Ratimir Vujačić: Njegoš 1813-2013

njegosMnoge umne glave ogledaće svoje spisateljsko umijeće, sebeljublje, izobraženost ali i pritvrditi političku podobnost – dabogme i  udobnost – povodom godišnjice neprevaziđenog nam pjesnika i Vladike. Svakome  naprečac blizak i jasan al’ niko odveć sjekirav da bliže upozna i spozna  tog plemenitog samotnjaka. „Bjehu muška prsa ohladnjela, a u njima umrla svoboda, ka kad zrake umru na planinu, kad utone sunce u pučinu“. Koliko ih je samo – sve ove godine – pohrlilo Vladici, da se okrijepe, podupru i posluže njegovom veličinom, upravo onih u kojima je „umrla svoboda“. Svodeći Njegoša na Gorski vijenac – spjev o agoniji plemena – u susret već tada aktuelnoj i nastupajućoj globalizaciji, ta gospoda, čija su prsa, sasvim ohladnjela (osim za sitničavu prgavost i egocentrične projekte) bjesomučno citiraju, sijeku, uklapaju i podešavaju svoje političke programe i utopije k djelu velikog Vladike. Lukavo ga prizivajući i priznajući za velikoga samo zato da bi ga učinili sudionikom nekog svog mršavog i sumnjivog zamešateljstva.

Manji i veći potok

Podupirali se Njegošem svikolici, najvećma oni bez sopstvenog lika, „svobode“ i odgovornosti . Pak onda Vladika bude kriv za Dubrovnik i deportaciju jer su izvšioci sve radili  „po naređenju“ i principu subordinacije. I opet bi jednako postupili, vele, vjerni službi – sužnji. Ni Predsjednik DPS-a nije, svojedobno, u referendumskoj kampanji mogao mimoići – kao ni mnogi slični prije njega – Gorski vijenac. Da nam na razmeđi naše istorije  posvijetli puta prigodnim stihom poštovanog prethodnika. Pak se stihovi, rekosmo li, zgodno prilagode aktuelnom političkom programu. Skrati se ’đe je predugačko: „ Manji potok u veći uvire, kod uvora svoje ime gubi, a na brijeg morski obojica“. Veliki vođa  hop-cup, izostavlja treći stih – dao ga je amputirati, e da bi Njegoš svojim autoritetom podržao DPS-nacrt ukidanja dvočlane federacije. Krnji dvostih nam tader poručuje da Crna Gora, kao manji potok, neminovno gubi ime u dvočlanoj federaciji. Još samo da vidimo šta će biti na morskome brijegu.

Njegoš kao komunista

Ni ateisti nijesu bježali od Vladike – naprotiv. Neko je duhovito i pronicljivo primijetio da je u Crnoj Gori, Njegoš (Gorski vijenac) više ljudi poveo u partizane no Karlo Marx. Njegoš kao ideolog radničke klase, siromašnih seljaka i oskudnih brda. Vojnik partije. Komunisti u CG našli su dragocjenog saveznika ’đe su se najmanje nadali. Pak se u nedostatku radničke klase tu i skrasili. Ostvarili dosluh sa čežnjom naroda za neumrlim i neprežaljenim duhom plemena. Nije čudo da se moćna socijalistička revolucija nakon decenija „snažnog razvoja“ obrela i „odjednom našla“ 90-tih, u čvrstom zagrljaju plemenskog zloduha i plemenske ideologije. Sa kojoma je svo vrijeme šurovala i tikve sadila. I opet odgovoran Vladika Rade koji je “inspirisao“ izvršioce: od pasjih grobalja, zidanih mostova,  socijalističke i AB revolucije.

I naravno obnovitelj

Kao što viđesmo i najnovija obnova je otpočela citatom, od strane velikog vođe, krnjeg dvostiha iz Gorskg vijenca. Nije teško uvidjeti da je „obnova državnosti“ pokrenuta i inspirisana pokušajem prožimanja svega postojećeg plemenskim duhom poštenja, ljepote i mladosti. Čak ni komunisti nijesu silazili do tog nivoa saradnje sa plemenskom ideologijom kao današnji „evropejci“. Komunisti su ipak imali Ideju. A nasljednici su ga po tom pitanju baš utanjili ako ne i ugasili.

Gorski vijenac nam kazuje da je već u Njegoševo doba pleme bilo u dubokoj krizi („sirak tužni bez iđe ikoga“ – sasvim neplemenaski i vanplemenski). Možemo samo zamisliti šta se događalo u duši plemenskog čovjeka, načetog krizom plemenskog univerzuma, duboko uronjenog u psihološki kod plemena, kad prelomi i odluči prići k drugoj religiji i drugom – tuđinskom pogledu na svijet. Vladika Rade je  bio dovoljno genijalan da vidi i izvorno prikaže  dramu  plemena koje  doživljava duboku egzistencijalnu krizu. Pleme već tada prelazi u sferu idealnog i poezije – kao nedostižan cilj i rajsko naselje. Pjesnik je toga duboko svjestan. Što se ne bi ni izdaleka moglo reči za njegove koliko brojne toliko nedostojne „sledbenike“ – recitatore i manipulatore. Koji zaronjeni u izlapjelu plemensku pamet i resantiman, hrle, tumaraju i „isprobavaju“ sve vrste prisiljavanja i povratka na pleme, jedinstvo i diktaturu .

Plemenski duh, koji se kao avet vije oko nas nakon upokojenja plemena, okovan i opsjednut jedinstvom u svojoj retro plemenitoj težnji ne može oživjeti plemensku idilu jednakosti i bratske sloge. To se pokazuje kao nemoguć zahtjev („neka bude što biti ne može“)  ali zato uspijeva i može dobaciti do kolektivnih i totalitarnih formi u kojima caruje diktat i nasilna sloga. Djelatan na planu fašizma, nacizma, nacionalsocijalizma, etnocentrizma. Pleme je spontano jedinstvo, istorijski unikat i može se „obnoviti“ jedino nasiljem.

Jedan od rijetkih na političkoj sceni CG koji je pokazao da razumije ovaj naš višestoljetni čvor je Miodrag Lekić koji je jasno replicirao da je DPS-ovsko isključivanje polovine građana  iz državnih poslova,  samo zato što su glasali na referendumu za federaciju – fašisoidno. Zloduh nemogućeg plemenskog jedinstva živi i danas u vrloj koaliciji – veselim ljudima „pobjedničkog duha“.

izvor: inbox, info@javniservis.me

Comments

 1. Чиме се бави витез из Чисте Влаке. Монтењегро, какве вуњене чарапе? Мислиш ли на чарапе као код Риста Ђокова Копривице, прве лијево особе на овој слици:

  Хахахаха… Јеси ли их сачувао негдје на тавану, заједно са овом кокардом?

 2. sekulja, nenadmashiv si u veljesrbskim lazavinama. ni Njegush Drugi ti nije ravan.

  moje reagovanje je samo radi opetovanja fashizoidnih stereotipa u odnosu na dio populacije Crne. mnogo tih stereotipa izvire I naslanja se na Knjigu nad knjigama, Sveto Pismo Srbogoraca tj. Gorki Vijenac.
  evo jednog stereotipa koji izvire iz Knjiige nad knigama:” poturci se plahi I lakomi”.
  da li je stvarno islamizacija na Balkanu ostvarena preko Plashljivih I Lakomih? jel to najbolje sto se zna o procesu islamizacije okupiranih naroda na Balkanu?

  uzred, upravo sam procitao tvrdnju jednog gorcina da crnogiorski muslimani mogu biti samo Srbi ili Crnogorci. znaci da je tezina vashih zaluda alarmantna. zato sam I reagovao. teoretski Srba muslimana je moglo biti da ih Srbi nijesu poklali I pokrstili.
  da ima Crnogoraca muslimana to je vec tesko dokazati jer se islamaizacija dogadjala kad od Crnogoraca nije bilo ni pomena. zato je ovo svoje angazovanje smatram samo besplatnim obrazovanjem priglupih ignoramusa koji su se nezasluzeno dokopali interneta. primjetno je da isti priglupi stereotipi imaju oreol nauke kako kod Srbogoraca seljobera tako I kod Srbogoraca akademika.
  s kim u 21 vijek?

  Plannco Wallach Senior, NY, USA

  • sekulja, na tebe se odnosila samo prva recenica.

   Ostatak se odnosi na crnogorske “gradjanske intelektualce”sa ovog foruma. Niko me ne potsjeca na slijepe miseve kao oni.

   • U kontekstu NAPADA na NJEGOSA pored PRAVOSLAVACA ,da se primijetiti i neke drugi INDETITETI da to rade ,

    siguran sam da PWS nema mnogo PRISTALICA svoga IDENTITETA .da ce ga podrzati .
    Nije poenta u tome sto bi sada MUSLIMANI napali NJEGOSA ,

    oni to nijesu nikada radili kliko mi je poznato bar onaj dijo kojega DRZIM za zdravim kao i moja strana koja nije zagadjena NAZIONALIZMOM ,hvala bogu sto sam i ja rastao u sredini i obitelji dje druga narodnost NIKADA AMA BAS NIKADA vjerujte mi na RIJEC nije OBILJEZENA NEGATIVNIM KONTEKSTOM ne KOLEKTIVISTICKI vec koliko znam ni POJEDINACNO .
    Tako tesko mi pada kada PWS napada NJEGOSA ,

    Zelim reci da PJESNICI KNJIZEVNICI nijesu krivi ,

    evo nesto TRAZIM pa vidim da i postoje DRUGI PWS koji napadaju ,

    PISCE NASE ISTORIJE, kao IVA ANDRICA ,

    evo nadjoh nesto oko IVA ANDRICA koji izgleda DOZIVEO JE SUDBINU NJEGOSA sto se tice nekih pojedinaca ,

    ali za razliku od NJEGOSA koji protivnici koriste da kazu kako njegova djela nemaju vrijednost u SVIJET ,

    kod IVA nije slucaj ivo je NOBELOVAC , a evo KRITIKE ,

    ………………….Osim ove javne polemike o Ivi Andriću i njegovim ideološko-književnim zaslugama, odnosno odrednicama, u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci traje aktivna javna rasprava. Čini se svi se slažu da je Ivo Andrić kao pisac nenadmašan, ali samo kad se govori o umjetničkom dojmu. Međutim, kada je riječ o ideološkim opredjeljenjima Ive Andrića, o tome je li on svojim djelima na bilo koji način doprinio mržnji prema islamu i muslimanima,
    naravno postoje oprečna mišljenja……………

    Ove price o NJEGOSU treba NASTAVITI da iz PORTALA izidu na TV itd…

    Pa neka ZOVNU ADZICA i PWS ,na jednu stranu a na DRUGU NAS da KAZEMO da NJEGOS i IVO ANDRIC nijesu TIRANIN i da nijeSU nista KRIVI za,

    BOLESNE MOZGOVE danasnih GENERACIJA!

    Pa koliko bi SVIJET bio SIROMASNIJI da nema ,

    NA” DRINI CUPRIJE” ili “GORSKOG VIJENCA” ,

    DA LI bi mi BILI SRECNIJI da ne postoje ta dva .

    MONUMENTALNA DIJELA!

    Ne bi sigurno,

    .

 3. izvinjavam se EP-u, jer zbog tehnickih opstrukcija na ovom forumu nijesam mogao odgovoriti na komentar.

 4. Шта сам слагао? Убацујеш ми у уста ствар коју је рекао Рајмајстер а не ја.

  Готово сви исламизовани људи са Балкана поријеклом су Албанци из Албаније, Македоније, Епира, Црне Горе и Брда. Код Срба, Грка и Бугара исламизација постоји само у изолованим случајевима. Такав је менталитет албанског народа. У вријеме Византије скоро сви су примили хришћанство. У вријеме Османлија скоро сви примају ислам. У данашње вријеме скоро сви машу америчким заставама више него ли албанским. Твој предак из Куча који је примио ислам, није знао да бекне једну ријеч српског језика. До прије два вијека нико у Кучима није знао једну ријеч на српском да каже.

  Прочитај у турским дефтерима о насељавању ових Албанаца по Босни и Санџаку. На примјер, босански везир Нуман паша Ћуприлић, који је срушио цетињски манастир и опустошио Црну Гору 1714., поријеклом је Албанац из Македоније.

 5. Sekula, ovaj put bas ste pretjerali kada su u pitanju Albanci i religija, jer vi ocito nikada niste bili u Albaniji, pa vam je religioznost Albanaca nepoznata. naime, Albanci bez obzira kojoj religiji pripadali, nisu nikakvi vjernici jer im je za vrijeme svoje 50-ogodisnje vladavine, Enver Hoxa, definitivno ubio Boga u njima…

 6. Sunce ti jebem! Kolko sam se ja jadan nakucao na ovoj adresi misleći kako komunikacija ima smisla… da bi se sve završilo kao u urnebesnoj palijati. Blam me je.

  • okreni konacno plocu says:

   upravo je grand finale…samo kuckaj ne stedi prste…

  • E to je to, Neone – apsurd i sizofrenija, kakva diskusija i razmjena argumenata. A tebi hvala na iskreno ulozenom naporu i na navedenim referencama.

   • Čujemo se kad prođe bura.
    Kad si već pomenuo reference, dužan sam još jedno pojašnjenje, ne samo tebi već i ostalima koje je ova polemika izbacila iz ravnoeže: detalje o zataškavanoj teoriji o podunavskoj prapostojbini Južnih Slovena kojom se danas bave svi arheolozi Srednjeg vijeka na Balkanu, i njhovoj dinarskoj podvarijanti, prenosio sam u mjeri koja nije bila uvredljiva za pripadnike bilo koje jugoslovenske nacije, pod uslovom da niko od niih nema negativan odnos prema nesrećnim Slovenima.
    Najveće ime među antropolozima bivše Jugoslavije, Živko Mikić, objasnio je upravo na primjeru Crne Gore da bu antropološka tumačenja sadržaja i karakteristika nacije bila goli rasizam. Na svojim davanjima on je imao običaj da kaže kako Crnogorci važe za najvisočije ljude u Evropi ali da je ta tvrdnja nedorživa ako se uzme u obzir prosjek Zećana i Durmitoraca. Kuda bi nas odvele antropološka tumačenja nacije pa i naroda ako bi je povezivali sa njenim etničkim karakteristikama? Upravo zbog navedenog, ja sam navodio kao definiciju naroda onu koja uglavnom zanemaruje krvu srodnost a insistira na onoj kulturološkoj.
    Srbima i Rusima su se inače u ranom srednjem vijeku nazivala plemena koja etnički nisu imala veze jedna s drugim. Fenomen Balkanizacije ja doživljavam upravo u kontekstu želje da se na najmanjim razlikama pravo podjela. S tim u vezi, veće su etničke razlike između Njemaca s porijeom iz Minsterlalnda (Vladimir živi u blizini :) i onih s juga, nego između Srba i Hrvata (da ne ulayimo u bliсkije južnoslovenske relacije). A na tragu etničko-ideoloških podjela na Balkanu je samo u 20 vijeku pobijeno preko dva miliona ljudi.

    Pozdrav

   • suviše gramatičkih brzokucačkih grešaka da bih se ispravljao, pa se izvinjavam na svima i nadam da će komentar biti pravilno protumačen.

   • ……………….A na tragu etničko-ideoloških podjela na Balkanu je samo u 20 vijeku pobijeno preko dva miliona ljudi. ……….

    U tom KONTEKSTU ,su moji odgovori bili upuceni KATARINI ,mozda ne vjesto FORMULISANI -pa su njoj mozda zvucali NACIONALISTICKI itd….,

    ali upravo to sam htio reci da TREBA pronaci ETNICKI IZRAZ PRIPADNOSTI ,

    “-IZRAZ” koji ne menja sustinsku etnicku pripadnosti a opet koji u neka VREMENA SMUTNA koja ce opet doci,

    bi nas koji zive na ovim TERITORIJAMA bar AMORTIZOVAO tu razliku etnicku pripadnost – koja bude motiv ubijanja u ratovima koji se dese a dese se svako malo, –

    zato sam spominjao kucnu upotrebu a AKCENTIRAO CRNOGORSKU -TERITORIJALNU ODREDJENOST, CRNOGORAC -musliman,Crnogorac,KATOLIK,Crnogorac -istocnopravoslavac itd….

    A mi u 21. vijeku idemo sa jos vecim USITNJAVANJEM tako da se bojim da ce ,
    CRNA GORA biti jako izdeljena ,

    pa sada imate, FAKAT je,

    JEDNU NOVU CRKVU -svidjalo se to nekome ili ne , imate BOSNJAKE sa konotacijom da svi MUSLIMANI u CRNOJ GORI budu BOSNJACI ,

    e neznam ALBANSKI u to ne ulazi PREMNOGO jer nije moja vjera samo PRIMECUJEM sa strane ,

    nova REGISTROVANA KATOLICKA CRKVA ovih dana itd……

    Vjerujte da to nije nimalo BEZAZLENO, naprotiv vrlo je OPASNO ! !

    Prvi EXPERIMENT sa KOMUNIZMOM -PARISKA KOMUNA je za 62 dana koliko je trajala , odnio 80 .hiljadaota, zivota ,uzrok tome je bila jedna nova ideologoja zvana MARKSIZAM.

    Tako ove NEONOVE rijeci itekako OPOMINJU!

    …………….A na tragu etničko-ideoloških podjela na Balkanu je samo u 20 vijeku pobijeno preko dva miliona ljudi. ………

 7. sekulja, prvi dio komentara ti je za 10+. Xaxaxaxa!
  Drugi dio je ordinarna veljesrpska propaganda. U njoj je bio najbolji Njegush Drugi: shto se ne shce u lance vezati to se zbjeza u ove planine. Ili tako nekako…a to je laz i obicna veljesrbska propa
  Istina je da Srbi nasu Srbi okupirali oveci dio predturskog Balkana sa tim i stanovnist

 8. zivac, umjesto sto cmizdris pred istomisljenicima trebao bi polemisati sa mojim stavovima o porukama “Gorkog vijenca” poslije drugog citanja. Opomenuo sam na pocetku da ne vadite poruke “Gorkog vijenca” iz konteksta vremena i prostora jer ce vam ga neko prosuti po ledini.
  Fakat da se u Crnoj Njegosevog vremena nije radilo o sukobu Islama i Hricanstva jer je poslije prvog citanja jasno da Njegush Drugi nije imao jasnu predstavu ni Islama ni Hricanstva.
  Ovdje je rijec s jedne strane o onom sto Milovan zove “pravoslavlje narodno veselje”. S druge strane Osmanlije su uzurpatori koji su Islam zloupotrijebili za osvajanja tudjeg.
  Jer Islam ne priznaje uporebu sile van samoodbrane. Koji Q su Osmalije branili pod Becom?

  Hocu reci: pored svih knjizevnih filosofskih itd vrijednosti ne treba zaboraviti i jednu previdjenu dimenziju “Gorkog vijenca”. Njegush Drugi je bio pod uticajem pionira Veljesrblja, i na nekim mjestima pri citanju “Gorkog vijenca” po drugi put realizujesh da je veljesrbski pamflet.
  Vec sam ukazao na ta mjesta.

  Voljeo bih da budemo maximalno objektivni i maximalno koristimo logiku, estetiku pri gradjenju 21. vijeka. U 20. nam nije bash ishlo.
  Uz sve duzno poctovanje, mnogo ste neoriginalni i ponavljate se ka gramofonska ploca, jer ne znate razmisljati samostalno bez oslonca na lazne idole i proroke koje je demantovalo i pregazilo vrijeme.

  Plannco Wallach Senior

 9. Samozvani knjizzevni kriticcari i esteticcari zapitajte se sSta ste vi u zzivotu napisali pa da kompetentno mozzete da analizujete Njegossev Gorski vijenac? Ne glupirajte se, vass nivo je dnevna politika, traccarenje itd. A ovaj Sekula je vrh vrhova – pojma nema o tome ssta je nacija, ssta vjerska propadnost, o migracijama vassih predaka da ne govorim. Ne bi me ccudilo da ima i doktorat. A posebno mu je jaka strana ssto ove koji su mu intelektualno nedostiyyni markira kao ccetnike, a sam dokazuje kao ccetnik. Iz danassnje perspektive tumacciti Gorski vijenac mozze samo neuki i pristrasni kao ssto to rade u Beogradu, SSerbo Rastoder i ini. Sve se nessto bojim da cete nauditi velikom crnogorskom Njegossu!

 10. “Takav je ”naš čovek“ onaj pravi. Ne misli, ni mnogo ni istrajno. Ali čim uspe da skrpi nekako jednu misao u glavi, prva mu je briga ne da tu misao razrađuje, proverava i upoređuje kritički sa onim što drugi ljudi o istoj stvari misle, nego da svoju misao proglasi za jedinu tačnu i jedinu pravu, a odmah zatim da između nje i svake tuđe misli iskopa što dublji rov prezira, mržnje i borbe do istrage. U toj borbi oni ponekad pokazuju ljudoždersku revnost na reči i delu. – Ivo Andrić

 11. Не знам Неон шта је тебе толико погодило у овој причи па тако емотивно реагујеш? Видиш ли гдје те тај емотивни приступ одвео? Одвео те у пећину да на пећинским натписима тражиш доказе о етничком поријеклу простора који се етнички формирао у овом облику у 15 вијеку, након доласка Турака. Да не спомињем овај вербални жонглерај којим се не каже ништа и сердарење са приглупим татиним сдп-сином.

 12. Neon kaže:
  11. Maj 2013. – 21:59 u 9:59 pm
  Nežu više, nisam odavlen.

  Vladimir Nedović Todorović kaže:
  12. Maj 2013. – 1:33 u 1:33 am
  E to je to, Neone – apsurd i sizofrenija, kakva diskusija i razmjena argumenata. A tebi hvala na iskreno ulozenom naporu i na navedenim referencama.

  Samo da dodam: Momci, previsoko ste vi. Teško im je da dobace i do vaših nogu, a kamo li visočije!
  I nisam jedina koja u tome uživam:))

 13. Бибана, ономе ко је на овој теми испао смијешан, томе је и потребно тапшање по рамену. Или бар по чланцима, ако већ немате мердевине да добаците до те висине. Хахаха…

  П.С.

  Бибана, пита само што није печена. Послаћу вам је по вашој малој Црвенкапици.

 14. EPOHA -Dr HADROVIC says:

  A Gorski vijenac i dalje poručuje :
  ¨neka bude borba neprestana,
  do istrage vaše ali naše…
  (DO ISTRAGE VAŠE ILI NAŠE)!?

  PAZITE – kakav to ima efekat ako se generacijama ponavlja…………………………………

  “EFEKAT”,

  SRAM TE BILO Dr Hadrovic efekat kakvoga ti HOCES PORUCITI,

  Gorski Vijenac ne PORUCUJE da treba danas ubijati mrzeti i cinjeti genocid ,on opisuje HRABRU BORMU MOJE BRACE CRNOGORACA i ZLU SUDBINU toga vremena kako nihovu tako i DOJUCERASNJU NJIHOVE B BRACE sto su uzeli DRUGGU vjeru,
  AKO ga zelis SRAM TE BILO i TEBE I TVOG KOLEGU po PERU KILIBARDU I ADZICA ako ga zelis prikazati iGENOCIDNIM on je bio GENOCIDAN i ca JEDNE I ZA DRUGE ,

  Dalje citiras,

  „Po Crmnici Turke isjekosmo
  I grad Besac s zemljom izravnismo“.

  Ove OTROVNE VASE poruke iz STIHA imaju i nastavak koji i tekako STOJI MOJIM ARGUMENTIMA,
  Tako ovaj tvoj STIH (ne znam gramaticki kako se kaze), ali ima ne PRUKU no OPIS ISTORIJSKOG dogadjaja koji je POGUBAN i za jedne i za DRUGE,

  ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
  Djace (cita)

  “Knez Nikola i svi dupiljani
  pozdravljamo nasega Vladiku !
  Pisemo ti sto je kod nas bilo.
  Kako cusmo sto bi na Cetinju,
  poklasmo se s nasijem turcima.
  Dan i noc je poklanje trajalo:
  bjese puna Crmnica Turakah,
  desecara, age izjelice.
  Malo ko nam u pomoci dodje;
  i mi smo ti grdno izginuli,
  polovina u boj poginusmo.
  Nestalo je groblja oko crkve,
  po sestinu u jedan kopamo.
  Po Crmnici Turke isjekosmo
  i grad Besac s zemljom izravnismo.
  sad ti nema u nasu nahiju
  obiljezja od turskoga uha
  do trupine ali razvaline.”

  Takav OSVRT koji dajete Dr, HADROVICU je za OSUDU !

  Bolesne MOZGOVE NASIH NARASTAJA ne POISTOVECIJMO , sa KAKO MOJIM A TAKO I TVOJIM SLAVNIM PRCIMA!

  SLAVA IM I MILOST i JEDNIM IN DRUGIM koji PADOSE u toj EPOHI!

  Nastavljam Dr ,HADROVICU sledecim KOMENTAROM,

 15. EPOHA -Dr HADROVIC says:

  Dalje Dr, Hadrovic nastavlja i sebe HVATA u KONTRADIKTORNOST ,
  pazite:

  Nije teško zaključiti, kakav uticaj imaju ovi i slični stihovi na generacije koje u školskim programima i dalje uče o Gorskom vijencu i istrazi poturica.

  Dalje slijedi nedvosmislena genocidna naredba:

  Udri za krst, za obraz junački,……………………………………….668.
  da krstimo vodom ali krvlju!…………………………………………672
  trijebimo gubu iz torine………………………………………………..673
  Što ćemo vi kriti u kučine?…………………………………………..849
  No primajte vjeru prađedovsku,……………………………………854
  no lomite munar i džamiju,………………………………………….858
  pa badnjake srpske nalagajte……………………………………….859
  ne složi se Bajram sa Božićem……………………………………..868

  A „Turci“ odgovaraju:

  Što je ovo, braćo Crnogorci?……………………………………….964
  Ko je ovaj plamen raspalio………………………………………….965
  Otkud dođe ta nesrećna misa…………………………………… ..966
  O provjeri našoj da se zbori?……………………………………….967
  Nijesmo li braća i bez toga………………………………………….968
  U bojeve jesmo li zajedno……………………………………………969
  Iako je zemlja pouzana,…………………………………………….1019
  Dvije vjere mogu se složiti…………………………………………1020

  Ove zadnje STIHOVE nije pisao “HADROVIC” ili neki MUSLIMANSKI ISTORICAR-PJESNIK ,
  No su isto kao ti rece,”PORUKA”-GORSKOG VIJENCA i samog NJEGOSA koji GOVORI kroz USTA tija TURAKA,

  …..Što je ovo, braćo Crnogorci?……………………………………….964
  Ko je ovaj plamen raspalio………………………………………….965
  Otkud dođe ta nesrećna misa…..

  ——————……………………………………………………………………………..

  NJEGOS- GORSKI VIJENAC, je VELICANSTVEN

  ,on mora i treba da spaja nasu djecu a ne da ih RAZDVAJA VASIM opservacijama i da u prikazije nasu nastavnicu u ulozi kakvu prikazujete,

  ,GORSKI VIJENAC,treba da je u nasim ucionicama , !
  ——————————————————————————–

  postovani citaoci,

  Evo pogledajte cijeluOPSERVACIJU ,ovog Dr,Pr. itd…..

  http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=48410

 16. :))Jaooo, Секула, завршавате вашу високу полемику са доконом бабом?!
  Ама, ви сте неки шаљивђија велики:)

 17. Evo, ponovo… Gorki vijenac je nenadmasno filosofsko djelo koje nema veze s nicim u stvarnosti. Gorki vijenac je sveta knjiga Srba/Crnogorava, poruka savrsena u ciju se ispravnost ne sumnja. I manjine vjeruju u njija i ne zapitkuju, jer u suprotnom nece biti lojalni, posteni manjinci.
  Ako citate moje postove, a ne vjerujem da citate, ja postujem borbu Davida protiv Golijata ali ne postujem poruke i kvalifikacije jednog nadmenog seljacica iz lovcenskih vukojebina o Islamu.
  Islam je treci nastavak price o Bogu, ne negira Judaizam i Hriscanstvo niti je u kakvom konfliktu sa njima.
  Nijesam ni za “zabranu” Gorkog vijenca, to je svjedocanstvo o jednom vremenu i prostoru i ljudima u njemu.
  U 21 vijeku ga treba citati sa oprezom, jer ga je vrijeme demantovalo i pregazilo. Jer je u sustini saga o plemenu, sto je nekad bio u planinama zadnji modni krik, ali vise nije.
  Razliciti narodi, religije i rase slobodno zajedno zive, komuniciraju, rade i mijesaju se.
  Da vas zamolim da mi pricate te bapske price jer cu da vas prospem odje po forumu.
  Aj ziveli!

  • haha,

   ………jer cu da vas prospem odje po forumu.
   Aj ziveli!….

   A nemo ne “PROSUT” kumim te BOGOM!

   POPRAVLJAS SE MOMAK, milo mi je!

   kazes;
   ,,,,Nijesam ni za “zabranu” Gorkog vijenca, to je svjedocanstvo o jednom vremenu i prostoru i ljudima u njemu…..

   POZZZZZZZZZZZZZZZZ

   ps.
   POSTOVANI CITAOCI imate KILIBARDIN TEKST na ANALITIKU ,ocekujem da podje stopama njegovog imenjaka i da se UKLJUCI UZIVO -na ANALITIKU,

   kao njegov imenjak ADZIC pridje neki dan,

   Ah , nestpljivo ocekujem i zovem ga da se ukljuci , (porucio samtamo u komentaru)-

   kako bih mogao da ga

   licno “DOKUSURIM” !

 18. Zivac, nijesi razumio nista. Ja ovdje tvrdim da sve i da je istina da je bilo tako kako se tvrdi u Gorkom vijencu vi vecinci morate postovati izbor i slobodu vjeroispovijesti mog pradjeda. Ko i moj slobodni izbor, ma kakav bio.
  Kao sto ja postujem izbor vashih pradjedova da se bore protiv osmanskih okupatora.
  Naravno, Mnoge poglede i tvrdnje iz Gorkog vijenca treba citati sa oprezom jer su veljesrbski uperene. mislim da nije komplikovano. Hocete li da vam crtam?

 19. Ima li još programa kao ti?
  – Pa, ne baš kao ja, ali… Pogledaj. Vidiš li one ptice?
  Na nekom mestu, napisan je program da njima upravlja.
  Program je napisan da nadgleda drveće i vetar, zoru i zalazak.
  Postoje programi koji upravljaju širom ovog mesta.
  Dokle god rade njihov posao, ono što bi i trebali da rade, oni su nevidljivi.
  Nikada nećeš čak ni da primetiš da su tu. Ali oni drugi…
  Pa, o njima stalno slušamo.
  Ja za njih nikada nisam čuo…
  – Naravno da jesi.
  Svaki put kada si čuo da je neko rekao da je video duha, anđela… svaka priča koju si ikada čuo o vampirima, vukodlacima ili vanzemaljcima… je sistem koji asimilira neki program… koji radi nešto što ne bi trebao da radi.
  Programi hakuju programe.
  Zašto?
  – Imaju svoje razloge… ali obično program bira progon kada se suoči sa brisanjem…
  Zašto bi program bio izbrisan?
  – Možda se kvari.
  Možda je napisan bolji program da ga zameni. To se stalno događa.
  A kada se to dogodi, program može da bira ili da se sakrije ovde… ili da se vrati izvoru.
  U glavni računar.
  – Da.
  Tamo gde ti moraš da ideš.
  Tamo gde se put Izabranog završava. To si već video… u svojim snovima, zar ne?
  Vrata napravljena od svetla. (Iz filma The Matrix Reloaded)

 20. Iznad Podgorice je vidjen NLO…a vukodlaci? ima li i njih?

 21. Ovoje u KONTEKSTU nase price koja je vodjena oko ETNICKE PRIPADNOSTI ,

  ,Savjetujem mojem identitetu da ne daju LOGISTIKU ni jednoj strani nase BRACE to je njihova slobodna volja kako ce se DEKLARISATI .,

  Izgleda da ABDUL KUR PEJOVIC se deklarise da nije BOSNJAK vec ,

  CRNOGORAC-Musliman

  12. maj 2013
  Dosadašnji Član UO Savjeta muslimanskog naroda Mithad Hodžić kazao je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika da je predsjednik Matice muslimanske i član Savjeta muslimanskog naroda, dr Avdul Kurpejović samoproglašeni lider Muslimana u Crnoj Gori. On je istovremeno objelodanio da istupa iz svih organa Savjeta Muslimanskog naroda jer su, kako je kazao u vlasništvu Avdula Kurpejovića i naveo da će se ubuduće nacionalno izjašnjavati kao Bošnjak.

 22. Meni je drago da Crnogorci muslimani jos postoje. Ja sam mislio da ste ih vec istrazili ili vratili u vjeru pradjedovsku. Taj ostatak Crnogoraca muslimana koji su pretekli istrage poturica moze dobro posluziti kao most kulturne saradnje sa Albancima i Bosnjacima koji su po religijskom izboru vecinski muslimani. Sve pojave treba gledati sa svijetle strane.

  Sva vam hvala dje culi i dje ne culi, nema brata kad ne rodi majka – mi smo dva-razlicita naroda razlicita naroda koji zivimo u jednoj drzavi. Od nas svih zavisi hoce li biti pogodna za zivot dostojan covjeka.

  • … nema brata kad ne rodi majka …

   Jes PWS , ali kod mene u STAROJ CRNOJ GORI ,kazu NE MOZE SVE jedna MAJKA roditi ,

   Zato ja vas DRZIM ZA BRACU!
   pozzzzzzzzzzzz
   ps.

   GLASAJTE mi ovoga PRINCA NIKOLU kad dodje VAKAT dobar je COVJEK ,bar vi CRNOGORSKI-muslimani

   • Kod nas se kaze: ne moramo biti braca da bi smo bili ljudi.
    Ja nijesam crnogorski musliman. Ja sam budist i reigijske razlike posmatram kao otsjaje jednog istog svjetla.

    Potrebna je pomoc svih bez obzira na narodnu ili religijsku pripadnost u borbi protiv veljesrblja i mafije u Cg. Ja ih smatram podjednako opasnim po drzavu i narod.

   • Eto uklapas se u moju poruku, ti si CRNOGORAC-Budisticke vjeroispovesti,

    i kao takav vrlo mala manjina,

    i imas pravo da te DPS-SDP , po zakonu tebe i tvoje clanove FAMILIJE

    zaposli na BUDZET!

    A inace po ideoloskom pred-ubedjenju si SOCIJALISTA zar ne !

   • PWS kako mozes biti SOCIJALISTA , a SOCIJALISTI su tik uz KOMUNISTE ,
    stepenica nize,vrata to vrata -prelazni dio ka vecem cilju! -Kako MARX kaze!

    kada oni svojataju ,

    DIJALEKTICKI-MATERIJALIZAM,\

    A DALAJ LAMA ti nije “MATERIJALISTA” to znamo -NAPROTIV ?

    Kad umre njegov duh-dusa, predje u nekog DJECAKA itd……

    ZAR NE ?

    Batali se SOCIJALIZMA ,

    predji k nama LIBERTARIJANCIMA pa ces manje biti SAKRIVENI NACIONALISTA pod zutom kapom BUDISTE!
    hehe,
    ps,
    Da se UDRUZIMO SVI ,Budisti ,KOLUMBIJCI , DUKLJANI,ISTOCNOPRAVOSLAVNI ,KATOLICI , i UDARIMO po SOCIJALIZMU I EXSTREMNOM NACIONALIZMU svih BOJA!

    i STVORIMO SLOBODNO DRUSTVO ,

    AJDE ako ima ko medju nama sa DRAGOCENIM OMOTIMA Dr PR , za PRESJEDNIKA da ga izaberemo ako DRZI do 10.PROKLAMOVANIH PRINCIPA<
    a nacemo MLADJEG COVJEKA za LIDERA do30 godina ,pa cemo krenuti .
    pozzzzzzzzzzzzz

   • POZELJNO bi bilo da se ovaj VRH-LIBERTARIJANSKE PARTIJE CRNE GORE,
    DO SADA NIKADA NIJE BAVIJO POLITIKOM I NIJE BIO POLITICKI EXPONIRAN!

    Nastupamo kao NOVA ALTERNATIVA ovim, METUZALEMIMA!

    Ima da ih ODUVAMO!

    Mlade GENERACIJE ce ODMAH prici K nama ,zasto?

    ZATO STO IMAMO IDEOLOGIJU veoma KOHEZIONU dje PRIVLACIMO razne LJUDE NACIJE itd…..

   • PWS, kaze:

    ………….u borbi protiv veljesrblja i mafije u Cg…..

    Ako si APOSTROFIRAO NEPRIJATELJA,

    ONDA podrzi MONARHIJU, koja bi te ZASTITILA od OVOGA I NJEMU SLICNIH NEPRIJATELA-NACIONALIZMA odnosno bila bi ZATVORENA VRATA za njih.

    A sto se tice MAFIJE ,

    nju je NAJLAKSE SREDITI ,SAMO TUZIOCA SUD I specijalne SNAGE POLICIJE ostavi NEOVISNE i VOJSKU UKLJUCI dok MAFIJU NE ISTREBIS .

 23. Taj Kurtpejovic je klovn koji zonglira o drzavnom trosku. Ali, sta je jedan klovn prema KAP-u?

 24. DL, o kakvom budjetu, o kakvoj zastiti. ..? Ja nijesam socijalni slucaj, ni invalid da me neko hrani i brani. vise ti i kralj trebate moju pomoc nego ja vashu. ja sam za vas Martin Krpan,.

  • Demokritov filozofski sistem je u osnovi ateistički.

   Po njegovom učenju, osnovicu sveta čini materija koja se kreće – atom

   Svet postoji od iskona i nije ga stvorilo nikakvo više biće.

   I po tom ucenju taj ,filozofski pravac naziva se MATERIJALIZAM ,

   i cini OSNOVICU ideje- KARLA MARXA i FRIDRIHA ENGELSA, pri STAVARANJU njihove IDEOLOGIJE koja se ZOVE ,

   KOMUNIZAM !

   Na taj “MARERIJALIZAM”, sam mislio.

   • Demokrit (grč. Δημόκριτος, oko 470–oko 360. st. e.), iz Abdere u Trakiji, bio je presokratski grčki filozof. Demokrit

 25. Originalno FILOSOFIA je bila ljubav prema Bogu a ne ljubav prema mudrovanju.

 26. мајстор рајо says:

  Таква Ти је свака работа – него има наде – Бог ће помоћи! Љубав према мудрости (не поспрдно паланачки “мудровању”). Теологија је наука која се бави највишим бићем (Богом). Разлика између те двије “дисциплине” је превише суптилна за провинцију која се бави “практичним” стварима. Иначе сам ријеч философија не помиње Бога него управо (у паланци презрену и сведену на најмању мјеру) мудрост.

 27. George Carlin KG says:

  Nesto kontam da se ova prica o svetom Radu Njegosu prica da ojaca i ‘potrebu’ dizanja kapelice na Lovcenu, da SPC krene u gradjevinske radove, a kao Ranko i Stevo Vucinic ne daju…pa da se zajednicka “istraga” zdravog razuma nastavi, jer treba krizu izmjestit iz dzepa na lovcen…a jos da se poklopi i sa kakvim datumom, mislim da je 1916. proslo topovsko djule kroz staru kapelicu, eto jos jednoga navodnog povoda za novu Rumiju 2016. Bili zdravo, pa vidjeli.

  • okreni konacno plocu says:

   kome njegos tome i drzava crna gora je zlatno pravilo nase politike posljednjih dvjesta godina…spc je predlaganjem njegosa za sveca podigla ulog u toj igri pokera…svakako da se spremaju gradjevinski radovi na lovcenu ako kanonizacija prodje…

 28. okreni konacno plocu says:

  prica o stvaraocu i stvaranju obicno zapne kod dinosaurusa…ili nisu mogli da stanu o nojevu barku ili su jednostavno prespavali stvaranje svijeta…

  • Nemas problema da shvatis kako je Bog stvorio nebo i zemlju ,vodu, biljke i zivotinje i na kraju covjeka? – sve vidljivo i nevidljivo.
   Jedino ti nije jasno ovo za dinosauruse…?
   Nista tu ne zapne . Nije to ploca neispisana.

   • okreni konacno plocu says:

    ne lupetaj…u cg nikada nisu zivjeli vjernici…samo foliranti koji su se predstavljali tako iz nekog interesa…

   • Ti LUPETAS da nijesu 0djen zivjeli-vjernici jesu Bogomi i te kako , CRNU GORU je ODRZALA VJERA I CRKVA ,i da nje nije BILO ,NAJVJEROVATNIJE NEBI NI POSTOJALA, SRECOM te MARKS stiga kod nas malo sa zakasnjenjem u 20. vijeku -TE SU TE IDIJE stigle te donijo JOVAN TOMASEVIC-inace da je PRIDJE nista od nje ne bi ostalo .
    I danas ih IMA ali su u manjini pored vas ,MARKSISTA-LENJINISTA ci vam je IDOL MARKSISTA ,SLOVENAC < ZIZEK !

    Zato ja sam ZAHVALAN CRKVI mojoj -MITROPOLIJI – te POSTOJI DANAS CRNA GORA .ps.

    CRNOGORSKI PARLAMENT,
    36.sjednica
    CETINJE, 1905.-og GOSPODNJEG LJETA!

    -VJERSKA PITANJA-

    POSLANIK <

    Milo Dožić: (ima rijec) izmedju ostalog kaze,"
    …….",,Gospodo, post i vjera očuvali su našu zemlju."……

    Kome ti OKP ,

    koji si MARKSISTA-LENJINISTA , to kazes i porucujes !?

   • okreni konacno plocu says:

    sto su onda ratovali i ginuli kad je moglo mnogo jednostavnije do slobode, postom i farbanjem jaja?!…nikada se u istoriji cg nije vise postilo i ofarbalo jaja nego ovih godina a svi se neto zale niko zadovoljan…mozda je nesto i do kokosaka…moguce da su im jaja fake …koliko si zile, ofarbao ove godine, priznaj?…

   • Drzim ja do vjere,

    a to porucujem SVIMA koji su DRUGE od moje odnosno nijesu SVETOSAVCI ,

    da isto VJERUJU,

    ,pa ce mo se NNOGO BOLJE SLAGATI RAZUMIJEVATI postovati i biti svi zajedno BOLJI ljudi,

    ZBOG VJEROVANJA u BOGA ili ALAHA ,

    necemo biti GORI, a ono ako ne BOLJI

 29. Dobra je religija, moraju i intelektualno ograničeni (da ne kažemo glupi, politička korektnost i tako to) da se zanimaju nečim. Mnogo je lakše vjerovati nego misliti. Da ne opterećuju ljudi ionako zakržljale vijuge.

  • MARKSISTA-LENJINISTA says:

   Nema sto se MISLITI ,

   kad je BOG u pitanj !

   NARAVNO da je i LAKSE I PAMETNIJE -dakle PAMETNIJI VJERUJU ,

   ,a oni koji misle neka i DALJE POTRAZIJU I ISTRAZIJU!

   Samo neka nama ne podupiru MARKSOVU nogu da ih zamolim !

   “Dobra je religija, moraju i intelektualno ograničeni(da ne kažemo glupi..” = =MARKSOVA NOGETINA!

   • Bog je nepotvrdjena glasina – moz da bidne ali ne mora da znaci.
    Ili, u najboljem slucaju, Bog nije ono sto mu kazu. “trojstvo” koje su crkveni oci pripisali Bogu: Bog Car, Sin Nasljednik, Sveti duh – Crkva je izlazak iz vjere kojoj je Isus ucio.

    Da vas zamolim, nemojte se odje rasipat ka truhli paradajz.

 30. Morate Njegusha vratiti gdje pripada -bapske price. 21. vijek je i nijesmo poslusali amanet predaka da se istrazimo ka shareni konji. u medjuvremenu ljudi su realizovali da dva naroda, dvije religije mogu mirno zivjeti jedni pored drugih ili jedni sa drugima a da ne mora trajati pokolj neprestani do konacne istrage jednih ili drugih.
  Manite te gluposti, ne trujte djecu starim mrznjama.

 31. U mom komentaru gore kazem<
  …………….Drzim ja do vjere,

  a to porucujem SVIMA koji su DRUGE od moje odnosno nijesu SVETOSAVCI ,

  da isto VJERUJU,

  ,pa ce mo se NNOGO BOLJE SLAGATI RAZUMIJEVATI postovati i biti svi zajedno BOLJI ljudi,

  ZBOG VJEROVANJA u BOGA ili ALAHA ,

  necemo biti GORI, a ono ako ne BOLJI……………

  PWS jDJE VIDIS "MRZNJU",

  ……Manite te gluposti, ne trujte djecu starim mrznjama………

  I podmece MAHINACIJE ,kako bi odrzavao upravo "MRZNJU" kao ,

  Dr. Šemsudin H. Hadrović !

  ps:

  Ili,
  .",,Gospodo, post i vjera očuvali su našu zemlju."……

  Ovu recenicu TAKODJE mozes koristiti samo u CILJU MAHINACIJA , jer kada vidom da NEKA NOVOREGISTROVANA CRKVA koje nije NJEGOSEVA po samim ATRIBUTIMA , zeli uci u nase MANASTIRE, pa je vidimo sinoc u ,

  Na manifestacija u Donjoj Gorici: Nek' je vječna Crna Gora
  16. maj 2013.

  Odbor Mjesne zajednice „Donja Gorica“ organizovao je večeras manifestaciju pod nazivom „Nek' je vječna Crna Gora“, povodom Dana nezavisnosti 21. maja, prenosi portal Pobjeda.
  Dje su prisutni i DRZAVNI GLAVARI ……..
  Na platou ispred Mjesne zajednice brojnim okupljenim mještanima obratio se predsjednik Odbora MZ „Donja Gorica“ Miomir M. Mugoša,……

  Naravno njihova je SLOBODA da se odrede prema vjeri ,ali ja ne mogu vjerovati da su svi PRAVOSLAVNI stanovnici ili sve MUGOSE u DONJOJ GORICI, vjere koja niije pripadala ,NJEGOSU ili KRALJU NIKOLI!
  TAKO DA ove rijeci CTNOGORCA,
  POSLANIKA iz 1905 .godine,

  Milo Dožić: (ima rijec) izmedju ostalog kaze,"
  …….",,Gospodo, post i vjera očuvali su našu zemlju."……

  Imaju i danas i te kako svoju tezinu u pozitivnom smisli ,

  jer jer ova PODJELA CRNOGORACA koju ZIVU VIDIMO u DONJOJ GORICI juce , NE OBECAVA NISTA lijepo, mojoj BRACI PRAVOSLAVCIMA!

  A ti bi ,to sto bas ta vjera sa MIHAILOM koja nece NJEGOSA ZA SVECA i pricaju RUZNO o njemu bi ga izgleda POZVA NA SEMINAR kada HADROVIC bude DRZAO SLOVO MRZNJE o NJEGOSU!

  I tako svu pricu zelis POKRITI POKRIVACEM koji se zove MAHINACIJA!
  podmetajuci …….Manite te gluposti, ne trujte djecu starim mrznjama….

  To ti ne prolazi momak i nije lijepo ,

  DRZI SE TI TVOJE MEDJE I TVOJE SLOBODE!

  • okreni konacno plocu says:

   mora vam se odati postovanje za kreativnost u pronalazenju zaobilaznih strategija i taktika u postizanju svetog cilja svetosavizacije : posrbljavanja…nova taktika za naivne je dakle libertarijanizam…njegos se, inace, okrece u grobu na pomen sirenja svetosavlja u cg…zile, zadrzi se do daljnjeg samo na farbanju jaja…moja poruka je: ne trujte djecu gorskim vijencem…dajte im da slusaju john lenona…

   • okp. kaze,

    …………mora vam se odati postovanje za kreativnost u pronalazenju zaobilaznih strategija i taktika u postizanju svetog cilja svetosavizacije : posrbljavanja…

    I TAKO MANIPULIRA MOJIM STAVOVIMA

    koji jesu ,

    da ZELIM MOJA VJERA I CRKVA DA ostane onakva kakvu su je MOJI PRECI MENE OSAVILI.

    Ja mojom pricom ne SVETOSAVIZUJEM i ne POSRBLJAVAM nikoga , tako SROCENA recenica pokazuje upravo sto ja TVRDIM , da yi, ovi ljudi se koriste MANIPULACIJAMA-MAHINACIJAMA kako bi sprijecili da mi kojismo NJEGOSEVOG IDENTITETA to OSTANEMO!

    Ja duboko vjerujem ,

    DA ima i CRNOGORSKIH-MUSLIMANA i to vecina koja drzi moju TEZU za ISPRAVNOM.

 32. Ko ima dva grama zdravoga mozga, taj ce sagledat cjelinu u razvoju ljudske civilizacije, od Jevrejske, preko Platona, Aristotela , Hrista, Muhameda, crnog Avgustina, Kanta, Hegela , Marksa, Kirkegarda , Hajdegera , Satra do Zizeka, i mislit SVOJOM GLAVOM, a ne PRAVIT DOGMU OD POJEDINACA IZ OVOG LANCA.

  • Jeste MILOVANE u pravu si,

   Ali se moras SLOZITI da ti neka od njihovih FILOZOFIJA ,

   je BLIZA tvom BICU od DRUGE itd….

   Tako uglavnom i ovi FILOZOFI te si NABROJAO ,
   imaju neki slicnosti izmedju sebe da se slazu ,

   kao MARKS-DEMOKRIT -ZIZEK , ili ako

   hoces

   MUHAMED i ISUS , koji su zagovarali ako ih posmatras kao FOLOZOFE dok su bili na zemlji- DUHOVNO ZNACENJE itd…..

   Tako i mi DOZVOLI MOLIM TE,

   da imamo pravo IZBORA –

   – kako kaze nas DRAGI BOG !

 33. Stvar je prilicno prosta… Sushtina i sveukupnost jednoce svemira je nedjeljiva po svetosavskim apetitima.

  • Nema APETITA ,

   prema nijednoj vjeri ni teritoriji ,

   ne smije biti no od (Sava ni Hrvoja ni Abijana ni Boska ) ,

   mi imamo nasu VJERU koju nosimo svi svoju i teritoriju ZAJEDNICKU ,
   i ko to shvaca kao takvo ,STVAR JE zaista prosta i vrlo “JEDNOCAVA”

   -Crna Gora za sve nas.

 34. Nema niko od nas svoju vjeru. Mi svi imamo jednog Boga, jedan univerzum, jednu galaksiju, jedan suncev sistem, jednu planetu Zemlju…Zemlja se okrece oko Sunca, otkucava nevidljivi sat, vrijeme je novac – nemam vremena za lokalne filozofe. Svjetlost saznanja nije ujednaceno i pravovremeno obasjala neke vukojebine na Zemlji.
  Ja ne zelim da sa tobom dijelim tvoje neznanje. A nijesam ni duzan.

 35. Kad sjedes u MRAVINJAK, i ako mi pokazes mrava koji ti izio za guzicu poslije Sokrata, 25 vjekova, ja cu pocet vjevrovat u opstanak nacija, CRNOGORSKE, BOSNJACKE, HRVATSKE I DANSKE, sve vise je kafenkastih Danaca kovrdzave kose, samo ce MARSOVCI da se spase kao SVEMIRSKA ILI NEBESKA NACIJA…

  • Nacije su samo narodi koji su stvorili svoju drzavu. Kurdi, Romi i Bosnjaci su narodi ali nijesu nacije jer nemaju svoju drzavu. Vecina Bosnjaka cak i nema narodnu svijest nego ima svijest vjerske skupine ili vide sebe kao nuzprodukat osmanizacije Balkana. Sto je slucaj sa Bosnjacima Cg.
   Da te zamolim da ne spominjesh nacije jer je nacija drzavotvorna svijest koja se ne stvara sa plemenskom ili dzematskom svijescu.
   Fakat ko metak, kroz 90-e pa do danas apsolutna vecina Bosnjaka u Cg sebe vidi kao stanovnike-gradjane AVNOJ-ske Crne gore. Daytonizacija Crne gore se izvodi pod patronatom mafije na vlasti i velikosrba u pozadini.

   AVNOJ-ske odluke i nacela su armatura koja moze obezbijediti ravnopravnost i suzivot medju narodima i dugotrajni mir i stabilnost na Balkanu.

   • мајстор рајо says:

    “AVNOJ-ske odluke i nacela su armatura…” Нерадо Вам реплицирам јер сте се показали примитивни и недостојни у пар момената (злоупотребљавате анонимност и правите се одважни) али је просто невјероватно да сте још под утицајем идеолошке Титоистичке свијести.” ravnopravnost i suzivot medju narodima…” је још прије Авноја и његове “арматуре” на једине могуће основе поставила ПРАВНА ДРЖАВА која је настала на трагу француске грађанске (буржоаске) револуције.

 36. ISUS sigurno danas nebi bio HRISCANIN, da vidi POPOVE KAKO VOZE DZIPOVE I KRSTE LOPOVE,
  MARX NEBI BIO MARXISTA&KOMUNISTA,
  ali je SVEMIR I LJUDSKA GLUPOST BEZKONACNA,
  rece Anstajn, a za ovo prvo nije bio siguran,
  niko VAM ne moze zabranit da ZLOUPOTREBLJAVATE IMENA STVARNIH BORACA ZA LJUDSKO DOSTOJANSTVO.

 37. Zamoljavam sekulju da se ne javlja sa teorijom “albanci svi i svuda”! Unaprijed zahvalan!

 38. Necu cak ni pokusati da “replikujem”… Protiv Tita i AVNOJ-a su samo potomci i ideoloski nasljednici cetnika, ljoticevaca, usrasha, handzar ss-divizije, muslimanske milicije, balista…i nastajashci bezveznjaci.

  Citajte odluke AVNOJ-a da bi shvatili kako je jedino moguce postici mir i trajnu stabilnost na Balkanu. Jebesh Regana i Margaretu, Rat Civilzacija, Rat zvijezda i ostala kapitalisticka sranja. Da oproste Moshe, Isaus i Muhamad, i religijske dogme su totalno sranje.

  Hajmo sad, ruke gore! We are one people!

 39. Termin “titoizam” se odnosi na period poslije infomrbiro cistki. Dupleuvlakaci su se uvlacili u dupe Titu toliko da je i njemu bilo neprijatno. Crnogoci su se specijalno isticali u tome. Inace Crnogorci su specijalisti u trazenju i stvaranju vidja, a zatim u uvlacenju dupe i robovanju vodji. Medicinski intetesantan karakter.
  Kad kazete “titoizam” trebate da se ne tice toliko Tita koliko titoista – jednog specificnog dupeuvlakackog mentalitata po kojem se Spartanci posebno istichu.

 40. cool::)

 41. NOSILAC SPOMENICE NOBA! says:

  E lijapa li su to vrmena bilaaaaa, te godine sezdesete i posle njih.
  Oooooo da mi se vratiti u to doba, doba stafeta, doba pjesama i igara, drugova i drugarica.

  Sjecam se one lijepe pjesme “drugarice posadimo cvece” ili one “lijepa Ljeposava kolo vodi” a sta tek da kazemo za partijsko obrazovanje, Kumrovec itd.

  Eeeee danas samo mi rijetki i mozda Slavko Perovic smo jos uvijek na liniji koju nekad vodjase drug Tito.

 42. Pa, vidite, ovako…nijeste vi u prilici da mene zajebavate… Kad sam se ja bavio politikom i bijo politicki izgnanik iz SFRJ (tema: puzajuca asimilacija manjih naroda od strane vecinskog Srbogoraca) vi ste igrali klikere ili sisali prst.
  Nije sad toliko pitanje “kako je bilo pod Titom” nego koliko je puta gore pod Velikosrbima u raznim varijacijama do neoliberalne mafije.

  Znam da vi Srbogorci necete biti zadovoljni sve dok ne dominirate u Crnoj gori i da necete nekad oprostiti Titu sto vam je nakratko to na odredjeni nacin uskratio.

 43. NOSILAC SPOMENICE NOBA! says:

  Druze Tito, kako je gore na nebesima?

 44. Vidi se da ste do skoro igrali klikere i sisali prst.
  Nije pitanje koliko je bilo dobro ili lose “pod Titom” nego koliko vam je puta gore poslije Tita. Vasi su ocevi u Titovo vrijeme pusili krdzu a vi sad pushite Q je uskoro nece biti ni krdze. Kad uplovi Shesta flota vase ce sestre pushit crncima da bi vi imali novca da kupite cigaret

  Nijeste vi dorasli PWS-u nicemu, a najmanje u zajebanciju. Takve balavandere vec 10-ak godina rasipam po forumima.
  Ja sam politicki izgnanik iz SFRJ, zbog otpora Srbogorskoj dominaciji.

 45. Da am Milo potraje josh 100 godina! Vi ste Milovi Milo je vash, ojhaaa!
  Nek vas blagosovi Sveti Vailije Kurcavenda, amin! djetici, pusicete vi q umjesto krdze, jer na mladjima pusenje ostaje, ojhaaa!

  • NOSILAC SPOMENICE NOBA! says:

   Sekula ima fobiju od Albanaca, citava Crna Gora sve posrbljeni Albanci a ti bolujes od srbofobije. Taman si ka neka baba, uvatis se jedne teme i ne pustas.
   Sve Srbi potamanise, svima slobodu uzese, prikacio si se na taj antisrpski trend i pao u trans.

   Sto se Kacavende tice, on je brale Titov kadar, cisto radi informacije.
   A ja ne znam sto je tebi, ti si etnicki Srbin i nije tacno sto Sekula kaze da si Albanac i ne znam kako mozes tako protiv svoje nacije da pises.

   Bistar si kao pcela pa znas da je islam vjeroispovijest a ne etnicka pripadnost a sto se tice Bosnjaka, Bosna je uvijek bila srpska drzava, to je i danas u Bosni zive skoro sve Srbi islamske vjeroispovijesti.

   Tako brete moj iz plemena Drekalovic, daj se malo kontrolirati i smanji tu antisrpsku fobiju, kojoj ja ne znam uzroke. Ali ako postoje opravdani razlozi za nju, vrijeme ide dalje, u tebi svakako tece ista krv kao i u meni a nas daleki predak Drekale a i n jegov predak Djuradj Kastriot, zvani Skenderbeg su bili Srbi.

   Pusti ti Sekulu sto pise, on ne zna da su svi Albanci sa sjevera Albanije Srbi.

   A sto se druga Tita tice, ti ga volis, ja ga ne volim, on je istorija, isto kao i Napoleon.

   Nego, kakvo je tvoje misljenje o Napoleonu?

 46. Арнаут“ је данас један од назива за Албанце. Према неким мишљењима представљају мешавину Албанаца и Срба на просторима Србије и Црне Горе[тражи се извор од 11. 2011.].

  Британски историчар Харолд Темперлеј (Harold William Vazelle Temperley) је сматрао да су Арнаути исламизирани Срби [4] .

  Расправа о Арнаутима, као албанизованим Србима може се наћи и у књизи Јована Цвијића Балканско полуострво (1922). Цвијић је и пре ове књиге направио неколико етничких карата Космета и околних области на којима је посебно означио Албанце и Арнауте. Нажалост, у самој књизи Цвијић није објаснио методологију коју је користио при изради својих карата односно разлучивању да ли је неко Албанац или Арнаут. Међутим, у самој књизи је објашњен процес “арнаућења” који се одвијао са појединцима/породицама у неколико етапа, а некада је био растегнут и преко више генерација: процес је почињао заменом српске народне ношње албанском (да би се избегла лака идентификација у несигурној средини), затим заменом православне хришћанске вере у исламску, онда двојезичношћу (учење албанског, употреба истог ван српске средине), и на крају званичном албанизацијом имена и презимена и одбацивањем српског језика (и у домену психолошког, одбацивањем сваке везе са српским пореклом и српском народном/националном припадности). Цвијић је такође прокоментарисао како су потпуно албанизовани Арнаути били најгори локални проблем за преостале Србе, јер су вршили далеко гора насиља против бивших сународника него ли прави Албанци који су се доселили из Албаније [5] .

  “Đurađ Kastriot ili Skender-beg je srbskog etničkog porekla!”

 47. Nema izlaza. Grad je naš. Mi smo ga napravili.

  O čemu pričate?

  Izgradili smo ovaj grad na ukradenim sećanjima. Različita razdoblja, različite prošlosti i sve upakovano u jedno. Svaku noć ga menjamo, poboljšavamo, da bi smo učili.

  -Učili?
  -O vama.

  Vama i vašim sugrađanima. Šta vas čini ljudima?

  (Iz filma Dark City)

%d blogeri kao ovaj: