Prijedorčanka već mjesec dana stoji na trgu i “glasno” šuti

Na izvrnutoj kutiji nepomično stoji preko dana, ne progovara i gleda u jednu tačku. Gledaju je i sugrađani i ništa im nije jasno.

Ovo je Jelena Topić, Prijedorčanka koja se, pre nepun mesec dana ukipila na glavnom gradskom trgu. Na izvrnutoj kutiji nepomično stoji preko dana, ne progovara i gleda u jednu tačku. Gledaju je i sugrađani  i ništa im nije jasno.

Djevojka, koja  je završila jedan fakultet, a na drugom treba da diplomira, ostaće najveća gradska misterija.

Barem dok ne progovori.

Jedni objašnjavaju da protestuje zbog nezaposlenosti, jer je završila dva fakuleta, a drugi ocenjuju da je reč  o snimanju dramskog rada. Kako god, ona je na postolju na kojem svakodnevno stoji do sada napisala: “Pričala ili ćutala, niko me ne čuje”, “Jadna ne bila”, “Izolacija”, “Isključena”, a na Fejsbuku se zapitala da li da se učlani u partiju…

Mirko Šević, slikar i vajar iz Prijedora, istakao je da sve što Topićeva radi pripada savremenoj umetnosti, teško razumljivoj prosečnom čoveku.

– Njena poruka ćutnjom još je jača u vremenu kada posvuda vlada galama – rekao je Šević.

Comments

  1. komentara nula

  2. Ćutanje je vrsta govora. Ono podrazumjeva ne iskazivanje i ne govorenje, a to znači nemanje odgovora ili komentara, ili pak imanje, ali u tom slučaju odgovor je samo ćutanje. Ono je podjednako vrsta otpora, ali i sigurnosti. Ujedno ako je sigurnost, ćutanje je i vid kukavičluka. Međutim, često se povezuje sa mudrošću, ali nekada mudro ćutanje zna da bude samo obmana. Onaj koji ćuti obično zna više od onog koji govori. S obzirom da živimo u svijetu u kojem svi znaju sve, meni ostaje samo da zaćutim, isto kao što sam ćutao proteklih mjeseci na ovom forumu, jer nema smisla govoriti ljudima, komentarisati, pisati. Svijest ljudi je na niskom nivou. Ćutanje je može samo unaprijediti. Nijesam kukavica, ne obmanjujem nikoga, ali zašto sam se odlučio da zaćutim?Ova djevojka je dala odgovor, a to je: Da li ima smisla govoriti?

  3. Kako ne shvataju, djevojka je NEZAPOSLENA! A OGLEDALO koje je u ruci< niko ne primjećuje, ONA IM JE TO OGLEDALO PONUDILA DA SE VIDI KO SU I ŠTO SU SVI ONI KOJI SU SE OGLUŠILI O NJENO TRAŽENJE POSLA! Je li moguće da je toliko gluvih i glupih, a evo jeste. I sama sam se uvjerila bezbroj puta da je ljudski rod u većini GLUV I GLUP!!! A POSEBNO SU ''GLAVNOKOMANDUJUĆI'' GLUVI!

  4. Kolektivne manifestacije ludila, koje su osnovna odlika ljudskog stanja, sačinjavaju veći deo ljudske istorije. U velikoj meri to je istorija ludila. Ukoliko bi istorija čovečanstva bila klinički slučaj pojedinačnog ljudskog bića, dijagnoza bi bila: hronično-paranoične obmane, patološka sklonost ka ubistvu i činovima surovog nasilja i okrutnost prema onima koje smatra svojim „neprijateljima” – njegova lična nesvesnost projektovana na spoljašnji svet. Krajnja neuračunljivost s povremenim kratkim intervalima trezvenosti. – Eckhart Tolle, Nova Zemlja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: