Samuraj

Ako treba reći u nekoliko riječi šta znači biti samuraj, onda je to ozbiljno posvećenje i tjela i duše gospodaru. Ako nekog upitaju šta još učiniti povrh toga, onda bi to bilo: usaglasiti se iznutra sa inteligencijom, humanošću i hrabrošću. Sjediniti ove tri vrline se običnom čovjeku može činiti nemogućim, ali to je lako.

Inteligencija nije ništa drugo do razgovaranje o stvarima sa drugima. Humnaost je nešto urađeno za dobrobit drugih, prosto poređenje sebe sa drugima i davanje prednosti drugima. Hrabrost je stisnuti zube i gurati naprijed, ne obraćati pažnju na posledice. Sve što izgleda da je iznad ove tri vrline nije neophodno znati.

Što se tiče spoljašnjih aspekata, to su lični izgled, način govora i kaligrafija. Kako su to sve svakodnevne stvari, one se usavršavaju neprestanom vježbom. U suštini, čovjek treba da sagleda njihovu tihu snagu. Ukoliko je čovjek postigao sve ove stvari, onda bi trebalo da bude upoznat i sa istorijom naše oblasti i običajima. Posle toga može izučavati razne umjetnosti kao razonodu. Ukoliko ponovo razmislite, biti sluga je lako. U današnje vrijeme, ako vidite ljude koji su bar malo korisni, vidjećete da su postigli ova tri spoljašnja aspekta.

 

Hagakure – U sjenci lišča; Jamamoto Cunetomo (1659-1719)

Prevod sa engleskog jezika Branimir Đalić; IP Babun

 

Comments

  1. Milovan Vukov Jankovic says:

    Usaglasit intelekt, humanost i hrabrost je veoma lako za DOMACE SAMURAJE, ljubav za GOSPODARA je izbrisala sve tri komponente, nemaju sto usaglasavat.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: