Pruga Nikšić-Titograd pod visokim naponom

Prema zvaničnim podacima – sa dvije godine zakašnjenja, 20 miliona eura skuplje i 37,4 km na čas sporije, otvara se rekonstruisana pruga. Učiniće to isti učesnici koji su svojim (ne)činjenjem doveli željezničku infrastrukturu do svima poznatog stanja.

(javniservis.me)

22. avgust 2012, Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) upozorila je građane da će kontaktna mreža na pruzi između Nikšića i Danilovgrada od danas biti konstantno pod visokim naponom i da je opasno hodati po šinama.

„Opasno je po život i zabranjeno kretati se duž pruge, hodati po šinama, prevoziti kolima na prelazima preko pruge terete čija je visina viša od žice koja je razapeta iznad puta ispred kolosjeka, kretati se po stanicama van mjesta predviđenih za putnike i stupiti nogom na šine pri prelaženju kolosjeka na dozvoljenim mjestima“, kaže se u saopštenju ŽICG.

***

07. jun 2009, Pruga Nikšić- Podgorica je u stanju temeljnog remonta koji košta oko 50 miliona eura. Ova pruga biće elektrificirana i osposobljena za brzine do 120 km na sat. Puštanje ove pruge u redovni saobraćaj predviđeno je polovinom 2010. godine.

10. avgust 2012, Pruga Podgorica- Nikšić biće svečano puštena u saobraćaj 15. septembra, a predviđena brzina vozova iznosiće 82,6  kilometara na čas.

Nakon više od šest godina, konačno su završeni radovi na remontu pruge Podgorica-Nikšić.

Investitor je Vlada Crne Gore i Željeznička infrastruktura, a ukupna vrijednost radova je 70 miliona eura, sa kamatama.

***

Opšte je poznato, da je željeznica svuda u svijetu, značajno doprinijela i privrednom i društvenom razvoju. To važi i za područje Nikšića.

Veliki privredni kapaciteti su nastajali na pravcima i u centrima gdje postoji željeznica. Neke od tih kapaciteta i pored postojanja drumske infrastrukture, može uspješno da opsluži samo željeznica.

Davne 1938. god napravljena je prva pruga na teritoriji opštine Nikšić i to Nikšić – Bileća, a 1948. god. je napravljena i pruga Nikšić- Titograd koja je 1965. god. rekonstruisana. Prije nekoliko godina ukinut je prevoz putnika na relaciji Podgorica -Nikšić, dok je teretni saobraćaj funkcionisao za potrebe nikšićke “Željezare”, “Rudnika boksita”, “Pivare”, podgoričkog “Kombinata aluminijuma. 1976.god. ukida se zbog nerentabilnosti pruga Nikšić – Bileća. Značajno je napomenuti da je u maju 2006. god. počeo rad na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Nikšić- Podgorica. Puštanjem u rad ove pruge vratiće se život, ne samo u ovom dijelu Crne Gore, nego i u selima prema Danilovgradu i Podgorici. Planirano je da rekonstrukcija ove pruge bude završena do kraja 2010. godine.

Comments

  1. e tugo,
    “Puštanjem u rad ove pruge vratiće se život, ne samo u ovom dijelu Crne Gore, nego i u selima prema Danilovgradu i Podgorici. Planirano je da rekonstrukcija ove pruge bude završena do kraja 2010. godine.”

    šta bi sa ove dvije godine do 2012, život se, je li, nije vracao? godine prije toga da ne pominjem, to se ne računa.
    umjesto da bez jedne riječi otvore to što su sklepali, zbog sramote, zbog Bioča… oni će sa ponosom pobosti zastave po stanici željezničkoj i kurčiti se…
    ne prolazi ta priča ni kod babe, jer baba zna ko je prugu gradio… može proći samo kod male djece starosto do 10 godina, koja misle da pruga i voz ne postoje u nihovom gradu ili selu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: