Predavanje: Tajanstveni Dioklecijan

Crnogorska-alternativna-kulturaUdruženje Crnogorska alternativna kultura vas poziva da prisustvujete predavanju na temu “Tajanstveni Dioklecijan”.
O tajanstvenom životu kontroverznog rimskog cara, vezama Balkana i Rima, Dioklecijanovoj palati u Splitu i brojnim drugim pitanjima vezanim za ovu tematiku govoriće Domagoj Nikolić.
Predavač je inače profesor marketinga na američkom koledžu za menadžment i tehnologiju (ogranku Ročester Instituta za tehnologiju) u Dubrovniku i nezavisni istraživač istorije Balkana.
Predavanje će se održati u subotu, 23.marta u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici u 19h.

*** ***

Tekstovi (link):

Domagoj Nikolić: O strukovnoj nomenklaturi i diktaturi

“Kao što nema struke bez ideologije, tako nema ni društva bez drugovanja, a drugovanje odnosno društvo može se ostvariti samo među ravnopravnima. Zato u ovom kaosu nema nikakvog dijaloga, samo izluđujuća dreka, jer se i dijalog može ostvariti isključivo samo među ravnopravnima unutar uređenih društvenih odnosa.”

Domagoj Nikolić: O ILIRSKO-SLAVENSKIM ZABLUDAMA

“Mi i svijest o sebi, kakvu god, prihvaćamo isključivo ako na tome možemo štogod ušićariti. Robovi smo, nema sumnje, ali samo rob svjestan svojeg robovanja ima šansu da se oslobodi.”

Comments

 1. jel on bio crnogorski rimski car ili srpski rimski car?
  da li ce biti rijeci o dioklecijanovim menadzerskim i tehnoloskim poduhvatima, ili ce predavanje (prijedavanje) biti o socijalno-kulturoloskim poduhvatima dioklecijanove administracije?

  ziva su jos dva stara i dobra i postena arhitekta iz splita koji su svoj profesionalni i privatni zivot posvetili izucavanju i cuvanju dioklecianovih tragova od zaborava i misinterpretacije na balkanski kicerajsko-politicki nacin, steta je sto njih ne mozete dovest na tu promociju da postave dvije tri cake na brzake domagoju.

 2. Diokletian je nase gore list, jer cim mu je vlast pala u ruke od republike je napravio imperiju a od demokratije tiraniju.

 3. Ovog puta izvaredno i laufer i PWS!

 4. raduje me i ne čudi da ovo organizuje CAK .
  Pozdrav Domogoju ..
  Laufer i PWS standardno dobri …

 5. Jel iko od vas cuo od roditelja ili od nane i djeda rijec KLIET?

  • nisam je čuo ni od roditelja ni od babe i đeda, ali ponegdje se u Hrvackoj i Bosniji koristi “klijet” u značenju “kućica” ili “koliba”, u Sloveniji i Češkoj se “klet” koristi za (vinski) podrum ili, češće, u nazivu kakve konobe.
   Znaš li neku detaljniju etimologiju…?

 6. Da . Ja mislim da je to Kelt .
  Mada u Zeti – to je nešto kao kavez za ptice …

 7. Ja se sjecam da sam to cuo nekad davno,bice i 50 god., za prostoriju uz kucu ili u kuci u kojoj se cuvaju namirnice. To je bilo na sjeveru cg.

 8. Sjajno predavanje!

  I milo mi je što su konačno neki mediji kod nas shvatili da postoje ovakvi ljudi pa su došli da zabilježe predavanje i pokažu interesovanje za “alternarivnom” istorijom.

 9. Ima li kakvog snimka? Nijesam mogao doći.
  Bravo za CAK! CmoK

 10. Svakog časa treba da izađe na sajtu pobijede.

 11. ko pobijedi? pobijeda!

 12. Predivno predavanje

 13. ima li link kakav? ili lajk, kako se vec kaze?

 14. Udruženje Crnogorska alternativna kultura vas poziva da prisustvujete predavanju na temu “Tajanstveni Dioklecijan”.
  njih treba pitati …

 15. nema nista baka, tamo I gugl jedva zalazi.
  valjalobi da postave jadn klip, da vidimo sta je bilo I ko je bio I sta su nosily ovi nasi kulturolozi, kojaje moda medju njih ovih dana I ko je bio bez salceta okovrata.

 16. Pokazuju li josh kakve znake zivota? Ako i’ nema na internetu ka da i’ nije ni bilo.

  • Ta tvrdnja donekle korespondira sa “Podunavaskom teorijom” o prapostojbini južnih slovena prof. dr. Đorđija Jankovića.
   U čemu je problem: Sloveni su se spaljivali sve do sredine 4. vijeka pa ne postoje antropološki nalazi kojima bi ova teorija bila potkrijepljena. Bez obzira na to, najveći eksperti za srednji vijek i na beogradskoj i na katedri za arheologiji u zadru imaju dovoljno materijala da mjesecima dokazuju da je teorija o doseljavanju Slovena u 7 vijeku ordinarna glupost. Kako su i Srbija i Hrvatska članice tzv “Bečke škole” istorije, za javno dokazivanje Podunavske prapostojbine južnih slovena gubi se profesura.
   Ova teorija je problematična i iz političkih razloga jer bi njeno usvajanje dovelo do priznanja da više etničkih Srba ima u hrvatskoj, nego u savremenoj srpskoj naciji :)
   Jedno je, međutim, izvjesno – arheološki je moguće dokazati da na teritoriji većeg dijela Srbije, Crne Gore, Albanije, BiH i Hrvatske pa i Slovenije, već od ranog srednjeg vijeka dominiraju slovenska plemena a ne romanski, ilirski ili starogermanski narodi. Sloveni, uglavnom, nisu bili “uzurpatori” na Balkanu.
   “Nekom” to nije bilo dopadljivo pa je održavao besmislene hipoteze o prapostojbini između Odre i Visle, koja je nastala još u 18. vijeku (i počiva, vjerovali ili ne, na lingvističkim dokazima!), i kasnije ovu koju još uvijek učimo o velikoj seobi u 7. vijeku sa Kavkaza, koja je takođe klimava sa koje god se strane udari i nije argumentovana adekvatnom arheološkom građom.
   Savremene južnoslovenske nacije, naravno, nemaju veze sa ovim hipotezama osim u mitološkoj ravni. Zbog toga nacionalnu pripadnost treba danas tretirati kao apstraktan pojam, jer je više riječ o osjećanju pripadnosti jednoj kulturi, jezičkoj zajednici, državi… Slikovito: Mogućnost da naletite na etničkog Srbina u Leskovcu je u srazmjeri 1:10, a u Splitu 4:10 :) U Beogradu su šanse u proporciji 3:10 :))) U Bileći, koju više puta spominje gospodin Sekula, odnos je 7:10.

   Milovan Vukov Janković bi teoriju o etničkom porijeklu obogatio uticajem izvjesnih “kožnih uzurpatoskih radnji”, u čemu vjerovatno ima istine, ali svakako ne u srazmjeri kojom on barata u svom “mondijalističkom stilu”.
   U svakom slučaju, ako zagrebemo malo dublje u praistoriju, naćićemo svi korijene u rasi Australopitekus gracilisa čiji su članovi bili lešinari. Nijedna od balkanskih nacija nema veze sa Australopitekus robustusom, koji je bio vegetarijanac.
   Ukratko, preci su nam bili lešinari.

 17. neon , neon …
  ali možeš ti i bolje …
  Domogoj je bio fantastičan !

  • Snežo, Snežo, nazirem da si me tumačila s predrasudom, ili ti je zasmetala neka od šaljivih opaski u mom komentaru.
   Nisam ovdje ni pomislio da ružim Domagojev lik i djelo, već sam se samo u par crtica našalio sa svim tim hipotezama i dokazima o postojbini Južnih Slovena, ljutićkom porijeklu Crnogoraca itd.
   Nije važan Neon, Snežo, već poznavanje metodologije arheoloških istraživanja i antropologije. Bez toga nič ne valja rabota.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: