Zbog korupcije suspendovala sina

Monrovija — Predsednica Liberije Elen Džonson Srlif suspendovala 46 državnih funkcionera, među njima i svog sina, jer nisu prijavili imovinu odboru za suzbijanje korupcije.

Na listi su Čarls Srlif, sin predsednice koji je viceguverner Centralne banke, kao i Dejvid Anderson, šef protokola predsednice. Srlifova je suspendovala i nekoliko zamenika ministara i pokrajinskih funkcionera.

Po zakonu, državni službenici imaju 14 dana po imenovanju da prijave imovinu. 

Saopšteno je da će suspendovanje s dužnosti trajati “sve dok predsednica Srlif ne primi potvrdu odbora za suzbijanje korupcije” da su suspendovani zvaničnici prijavili imovinu.

Čak i tada, a pre no što nastave da obavljaju dužnost, oni će morati da državi plate ekvivalent svojih plata i drugih primanja tokom suspenzije.

Srlifova je od 2005. prva žena izabrana za predsednicu u Africi, a reizabrana je 2011, nedugo pošto je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Ona je marta 2011. izjavila da je suzbijanje sveprisutne korupcije u njenoj zemlji teže nego što je očekivala. “Problem korupcije je stvaran, ali ne samo u vlasti, već i u privatnom sektoru.., u crkvi i strankama”, rekla je ona za državni radio.

U prvom inauguralnom govoru ona je 2006. obećala suzbijanje korupcije i proglasila “nultu toleranciju” prema korupciji u Liberiji, zemlji krvavog građanskog rata 1989-2003. u kojem je, po nekim izvorima, poginulo 250.000 ljudi, a pola miliona od četiri miliona stanovnika je u izbeglištvu.

B92

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: