Šta znači sloboda?

Reakcija životinja koje su po prvi put osjetile slobodu

big_krave
Kako je cijeli život biti u zatočeništvu, u par kvadrata ležati na betonu i malo slame, sve to vrijeme ne vidjeti ni sunca ni noći, živjeti pod neonom i ni jednom izaći na šetnju? Što znači osjećaj slobode najbolje će vam pokazati ovaj kratki film na kojem ćete vidjeti nevjerojatnu reakciju krava muzara koje su cijeli život provele zatvorene među četiri zida, a nakon što više nisu bile pogodne za daljnju mužnju prijetilo im je klanje. No, umjesto klanja krave su puštene na slobodu, a ovdje pogledajte kako su ove životinje pokazale da im je sloboda mila.

Kako je cijeli život biti u zatočeništvu, u par kvadrata ležati na betonu i malo slame, sve to vrijeme ne vidjeti ni sunca ni noći, živjeti pod neonom i ni jednom izaći na šetnju? Kako je potom, izmaći u zadnji tren smrtnoj kazni i biti oslobođen, pušten u prirodu, nesputan ni lancem ni prostorom? Ne postoji ništa što može zamijeniti osjećaj te nevjerice, te sreće, te slobode.

Kratak film koji vam donosimo zabilježen je u Njemačkoj gdje je 25 krava muzara cijeli svoj životni vijek provelo na farmi u blizini Kölna. Nakon što im je istekao „vijek trajanja“ za mužnju bile su predodređene za klanje. Međutim, zahvaljujući lokalnoj udruzi, krave su izbjegle smrt i odvedene na obližnju farmu gdje su po prvi puta puštene na slobodu, vidjele pašnjak, osjetile travu ispod sebe i prošetale, bolje reći poskakale od do tada nepoznatog osjećaja – sreće.

lupiga.com

Comments

  1. Da vas vuku za sise svaki dan, a jebu jednom godisnje i vi bi poludjeli, kao ova GOVEDA

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: