Ako ovako nastavite – ostaje samo režim na jednoj, a građani na drugoj strani!

Grupa od skoro stotinu građana poslala je otvoreno pismo Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije.

Pismo, u kom se oštro protestuje zbog policijske brutalnosti na jučerašnjim protestima, između ostalih potpisuju nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, izvršni direktor Pokreta za neutralnost i novinar Marko Milačić, sociolog Bojan Baća, urednik portala “Vijesti” Srdan Kosović, pisac Đuro Radosavović, Boris Raonić iz Građanske alijanse, Marina Vujačić iz UMHCG, bivši poslanik Emin Duraković…

7f55cedf64b6f0c0a030db6dfb2c32ef

Zbog velikog interesovanja, organizatori su napravili peticiju koju mogu potpisati svi zainteresovani građani.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Mi doljepotpisani građani Crne Gore protestujemo protiv policijskog nasilja nad učesnicima mirnih građanskih protesta.

U Podgorici su juče hapšeni mirni demonstranti – profesori, NVO aktivisti, novinari, građani i grubo, divljački i vulgarno su kršena osnovna ljudska prava građana Crne Gore.

U Podgorici juče nisu hapšeni samo naši građani i njihovi predstavnici, već je nasilnim prekidom ustavom zagarantovanog prava na javno iskazivanje nezadovoljstva udareno na temelje države Crne Gore – njene institucije i njene građane.

Osnovna građanska dužnost jeste otpor takvom nasilju, kao čin solidarnosti sa građanima i kao način odbrane institucija od zloupotrebljavanja.

Policijskom je silom udareno, ne samo na pojedince ili na zakone ili na ustav, već je udarom na ličnost poslanika i pravo mirnog protestovanja udareno na sam karakter Crne Gore kao republikanske i slobodne političke zajednice.

To je nešto što svi imamo dužnost da branimo bez obzira na svoje političke i ideološke preference ili privatne i partijske interese.

Crna Gora jeste država republikanskog uređenja u kojoj narodni poslanici oličavaju narodni suverenitet.

Policijska čizma ne smije gaziti po suverenitetu, ustavu, poslanicima i građanima Crne Gore. Crna Gora ne postoji bez svojih građana i svojih poslanika.

Dužnost institucija koje Vi predstavljate je da štiti građane/ke, po savjesti i zakonu. Ako tih postulata jednog društva nema, onda se pitamo – zašto institucije postoje.

Onog trenutka kada represivni državni aparat otvoreno vrši nasilje nad sopstvenim građanima, sve dotadašnje podjele – nacionalne, partijske, ideološke, religijske, rodne, seksualne, generacijske – nestaju! Ako se ovako nastavi, smatramo da u Crnoj Gori postoje samo građani i represivni režim, i braniće se srce Crne Gore – građanin kao nosilac suvereniteta.

Mi Vam kao građani ovim putem to stavljamo do znanja”, navodi se u pismu.

Pismo je putem elektronske peticije podržalo do sada skoro 200 građana. Peticiju možete potpisati na ovom linku.

Comments

  1. Slijedi rat izmedju Albanaca i jugoslovenskih pravoslavaca,ili makar stalno prisustvo rata. (ludi Slavko Perovic).Ne bih rekao da je opozicionim djelovanjem DF-a ruska ruka dirigovala,za razliku od izvjesnog Nikolaidisa i vladinih izvora,jednostavno ne lici na KGB,kako se god zvao danas,borba “demokratskim”sredstvima nije njihov opsjeg djelovanja(vise je mito i kupovina kljucnih mjesta Asad,Janukovic).A i ne ulazu u unaprijed izgubljene bitke.Ali se sigurno nece ni buniti.Sa druge strane bas lici na neku marketinsku kucu sa CIA-e izvora(zauzimanje glavne raskrsnice,pasivni otpor,pesnica kao simbol otpora,placanje ucesnika dnevnicama,izdrzljivost koja ce doprinijeti masi,bilo ih je samo par stotina na pocetku,micanje svih simbola osim crnogorskih…)E sad je pitanje sta je to zgrijesio lider kad sve slusa?
    Jednostavno nerazumijevanje spoljne politike velikih sila.Fokus nije na slusanju jer svakako svi sve slusamo,ko god dodje,nego konstantno drzanje pod kontrolom prostora,izmedju ostalog i biranjem psihopata za vodje.U svim nasim nesrecama kroz modernu istoriju, osim mozda Titova Jugoslavija koja je dobrim dijelom bila nezavisna,uvijek smo se obracali velikim silama.A oni davali savjete svim stranama u sukobu.After that,problem je bio jos veci.Haos u Jugoslaviji,na Balkanu je imanentan.Pitanje je zasto nema pacificiranja prostora,kojim to agenturama ne odgovara.Banana republike su nesretnice prezaduzene,MMf je sad razmatrao da li da popusti zivini malo.Povecanje plate 11%.Da se raja malo oraspolozi,A sto ce moje potomstvo zajedno sa albanskim da bude rob,to neka ne brine,imamo Kosovo da pobjedjujemo.
    Jedan savjet,u sustini moze biti jednostavno ,a i ne mora,ali jedno je sigurno,diktatori pare nemojte drzati u njihovim bankama,kad tad ce vam ih uzeti,a mozda vas i ubiju.Ako se ugledate na Gadafija,Sadama itd tu su pogrijesli.Sa druge strane ako zelite da pozivite..Tito nije ni znao kako pare izgledaju,stara KGB skola,zna da su pare samo papir.
    E sad, CG opozicija…,ako,bolje reci kad pobijedi,po mojoj procijeni za 8-10 godina,mozda i prije ako se ubrza Nato trip,ce biti cisti dokaz da moze i gore.uzdravlje.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: