbi su muslimane uvijek smatrali svojom jednokrvnom bracom ali su oni cesto bili manipulisani od raznih osvajaca ovih prostora. Prvo od Turaka, kasnije od ustasa, koji su ih proglasile cvijecem hrvatskog naroda stavljajuci ih u sluzbu genocida nad Srbima a kasnije su muslimani manipulisani od crvendaca i evo sada i preobuceni crvendaci pokusavaju da sprijece svaki normalan zajednicki zivot izmedju Srba i muslimana.

  Komunistickim inzinjeringom, jedan narod je podijeljen na tri strane, na Srbe, Crnogorce i muslimane, pa onda im nije bila dovoljna ta podjela i poceli su dalje da dijele, pa su podijelili muslimane na Bosnjake a uskoro ce i na Sandzaklije, dok su Crnogorce sada preimenovali u Dukljane, koji sa srpstvom nemaju nista. Srbi su po njima narod koji ne postoji, koji nema svoju istoriju i sve sto je velicanstveno u srpskoj istoriji nije postojalo i sve je laz.

  Srbi su genocidan i zao narod, mentalno poremecenih ljudi, koji ne smije imati ni drzavu velicine beogradskog pasaluka a ako se nesko drzne protiv toga, on ce biti veliokosrpski sovinista, mracnjak, zagovornik genocida itd.

  • Gospodine Pejovicu, pa dokle vise sa tim glupostima o broju žrtava u Srebrenici i samoubijanju na Markalama. Dvadeset i kusur godina poslije i dalje isto sranje samo drugo odstojanje.
   Sa takvom pričom i onim najvećim optimistima o nekakvom zajedničkom životu zatvarate vrata. Takvom umobolnom pričom Srbiju polako ali sigurno gurate u ambis iz kojeg nema povratka. I da završim, na pozitivnoj noti, takvi poput tebe, kojih ima nažalost na svim stranama, a opet najviše na tvojoj strani, nam jebase mater za sva vremena. I usput jebalo te to malo slovo m.

 11. Sta je poenta? Poenta je, kao u onom vicu, “nemoj me Suljo vise bran't’, matere ti.”

 12. ……….O tome svi ovi demokratski orjentisani ljudi cute.
  A o tome ce se jednog dana morati poceti pricati…..
  I dijele MEDALJE ,hehe jos uvijek
  Jes no ko zapocne tu pricu susresce se sa, etiketama ,da je protivnik ANTIFASISTICKIH vrednosti ,, da izjednacava zrtve ,(kao ZRTVA se moze izjednacavati) , u najmanju ruku proglasicete cetnikom.
  A zaista otalen treba poceti

 13. SREDNJOŠKOLSKA (za moga druga Zippa)

  Nije šteta Zippe druže,
  što ti nemaš škole više,
  vijuge te dobro služe,
  to se broji, to se piše ……

  Višu može završtiti,
  crnogorsko tele svako,
  od njega će samo biti,
  udvoričko june jako ……

  Više valja gram pameti,
  nego kilo avetluka,
  uvijek se toga sjeti,
  kad ti kakva bude muka ……

 14. francuz kaže:BRAVO ZIPE,
  a znate li na ovo nase BRAVO i dobar tekst sto ce vecina reci iz manjina , zippu.
  Tapsaju ga CETNICI po ramenu.
  Hoce, garant. Zato im je bog dao Sulja, da im se najebe matere. To je to: “Ko ne cuje pesmu, slusace oluju.” No, bog je dao Zipp-a meni i slicnima, da ne umre nada!

 15. svi “nacionalni” lideri devedesetih radili su direktno protiv svojih naroda “braneci” ih. Alija je recimo dozvolio na zahtjev Bila Klintona da VRS pobije onoliki narod kako bi USA, koja se tada sa ostalim imperijalnim siama borila za prevlast na Balkanu, imala pokrice za bombardovanje polozaja Srba, stekla podrsku Bosnjaka i napravila od cijele BiH protektorat, sa ciljem da pokori YU, sto joj je i uspjelo jer su sada sve bivse republike pod njihovim dominantnim uticajem. o tome mozete vidjeti i procitati i kod Jugoslava Petrusica bivseg francuskog obavjestajca koji je o Srebrenici svjedocio i u Sarajevu.

  a kako je sve pocelo

  http://m.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&client=mv-google&v=Hhttp://m.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&client=mv-google&v=Hhttp://m.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&client=mv-google&v=Hhttp://m.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&client=mv-google&v=HqBu0D_BORM

  • Sudjenje odrzano 1983. grupi bosnjackih
   intelektualaca pred Visim okruznim sudom u
   Sarajevu za djela protiv naroda i drzave. Ujedno je to
   bio i jedan od posljednjih velikih politickih procesa u
   Jugoslaviji, Optuzba je tvrdila da su okrivljeni cinili
   dobro organizovanu grupu koja je imala za namjeru rusenje postojeceg poretka i uspostavljanje islamske
   drzave na tlu Bosne i Hercegovine, a sve u dogovoru
   sa izvjesnim centrima u inostranstvu. Glavni dokaz
   optuzbe bilo je djelo prvooptuzenog Alije
   Izetbegovica “Islamska deklaracija”, teoretska
   rasparava o tadasnjem polozaju muslimana u Jugoslaviji i svijetu. Svi optuzeni proglaseni su krivim i osudjeni na kazne
   zatvora u trajanju od 5 mjeseci, do 15 godina ( koliko
   je dobio Omer Behmen ). Alija Izetbegovic osudjen je
   na 14 godina zatvora. Sudjenje i presuda izazvali su
   veliko negodovanje medju nezavisnim
   intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu. Narocito je jak pritisak za oslobadjanje Izetbegovica i
   ostalih bio od strane beogradskih intelektualaca,
   medju kojima je najglasniji bio, koje li ironije, Dobrica
   Cosic,OTAC VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE…I ZAGOVORNIK
   USPOSTAVLJANJA VELIKE SRBIJE…. Najzapazeniji odjek u zauzimanju za ovaj proces
   imale su dvije predstavke iz Beograda. Ne mislim da
   su one bile rezultat angazmana nas “familija
   osudjenih”. Juna 1986. Odbor za odbranu slobode
   misli i izrazavanja potpisao je predstavku koju je
   uputio predsjednistvima SFRJ i SRBiH. U ime Odbora predstavku je potpisao akademik Ljubomir
   Tadic.OTAC BORISA TADIĆA.. Svoje potpise stavilo je
   ukupno 19 ljudi, medju kojima je bilo 12 akademika.
   Ova predstavka je imenom tretirala samo Dzemu kao
   primjer osudjenika za “slobodu misli”, dok se
   indirektno odnosila i na ostale. Tek ce druga predstavka od istog odbora, koju je potpisao
   Borislav Mihajlovic Mihiz (4. oktobra 1986.), direktno
   spomenuti i ostale osudjene i zalagati se za njihovo
   oslobadjanje. Potpisani su sljedecim redoslijedom: dr. Andrija Gams,
   akademik Matija Beckovic, dr. Kosta Cavoski,
   akademik Dobrica Cosic, akademik Dragoslav
   Srejovic, akademik Ljubomir Tadic, akademik
   Dragoslav Mihajlovic, Borislav Mihajlovic Mihiz,
   akademik Nikola Milosevic, Tanasije Mladenovic, akademik Gojko Nikolis, akademik Predrag
   Palavestra, akademik Mica Popovic, akademik
   Radovan Samardzic, akademik Mladen Srbinovic, dr.
   Ivan Jankovic i dr. Neca Jovanov. Za ovu predstavku sav trud pripisujem Kosti
   Cavoskom DANAS NAJVEĆI ZAGOVORNIK
   REHABILITACIJE ČETNIČKOG POKRETA U SRBIJI . Odlomci iz knjige Nedžada Latića brata jednog od
   osuđenog u Sarajevskom procesu 1983
   Džemaludina Latića PITANJE…..ŠTA JE BIO POVOD VELIKOSRPSKIM
   INTELEKTUALCIMA OD KOJIH NEKI I SAMI BIVŠI
   OSUĐENICI DA SE SVESRDNO ZALOŽE ZA PUŠTANJE IZ
   ZATVORA OSUĐENIH U SARAJEVSKOM
   PROCESU…1983…DA LI IH JE SPAJAO ZAJEDNIČKI
   MOTIV VELIKONACIONALNIH POLITIKA KRVI I TLA OSTVARENIH DEVEDESETIH GODINA NA OVOM
   PROSTORU UZ SVESRDNU POMOĆ ZAPADNOG
   NELIBERALNOG FAŠIZMA….MOŽE LI DANAS NEKO
   ZAMISLITI POTONJE LJUTE NEPRIJATELJE I
   ZAVAĐIVAČE NARODA DA BRACKI BIJU BITKU ZA
   TOBOŽ SLOBODU REČI I DEMOKRATIJU….U NEDEMOKRATSKOM DRUŠTVU KAKVO SU ONI
   SMATRALI ONO U DOBA SFRJ….ILI SU SAMO DOBRO
   ODRAĐIVALI POSAO ZA SVOJE STRANE GAZDE…….

 16. Zippe, pustijo sam na ANALITIKU tvoj tekst al se bojim da nece objaviti zbog onog te su ti juce podmecali, pa se sad boje i gustera , mada ovo nije podmetanje vec istina a tebe je cilj da vise MANJINA, procita zar ne.

  Ne znam da li ce objaviti ,stavijo sam pod tekstom:

  “Vučinović: Pozitivna da sačeka kraj naših pregovora sa DPS-om ” rubrika politika.

 17. @ Vukman – srbin je bio odrednica za pravoslavnu vjeru. Dokaz:

  “… Kad ovo čuje skadarski vezir, upotriebi ovakvi
  način: dadne mito u Kuče, da se među sobom izdadu,
  i to mu ispadne za rukom. Neki od ostalije Kuča
  primiše mito od Turaka i izdadoše. Evo njihovije
  imena: Ljulja Palumbov, Turčin iz sela Ledina, Pale
  Lekin, Latinin iz sela Banjkana, Punan Dedin, Srbin iz sela Berove, Bećo Savićev, Srbin iz Lijeve Rijeke. Oni su
  četvorica uzeli iz Turaka po kapu pulja. (U to vrijeme
  mlogo je tije para bilo. Jedna pulja imala je vrijednost
  jedan i po groš.) Turci su poslali para po riječenijema
  izdajnicima da dijele narodu i odbiju ostale Kuče od
  Drekalovića …” Marko Miljanov, jasno, pojam Srbin nije smatrao za etnički, već za vjerski termin.
  Narodnost Latinin ne postoji, Turaka po narodnosti
  nema u Kučima, u Kučima nema ni Srba po
  narodnosti, Srbin je isto kao i Latinin i Turčin – vjerski
  termin. LATININ=KATOLIK TURČIN=MUSLIMAN
  SRBIN=PRAVOSLAVAC

 18. Одличан текст али и једна замјерка. Сто пута поновљена лаж постаје истина па и аутор олако говори о геноциду у Сребреници, који се није десио, ако правилно тумачимо дефиницију геноцида. Да се разумијемо, само луд човјек може било чије убиство посматрати кроз призму етничке припадности убијеног или убице. Ја немам проблем да кажем да је 43-ће у Буковици почињен геноцидан злочин. Али у рату у Босни, нигдје осим у Братунцу није почињен класичан геноцид.

  Дакабој, нације настају мање или више спонтано. Нема измишљених нација мада би оне које не настају спонтано могли тако окарактерисати. Као на примјер, такозвану црногорску нацију коју комунисти уводе практично декретом 1945-те. Бошњачка нација је барем вијек и по старија од црногорске а настала је од исламизованог српског, дијела хрватског и албанског становништва (исламизовани Клименти, Хоти и Кастрати). Како је протјеривано исламизовано становништво, оно се на одређеним територијама хомогенизовало. Тако је Босна постала њихов културни и административни центар а средњевјековно име Бошњанин прилагођено оним муслиманима са Балкана који у Босни не живе. Тако настају Бошњаци, које помиње почетком 19 вијека Његош, Доситеј али и многи други. Након одласка османске управе, Бошњаци су у одређеном дефанзивном положају и враћено им је национално име Србин. Име Бошњак постепено враћају преко националног имена Муслиман.

  • je li to ova “izmisljena” crnogorska nacija?

   2) Da li su crnogorsku naciju izmislili
   komunisti? Možda, ali jedino ukoliko su stari Crnogorci prije
   i tokom vladavine Crnojevića, ili pripadnici
   teokratske dinastije Petrović-Njegoš i njihovi
   savremenici bili komunisti! Evo kakav je tada bio
   odnos prema naciji Crnogoraca: – Mustafa, islamizirani Petar Ćuda, sin
   Radovanov, iz Paštrovića, pojavljuje se u
   sudsko-notarskim spisima od 8. oktobra 1522.
   kao ”čovjek crnogorske nacije” ; – Na jednoj sablji iz 1766, koja se čuva u
   Državnom muziju na Cetinju, izgravirano je: ”Sie
   nož Joka Radonjića, guvernera vse crnogorske nacije”; – Iz ugovora Petra II Petrovića Njegoša o prodaji
   manastira Maine, 12. oktobra 1837: „Prodavaoc gospodin mitropolit crnogorskij i
   brdskij i s njim soglasno i dogovorno glavari
   nahijah crnogorskijeh renuncijavaju za sebe, za
   njihove prejemnike i nasljednike i za žitelje i naciju crnogorsku kojeh prikaživaju svakome razlogu publičnome i osobnome
   višepomenutoga monastirija, kućama, zemljama
   i ostalo istome monastiru prinadležašče,
   potvrđivajući i od njihove strane nastojaščij
   kontrakt od kupovine i prodaje.“ -Iz ugovora Petra II Petrovića Njegoša o prodaji
   manastira Stanjevića, 6. maja 1839: „Prodavac, to est Ego Visoko Preosveštenstvo
   Gospod. Petar Petrović Njegoš Mitropolit
   Crnogorski i Brdski i s njim saglasno i
   dogovoreno glavari Nahijah Crnogorskijeh
   ovden prisustvujušči i koji pristaju ovome
   Kontraktu, renuncijavaju za sebe, za njihove pretnike i nasljednike i za onijeh koji
   prikaživaju Naciju Crnogorsku i istu Naciju, svakijem pravom javnenijem osobenijama vrhu
   pomenutom Manastiru, prinadležašće potvrdiva
   i od njihove strane nastojašći Kontrakt od
   kupovine i prodaje.“; – U tekstu objavljenom u londonskom listu „The
   Times“ (30.septembra 1856) knjaz Danilo piše: „Krv njenih junaka pala je na svaki kamen
   njenih visokih planina, i Crna Gora je sačuvala
   svoju dragocjenu slobodu. Politika velikih Sila
   bila bi jako pogrešna kada one ne bi uzele u
   obzir žrtve koje je njen narod podnio u ime
   Hrišćanstva – taj narod koji se, izmedu Srpskog kraljevstva, Vizantijskog carstva, kraljevstava
   Bugarske, Bosne i Epira, koji su svi podlegli
   napadima Turaka, ponosno branio medu svojim
   bezvodnim planinama, i koji je znao kako da
   sačuva, uprkos svom siromaštvu i oskudici,
   najsvetiji posjed koji jedna nacija može da ima – svoju nezavisnost. […] Evropske Sile slabo ili jedva da uopšte i znaju za ovaj narod iz plainina.
   Kraljevi se nijesu brinuli da nezavisnost ove nacije bude priznata i da ona ude u veliku porodicu evropskih država. […] Oslanjajući se na razloge koje sam upravo objasnio, uvjeren sam
   da će velike evropske Sile željeti da zaštite slabe
   od jakih, da će željeti da garantuju Crnogorcima
   integritet njihove teritorije, da će im garantovati
   ono što može da sačuva njihovu nacionalnost i njihova prava nepovrijeđenima. […] Vaša Ekscelencija će se iz ove izjave uvjeriti o situaciji i
   poslovima ove nacije, i sumnjam da je Vaša ekscelencija neće uzeti u obzir i preporučiti
   pažnji Njegovog Veličanstva, čija nam
   hrišćanska milost i osjećaj za pravdu daju nadu
   da se nijesmo uzalud pozvali na njegovo
   ljubazno Dobročinstvo.“ – Kralj Nikola u pismu premijeru Klemansou od
   26. 08. 1918: „Crnogorsko pitanje nije dinastičko, no načelno
   pitanje male nacije i naroda“ – Princ Petar Petrović je pisao: ”Crna Gora postoji
   kao kolektivna ličnost, kao nacija” (Rimska
   Tribuna 31. 5. 1918.) – Negodujući zbog uništenja crnogorske države
   1918, Jovan Popović piše da se ”nad
   crnogorskom nacijom vrši internacionalna
   nepravda”, da je ”još u davnoj prošlosti
   crnogorska nacija umjela svojijem sopstvenim
   silama boriti se protiv jedne velike carevine i osnovati svoju nacionalnu državu – mnogo prije
   no svi ostali narodi Balkana… I tako crnogorska
   nacija ima istorijsku prošlost stariju za četiri
   vijeka od srpske” (Jovan Popović, Pogled na
   crnogorsko pitanje, Memorandum podnesen na
   Konferenciji mira u Parizu, u ime Saveza slobodnih Crnogoraca, na francuskom, kao
   brošura KCŠ – Neji kod Pariza, 1919). I stranci su kroz istoriju priznavali crnogorsku
   naciju: – U gramati ruskoga cara Petra Velikoga Prvog
   od 9. 7. 1715. Danilu Petroviću tri puta se
   navodi ”montenegrinska nacija” i ”nacija montenegrinska” (na originalnoj gramati je potpisan državni kancelar grof Gavrilo Golovkin,
   a s originalne gramate posvjedočio potkancelar
   Leontije Pljančukov; objavio je akademik dr
   prof. B. Šekularac i u Lučindanu br. 2, Cetinje,
   1999). – Francuski list “Moniteur” od 2. februara 1790.
   godine piše i ovo: “Jedne istorijske novine
   sadrže ove pojedinosti o Crnoj Gori: Crnogorci su slovenska nacija i žive u planinama koje se nalaze između dalmacije i Albanije” – Francuski pukovnik Vijala de Somijer, koji je
   bio u Crnoj Gori i napisao knjigu »Istorijsko i
   političko putovanje u Crnu Goru« (1820) govori
   da su »Crnogorci nacija koja ljubomorno čuva svoju slobodu, u kojoj živi duh nacionalne
   nezavisnosti«. – Ženevski list La Suiss navodi da ”crnogorska nacija želi po svaku cijenu da ostane slobodna u svojijem gorama, zašto silom od nje činiti
   podanike Srbije?”. Dalje navodi da ”mala, ali
   junačka nacija crnogorska treba da slobodno raspolaže svojom sudbinom” (La Suiss, ženevski
   list, jul 1919). – Što se tiče drugih primjera iz novije istorije,
   naročito prvih decenija XX vijeka, navešćemo ih
   samo nekoliko. Talijanski diplomata, ambasador
   Romano Avecena ukazuje da ”Crnogorci, i
   pored naklonosti prema svojoj srodnoj braći,
   čuvaju posebne crnogorske nacionalne karakteristike ”. Gledston, sin engleskoga državnika, naglašava da ”sloboda i nezavisnost
   treba da budu duh nacionalnoga individualiteta
   Crnogoraca”.
   Gaston Rupel zbori o ”maloj naciji crnogorskoj koja nikada nije bila u lancima ropstva” Al-Henri
   Bezies opominje da ”crnogorska nacija ima pravo na život”, a A. Avgustin Rej zbori da je
   ”hrabrost crnogorske nacije poznata u cijelom svijetu” i da je ‘‘mala crnogorska nacija vazda na visini očuvala svoju čast”, što potvrđuje i Luj
   Avenje svojom izjavom da je ”nacija crnogorska, nacija koja je velikodušno prolijevala svoju krv za opštu stvar”. To tvrdi i
   Makaler koji navodi da ”nikada nije bilo hrabrije
   i čestitije od crnogorske nacije”, ali ni ”više mučeništva i nepravde no što ga je podnijela crnogorska nacija”. Hugo Mivinket ističe: ”Istorija bdije nad malenom, ali slavnom crnogorskom nacijom, koja sada brani, kao što je i vjekovima branila, svoju slobodu i
   nezavisnost”. Pižon, ministar vanjskijeh poslova
   Francuske Republike, 4. 11. 1918. obećava da
   će francuska vojska u Crnoj Gori ”sa
   uvažavanjem poštovati vlasti i slobodu nacije crnogorske” (iako Francuska to obećanje neće ispuniti).

 19. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ova tema je KONTAMINIRANA,
  umjesto KAJANJA STIDA&SRAMA, odje se pravda CETNICKA IDEOLOGIJA,
  i AFIRMISU KAKADEMICI, koji su sve ZAKUVALI,
  TEORIJSKI, i nasli LJEVORECKOG KASAPINA,
  da sve SPROVEDE U PRAKSU,
  i sad treba sve svalit na JAMERIKU I NATO,
  sto taj VELIKO SERBSKI RAJ NA ZEMLJI NIJE REALIZOVAN.

  Zippe, postao si FENOMENALNI BOSNJAK,
  kojeg najvise CETNIKA TAPSE PO RAMENU,
  ali sa ledja, da ne vidis CETNICKU KAMU, izmedju prsta masnih od GIBANICE,
  i crvenih oci od previse BRLJE,
  ko ne slusa pjesme, slusat ce TRUBE IZ DRAGA-CEVA JUNACKOGA BRADATOGA.

  • Nije to baš tako Milovane ……. Zipp je dobar i pametan čovjek, a samo je usput Bošnjak …… to je prvo …… drugo, Amerika i NATO se sve zakuvali i to je neodbranjivo, pa kad bi ih branio tim najvećih svjetskih advokata na čelu sa kompletnom vladom Danske ……

 20. Izvinite !

  Neko koje KOMPETENTAN, dali bi objasnijo ,
  -kakva je to MANJINSKA vlada ,kako ona funkcionise i u nasem slucaju ako bi se desila kako bi izgledala APRIORI ko i kako bi dje ko bio !

  Hvala pozzzz

  • Obiicno se ne sastavi vlada ali partije procijene da im se iz ovih ili onih razloga ne isplati ici na nove izbore i onda jedna ili nekoliko partija daje podrsku drugim partijama bez participacije u vlasti. Na taj nacin nije odgovorna za desavanja ali isto tako ne rasipa snagu na nove izbore. Obicno je period ovakve vlade orocen od nekoliko mjeseci do godinu dvije ili do donosenja nekog vaznog akta npr. budzeta i slicno. Ponekad su manjinske vlade veoma stabilne a u evropi su relativno ceste u holandiji a sire npr. u izraelu. Cak ni kod nas nije rijetkost u nekom obliku npr. vlada Filipa Vujanovica je bila sustinski manjinska jer su je liberali mjesecima podrzavali u Srbiji je takodje postojala manjinska vlada.

   Postoje modaliteti vlade koje podrzavaju manjinsku vlast dajemo vam blanko podrsku za te, te i te zakone a za ostale cemo se izjasnjavati od slucaja do slucaja. Dakle, moguc i sustinski ne bas rijedak koncept.

 21. nacija je narod koji ima svoju nacionalnu drzavu. Leon Trocki

  crna gora je drzava crnogorskog naroda, hrvatska hrvatskog, slovenija slovenackog, makedonija makedonskog, srbija srpskog, BiH je multietnicka drzava 3 konstitutivna naroda BOSNJAKA, SRBA i HRVATA, s tim da je njihova matica BiH a ne srbija ili hrvatska. Kosovo je sjeverna Albanija koju je srpska vojska okupirala i anektirala, pocinivsi stravicne zlocine nad tamosnjim albanskim stanovnistvom o cemu je govorio i pisao Dimitrije Tucovic, preteca srpskog socijalizma. Zbog toga je i ubijen po naredjenju Karadjordjevica. Politika je 1912. jasno o Kosovu pisala kao dijelu sjeverne Albanije i tako pocinjala izvjestaje sa mjesta gdje se tada nalazila srpska vojska u Albaniji, sa sve slikama/ilustracijama srpskih vojnika koji drze srpsku zastavu iznad albanskog mora kod Draca. To je sacuvano imao sam priliku da vidim te primjerke Politike, a nesto se moze cak i na internetu.

 22. Дакабој, сад ми је криво што сам уопште реаговао на твој коментар. За озбиљне расправе треба имати интересовања која су шира од читања блога ментално обољеле пијанице Славка Перовића. Црногорска нација у доба Црнојевића?

  Миловане, тако је. Зиппа тапшемо по рамену јер нам ваља његова прича а најрадије би га заклали јер је муслиман. Оваква мисао није случајно дошла из твоје главе. Већина мојих пријатеља, који су режимлије као и ти, баш на такав начин посматрају Албанце и Бошњаке, које обично називају мало другачијим именима. Добри су док гласају и не траже ништа. Не приписуј Миљо нама четницима своје болесне мисли.

  П.С.

  Активисти Позитивне са овога портала након избора преузели Ђукановићеву партизанску терминологију.

  • ne radi se o slavkovom blogu. Pogotovo ne o dijelu koji govori o Kosovu, jeri on misli da je Kosovo dio Srbije. Sto se tice odgovora Vukmana, slavkov blog mi nije bio nikakav izvor. Ama bas nikakav.

 23. sekula, pa znamo mi i za cetnike sa parfemom.

  djukanovic je dosao na vasim krilima zajedno sa drugim mladim, lijepim i pametnim cetnicima.

  djukanovic je i danas najobicniji prikriveni velikosrbin zaogrnut laznim crnogorstvom.

 24. Koazak CIK - CAK says:

  zIPP,

  POŠTENO.

 25. Ako mene Zippe pitas tekst je odlican jedino mi malo smeta sto pritiskas BS i prije nego je BS donijela odluku.

 26. Ладо Тајовић says:

  Postoji Bog, ne postoje duhovi. Pozitivna teško može biti s nama a ako nije s nama, onda teško može biti pozitivna. Pozitivno onda nije pozitivno nego je više negativno. Ako je negativno, onda pozitivno nije pozitivno. Kada nema pozitivnog ni negativnog, nema ništa, a kada nema ništa, nema ničega.

 27. Ima logike da manjinsku vladu naprave Pozitivna, BS, Albanska koalicija, Forca i HGI, a da je podrži DF i SNP ……. “u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci” ……

 28. U tekstu se ipak ne pominje da opozicija ( SNP,NOVA, NS, DSS) nikada ozbiljno nije osudila ratne zločine sa početka 91. iako je djelimično i ona uticala na događaje iz tog vremena ( sjetimo se uloge NS u vezi tzv. dubrovačke republike). Dalje, list DAN nikada nije objavio niti jedan tekst u kome osuđuje na primjer zločin Deportacije a pogledajte i danas koliko prostora dobija bivši načelnik CB HNovi iz vremena deportacije. Dakle za njih / snp, novu, ns, dss, srs) nema Srebrenice, nema deportacije, nema Bukovice, nema Morinja, nema kaluđerskog Laza ….na drugooj strani pozicija ( SDPS) bar je deklarativno po ovim pitanjima jasna. I sada što da rade bošnjaci i Hrvati osim da podrže ove koji moraju slušati EU a spremni su i na ispunjavanje praktičnijih zahtjeva – jer moraju. Logično, zar ne.

  • bolan, pa niko i ne trazi da manjine podrze DF i SNP, vec da svi zajedno podrze ekspertsku vladu koju bi formirala Pozitivna CG, a u kojoj bi manjine bile ravnopravan partner, a ne dekor kao kad bi usle kod DPSDP.
   Nemojmo molim vas stvari posmatrati crno bijelo.
   Dakle ovako ide stvar,
   predsjednik DPS-a je bio premijer u vrijeme svih dogadjanja 90-ih, dakle na vecu stepenicu nego iko od narodnjaka i ekipe kojoj je se svasta more priprisat za izreceno, ali ne bi valjalo prenebregnuti cinjenicu ko je bio dje i ko je koliku snagu imao po svojoj funkciji.
   Dalje, ako je sramni DPS bar deklarativno protiv mraka 90-ih,
   dozvolimo i sramnoj opoziciji da bude deklarativno protiv svega toga,
   kroz podrsku prosuverenistickoj partiji u koaliciji sa manjinama.
   Tada cemo imati cijelu Crnu Goru koja dize glas protiv sramne uloge 90-ih i tako istrgnu iz ruka DPS-u kljucni argument kojim se kiti od gasenja LSCGa, kako su samo oni protivu svih tih sramotnih rabota.
   Nadam se da kontate.

   • dobro. u Crnoj gori ne postoji ozbiljna namjera za defashizaciju drzave i drushtva – ala DPS ili ala DF – neme razlike. sve ove silne tirade su cilju kratkorochnih medjustranackih prevaga – ko ce na vlast. pritom se koriste razna sredstva i razne netode ali krajnji domet je borba za vlast, a ne borba za pravdu.

    Spushtavah se ja niz vashe uze, umalo se uze ne pretrze.

  • eto, sve si rekao. Milo klao, ovi podrzavali. Milo se “izvinio”, ovi cute. Na listi df emilo BUDALOVIC i zoran RUBIN zizic, direktni ucesnici ovih nemilih dogadjaja, prvi kao husckac, drugi kao potpredsjednik vlade cg sa sirokim ovlascenjima. Tu je i Momir Bulatovic, savjetnik DF. Djordje Malovic na fbook propagira stavove Nikolaja Velimirovica.

   • dakaboy, sve si u pravu, ali stvari treba mijenjati, a fukarski DPS, ako mu je toliko stalo do CG, neka to iz opozicionih klupa pricaju, dok se budu spremali novi izbori i bar malo skinula ova hermeticka kapa koja se nalazi na glavi Crne Gore od Lovcena do Rumije od Rumije do Durmitora, od Durmitora do Prokletija.

  • Странке НС, ДСС и СРС су политички лешеви и немају никакав утицај у бирачком тијелу. Лидер СНП-а Милић није био члан ни једне партије прије СНП-а. Лидер НСД Андрија Мандић био је у Савезу реформских снага. И Мандић и Милић имали мање од 30 година у вријеме рата у Босни. Уз све мане ових политичара, тешко да им се може наћи и промил одговорности за ратове на простору бивше Југославије. Њихова одговорност је тачно онолика колика је и одговорност Жарка Ракчевића или Славка Перовића.

   Злочини се не “осуђују” од стране медија, НВО и политичких партија. Злочини се судски процесуирају, доказују и пресуђују од стране надлежних судских органа. Неразумно је медијски “осуђивати” злочин, и онај који је доказан а не онај који није. Јер ако неко на такав начин “осуђује” злочин, то сугерише да га неки други одобравају а ја мислим да такви људи не постоје. Умјесто да однос према злочину буде принципјелна одбрана неких цивилизацијских вриједности код нас је она постала вид набацивања “лоше рекламе” у сврху политичких борби. Управо због тога и овај коментатор пребројава који су медији и политичари “осудили” а који не. Ту нема нити изражавања жалости за погинулима, нити изражавања презира према убицама, нити било каквих принципа. Да принципа има, осудитељима “геноцида у Сребреници” не би сметао директор гимназије муслиман, нити би Бошњаке називали измишљеном нацијом.

 29. Srbi su egomanijakalni lazovi koji izmisle laz pa u nju ozbiljno vjeruju. lishe natashe Kandic…da tako narod konsturishe perverznu laz i povjeruje u nju kao nacionalnu istinu nisam gleda… Francuz je nacionalnost, Srbin je dijagnoza.

  • Evo fenomenalnog primjera fasisticke propagande i sirenja nacionalne i vjerske netrepeljivosti.

   Cudo jedno da svi borci za demokratiju i ljudka prava, da svi pobornici antifasizma i antisemitizma, kada su Srbi u pitanju maltene histerisu. Nisam siguran da srbofobija nije jedan od veoma teskih oblika duhovne i mentalne poremecenosti.

   Ali, kako nas je ucio Sveti Vladika Nikolaj Velimirovic, moramo voljeti svoje neprijatelje i moliti se za njih, pogotovo ako u njima tece srpska krv, ali koji zbog neke inficiranosti
   komunizmom, ustastvom ili dukljanstvom, pljuju na same sebe.

   Dobro je Hitler rekao za Srbe, da je to jedini drzavotvorni narod na ovim prostorima.
   Mrznja koju mnogi iskompleksirani narodi ili pojedinci, pod dirigentskom palicom globalisticke okultne mafije, ispoljavaju prema Srbima je samo dokaz da su Srbi veoma kvalitetan narod.
   .

 30. Milovan Vukov Jankovic says:

  Molim sve sa SAJKACAMA i masnom bradom od gibanice,
  da puste Zippa na miru, i da Bosnjake za vijeke vjekova vise nikad ne brane,
  niti njih ni dzamije u Biogradu i Nisu,
  da ne brane JUGOSLAVIJU,
  ni CGu, od od vase SRDACNOSTI OCI PUCAJU,
  a rana od prekjuce na nos izlijece, a guza cista kao suza, oprana Knjazom Milosem i RADENSKOM tri srca, sto za Bosnjake kuca,
  dok im po guzici puca.

  Zippe, ako te BOG sacuva od ovih prijatelja,
  od neprijatelja se sam brani, Suljo ce iz pune vrece picaka na Balkanu q.rac da izvuce,
  kao u prijehodnih 23 godine, za svoj narod,
  ali za sebe LICNO I SVOJE kolege predstavnike,
  to su strasne SANSE I PRILIKE, koje se samo jednom u vijek pokazu i ulazu,
  a ako se Suljo izgubi, ja i SekLJe idemo po suma, da ga trazimo..

 31. Ne znam da li mnogi ucesnici ovog sajta primecuju da se u najvecem broju slucajeva Srbi povezuju sa prljavim sajkacama, masnom bradom, krvavim nozevima, sa nedostatkom intiligencije, sa urodjenim zlocinackim instiktima i tako dalje.

  Da li je moguce da se ne primijeti da su Srbi predmet poruge i da je postalo sik i demokratski sto vise popljuvati srpski narod.

  Ne mogu da vjerujem da su ponosni Crnogorci koji nikada nisu imali komplekse nize vrijednosti tako nisko spali da se zajedno sa srpskim neprijateljima utrkuju u pljuvanju i ponizavanju SAMIH SEBE.

  Mene licno mnogo ne tangira ovo pljuvanje Srba, jer ovo pljuvanje vidim samo kao dokaz velicine srpskog naroda, nego mi je zao ljude koji pljuju na same sebe i na svoje korijenje.

  Srbi su u Crnoj Gori vecinski narod, uprkos citavoj antisrpskoj histeriji i recept za mir i dobar zivot u Crnoj Gori lezi u zajednickoj saradnji Srba i muslimana.
  Bogu hvala da ima ljudi koji to vide i koji tome teze.

  A sto se tice antisrpske histerije nad histerijama, to je jedna prolazna bolest, od koje se doduse vrlo tesko lijeci, ali kako rece Sveti nas Vladika Nikolaj Velimirovic, moramo voljeti svoje neprijatelje.

  Svim mrziteljima srpskog naroda porucujem da ih mnogo volimo i da cemo se moliti za njih, nasu zabludelu i od mrznje oboljelu bracu nasu, koji bi nam se krvi napili kada bi samo mogli.

  Samo sloga Srbina spasava, bez obzira koje vjere ti Srbi bili. Brat je mio bilo koje vjere bio (pravoslavne, islamske, koljacko-marksisticke ili papo-dukljanske).

  SMRT KOMUNIZMU SLOBODA NARODU!

  • hm,
   ……….Srbi su u Crnoj Gori vecinski narod,……
   hehe,

   Upravo sam gore pisao pod nikom NJEGOS da se skupimo na sledece izbore bas tako u po partija-SRBI,Hgi,DUA,BOSNJACI,NOVOCRNOGORCI, (STAROCRNOGORCISVETOSAVCI NE SRBI SAMO CRNOGORCI).

   DA nam se svima nebi mac po mac -PROSIPALI glasovi budimo KOMPAKTNI nek nam budu uzor nasa postovana BRACA- BOSNJACI itd…..

 32. sa ovakvim ljudima je nemoguce raspravljati, osteceni mozgovi za sva vremena.

 33. Ccc…koliko se samo psihopata, luzera i seljacina okupilo na ovaj blog.

 34. Milovan Vukov Jankovic says:

  O Gospode svevisnji podari mojoj djeci, ono sto zelim SRBIMA,
  a ni KRVNIKU ono sto zelim bradatim cetnicima i svetim Velimirovicima, koji je velicao HITLERA 1938 na KOLARCU, zavrsio na glogovom kocu.

  • POSTOVANI ZIPP kaze:

   …….. čak tvrdite da sami vrh DPS to ne zna (Đukanović), da to na svoju ruku rade njihovi lokalni funkcioneri. Sve me to neodoljivo podjeća na onu priču: “Tito nije znao za
   Goli otok i tzv.lijeva skretanja”….

   Ne znam ZIPPe dali si pocetkom 90-ih godina bio u DOM OMLADINE valjda bese jos TITOGRAD gost je bijo SVETOZAR VUKMANOVIC TEMPO, neko mu je postavijo pitanje ,da li je znao za GOLI OTOK u ono vrijeme on je bio MINISTAR INDUSTRIIJE sta li ?
   JA sam cujo mojim usima i ocima njegov odgovor, da nije cuo ni znao da postoji GOLI OTOK.

 35. Milovan Vukov Jankovic says:

  Dok ne razdvojite ideologije od nacionalne pripadnosti,
  cetnike, ustase, balije ,balista,
  od Srpsva, Hrvatstva , Bosnjaka i Albanaca, uvijek ce dolazit do nesporazuma,
  prvu grupu ocima ne mogu vidjet,
  a mojoj djeci zelim da BOG podari isto sto i narodima, koji nijesu IDEOLOSKI ZATROVANI.

  • Zlocine nijesu cinjeli NJEMCI nego NACISTI , tako nijesu ni SRBI a najmanje SVETI SAVO , no berete skorpioni ,mauzeri … NIJESU ni HRVATI ni Muslimani vec tamo NJIHOVI subjekti i induvidualci .

 36. Cegovicu, kako mozes da povjerujesh u laz koju si uptavo konstruisao? Lise svih Srba, ti si egomananijakalni lazov.

  • Jesam brate, ja sam lazov, manijak, luzer, seljacina i psihopata, kako gdjica Biljana napisa. Zamalo da zaboravim. Ja sam egomanijakalni lazov. Eto, ako sam nesto zaboravio pomozite mi, pa cu to u drugom pisanju dopuniti.

   A sada jedno pitanje.
   Zasto sam ja sve ono gore pobrojano???
   Pa zato sto sam Srbin.
   Logicno zar ne.
   I zato sto ne dam da niko pljuje po mom narodu i po mojoj vjeri, jer ni ja ne pljujem po nijednoj naciji niti vjeri.
   I najvazniji razlog zbog cega sam ja sve ono gore pobrojano i jos mnogo toga nepobrojanog je taj, sto je zadnjih godina bila moda biti antisrbin.
   A ko je vidio Crnogorca koji ne prati nove modne trendove.

   Eno i “dekaboy” napisa da sam ostecenog mozga i da je sa mnom nemoguce raspravljati.
   A zasto to kaze?
   Pa zato jer je drug Trocki rekao da su ovakvi ka ja antirevolucionarni elementi a drug Makrs je napisao za nas Srbe da smo rasno smece i da nas treba istrijebiti.

   Od 1988 godine ne zivim u Crnoj Gori ali ipak primecujem da je pojam demoratije u Crnoj Gori tijesno povezan sa ponizavanjem i pljuvanjem srpskog naroda, kojeg je po laznom popisu skoro 40% bez onih gradjana Crne Gore koji zive u Srbiji a kojih je oko 300 000 vecinom srpskog etnickog porijekla.

   Pa ako je u Crnoj Gori 40% stanovnistva od 700 000 srpskog etnickog porijekla, sto je otprilike 280 000 a samo u Srbiji 80% od onih 300 000, sto je opet oko 240 000, to znaci da je od ukupnog broja gradjana Crne Gore u Crnoj Gori i Srbiji, sto je ukupno oko milion ljudskih dusa oko 520 000 Srba.

   Da li se ova brojka od 520 000 hiljada Srba moze i procentualno pokazati da 52% gradjana Crne Gore sacinjavaju Srbi i da li je moguce ocekivati da posle jedne detaljne duhovne dekontaminacije, koja ce uslijediti uvodjenjem demokratije ovaj broj bude znacajno uvecan.

   Ja razumijem da ove cinjenice, koje je i matematikom lako dokazati u mnogima izazivaju napade bijesa, ali sta da radimo.

   SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA, BRACO!!!

   Srdacan pozdrav.

   Vas Vule manijak.

   • Cegovicu, ne brabonjaj! sam znash da ime licno i narodno nista ne znaci nishta. Vazno je jesi li coek ili nijesi. Ja mislim da ti fizicki i mentalni okvir nije dozvolio da se razvijesh u coeka.

  • to su zesci porodicni kompleksi jer su im komunisti oduzeli imovinu, a izdajnike poslali na onaj svijet, zasluzeno.

   • Ahhhh, kompleksi kazes.
    I izdajnici kazes.
    Dva brata od mog djeda su ubijena odmah po izbijanju rata.
    Njihov grijeh je bio sto su bili ugledni i bogati ljudi u Peckoj Banji i sto su prezirali komunisticku olos, sastavljenu od propalica, lopova i propalih studenata.

    Ne biti zajedno sa tom balafurdijom je bila izdaja i shodno direktivi partije da se za glavu skrate svi posteni i uticajni ljudi, koji ne podrzavaju zlikovacki komunisticki pokret, pod vodjstvom bjelosvjetske olosi, dva rodjena brata od mog djeda su ubijena.

    Jednog su ubili na nasu krsnu slavu Svetog Nikolaja Miriklijskog, odmah ispred kuce.
    Pozvali su ga da izadje napolje a onda ga upucali iz pistolja.
    Drugog su kasnije ubili i bacili u jamu.

    Moj rodjeni djed je za vrijeme 1948 godine bio zatvaran i mucen u vrijeme “informbiroa” iako nikada nije bio komunista, jer je tu ideologiju prezirao.

    Pa evo i ja se udostojih da budem 70 dana u zatvoru posle onog mog SLAVNOG govora ispred crnogorske skupstine oktobra 1988 godine.

    I naravno svu nasu imovinu su opljackali a kada je nekada davno, kada je pocinjala neka privatna inicijativa u SFRJ moj pokojni otac zatrazio dozvolu da radi sa jednim autobusom receno mu je: “dosta je bilo vasega Cejovici, da ne biste opet da se bogatite.”

    A to sto ti pises da su stotine hiljada onih koje su komunisti zlocinacki likvidirali zasluzeno ubijeni samo kazujue da si ti jedan bezboznik, koji niti stida imas niti se Boga bojis. Pretpostavljam da su tvoji preci mozda palili Crkve ili jahali svestenike.
    Daj Boze da nisu to radili i da si ti jednostavno ideoloski tesko zatrovan, pa ne znas sta pises.

    Posto je moja majka iz jedne poznate komunisticke porodice a moj djed po majcinoj liniji je bio jedan od organizatora trinajestojulskog ustanka, mogao bi za mene reci i da sam komunizmom inficiran.

    I nekada davno, kada sam jos bio maloljetan jesam bio sa komunizmom inficiran. Ali prijatelju, da ozbiljan covjek u te notorne gluposti vjeruje, pa to ne ide.

    U svakom slucaju, neka ti Bog pomogne a zapitaj sebe, ko ce te jednog dana vaskrsnuti iz mrtvih: Hristos ili drug Trocki.

    Srdacno te pozdravlja domaci izdajnik, kolaborater i fasista Vule zvani legenda.

    PS: Da li da ti posaljem jednu knjigu od Svetog Vladike Nikolaja Velimirovica u kojem on opisuje nacin na koji jedan komunista moze dostici Carstvo Nebesko?

 37. Htjao sam samo da kazem da BS nije presudna niti “tas na vagi” u momentalnoj konstalaciji snaga. To ne znaci da BS da treba da popusti po ucjenama, ne treba biti prirepak i pomoci ijedan od dva bloka, df ili dpsdp. Treba da postoji Treci put ka ormalnoj pravnoj drzavi. BS ne mora da bira izmedju dva zla jer nijedno nije dobro po Drzavu Crnu goru i ravnopravni polozaj manjinskih naroda u bilo kojoj ravni. to se posebno odnosi na Bosnjake koji za razliku od Albanaca i Hrvata nemaju druge domovine osim Crne gore. Jer, BiH uopste nije drzava a najmanj drzava Bosnjaka.
  tvrdnja da “bosnjaci odrzavaju Mila na vlasti i tako zaustavljaju demokratizaciju Crne gore pa ce im se zbog toga cetnici osvetiti” je obicna prdnjava ali predstavlja psoholoski pritisak na populaciju koja u vidu rijeke kontinuirano napusca Crnu goru pod razlicitim pritiscima.
  Uzgred, nabijem vam analize i analiticare.

 38. Војин Николајевич says:

  Моћан текст г. Зиппа. Јака сугестија. Покушај да се направи свјетло на крају бесконачног тунела, којег има, и који траје… Никако вјечито!

 39. Sveti Vladika Nikolaj Velimirovic o komunistima:

  A evo i jedne price muslimanske o Bogu i komunizmu

  Inace za muslimane je Alah Bog, arapski hriscani zovu Boga takodje sa “Alah”.
  Kada sam bio na sluzbi Betlejemu, vidio sam arapske pravoslavce kako stalno pominju Alaha.

  • PWSNista lakse – dovoljno je postaviti samo jedno pitanje. Koliko je slobode i dobrobiti donio marksizam a koliko islamizam.

   Ne postoje “muslimanska” niti postoje ” hriscanska” imenasu to, u generalnom, semitska imena, hebrejska i arapska.Malo “velikih vjernika” na Balkanu zna da igra tudju igru protiv sebe.

 40. A evo za zalutalog i duhovno dezorjentisanog gospodina “dekaboy” primjer kako konj slavi Boga. Ovo je snimak litije Svetog Vasilija Ostroskog, gdje se vidi, kako belosvesne zivotinje slave Boga.

  Ej bre covjece, jedan konj zna da postoji Tvorac a ti to ne znas nego vjerujes u satansku marksisticku suplju “nauku.”

  I ne daj Boze da je ovaj konj ovo radio 1941 godine, nema sanse da ga komunisti ne bi zaklali ili u neku jamu bacili. Vjerovatno bi ga proglasili za narodnog neprijatelja.

  A sada gledaj, kako KONJ SLAVI GOSPODA: http://www.youtube.com/watch?v=7QB536qHCdQ

 41. Вукмане, у добром броју тврдњи сте једнострани и необјективни, често склони и теоријама завјере. Мислим да вас због тога прозивају а не због етничке припадности.

  Што се тиче владике Николаја Велимировића, камо среће да је он у уџбеницима а не геноцидно аветање неписменог Његоша.

 42. Buduci da je Sveti Nikolaj Velimirovic bio Srbin iz Crne Gore, posto su Velimirovici Crnogorci a bio je SVETITELJ i jadan od najvecih duhovnika dvadesetog vijeka, kojeg postuju svi pravoslavni narodi.
  Posto je bio jedan od najvecih intelektualaca dvadesetog vijeka, pa su se za njegove besjede u Engleskoj kupovale karte a katedrale gdje je on besjedio su bile uvijek dupke pune, dobro bi bilo da se jedan od trgova u Podgorici nazove njegovim imenom i da se izucavanje njegovog pisanja uvede u crnogorske skole, barem medju pravoslavnom omladinom.

 43. Vukman Cejovic says:

  Duhovne pouke za zalutale marksiste.

  A gledajte sada kabalistickog talibana i jevrejskog rasiste kako bulazni o Svetom Nikolaju

  A evo sta je Sveti Nikolaj pricao o Evropi:

  O krajnjoj pobjedi dobra:

 44. Cegovicu, kako se izvuce sa Lijevca polja?

  • Vukman Cejovic says:

   Sta ti je to “Lijevca polja”?

   • Битка на Лијевчу пољу says:

    Битка на Лијевчу пољу је сукоб који се одигравао од 30. марта до 8. априла 1945. између усташа и домобрана с једне стране и четника с друге стране, недалеко од Бање Луке, у Лијевчу пољу. Снагама НДХ је заповедао генерал Владимир Метикош, а четничким војвода Павле Ђуришић. Битка је завршена поразом четника.
    Сам Дража Михаиловић, је током суђења пред Судом НОВЈ, овако прокоментарисао описану битку:

    цитати „
    “Спорадичне борбе смо наставили и наредне 1945. У тој години, почетком априла, Лијевче поље постало је најтрагичније српско стратиште, чему сам и ја донекле допринео, задржавајући поред себе мајора Павла и његову војску, слепо верујући у скоро искрцавање Савезника на обале Јадрана. Мој несуђени наследник мајор Ђуришић, уздајући се у подметнутог и покатоличеног Црногорца Секулу Дрљевића, прешао је ноћу, између 2. и 3. априла 1945. године, реку Врбас, а потом неопрезно запосео празно Лијевче поље, своју несуђену прелазницу за спасоносну Словенију. И док је у кратком предаху пребројавао људство и вршио припреме за даљи покрет, Усташки генерали Метикош и Макс Лубурић, напали су га с леђа, свом жестином… Тако се жедно Лијевче поље напојило крвљу из тела наше поспане и глађу изнурене деце. Од четрдесетак хиљада невиних душа, успело је да се спасе и побегне према Кордуну највише 1.000 најздравијих. Заробљени Павле одведен је у казамате Старе Градишке, 20. априла. Угледавши у затворским одајама свог крвопију Лубурића, мој црногорски командант истрчао је на балкон и из све снаге позвао своје поробљене људе да се докопају оружја и боре до последње капи крви. Међу двадесетак усташа који су се тада бацили на челичног мајора била су оба команданта са Лијевча поља. Два дана пре коначне капитулације Немачке (7. маја 1945.) завршен је последњи чин трагедије овог поља, заливеног српском крвљу. Тог дана погромски усташки логор и усијане јасеновачке пећи прогутале су крупну фигуру родољубивог отаџбинског четничког покрета, мајора Павла Ђуришића…”“

   • Битка на Лијевчу пољу says:

    Ove mi recenice nijesu jasne ,kockice se ne slazu,Djraza vice,
    ……..мој црногорски командант истрчао је на балкон ………. kao i ,
    ……… покатоличеног Црногорца Секулу Дрљевића,…………
    Postoje i AUTENTICNI tonski snimci Drazinog govora ,

    On ne kaze Srpskog komandanta, ili pokatocenog Srbina Sekulu ..itd…

    Crnogorci PRAVOSLAVNE vjere su SVETOSAVCI, ali dali ce se neko osecati SRBINOM ili samo CRNOGORCEM to je njegova induvidualna sloboda.
    Mirasevi- crnogorci iliti novocrnogorci ,podvlace paralelu izmedju svetog Save i Crnogoraca obavezno ih nazivajuci SRBIMA tako da bi sto vise mladih ljudi odvojili od CPM ,
    To je njihov cilj, meni vrlo jasan i tako zele RAZBITI pradjedovsku i NJEGOSEVSKU crkvu i vjeru ,zato treba da su svi CRNOGORCI-svetosavske vjere JEDNO I DA IMAJU JEDNU PARTIJU koju ce glasati. a politicke ideologije su ubacene tako sto im uzimlju glasove (njima NEUPOREDIVO NAJVISE),-upravo zahvaljujici i tom taktikom(SVETOSAVLJA) i njih od VECINSKOG naroda prave-manjinom !
    OTRIJEZNITE se ,STAROCRNOGORCI-KOMUNIZAM-VRANA je vam MOZAK POPIJO !

   • Битка на Лијевчу пољу says:

    Vidite DRUGE narode u Crnoj Gori ,kako su MONOLITNI -njih ne razdvaja politika-ideologija oni svi glasaju jednu svojulicnost,
    Ako sjutra se ta licnost ili politicka ideologija promijeni oni ce opet biti monolitni,oni se nece podeliti.

    MISLMO O, TOME, kada nece da prihvate GRADJANSKU DRZAVU I DA SE IZMIJESAMO I glasamo ideje , vec daju akcenat MANJINSKIM-privilegijama a ne VRIJEDNOSTIMA svih slobodnih pojedinaca,to su velike kocnice KADA SE TAKO NASTUPA koje posle proizvode ZACRTANE OPSTINE ZASRTANA radna mjesta itd…

    TO DRUGOVI moji nije DUH – SLOBODNOG pojedinca INDUVIDUALIZMA itd,,,,
    TO nije GRADJANSKA DRZAVA kad MANJINE se GRUPISU,Ali opet to je NJIHOVO pravo ali zato mi imamo iz svog naroda na drugoj strani koji jesmo a koji sve to posmatramo da damo svoje misljenje.

   • Битка на Лијевчу пољу says:

    ………..Mirasevi- crnogorci iliti novocrnogorci ,podvlace paralelu izmedju svetog Save i Crnogoraca obavezno ih nazivajuci SRBIMA tako da bi sto vise mladih ljudi odvojili od CPM ,.
    To rade NEVJERNICI–KOMUNISTI !

 45. Vukman Cejovic says:

  Hvala Vam na tekstu.
  Znao sam za ovo izgibenije Pavla Djurisica i njegove vojske, ali nisam znao ime mjesta na kojem se to desilo.

  Zamislite 39 000 Crnogoraca je izginulo u toj bici.
  Pa onda sto je pobijeno u Sloveniji, pa sto su komunisti likvidirali pocetkom i tokom rata.
  Ispade da je pravo cudo da danas jos uvijek ima Srba u Crnoj Gori.

  A PWS kao da zali sto ja, koji sam rodjen 1960 godine nisam poginuo 1945 godine na “Lijevcu polju”.
  E moj PWS, ja imam MISIJU a to je unistenje komunizma u Crnoj Gori i potom dekontaminacija naroda od komunisticke ideje.

  Mene samo cudi naivnost nekih antisrba, koji misle da ce stanje u svjetskoj geopolitici uvijek biti na nasu stetu.
  Sta ako sjutra geopoliticka situacija bude isla na ruku Srbima, pa Srbi povrate Kosovo i isprave jos neke nepravde koje su im zadnjih godina nanijete.

 46. Vukman Cejovic says:

  Koliko vidim Albanci se nesto bune oko nekih glasova a i ovi iz DF najavljuju narodne nemire. Po svoj prilici turbulncije su na vidiku i ovo ce tesko moci Djukanovic dalje da kontrolise, tim vise jer ni za zrtve odredjeni jarci u njegovoj partiji nece sjediti mirno i cekati za red na klanje.

 47. Vukman Cejovic says:

  Evo sta je iz logora Dahau Sveti Nikolaj Velimirovic pisao o Jevrejima!

  Jevrejima

  Otac moj, Otac vaš! govorio je Gospod Hristos kad je u čovečjem telu hodio među ljudima. Otac nebesni, Otac je svetlosti i svakoga dobra. Otac Hristov, otac je i svih hristijana, sve dece Hristove. Milion puta Hristos je nazivao Oca svoga Ocem i Svojih Apostola i Svojih sledbenika. Otuda i svi ljudi i svi narodi, koji su se krstili u ime Hristovo, priznali su večnoga Boga Oca za svog Oca, po otkrovenju Sina Božjeg Isusa Hrista i po nadahnuću Duha Svetoga. Još je zapovedio Gospod: ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima (Mat. 23:9)

  Eto tako je govorio Gospod o Ocu onih koji su Njega poslušali i Njemu posledovali, o Ocu od Koga je On rođen i od Koga Duh Sveti ishodi. Nasuprot tome Ocu svetih, postoji i otac tame i zlobe, i tome ocu privoleli su se svi protivnici Hristovi, svi protivnici svetlosti, svi protivnici ljubavi. Taj otac mraka i zlobe i mržnje jeste đavo. Njemu su se privoleli bili starešine židovskog naroda u vreme Boga vo ploti. Iako to oni nisu ni znali ni priznavali, svevideći Hristos je video i posvedočio im: Vaš je, veli otac đavo; i slasti oca svojega hoćete da činite (Jov. 8:44). Jer veli opet, kad bi Bog bio vaš otac, ljubili biste mene; jer ja od Boga izađoh i dođoh (Jov. 8:42)

  Ali mnogi Jevreji nisu primili te reči, nego su bili ustali protiv Hrista, i pogazili Ga i umrtvili, na svoju večnu smrt. Zaslepljni satannom ko i Juda oni nisu videli Boga u Hristu. Zadahnuti smradnim duhom satane, oni su Hrista sudili i ubili. I povrh svega, oni su se pokazali gori protivnici Božji nego li neznabožac Pilat, jer su u jarosti zlobe svoje izrekli onu strašnu reč: Krv Njegova na nas i na decu našu! Tako je ta nevina krv postala bič koji ih goni kao stoku kroz vekove iz zemlje u zemlju, i kao oganj koji sagoreva sva njihova slagališta spletki protiv Hrista. Jer tako ih uči đavo, otac njihov. Đavo ih je naučio kako da ustanu protiv Sina Božjeg Isusa Hrista. Đavo ih je učio kroz sve vekove do sada kako da se bore protiv sinova Hristovih, protiv dece svetlosti, protiv sledbenika Jevanđelja i života večnoga.
  U toku vekova oni koji su raspeli Mesiju Gospoda Isusa Sina Božjega, stvorili su od Evrope glavno bojište protiv Boga, a za Đavola. To je danas glavno bojište Židova i oca židovskog Đavola protiv Oca nebesnog i porotiv Sina Njegovog Jedinorodnog, od Deve vaploćenog i protiv svetinje Duha Svetoga.

  To Evropa ne zna, i u tome je sva očajna sudba njena, sva mračna tragedija njenih naroda. Ona pre svega ne zna čija je. Onda ona ne zna ko joj je prijatelj a ko neprijatelj. Ona ne zna koga da zove Ocem a koga Sinom, zbog čega je popljuvano u njoj očestvo i sinovstvo, roditeljstvo i čedstvo. Ona ništa ne zna osim onog što joj Židovi pruže kao znanje. Ona ništa ne veruje osim onog što joj Židovi zapovede da veruje. Ona ne ume ništa da ceni kao vrednost dok joj Židovi ne postave svoj kantar za meru vrednosti. Njeni najuceniji sinovi su bezbožnici (ateisti), po receptu Židova. Njeni najveći naučnici uče da je priroda glavni bog, i da drugog Boga izvan prirode nema, i Evropa to prima. Njeni političari kao mesečari u zanosu govore o jednakosti (ignoranciji) svih verovanja i neverovanja, tj. ono što Židovi hoće i žele, jer im je potrebno prvo da se izjednače zakonski sa hrišćanstvom, da bi posle potisli hrišćanstvo i učinili hrišćane bezvernim, i stali im petom za vrat. Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola. I to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista ponište, i da na presto Hristov stave svoga jevrejskog mesiju, ne znajući ni dan danas da je to sam Satana, koji je otac njihov i koji ih je zauzdao svojom uzdom i bičovao ih svojim bičem.

  Braćo moja, što Židovi tako čine protiv Boga Oca i Sina Božjeg Gospoda Isusa Hrista, to nije nimalo za čuđenje. Jer je sam Gospod Hristos, vidoviti i nepogrešni, rekao da je otac njihov đavo i da oni čine slasti oca svoga. Ali je za čuđenje da su se Evropejci, kršteni i miropomazani, potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe. To je za čuđenje u naše vreme, i nista više u svetu. Sve drugo je manje važno ili nevažno. Ali je najvažnije kako je hrišćanska Evropa postala sluškinja Židova i kako je otpala od Oca svetlosti i priznala đavola za svoga Oca u svima mislima i zeljamai delima svojim. O tome treba da mislite, braćo Srbi, i u vezi s tim da ispravljate put svoj pre svojih misli, želja i dela. Da se ne nađete kao sinovi satanski! Nek vam je Hristos u pomoći. Amin.

  Nikolaj Velimirović “O Jevrejima”, u: Nikolaj Velimirović Reči srpskom narodu kroz tamnički prozor: (iz logora Dahau), Ihtis-hrišćanska knjiga., Beograd 2000 (str. 193-194)

 48. Битко на Лијевча пољу, то јест Живац, овај Михајловићев говор је фалсификат љотићевске емиграције. Никад он ово није рекао.

  • ……..Mirasevi- crnogorci iliti novocrnogorci ,podvlace paralelu izmedju svetog Save i Crnogoraca obavezno ih nazivajuci SRBIMA tako da bi sto vise mladih ljudi odvojili od CPM ,.

   To rade NEVJERNICI–KOMUNISTI !
   ——————————————————————————————————

   A jopet s druge strane imamo VELIKO-SRBE, koji hoce da nas SVE CRNOGORCE -svetosavce———–POSRBE i oni odrede kako cemo se OSJECATI !

   Da budem jasniji da nema u mojim komentarima -zloupotrebe!
   pozzzzzzzzzz

 49. @Vukman Cejovic,
  Da vam kazem sto vi cinite svojim jednostranim i neobjektivnim nastupom na ovom gradjanskom blogu, prije svega, mojoj, licnoj srpskoj duhovnosti. Prljate je! Organizovani ste da to radite. Vas metod je lako prepoznatljiv. Niti jedan, dnevnopoliticki napad na srpstvo nije produktivan kao vasa “odbrana”. Srecom, na ovo mjesto zalazi vrlo malo psihopata, luzera i seljacina. Vi ste provokator, a oni koji se primaju na vasu pricu su to sto sam pobrojala. Ili se, pak, radi o nekoliko nikova. Ko ce znati: Krhko je znanje!

 50. perfect stranger says:

  Bravo Zippe, pravi tekst u pravom trenutku.

 51. Zar mislite da RASPORED ovako podeljenih glasova ,je garant GRADJANSKOJ drzavi-demokratiji promjeni rezima na izborima ,dali ovako nacionalno glasanje krijuci se iza “manjine” garantuje prave vrijednosti udedjenja Gradjanske drzave ,pa u nekim EVROPSKIM -najdemokratskijim drzavama gdje ima manjina nezamislive su PARTIJE sastavljene 100% od jedne nacije i jos da one cine kao takve necesove TASOVE NA VAGI.

  o'Boze!

  • Ja se ne slazem sa tom FILOZOFIJOM-manjina, ali ako tako treba da bude ,
   Zasto onda nebi bila jedna partija koja bi okupIla 100% CRNOGORCE PRAVOSLAVCE-SVETOSAVCE PA I ONI DA BUDU TAS NA VAGI I STITE ONDA IZ SVOG UGLA UCJENAMA (CUJETE NECEMO UCENJIVATI SAMO TRAZITI) ITD….

   KOME VI TO !

   KOJE ONO U VECINSKOM PRAVOSLAVNOM SVIJETU KOD NAS TRAZIJO OPSTINU ,CINI MI SE SUTOMORE ILI GRBALJ. HEHE, E DOBICETE JE MALO MORGEM ,

   SUSTO CETE UCENJIVATI ITD ….NEMATE GLASOVE SVOJU PARTIJU UTOPILI STE IH U “DEMOKRATIJU” !

   • Ako Zippovi pogledi-opcije pobijede, postojace GRADJANSKA drzava ,sto bih ja vjerovao da hoce ,on je pokazao svojimglasom da ne priznaje grupasenje “manjine” da zeli gradjansku drzavu,meni takodje sjutra nebi smetalo ni malo da partija koja zagovara LIBERTARIJANIZAM da bude sastavljena recimo,
    30%Srba ,20%Hrvata,30%Bosnjaka,15%Albanaca,5%Crnogoraca zajedno i Novih i Starih ,ja cu glasati tu partiju,

    Ali ako bi bilo u njoj, 100% STAROCRNOGORACA ne bih je glasao jer bi vidijo da nesto nije demokratski!
    Eto izgleda da je postovani Zipp-tako nesto vidijo !

 52. Gradjanine Zippe, u pravu si!:)

 53. Suljo u danasnjem tekstu na Analitici kaze:

  ………Mustafić: Pozitivna CG i manjinske stranke nemaju kapacitet za stabilnu vladu ….

  Dao sam moj odgovor pod nickom -englez,
  ocekujem da se objavi !

  • Dalje postovani Suljo kaze:
   ………….mada nam se čini da je Pozitivna Crna Gora ipak jedan konglomerat različitih političkih ideja, i ideja koje baš i ne vide manjinske partije kao autentične predstavnike,…….

   ………. ipak jedan konglomerat različitih političkih ideja,……..

   ovo politickih ideja -pokriveno ALUDIRANJEM na glas drugih nacionalnosti naprimer-SRBA,

   Nazalost vrlo blizu mojoj “isini” dje nedje u gornjim komentarima kazem,
   NAZALOST prosipanje DEMOKRATSKIH GLASOVA !!

  • nick-ENGLEZ
   ……………Mustafić: Pozitivna CG i manjinske stranke nemaju kapacitet za stabilnu vladu …….

   Pa naravno mi to znamo da nam ti i ne velis, zato se i zove,
   , koja je orocena na nekoliko mjeseci i GARANT je promjenama i demokratozaciji DRUSTVA,

   A ne STABILNA, haha NEPROMENJIVA vlada kojoj vi ite kako dajete,

   K A P A C I T E T !!- STABILNOSTI< haha

 54. Biljana kaze da je Vukman Cejovic provokator.
  Ha!
  Nazalost nije nam rekla, ciji sam to provokator.
  Da li sam Djukanovicev, provokator CIA ili provokator KGB.
  Ali glavno je da provokator jesam!
  Dobro de, Cejo kompromitira gradjansku ideju i sta znam sto jos sve ne.

  Kada sam 1988 godine na mitingu rekao sta sam mislio, ljudima je bilo nemoguce da povjeruju da neko moze da slobodno govori i onda je najednostavnije bilo proglasiti me provokatorom.

  Danas isto slobodno pisem, ne jebem zivu silu, sto se tice moje slobode da pisem sto mislim i evo opet, Cejovic je provokator.

  A zasto sam provokator?
  Zato sam provokator sto se cvrsto ne drzim granica koje je neko zacrtao.

  Isto kao sto su i medju komunistima postojale granice, pa ako ih se neki komunista nije drzao, onda je isao na Goli Otok ili negdje drugo, isto tako su Jevreji i masoni danas zacrtali granice gradjanskog djelovanja.

  Licna greska protiv zacrtanih Sorosevih linija smatra se teskim prekrsajem a onaj ko to cini je u najmanju ruku provokator.

  Srecom ovaj sajt vode ljudi koji ne robuju sorosevskoj blef gradjanskoj demokratiji.
  I mi Srbi i Crnogorci ne moramo da ucimo demokratiju od Sorosa i njegovih destruktivnih institucija.

  Svijet nije podijeljen na onoliko djelova koliko nam Jevreji odrede da jeste.

  Mi imamo svoju istoriju, svoju kulturu i svoje korijenje i nas cilj treba da bude da to zadrzimo. Nama je komunizam nametnut od zapada i sada nam se kroz neku “trulu demokratiju” namece bezbostvo, rusenje svih tradicija i robovanje novom svjetskom poretku.

  Cejovic pise protiv komunizma, protiv ateizma, zalaze se za njegovanje nase nacionalne kulture, jer bez toga smo niko i nista, jedna bezlicna masa koja moze iz Brisela ili nekog drugog centra da se mijesi kako kome odgovara.

  Kao primjer koliko Evropljani (a mi hocemo u tu neslobodnu Evropu, sve sa uzimanjem i njihove duhovne porobljenosti) nisu slobodni, ispricacu vam jednu pricu iz Njemacke, koja se desila u jednoj kuci gdje su bili sakupljeni neki polaznici Gete instituta u jednom malom mjestu u Bavarskoj.

  Moja bivsa djevojka je bila profesorica u tom institutu i preko nje i nekih polaznika iz Beograda sam sklopio neka poznastva sa mnogim polaznicima tog kursa.
  Bila je valjda proslava nekog rodjendana ili sta znam ja, zaboravio sam.

  U prostoriji je bio prisutan jedan Jevrej iz USA, jedna episkopica baptisticke Crkve iz Kanade, jedan covjek iz Indije, inace sin jednog fabrikanta svile, jedna novinarka iz Beograda i mozda jos desetak ljudi.

  Povela se prica o politici i ja sam onda pred svima rekao da jevrejski lobiji vode politiku USA, sto je istina koju zna i svaka mentalno poremecena beba.

  I onda je, majcin sine, krenula paljba po meni i to iz svih oruzja. Te ja nisam demokrata, te ja sam fanatik, te sam ovo te sam ono. Svu paljbu na mene su ispalili predstavnici zapadnog sistema vrijednosti, odnosno zombiji kojima je mozak tako perfektno ispran da je samo ovaj covjek iz Indije to primijetio.

  Prisao mi je i sa velikim cudjenjem pitao. “Zasto se ovi ljudi toliko uzrujavaju”, Covjek jednostavno nije mogao da ukapira u cemu je stos.

  Evo danas imamo Iranskog predsjednika Ahmadinedzad, koji je jedan vrhunski intelektualac, veoma skroman covjek, koji spava na podu i vjeran sin svog naroda. Uz to predsednik jedne jake muslimanske zemlje, koja zeli da ima svoju slobodu.

  I pogledajte sto je kontrolisano svjetsko javno mnenje, koje sigurno ne kontrolise crnogorski nego neciji drugi lobi napravilo do njega. Napravili su zlikovca a od onih lopurdi, koji ne birajuci sredstva unistavaju citave narode i drzave, ta sredstva javnog mnenja su napravile andjele.

  I to je demokratija, to je kultura, to je put kojim treba svaka zemlja da ide.
  To je novo robovlasnicko drustvo, gospodo, to je nova diktatura, mnogo gora i nepodnosljivija od ove u kojoj trenutno zivimo.

  Ne, mi imamo svoj put. Uzecemo sa zapada sve sto je dobro, ali duhovan put mi vec odavno imamo i duhovne sisteme vrijednosti ne treba da uvozimo sa ateistickog zapada, jek kako Sveti Nikolaj pisase, zapad vode ateisti, bezboznici, ljudi koji sluze satani. Zato i svo ovo nametanje gej parada, zato ekumenizam, zato mnogo jos toga, sto ne smijem ovdje da pisem, jer cu tek onda biti proglasen provokatorom.

 55. @Vukman,
  Al’ ste se vi ufurali. Kompromitujete gradjansku ideju, a vas kompromitira episkopica…
  he-he.

 56. G-djice Biljana prvo ste napisali kako na ovom forumu ima mnogo seljaka, primitivaca i luzera, misleci na mene, pa ste se onda prepravili i rekli, kako ja ipak nisam seljak i primitivac nego provokator, koji pise tekstove ciji sadrzaj moze da privuce seljake, primitivce i luzere.
  Evo sada od provokatora, ispadoh zavodnik episkopica, koje me kompromituju.
  A ja zamislite jos zilot.

  He, he, ako ste mislili da je ova episkopica bila neka baba, grdno ste se prevarili, bila je jedna srednjovecna zenica tu negdje izmedju 35 i 40 godina, predivnih oblina i cesnjivog pogleda cesto uperenog u mom pravcu a imala je i kosu ridju.

  Imala je gradju zdravo-seljacku, koje su isticale lagane pamucne haljinice sarenija boja.

  Sto se telefona tice nisam joj ga uzimao, jer sam tada bio prebukiran, ali buduci da je to bilo prije skoro 15 godina, pretpostavljam da i nije vise neka riba strasna.

 57. @Cejovic,
  Nista od ovog sto ste nabrojali ne stoji. Ako sam upotrijebila mnozinu to tako treba i citati.
  Kao provokatora vas i dalje dozivljavam. Nisam se prepravljala. Izrazi kompromitirati i episkopica, koje ste vi upotrijebili, navedeni su kao jezicki primjeri (koji vas, kao branioca “srpstva” kompromituju). Neko, ko tako, ispod svake teme, brani “vaskoliko srpstvo ugrozeno”, po difoltu, ne koristi ‘iskompromitirati” i “episkopica”. Telefon episkopice je trazio Fantom, a Fantom zajebava svakog ufuranog folera. Ni rijeci nije bilo o nekakvom zavodjenju. Cesto ostavite i lucidne komentare ispod nekih tema, ali vam se oni, izgleda, izmaknu. Djukanovic, CIA, KGB, to ste vi nabrojali, ja ne mislim da radite za te sluzbe. Tamo rade majstori svog zanata. Tvrdite da ste zilot, a nastupate sa takvim animozitetom spram svega sto nije u skladu sa vasim uvjerenjima. Mrzite komuniste, Jevreje…i ja vam ne govorim da ste fasista. Meni najvise licite na adventistickog aktivistu. Narod ih kod nas zove “subotari”. I vec ima i poredjenje: Dosadan k'o subotar. Da nije par vasih lucidnih komentara ja bih pomislila: seprtlja. Ali…kad me , ispod Zipp-ovog clanka, zaspete vladikom Velimirovicem ili konjem koji je spoznao Svevisnjeg i odvucete, tako neodgovorno i degutantno, pricu nasu nasusnu u pravcu : trla baba lan… ugrozeni, srpski lan…da joj prodje ugrozeni srpski dan…onda kazem: PROVOKATOR. A na te provokacije se javljaju…rekli smo vec!

  • Kakvi crno adventisti ili pobornici blesave Julke alelujke sestro slatka. Kako si mogla pomisliti tako nesto.

   A sto se tice gresaka u pisanju, pa ovdje se brzo pise, ponekad se ne pazi a i rijec “episkopica” tako nesto ne znam da li postoji u srpskom jeziku. Postoji izraz “vladicica” ali to je izraz koji se upotrebljava za Bogorodicu i ja ne volim da Majku Boziju na bilo koji nacin povezujem sa nekim sektama. Ako rijec “episkopica” ne postoji u srpskom mozda postoji u crnogorskom a ako i tamo ne postoji, evo mog predloga da sa ovim izrazom upotpune crnogorski jezik.
   Kada su mogli i druge budalastine u njega da stave mogu i “episkopicu”.

   Uzgred receno, posle 24 godine zivota na zapadu, gdje se vrlo rijetko koristim srpskim jezikom, normalno je da se poneka rijec zaboravi. Zbog cega rijec “kompromitirati” nije srpska. Moze i “kompromitovati” a moze i “kompromitirati”, isto kao sto moze “hiljada” a moze i “tisuca”. Zar niste znali da je rijec “tisuca” srpska rijec.

   Sto se tice komunista i Jevreja, ja njih ne mrzim, naprotiv, zbog toga se i trudim da neke od njih prevaspitam u pozitivnom smjeru. Ja gospodjice zaista, ali zaista, nikoga ne mrzim.
   Ali ako Vi mislite da, naprimjer, komunizam treba voljeti onda u redu. Ja ga ipak ne volim a Vi mem slobodno mozete nazvati fasistom. Znate, necu se zbog toga buniti ni najmanje.

   Sto se odvlacenja od teme tice, vi gospodjice ovu temu posmatrate veoma usko. Ja je posmatram siroko i pokusavam da joj prijdem sa vise strana. Takodje i ja imam pravo na propagandno djelovanje. Sta vise imam pravo da u sklopu svega toga pravim i lucidne komentare, da se ponekad pravim lud, da izigravam napaljenost i mnogo toga jos.

   Propaganda je propaganda gospodjice.

  • Biljo: postoji poseban, savremen izraz za internetskog provokatora koji to radi bez agende – trol. Za razliku od provokatora, trol vas ne provocira jer mu treba vaše mišljenje ili vaša emotivna reakcija koju će iskoristiti za svoje svrhe ili upakovati u svoj kontekst. Njemu treba BILO KAKVA reakcija.

   Jedina odbrana je ignorisanje. U tom slučaju trol nastavlja monolog, spamujući portal dok ga urednici ne isključe. U čemu g. Čejović već ima dosta iskustva.

   • Vukman Cejovic says:

    Postovani gospodine, postoji jedno mnogo bolje sredstvo za odstranjivanje trolova, ali o tome jednom drugom prilikom.

    Trolovi su duhovni vampiri, oni se hrane vasim emocijama.
    Svi trolovi su psihopate i egocentrici, ili egosentriki po crnogorski.

    Mislim da je najbolje tim poremecenim egocetrikima ne pridavati narociti znacaj, jer oni su cesto puta natrosecno intiligentni i zabavljaju se vasim emotivnim reakcijama, koje prijete da eskaliraju.
    Takodje, zbog njihove natrposecne intillgencije, tesko da im mozemo identifikovati ciljeve pisanja, jer ponekad znaju da pisu samo iz zabave.

    Znate, oni nisu uvijek tako ozbiljni kako drugi misle da jesu.
    Ponekad se oni pisanjem samo osloboadjaju od stresa, ili lijece nostalgiju. Tu mislim na trolove koji zive preko okeana ili u Skandinaviji.

    Cilj njihovog pisanja je da budu ponekad u centru paznje, cime lijece svoje mnogobrojne komplekse, koji su po Frojdu seksualne prirode. U najvecem broju slucajeva trrolovi-egocentriki nisu bili dojeni dok su bile bebe.
    Oni, mislim na trolove, cesto pate od analne depresije, zbog cega cesto citaju novine u WC-u.

    Trolove nikako ne smijete ignorisati, jer time pokazujete svoju inferiornost i bas je to ono sto trolu hrani njegov ego.

    Nadam se da sam Vam ovim mojim informacijama malo osvijetlio problem trola sa vise strana i da ce Vas ovo podstaci na dublje analize ovog veoma znacajnog problema u danasnje vrijeme.

 58. 112 komentara… o čemu!? Pa će nama rujna zora svitat, ‘oće kako ne… kome!? I da svane, ne bismo je primijetili, ostali bismo u svojim mrakovima. Ova ‘diskusija’ odlicno preslikava stanje svijesti kod nas, i to je utoliko očiglednije što je Zipp-ov tekst iskreniji, zreliji i lucidniji.

 59. Војин Николајевич says:

  Елем, ако се будемо освртали на прошлост и садашњост живјели тамо у тој прошлости- нема теоретске шансе да се ишта промијени у трагичној садашњости, која ће бити изгледа и гора.
  Мој је савјет, баталити причу о прошлости у таквом обиму који доминира над анализом садашњости. Просто, то није примјерено.

 60. Milovan Vukov Jankovic says:

  NARODI I NARODNOSTI SU MOJA BRACA, IDEOLOGIJE SU MOJI KRVNICI.
  Najvise simpatija gajim za Rome i Jevreje, jer su ta dva naroda uvije ugrozavanja od LJUDSKOG OTPADA, od Rima do dnasnjag PRAVOSLAVLJA NARODNOG VESELJA,
  doslo je vrijeme, da se ja stidim od BRANITELJA CRNOGORACA,
  a sestra BILJA od branitelja ugrozenog Srpskog naroda.
  A ova FASISTICKA TIRADA VELIMIROVICA, i pljuvanje po Jevropskim narodima, i sirenje ciste mrznje prema Jevrejima, da biti Srbin kao Cejovic,
  nije NAZIJONALNOST, nego DIJAGNOZA, mutnija no BOZA,,
  a ZIPPOVA GRADJANSKA OPCIJA BISTRA KAO LOZA I PITKA GRADJANSKA BITKA, samo po njoj plivaju trunjevi RADIO VEZE i Darka Sukovica, koji mu zagorcavaju gradjanski RAJ u nas kraj.

  Sestro Biljo, sve ti SRECNO I VESELO BILO ,
  i BOG dao , da s`nas sjase MILO,
  a od DOGME I FANATIKA,
  BOG nas cuva i sin BOZIJI ,
  nasa dika, koji svakog gubavoga,
  spasticara, nevoljnika,
  sa LJUBAVLJU OPLEMENI ,
  HELENSKOGA PACENIKA I STOIKA,
  a svakoga HEDONISTU i sve IZME,
  sto iz pakla Djavoljega, zemljom hode,
  nek odnesu mutne vode,
  u Adzove vrbe guste,
  da nas puste,
  da volimo svago bliznjeg.

 61. Saglasna sa kritikom. Vec sam se bila ugrizla za jezik.

 62. Sto se tice komentara u vezi ovog teksta koji je napisao “Zip”.
  Postoje tekstovi koji dovoljno govore i o kojim a se tesko bilo sta moze dodati ili oduzeti.
  Takvi tekstovi su vrlo rijetki i ovo je jedan od takvih tekstova.

 63. Ovaj Čejović nije vrijedan pažnje. Pise gluposti, a uz to i nepismen. Uzas!!!!

  • Bas UZAS!!!!
   Ja bih ga na tvom mjestu ognorisao, jer covjek nije dostojan tvoje paznje.
   Molim te da ne dozvolis da te takav primitivac izbaci iz takta.
   A to sto se pismenosti tice e neka si mu rekla i ja bih to uradio da sam na tvom mjestu.
   Gadje se padezima i ne zna kako se pravilno koriste zarezi.
   Svasta,

 64. Vukman Cejovic says:

  U vezi Zipovog clanka, jasno je da cisti i posteni ljudi, nece uci u savez sa DPS, jer DPS je kriminalna organizacija i to je svima iz bosnjacke i partije ostalih manjina jasno.
  Ulazeci u bilo kakav savez sa njima oni bi onda svjesno podrzali kriminal, pogotovo sada kada im se nudi dobar dil sa pozitivnom.

  Bez ikakve sumnje samo oni predstavnici tih stranaka, koji su i sami na neki nacin uvuceni u kriminal, ce pristati na tako nesto. Stoga ih treba upozoriti i staviti im na znanje, da ce onog dana kada DPS izgubi vlast, biti veoma detaljno ispitano “poslovanje” i imovina svih onih koji u ovom momentu podrze kriminalnu DPS.

  A da taj dan nece biti daleko, neka posluzi ovaj clanak iz novine “dan”.
  Ovdje se radi o “partiji 90 zeleni” koja ce svakako pokusati na ovom slucaju da se profilira, stim vise jer imaju sve adute u svojim rukama.
  http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Vijest dana&datum=2012-10-21&clanak=352508&naslov=Merkelova da se izjasni o Milovim vezama sa kriminalom

  Specijalitet malih i ne mnogo znacajnih partija je da nadju nesto, neki problem, na kojem mogu da profiliraju, da sebi podignu cijenu kod biraca, da ispadnu veliki borci za pravdu i slobodu. Ovdje ce oni pritisnuti i nece dati da se dise, tako da ce i sama gospodja Merkel imati problema oko Djukanovica, stim vise, jer ce ovi zeleni da kidisu kao ludi.

  Ovdje bi bilo veoma korisno stupiti u kontakt sa nekim od onih 15 predstavnika u vezi Veselina Piletica, i upoznati ih sa situacijom.
  Takodje bi bilo VEOMA vazno pokrenuti neku akciju u vezi zagadjenja aluminijskim kombinatom, jer ovo je njihova specijalnost a taj problem veoma opterecuje Crnu Goru i prijeti strasnom ekoloskom katastrofom.

  Ne daj Boze da se desi slicna ekoloska katastrofa kao u Madjarskoj, Skadarsko jezero i Zeta bi bili unisteni.

 65. Vukman Cejovic says:

  Evo clanka iz “dan”
  http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Vijest dana&clanak=352508&datum=2012-10-21&naslov=Merkelova da se izjasni o Milovim vezama sa kriminalom

 66. Ovaj tip se ne gasi 24 casa.Uzas!!!!

 67. m.vijesti.me/vijesti/vlada-se-izvinila-ministru-radovana-karadzica-clanak-97089

  Drugi i uјеdnо i nајvаžniјi rаzlоg је štо nе mоgu dа
  zаbоrаvim pоmоć kојu su Мilо Đukаnоvić i njеgоvа
  vlаdа 1994. gоdinе upućivаli Vојsci Rеpublikе
  Srpskе i nаšеm nаrоdu i tо u trеnucimа kаdа nаm
  је Slоbоdаn Мilоšеvić uvео sаnkciје. Gоrivо zа nаšе
  tеnkоvе kојi su sе bоrili оd Fоčе prеkb Srеbrеnicе dо Bihаćа i dаlје slао је uprаvо Ćukаnоvić i kо znа
  štа bi bilо sа Rеpublikоm Srpskоm dа tе pоmоći niје
  bilо. Мi smо bili prеd pоrаzоm, а Đukаnоvić nаm је tаdа
  prоdао nаftu kојоm smо g nаpunili prаznе
  rеzеrvоаrе nаših tеnkоvа i spаsili Rеpu| bliku
  Srpsku. Nе smiјеm zаbоrаviti ni pоmоć kојu nаm је
  upućivао tаdаšnji ministаr zdrаvlја Мiоmir Мugоšа
  kојi је Hеrcеgоvini dаrоvао dviје pоlјskе bоlnicе”, kаzао је Маndić, nаglаšаvајući kаkо sе tаkоđе „nе
  smiјu zаbоrаviti ni dоbrоvоlјci kоје је оhrаbrivаlа i
  оprеmаlа Vlаdа Crnе Gоrе, kаdа su nаšа brаćа
  Nikšićаni pоmаgаli u оslоbаđаnju Fоčе, а Plјеvlјаci,
  nа čеlu sа dоskоrаšnjim grаdоnаčеlnikоm,
  оslоbаđаli srpsku nејаč оd mudžаhеdinskih hоrdi u Gоrаždu”. “Pоsеbnо su znаčајаn dоprinоs dаli u оslоbаđаnju
  Gоrаždа gdје је bivši grаdоnаčеlnik Plјеvаlја i
  sаdаšnji, kоlikо čuјеm, pоslаnik Мilа Đukаnоvićа
  pоkаzао nеvјеrоvаtаn pаtriоtizаm. Bivši ministаr
  zdrаvlја Мugоšа је јеdаn оd nајоmilјеniјih lјudi u RS
  i srpski mu nаrоd nikаd nеćе zаbоrаviti štо је svе urаdiо zа nаs. Čudi mе štа sе dеsilо sа оnаkvim
  Srbinоm Мilоm Đukаnоvićеm i drugim srpskim
  pаtriоtаmа njеmu bliskim dа prеkо nоći plјunu nа
  nајbоlје štо su urаdili u živоtu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: