Saopštenje NVO “Green Home” povodom tendera za Valdanos

U nastavku pročitajte saopštenje povodom tendera za uvalu Valdanos, koje smo dobili od nevladine organizacije “Green Home”:

Aktuelno davanje u zakup uvale Valdanos podsjeća na mnoge do sada neuspješne priče i projekte najavljivane kao “velike razvojne šanse” Ulcinja ali i Crne Gore. I ovoga puta izostali su odgovori na mnoga pitanja poreskih obveznika i mještana Ulcinja, ali i ukupne crnogorske javnosti, a sam tenderski proces nedovoljno transparentan. Ono što je najgore jeste da su uloga javnosti, potrebe i zahtjevi lokalnog stanovništva i vlasnika zemljišta zanemareni.

O kakvom se području radi svjedoči to da se na području Valdanosa prostire 18 hiljada stabala maslina, prosječne starosti oko 800 godina i predstavlja jedan od posljednih očuvanih prirodnih predjela na i onako devastiranoj crnogorskoj obali. Zato i ne čudi cinjenica da je Valdanos proglašen za Spomenik prirode 1968. godine, a Zakonom o maslinarstvu (član 18) je, uz Staru maslinu u Baru i Velju maslinu u Budvi, pod „posebnom zaštitom države“, a kako stoji u tekstu Tendera o izdavanju u zakup i “podvodno arheološko nalazište”.

Taj prostor je uvijek bio najbolji i najkvalitetniji dio ulcinjske maslinade koji je nažalost danas zbog nebrige države u velikom procentu devastiran, a ekonomske štete su ogromne. Prema procjeni Udruženja maslinara Ulcinja, samo zbog neprikupljanja maslina i njihovog ne prerađivanja u ulje do sada je izgubljeno preko 100 miliona eura. Njihovom revitalizacijom i uz pravilno valorizovanje i razvoj održivih vidova turizma moguće je ostvariti godišnji prihod koji višestruko prevazilazi visinu godišnjeg zakupa definisanog sadašnjim tenderom. Sve ovo govori u prilog posebnom značaju i ekonomskoj vrijednosti ovog područja kao prirodnog resursa koji samo uz održivo upravljanje predstavlja i razvojnu šansu ovod dijela crnogorske obale.

Ostaje diskutabilna i finasijska mogućnost izabranog zakupca da ovo područje revitalizuje i u njega uloži planirana sredstva kako bi se obezbijedila pravilna i održiva valorizacija ovog područja uz puno očuvanje njegovih prirodnih vrijednosti i poštovanje međunarodnih standarda očuvanja prostora, zakona države Crne Gore, postulata održivog razvoja.

Zbog toga apelujemo na Vladu Crne Gore i tendersku komisiju da preispita odluku o davanju u zakup Valdanosa kao posebne unikatne pejzažne jedinice, a sa velikim kulturno-istorijski značajem budući da je taj lokalitet najljepši živi spomenik maslinarstva u Crnoj Gori. Podsjećamo da još uvijek nijesu riješeni svojinski odnosi i u toku su brojni sporovi pred domaćim ali i međunarodnim sudovima o zahtjevima vlasnika za povraćajem vlasništva nad maslinjacima u Valdanosu, i njihova prodaja ili davanje pod zakup predsatvlja kršenje interesa lokalne zajednice i povredu prava građana na povraćaj svojine.

Očekujemo od Vlade da prepozna interes građana Ulcinja i Crne Gore ali i ekonomski potencijal Valdanosa i vrijednost njegovih maslinjaka i hitno se angažuje na njihovoj obnovi i rekultivaciji kao i da obezbijedi poštovanje Zakona o zaštiti priode i Načela održivosti koji precizira de se resursi mogu koristiti samo do stepena koji ne ugrožava biološku i predionu raznovrsnost i funkcionisanje osnovnih prirodnih sistema i procesa. Samo na ovaj način možemo ono što imamo i ono što je vrijedno sačuvati i za buduće generacije.

Jelena Marojević,
Programs Director,
NGO Green Home

Radosava Burića 31, Podgorica, Montenegro
T/F: +382 20 609 376; M: +382 67 860 220
E-mail: jelena.green@t-com.me; Skype: jelena.marojevic1;
Web: http://www.greenhome.co.me

Comments

  1. Greenhome je jedna od rijetkih NVO koja se nije totalno utopila u standardne vladino nevladine organizacione šeme…

  2. Ovo je odlicno, posebno kada reagovanje dolazi od jedne ovako renomirane organizacije. Jer, Valdanos je koliko ja procjenjujem prije svega ekolosko pitanje.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: