Miško Đukić: Goranskom pjesniku

vejsel-svijetloVejsel – Mirza –  Hamza (1964 – 2013 )

Moj otac – prijatelj bijaše sa tvojim ocem.

Zajedno su navijali za Budućnost !

Ulica slobode broj 79 – centar Podgorice .

Govoraše mi , otac  :  „ Vodim te na kolače u poslastičarnicu  „Korzo“ . Oni spremaju sebi – dajući tebi “.

Š.T. Hamza .

Ne razumjeh oca tada – ali rado bijah tu .

Mirza …  dragi moj prijatelju – ti si bio pjesnik čiji je zanat spremao hranu , limunadu ili bozu – ali imao sam čast da iz tvojih ruku dobijem i knjigu stihova tvojih .

„Gazganice vo vakat „ ili „ Tragovi u vremenu “…

Zuvdija Hodžić u recenziji napisa : „…A Hamza je i pjesnik. Istinski. Jedan od najreprezentativnijih izdanaka razgranatog ,vječno zelenog , duboko u kamen i zemlju, u vrijeme i prostor ,  uraslog goranskog stabla .“

Tvoj brat , Meša – spremašu takodje  i hranu i piće … On je biolog .

Mirza i Meša – književnik i biolog ,  u sufijskom plesu –  hranili  su ljubavlju –  breme devedesetih godina –  nadam se , prošlog vijeka  …I sa nama pobijedili rat !

Tada i nastaje ovaj  prvijenac , štampan na Cetinju 1994 godine . Knjiga napisana na „ nepriznatom“ goranskom jeziku .

Crna Gora – tvojoj Gori .

Vaš brat Mehmed , okom svoje kamere snimljenu –pokazao mi je prirodu u kojoj živi selo Rapča, Gora – gdje ste rodjeni .

Otapali ste  sobom ,  ledom od laži , okovana srca .

U dodiru sa Bogom – osmijeh vratiste na lica –  onima koji obraza imaju !

Učili ste , sufijski mirni –  da se u srce ne puca  – jer u njemu Hrist živi .

Muhamedova proročanska svijest – potvrdi kroz vas  – sjeme riječi Kur'ana .

Bili ste braća iz Gore  , ali sa nama –  iz hrišćanstva , mističnim iskustvom sjedinjeni a  božanski različiti –  ulicom naše slobode zagrljeni  –  spiritualno bezbjedni  – živite .

Istorija je dobila perspektivu .

Na jasnom obzorju svojih riječi ukazaste na Džibrila .

Rastao sam sa vama učeći priče iz Islama .

Prolaznošu – neprolazni .

Smrtnošću – besmrtni .

Strpljenjem naoružani – putujemo mirni .

Mirza – prijatelju  – u ime osmijeha  Podgorice i Gora naših ,  hvala ti za bljesak svijesti .

Ko god te vidi – u svjetlosti je !

Comments

 1. Darko Bulatovic says:

  Pismo proroka Muhameda:

  “This is a message from Muhammad ibn Abdullah, as a covenant to those who adopt Christianity, near and far, we are with them.

  Verily I, the servants, the helpers, and my followers defend them, because Christians are my citizens; and by Allah! I hold out against anything that displeases them. No compulsion is to be on them. Neither are their judges to be removed from their jobs nor their monks from their monasteries. No one is to destroy a house of their religion, to damage it, or to carry anything from it to the Muslims’ houses. Should anyone take any of these, he would spoil God’s covenant and disobey His Prophet. Verily, they are my allies and have my secure charter against all that they hate. No one is to force them to travel or to oblige them to fight. The Muslims are to fight for them. If a female Christian is married to a Muslim, it is not to take place without her approval. She is not to be prevented from visiting her church to pray. Their churches are to be respected. They are neither to be prevented from repairing them nor the sacredness of their covenants. No one of the nation (Muslims) is to disobey the covenant till the Last Day (end of the world).”

 2. Darko Bulatovic says:

  ’Recite: ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama i u ono što se objavljuje Avramu, i Ismailu, i Isaku, i Jakovu, i unucima, i u ono što je dato Mojsiju i isusu, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova, mi ne pravimo nikakve razlike među njima i mi se Njemu predajemo.’ Pa ako oni budu vjerovali u ono što vi vjerujete, na Pravom su putu, a ako glave okrenu, oni su onda daleko od Pravog puta, i Allah će te sigurno od njih zaštititi, jer On sve čuje i zna.’’ (El-Bekare, 136.-137.)

 3. nek mu je laka crna zemlja.

  goranci su nešto najvrijednije i najmarljivije što postoji na balkanu, a i šire. šta su oni Bogu skrivili da ih postavi uz nas, ne znam, ali znam da su se radom, poštenjem i marljivošću, dakle sve pozitivnim primjerima koji kod nas ne prolaze, odužili i Bogu i ljudima.

 4. Darko Bulatovic says:

  Nasi preci su sasvim izvjesno vecinom bili Bogumili koje su progonili koliko su mogli Crkva i Dinastije.
  http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili

  Sebe su smatrali sledbenicima apostola, a Rimsku crkvu posprdno nazivali crkvom idola. Odbacivali su i rimskog papu i carigradskog patrijarha. Prevode Bibliju na staroslovenski jezik i čuvaju slovenska narodna imena. Žestoko napadaju crkveno ustrojstvo, posebno sveštenstvo na čelu s episkopima (biskupima), kojima poriču svaku vlast nad vernicima. Za crkvenu organizaciju su tvrdili da nema ničeg zajedničkog sa istinskom hrišćanskom opštinom. C obzirom da zvaničnu crkvu ne priznaju kao organizaciju istinskih hrišćana, sledstveno tome ne priznaju ni rešenja vaseljenskih crkvenih sabora, koje je sazivao car.

  …Preskocih kletve …..

  Nisu imali posebnih verskih građevina namenjenih bogosluženju, već su se zajednički molili u prirodi ili u svojim kućama (vidi: kućna crkva). Učitelje su birali između sebe, i nisu imali posebnih sveštenika.[4] Ispovedali su se međusobno, poput ranih hrišćana, kojima ispovest beše javna, radi pomirenja sa celom zajednicom. Nisu prihvatali spise crkvenih otaca, jer su ih smatrali novotarijom i odstupanjem od izvornog hrišćanstva.

  Odbacivali su službu božju (liturgiju) i svete tajne, jer smatrahu da ih nije predao Isus, nego ih je uvela crkva.[16] Poput ranijih vizantijskih ikonoboraca, klanjanje ikonama smatrahu idolopoklonstvom. Poštovanje kostiju (moštiju) svetaca smatrahu sujeverjem. Krštenje su vršili samo nad zrelim muškarcima i ženama, i to ne vodom, već duhovno, knjigom. Bili su protiv krštavanja dece, koja ne uviđaju značaj toga čina. Krst nisu smatrali svetim simbolom, već spravom za mučenje na kojoj je razapet najveći predstavnik dobra. Poricali su vaskrsenje tela, smatrajući da samo duša može vaskrsnuti. Takođe, nisu verovali u bukvalno pretvaranje vina u krv Hristovu, niti hleba u Hristovo telo. Uglavnom, svode versku simboliku u granice kritike zdravog razuma.[13]

  Bogumile su u srednjevekovnoj Srbiji pravoslavna crkva i nemanjićka država progonile kao jeretike, nazivajući ih babunima.[4] Veliki župan Stefan Nemanja je 1186. godine sazvao crkveno-državni sabor protiv bogumila u Raškoj. Na saboru je njihovo učenje osuđeno kao jeres čije je pominjanje zabranjeno, njihovom poglavaru je “urezan jezik u grlu njegovu” i mnoge verske starešine su spaljene na lomači. Nakon toga su usledili progoni bogumila u Raškoj, tokom kojih su mnogi vernici kažnjeni raznim telesnim kaznama i prognani iz zemlje, sva imovina je oduzeta, a njihove knjige spaljene.[30] Ipak, i posle 150 godina neprijateljske politike Nemanjića, sa njima se susreo i Dušan Silni, koji donosi odredbe protiv njih u svom zakoniku.

  „I ko rekne babunsku reč, ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.“
  – Dušanov zakonik, član 85

  Usled dvadesetogodišnjeg krstaškog rata protiv katara u Francuskoj od 1209. do 1229. godine, mnogi prognani takođe beže u Bosnu. 1223. godine, za vreme starešinstva djeda Rastudija, papin legat za Francusku piše o postojanju jeresonačelnika kojeg katari nazivaju papom a koji živi na Balkanu.[31] Papa Grgur IX 1234. godine započinje krstaški rat protiv jeretika u Bosni.

  Satrli su njihovu kulturu popali sve spise i tragove o njima.

  Jewli moguce da su i goranci dio ove price?

 5. Muhamed nije prorok nego je vjerovjesnik. Nije on nista prorokovao, predvidjao. Prenosio je Bozju rijec ljudima. Onima koji su htjeli da cuju.

  • Darko Bulatovic says:

   To je stvar intepretacije te rijeci.

   prorok – kako je ja shvatam – znaci neko koga je Bog inspirisao da izrece predvjanja i detalje onoga sto ce se desiti u buducnosti.

   Kuran predvidja i opisuje Sudnji Dan kao tacku prelaza covjeka iz “ovoga svijeta” u “onaj svijet”.
   Kuran napominje da je vazno za covjeka da se spremi za taj dan i da razmislja o tome.

   U tom kontekstu Muhamed jeste bio prorok.

  • Darko Bulatovic says:

   Vecina muslimana se slaze da je Muhamed bio i prorok i vjerovjesnik.

 6. Darko, nepravilno je Muhameda nazvati svetac ili prorok u bilo kakvom smislu i kontekstu.

 7. Giorgi Lesi says:

  Djukic se u svome predivnom i licnom prilogu oprasta od njemu dragog covjeka i pjesnika. Bulatovic s velikim postovanjem spram Islamu komentira. Nije nuzda da se rjeci stavljaju na vagu. Gospodnje obecanje dato Avramu/Abrahamu ispunjuje se kroz Mojsija za potmke Isakove i kroz Muhameda za potomke Ismailove.U izvornom arapskom tekst Muhamed se naziva poslanikom. PWS, reaguje iz postovanja a ne iz zle namjere. Medjutim, najvjerovatnije mu nije poznato da je Muhamed opisao Sudnji Dan i sve znakove “kijameta”. Pri tome je do u detalja opisao povratak i ulogu Ise bin Mejrema (Isusa sina Marijinog). Allah je arpaska rijec kojom se priziva Bog jedini, onaj isti u kojeg su vjerovali i Abraham i Isak i Ismail i Mojsije i Muhamed. Arapska rjec “muslim”[koja se naravno drugacije pise i izgovara] znaci “Bogu posvecen” tj “Bogu okrenut”, dakle vjerujuci covjek tj istinski vjernik. Hriscanstvo i Islam su religije koje su procvale na stablu Judaizma. Bez namjere da otvaram teoloske rasprave, i Misko i Darko su s respektom govorili o svemu onom sta spaja nas hriscane, sa ostalim religijama, prisjecajuci se jednog bogobojaznog i cestitog covjeka.

  • Gigi, uz sve duzno postovanje, vidi se da ne razumijesh religiju. Nije Muhamed predskazao Sudnji dan, to je koncept religije : dobro, zlo, nagrada, kazna, sudnji dan, postradali, spasheni itd.
   Tora, Biblija i Kuran se ne razumijevaju bukvalno. treba citati sa razumijevanjem, i pitati kad nesto ne razumijesh.
   Uz sve duzno postovanje ne mogu nastaviti, jer je ovdje prisutno elementarno neznanje.
   Uz neke tacne povrshnosti, dakako.

   • Giorgi Lesi says:

    PWS, tvoj je pravo da mislis sta hoces. Jedan Islamski vjerski velikodostojnik mi je jednom pripovjedao da se hiljadugodisnje iskustvo vjere ne moze prenjeti za jedno kratko vrjeme, za to je potreban citav zivot posvecen vjeri i savjet i podrska starijeg. Podsmjevao se generaciji “Internet vjernika” koji “citajuci sa razumjevanjem” i slusajuci razne videopredike raznih sarlatana, sisu znanje o misteriji vjere. Ako si vjernik, onda moderiraj bez gorcine i agresivnosti tvoje stavove. Ja se vjerom ne bavim ali postujen sve one koji to cine i u najmanjoj mjeri bukvalno tumacim ono sto svako za sebe spoznati mora. Jos jedno, Islam nije grub i strog u prakticiranju, kako neki, poput Vahabija, to cine.
    Pozdravljam vas PWS, bezimeni gospodine, i zelim Vam svako dobro. Na sve sto pisete nemam prava da presdjujem. To je Vase misljenje. Jedino mi smeta, sto se niste potpisali imemom i prezimenom, a i to je Vasa stvar. Zivjeli!

 8. Predivan Miškov lament nad predivnim čovjekom. Malo li je?!
  Ima nas kojima je ovaj lament normalan i dovoljan! Tone ispisane hartije ne mogu objasniti ono što duša otvorena spozna u djeliću sekunde.

 9. Jos jedna stvar. Ne samo da nijeste “pobijedili rat” nego nijeste pobijedili nikoga, luzeri!
  Bravo za Mishka sto nije cutao, ali apsolutnu vecinu bijednika u Crnoj rat je prosto mimoishao iz par razloga. Crnu niko nije napadao jer je Crna kao clanica dvoglave federacije ucestvovala u agresiji. Drugo, pekari, poslasticari, bozadjije i sl. u Crnoj postedjeni ne svojom krivicom jer je ratna veliksrpska mashina skrenula ka Kosovu.
  uvijek me je zadivila magareca upornost nekih slojeva stanovnistva, jelte, da duraju kroz rat i mir, snijeg, poplave i sushe. Cutke. Kao da se njih nista ne tice.
  Zaista je zadivljujuce kako pojedini slojevi stanovnistva mogu biti tako servilni.

 10. Hermes Trismegistos says:

  Giorgi Lesi …
  Govoriš tačno.
  Pws – pun si gorčine …
  Ne znači da si gorak .

  • Uz sve duzno postovanje, ne moramo da se lazemo. Muhamed nije prorok, Islam se ne uci iz prica, od Sufija se ne moze nauciti Islam…
   Kazite zrtvama srbogorske agresije i genocida u BiH da ste “pobijedili rat”.

 11. I
  Have
  Learned
  So much from God
  That I can no longer
  Call
  Myself

  A Christian, a Hindu, a Muslim,
  a Buddhist, a Jew.

  The Truth has shared so much of Itself
  With me

  That I can no longer call myself
  A man, a woman, an angel,
  Or even a pure
  Soul.

  Love has
  Befriended Hafiz so completely
  It has turned to ash
  And freed
  Me

  Of every concept and image
  my mind has ever known.

 12. Da mi ne zamjeri gos. Darko… ja znam da su njegove namjere bile najbolje. Kao i mishkove, bez ikakve sumnje. Samo, ovdje se ne radi o nevaznim detaljima i trazenju “dlake u jajcu”… Ovdje je rijec o negiranju elementarnih postulata Islama kao religije.
  Omashkom. Nenamjerno.

 13. Секула says:

  Не знам о коме се ради, нажалост. Небитно, свиђа ми се ова Мишкова ода. Мишко је одавно постао поета у мору доконих квазиколумниста.

  Нешто ме дуже вријеме тишти, морам да кажем, нека се не замјери мојој грешној души. Један Проливгорац са овога портала је својевремено дигао дреку кад је Мишко Ђукић објавио колумну за портал Вијести. “Зар да Мишко тако изда, и да пише текстове за медиј који мени није по вољи?”. Портал Вијести је један од ријетких који исплаћије накнаде колумнистима за написане текстове. И док се Мишко борио за голу егзистенцију, дотле су овога Проливгорца мама и тата режимлије слали у иноземство да се школује.

  Одавно ја већ говорим да је вријеме да се метафора из српског језика “образ-ђон” прошири и прилагоди систему вриједности Проливгораца.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: