Proksi i VIP voz

PODGORICA – Pruga Nikšić–Podgorica danas (ponedjeljak) će biti svečano puštena u saobraćaj, saopšteno je iz Željezničke infrastrukture. Polazak svečanog VIP voza iz Podgorice predviđen je u 11 sati i 30 minuta, a u nikšićku stanicu trebalo bi da stigne u 12 sati i 45 minuta gdje je planirana centralna ceremonija otvaranja.

Svečanom otvaranju pruge kao i putovanju VIP vozom, kako je najavljeno, prisustvovaće premijer Igor Lukšić, ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar i predsjednik Odbora direktora ŽICG-a Zarija Franović.

Iako je izgrađena daleke 1948. za prugu Nikšić – Podgorica, nakon rekonstrukcije, se slobodno može reći da je nova, zbog propusne moći, savremenog načina upravljanja, brzine kretanja vozova, manipulacije vozovima na stanici u Nikšiću, bezbjednih pružnih prelaza… Za njenu rekonstrukciju i elektrifikaciju uloženo je blizu 70 miliona eura. Na rekonstrukciji i modernizaciji pruge bilo je angažovano oko 70 radnika i članova rukovodstva iz češke firme „OHL ZS“ iz Brna. To je, kažu stručnjaci, najveći objekat u Crnoj Gori nakon „pruge snova“ od Beograda do Bara.

Dužina pruge je 66,3 kilometra, odnosno 56,6 kilometara otvorene pruge i 9,7 kilometara staničnih kolosijeka, od čega je 34,5 kilometara brdskim terenom od Nikšića  do Danilovgrada, a 22,10 kilometara ravničarskim terenom od Danilovgrada do Podgorice. Na pruzi je 12 tunela dužine 3,44 kilometra i 9 mostova (osam betonskih i deveti čelični most Ostrog), kao i 45 propusta ispod pruge.

– Nova, odnosno remontovana pruga ima veću propusnu moć, tj. brzinu kretanja vozova. Putni prelazi su urađeni sa najsavremenijom opremom, zbog čega je nivo sigurnosti i bezbjednosti podignut na najveći stepen. Upravljanje i regulisanje saobraćaja vršiće se jednim od najsavremenijih načina upravljanja –  telekomandom, koja podrazumijeva upravljanje iz dispečerskog centra zajedno sa kontrolnim punktovima, što znači da će se sa centralnog mjesta regulisati signalizacija i pravac kretanja. Sve ovo utiče na vrijeme putovanja, komfor i bezbjednost usluge koju pruža željeznički saobraćaj. Voz će se kretati prosječnom brzinom od preko 80 km/h i za 50 minuta će prelaziti rastojanje od Nikšića do Podgorice. Na izlazu iz stanice u Nikšiću urađen je izvlačnjak, koji predstavlja nastavak staničnih kolosijeka i samim tim omogućava njihovo lakše iskorišćavanje, manipulaciju sa vozovima i njihov neometan ulazak i izlazak u stanici u Nikšiću – kazao je za Pobjedu, 15. septembra, direktor Željezničke infrastrukture Zarija Franović.

Privrednici,  političari, obični građani i željezničari sa kojima su naši novinari prije petnaestak dana razgovarali smatraju da će ova saobraćajnica biti „produžena ruka“ crnogorske privrede.

Karta u jednom pravcu 2,80 eura

Karta u jednom pravcu biće 2,80 eura na relaciji Podgorica – Nikšić i obratno, a mjesečna oko 40 eura. Za mlade do 26 godina 28 eura. Stanice su: Podgorica, Spuž, Danilovgrad, Ostrog i Nikšić.

Putnički saobraćaj kreće u utorak

Iz Željezničkog prevoza je ranije najavljeno da bi u utorak trebalo da bude uspostavljen redovan putnički prevoz iz Podgorice ka Nikšiću. Vozovi od Nikšića do Podgorice stizaće, kako se očekuje, za 51 minut, od Nikšića do Danilovgrada za 33, a od Danilovgrada do Podgorice za 18 minuta. Željeznički prevoz se, kažu, dobro pripremio za početak saobraćaja na ovoj pruzi. Planirano je osam polazaka putničkih vozova iz Podgorice i osam polazaka iz Nikšića do dolaska novih CAF-ovih vozova  (planirana isporuka tri nova voza 1. jula 2013. godine), a onda, nakon uključivanja ovih vozova, po 11 polazaka.

Treći rođendan

Pruga Nikšić – Titograd (Podgorica) se za proteklih 64 godine tri puta „rađala“ – 13. jula 1948. kad je izgrađena, 1965. kad je postavljen normalni kolosijek i 2012. kad je elektrificirana. Pruga koja „nije zapamtila“ nijedan udes. A u maju 1976. dočekala je da njom prođe  „plavi voz“.

Побједа

Comments

 1. Zna li neko ko je bio
  kondukter u ovom vozu
  i šta li Lukšić pio,
  vino, viski ili lozu ……

 2. dragi putnici, ajmo pomalo za Nisic,
  tuga tuzna…1948. je ovo imalo smisla i voz i ova predstava….

 3. Sjajan video je postavio gospo
  din Bojović sa rekonstrukcije i otvaranja pruge Podgorica – Nikšić, koje je urađeno, po jubilarni : 877 put. 877 put su vrijedne ruke depeesovskim neimara otvorile istu dionicu puta, ovog puta sa neviđenim čudom tehnike; vagonom iz 1962-e koje ima mogućnost postavljanja cvijeća na prozoru i serviranja hladnog lanč paketa. Ako je iko ikada imao kakvu sumnju o sposobnosti naše evropske i naprijedne vlade, sada je sve razbucano u paramparčad. Ovo su šampioni poratne izgradnje Crne Gore.

  Posjetiteljima su na otvaranju davane 4D naočale, kako bi vidjeli sva dostignuća naučne i tehnološke izvedbe naših političara, čak je jedan aktivista u crvenoj NAPRIJED CG majici viđen i sa 5D naočalama, marke Police (razumije se) a svi su imali IPHONE 8 , prije Amerike i Japana. Svirao je i bleh orkestar narodne vojske ili iz Tivta ( isti kurac). Vijorile su se crvene bandijere sa zlatnim orlom u sredini, a vidjela se i reklama za SVJEŽ BUREK.

  Oca ili mater, vječna hamletovska dilema. Ja uvijek oca…jer brzo će parada, pa kao vid podrške.

  http://www.facebook.com/dragan.shepel

 4. A čujte muziku, haha!
  Ej suzana, isplakaću se ja, a kako god hoćeš ti…

  P.S.
  O Nikoliću Živko, zovemo ti mi iz tvojih filmova!

 5. Nakon Bioča, riječ “voz” na ustima zvaničnika Vlade CG zvuči kao teška uvreda.
  Ušima bi trebali da se pokriju, a ne sa ponosom da otvaraju obnovljenu prugu.
  Ako ima živih graditelja pruge, mora da u nevjerici gedaju ovo čudo, u poznim godinama sugurno misle da su poluđeli.

 6. Odgledao sam tek nekih 10-ak minuta ove skaredne manifestacije (“Milovim stazama elektrifikacije”) ali konstatujem kako je konzumacija čak i najmanjeg parčeta, dpSSdp-ovske, virtuelne realnosti, u stanju da vam ozbiljno ugrozi probavni trakt. Cjelovečernji program podrazumijeva i koncert grupe Perper na trgu, čime se osjećaj gađenja pretvara u neidrživu mučninu. Panegirik Zarije Franovića, u kombinaciji sa stihovima Vita Nikolića i crnogorskom himnom a capella, očigledan je omaž djelovanju nekadašnjeg agitpropa.
  Pri pominjanju imena, danas odsutnog, “najvećeg crnogorskog oca&sina”, u glasu Zarije Franovića jasno se osjetila egzaltacija i retorički patos, i na trenutak, pomislio sam da iza toga mora uslijediti ona legendarna rečenica “…bez ograničenja trajanja mandata.” Ali ne, Zarija je pribjegao lukavstvu. Jer su, nakon toga, pomenuti, već zaboravljeni, Šturanović i odurno bezbojni Lukšić, koji su u svojstvu premijera, takođe dali svoj doprinos “evropskom kolosijeku”. Ali ne kao Milo, to je valjda jasno, molim vas lijepo! Niko kao Milo, dame i gospodo!

  “Bodrijarovski” rečeno, u simulakrumu kakvo je crnogorsko društvo&država, “odsustvo” Protopatera samo još snažnije ističe njegovo (sve)prisustvo i (sve)moć. Njegovu neophodnost, jedinstvenost, nezamjenljivost… Ta, tobože, spontana i prostodušna očaranost (Kim Džong) Milovim likom i djelom, odavno se smatra, takorekuć, normalnom karakternom osobinom i nezaobilaznim dijelom imidža svakog prosječnog dpSSdp-ovskog aparatčika. O “prostim” simpatizerima i glasačima da i ne govorimo: prilikom skupova, na sam pomen početnog slova njegovog imena, dpSSdp-ovska žgadija mahinalno počinje sa frenetičnim aplauzima i skandiranjem iz punog srca i “patrijotskih” grudi. Nije to nikakava orkestrirana predstava, već spontani izliv iskrenog oduševljenja! Jer i kada je razočaran u partiju, takav je glasač očaran njenim predsjednikom. I kada priznaje da je pokraden, ojađen, iznevjeren i ponižen, slijepo je odan i opčinjen svojom “Britvom”. Stokholmski sindrom je u nas politička pojava širokih razmjera. Zato, kada god čujem onu naivnu priču o “razočaranom glasaču dpSSdp-a”, preplavi me isti val mučnine kao ovo danas. Naročito mi biva mučno, kada me neko ubjeđuje kako je Pozitivna Crna Gora, na čelu sa Darkom Pajovićem(sic!), osnovana sa ciljem da se uzmu glasovi “razočaranih dps-OVACA”. Iskreno, mislim da je realizacija tog “filma” daleko iznad “glumačkih” sposobnosti pomenutih aktera, ali vidjećemo…

 7. Ah, kako je meni bilo banja kada sam batalio politiku. Ej, pa ja sam i referendum prespavao. Ujutru mi komšo kazao ko je pobijedio, izljubismo se po tri puta, po srpski kako drugačije, i veli da je primjetio da samo na mom balkonu nema zastave. Reko, moj dobri, ti si mi je isti sastrugao kad sam je u lift davno nalijepio. Jel se sjećaš, a? U taj čas nailazi moj brat Srbin, ono nije mi brat ali on veli da jeste. Urnisa mi komša totalno. Od tada sam evidentiran i obilježen kao elemenat, početnički, molim lijepo. To je valjda četnik u pokušaju, jel? Ode komšo. Dobi napad amnezije i averzije. Elem, šta htjedoh? Da, politika. Eeeej, a kad bi znali koliko je u tu prugu sprcano. Taman kao japanski da letu. Ali ne letu nego kao Tiletov plavi. Laganica. Bio jedan čovjek što je sa tog voza poša’ pravo kod Mila i reka’ mu u brk. Milo, o Milo ja za ovu mižeriju od 2000€ neću da radim, ne! Milo mu odgovori nemo’, neću te silit’. Ode ljut, a Milo kunta koga ću sad da nađem da za tu mižeriju rmbači? Povrati se ovaj, veli ipak hoću ali zbog države i da mi se sredi 5, 6 kredita i tako to… Što ti je ljubav? Ljubav i pamet. Ih. Da je više pametnih ka Banjo Radulović. Dobro ne baš ka’ on. Ne mogu biti svi najpametniji ali bar upola. Banjo kad je doša’ u stranku i reka’ da je najpametniji neđelju dana su mislili ljudi da se sprda tek posle kad viđeše da je ozbiljan i da ga drži ono shvatiše, da ga drži baš. Bila tačka dnevnog reda na odboru ‘ko ne vjeruje da je Banjo najpametniji’, ko ne vjeruje je udbaš i mrš napolje. Tako su se i podijelili… Eh, a sad neko misli ja se sprdam. A ja bio jadan volio da se sprdam, auh… Nego, đe Milo govori noćas? Jeste li viđeli mahače zastava DPSu? Znači neveruem :-) A onda bacih pogled na izvještaj Fronta kad viđeh njihove mahače. E to je bilo neneneveruem :-) Što voli narod u CG zastave čudo jedno. Vele zbog jedne da je 89 pala Vlada. Prošli svatovi pored Dakića i oni za njima. Što zna narod? I tako bi svadba i udaše mladu. Uh. Nego primjećujem da sam opet počeo pretjerano da serem a niko da mi skrene pažnju. To nije ni malo ni fer, ni drugarski. I naljutio sam se. Sad ću sve da ve bojkotujem do daljnjega. Eto tako. Ajd sad zdravo i SAMO POZITIVNO! :)))

 8. BUDI SE CRNA GORA,
  NOVA SE SNAGA RADJA,
  MICITE TRULE DASKE,
  STIGLA JE NOVA GRADJA .
  4 vorka i vasa olovka,
  budi novu nadu, i nama daleko od domovine, na “privremenomradu”.

 9. CETVORKA JE VRLO DOBRA,
  I DONOSI BLAGU KLIMU,
  NE UJEDA KAO KOBRA,
  DAJE NADU I ZA ZIMU,
  DA CE LJUBAV DA PROKLIJA,
  SVIH IDEJA I NACIJA.
  DA CE BOGA OSTAVITI,
  DA SE SVAKO SVOJIM KITI,
  I DA MRZNJE MEDJU NAMA,
  VISE NIKAD; NECE BITI.

 10. PROFITERI I MULTIMILIONERI U CGi,
  Razlika je u tome, sto su ti MULTIMILIONERI, nesto investirali i stvaraju VISU VRIJEDNOST, zaposljavaju ljude, nijesu KUKAVICE, ne KRIJU IMPERIJE I KAPITAL,
  i oni drugi ANONIMUSI koji se kriju kao PIZDE, i prave se, nit luk jeli nit luk mirisali,
  i oni TRECI DJILJKOSI, koji su sve unistili sto su rukom takli to se osusilo, jedino se povecao HAREM SPONZORUSA, i broj konja u autu i duza JAHTA od konkurencije.

  DakleM, tri vrste PROFITERA, prema kojima gajim prvima,simpatije sa rezervom,drugima prezir i trecu grupu od koje povracem.

 11. upotrebna dozvola says:
 12. Tetak je juce otisao do Niksica ovog novom prugom veli ide voz kao i ranije sat i dvades. Izgleda da je samo oni prvi isao isopd ure i tu su se izmucili.

 13. Admini, Bacite ovaj link na naslovnu…ova pjesma govori sve o pseudo elitama bilo gdje na Balkanu… http://www.youtube.com/watch?v=MBXneuzKgpg

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: