Pronađene gusle starca Milije?

Naučnici vjeruju da su gusle, koje su juče pronađene kod mjesta Muo u Bokokotorskom zalivu – pripadale Starcu Miliji, legendarnom guslaru od koga je pjesme zapisivao Vuk Karadžić. Odlično očuvane, sa čak nekoliko pokidanih struna, gusle su odnešene na dalja ispitivanja u Podgoricu, dok su strune poslate u Wiesbaden. Gusle je pronašla njemačka turistkinja Monica Neumann.
-Otišla sam malo dalje niz ulicu kako bih bacila koru od banane na za to predviđeno mjesto, kad sam malo dalje od kontejnera, među razbacanim stvarima, vidjela i nešto što mi je ličilo na nekakav stari instrument. Ispostavilo se da su to gusle koje su izuzetno važne za vašu kulturu – kaže Monica.
Devedesetih godina prošlog vijeka naučnici su vjerovali da su gusle koje su pronađene u Konavlima pripadale upravo starcu Miliji. Ispostavilo se, međutim, da je u pitanju bila podvala pijanog rezerviste iz Bijelog Polja.
Podsjećamo, gusle starca Milije i pozlaćena kašičica Baja Pivljanina su dva misteriozna predmeta koja već decenijama opsjedaju crnogorske naučne krugove.
Vjekoslav Zec  

Comments

  1. Војин Николајевич says:

    Негдје ту је била у мјешина вина, само је требало мало размислити… :))

  2. Војин Николајевич says:

    Vuk se — zahvaljujući pomoći kneza Miloša — sastao sa Milijom u Kragujevcu 1822 godine. “Ali kad se s Milijom sastanem” — veli Vuk — “onda mi se tek radost okrene na novu tegobu i muku: ne samo što on, kao i ostali gotovo svi pevači (koji su samo pevači), nije znao pesme kazivati redom, do samo pevati, nego bez rakije nije teo ni zapevati, a kako malo srkne rakije, on se — i onako, koje od starosti koje od rana (jer mu je sva glava bila isečena tukući se negda s nekakvim Turcima iz Kolašina) slab budući — tako zabuni da nije svagda redom znao ni pevati! Videći ja to, ništa drugo nisam znao činiti, nego sam gledao da mi svaku pesmu peva po nekoliko puta, dok je nisam toliko upamtio da sam mogao poznati kad se što preskoči, pa sam ga onda molio te mi je pevao polako (rastežući reči), a ja sam za njim pisao što sam brže mogao; a kad sam koju pesmu tako napisao, onda mi je on opet morao pevati, a ja sam gledao u moj rukopis, da vidim je li sve dobro napisano

  3. Prica se da su na arheoloskom nalazistu kod Risna pronadjena muda Marjanova……lijevo je poslato na ispitivanje foreznicarima u Danilovgrad,a desno u Vizbaden….

  4. je,,, narod koji svira na dlake iznad konjske gu…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: