Dežulović: Vučić je najopasniji tip na Balkanu

boris_dezulovic_foto_dragan_kujundzicKolumnist i književnik Boris Dežulović nije pretjerano impresioniran apsolutnim vladarom srbijanske političke scene Aleksandrom Vučićem.

– Ne spadam u one koji su oduševljeni pretjerano tom transformacijom Aleksandra Vučića. Negdje 2007. ili 2008., dok je Vučić bio čuvar sigurne kuće Ratka Mladića i poslanik u Skupštini Srbije, govorio sam prijateljima u Beogradu da je to najopasniji tip na Balkanu. Ja se bojim te njegove opasnosti. Imam dovoljno godina, političkog i povijesnog iskustva, da bih tek tako nalegao na priču o promjeni jednog ultranacionalista, četnika, u nekakvog građanskog političara. Kome vjerovati od njih dvojice? Zašto bi prije bio pragmatičan, prihvatao četništvo i velikosrpsku ideju kao matricu za političke ciljeve, a onda kad sazrije pokazao pravo evropsko lice.

Zašto ne bi bilo obrnuto? U takve ljude, koji se tako mijenjaju, ne možeš biti siguran promatrajući promjene na političkom istoku. U tom smislu promjena koje će onda garantirati mir u regiji. Što se tiče njegovih ideja i obračuna sa korupcijom i kriminalom, na takvoj priči su započinjali i gori totalitarni projekti. Oni su se javljali ljudima u krizno vrijeme, obračunavalo se sa korupcijom vrlo efikasno. Uređeni sistem je za takve stvari je prespor i preuredan. To je opasan politički projekt, kaže Dežulović u intervjuu za Klix.ba. Visok postotak glasova Vučića na nedavnim izborima u Srbiji, po Dežuloviću, govori o vremenu i poziciji u kojoj se Srbija nalazi. – Takav visok postotak je moguć i u Sjevernoj Koreji… Onda, ili si Sjeverna Koreja ili si u za*ebanoj situaciji kad ti je preostala vjera u čovjeka jednog jedinog koji te može voditi, zaključuje Dežulović.

Comments

  1. Ma nemoj,a Miljo?

  2. Zaboravio je da nepomene: Ljaka, Miga, Biga, Ljuba, Suta, Saka, Raka, Raca, Zora, Daka, Muga, Jaga, Mimu, Brka, Maja,

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: