Monsantov herbicid Roundup i GM kukuruz

MonsantoNedavno objavljena studija u naučnom časopisu Food and Chemical Toxicology donijela je rezultate istraživanja koje su vršili istraživači sa Univerziteta u Kanu (Université de Caen) uz podršku Odbora za istraživanje i nezavisne informacije o genetskom inženjeringu (Comité de Recherche et d'Information Indépendantes sur le génie Genétique – CRIIGEN). U studiji koja istražuje dugoročne posljedice Monsantovog NK603 kukuruza, naučnici su došli do zaključka da su pacovi hranjeni NK603 – modifikovanim zrnom (koje je tolerantno na pesticid Roundup koji je takođe prozveo Monsanto) pri dozama dozvoljenim u SAD, umirali ranije nego oni sa uobičajenom ishranom.

GM usjevi su odobreni za ljudsku upotrebu na osnovu 90-dnevnog probnog hranjenja životinja. Ali tri mjeseca je ekvivalentno poznoj adolescenciji kod pacova, koji mogu da žive skoro dvije godine (700 dana), i odavno se upućuju apeli za obavljanje istraživanja posljedica tokom života.

Istraživači su proučavali 10 grupa, od kojih je svaka imala 10 mužijaka i 10 ženki, tokom njihovog normalnog životnog ciklusa. Trima grupama je dat Roundup – proizveden od strane Monsanta – u vodi koju su pili sa tri različita nivoa [koncentracije] koji su konzistentni sa izloženošću, putem lanca ishrane, usjevima koji su prskani sa herbicidom.

Tri grupe su hranjene hranom koja sadrži različite proporcije kukuruza koji je otporan na Roundup na 11%, 22% i 33%. Trima grupama je dat i Roundup i GM kukuruz u iste tri doze. Kontrolna grupa je hranjena ekvivalentnom dijetom bez Roundupa ili NK603 koji sadrži 33% kukuruza koji nije GM.

Tokom dvogodišnjeg istraživanja ustanovljeno je sljedeće:

Kod ženski, sve tretirane skupine imale su smrtnost dva do tri puta veću i bržu nego u kontrolnoj skupini. Kod mužjaka, ove razlike su primijećene u tri skupine. Svi rezultati su hormonalni i zavisni od pola, a patološki profili su bili uporedivi. Ženke su gotovo uvijek razvile velike mliječne tumore i to češće od kontrolne skupine. Hipofiza je drugi najveći organ s oštećenjima; polna hormonalna ravnoteža je izmijenjena tretmanima GMO kukuruza i Roundupom. Kod tretiranih mužjaka, oštećenje jetre i nekroza su bile 2,5 do 5,5 puta veće. Ova patologija je potvrđena optički i transmisijskim elektronskim mikroskopom. Označene i teške bubrežne nefropatije su takođe bile uglavnom 1,3 do 2,3 veće. Mužjaci su razvili četiri puta više velike opipljive tumore nego kontrolna skupina, koji su se pojavili i do 600 dana ranije. Biohemijski podaci potvrdili su vrlo značajne hronične bubrežne nedostatke, za sve tretmane i oba pola, 76% od izmijenjenih parametara su povezani s bubrezima. Ovi rezultati mogu se objasniti ne samo linearnim endokrinim – ometajućim djelovanjem Roundupa, već i pojačanom ekspresijom transgena kod GMO-a i njegovih metaboličkih posljedica.

Majkl Antoniu, molekularni biolog na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji je bio savjetnik u timu koji je vodio Žil Erik Seralini rekao je novinarima da je studija naglasila “potrebu da se svi genetski modifikovani usjevi moraju testirati u dvogodišnjim studijama”.

“Smatram da su prikupljeni podaci dovoljni da se povuče dozvola za ovu vrstu kukuruznog zrna, sve dok se ne sprovede još jedna studija sa većim brojem životinja kako bi se dobili što potpuniji statistički podaci”, rekao je Antoniu za Rojters.

Žoze Bove, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za poljoprivredu Evropskog parlamenta, pozvao je na trenutnu suspenziju cjelokupne kultivizacije EU i uvoz autorizovanih modifikovanih zrna.

“Studija je konačno pokazala da smo u pravu i da je veoma bitno da se preispita način evaluacije genetski modifikovanih zrna”, istakao je Bove.

U SAD nekih 85% kukuruza koji se uzgaja je GM, a 70% prerađene hrane sadrži GM sastojke bez ikakve obaveze obilježavanja GM sadržaja.

U Kaliforniji se protivnici genetski modifikovane hrane bore da se ona izbaci iz upotrebe. Bore se i da proguraju Propoziciju 37, kojom bi se zahtijevalo da genetski modifikovana hrana bude tako i označena.

Sa druge strane, američki gigant Monsanto bori se protiv toga i već je donirao više od 4,2 miliona dolara lobistima koji se suprotstavljaju usvajanju zakona.

Sa očekivanim rastom globalne populacije na devet milijardi do 2050, UN su rekle da globalna proizvodnja hrane mora porasti za 50%. I nakon konsultacija koje su predvođene od strane „Green Food Projecta“ na osnovu ovlašćenja DEFRA-e  10. jula 2012. je preporučeno da GM moraju biti ponovo uzete u razmatranje kao moguće rješenje.

Comments

 1. Za sve one koji ne znaju ili nece znaju!!!!! Sta vam slijedi i sta hoce Vesovci i neoliberalci da vam uvedu pod formom tkz slobodnih trzista!!!! Pa bih molio redkaciju da objavi poseban set clanaka o ovome!!! Hvala/

  Codex Alimentarius

  Codex Alimentarius Codex Alimentarius

  Codex Alimentarius

  Codex Alimentarius
  Codex Alimentarius
  Codex Alimentarius
  Codex Alimentarius

  Codex Alimentarius

  Guglujte ovaj naslov!!!!!!! Necte vjerovati ni usima ni ocima!!!!!!!!!

 2. Problem je time veci sto se GMO nalaze u lancu ljudske ishrane jer iako je trenutno nedozvoljno proizvoditi GMO na producju EU i asociranih drzava:
  1. EU je donekle liberalizovala ovo i dozvolila da se to mijenja i uredjuje nacionalnim pravilima (za razliku od 99% drugih pitanja).
  2. Zemlje kao sto je nasa a posebno Srbija imaju slabu kontrolu toga.
  3. Preko stocne hrane koja se dominantno pravi od soje i sojinog mlijeka koje se uglavnom uvozi iz Juzne amerike i predstavlja GMO otporan na pesticide sve ulazi u sastav ljudske ishrane perfektno legalno.

 3. Sa druge strane, američki gigant Monsanto bori se protiv toga i već je donirao više od 4,2 miliona dolara lobistima koji se suprotstavljaju usvajanju zakona.

  Gigantski Monstrum .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: