Đakomo Galanda: Kipar

Kriza bankarskog sektora, država pred bankrotom, redovi ljudi ispred banaka, MMF i ECB kao spasioci, Njemačka drskost, sudbonosni trenutak, na nekoliko sati od propasti, šta će biti sa ljudima, tajkuni, narodne demonstracije, predsjednici i državnici se obraćaju narodu pričom o „spasenju“, rasprodaje, privatizacije, paketi pomoći, bolne mjere štednje, stezanje kaiša (tačnije šibanje kaišom)…

….konstanta od 2008 godine do danas, a trajaće još toliko. Samo će se države smjenjivati.

Children play football outside Phaneromeni Church near the 'green line' that separates Cyprus

Cyprus!!!

Da li su „ostrvo bakra“ i Crna nam Gora slične?!

Da li Crna Gora može da ima koristi od krize na Kipru?!

I da i ne!!! Zavisi od pristupa problemu tj. pogleda na cijelu situaciju.

Ove dvije države imaju dosta sličnosti,  sličan broj stanovnika, Kipar nekih 100.000 više, mediteranske zemlje sa veoma prijatnom klimom, toplim morem, bogate šumom, svim preduslovima za kvalitetan razvoj turizma i poljoprivrede. I jedna i druga su industriju bacile u sporedne granu razvoja, a sav svoj „napor“ su uložile za razvoj turizma i usluga. I jedna i druga država, tačnije njihov turizam, zavise od radnika iz okruženja koji su mnogo jeftiniji i vredniji. Na Kipru se donekle očuvalo istorijski jako brodarstvo.

Obje zemlje imaju problem sa definisanjem granica sa susjedima, a kod nas će se to pitanje tek otvoriti u budućnosti, ako se  imaju u vidu trendovi na ovim prostorima. I jedna i druga zemlja su osjetljive na odnose pravoslavlje – islam, na razna „polaganja prava na teritoriju“ i sl.

Jako bitna sličnost im je i ta da imaju sve preduslove da izgube ekonomsku održivost, da se prepuste „milenijumskom, vječnom i čojskom“ dužničkom ropstvu. I jedna i druga zemlja ne proizvode ništa, ne stvaraju novu vrijednost u značajnom obimu, a to malo proizvodnje što postoji je u velikoj krizi. Ekonomije su u recesiji.

Ono sto im je najveća i najbitnija sličnost je ta da su obje zemlje jako, jako nebitne!!!

Kipar, zbog svojih više nego povoljnih stopa poreza, je središte velikog broja stranih firmi, off-shore kompanija, središte prljavog novca tajkuna i kriminalaca, koji su većinski proistekli iz tranzicionih zemalja bivšeg SSSRa i bivše Jugoslavije.

Veliki broj banaka je „gurao zemlju u razvoj“!!!

MMF ih / nas je,  naravno savjetovao, kao i gotovo sve zemlje u mediteranu, na potpuno identičan način, nezavisno od svojih specifičnosti, da usmjere svoju ekonomiju na varijabilne i veoma osetljive grane privrede – turizam i usluge.

Navodno, ODJEDNOM, zemlja je pred kolapsom, pred ekonomskim rasulom, banke su u krizi, privreda ne funkcioniše, sa bankomata može da se podigne maksimalno 100 eura, državni dugovi… Izgovor – svjetska ekonomska kriza!!!

Sve nekako zvuči poznato, već vidjeno. Ali sada….

Dodatno se oporezuje štednja  na Kipru!!! Strašno. Ne u Luksemburgu, ne u Njemačkoj, nego na Kipru.

Svi iznosi preko 100.000 eura će biti dodatno oporezovani. Da li je razlog da se prikupljeni novac ulozi u zemlju kako bi pokrenula svoju privredu ili nešto drugo?!

Umjesto da se spašava ekonomija jedne zemlje, spašavaju se banke. Ako ne spasimo banke, sve će propasti. To kaže predsjednik, to kažu neki profesori, to kažu pametna gospoda sa cvikerima iz MMFa, to govore i manekenke i starlete i ko zna ko sve.

Rezultat će biti kao u Grčkoj – povećana nezaposlenost, recesija, još veći dug, kupovina par novih Njemačkih tenkova koji su neophodni za plantaže pomorandži, razna reprogramiranja dugova, novi krediti…

Primjer Islanda i njegova odluka da propadnu banke, a ne privreda, da gubitke trpe banke a ne gradjani, to ni slučajno ne pominjati. Slušamo – Nije to rešenje, ne može to, nije primjenjivo za svakog.

Treba stegnuti kaiš!!! Moramo stegnuti kaiš!!! I tako konstantno…

A na djelu je šibanje kaišem!!! „Neonacističkim“ kaišem.

Rat bez ispaljenog metka izmedju Rusije i Njemačke. Ne dešava se ovo tek tako slučajno, odmah nakon posjete kineskog lidera i potpisivanja velikog broja strateških dokumenata.

Da ne govorimo o osnivanju razvojne banke BRIKSa.

Svima su puna usta ruskih tajkuna koji su došli do novca ilegalno. Svi govore o prljavom kapitalu i prljavim milijardama.

A šta je sa onim legalnim i čistim kapitalom koji je na Kipru?! Da li on postoji?!

Šta ćemo sa stotinama firmi iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Srbije, Madjarske, Grčke, pa i Kipra, koje drže svoj novac na Kipru?!

Da li je to pravedan bič jer su izbjegle plaćanje nešto većeg poreza u svojim zemljama?! Ili postoji neki strah da svoj novac drže u svojim zemljama?!

Nego, da se malo vratimo na Crnu Goru i Kipar i prestanemo sa ovim “lupanjima”.

Štednja na Kipru je bila 700 puta veća od BDP Kipra (16.66 milijardi dolara), tamo čuvaju pare svi mogući krimosi ovog svijeta, pa je kriza možda i zbog toga “izazvana”, da se preko ovog poreza od svih njih uzme harač, i to legalnim putem.

Računica je da će oko 60% vrijednosti uloga biti uzeto novim porezima.

Kod nas je ukupna štednja oko dvije milijarde, a BDP nam je nešto preko tri milijarde, tako da smo daleeeeko od Kipra i njihovih muka. Sreća naša pa ne štedimo!!!

Zato kod nas ni nema nikakve krize, naše banke su toliko male, da niko ne obraća pažnju na njih… čak je kriza Prve banke sređena sa 40 miliona, a to je sića.

Štednja u Luksemburgu je 2500 puta veća od BDP-a, koje su to tek pare!

Dakle, slika je jasna – mi smo daleko iza Kipra!!!

Obje zemlje zasnivaju svoju ekonomiju na turizmu – Kipar ima duplo više turista na godišnjem nivou, nekoliko puta veći GDP, o platnom prometu i štednji da ne pričamo, a opet je pred bankrotstvom. Šta mi tek treba da očekujemo narednih godina?!

Da li mi možemo da imamo koristi od krize na Kipru ?! Da, ali ne ako nastavimo da nam ovakav Kipar bude uzor za razvoj i rast.

Sad razni bankari i “bankari” žele da postanemo novi Kipar, da postanemo središte offshore firmi, da privučemo i prljav kapital kao da ga nemamo dovoljno i u tome vide spas.

Dobro je privući velike količine novca, dobro je biti središte finansijskih institucija i svetskih banaka, ali prije svega toga, kao preduslov, moramo imati jaku privredu zasnovanu na proizvodnji.

Mi moramo da iskoristimo krizu na Kipru, krizu u Grčkoj, u Portugaliji, brzo i u Sloveniji i ostalim zemljama, kako bi preusmjerili našu ekonomiju ka realnoj ekonomiji.

Moramo da promjenimo svijest da se ne živi od turizma već od proizvodnje, da se od turizma živi samo ako se proizvodi da bi se on opslužio. Moramo što hitnije uvesti održivost kao osnov svega.  Treba postići nacionalni koncenzus o krvotoku našeg budućeg ekonomskog razvoja (energetsko-metalurški sektor sa akcentom na novim vodnim akumulacijama, sa preradjivačkom industrijom  i rudnom eksploatacijom, proizvodnjom vode, kao i razvojem poljoprivrede s akcentom na organsku hranu).

Uzor treba da nam bude Luksemburg !!!

Comments

 1. Moramo da promjenimo svijest da se ne živi od turizma već od proizvodnje, da se od turizma živi samo ako se proizvodi da bi se on opslužio. Moramo što hitnije uvesti održivost kao osnov svega. Treba postići nacionalni koncenzus o krvotoku našeg budućeg ekonomskog razvoja (energetsko-metalurški sektor sa akcentom na novim vodnim akumulacijama, sa preradjivačkom industrijom i rudnom eksploatacijom, proizvodnjom vode, kao i razvojem poljoprivrede s akcentom na organsku hranu).

  hidroenergija I izvoz struje I vode, moderna oragnska poljoprivreda za svoje potrebe I izvoz, drvna industrija, turizam. ovo moze I bez pecata.

 2. Aaa… ovaj radi protiv drzave!!!

  PLAN RAZVOJA CG 2035

  1.Nama trebaju jos fabrika partzana i cetnika!

  2.Treba otvriti preradjvacki pogon crkva na Rumiji i to u svakom gradu!

  3.Treba otvoriti tehnoloski institut himne

  4.Radne akcije za pomoc Kapu i investitorima

  5.Pogoni za finalnu obradu zelenasa i bjelasa, Cetinje i H. Novi.

  6. Albanski Holding za posmrtne poslove Dinosa.

  7.D.o.o. Poizvodnja, promet, remont, reziklaza opozcionih stranaka i polticara

  Vaa dobra ideja je dobro dosla

  8.

  9.

  10.D.o.o.Marovic ll i sinovi

  • 11. KoMBINAT ISTINA A.D. SHUKOVIC I SINOVI

   12.UDRUZENJE MALIH AKCONARA SPC-MCP SV. AMFILOHIJE KLETNI

   13. NEPROFINA UDRUGA ZA RAZVOJ RRAZVIJENIH PREDUZECA MISKO PROFITER

 3. Ne znate vi ništa. Duško Knežević, najveći bankar kod nas i u svijet, sa najboljom televizijom kod nas i u svijet, sa najboljim i najprofesionalnijim novinarem kod nas i u svijet, sa najgledanijom živom istinom kod nas i u svijet, je rekao: “Kriza na Kipru je izuzetna šansa za Crnu Goru, zvali su me na desetine biznismena/sličnih njemu predpostavljam) da pitaju kako da prenesu svoj kapital u Crnu Goru”.
  Ako ovu šansu ne iskoristimo, sa Duškom-bankarom na čelu, zajebano. A i Pamela se zainteresovana za ulaganja, opet.
  Čudi me da se još nije oglasio Žarko Radulović “direktor i suvlasnik Splendida”, predsjednik udruženja hotelijera, japrak-majstor, kastradin-promoter… Onaj Žarko što nam svojevremeno reče da ih pustimo da rade, bez dozvola, a on nam obećava da za par godina niko u CG ništa neće morati da radi a svi ćemo imati platu po 1000 eura. Malo li je? E ja ću takav posao: da ništa ne radim i imam 1000 eura. Nijesam lud da se bavim poljoprivredom-oder život, ili da imam npr.stolarsku radionicu i slično.
  Mi smo mala zemlja i treba samo da razvijamo turizam, privučemo strane ulagače i strane investitore, sjedimo kući i živimo kao bubreg u loju. Možemo i da opet oživimo berzu, pa da svako jutro kad otvorimo novine pogledamo koliko smo na dobitku i ne radimo ništa, kako nam je svojevremeno poručivao premijer.
  Vi izgledate još živite u srednji vijek, vi bi da radite i proizvodite. To neka rade drugi, nas 650000 može živjeti od ovoga što nam je veliki Bog dao, i pametnog, mladog i lijepog rukovodstva koje je malo ostaralo ali se drži kao vazda.

  • Djakomo Galanda says:

   Zipp,

   sad vazi stav da ne postoji prljav kapital. Novac je novac, pa odaklegod da je.
   Britanija je prihvatila sav ruski kapital iako je znala odakle potice, tj. kako je stecen.
   Ono sto je veci problem je iznosenje novca.

   Po izvjestaju jedne agencije iz SADa, od 2006 do prosle godine, iz Crne Gore je izneseno preko 6.5 milijardi eura (6.500.000.000). To je puno nula za nas male.
   Ovaj podatak niko nije demantovao.
   Sve krupne firme i banke izvlace ogromne kolicine novca – T-com, sve banke, Telenor, KAP, Helenik petroleum….
   Interesantno je to da niko to ni ne zeli da pomene da se zabrani u odredjenm procentu. Npr. Novi Zeland ne dozvoljava fizickim licima da iznesu 50% zaradjenog ili ustedjenog novca u toj zemlji.

   Kod nas NLB Banka u crnim vrecama iznosi kes, transpurtuje ih u oklopnom, blindiranom vozilu do aerodroma, pa onda avionom pravac Ljubljana. Kao na filmovima, kes u vrecama, naoruzani do zuba sekjuriti.
   Rusi su dali oko 300 miliona za KAP. 50ak miliona zvanicno, 20-30 miliona kroz neke investicije i ostalo u dzepove dobrotvora ove zemlje. Nasi su ih prevarili odredjenim ugovorima, a sada oni izvlace ono sto su dali. Preko laznih racuna, neplacanja struje, nevracanja dugova, naplacaju dato. Nasi to svale na dzep svih zaposlenih i nikom nista. Rusi zadovoljni, “nasi” zadovoljni, banke zadovoljne, gradjani zadovoljni.

   Ma super smo!

 4. okreni konacno plocu says:

  ako je uzor luksemburg onda moramo uvesti luksemburzane a izvesti crnogorce…do posljednjeg…postoji li iko normalan u ovoj crnoj gori?….

 5. Причао ми је пријатељ мали приведник јуче да је имао право код банке на неки овердрафт којега није користио пар година и сада му треба да премости 15-так дана. Пошао у банку да се распита да ли важи оно од раније кад га замало кап није убила колико је “популарна” сада та услуга. Камата на годишњем нивоу скоро 30% а обезбјеђење као да диже кредит да гради аутопут.

 6. `Kod nas NLB Banka u crnim vrecama iznosi kes, transpurtuje ih u oklopnom, blindiranom vozilu do aerodroma, pa onda avionom pravac Ljubljana. Kao na filmovima, kes u vrecama, naoruzani do zuba sekjuriti.`
  Ajmo to presretnut, i uložit u pokret neki: kupit zemlju, sadit organsko, bungalovi, onda kulturni centar, sportski teren.

 7. Dugovi DRZAVA za javnu potrosnju u obligacijama-obaveznicama iznose 50 000 milijardi $, Kipar je imao ustedjevine Rusi, Kusi , Repati i nasi bogati 70 milijardi,
  Kiprani vole Grke, kao Srbi RUSE,
  posto nijesu imali NIS, da poklone Grcima , kao Srbi Rusima, i Crnogorci KAP,
  oni su SRCEM usli u investicije i kupovali OBLIGACIJE BRATSKE DRZAVE GRCKE,
  posto se svaka LJUBAV SKUPO PLACA,
  pitajte domaceg REVIZORA, ako mene ne vjerujete,
  GRCKE OBLIGACIJE SU PALE, kao REVIZORU POTENCIJA,
  a Kipar ostao sa RUSIMA, kao sa KO-PILADIMA,
  kojima ce ponudit CUCLU DA POSU I MLIJEKO SA AFLATOKSINOM,
  da im skrate MUKE, poreski FONDOVI KIPARSKIH NEIMARA SU UNISTENI,
  ali 850 000 Kiprana, imaju BNP deset puta veci od CGe,
  i mogu podic porez na imovinu Rusih, Kusih i Repatih i PDV, i oporezovat DEPOZITE-USTEDJEVINU, a mi smo PARALISANI, dok se MILO NE SPORAZUMIJE SA ALIJEVOM LIJEVOM, CUVENIM DEMOKRATOM, iz AZABADZANA stize na DZEBANA,
  inace ce CGa, biti sjebana.

 8. Čeka li ovo Crnu Goru?

 9. http://www.advance.hr/vijesti/krupni-kapital-bio-je-spreman-za-ciparsku-tragediju-132-kompanije-prebacile-oko-900-milijuna-usd-van-zemlje-na-vrijeme/

  Nove informacije govore kako nije samo predsjednik zemlje upleten u prebacivanje novca van zemlje na vrijeme, već kako je u masovnom transferu novca sudjelovalo čak 132 kompanije – drugim riječima, očito je kako su imali informacije što će se dogoditi na Cipru nakon što zemlja postane još jedna u nizu Trojkinih “žrtava za spašavanje”.

  ————————-

  http://www.vijesti.me/vijesti/na-racun-sarica-leglo-15-miliona-sa-kipra-clanak-120278

  Na račun Šarića leglo 15 miliona sa Kipra
  Češka firma “Lunez One S.R.O” sa sjedištem u Pragu, preuzela je kod Prve banke kredit od gotovo 15 miliona eura, koliko se ranije zadužila firma „Max prestige“, vlasnik istoimenog luksuznog hotela u Budvi.

 10. Cejovic Vukman says:

  Na Kirpu ili pored Kipra su pronadjene ogromne rezerve prirodnog gasa i nafte.
  Tako da ova kriza i te kako ima veze sa tim skoro otkrivenim nalazistima.

 11. Djakomo Galanda says:

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: