Vječna zublja, vječne pomrčine! (Prvi dio)

piše: Dragan Šepelj

2062-a godina poslije Isusa Hrista. Svijet je u 21-om vijeku  preživio nuklearni i tri svjetska rata, te desetak balkanskih, ali čovjek je još top boss životinja na trećem bubulju od sunca.

Vascijeli preživjeli demokratski svijet danas slavi posebnu obljetnicu:  stotinu godina od rođenja Mila Prvog, Jednog i Jedinog, najdugovječnijeg svjetskog Predsjednika nekog košarkaškog saveza, kapitena reprezentacije, tricaša i najboljeg igrača; jedno kraće  vrijeme  Predsjednika Vlade  i Predsjednika nekad  malene mediteranske države, sada svjetske super sile (u fookarlooku i razvijanju svih oblika malignih  tumora), koja ponosno nosi  ime : Crna Gora.

Ova će proslava u cijelom svijetu biti proslavljena neradno, u čast velikog svjetskog sportskog radnika i državnika i sve u skladu sa radnim navikama  njegove malene – ali u mnogim stvarima i velike – nacije. Čak je i američka  košarkaška asocijacija NBA najavila da neće biti odigrana niti jedna jedina utakmica u USA ove sedmice, u slavu na ovog sjajnog ‘igrača’ pod obručima i veeeelikog američkog partnera i prijatelja. Dres sa brojem 100 će biti podignut na krovove svih arena  NBA timova. Velika počast za velikog Crnogorca i državljanina svijeta.

Nepažljivi i neinformisani čitalac bi u sopstenoj neupućenosti u vaskolika svjetska događanja pomislio da je ovo neka posmrtna počast velikom ‘igraču pod obručima’ , ali bi se grdno prevario jer:  Milo Prvi, Jedan i Jedini je živ živcat, spremniji i milosniji nego ikad.

Lovćen, sportski centar Milo i Njegoš (nekada Mauzolej)

” Zing, zang” – lopta se odbila o pozlaćeni renesansni  obruč i otkotrlja se  van aut linije, nakon šuta  visokog dječaka u kicoškoj  sportskoj opremi marke Boss. Za njom je potrčalo preko nekoliko sijedih staraca, svi u nadi da će oni prvi doći do lopte i vratiti je u ruke mlađanog talenta od dva metra visine.

“Moja je!” – poviče stari ali beskompromisni  Dragan Đurović, i sam košarkaš nekad, ali zbog godina, skolioze, išijasa i rana iz posljednjih ratova i pohoda , sada u ulozi “ball boya”. Ostali stariji momci ga sa zavišću pogledaše jer nije česta prilika da Milo PJJ promaši obruč ; zadnji put se to desilo prije dva mjeseca – namjerno – tako da se ovo može smatrati posebnom  privilegijom starog ali na momente i u specijalne prilike kakva je sada , okretnog   Đurovića, koji je i tad prije dva mjeseca  bio najbrži. ” Hvataj Šefe!” – radosno uskliknu brzonogi veteran . Lopta se u blagom i matematički preciznom luku našla u rukama našeg slavljenika. “Šefe, još samo pola sata, moramo se spremiti za uzvanice koje dolaze iz vascijeloga svijeta” – tihim ali opominjujućim glasom reče prelijepa starica Radojka Rutović, šefica svih protokola vječitog od svih predsjednika.

” Alo, idioti; što radite to ?” – podviknu Milo PJJ nakon poduže stanke i ispijanja krčaga sa vodom- na dvojicu smežuranih staraca koji su letjeli u satelitskim tanjurima u prostoru iznad reketa – napravljenog od bračkog kamena donešenog prilikom pohoda na Dalmaciju godine 2034-e. “Koji vas ja matrak plaćam i držim kad ne možete najobičniju loptu ubaciti u koš uz svu tehnologiju kojom sam vas opremio?” – naš heroj je sada već prilično nervozan. “Ne volim promašivati, majmuni jedni ; jel vam jasno?” .

” Šefe, nešto se čudno dešava; znate da se meni teško omakne greška kad vi šutirate, Šefe!” – bojažljivo reče omatufali  Zoran Đurišić , starac –  dugogodišnji prvi i najvažniji čovjek Montenegro Airlinesa – i kontrolor Milovog odjeljenja za nepromašivanje , kojeg još čine i Tarzan Milošević,u ime SDP-a  Ervin Spahić, i u ko zna čije ime visoki naočiti Kotoranin  Boro Kašćelan. I stvarno, na inače vedrom plavetnom crnogorskom nebu odjednom počeše iskriti munje i gromovi, i jedan čudni crni oblak razbi tu monotoniju plavog neba nad Lovćenom. ” Čudno, baš čudno” – reče Milo PJJ, ” jes’ nešto, zamisli.”

” Oprošteno ti je ovaj put, ali nemoj da ti pređe u naviku, sjećam se da si se uvijek vadio na neke vremenske neprilike, kad su ti padali avioni ” – pored alkoholizma i  nesposobnosti direktora, te otvaranja tupavih avio linija do raznih Pičkovaca, bješe to stvarno  glavni razlog zašto je ta ugledna firma nekoć bankrotirala.

“Hvala Šefe, neće se ponoviti više, Milice mi.”

“Neka vidi neko što je sa tim oblakom!” – oštro poput britve dovikuje dvometrica.

Delegacije vascijelog preostalog svijeta već godinama dolaze na neku vrstu poklonjenja Milu PJJ , uvijek  na dan 15. 02. kada je našem slavljeniku rođendan. U diplomatskim krugovima se šuška da je glavni razlog tolikih dolazaka ipak druge prirode i povezan sa pokušajem potpunog  otkrivanja“crnogorske tajne” , kako se u naučnim i uopšte ‘svjeckim’ krugovima naziva misterija nevjerovatne dugovječnosti preostalih primjeraka crnogorskog čovjeka. Decenijama su nuđene razne hipoteze u vezi ovog svojevrsnog fenomena ; spominjali su se :Ostrog, pršut, kaštradina, raštan, vino Vranac, zvuk gusala, domaća loza, voda sa Ivanovih korita…i tako do unedogled, ali sve je ipak  razotkriveno sasvim slučajno, makar je tako rečeno u uredu C.I.A. za natprirodne pojave, kada je službenik pod kodnim imenom “LIVOR 45”, inače stanovnik Zabjela, shvatio da kontinuirano glasanje i  skrivena agitacija  za DPS , podrška u kampanjama, laganje bližnjih, krađa i prekrađa glasova, podmićivanje sirotinje , lijepljenje plakata po izlozima i saobraćajnim znakovima, te posebno barjačenje i slavljenje uz ciku vrisku i šenluk u kolonama i u zgradi Vlade CG , izaziva specijalni onostrani efekat teško spojiv sa onim  što je do danas bilo poznato u nauci , tzv. : ” Kilibardin  sindrom”  – stečenog imuniteta na moral i etiku (nazvan za   po crnogorske prilke  rano , u 112 godini, preminulom nesoju ,špijunu i arhetipskom primjeru crnogorskog neuništivog nadčovjeka spremnog na sve fookarlooke ovo i onozemaljske prirode). Taj efekat produžava život praktikanta za neodređeni broj decenija.

Kilibarda je, inače, umro bizarnom smrću kada se udavio u sopstvenim govnima koja je htio pojesti nakon tribine u Orjoj luci, na kojoj se raspravljalo o primjerima čojstva i junaštva u Crnogoraca , odnosno nedostatku istih kod ogromne većine savremenika. Pred starim naučnikom je bio postavljen nemoguć zadatak : pojesti u ime nauke i slave  sva govna koja je po sebi posrao tokom decenija naučnog i političkog rada. Umro bi i Bud Spencer, reći ćete, a kamoli  anoreksični Banjanin. No, njegova žrtva je ostala upamćena u narodu, posvećeno mu je nekoliko guslarskih uspješnica  a  odlukom generalne skupštine UN  sindrom sada nosi njegovo ime.

Ipak, da sve dobije n-ti stepen tajnovitosti, niko još nije objasnio kako to da u slučaju Predsjednika košarkaškog saveza CG pratimo njegovu  besmrtnost , te  mladolikost , pored dugovječnosti i solidne  kreposti koja karakteriše  sve preostale  Crnogorce  zahvaćene Kilibardinim sindromom ? Sindrom Benjamina Buttona pomiješan sa Kilibardinim , ili nešto treće !? ” Moguće je u pitanju   Bog ” – nabacio je jednom prilikom punom amfiteatru američkih  studenata sa Harvarda, na razmjeni u UDG naduniverzitetu , cijenjeni  prof. Veselin Vukotić, mag neoliberalne transmisije u nepoznato.

” Ne isključujemo tu mogućnost” – odgovorila je sva svjetska struka nakon video snimka objavljenog na YOU TUBE-u na kojem se Predsjednik KSCG vidi kako u 88- oj godini zakucava loptu u koš  sa ivice reketa, u stilu Dominique Wilkinsa, piruetom od 360 stepeni . ” Nisu čista posla; biće teško pronaći valjani odgovor, ali trudićemo se “…

nastaviće se…

Comments

 1. ne znam ali uveliko se prica da uskoro kupuje wikiliks…ko zna kakve su mu namjere

 2. nijesu oni košarkaški magovi a loši ekonomski kalkulanti, nego su čisto i jasno, pljačkaši. banda koja se napljačkala, ostavljajući iza sebe tokom 22 godine leševe i moralno retardirani narod da ih slavi, da ih pravda, da im se ulizuje, da ih žali, manjinski narod koji krađom na izborima postaje većinski.

  dok im iz slinavih mafijaških noseva se presipa kokain, dok ih njihove sluge tapšu po ramena, oni su sve samo ne tim, i sve samo ne košarkaško bratstvo. oni su jedno jedino – braća po euru. bratstvo pljačkaša, bez ikakvih moralnih skrupula, i nikako oni kojima su ruke sa košarkaškom loptom namještene za šut za tricu; ne, oni su mafija, crnogorska mafija ruku krvavih do koljena namontiranih da ponesu još jednu vreću para. eura, dolara, rubalja… bitno je da su pare. danas il 2062, svejedno. radi se o zvijerima a ne ljudima koji razlučuju dobro i zlo. i vrh mafije, i sve njihove sluge, otvorene i prikrivene.

  • Nisu mafija wawy…
   Kriminalci su radili za njih, neki rade i sad, ali oni nisu mafija. Solidno organizovana partija u zajednici koja se još uvijek dobrim dijelom dijeli na plemena, koja na svojoj strani ima sve prerogative vlasti kakve ima i Japan, Rusija, Mexico, Njemačka, Australija…
   Priznati su od cijelog demokratskog svijeta i strateški bi pogriješili kada bi se suprotstavljali njima na način da ih se tako karakteriše. Uostalom , to im govori opozicija već godinama i uspjeh je nikakav; tačnije NIJEDAN ozbiljan ‘svjecki’ političar ili partija ne podržava opoziciju.
   Priča o mafiji je, kod crnogorskih političara, izgovor za sopstvene neuspjehe. Na taj način se relativizuje sopstvena neorganizovanost, nerad i neznanje…

 3. perfect stranger says:

  Они ЈЕСУ мафија, Козак. Како се другачије могу окарактерисати људи који се већ деценијама баве организованим криминалом? Дакле, нијесу само криминалци радили за њих, они су лично учествовали у криминалним пословима. За то постоји прегршт доказа, многе од њих је, рецимо, презентовало италијанско тужилаштво. Осим тога, ово је јако мала земља, и многи од нас су чули из прве руке (ја, рецимо, од мог пријатеља који је радио у полицији, и многих других), о мафијашком карактеру и потезима чланова режима на разним нивоима.

  Мислим да је од изузетне важности, баш стратешке, да се они управо карактеришу као мафијаши од стране свих демократски оријентисаних грађана. То што су они “признати од цијелог демократског свијета” не значи баш ништа у овом контексту. Тај демократски свијет је признавао и указивао највеће почасти челницима разних диктаторских режима. То је само питање политичке употребљивости режима који може да послужи као средство за обављање циљева спољне политике неких великих држава. Не треба живјети у илузијама да говернанти западних влада нијесу упознати са стварном ситуацијом и са стварним карактером монтенегринске власти. Они све ове ствари одлично знају. Али је зато важно је да се причом о мафијашком и диктаторском карактеру режима утиче на јавно мнење неких западних држава, које из разумљивих разлога није у толикој мјери упознато са ситуацијом. А управо би одређена спознаја ситуације од стране западне јавности могла, бар у извјесној мјери, да утиче на промјену политике њихових влада према црногорском режиму.

  Зато је свака прича о мафијашком карактеру режима исправна и корисна за демократизацију друштва.

 4. stranger,

  ne mislimo isto , nažalost, po ovom pitanju. Tvoji argumenti koje uvažavam, a koji se zasnivaju na nespornoj činjenici da su radili prljave poslove, meni ipak ne djeluju tako ubjedljivo da bi pristao svoj doživljaj istih staviti u taj kontekst.

  Daću ti moje razloge :

  1. Hrvatske vlasti su godinama imale razne moguće konekcije i prepletenosti sa Petračevim klanom, Zagorcem i ostalima. TDR je šverocovala cigarete ( pregršt različitih dokaza je za to ponuđeno kroz priču o Canetu i Milu) pa ni to nije razlog da takvu vlast karakterišem kao mafijašku.

  2. Srbijanske vlasti su sarađivale , ili sarađuju, sa Čumetom i njegovim gangom, sarađivale su sa Zemuncima, nekad sa Arkanom, prije toga koristile ubic iz kriminalnog ganga, pa ni tada nisam koristio taj termin o kome ti govoriš u karakterisanju prirode te vlasti.

  3. USA je uz pomoć izvorne sicilijanske mafije slomila pobjedu KPI , nakon drugog svjetskog rata, i ja opet ne mislim da je ispravno reći da je ta američka vlada, koju i danas sumnjiče za angažovanje krimosa u obavljanju prljavih poslova, mafijaškog karaktera.

  4. Sve vrijeme crnogorska , nazovi, opozicija koristi taj termin kod pokušaja ocrnjavanja vlasti DPS u javnosti. Mislim da se lako možemo složiti da im je uspjeh NIKAKAV.

  5. Zapadni demokratski svijet je prepoznao ovu vlast kao pogodnu za praćenje njihovih interesa u ovom dijelu Evrope. Siguran sam da oni znaju njihov karakter, sklonost ka korupciji, bezakonju i sl. Ipak, siguran sam i da ih ne drže za mafiju, jer to bi značilo da o nama kao društvu ne misle baš najbolje, a i ne žele nam dobro, što bi apsolutno onda promijenilo potrebnu političku strategiju u CG u vezi pridruživanja EU.

  Gore sam ti napisao otprilike kako ja definišem ovu vlast, da se ne ponavljam sada. Naveo sam ti i ove razloge da bi znao moje osnove za tako nešto. Ne bježim od rasprave na ovu temu, i odmah ti kažem da ću insistirati prilikom svakog daljeg udruživanja da se nađe novi termin, tačniji i UBItačniji, kojim će se definirati karakter DPSDP vlasti. Priča o mafiji, rekoh, nije dala ama baš NIKAKAV rezultat glede opadanja podrške istima. Naprotiv…

 5. Kozak, ali ti zaboravljas da je Milo svoje prve milione zaradio upravo na mafijaskim poslovima sa talijanskom mafijom i da je svoju vlast konstruisao bas po modelu mafije, gdje je na vrhu “Capo mafioso” koji sve kontrolise i bez cijeg se odobrenja ne moze zapoceti ni jedan posao. Ne znam koliko si ti imao priliku suociti se sa realnom situacijom u nekom znacajnijem biznisu u Crnoj Gori, licno, ali oni koji jesu, znaju veoma dobro, kako i na koji nacin se dobijaju veliki poslovi i ko aminuje… Prodaja cigareta i droge na ulici u Napulju, se odvija iskljucivo preko mafije, a u Crnoj Gori, ti se poslovi odvijaju preko koga?

 6. Olja,

  Milo NIJE svoje prve milione zaradio tako što je švercovao cigarete niti bilo što drugo.

  Prve milione je zaradio tako što je učestvovao u svim pljačkama deviznih štediša početkom devedesetih, te prisvajanjem javnih dobara tadašnje republike za sebe i svoje drugove iz partije tokom ratnih dešavanja.

  Nakon toga dolazi storija sa švercanjem cigareta, koje je btw radila i bivša Jugosčlavija samo sa lokacija u Hrvatskoj (otoci). Crnogorska vlast je učestvovala u šverci cigareta, ali to ne znači da su oni mafijaška vlast, jer je , PONAVLJA, američka vlada koristila PRAVU mafiju u mnogim poslovima , posebno pamtim svrgavanje Komunističke partije Italije, kao i prodaja i proizvodnja narkotika iz latinske Amerike, pa je niko ne karakteriše kao mafijašku vlast.

  Srbijanci su radili iste stvari, Hrvati takođe. Italijanske vlasti su godinama imali konekcije sa mafijašima ( Andreotti, De Michelis, Berlusconi..) , pa ajmo ih sve strpat u mafijaše.

  Mislim da to nije dobro najprije zbog toga što našoj opoziciji daje alibi za nečinjenje, a građane dekuražira u sopstvenom odnosu prema vlastima.

  I ponavljam, mantra o mafijaškoj vlasti NIJE NIŠTA NOVO, ponavlja se godinama , a rezultat je, valjda je to jasno : NULA, NIKAKAV…imali su samo veću podršku na svim izborima.

 7. kozak, ako nije Milo, onda je Aco zaradio svoje prve milione svercujuci cigarete i drogu, ali za to je bila potrebno Milovo DA. Mi u Herceg Novom znamo veoma dobro svakog lokalnog mafijasa koji je saradjivao u tim poslovima i znamo sta su imali prije,(nista) i kako su iz podruma u kojima su zivjeli, naglo uskocili u djipove, jahte i kuce sa jakuzi kadama. Sve zahvaljujuci cigaretama i drogi.Danas su oni jos uvijek uz vlast. Oni je finansiraju, oni za nju kupuju glasove, oni za njih i ubijaju ako im se neko isprijeci na putu. Taj se sistem vladavine naziva mafijaski, a ljudi koji podrzavaju taj sistem su kriminalci. Za razliku od talijanske mafije, koja je organizacija koja nije pod pokroviteljstvom vlade, nasa mafijaska organizacija upravlja ovom drzavom, pa ti pricaj tu svoju pricu da Milo nije mafija, koliko god hoces, ali on to jeste i kao takav je sklonjen sa mjesta premjera, a to sto njega narod voli, to vec nije stvar Evrope. Za sada…

 8. Olja,

  ti ponavljaš ono što sam ja pisao o švercu cigareta i cijelo vrijeme od kampanje pod kojom si izložena ponavljaš milion puta ponovljenu mantru.
  Pošto si dobronamjerna još jednom razmisli o ovome što ću PONOVIT’

  1. USA vlada je iskoristila Cosa Nostru, konkretno Lucky Luciana i američke bossove nakon drugog rata da za njihov račun straše ubijaju i potkupljuju građane kontra KPI koja je već bila daleko najpopularnija u Italiji. Političari TO RADE, konstantno. To je radio i Koštunica i Sanader. Niko ih nije karakterisao kao mafijaška vlast.

  2. Ti Novljani koje spominješ rade za Mila, ili su radili, a ne Milo za njih. Kompletna je glupost da je neko Milom zavladao. Milo je apsolutno najjači čovjek DPS-a, nesumnjivo najuticajnija ličnost u CG. Sa bratom i najbogatiji. Zamjenom teza , ništa suštinski dobro nećeš uraditi.

  Uostalom, ponavljam, rezultat je do sada bio NIKAKAV. NIHIL… Ne branim ti da nastaviš dalje ali ja se tome neću pridružiti. Milo zaslužuje mnogo veće poštovanje i veći napor za boriti se protiv njega nego što ga je do sada imao u redovima opozicije i kritičke javnosti.

  pozdrav

  • Sonja Radosevic says:

   Kozak, ko to stalno ponavlja da je ova vlast mafijaska ? Ja to ne cujem ili mi ne zivimo u istoj drzavi. Oni koji su to cinili progonjeni su kao divljac i udaralo se na sve nacine na njih , do poslednjeg ,,Mohikanca,, Sada cujem lidera ,,Pokreta za promjene,, da govori o mafiji ali mu mafija zato posalje rodjaka onog cije se ime ne smije spominjati poradi zdravlja, da iznogeta covjeka na sred ulice. I nikome nista. Niko ne smiej ni ,,a , , reci. Mozda ste vi,,Kozak, takodje nekada javno rekli da Crnom Gorom vlada mafija ali to ne znam jer ne znam vase ime.
   U svakom slucaju , vasa teza o stalnoj prici o mafiji nije tacna. Mozad toga ima na internetu ali samo zato sto se ljudi ne potpisuju imenom i prezimenom,
   I jos nesto , kazete ,k,ompletna je glupost da je neko Milom zavladao. Milo je apsolutno najjači čovjek DPS-a, nesumnjivo najuticajnija ličnost u CG. Sa bratom i najbogatiji. ,,
   Na cemu temeljite ove tvrdnje? Ko je kod premijera ulazio na nacin sto je nogom otvarao vrata ?

 9. kozak,
  Kostunica i Sanader su svoju vlast zasnivali na drugim osnovama, ne na mafijaskim i ne mogu se porediti sa nasom stvarnoscu, gdje je svaki drugi gradjanin ove zemlje KUPLJEN i gdje gradjanska svijest ne postoji. Dok su se u Srbiji i Hrvatskoj, a da ne govorim o Italiji, vlade mijenjale i ljudi protestovali i jos uvijek protestuju, ovdje zive neka bica koja su potpuno onemocala za bilo sta, osim da sluze mafiji.Bica koja nemaju hrabrosti da se odupru ropstvu, koja nemaju zelja za boljim zivotom, koja se mire sa sudbinom koju im kroji vlast. Ma ne kroji nama zivot Amerika, nego nam je kroje nasi “Amerikanci” koji su svjesni svoje moci nad bijedom ovog naroda u svakom pogledu.Ne kupuje Amerika glasove za DPS, nego to cine clanovi te partije. Evo ih sada kupuju narod pred popis…Talijanska drzava se bori protiv mafije i ne finansira iz budjeta mafijaske poslove, ali za Berluskonija kazu da je mafijas, jer on u Napulju, Pulji, Reggo Calabriji dobije glasova najvise od evidentiranih mafijaskih familija…Protiv Berluskonija se trenutno vodi desetak procesa i njegovi protvnici se sve vise povecavaju, jer Americi nije vazno koja ce vlada biti na celu Italije. Bitno je samo da im je saveznik. Zato i kazem i ponavljam, nije nama Amerika kriva sto nam je mafija na vlasti, kriv je narod koji podrzava mafiju.

 10. Olja,

  ti ‘ponavljaš’ da nama Amerika NIJE KRIVA, kao da sam ja to u bilo kakvom kontekstu našeg dijaloga spomenuo, pa me podsjećaš. Ne, Olja, nama Amerika nije kriva, slažem se.

  Potvrđuješ samo moje tvrdnje kada spominješ veze Berluskonijeve sa mafijom, a karakter italijanske vlade štediš epiteta “mafijaška” . A suština, čak i način djelovanja je isti kao što je u Crnogoraca.

  Koštunica je preko svojih saradnika : Rada Bulatovića, Nikitovića i ostalih održavao skladne veze sa zemunskim klanom, koji je možda najviše od svih kriminalnih društava u zadnjih deceniju, dvije, mogao nositi predznak “organized crime “. Iskoristio ih je na kraju za eliminaciju najvećeg političkog konkurenta.

  Sanader, vlast Tuđmanova prije, također. Hrvoje Petrač je bio veoma uticajan igrač u Hrvatskoj, pod zaštitom vlasti . Zagorec, takođe. Konekcije političara sa organizovanim kriminalom su neupitne, pa opet sam uvjerenja da je mafija ipak slabije organizovana od države, čak i u slučaju CG koja najviše pati kao društvo zbog nevjerovatne količine intelektualne zaostalosti i nerazvijene građanske svijesti. Iz toga proizilazi potreba za slijeđenjem najjačeg u plemenu, najbezobraznijeg, najbeskrupuloznijeg, bez , ili uz minorne, intencije o pobuni.

  To je i lajtmotiv mog pisanja na ovaj pseudoironičan način. Možda takođe neučinkovito, ali ja to tako vidim.

 11. Valja ponavljati, radidjece i onih koji dolaze za nama, da na sceni u CG jeste mafija. Ta mafija ima brdsko-sicilijanski smek, sa neizbjeznim valerom komunizma i primitivizma. Sto ne mijenja njen sustinski mafijaski karakter.

  • remember,

   u pitanju su ipak plemenski ljudi koji su kao takvi kroz – pogrešno tumačenu – komunističku naobrazbu stvoreni kao jedinke bezosjećajne na probleme i potrebe društva. SVI DO JEDNOGA su obučavani kroz sistem starih službi bezbjednosti, kao takvi određivani da budu upotrebljivi.

   procrnogorski dio opozicije je izašao iz MONTEXA i stare službe koja je bila smijenjena birokratskom revolucijom a prosrpska (uključujući zajednički dps) i je bila pod kontrolom KOS-a i nove službe DB koja je počistila te stare ‘kadrove’ .

   to nema veze sa mafijom. oni su mnogo efikasniji i bolje organizovani od mafije. i samo ih takvi, efikasniji i bolje organizoivaniji i inteligentniji mogu ugroziti.

   • Kozak, cini mi se da grijesis.

    O organizacionoj strukturi raznih mafija napisano je vec tone i tone knjiga. Iz toga se moze zakljuciti da su pojedine mafije organizovane bolje od nekih drzava, tako da to sto si rekao jednostavno ne stoji. Mafija je, pojednostavljeno, u savremenom svijetu, dzinovski mehanizam koji omogucava pranje ogromnih para i uvodjenje istih u tzv. legalne tokove. Crnogorska mafija na vlasti cini upravo to. Alibija nema, jer ni opozicije de facto nema. Opozicija je, sto je i normalno u ovakvim drustvima, jednako korumpirana, jer je uglavnom i kreirana od ljudi iz pozicije i njenih sluzbi. Srpstvo i crnogorstvo su sah polja na kojim mafija na vlasti trenutno postavlja figure na sahovskoj tabli. Samo mali dio ljudi je prozreo tu prljavu igru, sto je dodatna katastrofa.
    Mi smo, kao drustvo, u bezvazdusnom prostoru. Kamo srece da se borimo protiv grupice neukih birokrata, kako ih izgleda ti dozivljavas. Ne, stvar je na zalost mnogo ozbiljnija, tragicnija i beznadeznija. Ali ja ipak zelim da vjerujem da ima nade, i lokalno i globalno. Ona ja u slobodnim pojedincima. Ti si jedan od njih. Od pojedinaca pocinje svaki preporod…

 12. kozak ti kazes,
  …”pa opet sam uvjerenja da je mafija ipak slabije organizovana od drzave…”
  U Hrvatskoj i Italiji da, jer je
  Hrvoje Petrac u zatvoru, Sanader takodje, Zagorac takodje, a Berluskoni pod optuznicom od talijanskog suda… Zato sam ja uvjerenja da je mafija u Crnoj Gori ipak jaca od drzave, samo zato, jer je na celu drzave mafija. Pa zar da se bore sami protiv sebe?

 13. pukovnik Lado Tajović says:

  Ne treba posebno pričati zašto korišćenje izraza ‘mafija’ upravo odgovara onima kojima se upućuje pogotovo što oni koji to najčešće uzvikuju uglavnom primjenjuju neku širu definiciju pod kojom obično podpadaju i oni koji glasaju za ‘mafiju’. Tako da se ni vlast posebno ne trudi da to tako predstavi jer su ‘bukači’ sami vrlo izdašni u kvalifikativima i vrlo jasni. Taj način nije širenje ideje, to je puko navijanje, kao navijanje za neki sportski klub gdje navijačima nije stalo da dobiju pristalice za svoj tim već da uvrijede protivničke. U osnovi svih ‘navijača’ leži potreba za pražnjenjem, puko huliganstvo, oslobađanje frustracija, pobuna radi pobune… Oni ne žele da grade već da ruše. Zato nije čudo zašto neki tipa perfektni i klonovi uzvikuju non stop već izlizane termine jer njima odista nije motiv da se izgradi išta.. Isto tako ako bi uzimali primjere iz inostranstva a i kod nas ‘vođe navijača’ uvijek se pokazivalo da su ljudi spornih dosijea.

  Uz ‘vođe navijača’ tu su i ljudi koji vjeruju u istinsku ‘moć’ takvog eksponiranja i čine da ukupni performans izgleda potpuno ‘komičan’, kao u nekim filmovima B produkcije. Oni idu srcem i potpuno ubijeđeni u konstrukcije koje prave i neprestano ih nude na tržištu ili kako kažu bore se protiv ‘mafije’, a ‘mafija’ uglavnom i odgovara na njih jer mahom nisu tačne. Ako se među deset optužbi nađe jedna ili dvije teške laži one ruše sve i zato su ovakvi ‘navijači’ zahvalni ‘igrači’ u pretpolitičkom društvu kakva je Crna Gora. Oni su takvi svih ovih godina i rezultat na semaforu je svima vidljiv. Tu nema pobjednika, niti će biti. Svi smo poraženi već odavno. Ovdje je ‘zemljotres’ sve smisleno srušio i sve što se dešavalo i što će se dešavati je samo aftermath.

  Nije kriv Đukanović, DPS, ‘mafija’ i sl. što se nije ništa smisleno izgradilo već mi sami. Nisu krivi oni što nemamo nijednu kolibu, nijedan park… u kojem možeš slobodno reći svoje mišljenje bez posljedica, slobodno upitati bez odgovora ‘zašto me to pitaš'… ‘Navijači’ su brutalni jednako kao i ovi drugi, svako prema svojim mogućnostima, svako ko ne pije njihovo vino, ko nije opijen, ko je bez frustracija, ko nije personifikovao sve svoje probleme i kome nije smisao da sruši nešto već da izgradi… jer ko ne pije ‘navijač’ nije. Zato svako pozivanje ‘ne na igrača već na loptu’, svako pozivanje na kulturu dijaloga… izaziva podsmjeh i kritiku kod njih jer šta bi oni bez toga?

  ‘Svaki glupan može stvari činiti većim, složenijim i nasilnijim. Potrebna je trunka genijalnosti i puno hrabrosti za kretanje u suprotnom smeru.’
  Albert Einstein

  • “Taj način nije širenje ideje, to je puko navijanje, kao navijanje za neki sportski klub gdje navijačima nije stalo da dobiju pristalice za svoj tim već da uvrijede protivničke.”

   Da, u to smo se uvjerili nakon punih 20 godina poraza “opozicije”, ali ne smijemo zaboraviti da ova vlast nije nikada izgubila aparaturu koju je naslijedila 80-ih. Dakle, da je DPS, sišao sa vlasti, pa ponovo došao na vlast iz opozicije, kao što je to slučaj sa HDZ-om u Hrvatskoj, iako nezahvalna uporedba, onda bi smo do kraja tvrditi da smo samo mi krvi. Ovako ima ta jedna šara na tom crnom polju, koja ima kontinuitet sa pređašnjim režimom koji je imao moć, a koju niko tada nije zvao demokratijom. Dakle imamo prelaz iz dvije suprostavljene ideologije, a da nikad nismo sa prvom raščistili.
   Godine 90-e se nakalemile sankcije, i da ne nabrajamo što sve ne, državni šverc uskog broja ljudi itd.
   2000-e su dodale što su dodale,
   u ovoj deceniji treba prepoznati kako i na koji način podvući crtu i početi graditi crnogorsko društvo na nekim novim osnovama,

  • Tachno..:)

   Hvala Lepo

  • Dosta smo slusali dijagnoze, vrijeme je da se prepise terapija.

 14. Pukovnice zdravo bio!
  Ovdje se “zemljotres” nikada nije ni dogodio, niti se moze dogoditi u ovakvom drustvu i medju ovakvim ljudima koji nemaju snage ni hrabrosti za neke nove pocetke, niti volje da se odvoje od ustaljenih navika:”radio neradio svira mi radio”, njihov je moto. Ovdje nema ni oluja, ni pozara, cak ni zara, ni velikih emocija. Sve tiho, mirno, lagani vjetric i mirno more, cvrkut ptica kao i u svakom raju za malodusna bica. Lijepo nam je. Pijuckajmo sampanjac i navijajmo svako za svoj tim. Ja tako shvatih tvoj komentar. Nije los.Zaista nije los ovaj sampanjac.

 15. Pukovniku nema ko da pise says:

  Pozoves se na Einsteina i onda je cak i mafija relativna! Relativiziranje zlocina, relativiziranje stvarnosti, relativiziranje svakodnevnog uzasa. Isto kao na TV (CG, IN itd).

  • Sonja Radosevic says:

   Tacno! Pukoovnik sve relativizuje! Svi smo mi isti , svi smo mi MAFIJA. Pukovnice, kako izgleda kada vam zivot prodje u strahu , kada ne smijete ni jednu jedinu rijc napisati ili reci o uzasu koji zivimo vec dvadeset godina. I jos nesto-odbranom mafije vi samo ubrzavate cas upokojenja Crne Gore ciji su oni grobari.

 16. pa dobro kozak, ako ti je iz nekog bilo kog razloga problem da crnogorsku mafiju zoveš mafija, predlažem ti alternativna rešenja, umjesto mafija:

  1. banda pljačkaša, ubica i zločinaca
  2. družba oraganizovanih kriminalaca koja je zarobila državu
  3. lopovi i razbojnici crne gore

  pa ne znam, koje ti najviše odgovara?

  • wawy,

   kozak ima problem da drilovanu grupu projektovanih tehnokrata i službenika naziva mafijom. Ako misliš baš da tu nešto ima sporno, ja ti zaista ne branim da nastaviš koristiti izraz mafija, i nadam se da nije diskvalificirajuće od mene da odbijam tako nešto uraditi nakon jasno datih razloga (makar bili samo moji) iz kojih se vidi da mafija nije neko ko KONTROLIŠE mafiju, već jedna mnogo ozbiljnija napast.

   mafija je izgovor , najprije razočaranih liberala, pa onda i svih ostalih gubitnika u demokratskom srazu sa DPS-om, za sve moguće izgubljene bitke, loše kampanje, promašene koalicije…

 17. Kozak:

  “grupu projektovanih tehnokrata i službenika naziva mafijom.”

  tvoja je definicija cg vlasti – tehnokrate i službenici??

  ***

  Kozak:
  “gubitnika u demokratskom srazu sa DPS-om, za sve moguće izgubljene bitke, loše kampanje, promašene koalicije…”

  a političke odnose u cg nazivaš demokratskom borbom sa dps-om??

  što je ovo, je li skrivena kamera???

  • tehnokrate i službenici … prije 40 godina selektirani za poslove koje sada obavljaju. regrutovani od strane državne bezbjednosti i tadašnje partije. 9/10 sinovi zaslužnih očeva…

   politička borba, obojena crnogorskim specijalitetima – nepismenošču, plemenskom i bratstveničkom pripadnošću, lošim primjenjivanjem ideja komunizma i socijalizma.

   i molim te, u komentarima se trudim ne omalovažavati sagovornika. ja tebe nisam pitao, recimo :

   ” Dragan Đurović, Vesko Janković i Beba Džaković su ti mafija, jel ???”

 18. Nekad je DB kontrolisala i kriminal i SKJ, a preko njega Parlament. DB je postavio Mila, Momira, Sveta i ostale “pionire” na celo SKJ, tada jedine partije. U medjuvremenu je od SKJ, diobom celija, nastalo vise pozicionih i opozicionih partija (iste DNK, DB DNK), a Milo, Sveto i lideri tih partija su se upetljali u poslove koje kontrolise mafija. Partije u Parlamentu, prvobitno stvorene od DB DNK materijala, pelcovala je mafija, geni su mutirali, a drzava je iz ruku DB presla u ruke mafije.

 19. Vujo,

  po mom sudu, sve si prilično tačno objasnio, jedino ti zadnja misao nije tačna.
  To što se u Cg zove mafijom, a što uopšte i nije mafija (ma ni nalik) , uopšte nije predpostavljeno Đukanoviću. Milo je šef, i on kontroliše i drži za svoje interese neke krimose, i to isključivo kroz mrežu DB-a.

 20. kozak, ne znam ko ti može ovu priču popušit, meni je ne moš prodat sigurno.

  pazi ti to, znači
  – oni nijesu pljačkaši i zločinci nego su tehnokrate i službenici.
  -nije brutalno pokradena narodna volja i namještani izbori nego fer borba sa dps-om…. haos.

  ovo je čista udbaška laž i aboliranje cg mafije u rangu tvora od trstena.

 21. wawy,

  jebaj ga, moš ti doživljavat to kako te volja, ma branit slabo umiješ. plus najudbaškija od svih pripomagalica : o ‘udbaštvu’ sagovornika. brrr

  oni su i pljačkaši i zločinci , kao što su pljačkaši i zločinci i BUSH, SLOBA i PUTIN, EŠTONOVA I BERLUSCONI…ali nisu mafija…

  brutalno je, 100 puta, pokradena narodna volja, kao što je krao BUSH, BERLUSCONI, SANADER, KOŠTUNJARA, PUTIN…pa nisu mafija…najvisočiji predstavnici EU , u koju mi svim mudima i slezenema idemo, kažu da nisu, nego demokrate…

  molim lepo, to je to…

 22. Vidim da se vodi duga i opsezna terminloska rasprava. Sto je udba, a sto ud-ba, itd. Blago vam sa slobodnim vremenom.

 23. U državi – zemlji – društvu u kojoj su Crnogorci – crnogorskog , srpskog i pravoslavnog porijekla – nadmoćna većina , Providnost i dar s neba je, za pojedinca, etiketa da je udbaš i izdajnik.

  Možda na kraju i naiđem na svog Boga; nadam se ne u liku kičerskog stolara iz Betlehema.
  Htio bih Zeusa, starog ljubavnika i razvratnika.

 24. Previse teorije. Sto je po tebi strina koju ako hoces da zaposlis u marketu moras da dobijes blagoslov od lokalnog aktiviste?

  (a) sistem
  (b) Ud-Ba
  (c) DPS
  (d) Mafija
  (e) ANB
  (f) OK

 25. Lokalni aktivista , predpostavljam DPSSDP, je aktivista zato što je iz plemena , rođenjem ili usvojenjem.

  Strina nije mafija ; Boro Kašćelan ( lokalni aktivista) nije mafija.

  Rješenje je pod (a), jer sve ostale nepoznate daju taj rezultat.

 26. OK problem je u sistemu. A sto je to nelegalni posao ili legalni posao sa extra profitom koji slaze viskove u paralelni budzet na asplaganju institucijama pod (c) i (e)?

 27. poluludi Detlić says:

  Znači ove tehnokrate i službenici su LEGALNO zaradili desetine MILIONA od plate!?
  Berluskoni i Milaš su pošteno došli do toga da su najbogatiji premijeri u Evropi, a vjerovatno i u svijetu.
  Kozak jel ti to oćeš da kažeš?

  Nabukovski ima li nam berzanskog da sastavi nešto za KAP dok je još nije pošao u stečaj? :D

  • detlić,

   bez stavljanja riječi u redove koje nisam napisao.

   SAV njihov novac je prljavog porijekla jer je ukraden od države CG.

   to ih ipak ne čini mafijom, jer je to nekoliko stepenica IZA države, ali vi to nećete da shvatite jer ste odgajani na : BILO JEDNOM U AMERICI i KUM-ovima 1,2,3…, a oni imaju status kultnih djela iako je samo KUM 1 i 2 u rangu remek djela.

   mafija je pojednostavljenje svega. oni su država, država proizašla iz plemena i bratstava bez razvojnog puta koje su imale neke druge države koje su nam ugled. kao kad čobanu daš lamborgini countach. on je vozač, ali i čoban, ne staje na crveno. daltonista…

 28. Taj posao je rađen u istom ako ne i većem obimu z vrijeme SFRJ, sa dalmatinske obale.

  Što je , i kako bi ga definisao ? Državni posao, rađen od sistemskih pojedinaca, u koji su upetljani svi faktori koje si pobrojao tvojim tačkama. Plus inozemne kompanije pod nadzorom stranih političara.

 29. poluludi Detlić says:

  Bome meni je i Once upon a time.. kultni film..

  Aha, jesu krali pa su lopovi ali to što su lopovi ih ne čini mafijašima. Ajmo dalje- da li ih mafijašima čini to što su naručivali pojedina ubistva, ili su ipak samo ubice?

  Inače odličan text samo si kiksao sa ovom terminologijom :)

  • Detlić,

   možda…

   evo ja ću tebe pitati , mislim da nije komplikovano, : “da li su svi pljačkaši mafija i da li su sve ubice mafija ?

   pošto mislim da oćeš fer razgovor , reći ću ti da sam ja SIGURAN da bi moj odgovor u po dana i noći bio NE, a ti slobodno kaži svoj stav.

   moj NE , obrazlažem činjenicom da je jugoslovenska vlast, kroz sistem državne bezbjednosti, ubila nekoliko sistemskih protivnika za vrijeme SFRJ, koristeći Zemunca, Gišku, Arkana i ostale kriminalce, pa ih niko nikada nije okarakterisao kao ‘mafijašku’ vlast. Tada su i švercali cigarete. MONTEX I GENEX , kao i ostale firme san završetkom EX , su bile policijske firme koje su se bavile uvozom i izvozom – sigurnih roba – i uvijek je određeni dio novca odlazio u džepove direktora i učesnika u poslu. Iz MONTEXA su nastale neke institucije koje sada drmaju u CG, među ostalima i SDP, a jedno vrijeme je i LSCG dobijao dio novca za svoje djelovanje. tada mu je počeo kraj…MONTEX je osnovan od crnogorskog republičkog organa UDBE, ili kako se već zvao, i sav novac koji je bio na stranim računima je ‘zagrlio’ Koprivica nakon što su počišćeni u unutarpartijskoj borbi od strane Slobinih protežea.

   država, pa i ovakva poput naše, je iznad mafije, iznad mogućnosti koje ima mafija, ali iz odrđenih razloga opozicija i gubitnici vjeruju da će etiketiranjem DPS-a kao mafijaške organizacije ubrati presudne političke poene. pokazalo se NEUSPJEŠNO, i kod unutrašnjeg i stranog ‘faktora’.

   želite nastaviti, zarad nepokolebljivosti, tvrdoće stava ?
   izvolite , ja znam da niste u pravu, za to iznosim argumente kakve imam , pa što bude. neka procijene “neutralni”, ako ih ima.

   • poluludi Detlić says:

    lopovi+ubice+povezani + organizovani+korumpirani+nasilje+ucjene+špijuniranje….=………
    Za sabirke i njihove nazive se slažemo čini mi se, a za zbir evo ti izaberi NAZIV, a suština zbira je ista.

    Kažeš nisu Berluskonija, Sloba ovog onog nazivali mafijom…KO ga nije nazivao? Njihov sopstveni narod ih tako naziva, da li treba onda nekog drugog pitati…Ameri će sarađivati i sa crnim đavolom i zvaće ga Milosrdni Anđeo, ukoliko imaju koristi od njega i ukoliko taj đavo ima moć…

 30. Ponekad mi djeluje nevjerovatno i obeshrabrujuće koliko smo svi ovdje(a Bogami i drugdje) sujetni, želimo dokazati da smo uvijek u pravu, ne želimo uvažiti pravo na dugačiji stav – pa makar on bio samo za nijansu različit od našeg.
  Oko toga da li je ovo što nam se dešava u državi i društvu djelo mafije zaogrnute plaštom politike ili bezkurpulozne, štetočinske,nekompetentne, bahate, kriminalne i nesposobne vlasti, vodi se, evo, bezplodna raprava, kao da je ne znam kako fundementalna razlika u stavu.
  A bilo da je u pitanju ovo prvo ili drugo, obije strane su saglasne da su poslijedice po nas iste. Da smo obespravljeni, bezperspektivni zatočenici ovakve vlasti ili mafije.
  Zamolio bih vas, da na prepucavanja i nadgornjavanja povodom ovakvih “razlika” ne trošite energiju. I prostor.
  Trebat će vam/nam za konkretne akcije i djela ako se ikada pokrenu. I ako se ko sjeti da najzad nešto takvo pokrene i organizuje.

 31. Mace male na vlasti… Ali stvar je mnogo ozbiljna. Bas zbog toga treba stvari pojednostaviti i nazvati pravim imenima. Krv se jos susi na tim parama koje su napljackali s pocetka 90-ih. Oni nijesu samo krali od drzave Crne Gore, da je tako tesko da bi nasao “nevinu” vladu igdje na svijetu! banalizujes, ili ne zelis da udjes u sustinu, svejedno.To sto su kasnije trpali te pare u ves masine i multiplifikovali pocetni kapital ne mijenja stvar, Kozače. Oni su MAFIJA, oni su OLOS, UNISTITELJI, ZLOCINCI. To je dovoljno odvratno uopste dokazivati.

  • remember,

   ja se slažem da su OLOŠ, UNIŠTITELJI I ZLOČINCI…mafija ne mislim da su, ali kao što ZIPP kaže možda je ipak previše da lomimo koplja oko toga. moje stavove po ovom pitanju si čuo i vidio i kada budemo sjeli i pričali uživo možemo ih pretreseti da ne uzimamo ođe prostor i vrijeme.

   pročitaj moje argumente, ne moraš ih ni komentarisati ako ih smatraš bezvrijednim, samo ih pročitaj onako ‘sa strane’ ako možeš. pa ćemo se naći, ionako sam molio dobroćane da te pozovu na sjednik s nama.

   pozz

  • Remember:
   “To je dovoljno odvratno uopste dokazivati.”

   tačno tako, i ja tako mislim.

 32. detlić,

  zaboravih u žurbi…

  ONCE UPON A TIME … je jedno đubre od filma, po mom sudu a i mnogo kritičara od pera će ti to reć… Scenario je bio obećavajući ali su producenti intervencijama u toku snimanja napravili takvo žešće njesra od filma da ga veliki SERGIO LEONE isprva nije htio potpisati. Zbog ugovora je morao, ali taj film za njega nije postojao…

  • Kozak ,
   ovo ti je jedini minus od mene za tvoje pisanje, ali ogroman minus. Leone nje hrio da potpise isjecenu americku verziju (135 minuta). original (cetvorosatni film) je remek djelo prema svim kriticarima od pera

   • poluludi Detlić says:

    film je masterpiece u više segnemata, samo muzika (čak i da je sve ostalo daleko ispod prosjeka a apsolutno nije već debelo iznad) ga čini fenomenalnim!

    Primjećujem da na tvoje mišljenje previše utiču neki autoriteti (pravi lili lažni) nevažno nego tvoj sopstveni osjećaj..Neka svi kritičari kažu da je 0 bodova meni ce on uvijek biti remek djelo…a mislim da nisam jedini..

 33. Iako se donekle slazem sa Zippom da se uzalud trosi energija i vrijeme na ove rasprave, odlucio sam da iznesem svoje misljenje na zapocetu temu,

  Primjecujem da nekoliko kolega komentatora, namjerno ili slucajno, prenebregava cinjenicu da Kozak nije niti jednom rekao nista pozitivno o ovoj vlasti vec iskljucivo suprotno. Moram da se slozim sa njim da je stavljanje ove vlasti iskljucivo u okvire mafijaskog djelovanja preveliko pojednostavljivanje stanja u kojema se nalazimo.

  Da li se oni na vlasti koriste mafijaskim metodama, odnosno da li koriste kriminalce za izvrsenje svojih prljavih djela?

  Apsolutno.

  Da li se bave ubacivanjem prljavog novca u legalne tokove, sto je jedan od osnovnih poslova kriminalnih organizacija, pa i mafije (nevjerovatno velika upotreba ove rijeci, koja je u sustini sinonim za Cosa Nostra koja je nastala prije vise od 150 godina, je doveo do toga da njeno pominjane nerijetko izaziva pozitivne reakcije kod publike).

  Naravno!

  I tako bih mogao dalje, da odgovorim potvrdno na skoro sva pitanja postavljena od svih koji ovu vlast nazivaju iskljucivo mafijaskom. Medjutim, ja bih rekao da su ovo sredstva kojima se sluzi ova vlast, i kojima se sluzila i ona komunisticka vlast i mnoge vlasti sirom svijeta.To naravno ne cini njihova djela manje uzasnim niti su oni za tako nesto manje odgovorni. Naprotiv, puno su vise odgovorni jer obavljaju takozvane predstavnicke poslove, oni predstavljaju narod, kuci i u svijetu.

  Bas zbog toga smatram da je kod nas na djelu jedna mnogo perfidnija igra. Uzevsi u obzir apsolutno nepostojanje demokratskih kapaciteta na ovim prostorima u proslosti, u kombinaciji sa dominantnim plemensko-bratstvenickim mentaliteteom, preovladavujcim poltronizmom, uz obilatu pomoc kriminalnih organizacija, medija i obavjestajnih sluzbi dobili smo jedan dosta specifican socioloski sistem. U pitanju je nesto puno vise od mafije, i dok toga ne budemo svjesni ne znam da li mozemo u potpunosti i pravilno da se borimo protiv njih. Mafije se prepoznaju po oblicima djelovanja, po nekim odredjenim pravilima ponasanja, ne preuzimaju vlast i sugurno se ne bore da zaposle svoju strinu u supermarketu kod Miskovica. Ne znam da li se slazete, ali nije nas mafija povela u rat i varvarski napad na Dubrovnik. Nije Milo Djukanovic na svoj 29 rodjendan postavljen za bosa familije vec na mjesto premijera Crne Gore i to potvrdio na izborima ogromnom vecinom (DPS je tada osvojio 83 od 125 mandata i tesko ce me neko ubijediti da je tada postojala neka velika snaga njemu suprostavljena izuzev LSCG-a, koja se nazalost ipak ne moze nazvati velikom snagom, moralno da, ali ne i birackim tijelom) . Da li su svi koji glasaju za DPS-SDP mafijasi? Istina je da u Crnoj Gori do sada nikada nijesu odrzani demokratski izbori ali je isto tako istina da vlast uziva veoma veliku podrsku glasaca. Ja je vidim i osjecam u svakodnevnom razgovoru sa ljudima. Da li oni na to uticu medijima i drugim prljavijima metodama? Naravno. Ali evo sada u doba novih tehnologija imamo vecu sansu nego ikada da iskazemo svoje misljenje, pa i pod pseudonimom, pa opet se vrti jedan isti broj ljudi. Da oni imaju 15-20% podrske tesko bi je nagurali do potrebne vecine. Pa ni u Srbiji nikada nisu odrzani demokratski izbori pa je nakon ocigledne ogromne kradje narod izasao na ulice i Slobo je zavrsio karijeru. Sto je poslije bilo je druga prica. Mozda smo mi nasu sansu propustili nakon Narodne Sloge, nemam pojma. Ko je sve u vrhu vlasti mafijas? Svi, ili samo Milo, plus najblizi saradnici? Ima previse pitanja na koja definicija o mafijaskoj vlasti ne daje odgovor i zbog toga smatram da je potrebno pronaci nove nacine borbe, neke koje od Mila&co ne prave prihvatljivim likovima iz mafijaskih filmova.

  Ako postoji nesto oko cega moramo da se slozimo jeste da mi koji odje komentarismo nismo zato da par “mafijasa” iz vrha zavrsi u zatvoru (poput Sanadera) a da razni proxiji nastave da vladaju vec da se borimo za smjenu kompletne garniture, promjenu sistema, uvodjenje pravne drzave i naravno procesuiranje odgovornih za odgovarajuca djela. Mozda zvuci malo naivno i previse idealisticki ali ja se eto za to zalazem.

  • perfect stranger says:

   “Moram da se slozim sa njim da je stavljanje ove vlasti iskljucivo u okvire mafijaskog djelovanja preveliko pojednostavljivanje stanja u kojema se nalazimo.”

   Колико сам разумио (а нека ме исправи ако гријешим), Козак није говорио о тој врсти поједностављивања, тј. стављања ове власти искључиво у оквире мафијашког дјеловања, већ је негирао сами мафијашки карактер ове власти. Они по њему нијесу мафија, већ скупина технократа који су се током дугогодишње владавине бавили многим незаконитим пословима, попут многих колега у Европи и свијету. (Само да додам, мислим да поједностављивање стања у којем се налазимо не би произилазило из карактерисања овог режима као мафијашког, већ прије из његовог упоређивања са многим пост-комунистичким, транзиционим режимима. То би била семплификација и релативизација злодјела монтенегринског режима, који по мом мишљењу ипак представља изузетак, ако не у Европи, бар на Балкану. Ако ни по чему другом, самом чињеницом да црногрско друштво, или држава ЦГ никада у својој историји нијесу упознали мирну смјену власти. Никада.)

   Док из Вашег коментара ја закључујем да мислите да они јесу мафија, али и много других ствари уз то. Дакле, Ви сте у заблуди ако мислите да се слажете с Козаком у описаном сегменту.

   Што се мене тиче, далеко од тога да ја за њих мислим да су само мафија, и да сам их називао само мафијом. Они су много више од тога. Они су прије свега Трансформерси, а затим и шовинисти (да ли из убјеђења или из интереса, није битно), који константним политикама изазивања и одржавања међунационалне напетости опстају на власти у овом чудном друштву.

  • Boykott, slazem se sa ovakvim stavom. Mada, jako je tesko napraviti razliku, odnosno granicu – da li se ova vlast moze ili ne moze opisati kao mafijaska, i do koje mjere.

   Takodje, ideja oko pronalazenja efikasnijeg i “ubojitijeg” termina za naše vlastodršcr je dobra…i treba poraditi na njoj.

 34. U prosjeku, gornji komentari su, koliko god razliciti, upravo opis hobotnice koja je opkolila ovu drzavu. Odakle god da podjemo, ne mozemo dati njenu konacnu definiciju. I nije samo problem terminologija kojom cemo je najtacnije oznaciti. Treba valjda zadrijeti duboko u istoriju i istorijske okolnosti da bismo nasli pravo porijeklo ove klike na vlasti i njenog sadasnjeg djelovanja. Svega tu ima, kao u svakom kicu i hororu. Sivilo sivo. Slazem se u vecem dijelu sa Perfectom. Ova vlast jeste po karakteru “transformerska”. Ali nije sovinisticka! Tacnije, ona je sovinisticka samo onoliko koliko joj treba. Uvijek i uvijek po potrebi. Sve po potrebi, sve za moc i sve za pare, a pare i moc nizasta. Inace ne bi bilo “transformiranja”, zar ne? Shvatam da Perfect polazi iz svog nacionalnog osjecaja kad ovu grupaciju naziva sovinistickom. Samo sam siguran da to nije bit ovog rezima, nego je to upravo ta sposobnost transformacije. Udjite onda dalje u sustinu problema, demaskirajte ga do kraja, ali i od samog (velikosrpskog) pocetka, istim metodom dedukcije, koji je potpuno ispravan, rezonom kojim se sluzite. I shvaticete da smo ugrozeni MI, Gradjani. A ne mi Srbi, Crnogorci i ini. Prosto je, ako se zeli. Tek onda slijedi korak br. 2…

  • perfect stranger says:

   Ствари нијесу тако компликоване каквим се чине: они јесу шовинисти, тешки шовинисти. Понављам, сасвим је небитно, да ли из интереса или из увјерења. Када се говори о шовинизму, ту прије свега подразумијевам резултате шовинистичких политика. Да ли је сами покретач тих политика добијање материјалних привилегија, гомилање новца (претежно ДПС), или нека мрачна идеологија (претежно СДП) – није од пресудног значаја за највећи број оних који су жртве тих политика.

   Улазио сам ја небројено пута “у суштину тог проблема”, “демаскирао да до краја”. Мени се не може пребацити мањак принципијелности. Да није тако, не бих ни употребљавао израз “Трансформерси”, нити бих писао о њиховим шовинистичким политикама које су деведесетих погађале претежно Бошњаке, Муслимане, Хрвате, итд.

   Оно што је један од највећих проблема за демократизацију ЦГ јесте управо општа осуда тренутних шовинистичких политика власти од стране анти-режимски оријентисаних грађана. Тако је било и деведесетих, и о томе сам у више наврата писао.

 35. pukovnik Lado Tajović says:

  Ja predlažem da se u formi protesta ispred skupštine održi performans. To bi bila taktičko-pokazna vježba kao neko zagrijevanje za ono šta nam predstoji. Krenulo bi ubrzanim podizanjem noga, lijeva pa desna, nikako obratno. Podignite ruke pa udahnite MAAAAA, pa izdahnite FIIIIIII, pa opet udahnite JAAAA, pa izdahnite ŠIIIIIIII. Ponoviti desetak puta, MA-FI-JA-ŠI. Potom bi nastupilo Šovnističko Umjetničko Narodno Društvo (ŠUND) ‘PERFEKTNI I KLONOVI’ kada bi počeo rave party uz zvuke pištaljki i prigodan light show i izveli svoju najpopularniju pjesmu NA NA NA CI CI CI STI STI STI. Na kraju bi perfektni u solo varijanti a capelo izveo svoju himnu ‘FA FA FAŠISTA NEMOJ BITI TI, JERBO ĆU TE JA DRAGA UBITI’

  Taj performans će u malom sadržati svo djelovanje opozicije ovih godina. Poželjno je prilikom dolaska na skup i prilikom odlaska pljuvati i psovati svakog ko je prepoznat kao glasač DPS kao mafijaše i kriminalce a ostale kao udbaše, žbire i šaptače. Ovo je recept za uspjeh, ne može da omane.

  Biti opozicionar znači biti ozbiljan a ne kao ovi diletanti do sada. Vjerujem da prava opozicija dolazi.

 36. “perfect stranger, on 3. Mart 2011. at 5:21 pm said:

  Ствари нијесу тако компликоване каквим се чине: они јесу шовинисти, тешки шовинисти.”

  greška, nijesu šovinisti nego PODSTIČU ŠOVINIZAM. razlika između ovo dvoje je ogromna. a motiv je jasan – da bi slađe pljačkali.

  kako se taj mehanizam odvija?
  na sledeći način:
  mafija 22 godine konstantno podstiče velikosrpstvo i s njim šovinizam, i maskiraju ga kao srpstvo.

  onda očekuje reakcije naroda na velikosrpstvo i šovinizam koji su sami izazvali, a te reakcije se iskazuju kao strah od srpstva (zbog rata, ekscesa, i sl), a ne velikosrpstva i šovinizma, jer su ga ovi tako podvalili. a institucionalne reakcije takođe podstiče mafija, preko ckl-a, vijesti, sdp-a, albanske dijaspore, i sličnih budalaština.
  znači, radi se o farski samo takvoj.

  ja ne vidim problem da crna gora ima 100% srba, il 100% albanaca, il crnogoraca, il hrvata, svejedno, ali ne vidim kako se to tiče ikoga iz srbije, hrvatske, albanije, bilo koga osim ovoga naroda ođe. niti vidim da bi išta od ovoga predstavljalo problem, ako se ne bazira na, od mafije postavljenoj, velikodržavnoj platformi i šovinizmu.

 37. Zamislite slijedeću situaciju:
  Ne nekog marta ili aprila, već ovog. Ne mora biti 21. mart, a može biti. Gradjani Crne Gore koji sve manje vjeruju u sebe i samu mogućnost da je išta moguće promijeniti, počnu se okupljati, da svojim prisustvom pokažu i povrate poslednju iskru nade i vjere u sebe same.
  Mladi – da zahtijevaju posao za sebe i da, kada ga dobiju, ne budu u ropskom položaju kod novopečenih „gazdi“.
  Srednja generacija – da protestuje protiv toga što su u svojim 40-tim ili 50-tim godinama ostali bez posla ili će ubrzo ostati, bez mogućnosti da nadju novi, zbog pljačkaških privatizacija u kojima su uništene i njihove firme i njihova radna mjesta, budućnost ne samo njih već i njihovih porodica.
  Penzioneri – čiji je FOND konstantno pljačkan i najzad potpuno opljačkan, kao i oni sami. I budući penzioneri koji to vjerovatno neće dočekati da budu; što zbog novog zakona kojim to pravo stiču sa navršenih 67 godina, što zbog toga što puno njih u 40-tim godinama nema ni par godina upisanog staža.
  Svi oni gradjani koji sami znaju kako se liječe – ako nemaju novca za mito ili da uslugu plate po privatnim ordinacijama i klinikama.
  Roditelji koji ostavljaju djecu u vrtićima, u učionicama od 50 kvadrata sa isto toliko djece, tako da kada spavaju moraju to raditi na bok jer za na ledja nema mjesta.
  Roditelji kojima djeca idu u ovakve osnovne i srednje škole, u kojima predaju nezadovoljni nastavnici dovedeni na rub egzistencije, pa shodno svom nezadovoljstvu djeca izlaze iz škole sa znanjem i vaspitanjem kakvim izlaze.
  Profesori i nastavnici upravo te djece.
  Studenti – ako ih imamo, osim na papiru. Isti oni kojima su profesori razni lukići i mujovići. A koji, kada završe studije, uglavnom mogu jedino da rade kao konobari.
  Svi oni koji godinama rade a bez stana su, nasuprot onih koji imaju 22 ili stotine stanova.
  Svi oni koji nijesu dobili otpremnine poslije otkaza, ili su dobili iste od par hiljada eura, nasuprot onima koji su dobili otpremnine od 50 000 do 200 000 eura za pola godine ili godinu (ne)rada i odmah prešli na novu funkciju.
  Svi oni koji su imali prilike da se uvjere u profesionalnost, brzinu i pravednost našeg sudstva i tužilaštva.
  Svi oni koji vraćaju svoje ili tudje kredite bankama koje su otvorile oni koji su ih doveli u situaciju da jedino kreditima mogu da prežive. A propast njihovih banaka koje su milionske kredite davali svojim prijateljima – „biznismenima“ opet moraju vraćati oni.
  Radnici tj. bivši radnici Radoja Dakića, KAP-a, Radvent-a, Željezare, Marka Radovića, Bojane, Košute, Vunka, OGP-a, Prekookeanske plovidbe, Solane, Bjelasice Rade, Ulcinjske rivijere, Fjorda, Onogošta…
  Oni kojima je ukinut dječiji dodatak, nadoknada sa biroa rada.
  Oni koji moraju plaćati ovakve račune za struju, telefon.
  Oni koji – ne svojom krivicom – žive u bijedi, nasuprot bahatom, ne samo bogatstvu, već i ponašanju dojučerašnjih ali i današnjih uličara, probisvjeta. Koji se rotiraju sa funkcije na funkciju ili obavljaju po njih nekoliko, dok ostali godinama traže posao ili bježe iz zemlje.

  Zamislite da samo deseti dio tih ljudi izadje na ulicu, par dana mirno prošeta gradom i kaže DOSTA. Deseti dio njih bio bi 50 000 gradjana Crne Gore. A sa 50 000 gradjana na ulicama, u maloj Crnoj Gori, i Evropska unija i Amerika ne bi imale više kud. I oni bi rekli DOSTA ovima koje bezprizorno podržavaju 20 godina. 20 godina rata, mržnje, zločina, hiperinflacije, pljačke, šverca, korupcije, kriminala, rasprodaje resursa.
  Zamislite da u toj situaciji niko ne nasjedne na ubačene provokatore koji bi po zadatku krenuli da izazovu incident, polome ili sruše nešto. Ili one koji bi po zadatku protest pokušali da skrenu u naicionalističke vode i po oprobanom receptu pokrenu identitska pitanja i podjele.
  Znam da je ovo samo utopijska zamisao i da je kod nas ovakvo što nemoguće, al’ eto, lijepo je bar zamisliti.
  Znam i da od bezplodnih rasprava, nadgornjavanja, javnih polemika – bez konkretnih činjenja i akcija ili bar pokušaja, sve će biti isto, tj.sve gore i gore.
  Znam iz svakodnevnog života, da niko ništa ne daje – sve se osvaja, zahtjeva, traži.
  Znam i da od novo – stare vlade ne mogu očekivati ništa novo, kvalitetno, bolje – osim možda retorike.
  Znam i vidim kakva nam je opozicija ili „opozicija“ i njeni lideri.
  Ako budemo čekali da nam promjenu i boljitak donesu prvi, odnosno drugi, sami ne pokušamo ništa, onda bolje da svi zaćutimo i prekinemo praznu priču.

 38. Kozak, ne vidim fundamentalnu razliku izmedju mafije koja je institucionalizovana (dokopala se fotelja i napisala svoje zakone), pa samo ‘koristi’ kriminalce, i one koja je izgubila bitku (ali mozda, ne i rat), pa i dalje djeluje sa ulice, odnosno kroz underground. Pogotovo na Balkanu, mnoge se stvari cine samo kao borba klanova.
  Ali slazem se sa Zipp-om da je to pitanje terminologije, koje je manje vazno. Vaznije su posljedice, i vrijeme je da se nesto uradi, da se pokrenemo. Neka nam ovaj posljednji Zipp-ov komentar bude pocetni podsticaj za takvo nesto.

 39. Lijepa Zippova zamisao. Jos treba artikulisati to nezadovoljstvo, treba vidjeti sto, ko i od koga ce biti ponudjena zamjena. Podsjecam da su i Djukanovic, Bulatovic i Maroic bili postavljeni kao artiklacija odnosno zamjena za socijalisticko rukovodstvo nakon mitinga gladnih. Luksica su vec postavili, sad ostaje da se i u Parlamentu igraci postave. Od toga ko ih postavlja zavisi i nacin postavljanja, a i to ko ce biti postavljen. Masa nezadovoljnih je talas koji ce to izbaciti na obalu.

 40. Neka ostane po želji onome ko misli da je ova vlast mafijaška, i ko misli da će takvo formulisanje doprinijeti boljem razotkrivanju iste u domaćoj i stranoj javnosti, da tu formulaciju koristi kao oružje.

  Nadam se da nije previše ako meni dozvolite da ne koristim istu formulaciju, duboko vjerujući da je suštinski i strategijski pogrešna i da zbunjuje stranu javnost, a domaću plaši, a da pritom zbog neslaganja oko ovog pitanja neću morati sebe braniti od prozivke da sam udbaš.

  Podržavam sve ppozive na sjedinjavanje oko nespornog; JEDINSTVENOG MIŠLJENJA DA SU ŠTETNI I ZLONAMJERNI, I DA NAS SVE INTERESUJE RAD NA NJIHOVOJ KOREKCIJI ILI SMJENJIVANJU.

 41. @Kozak ja sam misljenja da terminoloske razlike nisu bitne ali je nevjerovatna tvoja zelja da oponiras ovima drugima (isto tako je nevjerovatna zelja da se termin koji god bilo nametne). g….o ili k..a jednako bazde. Ne bih rekao da je vecina oponenata te krstila udbasem.

  • Nabuko,

   Nisam ni napisao da me većina krstila udbašem. Vjerovatno bih prestao sa komentarisanjem, ali bilo je naznaka , pogledaj na vrhu korespondencije.

   Terminološke razlike su meni bitne, ali trudiću se da ne insistiram na mom tumačenju. Bitne su mi iz razloga što nalazim kako je apsolutno pogrešno kada djelovi opozicije , recimo, vlast optužuju za ‘fašizam’ i ‘šovinizam’ , iako je jasno da takvih crtica teško da ima u njihovom djelovanju, a sve to (pogrešno etiketiranje) stvara jednu pogrešnu sliku (ili možda pravu na našu žalost) o sposobnosti oponenata – u koje smatram i sebe – da pravilno percipiraju stvarnost iz koje onda slijede rješenja koje će ponuditi građanstvu i potencijalnim biračima.

   No, ovaj dio priče bih završio konstatacijom kako sam u debeloj manjini po ovom pitanju, pa ću se potruditi dalje ne provocirati javni servis na uvažavanju moga stava. Znate ga, neka bude zasad’ dosta od mene.

 42. Milovan Vukov Jankovic says:

  ………………………………….

 43. Vidiiiiiii… kako se okupila elita sa DNMN. Pa presli na ovaj portal . Pa ” ja tebi serdare -ti meni vojvodo” . A komantari duhoviti “ubilo se ” A ideje vanserijske . Kolumne samo tako objektivne . Kakva ekipa . Samo nastavite . Zanimljivo vas je ponekad procitati . Koliko se vi nesretnici mucite . Koliko frustracija i kompleksa iz vas izlazi . Strava …… Ps . i naravno “pametne” pjesmarice vec legendarnog MILOVANA VUKOVOG JANKOVICA . Samo Miki nastavi … Sjajan si . Ps . I sve tako dok vas opet Slavko ne ispljuje pa opet ispocetka …

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: