Al Jazeera: Spor mještana i vlasti

Deponija nema ni zaštitnu ogradu, a na njoj se, kažu mještani, odlažu i razne opasne materije.

Spor između mještana Berana i Opštine u vezi sa deponijom Vasove vode na sjeveru Crne Gore traje već godinama. Mještani sela u blizini deponije blokirali su peti put odvoz smeća iz grada, jer tvrde da je smetljište nelegalno i da se na njemu odlažu opasne materije. Traže da se deponija preseli na drugo mjesto.

U Opštini, međutim, tvrde da je odlaganje smeća zakonito i da će se na mjestu postojeće graditi regionalna sanitarna deponija i reciklažni centar za pet opština sjevera.

Već godinama mještani Beransela, Budimlje i još nekoliko Beranskih zaselaka vode pa i fizičku bitku da iz svog susjedstva uklone privremenu deponiju Vasove vode na kojoj se odlaže otpad iz cijele opštine. Kažu da joj tu nije mjesto.

Medicinski otpad

„Kroz smetljište protiče potok koji je u jesen i zimi ogroman i koji sve ove materije spira u Lim, koji štite brojne konvencije. Ona je na samom ulazu u grad, blizu kuća, postoje brojni kriterijumi koji ovu lokaciju diskvalifikuju kao lokaciju za odlaganje otpada“, veli Gojko Cimbaljević,  predstavnik mještana Beransela.

Pretpostavke su da je na Vasovim vodama do sada odloženo više od pola miliona tona smeća.

Deponija nema ni zaštitnu ogradu, a na njoj se, kažu mještani, odlažu i razne opasne materije.

„Na Vasovim vodama baca se gotovo sve, pa i opasni medicinski otpad, kao što su šprice i epruvete sa krvlju“, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

„Ovdje se skladišti sav otpad iz opštine Berane, čak i opasan, medicinski, veterinarski, ubijene životinje, psi lutalice, elektronski otpad, otpadna ulja, gume, sve što može“, ističe Cimbaljević.

Zakon o upravljanju otpadom definira da se smeće na jednom mjestu privremeno može odlagati samo godinu. Ipak, na Vasovim vodama je tako već punih sedam. Mještani stoga neće odustati od stalnih blokada odvoza smeća, jer im je, kažu, ugroženo pravo na život.

„Povećan je broj oboljenja od plućnih bolesti, dosta raka, ovo smetljište ugrožava životnu sredinu i ne mogu da shvatim da mi možemo da budemo ekološka država kada se ovako radi“, ističe Željko Čukić, predsjednik Mjesne zajednice Budimlja.

U Opštini, međutim, tvrde da deponija postoji od 1995. i da je odlukama grada i nadležnog ministarstva zakonita.

„Nije to samo livada, ledina gdje mi odlažemo, mi smo to kupili, Opština je vlasnik, i nakon prve blokade pokrenuli smo postupak za smetanje posjeda i sud je donio odluku da se tu ne može nalaziti niko da ometa“, naglašava Vuka Golubović,  predsjednik Opštine Berane.

Golubović, ipak priznaje da je na deponiji odlagan i opasni otpad.

„Činjenica je da inspekcija nađe povremeno medicinski otpad, ali otkud i kako ne znam. Inspektori podnesu kazne, komunalno i bolnicu su tu zakačili“, veli Golubović.

Opasnost od zaraza

Dok Opština i mještani ne nađu kompromis, smeće u gradu se gomila, pa zbog velikih vrućina postoji opasnost od različitih zaraza.

„To je pravi haos, neka nađu neke rupe na adekvatnom mjestu dok se to riješi, da se makne smeće sa ulica“, ističe stanovnik Berana Momo Pešić.

I dok mještani traže da zbog različitih propusta neko krivično odgovara za deponiju, Opština je raspisala drugi tender za izgradnju regionalne sanitarne deponije na Vasovim vodama i reciklažnog centra za pet opština sjevera.

izvor: Al Jazeera

fotografija: FB

Comments

  1. Odlično je što mu uopšte nisu korigovali izjave, nego su ih prenijeli baš onako kako Predsjednica to i izgovara:

    “…nakon prve blokade pokrenuli smo postupak za smetanje posjeda i sud je donio odluku da se tu ne može nalaziti niko da ometa…”

    “Inspektori podnesu kazne, komunalno i bolnicu su tu zakačili”

  2. a Vuka je predsjednica? sto ovo pise na slici.;)

  3. Al jazira? Koji je ovo sad Q?

  4. Ministar zdravlja je rodjen tamo a zna valjda sta je medincinski otpad pa mu ne smeta nimalo.Tek mu nece smetat kad krenu na svu ovu malenu drzavu kojoj ce pet sest ovakvih deponija biti previse.Dokazivanje pred vladarom uvjek najskuplje placaju ono najblizi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: