Zoon politikon – Pu, spas!

puspasTekst:

Pu, spas za sve nas što krijemo se,
pu, spas za sve nas što tražimo se,
pu, spas za sve nas što gubimo glas,
pu, spas za sve nas, iz komore gas!

Spot se bavi problemom samoubistva i pokušava da skrene pažnju na alarmantno visoku stopu suicida u Crnoj Gori, kao i bliskim državama, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Stopa samoubistava u Crnoj Gori duplo je veća od evropskog prosjeka. Samoubistvo je drugi najčešći razlog smrti adolescenata i mladih do 24 godine starosti. Svaki treći dan u Crnoj Gori neko sebi oduzme život. Od 2010. godine nadležnost nad informacijama o uzrocima smrti prenijeta je na Institut za javno zdravlje i od tada nemamo zvaničnih podataka o suicidu jer je Zavod za statistiku izgubio pristup njima.

U spotu se koriste simboli koji su konotirani nacionalnim, političkim i vjerskim podjelama u Crnoj Gori, za koje vjerujemo da skreću pažnju sa stvarnih problema građana i doprinose stvaranju atmosfere, u kojoj naš krhki duh lako može da se slomi, te nagna pojedinca da izgubi vjeru u društvo i da spas od realnosti potraži u skoku u neki naredni oblik postojanja.

“Ja svojom najvišom žalošću i plačem vidim da ste svi sami sebe i svojoj đeci najviši krvnici i neprijatelji”, Petar I Petrović Njegoš u “Poslanici Katunjanima”, 22. maja, 1822. Citat govori glumac Miro Nikolić.
Režija i produkcija spota: Mladen Ivanović

Pjesma je snimljena u studiju Ground Loop u Podgorici. Nalazi se na EP-ju “Pu, spas za sve nas!”, koji je dostupan za besplatno preslušavanje i preuzmanje na sajtu www.bucanpas.com, zajedno sa svim ostalim snimljenim materijalom benda Zoon politikon.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: