Jaka kafa “za kasnije”

kavazakasnije“Kava za kasnije” priča je koja se strelovito proširila Internetom i postala pravi hit. Ideja same priče je pomaganje siromašnima na jedan zanimljiv način.

Sve je krenulo kada je na Facebooku jedan korisnik podijelio priču iz lokalnog bara u kojem je naletio na ljude koji imaju sasvim čudne narudžbe. Uz normalnu narudžbu kave, naručili su i kavu “za kasnije”. Nije mu bilo jasno čemu se tu radi, sve dok u kafić nije ušao jedan muškarac koji je po odjeći izgledao kao skitnica i upitao konobaricu “Imate li kakvu kavu za kasnije?”.

O čemu se tu zapravo radi?

Stvar funkcinira ovako: naručite kavu za kasnije i platite ju. Ta će plaćena kava na šanku čekati nekoga tko si ju inače ne bi mogao priuštiti. Ta osoba kad dođe pita konobara da li ima kavi za kasnije.

Priča kaže da je tradicija naručivanja “kave za kasnije” započela u Napulju, no proširila se diljem svijeta. Na nekim mjestima možete, osim kave, naručiti i sendvič ili čitav “ručak za kasnije”.

Nije dugo trebalo da ova ideja zaživi i u Osijeku. Barcelona Pub uveo je u svoju ponudu mogućnost naručivanja “kave za kasnije”.

– Uveli smo to iz razloga što je naš lokal otvoren za sve, nikada nisamo radili selekciju gostiju ili prema nekom gledali na drugačiji način. Iako su svi dobrodošli mnogi si nemaju priuštiti za dolazak, pa smo stoga odlučili dati priliku osobama koje mogu odvojiti koju kunu za one koji to ne mogu, rekao nam je jedan od vlasnika Barcelone.

Svakako pohvalno, a nadamo se da će ova tradicija zaživjeti i u drugim osječkim kafićima. Dovoljno je samo zrno dobrote i poštenja da bi ova ideja uspješno funkcionirala.

SiB.hr

Comments

  1. seta Mujo Zagrebom i srete Steficu. “sta radis komsinice” – pita je Mujo. “setam si se”-veli Stefica-a vi, susede”? “evo setam muda” – rece Mujo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: