Pirati četvrta politička snaga u Njemačkoj

Ukoliko bi sada bili raspisani izbori u Nemačkoj, tamošnja Piratska partija bi osvojila čak 13 odsto glasova i tako postala četvrta politička partija u državi, prenosi Deutsche Welle

Da su opšti izbori u Nemačkoj sjutra, svaki deseti građanin dao bi svoj glas Piratskoj partiji, kaže anketa nedjeljnika Spiegel. Time bi ova mlada stranka postala četvrta snaga u zemlji, iza demohrišćana, socijaldemokrata i Zelenih, a ispred tradicionalnih partija Ljevice i Liberala – ovi potonji daleko su od cenzusa, piše Deutsche Welle.
Njemački Pirati su osnovani prije šest godina, a već imaju predstavnike u pokrajinskim parlamentima Berlina i Sarske oblasti.

Rastuća popularnost Pirata je, smatraju mnogi analitičari, “šamar za etablirane nemačke stranke”. Magazin Der Spiegel ocijenio je da “dio mlade elite osjeća da ih aktuelna politika više ne zastupa jer je jednostavno prespavala digitalnu revoluciju”. List navodi da među 100 najvažnijih internet-stranica na svijetu nema nijedne njemačke, da u Njemačkoj postoji samo još jedan proizvođač softvera svjetskog formata, i više nijedan veliki proizvođač mobilnih telefona, kompjutera ili elektronike.

Pirati se zalažu prije svega za slobodu informacija, pristup internetu za sve i zaštitu podataka na mreži. Osim toga, Pirati traže transparentnost kako bi se iskorijenila korupcija, jača prava građana, besplatno obrazovanje te socijalnu pravdu i zaštitu životne sredine.

Istovremeno, kako pokazuju rezultati ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa, liberali bi ponovo mogli da uđu u Bundestag.

Uspjeh ”Pirata” su socijaldemokrate kritički prokomentarisale, uz ocjenu da oni ne čine dovoljno za žene i da njihovo ponašanje ne odgovara shvatanjima o modernoj, mladoj partiji, poput piratske. Liberalima, šefa diplomatije Gvide Vestervela, je prvi put, poslije dužeg vremena uspjelo da se, prema Forsi, dokopaju pet odsto glasova birača, za šta je, kažu eksperti, zaslužan Kristijan Lindner, nosilac izborne liste u Sjevernoj Rajni.

Kada je riječ o velikim, narodnim partijama – demohrišćanskom bloku kancelarke Angele Merkel, za njih bi glasalo 36 odsto (procenat više nego prošle sedmice), a za socijaldemokrate 24 odsto, procenat manje nego prošle sedmice.

javni.me / abrasmedia.info

Comments

  1. volim ove ljude: “dio mlade elite osjeća da ih aktuelna politika više ne zastupa jer je jednostavno prespavala digitalnu revoluciju”.

    u tom slučaju, aktuelna politika u Crnoj Gori prespavala je, osim digitalne, i seksualnu, industrijsku i agrikulturnu revoluciju, kao i pronalazak kompasa, pisma, točka i tople vode… ma, prispavalo joj se već negdje po pronalasku vatre.

    ne znam kome je uopšte palo na pamet da je budi za AB revoluciju, pas mater.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: