MANS podnosi krivične prijave zbog Svetog Stefana i Rudnika mrkog uglja

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS će sjutra Specijalnom državnom tužiocu podnijeti krivične prijave za organizovani kriminal protiv više bivših i sadašnjih visokih javnih funkcionera zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u korist kompanija koje su pod kontolom grčkog biznismena Viktora Restisa, a na štetu javnog interesa i budžeta Crne Gore.

“Zbog višegodišnjeg tolerisanja kršenja ugovornih obaveza, te nesavjesnog vršenja službene dužnostri nadzora u postupku davanja u zakup hotela, krivične prijave će biti podnijete protiv bivših ministara turizma Predraga Nenezića i Branimira Gvozdenovića, ali i protiv sadašnjeg ministra Predraga Sekulića“, najavljeno je danas iz MANS-a.

MANS ističe da sva tri ministra koja su u svom resoru imali turizam, imali su i više nego dovoljno osnova da iniciraju raskih ugovora sa grčkim partnerom i sankcionišu kršenje ugovora.

“Umjesto toga sa zakupcima su zaključivani aneksi ugovora kojim im je produžavan rok za otvaranje hotela. Isto tako, Vlade je omogućila Restisu i da se dodatno zaduži i dala primat tim obavezama, u odnosu na plaćanje zakupnine. Ovakvog partenra je stimulisao i sam premijer Igor Lukšić u nedavnoj posjeti Maroku, gdje je navodno promovisao investicije, umjesto da natjera Aman i Restisa da ispoštuju onmo što je već potpisano“, kažu u MANS-u.

Preko povezanih kompanija, Viktor Restis je zakupac hotela na Svetom Stefanu, ali i istovremeno i vlasnik Rudnika mrkog uglja u Beranama.

Prema podacima do kojih je došao MANS, oba posla su praćena brojnim kršenjima zakona i ugovornih obaveza, te sumnjivim finansijskim i drugim iskazima.

Bivši ministar Branimir Gvozdenović se tereti i po osnovu tolerisanja nelegalne gradnje, te nepreduzimanja mjera iz svoje nadležnosti iako je bio u saznanju da je kompanija “Adriatic properties” više mjeseci nelegalno izvodila radove na rekostrukciji hotela Sveti Stefan, te da je bez ijednog papira podigla još dva nova objekta u Miločerskom parku. Po istom osnovu , prijava je podnijeta i protiv tadašnje glavne inspektorke za zaštitu prostora, Nataše Brajović.

Rješenje kojim se nelegalna gradnja proglašava za privremeni objekat su potpisali tadašnji gradonačelnik Budve,Rajko Kuljača, te potpredsjednici Lazar Rađenović i Milenko Medigović, te sekretar za urbanizam Zlatko Dragović. Protiv njih je takođe podnijeta prijava zbog sumnje da su na organizovan način učestvovali u prikrivanju krivičnog djela – nelegalne gradnje.

Prijave je podnijeta i protiv Predsjednika Skupštine Opštine Budva, Krsta Ljubanovića zbog javno date izvjave da će učiniti sve, makar to bilo i nezakonito, da se hotel Sveti Stefan otvori.

“Zbog krivičnog dijela nelegalne gradnje, prijava je podnijeta i protiv Theofanisa Stathisa, izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika “Adriatic properties“ DOO Budva“, saopšteno je iz MANS-a.

Druga krivična prijava se odnosi na drugi veliki posao Restis grupe u Crnoj Gori, privatizaciju rudnika mrkog uglja u Beranama i njome su obuhvaćeni aktueln ministar ekonomijeVladimir Kavarić, bivši ministri ekonomije Branko Vujović i ponovo Branimir Gvozdenović, stečajni upravnik rudnika, Dušan Bugarin, ali i izvršni direktor kompanije “Balkan energy”, Konstantinos Polymeropoulos i njen osnivač Petros Statis.

Rudnik mrkog uglja Berane je 2007.godine prodat kompaniji “Balkan energy”, povezanoj sa Restis grupom.

“Ugovorom su bila predviđena ulaganja od oko 120 miliona eura, namijenjenih za doinvestiranje i izgradnju novog termoenergetskog bloka. Samo mjesec dana od popisivanja ugovora, sačinjen je prvi aneks kojim se značajno produžavaju rokovi novom vlasniku za ispunjenje obaveza. Ubrzo nakon toga je sačinjen i drugi aneks kojim se Grcima dodatno produžavaju rokovi u kojem moraju početi investicije do 1. maja 2009. godine. Nakon toga, MANS je bez uspjeha pokušavao od Ministartva ekonomije da sazna informacije o novim rokovima koji su dati grčkom partneru, kao i o tome što je preduzeto kako bi se sankcionosalo kršenje privatizacionog ugovora“, ističe MANS između ostalog.

U MANS-u smatraju da postoji sumnja i da je Vlada Crne Gore grčkom partneru omogućila da na nezakonit način dođe do koncesija za eksploataciju uglja na period od 20 godina.

“Sveti Stefan i Rudnik uglja su “odrađeni” po istom principu koju predpostavlja maksimalnu zaštitu profitnih interesa navodnih “strateških” partnera koji u naše kompanije umjesto zdravog novca, investicija u modernizaciju i novih radnih mjesta, donose otpuštanja radnika, nova zaduženja i sumnju u korupciju i pranje novca“, zaključuju u MANS-u.

izvor: Bankar.me / CdM.me

Comments

 1. Vlada Crne Gore predlaže olakšice za bogate
  http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=25&news=226924

  Radulović: Doveli nas do bankrota, a smeta im socijalni bunt
  http://www.vijesti.me/vijesti/radulovic-doveli-nas-bankrota-a-smeta-im-socijalni-bunt-clanak-58438

 2. Reciklirani Fantom says:

  KONCESIONO-ZAKUPNA

  Streknuo sam ja zbog Grka, MANS je i njih potkačio,
  Uniju su zajebali, a Sarkozi sitan bio.
  Ugalj treba da se kopa, Konstantinos muda ‘ladi,
  rudari su na odmoru, crnogorskoj hvala Vladi.
  Zakupio Sveti Stefan, jedan što se zove Restis,
  za turizam Crne Gore, boli njega desni testis.
  Oprane su njima pare, tu glibave niđe nema,
  sjebaće ih Čarapićka, upravo se za to sprema …….

 3. Sve u Spuž, a imovinu vratiti državi i narodu!

 4. Učlanite se u zvaničnu facebook grupu i podržite novi PROTEST!

  link: http://www.facebook.com/groups/273670412700903/

  POBUNI SE, TRAŽI ČIST RAČUN!

 5. Najviše me fasciniraju nesojski komentari državnih službenika na prijave a sve u stilu neka nadležni organi što prije sprovedu istragu a onda oni poslije višemjesečne istrage utvrde da je sve u redu. Eto i Medenica ubjeđuje Mađare da nisu ništa krivi i da su bez potrebe priznali i dali desetine miliona.

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  E nasli su CRKVU, da se Bogu mole,
  to se Ranka, da resava bez prestanka, po iTnoM postupku,
  samo da razgrnu malo u Spuski Kazamat, hrana i spavanje o DRZAVNOM TROSKU, za sve MINISTRE U DRZAVU EKOLOSKU.

  Vise za narod napravi VANJA,
  nego stotinak pozicionih i opozicionih TRANJA.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.