Ian Curtis – pjesnik novog doba

Joy Division bend je koji je, proizašavši iz punka, formirao vlastiti (specifičan) glazbeni i vizualni identitet, odnosno stil. Nastao je, odnosno počeo nastajati (iako još ne pod tim imenom) 20. srpnja 1976. godine. Bend je nastupao nekoliko godina i objavio samo dva studijska albuma – Unknown Pleasures (1979.) i Closer (1980.) – od kojih je potonji izdan nakon Curtisove smrti.

Joy Division svirao je „mračnu“ glazbu koja je, kao što je čest slučaj sa vrhunskim ostvarenjima različitih vrsta umjetnosti, utjecala na mnoge kasnije stvaratelje te razvoj jednog žanra, gothic rocka, sa karakterističnim „mračnim“ motivima.

Bernard Sumner (gitara i klavijature), Peter Hook (bas gitara), Stephen Morris (bubnjevi) te Ian Curtis koji je pisao tekstove i pjevao (ali i svirao gitaru) stvorili su prepoznatljiv zvuk Joy Divisiona. Neke od njihovih najboljih pjesama su Shadowplay i I Remember Nothing sa njihovog prvog albuma te Isolation, Passover i The Eternal sa drugog. Najpoznatije su njihove pjesme neki od singlova koji se nisu našli na studijskim albumima, odnosno Dead Souls, Atmosphere, Transmission te Love Will Tear Us Apart.

Ian Curtis rođen je 15. srpnja 1956, a umro 18. svibnja 1980. godine. Bolovao je od epilepsije i danas se pretpostavlja, nekog oblika depresivnog poremećaja. Imao je ženu i (Deborah Curtis koja je kasnije napisala njegovu biografiju Dodir iz daljine: Ian Curtis i Joy Division)  jednogodišnje dijete, ali i blisku vezu sa novinarkom Annik Honoré. Slava njegova benda je rasla i pritisak je na njemu bio sve teži… Sve je to doprinijelo tome da si Curtis – noć prije nego što je bend trebao poći na američku turneju, nakon gledanja filma Stroszek Wernera Herzoga i slušanja albuma The Idiot Iggyja Popa vješanjem oduzme život.

Bio je to kraj jednog mladog života punog potencijala te benda koji je tek trebao doseći punu slavu, no apsurdno je promišljati je li Ian Curtis mogao još toga stvoriti da nije odabrao smrt. Dakako da jest, no da nije bilo njegova samoubojstva to ne bi bio Ian Curtis koji je napisao tekstove po kojima je Joy Division poznat, jer oni su izravna posljedica osobe kakva je bio, a koje je samoubojstvo bilo jedini mogući kraj.

Luka Delić/prvavijest.hr

Comments

  1. Mračni… Ima jedan noviji film o Curtis-u: http://www.imdb.com/title/tt0421082/ .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: