Granice kontrole

Američki predsednik Barak Obama izdao je odredbu kojom u slučaju krize može ugasiti bilo koju komunikacionu mrežu, uključujući internet.

Puni naziv te odredbe je ‘Određivanje komunikacionih funkcija za nacionalnu sigurnost i spremnost na uzbunu‘, i njena osnovna poruka je da bi američka vlada trebalo da bude u stanju da u svakom trenutku preuzme bilo koju komunikacionu mrežu za svoje potrebe.

No u sekciji 5.2 krije se zanimljiv deo odredbe koji kaže da izvršna kancelarija američke vlade mora imati svoju posebno osiguranu komunikacionu mrežu i da može raditi šta god želi s javnim mrežama, pa tako i ugasi internet.

Naravno, čim se pojavi ovakva odredba, postavlja se pitanje mogućnosti zloupotrebe; npr. ukoliko bi neka vlada želela da drži neku informaciju podalje od javnosti, jedan od načina da to napravi jeste da se pod izgovorom krize ugasi internet.

S druge strane, slične odredbe postoje u američkim zakonima i propisima već godinama, pa tako prema Zakonu o komunikacijama iz 1934. američka vlada ima pravo da ugasi svaki uređaj koji emituje elektromagnetsko zračenje, što je prilično širok pojam.

Na kraju, možemo se samo nadati da takvu krizu, koja bi zahtevala potpuno gašenje komunikacionih mreža, nećemo doživeti.

b92.net

Comments

 1. Ovo je onaj Nobelovac – za mir?

 2. Dobitnik Nobela za mir koji ubija ljude bespilotnim letilicama. Vođa slobodnog svijeta koji može da ugasi informisanje istom tom slobodnom svijetu.

  Ovo je nekad moglo samo u stripovima A. Jodorowskog :)

 3. Војин Николајевич says:

  А све у циљу обезбјеђивања “истине” која одговара администрацији. Ко друг'чије каже, клевеће и лаже…

 4. “američka vlada trebalo da bude u stanju da u svakom trenutku PREUZME bilo koju komunikacionu mrežu ZA SVOJE POTREBE”.

  da bi bilo jasnije: to je kao vlada Drzava Crna gora zadrzi pravo da u sluchaju rata proglasi mobilizaciju svih konja sa ovog foruma u svrhu prenosa materijala s jednog mjesta na drugo. .

 5. MontiracOnLine says:

  A koga to predstavlja američka ili bilo koja vlada.Zašto sprovode izbore kada mogu bilo kada i bilo koju odluku da donesu i sprovedu makar ona bila i protiv volje i interesa naroda.
  Na globalnu pljačku kada tad će da se odgovori globalnim nasiljem.Ne postoji represivni aparat koji to može spriječiti.Može donekle da odloži.U međuvremenu nezadovoljstvo se sve više taloži.
  Do eksplozije.

 6. Vlada predstavlja interese mocnih u drzavi i brani ih policijom i vojskom od fukare.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: