Zipp: (ne)Sloboda izbora

buying-votes25.maja održavaju se još jedni „izbori“  u Crnoj Gori, „izbori“ na lokalnom nivou koji su „istorijski“ kao svi do sad, i sve kod nas. Zašto ovo „izbori“ uvijek stavljam pod navodnicima? Zato jer su svi protekli „izbori“ jednako kao i ovi sada daleko od najosnovnijih demokratskih standarda: pod pritiscima, ucjenama, „izbori“ na kojim se kupuju glasovi na razne načine a svi državni resursi se stavljaju u funkciju njihove faktičke neregularnosti, umjesto da bude obrnuto.

Na predstojećim lokalnim „izborima“ za Podgoricu, oni koji već otvoreno i dokazano kradu sve „izbore“, uprkos tome, sva je prilika, neće osvojiti apsolutnu većinu. Zato, kao građanin, a ne kao budući odbornik pozivam svoje sugrađane i sve građane Crne Gore da glasaju: ne za „moju listu“, već po sopstvenoj savjesti  i  svom ličnom izboru.

Sloboda je osnov svega, za slobodu se ginulo i gine širom svijeta, a sloboda ličnog izbora je  osnov svih sloboda. Za taj osnov slobode kod nas ne treba niko da gine, potrebno je samo da glasate onako kako želite, a ne onako kako „morate“.

Zbog toga sve građane Crne Gore pozivam da:

-Ne prodaju lične karte. Prodajući ličnu kartu prodajete svoje identitete i svoje ja za sitan novac.

-Ako ste prihvatili predizborni paket sastavljen najčešće od ulja, šećera, brašna…, to vas ne obavezuje da glasate za onoga ko vam je takav paket „poklonio“, naprotiv. Takve „poklone“ obično šalju preko svojih emisara oni kojima je cijena jednog takvog  paketa jednaka sumi koju svakodnevno potroše za izlazak na jutarnju kafu. Takvi paketi se u normalnim zemljama daju poslije elementarnih nepogoda, a ne za „izbore“. Predizborni „poklon paket“ je, ako bolje i dublje razmislite, najveća uvreda vašeg dostojanstva i dostojanstva vaše porodice, znak koliko vas oni koji vam ga daju (ne)cijene, kako suštinski na vas gledaju.

Znajte, kada ste u kabini za glasanje nema načina da iko zna za koga ste glasali, otklonite od sebe  strah da postoji način da „oni“ to doznaju!

-Svim onim građanima kojima je poslodavac uzeo matični broj i broj telefona, sa otvorenom ili prikrivenom prijetnjom da morate glasati za one u čije ime i za čiji račun je uzeo te podatke – takve ne glasajte: Iz inata, zbog ličnog ponosa, zbog vas i vaše djece, jer da  misle i rade u vašem interesu to ne bi radili – valjda vam je to jasno. Uradite obrnuto, kaznite one koji vas ucjenjuju, prijete, pokušavaju kupiti, ma šta mislili o onim drugima. Ponovit ću već gore rečeno: kada ste u u kabini, na glasačkom mjestu, niko ne može znati kako ste glasali.

-Vi kojima je omogućeno da gradite ili radite nelagalno, a zauzvrat im trebate dati glas – ne dajte im ga, kaznite ih. U pravnoj i sređenoj državi vama to ne bi blio potrebno, već bi u legalnoj proceduri dobili potrebne dozvole, legalno poslovali bez svakodnevnih strahova, noćnih mora, sadašnjih i budućih ucjena i pritisaka raznih vrsta. Ne dozvolite da vas iko drži u šaci. Ucjenjivač je uvijek ucjenjivač, na kraju vas toliko ucijeni da vam napravi pakao od života, ako već nije.

– Ovih dana vas zovu i pojedini doktori  koji su vas liječili, uzimaju podatke i traža da glasate za njihovu listu u znak zahvalnosti što su bili korektni prema vama kao pacijentu. Kakvi su to doktori i humanisti koji traže kontrauslugu od svojih pacijenata u vidu glasa, zbog pomoći koju su profesionalno i po etici bili dužni pružiti? Vi tim doktorima ne dugujete ništa osim poštovanja. Traženjem glasa kao kontrausluge takvi doktori treba da izgube i vaše poštovanje, kao što su oni, u ime „voljene partije“, izgubili svoje samopoštovanje.

-Ako ste narkoman, zavisnik ove ili one vrste, sitni kriminalac, pa za par doza ili oprost prekršaja koji ste napravili morate dati glas – ne dajte im ga. Zapitajte se ko je krivac što ste postali to što jeste, kakva vam je perspektiva, da li će vam istinski pomoći oni koji su vas, možda, svojim činjenjem upravo doveli u tu poziciju!?

-Ako ste prodali svoj glas za 50, 100, ili 200 eura, za besplatan priključak na vodu ili kanalizaciju, za plaćenu putnu kartu iz inostranstva…, prevarite ih kao što oni godinama vas varaju, te ih kaznite u kabini za glasanje. Prevariti prevaranta nije prevara. Neka vam proradi inat, prkos što vas neko pokušava kupiti kao stoku na pazaru za sitan novac ili uslugu. Osjetit ćete olakšanje,  oslobođenje, beskrajno zadovoljstvo  –  ako nije ubijeno sve ljudsko u vama, a nadam se da nije. Znajte da će vam sve ono što su vam kao dali, uzeti desotostruko u nardene črtiri godine kroz razne takse, dažbine, nemogućnost nalaženja posla, ili, ako ste zaposleni, kroz uvredljivo mizerne plate.

-Ne glasajte za nekog  samo zbog nepovjerenja i straha od komšije koji je druge vjere ili nacije, da bi bili protivni njemu. Taj strah vjerovatno osjeća i on od vas, vještački je nametnut, upravo od onih koji vam iz ličnih, materijalnih i političkih interesa te strahove decenijama podgrijava.

Iz psihologije i prakse je poznato da neki robovi po ukidanju robovlasništva nijesu željeli biti slobodni, da neki zatvorenici nijesu željeli iz zatvora. Vi nijesti ni robovi ni zatvorenici – vi ste građani, zato ne dozvolite da vas neko dovede u situaciju robova i zatvorenika. Nenormalno je da dajete svoj glas nekom 25 godina pa da je taj sve pozlatio – to jednostavno nije prirodno. I naučite se da svim budućim vlastima ne dajete povjerenje duže od četiri, maksimalno osam godina.

Sve na svijetu je kvarljivo, a dugovječna vlast je posebno kvarljiva roba. Ne postoji „konzervans“ koji i najpoštenije ljude u vlasti može sačuvati od kvarenje poslije perioda dugog vladanja.

Comments

 1. Ладо Тајовић says:

  Џаба, мене је бојкоташ Зипп убиједио да је једина права мјера бојкот избора, недавања легимитета изборном процесу и подметање клипова опозицији и да је онај ко у њима учествује дио клана и да не рабим оне остале квалификативе којима је склона екстремна псеудоопозициона структура у Црној Гори.

  Но, основано сумњам да је бојкоташ Зипп и даље истога становишта само га је одборник Зипп изгнао из његовог станишта па више не смије да лута беспућима интернетским са тим јеретичким идејама. Бог те мазо, ово дође као Крамер против Крамера. Не дај се бојкоташу Зипп-е, уз тебе смо. Само бојкот и ништа више, а ни мање богами. Нико на изборе, већ дома да се дивани и ако може да се шкраба штошта друштвено корисно по нету.

  Елем, како су и једни и други успјели оживјети достину живописних ликова из 90-их, како њих саме, тако и досте од те реторике а и саме свијести па као производ свега тога нуде затупљене флоскуле и празне фразе те на пладњу нуде затуцану свијест коју ћемо неизоставно опет добити ма ко побиједио, онда неизоставно иде… оно шта промил становништа разликује од ове доминантне клике…

  “Ми смо бар имали оне снове који се тешко остваре… а снови најчешће вреде тек кад с тобом оседе, кад с тобом остаре. Није баш све на кантару… Читаво брдо купи лова, али снова нема пиратираних… Касно је да се паничи, дали смо шансу да се лудило озваничи… Ма ЈЕБИТЕ СЕ…”

 2. Ладо Тајовић says:

  Да се човјек не потписа заклео би се да је ово писао Небојша Медојевић. Ето шта политика уради од човјека :))))))))) Лудило…

 3. Uhhh, Zipp…

  Izabrao si da budeš na listi DF i nemam baš ništa protiv. Samo nemoj pred birače s ovim predlozima, da te zamolim. Pola se pravdaš, napola savjetuješ već umrežene da se ‘otmu kontroli.’
  Ti predlažeš da glasaju jer si procijenio da Milo nema većinu. Na osnovu čega si to procijenio? Hrabrenja saboraca?
  DF je legitiman izbor, ma koliko mislili da se radi o prilično dihotomičnoj skupini.

 4. dobar tekst – rijetko kvalitetnog čovjeka !

 5. GLASAČKA

  Slobodni su sad izbori,
  pa glasajte druga Zippa,
  nemoj da vas posle kori,
  što vam Migo mooda pipa ……

  Zećanin je novo ime,
  on Mugija s liste skinu,
  partija se kune njime,
  a u pičku materinu …….

  Na visoko osmo mjesto,
  postaviše forumaša,
  ne viđa se baš to često,
  ako nije, jad me snaša’ ……..

  Kada odbornik on postane,
  nek’ predloži da se glasa,
  e je Mugi skroz bez mane,
  drukčije mu nema spasa …….. :)

  • POTOPNA ISPRAVKA SAMOG SEBE

   Avetinjo nije “kada”,
   jer se gubi dobra rima,
   dabogda te evo sada,
   odnijela rječna plima ……

   I to ona pored Čačka,
   kod Preljine što se diže,
   uhvatio za rep mačka,
   pa otiša’ Bogu bliže ……. :(

   • Kako ja ne znam pisat(i) rime, a nikada skoro ne citiram pisce i filozofe kada pišem(kako ću kad ništa nijesam pročita(o)?), sad ću naravit(i) presedan pa ću ti odgovorit(i) citirajući, za mene jednog od najvećih “filozofa” sa ovih prostora. Filozofa koji je pjevao:

    Nedjeljni Komentar

    Čitam nedjeljni komentar koji jasno
    kaže
    tko ne misli ovako taj kleveće i laže
    ljudi bez kalibra i bez ideje
    ufuravaju nam istine crno bijele
    investicije su probile plafon troše se krediti
    svuda mnogo paranoje svi su do grla u krizi
    a mi bi htjeli da budemo centar svijeta
    kineski sindrom za mnoga ljeta
    a ja
    ja nemam dara
    zabranjeno da se odgovara
    šljakeri danas zive kao bubreg u loju
    nitko ih ne dira dok stoički drmaju lozu
    penzioneri sjede mirno kao ptice na grani
    raj za moju staru vrte se tobogani
    svako malo neko se pospe pepelom
    po glavi
    opreznost iznad svega budi pametan stari
    a kaj ti tu mozes ne budi lud
    oni budu tebe rista ravno na sud
    moja mala nije nikad bila u Džambo
    džetu
    ne pada joj na pamet ona drzi dijetu
    klinci zure u TV i to po cijeli dan
    oci su im cetvrtaste kao ekran
    ja se vracam kuci rano u pola sest
    na prvom uglu konfisciram jogurte
    udarac u glavu me brutalno dovlaci
    svijesti
    ako ne slušaš kurvin sine neces ni
    jesti

    E pa Fantome, kurvin sine, nećeš ni jesti. Kada ja dođem na vlast, ima da sjednem u nekog džipa, mnogo modernijog i jačeg od onog iz Živkovog filma, i samo ću da vičem RAZVALJUJ – po takvima kao što si ti. :)

    P.S. I više ništa ubuduće neću da pišem, nijesam se pomamio da sad pokvarim nešto. Postadoh odbornik pišući po forumima. Malo li je?

   • U stvari nije Živkov film, ne mogu se sad sjetit čiji je, ali to nije toliko ni bitno. Bitan je džip.

   • Džip je iz filma “Vr(ij)eme čuda” Gorana Paskaljevića, a čini ti se Živkov stil zato što je Borislav Pekić napisao scenario …… :)

 6. BEZVEZNA

  Kad podršku Zippu dajem,
  to je onda kontra Lada,
  Tajoviću na žulj stajem,
  u Srbiji kiša pada …….

  Tamo potop, kod nas nije,
  ćuskije će nakon toga,
  narod plaća, dok vlast pije,
  a đeci se valja droga …….

  Kad će ovo jednom stati,
  postoji li neka barka,
  ili će nas vječno srati,
  jer mislimo sve je varka ……

 7. I ,sta ima novo?

 8. okreni konacno plocu says:

  i kameleon ima integritet…jesam li pogodio ? …

 9. Here I go again! Dosadilo mi je na FB a opravdale su mi se nade da je ovdje živnulo pred izbore.
  Pomalčice sam u šoku. Zipp je za DF, znači!? A Lado nije prešao u DF iako je Kesedžija oprostio Vojvodi pošto mu je donio potvrdu iz crkve da nije položio svečanu zakletvu… Tajović complimmente (ovo ti je na urugvajskom). “E viva vero Varadero”, kako je onomad pisalo na zidu šestice u rodnom nam gradu :)

 10. okreni konacno plocu says:

  a bas mi je pao na pamet neon da pojasni malo lekica iz vecerasnjeg suceljavanja kad evo ga …smalltown boy…

  • Moja malenkost na ovim izborima podržava Bečića OKP :) Panta rei.
   Kad su Baki i društvo uskočili u tzv GKDF, odmah sam otvorio padobran. Vodila me misao dugo da je bojkot jedino rešenje, al kad vidjeh da to vodi u jedan brejkdens slobodne misli, odlučio sam da napravim bar neku malu štetu.

   • okreni konacno plocu says:

    logicno, becic je mladi konzervativac…svako svome jatu…

   • Znaš kako spoljnji igrači trče u fudbalu? Kad je lijevi napred, desni mora da se vrati nazad i pokriva pola half linije, i obratno. Kad se oba zalete gore, nema odbrane od kontre. Obrati pažnju, spoljnji stalno trče u ritmu cik-cak. Ovaj put se išlo preko lijevog, vidjećemo za sledeću utakmicu :).

   • okreni konacno plocu says:

    eh da…ti si izvrsio tranfer zbog izvinjavanja rusima a ne mladog becica, zar ne ? … becic je ipak premoderan za snp i isturen je da se upeca poneki mladji i naivni glasac…

   • okreni konacno plocu says:

    zbog izvinjavanja rusima a ne becica je snp profitirao veceras … to je nasa politicka realnost …

   • OKP ne zajebaj.
    Ja sam glasao Bečića, a fućka mi se za Ruse. Čak ne znam ni o kakvom izvinjenju pričaš.
    Glasao sam ga jer jedini zna dvije podgoričke ulice napamet. Ovi drugi tupsoni iz magle samo o magli su i pričali.

   • okreni konacno plocu says:

    brko, samo pokusavam naglas analizirati politicku realnost ovih izbora…ti si vjerujem izuzetak…df je izgubio u odnosu na ankete taman onoliko koliko je snp dobila…a glasovi sdp-pcg su isti oni kada je pcg dobila 9 procenata…to je jedno isto biracko tijelo…dps je povecao jer je milo kao koordinator uozbiljio situaciju i natjerao lijene glasace dps da izadju i glasaju…becic mozda zna da nabroji ulice ali o gradu malo zna…dobar je bio na predstavljanju , to se mora priznati, ali je to daleko od onoga sto treba da predstavlja prvog covjeka glavnog grada…ipak tipujem na izvinjenje rukovodstva snp rusima zbog uvodjenja sankcija od strane cg…mi smo takodje taoci lakoce da se obrazovani ljudi, ili doktori nauka u ovom slucaju, nazovu tupsonima…zeleno-bijeli borderline je i dalje na snazi…itd…

 11. http://www.vijesti.me/vijesti/omer-sarkic-farsa-clanak-212843

  PUPČANA

  Što popižđe istog trena,
  e moj Zippe odborniče,
  kazaće ti da si bena,
  izmisliće razne priče ……..

  Trebalo je mudar biti,
  smiriti se dva-tri dana,
  od slabića svi smo siti,
  a ovo je nova rana …….

  Najlakše je kad se bježi,
  tebi obraz nije šupak,
  pa za drvo riječ veži,
  bolje no za majčin pupak …… :(

  • bolje no sa majkom pupak ….. :(((

  • Ладо Тајовић says:

   Зипп је ту и небитан али може послужити као примјер због чега је опозиција неуспјешна у заједничком дјеловању.

   Човјек без осјећаја за заједништво са тврдоглавим истрајавањем на сопственим глупостима без икаквог осјећаја да буде тимски играч и богомдан да неким гестом, изјавом у афекту и сл. направи штету свеукупно. Сад узмете стотињак ‘зипова’ и ставите их у исти кош и накрају добијете рогове у врећи.

   Углавном ето рјешења, Зипп нека бојкотује Лекић иначе никад није ту и ето ДПС-у већине :))))

   П. С. Сад озбиљно, послушај барем шта ти пјесник каза горе, не мораш мене. Мада твоја моћ и сличних теби да сваки покрет који покаже знаке омасовљења сведеш на подношљиве бројке је невјероватна и још једном се потврдила у пракси.

   • okreni konacno plocu says:

    ne znam, lado, zasto jos niko na ovom portalu nije objavio da je dps izgubio izbore u podgorici? …imas li ti neki odgovor na ovu zagonetku? …

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: