Jugooceanija – prilog borbi protiv kolektivne aMNEzije

brod Boka, koji se sada zove XIANG HUA MEN . U međuvrmenu promijenio je više imena: THOR NAVIGATOR, CENTURY , FORTUNA,  ELPIS,THRAKI HELLAS, KING LION, HANUMAN.

"Boka" - Jedan od brodova kotorske Jugooceanije koji još uvijek plove, a koji se sada zove XIANG HUA MEN . U međuvrmenu promijenio je više imena: THOR NAVIGATOR, CENTURY , FORTUNA, ELPIS,THRAKI HELLAS, KING LION, HANUMAN.

„Moćnicima- prisvajačima imovine „Jugoocenaije“ poručujemo: „svaka sila za vrijeme i vaša će se istopiti kao šećer“, kaže se u saopštenju grupe manjinskih akcionara.
Aktuelnom kupovinom brodova kompanije „Crnogorska plovidba“, što se u javnosti predstavlja i kao vraćanje tradicije pomorstva Kotora i Boke, neko nastoji da opravda uništenje „Jugooceanije“, smatra dio manjiskih akcionara ove pomorske kompanije, koji za sebe navodi da su njeni „pokradeni i obespravljeni graditelji“. „Od daleke 1992. godine preregistraciojom 22 broda na Maltu i uništenjem „Jugooceanije“, sada se pojaviste sa jednim brodom kojim  hoćete da opravdate uništenje „Jugooceanije“ i tradicije pomorstva Kotora i Boke“.Povodom, kako navode, primopredaje broda „Kotor“ u Kini, „predsjednik Skupštine Crne Gore, kum- broda, je govorio o danu nade i ponosa za državu, kao i da će sada pomorci doprinositi crnogorskom školstvu, zdravstvu, obrazovanju, penzionerima, kulturi sportu i crnogorskoj državi“.

„Gospodine predsjedniče Skupštine Crne Gore: Dan ponosa i nade je bio kada je Jugooceanija imala 26 brodova, 790.800 tona nosivosti brodova i 709 stambenih jedinica i puno još toga, pa kako sada u Crnoj Gori ima oko 30.000 nezaposlenih, pitamo i koliko će ih na dva broda naći zaposlenje“, navode manjinski akcionari. „U „Jugooceaniji“ je 1985. radio 1451 pomorac. Od svog rada sebi i familiji su obezbjeđivali dostojan život. Međutim danas su pomorci prinuđeni da plove na stranim brodovima, gdje su izloženi psihičkim i fizičkim bolovima i štrajkuju glađu da bi dobili krvavo zarađeni novac. Kao što je poznato, prvi pisani dokumenti o pomorstvu na ovim prostorima datiraju iz 12. vijeka, a u periodu od 1710. do 1730. u Boki je bilo 700 jedrenjaka i 3,5 hiljada pomoraca, ali se nikada nije desio takav zločin u pomorstvu, kao što je uništenje „Jugooceanije“. Tada je gusarstvo bilo prepreka za slobodnu trgovinu , od čega je stradalo mnogo ljudstva i materijalnih dobara. Međutim gusari „Jugooceaniji“ oduzeše veliko materijalno bogatstvo bez žrtava. Zato nadležne dugogodišnje moćnike pitamo da javno odgovore na čija su imena preregistrovana 22 broda na Malti i da li i dalje plove sa istim vlasnicima , odnosno onima koji su ih prisvojili. Sumnja se i da su „vlasnici-prisvajači“ od zarada na vozarine uvećali flotu, kupili ili sagradili firme velike vrijednosti u Crnoj Gori i inostranstvu. Ostaje nejasno i zbog čega se ne oglašava svako onaj kome je u nevolji pomogla „Jugoocenija“, kaže se u saopštenju. Manjiski akcionari su kazali da „dobročinstva Jugooceanije nisu za zaborav“ i da će se i dalje boriti za svoja oduzeta prava i pitaju što bi na sve rekli Ivo Visin i ostali pomorski velikani.„Moćnicima- prisvajačima imovine „Jugoocenaije“ poručujemo: „svaka sila za vrijeme i vaša će se istopiti kao šećer“, kaže se u saopštenju grupe manjinskih akcionara.
izvor: radiokotor.com

Comments

  1. Moze biti da je jedan ostao neprodat pa su ga ofarbali i skockali da bi ga sami sebi prodali…cim su za kuma zvali toga sto su zvali sve je moguce.Sad je Kotor vec rentiran.Ako su tri puta uzeli pare to je vec nesto na cemu im mogu pozavidjeti i najveci svjetski prevaranti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.