Foto priča: Hotel Fjord, Kotor

Slijedi foto priča koja dočarava trenutno stanje kotorskog Hotela Fjord, na čijem mjestu je trebalo, tako su uglas lagali,  da se sagradi Hotel sa pet zvjezdica. Novi Hotel nikada nije sagrađen i vjerovatno neće dok Predrag nasljeđuje Predraga. Stari Hotel nije srušen, u stanju u kakvom je danas bi možda mogao poslužiti jedino kao scenografija za neki horor film, iako ni to vjerovatno ne bi bilo moguće iz sigurnosnih razloga. Hotel nije ograđen tako da predstavlja odličan izbor za odlaganje smeća, ali i odlagači smeća bi trebali obratiti pažnju na viseća škura koja bi ih pri padu mogla trajno onesposobiti. Sve u svemu, Fjord je pokojni, samo niko neće da ga sahrani, a Kotor je u komi, na aparatima. . . (javniservis.me)


Pobjeda pobjedonosno objavljuje kako je okončana prodaja najvećeg kotorskog Hotela: Pare legle – Fjord se ruši

izvor: pobjeda.co.me, 06. oktobar 2006.

Neizvjesnost oko prodaje najvećeg kotorskog hotela danas je prestala i “Fjord” će vrlo brzo biti srušen. Naime, mješovito irsko-crnogorska kompanija “Unitet Intertement Partnes Montenegro”, registrovana u Petrovcu na moru uplatila je preostala četiri miliona eura i od danas je vlasnik ovog nekada renomiranog objekta. Ista kompanija ranije je uplatila “kaparu” od 1,5 miliona eura, bez kojih bi ostala u slučaju da na vrijeme nije ispoštovala rok uplate. Dakle, “Fjord” je prodat za ukupno 5,5 miliona eura, a planovi irske kompanije su da na istom mjestu sagradi hotel sa pet zvjezdica.

Kako je danas izjavio Milorad Iković, stečajni upravnik hotel će vrlo brzo biti predat Ircima i Crnogorcima sa djelimičnim vlasništvom. Sredstva prodaje biće investirana u izgradnju nove kafane “Dojmi” ispred ulaza u Stari kotorski grad, te rekonstrukcije hotela “Vardar” na Trgu od oružja i poznatog restorana Galion, koji ostaju u vlasništvu ovog preduzeća.

Inače, irska kompanija prije godinu dana kupila je i Ugostiteljsko rekreacioni centar “Slavija” na morskoj obali između gradskog parka i otvorenog bazena Vaterpolo kluba “Primorac” po cijeni od dva miliona eura. “Slavija” je bila pravo ruglo grada, a prije nekoliko mjeseci svi objekti na tom potezu su srušeni. Irci na tom mjestu na kojem se do zemljotresa 1979.godine nalazio stari hotel “Fjord” planiraju takođe izgradnju luksuzog hotelskog kompleksa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Crogorski partneri, a Irski investitori pred trgovinskim sudom (ne u Crnoj Gori)

izvor: vijesti.co.me, 03. novembar 2010.

Stanovi, kuće i zemljište u vrijednosti od pet miliona eura, porodične kuće procijenjene na tri miliona, udio od četiri miliona u luksuznim nekretninama u Crnoj Gori, kao i 27 miliona eura vrijedan penzioni fond, samo je dio od imovine koja se pripisuje kontroverznom irskom bankaru Majklu Fingletonu.

Te cifre su se, kako prenosi irski magazin Irish Examiner, pojavile u obrazloženju presude Trgovinskog suda od 13,6 miliona eura protiv Fingletona, koji je nekad bio čelnik Irske nacionalne štedionice, a koji se pred sudom našao zbog neplaćenih kredita koje je dobio od Ulster banke.

Sudsko vijeće saopštilo je da Finglton nije uspio da uvrsti penzioni fond na listu imovine koju je prijavio banci od koje je dobio kredit.

Dejli Miror navodi i da je Irska nacionalna štedionica, kada je njome upravljao Fingletonu, ostvarila gubitak od pet milijardi koji će morati da pokriju poreski obveznici. Fingleton je odbio da vrati i milion eura premije koliko je sam sebi dodijelio.

Prema podacima Centralnog registra Privrednog suda Crne Gore, Fingleton je na čelu dviju firmi sa sjedištem u Petrovcu, i to New Fjord Developments, gdje je i direktor, i Paradise Bay Resort. Fingleton je i jedan od osnivača obje ove firme zajedno sa kompanijom United entertainment partners. Istoimena firma, koju vodi drugi irski biznismen, Luis Megvajer, svojevremeno je u Kotoru kupila hotele Fjord, Urc Slavija i bivšu zgradu Jugooceanije, sa planom gradnje hotela, ali do danas ništa nije urađeno.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Opis slučaja iz medija, hronološki:

Hotelsko turističko preduzeće AD ’Fjord’’ iz Kotora, osnovano je 1997. godine. Stečaj u HTP “Fjord” uveden je 7. maja 2003. godine, ukupna dugovanja od2,6 miliona eura prema svim povjeriocima su izmirena. Preduzeće privatizovano od strane Irske kompanije “Junajtid entertejment partners Montenegro”2005. godine. Smatra se da je ispod irske zastave Veselin Barović koji je i većinski vlasnik HTP ‘’Fjorda’ sa 95% akcijskog kapitala, tj. Podgorička firma’’Alfa invest’ koju su osnovali Veselin Barović i Damjan Hosta. Preduzeće imalo čak 16 objekata u funkciji.

Marta 2002. godine turistički kompleks u Kotoru, centar “Slavija” koji već godinama nije bio u funkciji dat je na aukciju. Početna cijena je bila dva milionaeura. Ni nakon dva pokušaja aukcione prodaje u martu i aprilu, nije pronanen kupac za Ugostiteljsko-rekreacioni centar HP “Fjord”. Taj kompleks ponunenje potencijalnim kupcima za dva miliona eura. Očekivalo se da će već na prvoj licitaciji Ugostiteljski centar dobiti novog vlasnika. Sa inostranim kupcem,koji je bio spreman da plati predvinenu cijenu, već su bile dogovorene pojedinosti kupoprodajnog ugovora. Menutim, nakon što se oglasilo JP “Morsko dobro”podsjećajući i kupca i prodavca na svoje, zakonom predvineno pravo upravljanja i gazdovanja nad 2.700 kvadrata prostora predvinenog za prodaju,potencijalni kupac je odustao. Za inostranog investitora takav aranžman nije bio prihvatljiv, jer je želio da u potpunosti raspolaže onim što kupuje.Nedavno su isplaćene decembarske zarade za 130 zaposlenih u “Fjordu”, a zatim još dvije plate u iznosu od 80 odsto od prosječne zarade.1

Maja 2003. godine zaposleni u kotorskom hotelskom preduzeću AD “Fjord” nakon štrajka upozorenja koji je počeo 24. aprila stupili su u generalni štrajk.Zaposleni u “Fjordu” traže isplatu 11 zarada, 13 toplih obroka i nadoknada za prevoz, kao i isplatu regresa, zimnice i optremnine za odlazak u penziju.2Radnici “Fjorda” su štrajkom pokušali spriječiti uvonenje stečaja, ali im to nije pošlo za rukom pošto je u podgoričkom Privrednom sudu za 07. maj zakazanoprvo ročište za uvonenje stečaja u AD “Fjord”. Predstavnik većinskog vlasnika kotorskog “Fjorda” direktor ‘’Eurofonda’’ Boiša Šotra, ne odustaje od stečaja.On navodi da se u tom preduzeću nije poslovalo kako treba i da je bilo dosta problema, da će se uvonenjem stečajnog postupka riješiti dugovanja u firmi.Takone tvrdi da će objekti ‘’Urc’’ i Bajova kula u Kotoru biti prodati i da će se od tog novca izmiriti obaveze prema povjeriocima, a ostatak bi se uložio urenoviranje i adaptaciju hotela “Fjord”.3

Juna 2003. godine Raskinut je radni odnos za 57 od 73 zaposlena u kotorskom hotelskom preduzeću. Stečajni upravnik navodi da je ocijenio da je stanjekoje je zatekao u preduzeću izuzetno loše, te da je imovina pod raznim teretima, fiducijama, sudskim tužbama, kao i da ima one koja nije uknjiženja ukatastar i nema je u elaboratima. Prema njegovim riječima, preduzeće ima više od 170 povjerioca a dug kompanije je 2,3 miliona eura.4 Zaposlenima u HTP”Fjord”, koji su proteklih mjesec dana štrajkovali zbog neisplaćenih zarada za prošlu 2002. godinu, da će im u roku od 15 dana biti isplaćene dvije plate, amožda više, zavisno i od sredstava, kako bi se riješilo pitanje isplate dugovanja radnicima i problem budućeg statusa nakon stečaja. Ministarstvo rada i FondPIO su omogućili svim radnicima koji to žele isplatu 24 lična dohotka, kao i dokup radnog staža. Penzionerima će biti isplaćena otpremnina po 1000 eura.5

Septembra 2003. godine zakazano je ročište na kojem bi trebalo da bude usvojen plan reorganizacije AD ‘’Fjord’’ kojim će biti predvinen nastavak radapreduzeća. U vlasništvu AD ‘’Fjorda’’ će ostati hoteli “Fjord”, “Vardar”, restoran “Galion” i Bajova kula, dok će ostala imovina čija je vrijednost procijenjenjana nešto više od pet miliona eura biti prodata. Na ročištu koje je održano 12. septembra utvrnena su i ukupna potraživanja u iznosu od 2.090.000 eura.Imaju 80 povjerilaca i to su uglavnom poslovni partneri, od kojih je najveći preduzeće “Pima” iz Kotora koje potražuje 951.000 eura. Tu je 174 radnika,stalno zaposlenih kojima se ukupno duguje 488.900 eura od čega 205.000 za doprinose i porez na radni staž i otpremnine za penziju.6 Na prodaju suUgostiteljsko-rekreacioni centar “Slavija”, kafana “Dojmi”, Autokamp u Dobroti i još neki manji objekti u Starom gradu.
Oktobra 2003. godine stupio je na snagu plan reorganizacije hotelskoturističkog preduzeća “Fjord” u stečaju, koji je prihvaćen na ročištu Privrednog suda26. septembra. Po dobijanju sredstava od prodaje, prvi će biti izmireni radnici koji potražuju 488 hiljada eura. U toku su razgovori sa zainteresovanimkupcima za Ugostiteljsko-rekreacioni centar “Slavija”, koji je na atraktivnoj lokaciji na obali (mjesto nekadašnjeg hotela “Fjord”) i kafane “Dojmi”. Prvalicitacija nije uspjela, jer se niko nije javio. Vrijednost URC “Slavija” procijenjena je na dva miliona i 500 hiljada eura, a “Dojmija” na 850 hiljada eura. Obadva objekta se prodaju kako bi se izmirili povjerioci i preostala sredstva investirali u hotele “Fjord” i “Vradar”. Hotel “Vardar” je dat u zakup na deset godinaUniverzitetu Crne Gore za potrebe Fakulteta za turizam i hotelijerstvo prije dvije godine. Prema navodima stečajnog upravnika, ugovor sa UniverzitetomCrne Gore je raskinut 6. juna 2003. godine, jer druga strana nije izmirila svoje obaveze od 145.000 eura.8 Januara 2004. godine Do kraja januara raspisati licitacija za prodaju Ugostiteljsko-rekreacionog centra “Slavija”, bašte kafane “Dojmi”, Auto-kampa uDobroti i jednog objekta u Sutvari. “Vardar” iako je podnijeta tužba za iseljenje i naplatu duga u iznosu od 154.000 eura u novembru 2003. godine, ušao je ustečajnu masu preduzeća i plan reorganizacije kao prihodovni objekat. Vrlo brzo se očekuje rješenje Privrednog suda, odnosno da “Vardar” bude vraćen.Studenti Fakulteta za turizam i hotelijerstvo će moći svakako bez ikakve naknade obavljati praksu u svim objektima.9

Februara 2004. Prva licitacija, u drugoj polovini prošle godine propala, a druga je zakazana za 18. februar. Radnicima se duguje 500.000 eura.10

Decembra 2004. godine Hotelsko preduzeće ‘’Fjord’’ moglo bi ubrzo da izane iz stečaja, ukoliko se realizuje prodaja nekog od pet ponunenih objekata. Dosada je bilo raspisano četiri tendera za javnu prodaju, na koje se niko nije javljao i pored velikog interesovanja koje je vladalo. ‘’Fjord’’ duguje nešto višeod dva miliona eura i u slučaju da se uračunaju kamate, potraživanja mogu dostići 2,3 miliona. Ipak je planom reorganizacije, koji je usvojen, nakonuvonenja stečaja 2003. godine preduzeće uspjelo da prošlu godinu završi uspješno i najavljuju da će i ova godina biti sa pozitivnim saldom.11 Irskakompanija “United entertainment partners” spremna da je kupi hotel “Fjord” iz Kotora za šest miliona eura, ukoliko im država dozvoli da taj objekat sruše iizgrade novi hotel. Za to je potrebno uskladiti urbanistički plan opštine Kotor i prostorni plan “Morskog dobra”, što je veoma lako rješivo tvrde iz upravehotela. Iz ‘’Eurofonda’’ navode da bi Opština prihodovala značajan novac na ime komunalija, a preduzeće “Fjord” bi izašlo iz stečaja, isplatilo povjerioce iinvestiralo u ostale objekte.12

Aprila 2005. godine sklopljen je ugovor sa kupcem iz Irske kojim se prodaje hotel “Fjord” i prostor bivšeg URC “Slavija” u Kotoru. Ugovor je potpisao LuisMegvajer u ime firme “United Entertaimnent Partners Limited Dablin” sa predstavništvom u Petrovcu. Hotel “Fjord” prodat je za 5.950.000 eura, URC za dvamiliona i deset hiljada eura. Pored ovih objekata prodata je i Bajova kula, dok za objekte auto-kampa i kafane “Dojmi” nije bilo zainteresovanih kupaca.Prema nezvaničnim saznanjima u kompleks novog na mjestu sadašnjeg hotela “Fjord” ući će i sadašnja zgrada Jugooceanije, koja je predvinena za rušenje.

Početkom juna 2005. godine Kupac hotela “Fjord”, irska firma “United Entertaimnent Partners Limited Dablin” još nije uplatila novac tom preduzeću. Kupac se obavezao da dva miliona eura za objekat “URC” uplati u roku od 21 dan od dana potpisivanja ugovora, kao i avans od 300.000 eura za hotel “Fjord”, aostatak treba da uplati do kraja avgusta. Iz uprave hotela navode da su Irci tražili odlaganje plaćanja “zbog nekih njihovih tehničkih problema” i da će hotelbiti predat novom vlasniku 1. oktobra.14

Avgusta 2005. godine Irska kompanija uplatila je hotelsko turističkom preduzeću “Fjord” prvu ratu od 200.000 eura za objekat “Urc Slavija”.15 Euro fond jeuspješno završio i preuzeo pet akcionarskih društava menu kojima i 8,59 odsto kotorskog Fjorda po 1,7896 eura.16Juna 2006. godine Irska kompanija “United Entertaimnent Partners Limited in Montenegro” dovodi predstavnike hotelskog lanca “Hilton” da obinucrnogorsku obalu. Izrazili su i zainteresovanost za postavljanje “Hiltonove” zastavice na nekoliko lokacija, zajedno sa “Junajtid entertejment partnersom”.Irci su pregovarali sa “Hiltonom” koji su trebali raditi menadžment budućeg hotela. U irskoj kompaniji procjenjuju da će kada završe sve poslove koje suplanirali, u Kotoru biti otvoreno oko 1.500 novih radnih mjesta. Novac od prodaje objekata HTP “Fjord” biće korišćen za investiranje u ostale objekte koji suplanom reorganizacije predvineni da ostanu u vlasništvu preduzeća. Irci najavljuju da čekaju usvajanje generalnog plana Morskog dobra, jer su njihovi hoteliu zoni morskog dobra, nakon čega će dobiti dozvolu za gradnju.17 Krajem juna izvršni direktor Irske kompanije navodi da je projekat hotela koji radiamerička firma “TFC” u izradi i da će biti završen do 1. novembra. Međutim, zbog idejnog projekta koji Irska kompanija planira izgraditi na mjestu hotela‘’Fjord’’ i URC Slavija, u Kotorsko–risanskom zalivu, zbog neprimjerene gradnje, već duže prijeti isključenje sa Liste svjetske kulturne i prirodne baštine.Ukoliko uz same zidine Kotora budu izgranena dva hotela u “las vegas” stilu, UNESCO definitivno napušta jedan od najljepših svjetskih zaliva. Taj idejniprojekat prvi je osudio Expeditio – centar za održivi prostorni razvoj. Iz tog centra saopštavaju da je “teško povjerovati da bi iko mogao da potpiše dozvoluza objekte koji stilski i oblikovno ne odgovaraju ne samo ovim prostorima i njegovim naslijenenim vrijednostima, već ni elementarnim kriterijumima dobrearhitekture.” UNESCO status, kako upozoravaju arhitekte tog udruženja, obavezuje na posebnu pažnju u tretmanu i oblikovanju prostora Starog grada, ali ičitavog kotorsko–risanskog zaliva. Sa sličnim mišljenjem oglasili su se i iz Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotora. Investitorskom timupredočeni su, u skladu sa urbanističkim planovima, limitiranost spratova i kapacitet objekta. Generalni urbanistički plan ne odgovara računici investitora.Irski investitori odustaju od tog projekta zbog nemogućnosti da se ambijentalno uklopi i u toku je izrada riješenja koje će se bazirati na mediteranskimkarakteristikama Bokokotorskog zaliva. Prema navodima medija, ispod irske zastave se krije Veselin Barović. Barovićev ’’Eurofond’’ je, prema tim izvorima,tokom privatizacije došao do 25 000 m2 HTP ’’Fjord’’, na čijem je zemljištu i planirana izgradnja navedenih hotela.

Decembra 2006. godine Menunarodni tender koji je u julu raspisalo Ministarstvo finansija za prodaju bivše upravne zgrade kotorske “Jugooceanije” pristiglasamo jedna ponuda koju je dostavila firma “Kotor palace” DOO sa sjedištem u Petrovcu, čiji osnivač je Luis Megvajer iz Dablina. Ta firma ponudila jekupoprodajnu cijenu od 5,15 miliona eura i investicioni program za tri godine počev od 2007. godine u iznosu od 34.230.000 eura, a planirano je da se na tojlokaciji gradi hotel sa pet zvjezdica. Pretpostavlja se da kupovinom poslovne zgrade “Jugooceanije”, koja se takone nalazi na obali mora odmah poredhotela “Fjord”, Irci žele zaokružiti prostornu cjelinu i sagraditi ekskluzivni hotelski kompleks.

Avgusta 2007. godine Akcionar Prve banke i kompanija HTP Fjord (pored ’’Elektroprivrede’’, ’’Lovćen osiguranja’’, ’’Maprenata’’, ’’Globala’’,’’Stadiona’’, ’’Comersa’’, ’’Rudnika boksita’’, Monte adria broker..) čiji su novi vlasnici osim Mila Đukanovića, Ane Kolarević i Jelice Petričević, istomprilikom postali i Đukanovićev kum Vuk Rajković, inače član uprave banke, Goran Rakočević, takone član uprave, zatim Dragan Bećirović, mlađi brat Zorana Bećirovića, vlasnika hotela “Avala” i “Bjanka”, Rado Arsić iz Tivta partner Aca Đukanovića, Vojin Žugić iz kompanije Stadion, Saša Aćimić izTehnoputa i drugi.

Oktobra 2008. godine radnicima menu kojima i ’’Fjorda’’ koji su usled stečaja ostali bez posla počela isplata preko Prve banke.

U toku 2009. godine Barović je povezan sa još šest kompanija preko vlasništva nad akcijama i to sa investicionim fondom “Eurofond” AD Podgorica, HTP’’Budvanska rivijera’’ (hotelijerstvo), Montepranzo Bokaprodukt (poljoprivreda), TP “Izbor” AD Bar (trgovina na malo), HTP ’’Fjord’’ AD Kotor(hotelijerstvo), Rudnik uglja AD ’’Pljevlja’’.“Eurofond” AD Podgorica je “Euroinvest” menu čijim članovima odbora direktora je Vesko Barović, jer njegovadruga kompanija “Flash” ima 20% akcija “Euroinvesta”. “Euroinvest” ima vlasništvo nad oko 13% akcija ’’Eurofonda’’, dok “Comersa” gdje je Barovićosnivač, ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor ima 1,57% akcija, a on lično je vlasnik 3,27%. Barović je član odbora direktora HTP “Mimoza” A.D. Tivat, podaci. o 10 najvećih akcionara pokazuju da je njegova kompanija “Comersa” vlasnik samo 0,6% akcija. “Comersa” posjeduje i preko 14,6% akcija u “MontepranzoBokaprodukt”. HP ’’Fjord’’ je juna 2009. godine oglasio tender za prodaju zemljišta na Orahovcu.22Krajem 2009. Iako su Irci 2005. kada su kupili “Fjord” i lokaciju URC-a, a protekle godine i zgradu “Jugooceanije”, najavili ulaganja od 200 miliona eura uizgradnju tri turistička kompleksa na tim lokalitetima, investicija još uvijek nije realizovana.
Možete preuzeti opis privatizacije HTP “Fjord” koji je pripremila mreža za afirmaciju nevladinog sektora u pdf-u: HTP-Fjord.

Comments

 1. Nakon ovog teksta i ovo foto priče, kome nije jasno o kakvoj se upravi radi, o kakvim menadžerima, slobodno može uzet metar konopca i objesiti se u ovom poznatom vješališti kotorskom.

  Svaka čast momci…iskoristiću ,, uz dopuštenje, neke fotke za moj projekat KAPITALNE INVESTICIJE KOTORA…kao i za učešće na javnoj raspravi…

 2. I jedna kratka obavijest, za koju možda ne znate, a NEVJEROVATNA je :

  Država je, nepoznatim oruđem, VRATILA u svoje vlasništvo zgradu Jugooceanije.

  full stop

 3. Evo jedan predlog da se Fjord iznajmi Beranselu za deponiju. Jednim udarcem dvije muve a kamioni sa smecem ionako putuju sirom nase CG ponosne.

 4. biljana koprivica says:

  Veoma sam zacudjena sto zgrada Jugooceanije nije “otplovila”,zajedno sa flotom!

 5. Eto po prvi put sam na portalu , onako letimicno sam pregledao odredjeni broj tekstova i komentara i cini mi se da portal ide u pravom smjeru . Nadam se da ce izrasti u ozbiljno online utociste svih onih koji ne misle onako kako zapovijeda i deklamuje danasnji politbiro u Gori Crnoj!
  Sto se tice konkretno ovog teksta , a posebno fotografije …malo je reci da se slazem…ali eto interesantnog pitanja za sve Kotorane,a i one koji su upuceni u ‘materiju’, … sta bi ljudi sa onim milionima Mikovim od Trstena ? Zar oni ne bijahu ‘spremljeni’ da u Kotoru iz zlatnih slavina tece voda?
  Pozdrav za sve dobromislece ljude !

 6. bravo za javni servis.. Ovako treba!

 7. Odlicno uradjena reportaza! Pridruzujem se cestitkama.

 8. biljana koprivica says:

  Ova reportaza je prava stvar!

 9. Svaka čast Javni servis!

 10. Kao prosecnog turistu,vrlo me zanimalo kako je moguce da se dozvoli da hotel onakvih kapaciteta moze da propadne onoliko.Ono je da te jeza uhvati i tuga.Kada neko pomenu TRSTENO vec,odusevjena sam tom plazom.Mozda je pitanje glupo,ali,da li je taj pesak tu prirodno ili..?

 11. Par poslica stoljeca i sahranise Kotor zanavijek…

 12. Ovo je sve obična lažavina. Pola ovoga teksta nije tačno. Što se ne informišete prije nego što napišete ove budalaštine.

  • ти си као инсајдер у праву јер знаш праву истину коју ћеш нам саопштити и једном реченицом демантовати МАНС који је припремио текст. Или ћеш пак демантовати изводе из побједе ђе се најављује рушење Фјорда. Или текст у којем се каже да је то ругло или да оно што се види на сликама да није тачно. У сваком случају ниси навео које пола и од којег пола није тачно и што су конкретно будалаштине да би исправили.

   • Pa što hoćeš da kažeš da je MANS apriori u pravu, zato što je mans. Za početak:
    – Nije tačno da je preduzeće privatizovano od strane Irske kompanije “Junajtid entertejment partners Montenegro”2005. godine. Tačno je da je Fjord privatizovan 2002 godine u masovnoj vaučerskoj privatizaciji.
    – Barović i njegove firme, nemaju nikakve veze sa ovim Ircima. Irci su kupili hotel i URC isključivo kao nektretninu i to pod nadzorom Privrednog suda, u toku stečaja, uz saglasnost i radnika koji su ostali bez posla u stečaju, a koji su takođe bili bitan faktor kod usvajanja plana reorganizacije.
    – Nije tačno da je 2002 godine kupac odustao od kupovine URCa nakon intervencije morskog dobra. Tačno je da je kupac odustao zato što nije imao novca da isplati kaparu ili depozit.
    – Nije tačno da su radnici pokušali da spriječe uvođenje stečaja. tačno je da su radnici na zboru bili saglasni da se uvede stačaj jer je to bio jedini način da dobiju ono što im je pripadalo. Uzgred, predstavnik radnika, koji je bio član odbora povjerilaca, je glaso za usvajanje plana reorganizacije.
    – Hronologija dešavanja u stečaju uopšte nije tačna, itd, itd ….
    A što se Iraca tiče, bolje provjerite, zašto je neko dozvolio da se onako devastira objekat koji je bio u funkciji u vrijeme kada su ga preuzeli i zašto im niko ne naplaćuje kazne zbog onog smetlišta oko hotela. Zašto je Ministarstvo finansija (koje je prodavalo Jugooceaniju) zgradu prodalo Ircima, a ne Opštini, koja sada od Iraca traži do joj je ustupe, u zamjenu za nešto drugo.
    Kad pišete ovakav tekst morate se informisati gospodo.

   • Poštovani insajder,
    ova i druge foto priče nastale su i nastaju isključivo iz potrebe da se kao obični građani zapitamo “đe su i što čine”(nekadašnja emisija na trećem kanalu)poznati i slavni Gradovi, Hoteli, Moteli, Fabrike… i na koncu(najbitnije) ljudi. Ono što svako od nas može uraditi(pod uslovom da ima foto aparat bar na mobilnom telefonu) jeste da odradi fotografisanje, i da takvim dokumentom bar na tren istrgne adute iz budućih predizbornih obećanja i osvijetle, kako ste to lijepo rekli, lažavine oko nas. Naravno ako hoće može nam poslati i svoje utiske, što je naš dragi građanin uradio.
    A što se drugog dijela tiče, to je materijal koji smo pronašli na Internetu i integralno ga sa navođenjem izvora prenijeli. Smatramo korisnim da se na jednom mjestu nađe što više materijala o bilo kojem slučaju upravo iz razloga što vlasti na svim nivoima dominantno ćute, odnosno “transparentnost” izigravaju samo na papiru ili obesmišljavaju nečiji trud da se dođe do istine. Razumljivo, jer neće sjeći grane na kojima sami sjede, evo više i više od dvije decenije.
    Vi ste takođe vašim komentarom dali i možda ćete vašim narednim komentarima dati doprinos ovoj temi, ništa manji od našega. Dakle nije nam ideja da favorizujemo bilo koga, niti NVO MANS, niti vas zbog nika INSAJDER, već da otvorimo slobodnu raspravu sa što više argumenata.

 13. moze li mi neko rec ime arhitekte hotela fjord, please, jer mislim da je mozda najruznija gradjevina koju sam u svoj zivot vidio. zahvaljujem unaprijed

 14. Ne rece se arhitekt neko arkitekt. Jedan dobar Rvat ili-ti Srbin ne smije izgovoriti glas H, jer je to tursko-arapska ostavstina u nasem milom, prelijepom rvo-srbo slavanskom jeziku. Oggg mene, s kim se ja odje moram naduravat!

 15. Prc Miljojko-šifra: 23/07/1957/Lj/Slov/Tuga…,da smije/ne smije-a “nezna” da je i on smjelošću božijoj postao izravnom promidžbom: od amalgana magarca i kobile-oliti ka i onaj njegov rahmeti zemljak: od amalgana Austrijanca i Crnogorke? Od glasova:”ch i be”? Jednako “H”-gic nona Gjuce,gic…u ne povratilo se?

 16. ‘rofsht kari!

 17. …da imaš to-čim se jezikom zoriš- ne bi ti je drugi češali-prko sekeratrske garniture?

 18. Gjuro rvacke krave guro, ojhaaa!

 19. jel se na slovenačkom jeziku mamati zove: “rvacka”?

 20. Pravi Rvat ili Srbalj ne izgovara glas H nego na mjesto njega izgova K ili ga kompletno izbjegava. Sta tu ima nejasno, majmune?

 21. ima,ima,jer ti nisi od majmuna na nego od kobile i magarca-sa i brez glasa”H”!

 22. Војвода од Билеће Јоле Дрињак се огласио на ову тему сјећајући се времена кад је Војин Лазаревић био шеф у Фјорду а он његов лични возач, потрчко и дупелизац.

 23. Sekule,kako juče pasa u Podgoricu? Reklo bi se po tvome razboritom ćepernluku,da ti je ,jopet,u pošetu bio onaj Stojanović iz Biograda-kod kojeg si “gostovao” na pjatu-prije nekolike sedmice-pa te preo Lapova i Kraljeva vrnuo u šutomore- žabe žabe?? Prema tvom “raspoloženju”-zbora nema-tebeka su i juče natezali-neki “novi klinci”..,pa si jutros osvanuo kondiciono ut/e/renirani-lizoguzičar?
  Sekule promijeni “azbuku”-jer ovako te i dalje nabijaju-stimavaju da si Pahomipravoslavnikačavendić-buzarant pedofilsko profilisana persona-naguzenićirili/di/ot?
  Iskrene pozdrave-vama LAKEJIMA “slobe slobode”-iz čijeg ste rahmeti “culo roto” bažđeli i virili do 22.maja 2006 godine!!!!!

 24. Jole Dripac, pushi, bre!

 25. Ovaj oho-špic n/z/amet Prc au- ga, se koprca, pa u strahu se pita:,znaš li gospode bože zašto apostola StahijErastaKastrirašUterujućimuLibertarijancE,… i u strahu pušta ih , da od njega i njegove imovine(guzice-bliznice!) čine što god žele-ovizi LIBERTARIJANCI pobornici pokreta LIBERTARIJANIZMA-zavuci ga Prc-uterajsekuli… s'guza da mu ne vide zuza?!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: